abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    18.4. 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Eduroam

    7.10.2006 17:40 | Přečteno: 2977× | Linux v praxi | Výběrový blog

    V poslední době se začalo na českých vysokých školách přecházet z vlastních řešení na wifi síť eduroam, zaštítěnou CESNETem. Síť se hlásí dvěma různými SSID: eduroam a eduroam-simple. První zmíněná používá WPA-Enterprise a proto není snadné ji rozjet.

    Eduroam simple

    Eduroam simple je obyčejná wifi síť, bez jakéhokoli zabezpečení, která vám kamžitě, bez jakékoli registrace poskytne veřejnou IP adresu (alespoň na VŠE). Všechny porty vyjma 80 jsou však zablokované, a na portu 80 (HTTP) dostanete pouze dashboard, na kterém se musíte přihlásit přes klasický webový formulář. Heslo se zpravidla liší od vašeho uživatelského hesla na vaší domovské instituci, username je patrně shodné.

    Na VŠE je nutné si definovat separátní heslo na adrese https://heslo.vse.cz/eduroam. Uživatelské jméno je vždy vaše klasické xname@vse.cz.

    Po přihlášení se otevře nové okno browseru, ve kterém je zobrazen status a které svým pravidelným reloadem obnovuje platnost připojení. S trochou práce lze samozřejmě napsat bashovský skript, který celé mortirium provede při bootu za vás. Proč to tedy neudělat?
    Protože Eduroam simple

    Konfigurace Eduroam

    Jak jsem již zmínil, Eduroam používá WPA-Enterprise. Čekají nás tedy hrátky s certifikáty a jiné radosti. Pro uživatele Windows byl připraven krásný obrázkový návod. Z doslechu však ani ve Windows není konfigurace bezproblémová, a množství lidí raději používá Eduroam simple.

    V linuxu se nejčastěji na WPA používá wpa_supplicant. Popis konfigurace wpa_supplicantu je dostupný na wiki eduroam, popisuje připojení v síti Cesnet pomocí Centrina. Já mám však hostap a jsem z VŠE, takže moje konfigurace je mírně odlišná. Konfigurace wpa_supplicantu, který má na starosti asociování s Access pointem a autentifikaci se nachází v /etc/wpa_supplicant.conf a může vypadat následovně

    ctrl_interface=/var/run/wpa_supplicant
    eapol_version=1
    ap_scan=1
    
    network={
      ssid="eduroam"
      priority=5
      scan_ssid=1
      key_mgmt=WPA-EAP
      eap=PEAP # urcite ne TTLS
      proto=WPA
      pairwise=TKIP # pry nemusi byt
      identity="xvalo07@vse.cz"
      password="SemPatriHeslo"
      ca_cert="/etc/ssl/certs/vse.cz.pem"
      phase1="peaplabel=0" # pry nepovinne
      phase2="auth=MSCHAPV2"
    }
    
    S konfigurací je potřeba trochu experimentovat, hlavní, co jsem zjistil je, že každá instituce používá jiný certifikát, proto zde certifikát VŠE, jinde to může být třeba CESNETu. Bližším parametrům bohužel nerozumím (vděčný budu za každou radu). Autentizace probíhá zhruba tak, že se asociujeme s AP, načež se sestaví tunel k domovskému autentizačnímu serveru, který ověří naše jméno a heslo a připojní povolí či odmítne. Pokud vše proběhne v pořádku, je možné pomocí klasického DHCP klienta získat IP adresu a cesta je volná.

    Možné potíže

    kernel

    Nezapomeňte mít v kernelu povolené vše potřebné pro WPA a přidružené druhy šifrování a autentifikace. U mě se jednalo o tato nastvení:

