abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    21.4. 19:11 | Komunita

    Thunderbird 128, příští major verze naplánovaná na červenec, přijde s nativní podporou Exchange napsanou v Rustu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 26
    KDE Plasma 6
     (71%)
     (10%)
     (2%)
     (18%)
    Celkem 679 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Prehistorický exkurz: Linux na 386ce

    3.10.2005 08:44 | Přečteno: 1517× | IT | poslední úprava: 3.10.2005 09:24

    Nedávno se mi podařilo získat "nový stroj". Mašinka s procesorem AMD 386 DX/DXL-40, harddiskem o velikosti 110 MB, 3 MB RAM, s dokonce barevnou grafikou (Trident), jejíž možnosti rozšiřuje odcházející monitor (vytvářející přímo duhové barevné přechody), a se dvěma disketovými mechanikami, z nichž jedna je 5,25", se usídlila na místě, kde původně stával další můj muzeální kousek -- prozměnu 286ka s rokem výroby v roce mého narození. Přímo nedočkavě jsem si stáhl několik disketových distribucí, které jsem vypálil spolu se Slackware 3.3, který jsem si chystal jako možnou alternativu. Nakonec se ukázalo, že jedinou možnou volbou bude Slackware 3.3, jelikož Floppix je určen k testování pouze z diskety a nemá podporu harddisků a AlfaLinux i TinyLinux nezvládají procesory 80386, neboť požadují alespoň 486ku.

    Volba distribuce byla tedy jasná a tak jsem ukořistil mamince pět disket, jelikož základovka (BIOS) třiosmšestky se nedokázala smířit s CD-ROMkou, kterou jsem přepojil z počítače, a mých cca 50 disket ležících netknutě pár let na poličce v boxu mělo více vadných než dobrých sektorů. Bootovací obraz jsem na disketu přenes pomocí dd if=bare.i of=/dev/fd0 na jiném stroji. Během bootování, při kterém jsem musel z nedostatku RAMky zakázat ramdisk (lilu se zadá mount root=/dev/fd0 ramdisk=0), jsem si připravil další disketu s rozbaleným instalačním obrazem: gunzip color.gz; dd if=color of=/dev/fd0. Překvapila mě poněkud nepochopitelná žádost o disketu s instalačním obrazem (rootdisk), kvůli nahrání do ramdisku. Po zasunutí diskety a stisku enteru se však zobrazila další žádost, která již napovídala, že ramdisk je opravdu vypnutý. Harddisk jsem rozdělil pomocí fdisku na instalční disketě. Pak jsem musel vytvořit a inicializovat swap: mkswap /dev/hda2; swapon /dev/hda2, jelikož by instalátor neměl dostatek paměti. Samotnou instalaci jsem spustil příkazem ./setup. Problém nastal při výběru instalačního media, jelikož jsem si spočítal, že přenášet instalačky na disketách by znamenalo instalovat alespoň týden v kuse a zmíněných pět disket bych zcela jistě odvařil... Nemluvě o tom, že disketa byla kvůli absenci ramdisku přimountovaná. Jako řešení se nabízela instalace z harddisku. Bohužel instalačky Slackware 3.3 mají 119 MB (celý adresář slackware-3.3 na FTP serveru má necelých 500 MB), což se nevejde na disk mé 386ky ani zabalené. Vytáhl jsem 240 MB harddisk z 286ky s tím, že na něj přenesu instalačky a zase ho vrátím. Smutným zjištěním ale bylo, že to, co bych chtěl nainstalovat, se na disk stejně nevejde. Tak jsem byl donucen provést záměnu obou disků. Instalace proběhla zcela bez problémů i z dosového oddílu a díky záměně disků jsem si mohl dovolit nainstalovat všechno. Diskový oddíl pro Slackware byl ext2 a dostal zbytek po 16 MB swapu.

    Start nově nainstalovaného systému proběhl bezproblémů. V přátelsky vyhlížejícím BASHi, který bohužel neuměl použít klávesy backspace, home ani end, byla k dispozici i historie příkazů, což jsem nečekal, ale především můj oblíbený vim, takže jsem se cítil jako doma. Zklamala mě trochu absence muttu, ale na čtení pošty, kterou budu dostávat jen od démonů na localhostu, mám k dispozici alespoň pine. Další mé zvědavé kroky vedly ke spuštění XFree86, zde ve verzi 3.3.1. Odhad, že 3 MB RAM bude asi málo, byl opravdu opodstatněný. Systém swapoval asi dvacet minut jako o život a pak jsem z obav o disk raději zmáčkl C-c.

