abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 41
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 834 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)

    29.11.2023 19:51 | Přečteno: 1690× | Apple | poslední úprava: 29.11.2023 19:58

    Hardware Applu jsem zkoušel naposledy v době těsně po jeho přechodu na Intel. Teď má Apple za sebou další přechod – na Apple Silicon. Když jsem viděl slevu na Mac Studio M1 Max, řekl jsem si, že je čas znovu prozkoumat temnou stranu Síly.

    Hardware

    SoC

    Apple používá vlastní čip, kombinuje CPU, GPU, video akcelerátor a neural network akcelerátor a omáčku okolo - řadiče portů a SSD, trusted element, …. CPU část používá LITTLE.big ARM architekturu. To „little“ berte s rezervou, z analýzy snímku bylo odvozeno, že má zhruba stejně tranzistorů, jako ZEN3 jádro. Velké jádro je pak téměř čtyřikrát větší. Celkový počet tranzistorů M3 Max je 92 miliard, to je více než součet tranzistorů v RTX 4090 a šestnáctijádrovém Ryzenu 7950X.

    Spotřeba

    …je z pohledu klasických desktopových PC neskutečná. V běžné kancelářské zátěži (tedy de facto iddle) s připojeným 10Gbit ethernetem to žere 11 W, to je zhruba 6x méně než běžné PC a 16x méně než můj pracovní PC s Threadripperem. I kabelový modem Vodafonu nebo Turris Omnia mají větší spotřebu. Je patrné, že to bylo vyvíjeno zejména pro laptopy. Oficiální max. spotřeba uváděná Applem je 145 W. Takové hodnoty se ale nikomu v praxi nepodařilo dosáhnout a diskutovalo se o tom, zda Apple před uvedením z nějakého důvodu nesnížil TDP. Při plném zatížení GPU i CPU (což je poměrně málo realistický scénář) jsem naměřil 120 W. Spotřebě odpovídá i hlučnost. Ta je velmi dobrá ale absolutní ticho nečekejte, protože ventilátory se nedají zcela vypnout. Škoda, těch 11 W by se pasivně zcela jistě uchladilo.

    Výkon

    Mám konspirační teorii. Apple ten procesor udělal primárně pro youtubery. Rozeslal jim pak počítáte na recenzi; youtubeři to otestovali samozřejmě v tom, co je nejvíce zajímalo – tedy ve střihu videa, což tomu čipu jde velmi dobře, a voilà - nadšené recenze jsou na světě. Výsledky v aplikacích, které nemají specializované akcelerátory, tak fantastické nejsou. V praxi bych zařadil M1 Max někam na úroveň Intelu 12600K a RTX 3060. Což je vzhledem ke spotřebě i tak pozoruhodný výsledek.

    Paměť

    Macy mají unifikovanou paměť – CPU, GPU a další akcelerátory sdílejí paměť. Eliminuje to potřebu kopírování dat zejména mezi CPU a GPU za cenu komplikovanějšího mechanismu synchronizace (dělalo by neplechu, kdyby CPU měnil texturu, kterou zrovna GPU používá pro renderování). Applisti tvrdí, že díky tomu Macy potřebují méně paměti než ekvivalentní PC. To je samozřejmě nesmysl – framebuffery, data OpenCL výpočtů, … které by normálně byly jen v na GPU, tak zabírají dodatečnou RAM. GPU potřebuje paměť s velkou propustností, CPU zase s nízkou latencí. Apple tyto protichůdné požadavky skloubil tak, že použil klasické 6,400 MT/s LPDDR5 SDRAM ale v zapojení s velkou šířkou sběrnice. Extrémem je M2 Ultra, který díky 1024bitové sběrnici dosahuje propustnosti 800 GB/s. To je sice méně, než highendová grafická karta ale CPU v PC s dvoukanálovou DDR5 pamětí nedosahuje ani desetiny. Ta propustnost tam je hlavně kvůli GPU, to ale neznamená, že z toho netěží CPU v aplikacích, které to využijí.

    SSD

    V Macboocích je SSD přiletované. V Mac Studio je ve slotu… ale pouze samotné NAND čipy (řadič je v SOC). Slot tedy není M2/NVMe ale nějaký proprietární. Výměna interního SSD tedy ani v tomto případě není možná. Což je škoda, protože příplatky za vyšší kapacity u Applu jsou naprosto absurdní (z 1TB na 8TB za 66 tisíc). Rychlosti (z hlediska IOPS i propustnosti) odpovídají běžné úrovní PCIe4 NVMe SSD. TBW Apple neuvádí a rozhodně bych nečekal ani v tomto případě nic nadstandardního.

    Porty

    Studio Max má HDMI, 4x 40Gbit thunderbolt (z/na externí SSD se dá reálně protlačit cca 3500 MB/s), 2x10Gbit USB C, 2x USB A, 10Gbit síťovku. Překvapivě tomu nechali i sluchátkový výstup. Žel mikrofonový vstup se tam už nevešel (není ani kombinovaný s výstupem). Takže nejde použít normální headset, musíte koupit USB headset nebo mikrofon. Apple, no. Napájecí konektor není typu C14 ale C5 (mickeymouse). Takže pro připojení k UPS potřebujete redukci.

    OS

    Souborový systém

    MacOS používá souborový systém APFS. Je to moderní systém s Copy on Write, umí volumy, snapshoty, klony, šifrování, kompresi. Má kontrolní součty metadat, ale dat nikoliv. Překvapilo mě, že neumí hardlinky. Je to popravdě dost divné, protože předchůdce (HPF+) je uměl. Co ale překvapí ještě víc je, že operační systém samotný (10 GiB) je na readonly snapshotu. Aktualizace probíhá stylem klon snapshotu -> nanesení změn -> přepnutí aktivního snapshotu při rebootu. To je z bezpečnostního hlediska docela benefit, když je základ systému immutable.

    Paměť

    Tady se od mého minulého blogu zas tak moc nezměnilo. Někoho by mohlo zaujmout, že velikost stránky je 16 kB oproti 4 kB typickým na x64 platformě. Akorát v době NVMe SSD swapování už tak moc nevadí. A swapuje to rádo. Od restartu jsem dělal jen kancelářské věci, počítač má 32 GB RAM a stejně je 1,5 GB na swapu. A také to už umí kompresi RAM.

    Pages free:                               19196.
    Pages active:                            901125.
    Pages inactive:                          880175.
    Pages speculative:                        19736.
    Pages throttled:                              0.
    Pages wired down:                        119817.
    Pages purgeable:                           7804.
    "Translation faults":                 166312231.
    Pages copy-on-write:                    4553142.
    Pages zero filled:                     79514060.
    Pages reactivated:                      7019442.
    Pages purged:                            872983.
    File-backed pages:                      1264996.
    Anonymous pages:                         536040.
    Pages stored in compressor:              423997.
    Pages occupied by compressor:            121278.
    Decompressions:                         6407691.
    Compressions:                           7596098.
    Pageins:                                6476463.
    Pageouts:                                138990.
    Swapins:                                 177382.
    Swapouts:                                272400.

    Škálování rozlišení

    MacOS umí pouze celočíselné škálování, tady v praxi buďto 1:1 nebo 2:1. Cokoliv mezi tím se řeší tak, že se to vyrenderuje jako 2:1 do virtuálního framebufferu a nechá GPU zmenšit na cílovou velikost, to vše 60krát za vteřinu. V 1:1 nevypadají dobře fonty (Apple asi rezignoval na subpixelové renderování?) a 4k na 27“ je vše příliš malé. Na 2:1 potřebujete „retina“ hustotu bodů (na 27“ to odpovídá rozlišení 5K). A cokoliv mezi tím je trochu máznuté tím škálováním na GPU. Jediné dobré řešení je koupit retina LCD. A ty jsou drahé. Drahé s velkým D. 32“ stoji 29 tisíc. Teda abyste tomu rozuměli – stojan, který si musíte koupit zvlášť stojí 29 tisíc (sic!). Samotný monitor pak stojí 165 tisíc v matném provedení.

    Rozkošné drobné rozdíly

    Klávesa, která dělá většinou to, co ctrl se nejmenuje ctrl ale command. Ctrl klávesa existuje, ale děla zase něco jiného, než na PC. Aby legrace nebylo konec, tak je pořadí těchto kláves jiné na Mac a jiné na PC klávesnici. Obecně zkratky jsou zhusta jiné. A to i v ne-apple aplikacích, třeba F5 v Chrome nedělá refresh. Option 5 na české klávesnici dělá ~ místo očekávaného %. Aby to bylo legračnější, tak na klasické PC klávesnici jsou prohozené kávesy option(alt) s klávesou control(win). Klávesa del ve Finderu soubor nesmaže. Klávesou enter se neponoříte do podadresáře. Klávesy End/Home v terminálu nebo textovém editoru nepřenáší kurzor na konec/začátek řádku ale dokumentu. Červené tlačítko v záhlaví okna aplikaci nezavře. Focus myši nenásleduje kurzor, takže se neaktivní okno nedá ovládat kolečkem, musíte vždy nejdříve kliknout.

