abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:33 | Bezpečnostní upozornění

    Byla vydána verze 0.81 telnet a ssh klienta PuTTY. Opravena je kritická bezpečnostní chyba CVE-2024-31497 obsažena ve verzích 0.68 až 0.80. Používáte-li klíč ECDSA NIST P521 a použili jste jej v PuTTY nebo Pageantu, považujte jej za kompromitovaný.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:44 | Komunita

    Hra MineClone2 postavena nad voxelovým herním enginem Minetest byla přejmenována na VoxeLibre.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:11 | IT novinky

    Společnosti Avast Software s.r.o. byla pravomocně uložena pokuta ve výši 351 milionů Kč. Tu uložil Úřad pro ochranu osobních údajů za neoprávněné zpracování osobních údajů uživatelů jejího antivirového programu Avast a jeho rozšíření internetových prohlížečů (Browser Extensions), k čemuž docházelo prokazatelně po část roku 2019.

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 15:55 | Zajímavý článek

    Bylo vydáno do češtiny přeložené číslo 714 týdeníku WeeklyOSM přinášející zprávy ze světa OpenStreetMap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Pozvánky

    V sobotu 20. dubna lze navštívit Maker Faire Jihlava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:44 | Zajímavý software

    Knihovna pro potlačení šumu RNNoise byla vydána ve verzi 0.2. Kvalitu potlačení lze vyzkoušet na webovém demu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    FRRouting (FRR) (Wikipedie), tj. softwarová sada pro směrování síťové komunikace, fork Quagga, byl vydán ve verzi 10.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 03:22 | Nová verze

    Julian Andres Klode vydal APT (Advanced Packaging Tool) ve verzích 2.9.0 a 2.9.1. Jedná se o vývojové verze nové větve APT 3.0. Vylepšuje se uživatelské rozhraní. Přidány byly barvičky. Aktuální náhledy a vývoj lze sledovat na Mastodonu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    14.4. 17:00 | Komunita

    Miguel de Icaza se na svém blogu rozepsal o vložitelných herních enginech. Kdysi slibné projekty UrhoSharp a Urho3D jsou již mrtvé. Zůstává Godot. Aktuálně vývojáři řeší Pull request #90510 s návrhem knihovny LibGodot.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    14.4. 03:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 5.0 linuxové distribuce Lakka, jež umožňuje transformovat podporované počítače v herní konzole. Nejnovější Lakka přichází s RetroArchem 1.17.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (59%)
     (13%)
     (2%)
     (25%)
    Celkem 393 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    On-line aplikace a já

    21.4.2008 21:01 | Přečteno: 1324× | blog | poslední úprava: 21.4.2008 21:01

    Pokrok nejde zastavit a tak i já jsem na svůj desktop pustil on-line aplikace. Přestože jsem odpůrcem on-line uložení svých dat, nakonec jsem kapituloval. Někdy je prostě výhodnější použít již hotovou a okamžitě funkční službu než udržovat vlastní lokální prostředí. Svět není černobílý a obě varianty mají své výhody i nevýhody.

    A tak jsem postupně místo lokálního poštovního klienta zažal používat gmail, Google Reader a další aplikace nejen od google. Samozřejmě, že svá data mám na lokále v záloze, ale primárně s nimi pracuji na serveru. Také v zaměstnání se doba změnila a mnoho aplikací máme v on-line podobě na serverech (vč. přístupu do pošty, správy požadavků, dokumentace atd.).

    Dlouho jsem přemýšlel, zda a jak on-line aplikace patří do unixového světa, až mi to došlo - myšlenka vzdálených aplikací je vlastně velmi stará a v unixu je od počátku. Nejprve to byly textové terminály, pak X terminály a webové aplikace jsou vlastně jen logickým pokračováním. To byl také jeden z důvodů proč jsem se nakonec přestal bránit. Browser mě osobně daleko více než samostatnou platformu připomíná svou architekturou terminál a tak je pro mne jen potvrzením, že vývoj probíhá ve spirále (jak všichni obdaření Marxisticko-Leninským učením jistě dávno vědí :-) ). Opět se vracíme k terminálům a centrálním aplikacím, spravovaným na jednom místě.

