abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 741 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    No tak, bude to!?

    31.1.2005 19:40 | Abc | Přečteno: 1126× | Komentářů: 1, poslední 1. 2. 2005

    Během víkendu kdosi místo definice pojmu vložil do slovníku dotaz. Záznam jsem vymazal, autorovi dotazu napsal email, ve kterém jsem mu řekl, že otázky patří do diskuzního fóra a vzápětí jsem pojem, o který se jednalo, do slovníku sám vysvětlil: zrcadlo.

    Asi to bylo málo...


    Alenka v říši MPAA

    29.1.2005 10:18 | Jen tak | Komentářů: 6, poslední 31. 1. 2005

    Tak jsem si pročítal včerejší "zprávy" na Slashdotu a zaujala mě tato: MPAA Releases Software For Parents. Píše se v ní, že MPAA (Movie Picture Association of Americe) dala k dispozici windowsovský program, který prohledá systém a nahlásí (zodpovědným rodičům, kteří nechtějí, aby se jejich děti podílely na přechovávání a sdílení nelegálních kopií hudebních a filmových nahrávek) výskyty P2P programů a nelegálních souborů.

    Tedy, už tohle samo o sobě zní jako orwellovsky v realitu převedená absurdita alá Is Your Son a Computer Hacker? Ale to není všechno. Ten program se totiž ani maličko nesnaží skutečně nacházet soubory, které by - alespoň podle názvu (i když i to je praštěné) - mohly být skutečně pirátskými kopiemi. Označí totiž za nelegální úplně všechny(!) hudební soubory - podle přípon. Tedy včetně zvuků dodávaných s čistou instalací Windows. Nebo třeba empétrojku vytvořenou pomocí /dev/urandom.

    Co je tohle za svět? Štípněte mě, ať se probudím.


    To jsem tomu dal

    28.1.2005 13:52 | Abc | Komentářů: 2, poslední 28. 1. 2005

    Když jsem se včera pozdě v noci na poslední chvíli rozhodl, že v pátek vyjde recenze Mandrakelinuxu, úplně jsem zapomněl, že původně jsem měl připravený jiný článek (také recenzi - ale na liveCD ProMEPIS). A ještě ke všemu v recenzi na ProMEPIS nebyly ani zatím vložené screenshoty. Ale stalo se - zapomněl jsem a ráno se tak na hlavní stránce Abc objevily oba články. Jeden z nich bohužel nedokončený - bez obrázků.

    Protože jsem hodně spěchal a nebyl čas chybu napravit vložením obrázků na svá místa, článek jsem zase vymazal. Až zpětně jsem si uvědomil, že to asi nebylo moc moudré, protože dost lidí už ho mezitím otevřelo. A jiní se možná chystali, ale najednou zmizel. Takže se omlouvám za zkrat. Článek vyjde v pondělí (a tentokrát už si pohlídám, aby bylo vše v pořádku).


    Blogy na hlavní stránce Abc

    26.1.2005 13:21 | Abc | Komentářů: 14, poslední 31. 1. 2005

    Blogy začínají být pomalu připravené k ostrému nasazení. S tím přijde také zobrazování názvů posledních několika zápisů přímo na hlavní stránce AbcLinuxu. Vaše zápisy tak budou daleko více na očích.

    Dnes jsme se Leošem dohadovali, co všechno by mělo být na hlavní stránce ukazováno, a jakým způsobem to prezentovat. A protože jsme se na ničem jednoznačném neshodli, předkládám vám dva návrhy k posouzení:

    Také jsme uvažovali o tom, jak zobrazovat počet komentářů. Já bych preferoval spíše číslo v závorce (viz příklad se dvěma sloupečky), kdežto Leoš navrhoval vložit tento údaj do atributu title. Vypadat by to mohlo asi jako na příkladu s jedním sloupečkem.

    Kterou variantu, případně kombinaci kterých prvků, byste zvolili vy?


    Skripty

    24.1.2005 23:05 | Abc | Komentářů: 0

    Tak jsem dnes konečně z větší části dokončil sadu skriptů, která mi pomáhá sestavovat a formátovat Jaderné noviny. Ale trvalo mi to rok... Vždycky jsem kousek napsal, pak to krkolomně používal a při každém vydání JN si říkal, že teď na to nemám čas. Teď jsem na to měl trochu času, ale stejně se ukázalo, že nehezky dlouhou dobu řeším problémy, které jiní lidé zvládnou levou zadní. Programování, to není pro mě :-). Naštěstí už je to hotovo. Ještě zbývá zautomatizovat překlad do češtiny a bude to dokonalé...