    Směšovač a zdroje zvuku

    MacOS nemá centrální mixér, kde by se dalo nastavit centrálně hlasitost aplikací. Po připojení USB mikrofonu se během hovoru zdroj zvuku sám nepřepne. Nějak zaspali soudruzi z Cupretina.

    Software

    Kolik aplikací je nativních pro ARM a kolik se emuluje z x64? Za celou dobu testování, a to jsem toho vyzkoušel opravdu hodně, jsem nenarazil ani na jedinou aplikaci, která by neměla nativní ARM verzi. Emulační vrstva (Roseta 2) se implicitně ani neinstaluje. Apple se s tím vůbec nemaže a vývojáři jsou na ty přechody zvyklí a vědí, že musí být pohotoví a neustále ve střehu ;-) Dám příklad. Od oznámení ukončení podpory pro 32bit aplikace na iOS do uskutečnění neuplynul ani rok a půl. Vyšel nový iOS a 32bit aplikace nešly vůbec spustit. Hotovo dvacet. Kdo to nestihl měl smůlu a přišel o zákazníky. Od vydání Windows v 64bit variantě uplynulo 17 let a MS stále 32bit aplikace podporuje a na tuty bude podporovat ještě dalších 17 let. Je třeba říct, že sám Apple v tom jde příkladem. Aplikace Applu měly univerzální binárky připravené už v době vydání. Opět by se dalo srovnat s Microsoftem, který i ve Widnows 10 stále měl pár 32bit binárek.

    Tento radikální přístup k rozbíjení věcí, u kterých má Apple pocit, že je třeba to udělat má samozřejmě svoji stinnou stránku – špatnou zpětnou kompatibilitu. Aplikace a ovladače často nefungují ani mezi (každoročně vydávanými) verzemi OS. Upgrady tak bývají adrenalinovou záležitostí – budu schopen zítra pracovat? Nebudu si muset koupit novou tiskárnu? Je to taková forma planned obsolescence vestavěná přímo v ekosystému ;-)

    To nahrávání tvůrcům softu jde ale mnohem dále. Apple často vyloženě tvoří problémy a pak nechá jiné vývojáře prodávat řešení. Správce souboru Finder je nepohodlný? Nevadí, kup si Forklift za 20USD s rokem updatů (takže vám realisticky vydrží v aktuální a příští verzi MacOS a pak zaplatíte znova). Máte hodně ikonek v horní listě a už se vám tam nevejde menu? Nevadí, kupte si Bartender za 16USD. Dock je neergonomický paskvil? No co, tak si kup uBar za 30USD (a za rok update za 15). Mac má primitivní schránku bez historie a dalších fíčur? Neva, Copy Em stojí jen 16USD. Mac neumí automatické připojování sdílených složek? Žádný problém, kup si AutoMountMaker. Myš má děsně divnou citlivost a akceleraci a nedá se to nastavit? Stáhni si Mousefix (to nějaký dobrák dává zdarma). Vestavěný kalendář saje? Kup si fantastický Fantastical za 5USD. 5USD na měsíc, aby bylo jasno. Android telefon se po připojení nechová jako mass storage, nedají se z něho kopírovat soubory? Nevadí, je na to aplikace. Standardní terminál je ošklivý? Stáhni si (pokud možno placený) alternativní. Okna nejdou pohodlně přichytávat na stranu? Řešení znáte. A takhle by se dalo pokračovat do aleluja.

    V Applím ekosystému je zkrátka většina věci placená a stejné řešení je často na Macu dražší než na jiných platformách. Mám navíc pocit, že jsou na to uživatelé… pyšní?! Na Windows si třeba v pohodě zdarma zavirtualizujete a to i v komerčním VMware, pokud nepotřebujete variantu Workstation, což většina nepotřebuje. Parallels pro Mac zdarma není vůbec (kromě trialu), verze standard stoji 80USD a je osekaná na kost a verze Pro stojí 120USD. Samozřejmě že na rok, snad jste nečekali, že jednorázově. Na druhou stranu je to opravdu perfektně vyladěná věc. Možná příště napíšu o virtualizaci ARM verze Windows.

    Naštěstí programátor toho tak moc nepotřebuje. Licence JetBrains IDE jsou přenosné, VS code je zdarma, Docker funguje, terminál Tabby je zdarma a v něm staré známé apky prostřednictvím projektu Brew. A víc v podstatě není třeba ;-)

    Aplikace od Applu jsou většinou jednoduché na ovládání. Někdy ale až moc. Třeba zálohovací aplikace TimeMachine umožňuje nastavit jen 3 věci – kam a jak často (hodina, den, týden) zálohovat a které adresáře vynechat. Nic jiného – žádná exkluze typů souborů, žádné nastavení, kolik verzí nechat (postupně zaplní celý disk až pak začne starší verze mazat), žádné pokročilejší plánování… zkrátka nic.

    Jaký z toho všeho plyne závěr?

    Při nákupu Macu si připlaťte za možnost vrácení. Člověku zvyklému na linux se bude hrubým odhadem z 85 % moc hodit. Ten zbytek jsou cholerici, kteří ten krám už rozmlátili sekyrou.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    David Ježek avatar 29.11.2023 21:33 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    Tak to jsem rád, že tenhle vesmír je se mnou pořád stejně nekompatibilní jako před lety, kdy jsem sedával občas i 27" iMacu a TRPĚL. Ne děkuji, ani zadarmo. Stejně se tam za pár let podělá nějaký kurvítko, určitě o M1 Max Studiu už má Louis nějaké video.
    29.11.2023 21:44 sv.Stepan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    29.11.2023 22:12 kvr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    Docela střízlivá recenze. Já jsem měl MacOs posledních 7 let na práci (klasický SW vývoj, ne grafika), takže pár komentářů:

    K těm klávesnicovým zkratkám - na to se dá docela rychle zvyknout a popravdě, většinou mi přišly lepší, třeba už proto, že Cmd-C nekoliduje s Ctrl-C v terminálu. Na druhé straně třeba desktop obsazuje některé běžné zkratky jako Ctrl-arrow a nejspíš se nedají přenastavit. Je pravda, že i KDE je v tomhle docela agresivní - mít nějakou konsistenci v Linuxu, nejlépe právě na základě Cmd-whatever by se hodilo.

    S placeným software - jenom bych přidal i v internet browser - v Chrome existuje milion pluginů na rychlé přepínání mezi posledními taby. V Safari - pár jich bylo, ale všechny placené. Takže naprostý souhlas - jakákoliv blbost znamená příplatek.

    Na závěr postěžování ohledně hardware - ten rozdíl je hlavně u laptop neskutečný - v pohodě zvládne celý den a zůstává chladný. V roce 2020, když Apple představil Apple Silicon, tak jsem se těšil, že za rok to budu mít v PC s mnohem lepším výběrem. Je to už tři roky a nikde nic :-| .
    29.11.2023 22:47 Tim
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    Ja na maca presel asi po 5ti letech linuxovani kdyz jsem zjistil ze porad ten desktop piplam aby vypadal jak OSX :-) Tak jsem si poridil na zkusenou Mac Mini v roce 2009. To jeste toho priletovanyho moc nebylo a tak nejlevnejsi verzi za 500$ jsem trosku vymazlil z 1GB na 8GB a disk 128GB na 512SSD. Vse za par supu, samozrejme ne od Apple. Tu masinku mam dodnes a frci na ni obstarozni filmovy scanner a taky to mam jak audioserver.

    Skamaradit se s OSX dnes macOS pro linuxaka zadny problem, ale Karabinier (je free) jsem musel nahodit hned a premapovat to home/end/pgup/pgdn do win/lin chovani. Na woknovani je (free) Spectacle. NTFS write lze resit (free) pres fuse ale je to pomaly tak Paragon za 20$ dozivotni licence (dokonce v nejaky akci to bylo takze 3 klice). Temer na vsechny placene apky existuje i free alternativa. Ale tak koupit dozivotni licnce za 3-4kilka a mas hafo apek nafurt (Afinity, Pixelmator, Commander One atd…)

    No a linux desktop jsem nenabootoval jiz 14 let, neni proc :-) Samozrejme mam novejsi Macy a pul roku i M2.
    30.11.2023 06:54 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    Jaký z toho všeho plyne závěr?
    přestaňte se v tom, šťourat a normálně ho používejte...

    30.11.2023 08:07 ~
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    To si porad rikam kdyz zkusim linuxovy desktop ale do hodiny je ten virtual v kosi :-) mam i rekordera, takove Manjaro jsem s krikem smazal uz asi po 10 minutach marneho pokusu s tim pracovat a to jsem pouzil i navody aby to nebyla jen subjektivni neschopnost..
    30.11.2023 10:41 miho | skóre: 24 | blog: Mihovy_sochory | Orlová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    To nejde, já nejsem zaměstnancem (natož státním), já musím být produktivní abych si vydělal ;-)
    2.12.2023 19:08 Kate | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    Tohle byla věc kterou mi jako bývalé uživatelce KDE říkali lidi o Gnome. Snažila jsem se z toho totiž udělat přes extensions trochu jiné KDE a pochopitelně nebyl výsledek ideální. A dopadlo to dobře, Gnome se mi používá mnohem líp, je proti KDE (Pro mě) dost distraction-free a příjemné na ovládání.