    V průběhu dalšího týdne jsem si hrál v BASHi. Objevil jsem úžasný tabulkový editor sc a tak jsem pořád přepínal na druhou konzoli se spuštěným man sc, protože tento prográmek má ještě "intuitivnější ovládání než vim" :-D. Ve čtvrtek jsem využil volné chvíle a zašel jsem do PC Sekáče na Cejlu s dotazem, zda nemají dvaatřicetipinové SIMM moduly. Pán se mi jen zasmál a na další dotaz, zda neví, kde v Brně něco takového sehnat, odvětil poněkud posměšně, že tak leda na vrakovišti. Pomyslel jsem si, že si asi vybrali špatný název pro svůj podnik, když nemají doplňky k třiosmšestkám, a zamířil jsem na vrakoviště. Ačkoliv pán v Sekáči nejspíš nezná úžasnou firmu Recom, sídlící v Brně-Černovicích na rohu Zvěřinovy a Hladíkovy ulice, žádné jiné vrakoviště mě nenapadlo. Stihl jsem to asi 10 minut před zavíračkou. Prošel jsem dvorem kolem hromad rozebraných tiskáren, televizorů a kopírek až k objektu vzadu, kde vedle hromady zdrojů z počítačových beden testoval pan šéf větráček pro zákazníka přede mnou. Ohledně dvaatřicetipinové RAMky jsem se od něj dověděl, že mám smůlu, jelikož prý o takových SIMMkách slyšel, ale v životě jedinou neviděl. Nelenil jsem a vytáhl jednu z batohu. Pán si ji prohlédl a s komentářem, že nemá poslední dva piny zapojené, takže je vlastně jen třicetipinová, mi nabídl podobné moduly s kapacitou 1 nebo 4 MB. Cena rozhodla. Poměrně rychle jsem dospěl k závěru, že 4 kusy 1 MB po 10 Kč jsou levnější než 1 kus 4MB za 100 Kč a já měl ještě nějaké pozice volné, tak jsem nakoupil více kusů za nižší cenu. Teď mám 8 MB RAM.

    Doma byly vánoce. Původních asi 20 vteřin potřebných ke zkopilování Hello world v céčku se smrsklo na 8 vteřin a při opakované kompilaci dokonce na necelé 3 vteřiny. Podstatnější byla možnost spustit XFree i s fvwm95 v poměrně snesitelném čase. Radost mi překazila chabá softwareová výbava. Kromě pár drobností jako xman, xv, xcalc, xlogo nebo xeyes toho Slackware 3.3 pro grafický režim moc nenabízí.

    Ještě před zakoupením RAMky jsem rozchodil plip spojení (přes paralelní laplink) se svým "normálním" počítačem. Na 386ce stačilo rmmod lp; insmod plip; ifconfig plip1 192.168.1.4 pointopoint 192.168.1.1 up; route add -net 192.168.1.0 netmask 255.255.255.0 plip1 na bedně byla situace o něco složitější. Tedy insmod parport; insmod parport_pc io=0x378 irq=7; insmod plip; ifconfig plip0 192.168.1.1 pointopoint 192.168.1.4 up; route add -host 192.168.1.4 plip0 a odstranění všech modulů, které by chtěly k paralelnímu portu, vyřešilo vše, vyjma forwardingu na notebook, který asi znemožňuje firewall, takže se budu asi muset naučit ip-tables ;-). Problém opět nastal se softwareovou výbavou Slackware 3.3, který nedisponuje esesháčkem, takže nezbývá než používat telnet.

    Dalším krokem, kterým jsem zatím skončil, byl pokus o rozchození dvou monitorů. Přidal jsem grafickou kartu Hercules a svůj první monitor -- dvoubarevný, oranžovo-černý. V konzoli jsem ho nerozchodil, neboť jsem nenašel v /dev žádné odpovídající zařízení. Zato jsem našel na netu pár povzdechů nad tím, že v konzoli nelze používat druhý monitor, vyjma snad nějakého postupu přes vytvoření framebufferu, a na to jsem už neměl náladu. A tak mi jen smutně blikal oranžový kurzor, zatímco se vše vypisovalo na prvním monitoru. Zato Xka byla o něco málo sdílnější. Přidal jsem další sekci "Device", "Monitor" a "Screen" a při startu XFree naskočil i druhý monitor. Buhužel jsem se dočetl, že Xinerama je v Xkách až od verze 4.0, čili v mé verzi 3.3.1 mám smůlu. Kurzor při překročení okraje obrazovky sice přeskočil na druhý monitor, ale při odkliknutí provedl odpovídající akci na prvním monitoru, kam se taky přesunul. Jediné možné využití tak zůstalo pro zasílání X-aplikací z terminálu na prvním monitoru pomocí export DISPLAY=:0.1; xclock nebo něco podobného, což ale u interaktivních aplikací nemá smysl, protože na jejich tlačítka nelze kliknout...