    CONFIG_IEEE80211=y
    CONFIG_IEEE80211_CRYPT_WEP=y
    CONFIG_IEEE80211_CRYPT_CCMP=y
    CONFIG_IEEE80211_CRYPT_TKIP=y
    
    Ale možná naleznete i další. Následující seznam mi poslali z naší správy sítě, kde též používají Centrino. Moje jádro následující nastavení neobsahuje, patrně se týkají konkrétního wifi ovladače.
    CONFIG_IEEE8021X_EAPOL=y
    CONFIG_EAP_MD5=y
    CONFIG_EAP_MSCHAPV2=y
    CONFIG_EAP_TLS=y
    CONFIG_EAP_PEAP=y
    CONFIG_EAP_TTLS=y
    CONFIG_EAP_GTC=y
    CONFIG_EAP_OTP=y
    CONFIG_EAP_SIM=y
    CONFIG_EAP_AKA=y
    CONFIG_EAP_PSK=y
    CONFIG_EAP_SAKE=y
    CONFIG_EAP_GPSK=y
    CONFIG_EAP_PAX=y
    CONFIG_EAP_LEAP=y
    

    wpa_supplicant

    wpa_supplicant může použít pro WPA buď schopnosti vašeho driveru, nebo generické funkce z wireless extension (např volba -Dwext, nebo -Dhostap). Spustíte jej následovně:
    # wpa_supplicant -Dwext -iwlan0 -c /etc/wpa_supplicant.conf
    
    V debianu lze konfiguraci a spuštění wpa_supplicantu automatizovat pomocí nastavení v /etc/network/interfaces
    auto wlan0
    iface wlan0 inet dhcp
     wpa-driver wext
     wpa-ssid eduroam
     wpa-conf /etc/wpa_supplicant.conf
    

    hostap

    Chybí-li některé funkce v kernelu, může hostap zlobit. Časté jsou chyby typu "Cannot assign received address" nebo "unknown method: TKIP". V kernelu verze 2.6.17 mi hostap s wpa_supplicantem často tuhne, či se dokola resetuje, takže je nutné vyzkoušet i různé verze kernelu.

    nefunkčnost

    Zatím mi to v následující konfiguraci funguje všelijak. Když je slabý signál, síť mě s oblibou vykopává. Taktéž, když spustím nějaký opravdu náročný download, např update Debianu z ČVUT. Jindy zase vše běží několik hodin bez jediného zádrhelu.

    Velmi často také neproběhne v pořádku autentifikace. Celý proces lze sledovat například pomocí wpa_gui. Autentifikace se zasekne ve fázi AUTENTIFICATION STARTED a nikdy se nedokončí, nutno znova asociovat. Zatím ztratíte pracně získanou adresu z DHCP a musíte znovu pouštět DHCP klienta.

    Závěr

    Myšlenka bezplatné sítě Eduroam (na VŠE byla dříve wifi placená, byť jen 250Kč za semestr) a volný roaming mezi školami, možná i zahraničními (viz eduroam.org), se mi velmi líbí, takže budu rád, když mi vše pojede automaticky a bez věčného odpojování. A jaké jsou vaš zkušenosti s Eduroamem? Pochlubte se v diskusi, nebo poraďte co zlepšit. Za odkaz na srozumitelně podaný článek o WPA/PEAP/TKIP/MSCHAP atd. bych byl také vděčný.        

    Hodnocení: 85 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    7.10.2006 18:08 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Eduroam
    Super, pokud by se to dalo časem přetavit do FAQ, bylo by to úplně skvělé :-)
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    Valoun avatar 8.10.2006 00:45 Valoun | skóre: 30 | blog: Psavec | Středočeský kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Eduroam
    Do FAQ ať to dá kdokoli, kdo tomu rozumí, já v podstatě jen kopíruju konfiguráky, a kombinuji je s netenv. Teď možná zkusím ještě ten Network Manager ... jinak se využití libovolné části toho textu nebráním, je to public domain pro obecné blaho.
    Hanička avatar 7.10.2006 18:17 Hanička | skóre: 3 | Žďár nad Sázavou
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Eduroam
    Dle svých zkušeností na FJFI ČVUT v Trojance, to občas jde, občas ne... Některe AP bezproblému hned a některe vůbec, dle tcpdump mne autentizovali, ale ip adresu nezaslali, občas jen IPv6. Jinak moc fajn projekt :)
    7.10.2006 23:24 geoRG77
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Eduroam
    Tak jsem si to nastavil, zatím jen pro WinXP a budu doufat, že se v týdnu připojím k netu na Trojance :-)