    Stejně jsem pak přistoupila k M1 Pro Macbooku. Po roce šel pryč, ten systém mi naprosto nesedl, i když moje první reakce byla vesměs pozitivní. Postupně se prostě nabalila spousta větších i menších otravných vlastností, které mě permanentně štvaly.
    GandY avatar 30.11.2023 09:53 GandY | skóre: 3 | blog: Zo života | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    Vďaka za Mouse Fix, to scrollovanie ma doháňalo k zúfalstvu. Pre clipboard odporúčam CopyQ, tiež zadarmo. Nemožnosť nastaviť si vlastné klávesové skratky (prečo kombinácia Ctrl+Shift nie je možná na zmenu rozloženia klávesnice) ma neprestáva udivovať. Tiež ten focus až po kliku. V podstate buď človek prejde na 100% do apple ekosystému a prispôsobí sa, alebo bude trpieť. Ja som musel vymeniť linux v práci a mal som na výber windows alebo macos. Vybral som si mac, ale keby som mohol, vrátil by som sa spať.
    30.11.2023 11:55 kar el
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    30.11.2023 10:04 podlesh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    Překvapilo mě, že neumí hardlinky.
    To mě překvapuje o to víc, že hardlinky běžně na APFS používám. Jak jsi dospěl k závěru že je neumí??

    Co může skutečně linuxáka překvapit je že fs je, by default, case-insensitive (jako na Windows). Teoreticky se to dá změnit, ale bohužel spousta aplikací to rozbije :-( Zvlášť Adobe je tím proslulé.
    Klávesy End/Home v terminálu nebo textovém editoru nepřenáší kurzor na konec/začátek řádku ale dokumentu.
    Zajímavé, já jsem zvyklý že na tohle slouží CTRL+A/E takže jsem si toho ani nevšiml. Asi jsem UNIX-boomer :-)

    Na Windows si třeba v pohodě zdarma zavirtualizujete a to i v komerčním VMware, pokud nepotřebujete variantu Workstation, což většina nepotřebuje.
    Je nějaký důvod proč používat VMWare místo VirtualBox?
    30.11.2023 10:39 miho | skóre: 24 | blog: Mihovy_sochory | Orlová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    hardlinky: zapomněl jsem dopsat "na adresáře", byla to poměrně unikátní a užitečná věc.

    zkratky: jednou klávesou to bývá rychlejší :-)

    vmware: to byl jen příklad komerčního softu, který poskytuje velmi solidní a použitelnou neplacenou verzi. Ale pokud to chceš vědět, tak: vmware má lepší výkon IO, responzivnější remote desktop, více možností konfigurace, lepší integraci s ESXi, dělá méně problému při zkopírování adresáře s virtuálem na jiné PC, ... 100+ dalěích důvodů ...
    30.11.2023 14:38 podlesh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    hardlinky: zapomněl jsem dopsat "na adresáře", byla to poměrně unikátní a užitečná věc.
    OMG, hardlink na adresář? Kde přesně to funguje? Schválně jsem zkusil ln -d na ext4 a "Operation not permitted"

    30.11.2023 14:57 miho | skóre: 24 | blog: Mihovy_sochory | Orlová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    HFS+ to umi. Daly se tim presvedcit cloudsync sluzby, ktere odmitaly followovat symlinky aby synchronizovaly dodatecne adresare treba.
    1.12.2023 11:03 podlesh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    Ok, díky, TIL
    vlk avatar 2.12.2023 18:14 vlk | skóre: 23 | blog: u_vlka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    to je prva vec co robim po prvom spusteni macu ze prehodim case-insensitive na case-sensitive, adobe funguje (ale uz nepouzivam) a naposledy (asi rok do zadu) som videl problem s freecad-om, ale to som nahlasil a nejak spolocne sme vyriesili, takze je to ok. nikde inde som problem nemal, a ak by bol, tak pri najhorsom vytvoris virtualny disk case-insensitive a do neho to "nainstalujes"
    You don't exist, Go away !
    30.11.2023 21:17 mln
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    Tiez na pocas jesennej depresie lakal novy M3 processor. Ale zistil som zasadny nedostatok - na Macu je virtualizacia bez USB passthrough.Wware s tym nevie pohnut,Apple to neriesi.

    Takze u Apple je to este horsie ako na Linuxe, kde ked nemam linuxovy obvladac k nejakemu USB hardveru, Tak stale to mozem pustit cez Widly z Virtualboxu.
    30.11.2023 22:26 miho | skóre: 24 | blog: Mihovy_sochory | Orlová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    VMware je na Macu ve velmi špatném stavu, vypadá to, že na tu platformu zcela rezignovali. Parallels připojit USB přímo do VM umí. https://kb.parallels.com/122993
    1.12.2023 06:13 mln
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    Prispevok na fore Parallelsu je z 4.8.2020. M1 procesory boli uvedene na trh v oktobri-novembri 2020, tak 2-3mesiace po napisani prispevmu na forum Parallelsu.

    Budem rad ak ma niekto vyvedie z mozneho omylu. Podla mojich vedomosti na Intel x86-64macu nie je problem USB passthrough. Problem je s USB passthrough na ARM M1-M3 Macu.
    1.12.2023 08:56 miho | skóre: 24 | blog: Mihovy_sochory | Orlová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    Nemám to teď vyzkoušet na ničem jiném, než externí disk. Ten zafungoval dle očekávání - parallels se zeptal, zda připojit k hostu nebo guestu, po vybrání guesta se ve windows objevil jako zařízení včetně správně identifikované položky ve správci zařízení (Sandisk Extreme, nikoliv nějaký emulovaný Parallels disk). Později vyzkouším ještě tiskárnu, ale nečekám žádný problém.
    Max avatar 1.12.2023 04:04 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    Díky za zápisek, moc pěkné počtení.
    Já se přes tu klávesnici na testovacím jablíčku nepřenesl. Tu a tam vždy vyskočí myšlenka, zda něco nezkusit, ale pak jí zase odložím.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    1.12.2023 07:53 US
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    Muzes to nejak rozvest? Protoze layout americke PC a Mac klavesnice se lisi uplne minimalne, Mac ma dokonce vic F klaves a postrada zbytecnosti ktere nikdo nikdy nezmacknul jinak nez omylem ScrollLck, PrtScr, Pause, Insert a kurna i NumLock. Jeste jednou upozornuji ze se bavime o US layoutu. Jakekoli zrudnosti typu Cz, En-international a jine sracky (rozeznatelne L-kovym enterem) by zadny profi programator/ajtak nemel nikdy pouzivat. Pokud tak cini tak dela neco hodne spatne. Existuje jedina vyjimka a to psani ceskych textu, to ale malokdy byva nas pripad a da se resit dvema klavesnicema.
    Max avatar 1.12.2023 08:19 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    Používám CZ i EN rozložení klávesnice podle toho, jak potřebuji. Oba typy se stejným rozložením Z/Y, aby mi nečinilo problém přecházet mezi nimi.
    Každopádně má stížnost není k rozložení, ale k ploché ergonomii klávesnice jako takové. Tím pádem nemám rád ani ostatní hráče, co to napodobují.
    Nějak jsem si hodně oblíbil klávesnici, co je dodávána s Thinkpady X / T / E.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    1.12.2023 09:35 US
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    A vzdyt nemusis mit od Apple, spousta vyrobcu kvalitnich mechanickych klavek nabizi i Mac rozlozeni. Ja mam treba tenhle DAS4, nema sice F14-19 ale ja vyuzivam spise ty multimedialni takze pohoda.
    1.12.2023 12:01 podlesh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    Dokonce ani žádné "Mac rozložení" není vůbec potřeba. Já osobně používám normální PC klávesnice.

    Samozřejmě, popisky na některých klávesnicích nebudou sedět, ale to je třeba v mém případě problém tak jak tak - často používám klávesnice s německými popisky a tudíž jsem se naučil prostě na klávesy nikdy nedívat. Když někdy omylem o klávesnici pohledem zavadím, tak jsem celkem v řiti a chvíli mi trvá než se zorientuji co je kde na té US nebo CZ.
    Max avatar 1.12.2023 12:37 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    Já přemýšlel vždy jen o ntb.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    1.12.2023 14:13 US
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    Ach jo. Ja ze tady chodi profici s vedomim, ze notas je nouzovka do vlaku nehodna bezne prace...
    Max avatar 1.12.2023 15:22 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    A na co asi myslíš, že ntb používám? Jen na cestách, doma i v práci mám pořádnou workstation.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    1.12.2023 15:43 miho | skóre: 24 | blog: Mihovy_sochory | Orlová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    Tolerujeme i laptopy. Teda pokud neděláme něco, co vyžaduje výkon :-p

    Zrovna dělám nějaké benchmarky a ten M1 Max má zhruba stejný hrubý výpočetní výkon, jako workstation, který jsem tady testoval před skoro desíti léty. Ergo kladívko - laptopy jsou výkonnostně 8,5 roku (M1 Max je rok a půl starý) pozadu za pracovními stanicemi.