    Posledním záškubem bylo stažení xpdf.tgz a xmono.tgz z archivu Slackware 4.0. Bohužel ani v této verzi nejsou novější Xka a xpdf chybí nějaké knihovny...

    Výsledkem celého snažení je tedy stroj, na kterém lze v omezené míře psát ve vimu céčkovské programy a posílat je telnetem přes plip na jiný počítač nebo je přímo kompilovat. Taky nesmím zapomenout na možnost zahrát si některé "pařby" jako snake na konzoli ;-). Teď se chystám zazálohovat obraz harddisku a zkusím tam nainstalovat RedHat 6.2. Tak mi držte palce.

    P.S.: Pro detailisty: jádro jsem použil distribuční: verze 2.0.30.

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    3.10.2005 09:44 janskyj | skóre: 11 | blog: linuxuv_blog
    Rozbalit Rozbalit vše NetBSD
    Ja na trochu rychlejší počítač (486SX;12MBRAM;170MB HDD) instaloval NetBSD (v nejake te posledni nebo predposledni verzy). Byl to jediny unix z vypalenych, u ktereho jsem nemusel zapinat explicitne emulaci FPU. A vysledek? psalo to a kompilovalo to... vyce jsem neumel nastavit. Ale ma to pomerne zajimavy idle v tomu (je dost vysoke) a cele je mi to takove sympaticke a tezce konfigurovatelne(protoze to neumim). Vyhoda je vsak v tom, ze na takovyto srot dostanes posledni verze programku.
    Jinak ssh se mi u takoveho pocitace, ktery lezi pod stolem zda jako pitomost, protoze se tim odezva stane nesnesitelne a procesor nema cas na aplikace a porad jenom sifruje (pokud je to pripojeny pres plip, tak tuplem...)
    Krystaly, polovodiče, všechno směšné. Co tak konzole z digitronů, to by bylo něco pro pravé muže. :)
    3.10.2005 09:49 pzad | skóre: 30 | blog: pzad
    Rozbalit Rozbalit vše nic
    Neblaznite - podobne kompy sa predavali tak 12 rokov dozadu.
    Ruža Becelin avatar 3.10.2005 10:07 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: nic
    no a co?
    3.10.2005 10:26 Lukáš Rýdlo | skóre: 18 | blog: Silný kafe | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: nic
    Přesně tak! Proč by stroj, který se prodával před 12ti roky nemohl stále sloužit? Koneckonců pokud se podíváme na vývoj nejmenovaného systému od M$, tak to hlavní, co způsobuje nutnost upgradeovat hardware, jsou grafické serepetičky, které nemají žádný význam z pohledu funkčnosti systému. Tedy z pohledu funkčnosti žádná velká změna, akorát prostředí je trochu víc lama-friendly. ;-)

    Je třeba si uvědomit, kolik lidí používá počítač stále pouze (nebo z větší části) jako psací stroj. Kvalita mnohých dokumentů uživatelů Wordu napovídá, že 386ka s T602 by jim bohatě stačila...
    θηριον ειμι
    3.10.2005 09:51 k3
    Rozbalit Rozbalit vše simmy
    hmm stejne do 386tek DX se musely nacpat 4kusy a do 386sx stacily jen 2
    3.10.2005 11:33 deleted | skóre: 3 | blog: pnojmatika
    Rozbalit Rozbalit vše linux na šrot, fuj!
    Nezlobte se na mě, ale dávat na takovou vykopávku linux s jiným cílem je než vytvoření nějakého sprostého routeru či firewallu mi přijde jako zvěrstvo! Pokud by to někdo chtěl používat jako psací stroj, tak se na to daleko lépe hodí Windows 3.11 + rozšíření Win32s. Pak na to dostanete dokonce i Vim 6.1. A kompilovat na tom? Co je to za úchylnost?
    deleted
    3.10.2005 11:54 outrage | skóre: 20 | blog: Outrage's Blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: linux na šrot, fuj!
    Nechapu, proc bych mel na 386ku davat windows. Take me vita tim nadhernym bashovskym kurzorem...
    Není-li to pravda, je to velmi dobře vymyšleno.
    3.10.2005 12:18 deleted | skóre: 3 | blog: pnojmatika
    Rozbalit Rozbalit vše Re: linux na šrot, fuj!
    říkám, pokud to má být na "kancelářskou práci"

    Nechápu, co je to za úchylku cpát všude linux.
    deleted
    3.10.2005 21:42 outrage | skóre: 20 | blog: Outrage's Blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: linux na šrot, fuj!
    Sorry, ale pro me znamena kancelarska prace = TeX/plain text. Tim padem je linux mnohem, mnohem ucinnejsi, nez nejaky widle.