    Už aby pokryli i Břehovku, jsem tam častěji :-( Hledal jsem sítě, ale po eduroam ani památka. K dvěma neznámým sítím jsem se nepřipojil.
    7.10.2006 23:46 KS | skóre: 10 | blog: blg | Horní polní u západní dolní
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Eduroam
    Koukám, že je to tady samý jaderňák. :-)
    Pochybnost, nejistota - základ poznání
    8.10.2006 21:15 geoRG77
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Eduroam
    Taky se mi zdá :-)
    Valoun avatar 8.10.2006 00:42 Valoun | skóre: 30 | blog: Psavec | Středočeský kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Eduroam
    Tohle je jedna z věcí, které jsem nepochopil. wpa_gui mi při úspěšném konci hlásí, že jsem dostal IP adresu. Ale i tak musím potom ručně spustit DHCP klienta. Kdo mi tedy přiděluje IP adresu? Je to nějaké zmatené ... a když pustím wpa_supplicant v debug modu, abych viděl co se děje, tak to zase těch informací vyplivne moc.
    7.10.2006 19:03 jgv | skóre: 13
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Eduroam
    Zatim mam Eduroam vyzkouseny jen na FELu v Dejvicich. Chodi pekne, nemam s tim problemy.

    Mozna k tomu vyctu voleb bys mohl prihodit -Dndiswrapper - pokud to nekdo bude davat do FAQ.
    7.10.2006 19:18 Dan Ohnesorg | skóre: 29 | blog: Danuv patentovy blog | Rudná u Prahy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Eduroam
    Chodilo to dokonce na univerzite v Lyonu ve Francii. Jenze jsem necekal ze by se tam neco takoveho vyskytovalo, takze jsem nemel wpa_supplicant a tak jsem se nepripojil.
    I'm an Igor, thur. We don't athk quethtionth. Really? Why not? I don't know, thur. I didn't athk. TP -- Making Money
    7.10.2006 19:22 D-Evil | skóre: 25 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Eduroam
    Zatim jsem zkoušel Eduroam jen ve Windows, tam jsem problémy neměl. Pokud se mi podaří rozjet wifi i v Linuxu, vyzkoušim to, ale problémy neočekávám.

    Jinak na eduroam.fjfi.cvut.cz by měl bejt funkční návod pro linux (včetně použití NetworkManager).
    Hanička avatar 7.10.2006 22:32 Hanička | skóre: 3 | Žďár nad Sázavou
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Eduroam
    Jinak něco o 802.1X jde zde ... http://www.svetsiti.cz/view_list.asp?rubrika=Tutorialy&temaID=289
    Ondrej avatar 7.10.2006 22:47 Ondrej | skóre: 20 | blog: darkblair_server | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Eduroam
    Ja pouzivam eduroam na SSSVT a sem s nim spokojenej. Jak pises ze se bude rusit eduroam-simple - to jenom na vse nebo cela sit? Z PDAcka se totiz pripojuju na eduroam-simple, protoze normalni sem proste nerozjel a mam pocit ze to na pda ani nejde
    Nikdo neni nikdy lepsi nez ty! Pouze ty jsi obcas horsi nez ostatni.
    Valoun avatar 8.10.2006 00:39 Valoun | skóre: 30 | blog: Psavec | Středočeský kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Eduroam
    Bohužel získat jakékoli bližší informace je obtížné, většina správy sítě řekne prostě, že to není už v jejich náplni práce, že se o tom rozhoduje "jinde", takže sami nevědí. U těch PDA je to asi problém ...
    8.10.2006 22:01 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše OT
    S eduroam nemam zkusenosti (na MUNI to nabizi jen superpocitacove centrum).

    Ale hodlam si rozjet na vlastnim AP (hostap) autentizaci a sifrovani podle 802.11i. Tj. to, co se v komercni svere oznacuje WPA-Enterprise. Zatim jsem precetl dokumentaci, nainstaloval hostpapd a freeradius, rozjel kartu v AP modu a zarizil pridelovani IPv4/6 adresy.

    Pokud se dilo podari, napisu nejaky mensi navod do blogu.
    27.10.2006 13:17 Michal Horčic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Eduroam - SuSE10.1
    Tak sem si s tim trochu hrál a nepodařilo se mi zatím podle žádného návodu rozjet eduroam (jsem z VŠE) na SuSE10.1, zkoušel jsem jak xsupplicant tak wpa_supplicant. Po několika neúspěších sem vyzkoušel nastavení v Yastu a hle vše funguje:) Tak uvidíme jak dlouho to vydrží.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.