    1.12.2023 08:44 miho | skóre: 24 | blog: Mihovy_sochory | Orlová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    Vítáme "Já to dělám takhle, protože jen tak to je správné a kdo to dělá jinak, ja blbec" jedince v komentářích. Budeme tě tady mít rádi ;-)

    Takže pro pořádek - PrtScr dělá screenshoty (už jsem si to Karabinerem namapoval na cmd+shift+4) - používám, ScrollLock zamyká posuv v Excelu v linuxu to je navíc system request klávesa, Insertem se označují soubory v dvoujpanelových správcích souborů - to používám pořád.

    1.12.2023 09:40 US
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    Jako dedikovat klavesu na screenshoty co potrebujes tak jednou do tydne je fakt supr :-) Cmd-shift-3,4,5,6 nezmacnknes jen tak nahodou a mas primo urceno jaky typ screenshotu delas.
    1.12.2023 12:00 Ovoce | skóre: 16 | blog: Vyplizlo_ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    A pak děláš jeden den padesát screenshotů a win+printscreen se ti kurva hodí, protože nechceš umřít na frustraci.

    Takhle ti to řeknu - moje Dellí klávesnice, co jsem si ji koupil, protože už jsem nedával vysokozdvihovky a chtěl chicklet, má jedinou slabinu - printscreen j epřes fň. OK, no problem, řekl si kretén, a koupil. A hovnajs, je to sakra opruz, protože ten dvojhmat (trojhmat, když chceš win+printscreen) člověk bez přípravy hledá dost pomalu, kdežto dedikovanej printscreen máčkneš hodně pohotově.

    I ten post nad tím mi teda přijde jako kravina, ale programátor nejsem tak mi můžeš políbit QWERTZ.
    k3dAR avatar 1.12.2023 12:23 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    ty mozna 1x za tejden nebo mesic, ale ostatni treba nekolikrat za den ;-) ja v Linuxu mam:
    PrtSc = fullscreen screenshot Win+PrtSc = screenshot okna
    Ctrl+PrtSc = zobrazi dialog s nastavenim prodelvy v sec, (ne/)zachyceni mysi ci okraje okna
    Shift+PrtSc = mysi vyberu oblast
    Ctrl+Shift+PrtSc = pusti Flameshot v rezimu vyberu oblasti kterou nasledne muzu doeditovat soustou jeho nastroju (sipky na ruzne mista, text popis, ocislovani, atd

    Insert = prepinani Insert pri editaci, oznacovani v MidnightCommanderu
    Ctrl+Insert = zkopirovani do schranky
    Shift+Insert = zkopirovani ze schranky
    Win+Insert = zobrazeni historie schranky

    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    1.12.2023 14:22 k3dAR saje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    PrtSc = cmd+shift+3

    Shift+PrtSc = cmd+shift+4

    Win+PrtSc = cmd+shift+4 + space nad oknem (nemusi byt ani v popredi, nebo muze byt prekryto)

    Ctrl+PrtSc = cmd+shift+5

    Ctrl+Shift+PrtSc = cmd+shift+5 (umi i nahravani videa, nejen screenshot)

    Navic neco vo tvuj honibook nikdy neda - cmd+shift+6 = screenshot touchbaru :-)
    1.12.2023 12:40 miho | skóre: 24 | blog: Mihovy_sochory | Orlová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    Už jsem ti to naznačoval jednou, tak třeba to podruhé zabere. Vyzkoušej se oprostit od toho "já dělám screenshot jednou za týden, tak všichni ostatní také" mindsetu. Rozšíří se ti pohled na svět a bude se ti lépe žít, protože ti nebude hned připadat každý, kdo děla něco jiného, než ty, jako blbec ;-) Teď píšu druhou část toho článku a jen za dnešek jsem jich namrskal 15...
    1.12.2023 14:27 US
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    No jenze muj mindset je dokonaly jako ja! To mam ted jit dolu z Olympu a upustit z idealniho standardu kvuli patlalum v excelu, bouchacum screenshotu v powerpointu a amaterum s commandery a INS?

    Ne! Kdyz je neco spatne tak je spatne a nebudem slevovat. Jeste by pak nekoho mohlo napadnout rikat ze linuxovy desktop je pouzitelny a podobne kraviny.

    Normy a idealy tady porad urcuje Apple slechta a ne nejaky lunix plebs!
    1.12.2023 17:33 Ovoce | skóre: 16 | blog: Vyplizlo_ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    go out more?
    1.12.2023 19:29 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    Normy a idealy tady porad urcuje Apple slechta a ne nejaky lunix plebs!
    Apple používají desítky procent lidí. To opravdu není šlechta, to je spíš něco jako měšťanstvo. Šlechtici byli typicky v řádu procent, což sedí na ... víškterý systém žejo :)
    1.12.2023 21:40 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    Šlechta používá linux. Přinejmenším vezmeme-li to podle procentuálního zastoupení. A je to vcelku logické. Tituly se neudělovaly za to, že měl někdo do prdele díru. A šlechtický titul neznamenal automaticky bohatství. To viděli v minulosti jinde než v majetku.
    vlk avatar 2.12.2023 18:22 vlk | skóre: 23 | blog: u_vlka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    pozivam "ABC - Extended" je to klasicka US a navyse po stlaceni OPTION je tam hromada modifikatorov pre pisanie medzinarodnych znakov a dalsich znakov ktore na US klavesnici niesu
    You don't exist, Go away !
    1.12.2023 07:04 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    Jelikož Linux používám od roku 2001 a Mac na desktopu od 2018, tak snad můžu trochu srovnávat. Hodně se tady nadává na klávesnici Macu, přitom já ji považuji z hlediska programátora za nejlepší řešení. Klávesa Control historicky sloužila k ovládání terminálů a pro ovládání GUI proto potřebujeme další klávesu - na Macu je to klávesa Command. Místo Alt a Alt Gr je použita klávesa Option. Pak je ještě speciální klávesa fn pro další funkce. Toto řešení má několik výhod:
    • Command + C, V, … můžete používat pro výběr, vkládání a další operace i v terminálu. Mimochodem bezplatný iTerm je skvělou náhradou vestavěného. Ctrl+C, D,.... zachovává svoji původní funkci.
    • Klávesa Option má stejnou funkci vlevo i vpravo od mezerníku. To je výhoda oproti Alt a Alt Gr, hlavně pokud píšete všemi deseti. Speciální znaky pak jednoduše zadáváte přes pravý nebo levý Option (v podstatě místo Shift) a nemusíte zoufale přepínat různé klávesnice či používat nepřirozené hmaty.
    • Klávesa Control si zachovala většinu vymoženosti z dřívějších dob: Ctrl + f, b, d, a, e, k…jak je známe například z Emacsu. Toto funguje ve všech aplikacích a boxech pro zadávání textu, takže opět nemusíte přesouvat ruku směrem k šipkám.
    • Komu nevyhovuje nějaká klávesová zkratka, může přejít do Nastavení -> klávesnice -> klávesové zkratky a vyřádit se dle libosti.
    • Pro mě jedinou nevýhodou vestavěné klávesnice ma MacBooku je absence pravé klávesy Control. Na většině externích klávesnic však je.
    Linux na desktopu jsem po mnoha letech opustil právě kvůli neexistenci kvalitního placeného softwaru. Potřebujete se pracovně připojit k Exchangi - smůla, editace souborů v MS Office - zapomeňte, VirtualBox na MacOS (ještě Intel) - zastaralost, pády, nespolehlivost, potřebujete sestříhat video - po několika pokusech o instalaci a neustálých pádech to raději vzdáte, editace fotek - v Gimpu to opravdu není ono, svět je už někde jinde. Zaplatit pár korun za kvalitní program mi opravdu nevadí, pokud mi ušetří spoustu času a nervů.
    1.12.2023 08:01 US
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    Jeste dodam ze cmd+c/v je ergonomictejsi nez jeho PC varianta protoze vzdalenost klaveskomba je kratsi a ruka se mene namaha. Moje PC klavesnice jsou tedy upraveny a´la mac prohozenim leveho CTRL a ALT a premapovanim ve win/lin. ctrl+c/v je pak stejne komfortni jako mac ekvivalent. Jo a kdyz nekdo cizi sadne za moje PC tak nadava :-) Pokud tedy neni macista, to si ani nevsimne :-)
    k3dAR avatar 1.12.2023 12:26 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    v Linuxu (i) v terminalu nemusim Ctrl+C/V, ale pouzivam Ctrl/Shift+Insert
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    1.12.2023 13:24 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    Jo, tu zkratku znám, ale klávesa Insert bývá mimo hlavní blok kláves a navíc na různých klávesnicích jinak umístěna, takže zase pohyb ruky někam. Navíc mám na Command+Shift+V namapovaný Flycut, což je bezplatný open source správce schránky, bez kterého asi nejde existovat.
    k3dAR avatar 1.12.2023 14:54 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    ja mam Insert par cm od prave ruky nahore u Home/End atd a protoze nepouzivam mys ale trackpoint tak to mam "bez" pohybu ;-) a na spravce schranky mam nativni Xfce Clipman (hotkey Win+Insert) coz bude asi dost podobne :)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    k3dAR avatar 1.12.2023 14:54 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    edit: Xfce Clipman
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    1.12.2023 14:08 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    Klávesa Control historicky sloužila k ovládání terminálů a pro ovládání GUI proto potřebujeme další klávesu - na Macu je to klávesa Command. Místo Alt a Alt Gr je použita klávesa Option. Pak je ještě speciální klávesa fn pro další funkce. Toto řešení má několik výhod
    Ale vždyž počet těch meta-kláves je na obou platformách stejný: 4 (resp. 5 s AltGr). Takže to je jenom o tom, že se na Applu jinak jmenují a jsou jinak namapované.