    Drobné vylepšení a mp3 player

    23.1.2005 20:50 | Abc | Komentářů: 5, poslední 23. 1. 2005

    Mírně jsem poupravil zobrazování malinkatých ikonek, které dnes nasadil Leoš (Ikonky pro diskuse, blokace vícenásobného hlasování). Vytvořil jsem pro ně samostatný sloupec, ve kterém budou na první pohled vidět. Zároveň s tím jsem trochu zvětšil prostor pro název dotazu (na úkor zbytečně širokého sloupce s datem). UPDATE: Ještě jsem ikonkám udělal průhledné pozadí, aby se při najetí myší na řádek s diskuzí neukazoval bílý čtvereček.

    Navíc jsem konečně objevil konzolový mp3 přehrávač podle mého gusta. Chtěl jsem něco s ncurses rozhraním, ale malého, jednoduchého a účelného. Zkoušel jsem mp3blaster (příšerně komplikovaný, velká spousta ovládacích prvků a zkratek, nic pro mě) a ksmp3play (podivně odsekával konce písniček), až nakonec jsem narazil na playmp3list -- prostý, rychlý, miniaturní. Přesně to jsem hledal.


    Červený pes?

    22.1.2005 20:02 | Abc | Komentářů: 3, poslední 3. 4. 2005

    Nedá mi to a vlezu do zelí Zdenku Burdovi. Už několikrát jsem si v diskuzích všiml uživatelů, kteří si prostě nemohou pomoci a píší dost podivné věci. Příkladem budiž třeba Red Dog. Jeho komentáře jsou si dost podobné. A bohužel ubohé... Dvě ukázky: Vzhledem k tomu, že podle profilu zatím přispěl jen do 5 diskuzí, je to docela špatná bilance.

    Kde se to v lidech bere? To neochvějné sebevědomí, autorita na rozdávání, nálada kritizovat...


    Drž se svého

    19.1.2005 14:54 | Jen tak | Komentářů: 2, poslední 19. 1. 2005

    Naivně jsem se opět pokusil prolomit bariéru, která mi zabraňuje rozumně pracovat s jakoukoliv jinou distribucí, než je Debian. Zvyk je na natolik železná košile, že je mi až stydno, jak moc mu podléhám. Vždy, když nějakému kamarádovi instaluji Linux, říkám si, že se určitě lépe vypořádá s distribucí, o které se mluví jako o "vhodné pro začátečníky". Fedory, Mandraky a SUSE mívají standardně bootsplash a další laskominky pro oči, takže mám pocit, že se s ní win-pozitivní našinec snáze seznámí.

    Jenže když dojde na lámání chleba - tedy něco nejde podle plánu (zas tak moc často se to naštěstí nestává) - tak chvíli bezradně koukám a pak stejně nainstaluji z netu Debian. Tam totiž problémy umím řešit. Jinde jsem jako ryba na suchu. Vím, trocha pročtené dokumentace a hlavně trocha praxe by tomu pomohly, ale kde mám brát trpělivost, když s tím Debianem je to tak snadné?


    PNG v IE

    14.1.2005 13:43 | Abc | Komentářů: 7, poslední 15. 1. 2005

    Teď jsem si v IE (CrossOver-WINE) všiml, že ikonka u článku Sunbird na hlavní stránce má šedivé pozadí. Děje se to pouze ve WINE nebo to takhle blbě zobrazuje IE i normálně? To nedokáže správně ukázat transparentní PNG? Vím, že s GIFem takový problém IE nemá - ale GIF u té ikonky vypadá hůř a ještě je o fous větší. Už jsem z toho Exploreru na prášky. Je to alchymie. Při sebenepatrnějším zásahu do designu se musíme bát, aby IE neruplo v kouli a nezačal vyvádět hnusárny s layoutem. Naprosto nechápu, jakým bohům musel Petr obětovat, aby nový design v IE od počátku fungoval...

    Tag PRE

    13.1.2005 19:22 | Abc | Přečteno: 984× | Komentářů: 5, poslední 1. 2. 2005

    Již dlouhou dobu nás trápí občasné problémy vznikající kvůli nešetrnému používání tagu PRE. Když do tohoto tagu někdo uzavře část diskuzního příspěvku s velmi dlouhým řádkem, roztáhne se stránka do pravé strany, takže ostatní příspěvky je těžké číst, protože vybočují daleko za okraj okna prohlížeče. Když se takový příspěvek objeví v diskuzi pod článkem, vezme s sebou do pekel i celý článek.

