abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    9.5. 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    9.5. 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    9.5. 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 19
    8.5. 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    8.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    7.5. 18:33 | IT novinky

    Apple představil (keynote) iPad Pro s čipem Apple M4, předělaný iPad Air ve dvou velikostech a nový Apple Pencil Pro.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (8%)
     (14%)
     (16%)
    Celkem 152 hlasů
     Komentářů: 11, poslední včera 18:00
    Rozcestník
    MIG Alley is the name given by U.S. Air Force pilots to the northwestern portion of North Korea "MIG Alley" is the name given by U.S. Air Force pilots to the northwestern portion of North Korea, where the Yalu River empties into the Yellow Sea. During the Korean War, it was the site of numerous dogfights between U.S. fighter jets and those of the Communist forces, particularly the Soviet Union. The North American F-86 Sabre and the Soviet-built Mikoyan-Gurevich MiG-15 were the aircraft used throughout most of the conflict, with the area's nickname derived from the latter. Because it was the site of the first large-scale jet-vs-jet air battles, MIG Alley is considered the birthplace of jet fighter combat.
    Aktuální zápisy

    Linuxové vánoce?

    24.11.2010 15:30 | Přečteno: 1461× | Linux | poslední úprava: 24.11.2010 15:29

    Vánoce, vánoce přicházejí .... takže mám tak měsíc na nakoupení pár zbytečností pro rodinu a letmé známosti. Ale tyhle vánoce by mohly býti trochu jiné. Pokrok nikdo nezastaví a rodina nečekaně překvapuje.

    Ty tam jsou léta, kdy jsem na vánoce prahnul po blbostech, "bez kterých jsem prostě nemohl žít". Letos čekám jenom na dárky, které mi nikdo koupit nemůže. To jest vydání Debianu Squeeze a spuštění nového portálu jedné slibotechny z FIT ČVUT.

    Avšak přecijen to vypadá, že si o těhle vánocích budu mít s čím hrát. Můj otec totiž konečně pochopil, že magnetickým páskům definitivně odzvonilo, a rozhodl se modernizovat. Nejdříve chtěl mobilní DVB-T televizi, a k mojí radosti nakonec skončí u Notebooku. A aby má radost byla ještě větší, má sestra došla k závěru, že asi taky bude potřebovat nový notebook. Její Compaq Evo N800v je sice high-end, bohužel ne v tomto časovém rámci.

    O potřebě nové "hračky" jsem ji přesvědčoval už dlouho, ale nakonec to za mě udělal sám Compaq. To, že se chystá do křemíkového nebe, kam chodí všichni roboti a kalkulačky, nenápadně naznačoval už dlouho. Nejdříve odmítal bootovat instalačku Windows XP, což jsem řešil instalací Ubuntu, proti kterému nic nenamítal. Avšak před pár týdny se připomněl znovu. Po letech útrap s Windows a důstojném důchodu s Ubuntu se rozhodl, že už déle stát nemůže. A když nemůže stát, bude už jen viset.

    V kostce řečeno, klouby displaye vypověděly službu. A pohled na notebook, který musí být opřený, aby nadále plnil svou funkci, je žalostný i pro mou sestru. Nemluvě o tom, že jeho praktičnost je ta tam.

    Na Ubuntu si naštěstí zvykla i má sestra. Zvykla si na něj dokonce natolik, že když došlo na diskusi o operačních systémech na nových noteboocích, hystericky vykřikla, že nechce Windows! Rajská to hudba, pro mé uši. Jen si nejsem jistý, jestli jsem si na Ubuntu na jejím notebooku zvykl já. Zřejmě jí i otci nasadím zelené Ubuntu, protože to, co Canonical páchá s Gnome, jsou zvěrstva. A proč bych to předělával do použitelné formy sám, když to kluci od Mintu můžou udělat za mě. Navíc, snad nejsem sám, ale Mint mi přijde odladěnější než Ubuntu.        

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    24.11.2010 19:00 helb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové vánoce?
    Zřejmě jí i otci nasadím zelené Ubuntu, …

    V tomhle místě jsem vyvalil oči, popadl trackpoint a rychle se podíval, jestli ten odkaz nevede na Greenie. :D

    24.11.2010 19:04 helb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové vánoce?

    Jinak, abych jen tak neplácal ptákoviny, sestra by taky už asi nechtěla o Windows ani slyšet – je zvyklá už pár let na Gentoo (nebo spíš na KDE 3.5 a XFCE, podvozek jí nezajímá).

    Migi avatar 24.11.2010 19:10 Migi | skóre: 59 | blog: Mig_Alley
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové vánoce?
    O greenie jsem cetl kdysi na rootu, autor nadaval na ubuntu a ostatni nadavali jemu, at nedela greenie, kdyz nadava ubuntu, a od te doby ticho po pesine. Zatimco mint je ted celkem znamej, a hlavne vypada k svetu.