    Na Linuxu když si nastavíš copy/paste na Meta+C/V, tak ti to taky bude fungovat i v terminálu...
    1.12.2023 14:48 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    Hodně se tady nadává na klávesnici Macu, přitom já ji považuji z hlediska programátora za nejlepší řešení.

    To je hodně subjektivní názor. Pro mne je klávesnice natolik důležitá, že je pro mne prioritním parametrem pro výběr notebooku. Tím druhým je počet blokových zařízení co se do něj vejde. Bohužel svět se ale v prdel obrátil a žádný stroj, který disponuje požadovaným typem klávesnice co je v současné nabídce nemá víc než jedno blokové zařízení. Což je dost na hovno a cool leda pro blbečky.

    Osobně nepatřím mezi honimíry, co se pyšní maximální ergonomií psaní. Za těch 20 let jsem zkrátka zvyklý na typ klávesnice, jaký mi vyhovuje. Píšu výhradně na notebooku, protože mi numerický blok vadí. Vše co disponuje numerickým blokem z potenciálního výběru vypadává.

    Mám Microsoft Surface. Starší, ale s linuxem stále použitelný. Jenže ta jeho klávesnice je totálně na kokot, takže se na něj doma akorát práší. Nechápu který debil vymyslel, aby se F klávesy aktivovaly přes klávesu Fn.

    Podobně dementní mi přijde klávesnice jakou má Lenovo (Thinkapad) nebo Dell. Klávesy Home, PgUp, PgDown a End přes Fn jsou pro mne prostě neakceptovatelné!

    No a tím jsem prakticky vyčerpal veškerou nabídku. Jó kam se poděly časy, kdy si mohl člověk koupit notebook jaký chtěl a s klávesnicí jakou chtěl. Bohužel v té dnešní přehlídce bídy a utrpení, toho moc na výběr není. Proto když se mě někdo ptá, jaký notebook si má pořídit, doporučuji Apple. Ne proto, že by to byl úžasný software, který nemá alternativu. Ale proto, že se drží stejné linie jako já a to že základní elementy, jako jsou ovládací prvky, mají zůstat pokud možno neměnné.

    To co mě sere na MS Windows je, že co verze, to každý pes jiná ves. A kreativita a představivost veškerých současných výrobců notebooků končí na tom, že kopírujou Apple, kterému stejně nemají šanci konkurovat, protože si obšancoval výrobce a veškerou konkurenci, která stála za řeč zničil.

    Ale to těm, co jsou zvyklí na tu hrůzu které u Apple říkají klávesnice vadit nemusí.

    k3dAR avatar 1.12.2023 15:01 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    Podobně dementní mi přijde klávesnice jakou má Lenovo (Thinkapad) nebo Dell. Klávesy Home, PgUp, PgDown a End přes Fn jsou pro mne prostě neakceptovatelné!
    BTW: "Thinkpad T25 klavesnice" z 2017 je v podstate 7rada ala T420 + podsvicena :)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    1.12.2023 16:26 US
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    To neni klavesnice ale nouzovka :-)
    k3dAR avatar 3.12.2023 05:08 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    jak pro koho, pro me je to (=toto rozlozeni) Xlet primarni klavesnice na NB i PC a pouzivat jakokouliv jinou by bylo za trest ;-)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    1.12.2023 17:18 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    Sorry, ale v pravém horním rohu má být klávesa "Delete" a ne klávesy pro pohyb kurzoru. Na co je ti prosím tě "Enter" velký tak, že bys na něm zatančil tango?! Umístění těch pidikláves pro pohyb na stránce do kouta mezi potenciálně choulostivé klávesy "Delete" a "Backspace" mohl vymyslet leda úchyl co se vyžíval místo práce mazlením toho klitorisu uprostřed klávesnice, jinak to není možné.
    k3dAR avatar 3.12.2023 05:13 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    ne, Delete i PgUp/PgDown jsou presne tam kde maji byt, a protoze me naopak nevyhovuje nizkej Enter, logicky sem volil ISO klavesnici...
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    1.12.2023 17:32 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)

    Jo a v levém dolním rohu má být "Ctrl" a ne klávesa "Fn". U HP svého času umožňovali v biosu tyhle klávesy přehodit. Měl to takhle můj první pracovní notebook u kterého jsem si také na stávající rozhození kláves za ty roky co jsem ho používal zvyknul – HP Compaq nx6125. Měl jsem ho 3 roky (2005–2008) slabinou bylo chlazení, proto jsem si pro další notebook cíleně pořídil kvalitní chladící podložku. Stejné rozložení mělo i MSI PR210X, které mi sloužilo 4 roky (2008–2012) než ho nahradil stávající HP ProBook 6475b který jsem cíleně chtěl kvůli klávesnice. Ten mám už přes 11 let a jsem s ním tak spokojen natolik, že mám doma v záloze připravený identický repas, až umře. Jenom přehodím disk.

    1.12.2023 17:36 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)

    Pořídil bych si místo něj 14 palcový HP ProBook 445 G10, ovšem to by musel někdo vyndat hlavu z prdele a umístit do něj konektor pro ještě jeden NVME disk, jelikož nejsem blázen abych svěřil svoje data jednomu blokovému zařízení na tak pofiderní technologii.

    1.12.2023 18:22 moudro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    Pouze externi zaloha je zaloha.
    1.12.2023 21:31 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    Když nevíš o čem je řeč, tak se zeptej a nedělej chytráka. Externí záloha ti bude na kokot, když ti umře disk. Já, na rozdíl od tebe, o tom budu vědět, chcíplý disk vyměním za jiný a zatím co ty budeš přemýšlet na novou instalací pojedu dál, jako by se nic nestalo a data se budou mezi tím synchronizovat.
    2.12.2023 07:12 moudro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    Pises o notasu, kdyz ti ho cmajznou, shori, schyta blesk atd. tak tam muzes mit tech disku 5 a vysledek je stejny, ty tupce!
    2.12.2023 11:53 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    Pravděpodobnost, že mi ho čmajznou nebo do něj uhodí blesk je mnohem nižší než ta, že ti svitne v kebuli. Mnohem vyšší riziko je selhání SSD disku. Takových už jsem viděl X.
    2.12.2023 14:50 k3d4R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    Pravdepodobnost je presne 50% - bud se to stane anebo nestane, ty matematikou nepolibeny osle!
    2.12.2023 15:08 miho | skóre: 24 | blog: Mihovy_sochory | Orlová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    Nerad vstupuji do pěkně rozjeté šťavnaté hádky, ale já osobně kdybych musel volit

    zálohu) pravděpodobnost, že selže SSD * cena následků (hlavně to, že přijdu o nezálohovaná data; obnova z bitové kopie není zdlouhavá, o nějakých instalacích není řeč)

    nebo

    raid) pravděpodobnost, že příjdu o obě SSD, nebo o data na nich třeba lidskou nebo HW chybou * cena následků (nemám vůbec nic)

    , tak bych teda volil zálohu. Naštěstí volit nemusím, používám kombinaci obojího.

    Odpálené všechny disky v PC přepětím způsobeným chcipajícím zdrojem jsem BTW viděl už dvakrát.
    2.12.2023 18:05 fAleš
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    To neni hadka. Kapica jinak jako sproste mluvit neumi a aby te bral vazne tak musis klesnout na jeho uroven a pouzivat to taky.
    2.12.2023 18:42 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    Ty nemáš kam klesat, protože žádnou úroveň nemáš.
    2.12.2023 21:10 Peprnicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    Tak diky za offtopic ze ti druzka dala kosem a nemas do ceho vrznout, co tam mas dal velmistre?
    3.12.2023 08:12 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    To ti pošeptala křišťálová koule? Měl by sis ji přeleštit.
    3.12.2023 08:29 lujdefune
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    Ze si bez druzky lestis koule sam je nam jasny, dalsi offtopic. Jeste nejake fakty z tveho bidneho zivota poskytnes?
    2.12.2023 19:21 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    Pravděpodobnost, že za běžného provozu odejdou oba SSD disky současně je nulová. Že odejde jeden je výrazně vyšší. A pokud se ti to stane v situaci, že nemáš přístup k záloze, jsi v loji. Já už totiž vím jak se chová SSD disk co se chystá do věčných lovišť. A taky bych mohl vyprávět, jaké brykule to pak dělá. Ale každému co jeho jest.
    k3dAR avatar 3.12.2023 05:16 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    opet otazka preference, Thinkpad mel skoro od pocatku s IBM Fn-Ctrl, to ze ostatni vyrobci si to museli otocoit je jejich problem, kazdopadne v Thinkpadach to snad slo take vzdy v BIOSu prohodit na poradi Ctrl-Fn, ale proc bych takovou blbost delal, naopak v Pinebook Pro sem si puvodni Ctrl-Fn patchem pro BIOS prohodil na Fn-Ctrl a navic tam slo prohodit i fyzicky "tlacitka" ;-)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    1.12.2023 18:29 kvr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)

    Mám Microsoft Surface. Starší, ale s linuxem stále použitelný. Jenže ta jeho klávesnice je totálně na kokot, takže se na něj doma akorát práší. Nechápu který debil vymyslel, aby se F klávesy aktivovaly přes klávesu Fn.