    PS: Asi se na tomhle neshodneme. Vsude linux necpu, jen na masinky, ktere jsou pod mym velenim. A zatim si nikdo nestezoval. Zalezi jen a jen na tom, co kdo potrebuje ke sve "praci"
    Není-li to pravda, je to velmi dobře vymyšleno.
    3.10.2005 12:27 Lukáš Rýdlo | skóre: 18 | blog: Silný kafe | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: linux na šrot, fuj!
    OT: Router nebo firewall, když to nemá síťovku??? ;-)

    Jde mi jen o to dokázat, že i takovýto šrot se dá použít. Jinak úchylka to jistě je. Koneckonců hrát v dnešní době dynu nebo prehistorika je taky jistě z pohledu počítačových hráčů "úchylné". A přesto si ho velice rád zahraju, když si najdu jednou za půl roku čas na hry ;-)

    A Win 3.11 bych na to určitě nedával, protože by se dneska těžko získávala licence. Obávám se, že v prodeji už nejsou a uvolněný pod nějakou free licencí asi taky nebudou... (Jo je to jen výmluva, abych nemusel psát, že mám raději tučnáky než okýnka.)

    BTW. Kromě výpočetní rychlosti se práce v terminálu na 386ce moc neliší od podobných činností na současných strojích. Mimoto staré distribuce jsou mnohem přehlednější (nejsou ještě tolik propracované), takže se v nich mnohem líp orientuje a získávají základní návyky...
    θηριον ειμι
    3.10.2005 12:39 deleted | skóre: 3 | blog: pnojmatika
    Rozbalit Rozbalit vše Re: linux na šrot, fuj!
    kdosi tu tvrdil, že se dají normálně zakoupit nové windows a pak požádat o povolení downgradu (ten člověk chtěl mít w2k), takže na 3.11 by snad taky šlo :-)

    mimochodem Prehistoric je naprosto bomba hra, to není žádná vykopávka !!!
    deleted
    18.10.2005 10:33 lump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: linux na šrot, fuj!
    a taky penize ti pri downgradu vrati? :-)
    3.10.2005 12:53 deleted | skóre: 3 | blog: pnojmatika
    Rozbalit Rozbalit vše Re: linux na šrot, fuj!
    a neničíš si zrak při koukání na skutečně textový terminál???

    nebo tam máš rozjetý alespoň framebuffer na 100 Hz ?
    deleted
    3.10.2005 13:04 Lukáš Rýdlo | skóre: 18 | blog: Silný kafe | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: linux na šrot, fuj!
    Já si raději ničím oči na skutečné textové konzoli bez framebufferu ;-)

    Mimochodem, co třeba tohle, to je ještě lepší...
    θηριον ειμι
    3.10.2005 14:44 llook | skóre: 8 | blog: l'blog | Prágl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: linux na šrot, fuj!
    A tu Dynu a Prehistorika máš legálně? ;-)
    10 REM Dej si pauzu... 20 FOR DELAY=1 TO 5000 : NEXT DELAY
    3.10.2005 23:08 llook | skóre: 8 | blog: l'blog | Prágl
    Rozbalit Rozbalit vše Nastavení monochromatický karty + monitoru
    Přidal jsem další sekci "Device", "Monitor" a "Screen" a při startu XFree naskočil i druhý monitor.

    Nikdy by mě nenapadlo, že Hercules poběží pod X. Protože tu jeden mám, tak bych to chtěl taky zkusit - druhý monitor se může hodit.

    Můžeš sem vložit jaks nastavil ty sekce?

    Teď mi na herculovi akorát bliká kurzor. Ale už mám novější typ - svítí bíle. Žádná oranžová nebo zelená příšera.

    10 REM Dej si pauzu... 20 FOR DELAY=1 TO 5000 : NEXT DELAY
    4.10.2005 15:41 Lukáš Rýdlo | skóre: 18 | blog: Silný kafe | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nastavení monochromatický karty + monitoru
    Ted zrovna se k tem konfigurakum nedostanu a zitra a pozitri se nedostanu ani na net, protoze mam skolu od rana do vecera :-(, ale v tech konfiguracich byly pripravene zakomentovane sekce "Hercules Mono" apod. V zasade by melo stacit zkopirovat to co tam uz mas a zmenit hodnoty na "Generic" nebo podobne. Presne ti to napisu v patek ;-)
    θηριον ειμι

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.