    Ve starém designu to bylo obzvláště špatné, protože díky tomu mizel i celý pravý sloupec. Ten už teď nemáme (díky čemuž je i více místa a k odsunutí mimo stránku dojde až při opravdu dlouhém řádku), ale přesto to působí problémy. Až doposud jsme to řešili tak, že admini procházeli diskuze a ručně výskyty rozbitého layoutu opravovali.


    Počítadlo čtenosti blogů

    12.1.2005 14:20 | Abc | Komentářů: 2, poslední 13. 1. 2005

    V současné době to funguje tak, že je-li zápis krátký (tzn. není rozdělen na dvě části značkou <break>), připočítává se mu jedno přečtení pokaždé, když někdo načte stránku, na které je zobrazený. To dost zkresluje, protože např. na hlavní stránce všech blogů jich je vždy několik. Nikdo však při každém jejím otevření nečte úplně všechny zápisy pořád dokola. Takže hodnoty, které počítadlo ukazuje, jsou v tomto případě dost nadsazené.

    Na druhou stranu zápisy rozdělené se počítají jako přečtené pouze tehdy, když je někdo zobrazí celé (tj. buď je na ně přiveden odkazem, nebo klikne na "více..."

    Nepoměr, který tento "dvojí metr" způsobuje, je na první pohled patrný. Jaké byste navrhovali řešení? Chtělo by to vymyslet způsob, jak nerozděleným zápisům započítávat, jen když je někdo skutečně přečte. Protože se však na ně nemusí pro přečtení klikat, je to problém.


    Značka zlomu

    10.1.2005 17:21 | Abc | Komentářů: 6, poslední 11. 1. 2005

    Leoš implementoval šikovný javascriptík pro vkládání formátovacích tagů přímo do těla zápisu na pozici kurzoru. Já jsem dnes své původní neumělé grafické ikonky nahradil prostým textovým znázorněním.

    Co mi však vrtá hlavou je symbol pro speciální tag <break>, pomocí kterého jsou zápisy rozdělovány na dvě části. Prozatím jsem použil prostě celý ten tag. Uvažoval jsem o šipce dolu a doleva (viz klávesa Enter) nebo o znaku odstavce (¶), ale nezdá se mi to moc intuitivní (nehledě na to, že to ani přesně nevystihuje funkci toho lámacího tagu). Napadá vás, jak to vylepšit? A pro které tagy ještě přidat tlačítka?


    Linuxy a lámy

    10.1.2005 10:01 | Abc | Komentářů: 14, poslední 3. 5. 2007 | Hodnocení: 83 % (6 hlasů)

    Proč by někdo sám o sobě dobrovolně tvrdil, že je láma, to ponechám stranou. Ale kde se vzalo označení Linuxu jako Linuxy? Každou chvíli zahlédnu v diskuzním fóru, kterak někdo tvrdí, že si "ty Linuxy nainstaloval", případně že "neví, co si s těma Linuxama počít". Je to odvozené od Windows? Často se říká, že někdo "používá Windowsy", ne? Sice to zní divně, ale bude to asi důsledek feminizace toho slova na základě překladu "okna". Ta okna, ty Windowsy... ty Linuxy...

    Jo, ty lámy... nebo ti lámové? ;-) To je taky hezky znárodněné cizí slovo. Kdo by si kdy pomyslel, že z "lame(r)" vznikne láma... Mě by to tedy nenapadlo. Ale co už by mě vůbec nenapadlo, to je ta oblíbenost při titulování sebe sama.


    Pryč s Javascriptem

    8.1.2005 19:00 | Abc | Komentářů: 5, poslední 10. 1. 2005

    Dnes jsem konečně nasadil CSS náhradu za Javascript, který zajišťoval podbarvování řádků ve výpisech diskuzí. Protože musely být parametry onmouseover a onmouseout u každého řádku tabulky, dost to nafukovalo velikost kódu. Bohužel to teď ale nefunguje v MS IE. Explorer prostě odmítá akceptovat parametr :hover u čehokoliv jiného než kotev (tag <a ...>). Ale co, shodli jsme s Leošem, že když to neovlivňuje základní funkčnost, nemá cenu se kvůli IE tolik omezovat. V základním zobrazení (15 diskuzí na hlavní straně) se ušetřily téměř 2 kilobajty.