    Neměl jsem v ruce Surface, ale u všech ostatních (které jsem měl) šlo Fx nastavit jako default a speciality přes Fn, včetně Mac a Dell. Letmým google se zdá, že Surface to umí taky, i když má pak více kolizí z Home, End apod. Za mě tohle celkem ok, teď je můj primární Dell a mapování Home, End, PgUp, PgDown na šipky jsem si rychle zvyknul, i když třeba Home a End jsou i nahoře...
    1.12.2023 21:35 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    Bože. U tvého příspěvku jsem málem puknul smíchy. Připomnělo mi to kámoše s jeho obvyklou pochvalou když se něco posere: "Je to dobré. Ale ne dost."
    2.12.2023 00:41 kvr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    To je nepochopení. U toho Dell je to pro mě zcela vyhovující a druhou částí věty jsem myslel, že používám Home a End přes Fn-šipky, i když jsou nahoře ještě Home and End zvlášť. Takže pro mě dost dobré. Se Surface nemám přímou zkušenost.
    2.12.2023 08:24 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    A ten Fn mačkáš stejnou rukou, nebo používáš levou? Mně totiž vyhovuje, že pohyb kurzoru obstarám jednou rukou, aniž bych musel sahat po myši a hýbat šipkou. Teď to nejsem schopen detailně popsat, protože ty operace dělám už automaticky, aniž bych o nich uvažoval, ale levou rukou obsluhuji klávesy které ovlivňují to, jak dojde ke zkopírování či vložení řetězce.
    2.12.2023 14:52 k3d4R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    Celou klavesnici pouzivam pouze s levou rukou. Pravou mam v pritomnosti Lenova porad v trenyrkach.
    2.12.2023 19:39 kvr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    Obě ruce, jednou rukou by to bylo dost na hraně. Problém to pro mě není - pokud jenom brouzdám dokumentací, tak používám převážně touchpad, který je přesnější než PgUp, PgDown a Home a End shledám užitečné málokdy. Na plnou práci mám obě ruce - ať už ViM nebo jiné editory se šipkovým ovládáním.
    Gréta avatar 1.12.2023 19:11 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    V Applím ekosystému je zkrátka většina věci placená a stejné řešení je často na Macu dražší než na jiných platformách. Mám navíc pocit, že jsou na to uživatelé… pyšní?!

    možnáže proto se snažej vyhnat věčinu 'technicky zdatnejch' uživatelů na jiný (víc lepšejší :P :P) platformy, páč když je vyženou pryč tak jim tam nezustane nikdo normální kdo by jako vyrobil ňáký foss řešení který by ale zase jako nadruhou stranu vohrožovalo rejžování na bfučkách který si ty 'dodělávky' systemu musej kupovat :D ;D

    2.12.2023 08:30 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    Ještě pár slov k softwaru.

    Náhrada „průzkumníka“ Finder: Commander One (ve stylu Total Commanderu - placená i neplacená verze). Fork Lift je spíše určený pro přenos souborů s různými cloudovými službami. Mi pro přenos stačí bezplatný FTP Disk (umí víc než ftp). Finder jsem si přizpůsobil ke spokojenosti, takže nic moc dalšího nepoužívám.

    Správa schránky: již zmíněný bezplatný open source Flycut. Placené alternativy neznám, neb mi tento stačí.

    Auto mount: Nastavení -> uživatelé a skupiny -> server síťového účtu …

    Nastavení myši: Applovská myš je v nastavení, ostatní jako Logitech dodávají udělátka. Levné myši po špatných zkušenostech nekupuji, takže nevím.

    Terminál: iTerm a rozšíření oh my zsh. Vše bezplatné. Vřele doporučuji.

    Time machine: skvělá záloha celého počítače pro obyčejné netechnické uživatele. Nic takového na Linuxu není. Nastavení zálohování: kam (síť, externí disk), co, kdy (ručně, každou hodinu, den, týden) a šifrování. Je to integrováno do systému, takže vytažení souboru ze zálohy zvládne opravdu každý. Zálohuji denně celý počítač (kromě adresářů s pomocnými soubory pro Xcode) na dvě místa - lokální a síťový disk. V pracovní den nastavím zálohování každou hodinu, na konci dne přepnu na ručně, ať se mi v noci zbytečně nebudí disky na NASu. Pro speciální zálohy používám už léta vestavěný rsync.

    Android File Transfer: pro přenos dat z Androidu. Bezplatné. Umísťování oken: Magnet (je placený).

    Standardně dodávaný Apple software: Kalendář a pošta je pro mě na dostatečné úrovni a funguje se vším, s čím jsem přišel do styku (včetně Exchange). Alternativy jsem nikdy nepotřeboval a nezkoušel. Kontakty a připomínky jsou dostačující (štítky, adresáře, synchronizace) a nepotřeboval jsem je zatím ničím nahradit. Návykové jsou Poznámky kvůli jednoduchému formátování, ale i přímému přehrávání videa z YouTube či náhledy stránek, stromová struktura dokumentů, štítky, vyhledávání, přidání pdf souboru do poznámky… Kancelářské aplikace Pages, Numbers a Keynote používám pro běžné potřeby (zvláště Keynote jako zápisník programátora pro různé jazyky). Dokumenty odjinud jsou většinou z MS Office. Import funguje celkem obstojně, ale stejně se většinou musí sáhnout po originálu od MS. Fotky (lze i editovat), Podcasty (používám, jsou dostačující), Hudba (Apple Music), Garage Band (skládání hudby?), Knihy (čtečka knih - koupených i nahraných) a iMovie (jednoduchá tvorba videí), Zkratky (grafické programování opakujících se činností) jsou jednoduché a plně funkční aplikace, které uživatel dostane zdarma. Pravidelně se aktualizují s novým vydáním systému nebo samostatně. Samozřejmostí u všech jmenovaných je synchronizace napříč jablečnými zařízeními. Některé jmenované appky jdou nahradit OS (Libre Office, Inkscape, VLC, Vim, Emacs,...) takže vendor lock opravdu nehrozí.

    Ostatní: Pixelmator pro úpravu fotek (placená), Notability (zakoupil jsem v roce 2015? pro iPad - ručně psané poznámky z iPadu, dnes už by je asi částečně nahradily vestavěné Poznámky), NetNewsWire (bezplatná rss čtečka), Marked 2 (zobrazovač a konvertor Markdownu - placený). Teď zkouším Davinci Resolve na iPadu (stříhání videa, základ zdarma, profi je placená). Multimediální SW (Pixelmator, Adobe balík, Final Cut Pro, …) nemá na Linuxu adekvátní náhradu, takže nemůžu srovnávat.