    Další věcí, která mi vadí, je samotná architektura browseru, který má spoustu ovladačů pro vlastní režii, které jsou v on-line aplikacích zbytečné. K čemu je mi v gmailu vidět adresní řádek, menu firefoxu a tlačítko zpět? Také moderní trend tabů je sice pěkný pro čtení textů na webu, ale pro aplikace mi překáží. Když mám ve svém desktopovém prostředí taskbar a přepínání aplikací, tak chci rozlišovat mezi oknem s poštou, správou požadavků, kalendářem a třeba připojením do banky. Také mám více ploch, a pokud mám na 2. ploše vše pro vývoj, tak tam chci mít otevřenou i pracovní poštu a správu požadavků. Zatímco na 1. ploše mám otevřenou osobní poštu, RSS čtečku... Každá aplikace by podle mě měla mít svou ikonu, která ji identifikuje, když už ty ikony v icewm mám. Browser však aplikace ukryje do svých tabů a i když otevřu více oken browseru, stále je v taskbaru videt jen firefox, nikoliv samotná aplikace, která se ukrývá za ním.

    Přesně tyhle připomínky za mne vyřešili vývojáři Mozilly svou aplikací Prism. Je to sice teprve verze 0.9, ale i tak ji používám ke své spokojenosti. Prism vytváří to co jsem si přál - "webový terminál" bez menu a dalších vymožeností (navigaci a adresní řádek lze částečně povolit), s ikonou a běžící nezávisle na ostatních "terminálech" i samotném firefoxu. Ovšem má i své mouchy - většina rozšíření pro FF tu jaksi neběží, konfiguraci lze řešit jedině pomocí about:config volaném přes parametry příkazového řádku a třeba výjimky pro ssl certifikáty stejně tak. Trochu jiné řešení pak nabízí hack Opery- kopie instalace, ukryje vše nepotřebné a plnohodnotný browser tváří se podobně, ale zase neumí ikonu a všechny aplikace běží v oknech jedné instance opery. Prism mi přišel o něco výhodnější.

           

    Hodnocení: 62 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    22.4.2008 09:03 CEST
    Rozbalit Rozbalit vše Re: On-line aplikace a já
    Ja bych rek, ze ona to neni spirala. Jenom proste nekteri lide mysli, ze by neco bylo super, ale pak se prijde na to, ze to tak vlastne neni.

    V ere UNIXu to vypadalo skutecne tak, ze terminaly byly pres telefonni linky pripojene k velkym serverum, sam terminal umel pouze nastartovat pripojeni rychlostma 1200, 2400 az 9600 (nektere mozna jeste trochu rychlejc) a zobrazovat pouze text. Vyhoda byla centralni uloziste dat, moznost pracovat pokazde kdekoliv jinde.

    S levnyma pocitacema typu IBM PC a stupidnim MSDOSem si kazdy mohl dovolit mit vlastni PC s malinkou pameti, malinkym diskem, malym vypocetnim vykonem, jednouzivatelskym OS bez multitaskingu. Postupne uzivatele zacali chtit vic a vsimni si, ze zacali chtit ty vlastnosti, ktery v UNIXech byly pomerne casto driv.

    Zacaly se psat aplikace, ktere vytvarely clustery, aby se zvysil vykon, protoze pracovni stanice sama o sobe vykon nevyuzije.

    Ted vsichni ti "objevitele" objevujou vzaleny pristup a praci na vzdalene plose. Oni teda ted zatim delaji aplikace pro web, ale kdyz si to vezmes, web browser neni dokonaly - spousta funkci mu chybi. Aby v prohlizeci mohly bezet aplikace tak, jako v klasickem okennim manazeru, bude nutne dopsat jeste hodne funkci. Potom bude prohlizec velkej a pomalej. Nakonec tihle lidi zjisti, ze je jednodussi opravdu nastartovat normalni klasickej okenni manazer a pracovat nejaky protokolem vzdalenyho pristupu, at uz tunelovanej X protokol, nebo nektery z lepsich (VNC, NX, RDP ...).

    Osobne nechapu, jakej je funkci rozdil v tom, kdyz si pres browser spustis nejakou aplikaci a kdyz si v browseru spustis java-applet s vnc. Ty jako uzivatel budes moct pracovat s aplikaci (napr. word procesor), akorat pri pouziti VNC budes mit k dispozici klasickej program (napr. OpenOffice.org), navic budes moct pouzivat jakykoliv program (nebudes zavislej na tom, jakou aplikaci provider naprogramuje a zpristupni).

    Rekl bych, ze tohle se bude jeste dal vyvijet, i ted napr. pomoci virtualizaci se stavi silne servery a stanice obsahuji pouze zakladni system s klientem, ktery se pripoji na server a veskera prace uzivatele se deje na serveru. Zjednodusuje se tak i administrace.