    Ne-AA fonty

    7.1.2005 20:58 | Jen tak | Komentářů: 3, poslední 21. 1. 2005 | Hodnocení: 100 % (1 hlasů)

    Dlouho jsem nemohl přijít na to, jak KDE a GNOME aplikace přinutit zobrazovat hezké neantialiasované fonty. Při vypnutí AA v nastavení KDE se fonty vždy zobrazovaly příšerně kostrbatě. Musel to být problém s knihovnou freetype, protože aplikace, které ji nepoužívají, žádný takový problém neměly.

    Řešení bylo nakonec velmi prosté. Při zapnutém AA mám totiž knihovnu freetype zkompilovanou _bez_ bytecode interpreteru. AA fonty tak nejsou ošklivě hubené a špatně čitelné. Avšak pro pěkné zobrazování non-AA fontů je nutné bytecode interpreter naopak zapnout. Stačilo tedy knihovnu přeinstalovat verzí zkompilovanou s podporou BI a už je vše v pořádku.

    Tahle peripetie mi připomněla, že jsem chtěl napsat článek o nastavování fontů v Linuxu. Sice už tu máme trojdílný seriál o konfiguraci Mozilly s TTF fonty, ale podrobnější pohled by se hodil. Až bude čas, tak z toho udělám další díl Vlastova seriálu Na co se často ptáme.

    Nový Mandrake boxset k recenzi

    5.1.2005 09:48 | Abc

    Od výrobce/distributora českých verzí verzí Mandraku, fy. QCM, jsme opět s novým vydáním dostali nabídku k recenzi. Takže teď nabízím zbrusu novou bednu s Mandrake 10.1 Official CZ na DVD i CD. Krabice obsahuje navíc i tištěnou příručku, jedno aktualizační CD a jako třešničku na dortu ještě live distribuci MandrakeMove2 CZ. Výměnou za kvalitní recenzi si celý balík můžete samozřejmě ponechat. Máte-li zájem, napište mi mail.

    Acer a Broadcom

    4.1.2005 18:08 | Jen tak | Komentářů: 0

    Právě jsem si pod dnešním článkem přečetl komentář, jehož poslední věta mi připomněla, jak jsem prskal vzteky, když mi došlo, za co jsem to vyhodil peníze. Dlouho jsem vybíral notebook, abych si byl jistý, že všechno poběží v Linuxu. Nakonec se ale naskytla příležitost koupit výhodně Aspire 1412WLMi. Udělal jsem to bez větších okolků, což se ukázalo být velkou chybou. Ta mrcha si s Linuxem nerozumí téměř vůbec. Sice lze většinu věcí při troše trpělivosti rozchodit, ale spokojený rozhodně nejsem. Broadcom je jen malá kapička... protože jsem nejprve instaloval Debiana Woody, musel jsem kvůli síťovce Broadcom stáhnout pomocí SLAXu nové jádro, jelikož to debianní instalační pro ni nemělo ovladače. Každopádně tento notebook nedoporučuji.

    Kernel Traffic v dárkovém balení

    4.1.2005 13:10 | Abc

    Zackovi se asi do sestavování KT přes vánoce příliš nechtělo, takže mi teď zase připravil bezva překvapení. V rozmezí asi 48 hodin vyšly hned čtyři čísla KT. Je sice fajn, že se tím jednorázově trochu zmenší mezera mezi proběhnutím diskuzí a vydáním shrnutí v KT, ale pro mě je to vodopád.

    Budu se je muset pokusit přeložit co nejdříve, abychom na Abc nezůstali příliš pozadu, ale zároveň bych potřeboval nějak zařídit rozumné rozvrstvení mezi ostatní články. Kdybych to vydal všechno naráz, nevyšlo by tento týden už nic jiného než Jaderné noviny.


    Ladění vzhledu

    3.1.2005 13:46 | Abc

    Volné chvíle věnuji tomu, abych uhladil nesrovnalosti mezi vzhledem prostředí zápisníčků a zbytkem AbcLinuxu. Bohužel v tom nemám ještě tak docela jasno, takže trochu experimentuji. Ukazuje se, že ač nové, přesto bude CSS portálu potřebovat několik kosmetických úprav. Především se doposud projevuje jako nepružné. Sice hezky přehledné (alespoň pro mě, když už to znám skoro nazpaměť...), ale jednotlivé prvky jsou příliš vázané na jejich současné/prvotní využití. Bude potřeba to poněkud zverzatilnit (nechápu, co se na tom slově ispellu nepozdává...).

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.