    Heslem Applu je výrok počítačového průkopníka Alany Kaye: „Myslíš-li to vážně se softwarem, musíš si postavit svůj vlastní hardware“. Pokud použijete HW od Apple nebo kvalitních výrobců, tak je problémů se SW méně než na Linuxu nebo Win, ale pozor, neříkám, že problémy neexistují. Zase je ale omezená nabídka a je to dražší. Vývoj zcela nového typu SW jde ruku v ruce s vývojem HW a stojí peníze. Například Notability na počátku uměl pouze na prvním iPadu Pro nabídnout poznámkový blok pro psaní ručních poznámek s Apple Pencil. Postupně se k tomu přidávaly různé vychytávky při kreslení (detekce tvarů), rozeznávání psaného písma, vyhledávání v ručně psaném textu, verze pro Mac (a synchronizace). Aby takový SW bezproblémově fungoval (a on opravdu fungoval skvěle i před těmi 7 lety), tak je lepší použít uzavřenou platformu. Ostatní se můžou přidat později, až se vývoj stabilizuje.
    2.12.2023 19:11 Kate | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    Zrovna na klávesové zkratky se mi zvykalo dobře, přišly mi mnohem konzistentnější napříč OS. Co se týče immutable OS a updatů, co mě na Macu fascinuje je jak dlouho to trvá. Fedora Silverblue je immutable a update je za chvilku hotový a stačí rychlý reboot do nového ostree. U Macu mi updaty připadaly delší než u Windows.
    2.12.2023 20:34 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    To ale nikdo z uzivatelu macu neresi. Aktualizace ti probehne pres noc, aplikace budes mit otevrene stejne jako pred aktualizaci,… k cemu mi je ze fedora se aktualizuje 5sekund kdyz si rano nepamatuji co jsem mel vcera rozdelane a nez to znova pospoustim ubehne pulhodka? Windows i linux jsou na tom stejne, reboot a rozdelana prace je v prdely.
    2.12.2023 21:07 Tim
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    Soucasti updatu macOS jsou uz par let i update firmwaru, to obvykle vidis ze update asi po 20% zhasne, nekdy nasleduje reboot nebo minutova prodleva a az pak se update znovu rozbehne. Kdysi se fw update resil samostatne, ale uz asi od dob Lionu jsou soucasit macOS updatu. To samozrejme ve Fedore neexistuje a nebude existovat, ledaze by RH zacal fusovat do hardware :-D
    2.12.2023 22:12 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    3.12.2023 02:40 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    Jakoze udelas update fedory a automaticky se ti aktualizuji firmware vsech zarizeni? Nebo je to zase takova linuxarna ze musis nekde v shelu psat co chces aktualizovat…
    k3dAR avatar 3.12.2023 05:07 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    automaticky v ramci aktualizaci... fw pro podporovany hw: https://fwupd.org/lvfs/devices
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    3.12.2023 08:26 Jo jasne
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    Ono to tak horky nebude. Kdyz se podivas na seznam podporovaneho HW tak to jsou vsechno 10+ let stare vykopavky na ktere uz zadny OEM nic nedela. Takze ficuru mame ale prakricky efekt je nula cela nula cela nula. Stejne by si RedHat nevzalmna triko ze do sveho distra zadratuje nejaky FW update ktere nema sanci otestovat a odpalit tak uzivateli hardware.
    3.12.2023 11:11 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    Jasně. Najdu první notebook od Lenova: ThinkPad X1 Carbon Gen 11. Podle recenzí rok uvedení do prodeje 2023. Je tam.
    3.12.2023 15:39 Cpt Obvious
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    Tak si na nej hod Silverblue kdyz mas koule :-) Neboj nic se mu nestane protoze silverblue ZADNY firmware neobsahuje. Je to jen moznost pro kickstart config pro adminy kdyz ma firma stejny HW, cele tohle vlakno je omyl. To ze neco Fedora umoznuje neznamena ze to i dela. Mac vyhrava jako vzdy..
    3.12.2023 23:12 -
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    Doporučuji nastudovat, co to je fwupd, jak tady již v diskusi zaznělo.
    k3dAR avatar 7.12.2023 10:04 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    7.12.2023 11:35 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    Pro zajimavost - v roce 2018 bylo pres 100mil pocitacu s macos. Tech pocitacu dostavajicich aktualizace pres fwupd je min nez 100mil (vicero aktualizaci pro jeden pocitac).
    k3dAR avatar 7.12.2023 15:33 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    coz je irelevantni, protoze ja tim reagoval na tento vyplod:
    seznam podporovaneho HW tak to jsou vsechno 10+ let stare vykopavky na ktere uz zadny OEM nic nedela. Takze ficuru mame ale prakricky efekt je nula cela nula cela nula
    ne ze fwupd se pouziva na vice pocitacu nez je s macOS ;-) navic ty sam ses divil ze by v ramci update systemovejch balicku by nejaky nastroj snad aktualizoval i FW...
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    7.12.2023 16:15 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    Jo, divil, cekal bych to jako vse ostatni u linuxu ze si to uzivatel musi nastavit a spustit…
    3.12.2023 17:50 VoDo | skóre: 10 | blog: Archi3mini
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    Nejpokrokovejsi OS v kosmiru a proc tolik diskuze, vsude by melo byt ano ano ano je nejlepsejsi uplne vsechno, krome hrani her a serevru ze.
    btw I use Archi3 :) Someday you will own nothing and be happy
    3.12.2023 20:38 Rèva
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    Ale vzdyt je, to jen linuxaci ujeli a sekaji se na klavesnicich, fedore a onanovani :-) To i kdyby tady byla recenze na toaster tak drive ci pozdeji se na necem linuxaci posekaji.
    3.12.2023 23:13 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    Jak nejlepsi OS ve vesmiru vyresi to ze linuxaci nechtej platit za cokoliv? Typicky linuxak pouziva OS kde nekdo zdarma neco udelal, krade filmy a muziku protoze nic jako autorske prava neuznava (viz diskuse o licencich) a misto cloudu radsi pouziva levnou vpsku nekde v garazi nez komercni reseni s redundanci a zalohovanim…
    4.12.2023 11:29 koroptev
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    zalohovani ma na domacim nasu, redundanci mu mama dovolila mit v kuchyni na skrini
    4.12.2023 17:46 Ovoce | skóre: 16 | blog: Vyplizlo_ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    To je nějaká projekce? Občas mi přijde, že si ty týpci co sem chodí anonymně tlačit Maca potřebujou něco kompenzovat.
    4.12.2023 18:10 Jozin z bazin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    To je normalni reflex. Kdyz vidis nekoho jak ho stahuje temna bazina tak se ho snazis zachranit.
    4.12.2023 21:39 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    Libis se mi.
    4.12.2023 22:07 Pavel Píša | skóre: 18 | blog: logic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    S GNU/Linuxem se kamarádím od prvních přivezených disket od spolužáků ze Strahova někdy v roce 1992, po přesunu vývoje pro embedded systémy z DOSu do DOSEMu a FreeDOSu se mi stal Slackware desktop trvalým domovem někdy okolo roku 1994 a i vývoj ovladačů pro Windows od NT až do současných Windows 11 řeším pod Wine s tím, že proti Wndows je testují až partneři a uživatelé. Windows aplikace také kompiluji a testuji na Debianu, v zásadě asi jediná cesta, jak mít trochu víru v to, že zákazníkům nepřibalím nějakého přítulu.

    Písničky poslouchám především od těch, kteří je rádi se světem sdílí, například z http://pisnestredozeme.cz/ a na jejich nahrávání v profesionálních nahrávacích studiích přispívám, třeba v jejich aktuální kampani https://www.donio.cz/album-hurinovy-deti. Piráti z OSA si i z uložení jejich písní na discích vyberou své výpalné (u CD-R je to tak doslova).

    Lidem, kteří si roky z GNU/Linuxu dělali legraci a chválili si Windows se zavřenými a často nelegálně nainstalovanými aplikacemi, jsem pak byl mnohokrát dobrý, abych jim na GNU/Linuxu zachraňoval data z disků. V embedded se lidé z firmy, která později vyvinula řídicí SW pendolin, se nám s GNU/Linuxem někdy okolo roku 1994 smáli. Později Linuxový projekt s univerzitou brali jen jako způsob jak si zlepšit cash-flow. Ale v jeho prvním roce jim jim vychvalovaný uzavřený OS 9 bez dovolení a zdrojových kódů zrušili (správný vendor lock-in), tak již po roce v systémech RegioNova i v řízení plynovodu přešli na námi právě rozcházený GNU/Linux.

    Když ještě přidám na váhu, že většinu Internet, mobilních telefonů, superpočítačů a i průmyslových počítačů běží díky práci lidí s podobným přístupem, jako mám sám, a že i dnes Microsoft ani Apple by bez těch "chudáků" z KDE 2 svým zákazníkům neukázal ani jednu webovou stránku, viz průběžné aktuality/historie na stránce předmětu Open Source Programování https://wiki.control.fel.cvut.cz/osp/, tak cítím k podobným tvrzením a těm kteří je pronáší zásadní despekt a udivuje mě, že se tady i jinde dále ztrapňují.

    Pokud nepřinášíte věcnou, třeba i tvrdě k problémům Linuxu kritickou, diskuzi tak si najděte nějakou jinou zábavu, když na to takový systému využít nebo k jeho rozvoji přispět nemáte.
    4.12.2023 22:48 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    Mam podobnou zivotni zkusenost a skoncil jsem u macos. Proc? Protoze linuxova komunita se neumi domluvit. Byli doby kdy jsem aktivne prispival do x projektu, kdy jsem hlasil bugy a autori projektu na kriticke bugy srali do te doby nez vznikl fork ktery tyhle bugy resil a zaroven nicil jiz funkcni veci. Tohle se stalo pro muj desktop neudrzitelne a tak jsem objevil macos kde vse neni konfigurovatelne ani perfektni ale clovek nemusi resit spousty veci.
    5.12.2023 02:04 Pavel Píša | skóre: 18 | blog: logic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    OK, souhlasím, že Linuxový desktop má mnoho potíží a i s tím, že MAC OS a daný HW je zajímavý produkt. Nakonec MACA někdy z konce osmdesátých let jsme dostali okolo roku 1992 od partnera a bylo zajímavé, že bez znalosti němčiny jsem ho zvládl z nuly v německé verzi přeinstalovat a šel používat. Mám i jednoho ze školy odloženého starého/odepsaného MACa doma na buildování a testování QtRvSim. Technicky lze diskutovat. Mě pak svobodou a nasaditelností i v ebedded systémech vyhovují Linux, RTEMS a NuttX (od větších k menším). Ale jasně, to je každého věc. Lze ukazovat co jak vychází a nakonec i ta konkurence pomáhá na všechny strany... Ale obecná urážlivá a hloupá tvrzení a zanášení jimi zdejších diskuzí si zaslouží odpověď a ukázku, že minimálně v šíři tvrzení se jedná o lži...
    Glee avatar 5.12.2023 02:25 Glee | blog: Gleekoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    Protoze linuxova komunita se neumi domluvit.
    No jiste, to free trrrrrh.