    Jinak moje sestra asi vydi hlavni vyhodu v tom, ze dokaze linux aktualizovat sama, zatimco u windows jsem tam s tim strasil pul dne ja. Viz muj minulej zapisek na blogu.
    24.11.2010 19:13 helb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové vánoce?

    U nas aktualizuje jednou za tri dny cron, vzhledem k tomu ze uz jsem tak nejak vyletel z hnizda.

    Migi avatar 24.11.2010 19:13 Migi | skóre: 59 | blog: Mig_Alley
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové vánoce?
    asi tu není nějaký admin, co by zaměnil to "vydí" za "vidí" že? :-D
    25.11.2010 14:50 Ano. Ubuntu je hnusný a hloupý distro. Osobně, jako linuxák nepoužívající ubuntu, ho nemám rád, a věřím, že nejsem sám. V Ubuntu se provádějí hloupé rychlé změny, přičemž doba testování je nepříjemně krátká. Přechod na ostrou verzi nového Ubuntu tak může být často sebevraždou. V jádru pudla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové vánoce?
    Zvláštní věc,já používám poslední ubuntu 10.10 a na druhém hardisku mám nainstalován linux mint poslední verze , ale co se týče rycchlosti suverénně vede ubuntu.Pořád čtu články jak "prasí "Canonical gnome ale já jsem nic v tomto směru nezaznamenal již od verze 8 a ubuntu používám k plné mé spokojenosti.Ano linux mint je vynikající distro a má určitě věci co bych chtěl mít na ubuntu(například automatická instalace kodekú při instalaci systému atd...)a je taky pěkný ale já nemám a důvod ubuntu měnit.
    25.11.2010 15:07 Ano. Ubuntu je hnusný a hloupý distro. Osobně, jako linuxák nepoužívající ubuntu, ho nemám rád, a věřím, že nejsem sám. V Ubuntu se provádějí hloupé rychlé změny, přičemž doba testování je nepříjemně krátká. Přechod na ostrou verzi nového Ubuntu tak může být často sebevraždou. V jádru pudla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové vánoce?
    dnes 14:50 Ano. Ubuntu je hnusný a hloupý distro. Osobně, jako linuxák nepoužívající ubuntu, ho nemám rád, a věřím, že nejsem sám. V Ubuntu se provádějí hloupé rychlé změny, přičemž doba testování je nepříjemně krátká. Přechod na ostrou verzi nového Ubuntu tak může být často sebevraždou. V jádru pudla Re: Linuxové vánoce? -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Chtěl bych jen dodat, kde by byl linux pokud by se distra jako ubuntu,suse.red hat,fedora,debian...nedostaly na takovou úroven na jaké jsou,kdo by o něm uvažoval?To že "ubuntu jsou hnusný "je jen tvůj dojem mě naopak připadá ubuntu nádherný.Co jsou to hloupé rychlé změny? tos někde četl?já používám ubuntu již od verze 8 a nikdy jsem se nesetkal s nějakým problémem.Ty že jsi linuxák?kdybys byl, tak si vybereš distro podle svýho gusta(tak jak to linux umožnuje) a nebudeš napadat mimo jiné nejpoužívanější op.systém linuxu na světě.Linux je o variabilitě,možnosti výběru a taky o toleranci kapíšto?
    Migi avatar 25.11.2010 16:49 Migi | skóre: 59 | blog: Mig_Alley
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové vánoce?
    Pánové, máte krásný nicky, připomina mi to můj komentář k něčemu kdesi tady.

    Takže se k němu (znovu) vyjádřím:
    To že "ubuntu jsou hnusný "je jen tvůj dojem mě naopak připadá ubuntu nádherný.
    ano, uhodl jsi
    Co jsou to hloupé rychlé změny?
    stačí pohled na 9.10 a pak 10.04, ale to je opět subjektivní.
    Ty že jsi linuxák?kdybys byl, tak si vybereš distro podle svýho gusta(tak jak to linux umožnuje) a nebudeš napadat mimo jiné nejpoužívanější op.systém linuxu na světě.
    Ano jsem, používám debian testing a unstable, protože jsou stabilnější než ubuntu. Zřejmě to bude díky tomu, že není nová verze co půl roku. A nejpoužívanější je tuším také debian, jen to není na domácích stanicích. Bohužel, ubu s dobou vyvoje, a hlavně testovani, do pul roku, se tam skutečně nehodí.
    Dalibor Smolík avatar 24.11.2010 19:11 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové vánoce?
    Naše bývalá kolegyně, hodně přesluhující, šla nedávno do penze. (67 let). Aby si ukrátila dlouhou chvíli, pořídila si notebook a internet, projevila zájem o Ubuntu. Windows nechtěla taky ani vidět. Tak tam má Kubuntu, KDE 3.5 (stále ještě) a je plně spokojená. Od nás dostala jako dárek externí HDD s nějakými filmy, samostatně si jej připojila k nb a už se kouká. A pak někdo ať tvrdí, že se Linux pro BFU nehodí. :-)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    24.11.2010 21:50 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové vánoce?
    Přesně! V práci maji ode mne Ubuntu a říkali mi: hele tam, je to nějak divvnýýý. Začal jsem (blb) přednáškou o svob.... éééh). Pak řekl: No inernet tedy, pošta tady. .... a žádnej problém.
    24.11.2010 21:01 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové vánoce?
    V kostce řečeno, klouby displaye vypověděly službu.
    To by mé sestře nevadilo ;-) .
    24.11.2010 21:43 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové vánoce?
    Vánoce... a navíc Chanuka. :))))
    poky74 avatar 24.11.2010 22:04 poky74 | skóre: 36 | blog: Zápisník | Vrchlabí
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové vánoce?