    Ale samozrejme, pokud clovek zna pouze WIndows na lokalni stanici, tak je pro nej prace ve word procesoru pres web prohlizec neco uzasnyho. Pokud nekdo bezne pouziva ssh a treba i VNC, tak to pro nej neni nic moc extra. Ja osobne vyuzivam vyhod VNC a nebyl bych teda vubec nadsenej, kdyby me omezovala nejaka web aplikace.
    22.4.2008 10:56 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: On-line aplikace a já
    VNC je pooomaaaleee, kdyžtak už NX ;-)
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    22.4.2008 11:26 Martin Lebeda | skóre: 22 | blog: Martinuv_blog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: On-line aplikace a já

    Ty jsi tu éru textových terminálů zažil v praxi? Běžný uživatel pracující na telnetu, nemyslím jen administraci pomocí ssh. Já ano - takovou aplikaci jsem zažil. Také používám už mnoho let vzdálené X aplikace. Stejně tak RDP. VNC IMHO není pro běžnou práci - to je nouzovka. Věř mi, že u některých pasáží tvého textu jsem se opravdu od srdce zasmál.

    22.4.2008 14:15 CEST
    Rozbalit Rozbalit vše Re: On-line aplikace a já
    jojo, textovy terminaly jsem fakt zazil. Samozrejme, ze to nebyl BFU ve dnesnim stylu, ale kdo to skutecne potreboval, tak mohl. Samozrejme spousta lidi o tom nic nevedela, tak delali na vlastni 286 v DOSu.

    V dobe, kdy vsichni drsne mastili MSDOS a stridave zapinali a vypinali aplikace na svych 286, jsem se dos telnetem pripojoval na HP-UX, kde jsem mohl spustit nekolik aplikaci najednou, napr. email, ftpcko, gopher a nejaky dalsi programy, proste jsem si uzival silnej stroj s viceuzivatelskym multitaskingovym OS, zatimco ostatnim rachotily 40MB disky. BTW: V tej dobe uz dos telnet umoznoval vice soucasnych spojeni.

    Pozdeji, v dobe, kdyz MS prisel se svym super "multitaskingovym" Windows 3.11, jsem na FELKu pouzival terminaly se seriovou linkou, ktera se automaticky pripojovala pouze k urceneme serveru. Byl to OpenVMS, taky slusny delo.

    Ale podle veku jsi to mohl zazit taky, ale mozna jsi se k tomu nedostal - tehdy to slo tak sotva na nejakej technickej skole.

    Ja osobne teda VNC pouzivat dokazu naprosto normalne, pouzivam tightvnc - s tight kompresi je to rychlejsi. RealVNC je fakt pomaly. RDP pouzivam zatim jenom jako klient na windows server, jeste jsem to nezkousel pouzivat jako server na linuxu. NX jsem zatim taky nejak moc nezkousel.

    No, sice nechapu, cemu ses smal, ale aspon sis prodlouzil o par minut zivot, ze jo?:-)
    22.4.2008 14:39 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: On-line aplikace a já
    NX jsem zatim taky nejak moc nezkousel.
    Až ho vyzkoušíš, tak se ti už provždy bude zdát VNC (případně RDP) naprosto nesnesitelně pooomaaaleee. TightVNC (i s tight kompresí) je oproti tomu neuvěřitelně pomalý šnek ;-) Je to rozdíl jako nebe a dudy.

    Teda samozřejmě pokud to nepoužíváš přes LAN, to je pak celkem jedno. Ale přes pomalou linku (tím myslím i třeba ADSL nebo kabelovku, prostě cokoliv co není LAN) je NX nepřekonatelný.
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    23.4.2008 08:26 Martin Lebeda | skóre: 22 | blog: Martinuv_blog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: On-line aplikace a já
    Budu muset se na to NX někdy podívat...
    23.4.2008 08:24 Martin Lebeda | skóre: 22 | blog: Martinuv_blog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: On-line aplikace a já
    Vidím, že o terminálech také něco víš. V té naší aplikaci (psáno tehdy v Oracle Forms) seděl na konci telnetu skutečný BFU, který o počítačích nic nevěděl, na papíru měl napsáno co potřeboval k obsluze. A jak to šlapalo - ani nemohl nic rozbít ;-).

    K současnosti - kancelářský balík balík je podle mne příklad aplikace, která se bude provozovat lokálně ještě hodně dlouho. Ale u DB aplikací vidím kolem sebe stále silnější odklon k webovému rozhraní (to je pozorovaný fakt, nehodnotím, zda to je dobře nebo špatně). Proto si myslím, že tudy se bude ubírat vývoj v příštích letech. Prism má tu vlastnost, že se NEtváří jako browser, ale je schopen se začlenit se svými okny do WM, osobně mám mnohem raději koncepci aplikace = okno (jako X) než připojení = okno (jako VNC, klasické RDP), proto se mi líbí.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.