    Byli doby kdy jsem aktivne prispival do x projektu, kdy jsem hlasil bugy a autori projektu na kriticke bugy srali do te doby nez vznikl fork ktery tyhle bugy resil a zaroven nicil jiz funkcni veci.
    To je pravda. Me se to stalo minimalne, ale drtiva vetsina volicu nadavala.

    Tohle se stalo pro muj desktop neudrzitelne a tak jsem objevil macos kde vse neni konfigurovatelne ani perfektni ale clovek nemusi resit spousty veci.

    Toto se mi libi cece, nechat si nakopat gule, nebo tesne vedle nechat popustit jazyk? KDE/Linux ftw, woe! :-D
    The History of the World: Every Year, ffs, https://www.youtube.com/watch?v=-6Wu0Q7x5D0
    5.12.2023 09:00 koroptev
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    cili vlastne vsechny priklady, co uvadis, se az na ten webkit (kde bysme museli opravdu podrobne jit a zkoumat, co presne vzali a kolik toho bylo vybudovano skrz placene zamestnance Apple/Nokia/Adobe a dalsi) vubec netykaji desktopu

    ok, souhlasim, dobra "sire" a doplnuji, ze desktop stoji za vylizprdel
    5.12.2023 10:36 ~
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    To zavisi od metriky. Tvoje je stabilita a relativni nemennost. Pro jine desktopove dobrodruhy je zas metrikou prizpusobeni dle svych potreb s obcasnou radosti pri reseni regrese :-)
    5.12.2023 10:40 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    5.12.2023 17:25 VoDo | skóre: 10 | blog: Archi3mini
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    jeee on to aktualizuje ? super
    btw I use Archi3 :) Someday you will own nothing and be happy
    5.12.2023 15:10 Salám007
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    Na Windows si třeba v pohodě zdarma zavirtualizujete a to i v komerčním VMware, pokud nepotřebujete variantu Workstation, což většina nepotřebuje.
    Nemusíte hledat placené řešení.

    UTM.app https://github.com/utmapp/UTM/releases/tag/v4.4.4

    Virtualizovat a emulovat můžete v podstatě cokoliv.
    5.12.2023 16:12 miho | skóre: 24 | blog: Mihovy_sochory | Orlová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    Zkoušel jsem všechny dostupné možnosti. řadím je následovně: vmware fusion < hromádka hnoje < UTM <<< dlouho nic <<< stále nic <<< Parallels.

    Hlavní problémy, které jsem zaznamenal: UTM má horší výpočetní výkon (tady naměřili https://www.youtube.com/watch?v=5HqtJq7ikPQ v emulované aplikaci, já jsem v nativních naměřil ještě horší propad) a daleko horší výkon IOPS (npm, který rozbaloval hromadu malých souborů trval v UTM 10x déle). UTM řeší obraz a klávesnici přes SPICE - horší odezva, problémy s některými zkratkami, který si odchytával mac, problémy s fullscreen režimem. V UTM mi nefungoval network v bridge režimu.

    Pokud někdo chce 3D akceleraci, tak pro toho je Pallalels jedinou volbou.
    5.12.2023 21:02 Tim
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    To je vicemene o virtualizaci desktopu. To v macOS neni tak zhave jako v linuxu protoze kvalitnich aplikaci je hafo a duvod je snad jen nejake blbe ceske ucetnictvi co je Win-only. Takze az nefrci ve Wine (pozor vyzaduje XQuartz) nejlepsi bude Paralells. Pro profiky na Macu je spise zajimava virtualizace serveru. Tam je klasikou Qemu a na nem postavena Lima/Colima nebo Leeloo Dallas Multipass. Dnes v podstate neni zadny rozumny duvod mit doma linux pro vyvojare na realnem zeleze. Maximalne tak nejake hracickovani se s IoT na Raspberry nebo pro paranoidnejsi jedince domaci NAS/Cloud.
    5.12.2023 23:22 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    No a pak si nekdy udelej srovnani quemu a parallels v performance, dostupnych zarizenich a na quemu se vyseres. Tech par dolaru za parallels je podle me lepsi volba nez se jebat s problemy quemu. Pro predstavu - asi 30VM mi bezi nonstop a ostatnich ~120 poustim dle potreby.
    6.12.2023 09:19 Tim
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    Mozna to jen neumis, ale kdyz pouzijes Colimu tak o nejakem qemu ani netusis, je to jen dependency a zaroven wrapper nad nativnim macOS hypervisorem. Nainstalujes, narolujes kontejnery a frcis. Parallels virtualky vynikaji nekompatibilitou s cimkoli a jejich sdileni je pain.
    6.12.2023 11:03 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    Parallels je komercni produkt a logicky vytvari zavislost na nem, takze sdileni je to posledni co chtej delat. Umi to tve reaeni 3d grafiku ze bych si treba pustil nejakou hru?
    6.12.2023 11:55 Tim
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    Ty nectes nebo nechapes psany text? Pisu o virtualizaci SERVRU. Nejsem socka abych sjizdel hry a nejaky CAD ve virtualu na M2 ne? Pustim windows masinu s poradnou GPU :-)
    6.12.2023 14:30 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    Takze si koupis specializovany hardver (m2/m3) urceny pro grafiku a AI aby jsi na tom provozoval treba web server? A neupadl jsi jako maly na hlavicku?
    6.12.2023 14:48 Tim
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    Co to meles? To ze mam spoustu kontejneru se servry neznamena, ze na tom provozuji nejaky web server ale, ze je mam lokalne na vyvojarske masine a kdyz je hotovo tak leti na AWS :-D Boomer od Wordpressu nam tady jde kazat :-) Zvedej si v tom svem desktopu telefony a nerad nam prosim jak pouzivat macOS profesionalne protoze vis prd. Dekuji.
    6.12.2023 15:59 RealJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    Takze jinak receno nevyuzivas potencial m2/m3 ale mas maca protoze je lepsi nez linux. Na tom se shodnem.
    6.12.2023 19:46 plostenka | blog: plstnk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    tak leti na AWS
    Takze jsi jen dalsi okboomer lama co server nevidela ani z rychliku...
    6.12.2023 22:15 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    Hele bez si trolit nekam na nejaky linuxacky web a neplet se tady do zivota nas milovnku jablek jo?
    7.12.2023 18:18 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    Milovníků jablek? Ses posral v kině ne?
    7.12.2023 22:15 Wank
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    Fekálie jsou tvoje doména, ty jsi zdejší lord hoven takže si odpověz sám.
    6.12.2023 12:05 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    Tam je klasikou Qemu a na nem postavena Lima/Colima nebo Leeloo Dallas Multipass. Dnes v podstate neni zadny rozumny duvod mit doma linux pro vyvojare na realnem zeleze.
    To ale znamená muset všechno vždy běžet v kontejneru. Kontejnerový SW sice vývíjim taky, ale je fajn mít možnost si spustit něco lokálně, třeba nějaké testy nebo prototyp. Zrovna teď dělám jeden větší refaktor a mít možnost si napřímo zkompilovat prototyp, spustit, interagovat s tím, připíchnout debugger apod., aniž bych musel pokaždé vytvářet/patchovat docker image, žonglovat nějaké port forwardy, bind mounts atd. nebo nedej bože s**t se s docker compostem...

    Ano, samozřejmě, vim že so to dá docela zautomatizovat, můžu mít nějakej tilt nebo něco, kterej si všimne, že jsem tu věc překompiloval a zařídí docker image a ty všechny šaškárny okolo... Ale i tak to je vo*er navíc, jsou to další vrstvy mezi mnou a tím SW ... a to všechno kvůli čemu? Ano, Apple ekosystém není špatný, ale zas tak dobrý, aby tohle ospravedlnil, z mé zkušenosti není...
    6.12.2023 11:58 ~
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vábení temné strany Síly (čti: MacOS)
    Mozna jste nevedeli ze Fn klavesa ma mnoho jinych funkcionalit ne prepinat jas klavesnice ;-) Nezkouset na linuxu!!
    • Fn-A: Selects an item in the Dock, after which you can use the arrow keys to select different items and press Return to switch to the app
    • Fn-Shift-A: Opens Launchpad
    • Fn-C: Opens Control Center
    • Fn-D: Starts dictation (or set a modifier key to do this when you press it twice)
    • Fn-E: Open the emoji picker (same as choosing Edit > Emoji & Symbols)
    • Fn-F: Toggles full-screen mode
    • Fn-H: Hides current windows to reveal the desktop; a second press restores them
    • Fn-M: Selects the Apple menu, after which you can use the arrow keys to navigate menus and activate the selected command by pressing Return
    • Fn-N: Displays Notification Center
    • Fn-Q: Starts a new Quick Note in Notes
    • Fn-Delete: Forward delete on keyboards without a Forward Delete key (or use Control-D)
    • Fn-Return: Equivalent to the Enter key on the numeric keypad, which is slightly different than Return in certain contexts
    • Fn-Up Arrow: Scroll up one page (same as the Page Up key)
    • Fn-Down Arrow: Scroll down one page (same as the Page Down key)
    • Fn-Left Arrow: Scroll to the beginning of a document (same as the Home key)
    • Fn-Right Arrow: Scroll to the end of a document (same as the End key)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.