    Cos  tím evem budeš dělat dál? Měl bych o něj zájem, kdyžtak dej vědět :-)

    Chcete Linuxové samolepky nebo Tuxe na klíče? ->
    Migi avatar 24.11.2010 23:45 Migi | skóre: 59 | blog: Mig_Alley
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové vánoce?
    Já se jen starám jak a na čem co poběží, co bude s evem asi bude na sestře. Ale kdyby to padlo na mě, tak se eventuelně ozvu ;-) .
    Jardík avatar 25.11.2010 00:57 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové vánoce?
    Zato moje Vánoce budou naho.no, stejně jako loni i předloni. Od tý doby, co utekla sestra z baráku to není ono, prostě to není celá rodina. Navíc o co jsem si neřekl a s co mi otec neschválil, to jsem nedostal. A když dostanu jen to, o čem vím, to je prdlajs překvapení a to je stejné, jako když vánoce nejsou. Letos je to ještě horší, do školy nechodím, práci nemůžu najít a otec mi na rovinu řekl, že mi nic kupovat nebude, že mi maximálně dá peníze na nějaký hadry, abych si dál mohl shánět práci a nemrznout při tom v sepraným tričku, šedivý černý rezepnutý mikině (při zapnutí dělá nechutný boule ve výšce močáku, což vypadá docele neslušně). JÁ CHCI BEJT ZASE MALÝ DÍTĚ, CHODIT DO PRVNÍ TŘÍDY, VĚŘIT NA JEŽÍŠKA, MÍT RADOST Z VÁNOC, NEMOCI SE JICH DOČKAT, .... Život je teď naho.no, není ani proco žít, prostě jedna velká nuda o ho.ně. Kdyby mě tak přišel někdo picnout do palice.
    Věřím v jednoho Boha.
    Dalibor Smolík avatar 25.11.2010 08:49 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové vánoce?
    Život je teď naho.no, není ani proco žít, prostě jedna velká nuda o ho.ně. Kdyby mě tak přišel někdo picnout do palice.
    Pořiď si Windows, po chvíli příjde infarkt sám. :-)
    Ne, teď vážně: člověk má někdy období, kdy to za nic nestojí. Většinou po ukončení nějaké životní etapy (studium, rozvod, nevím co ještě ..). Ono se to časem spraví. Chce si to najít nějaké malé radosti (třeba minisukně kolemjdoucích dívek, hezké počasí, jít si někam zaplavat do bazénu).. ty větší pak příjdou časem samy. Sestra - to je normální. Dívky utíkají z domu dříve, také vzpomínám, když jsme byli všichni pohromadě, ale to se vrátit nedá. S tím se musí počítat .. To samé jednou bude platit o dcerách. Otec je rozmrzelý, že nemáš práci, třeba do tebe vkládal větší naděje - ale ty mu časem ukážeš, co v tobě je. Tak trochu klid a hlavu vzhůru. Život je krásný. A Linux přece taky! :-).
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    25.11.2010 09:09 Honz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové vánoce?
    Usínám a chtěl bych se vrátit
    o nějakej ten rok zpátky,
    bejt zase malým klukem,
    kterej si rád hraje a který je s tebou....
    25.11.2010 10:44 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové vánoce?
    Skoumal..?
    Dalibor Smolík avatar 25.11.2010 10:54 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové vánoce?
    Mišík
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    25.11.2010 14:41 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové vánoce?
    Pravda pomýlilo se mi se Skoumalovou písní "Chtěl bych.."
    Chtěl bych si prohlížet tvoje fotografie z doby, kdy jsem tě neznal, kdy ses neznala. Z doby, kdy se všechno chystalo, z doby, kdy se s tebou dalo mluvit jako s dítětem, z doby plavuní, přesliček a ještěrů. Z doby, kdy ses nebála a kdy jsi nikoho nepotřebovala, ani sebe, ani co na sebe, z doby, kdy ses nahá koupala v moři a byla šťastná, a taky bych chtěl, abys taková zase byla, a já chvilku u toho a trochu toho štěstí si nes domů jako slanej písek v teniskách...
    Jardík avatar 25.11.2010 11:08 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové vánoce?
    Pomóc, pedofil! :-)
    Věřím v jednoho Boha.
    26.11.2010 11:36 _dworkin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové vánoce?
    Treba to je o (uz mrtve) matce..

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.