abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 15
    dnes 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 696 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    DASH přichází, BASH odchází

    9.2.2011 22:27 | Přečteno: 2814× | gnu_linux

    Tak jsem postupně začal upravovat vlastní skripty pro DASH. Je menší a rychlejší. V počítači mám rád minimalismus a princip KISS, čili je DASH něco pro mě. Ono se zprvu zdálo, že bude stačit jen vyměnit hashbang, ale tak jednoduché to bohužel není. DASH není úplně kompatibilní. Naštěstí jsem to zjistil brzo, jelikož jsem už změnil link sh -> bash na sh -> dash, což by mohlo mít zajímavé následky při příštím bootování. Čili jsem ten link vrátil zase na bash a teď jen postupně měním hashbang u vyzkoušených vlastních skriptů (kterých ale moc není, trochu složitější skripty radši dělám v Pythonu, jelikož syntaxi shellu rád zrovna nemám a hlavně se tolik nevyznám).

    Tady jeden příklad, který funguje v bashi, ale dash hází chybu:

    if [[ ! ${1} ]] ; then ...
    Pro dash jsem to musel upravit:
    if [ -z ${1} ] ; then ...
    Zajímavé je, že Debian údajně přešel už úplně na DASH. To musela být docela práce, všechny skripty přezkoušet a eventuelně upravit. Jinak jako login shell používám stále BASH, k tomu ani DASH snad není určený, jelikož je moc minimalistický (neumí snad ani kompletaci příkazů tabulátorem, krátce jsem to zkoušel).        

    Hodnocení: 67 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    David Watzke avatar 9.2.2011 22:59 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DASH přichází, BASH odchází
    Zcela zbytečné...
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    9.2.2011 23:36 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DASH přichází, BASH odchází
    Muzete to rozvest? Co je zbytecne?
    David Watzke avatar 10.2.2011 00:02 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DASH přichází, BASH odchází
    Přepisovat ty initskripty z bashe do dashe. Nic se tím nezíská. Maximálně několik milisekund při prvním spuštění bashe, tomu bych věřil.
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    Amarok avatar 10.2.2011 09:56 Amarok | skóre: 33 | blog: blogoblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DASH přichází, BASH odchází
    Jo jenže já jsem takový blázen, kterému stačí už jenom ten pocit, že je to odlehčenější a aspoň minimálně rychlejší :-D Když mám možnost ušetřit pár MB paměti, tak to udělám, i když jí třeba ještě 1 GB zbývá. Mě se prostě nelíbí směr, kterým se dnes vše vyvíjí, CPU jsou 100x rychlejší, než před několika lety, ale je to při běžné práci znát? Není. Protože jenom zvyšujeme rozlišení, přidáváme efekty a pracujeme s nafouknutými aplikacemi, ve kterých se už dávno ani autoři nevyznají.
    GNUniverse - May the source be with you...
    David Watzke avatar 10.2.2011 10:26 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DASH přichází, BASH odchází
    V tom s tebou souhlasím. Když píšu software, tak zpravidla zvažuju i ty nejnicotnější optimalizace. Tohle mi přijde trochu přitažený za vlasy :-) Leda že bys spolupracoval s upstreamem.
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    10.2.2011 14:10 Radek Hladik | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DASH přichází, BASH odchází
    To já tohle vidím trochu jinak, dokonce jsem si pro to vymyslel vlastní název Lazy Programming (viz všechny ty extreme, agile,.... programming). Myšlenka je zhruba taková, že dostatečný výkon a paměť umožňují některé věci "odfláknout" a díky tomu udělat něco, co bychom jinak vůbec neudělali nebo by to zabralo moc času/prostředků/atd... Musí ovšem být splněna podmínka, že to "odfláknutí" má nějakou horní mez, kterou jsem schopen posoudit jako bezproblémovou. Samozřejmě, když se to přežene, tak je to malér, ale dokud se to dělá dostatečně čistě, tak to bez problému funguje.

    Například potřebuju otočit pořadí bitů v 32bitovém čísle. První, co mně napadne, je for 0 to 31, co vstupní číslo projiždí zprava a nastavuje výstupní číslo zleva. Po troše myělení člověka napadne elegantnější věc: for 0 to 31: vystup =vystup or (vstup and 1); shr vstup ; shl výstup ; A to už vypadá vcelku elegatně a funkčně. Celé se to používá jednou za 10 minut, takže hotovo. Když by ovšem člověk chvíli googloval, tak najde spoustu nádherných (z teoretického hlediska) postupů, které to udělají výrazně efektivněji. Sice je trochu těžší těm konstrukcím občas uvěřit, ale asi to funguje, jenže proč?

    Nebo mám nějakou strukturu, kterou potřebuju seřadit a nemůžu použít nějaký sort, který mám k dispozici. Vím, že se tam nebude vyskytovat víc jak třeba 20-30 položek? for i 0 to count-1 : for j 0 to count-1 : if potreba then swap . Samozřejmě, dají se udělat různé zrychlení, druhý for může jet od i, dá se udělat quicksort, ale tohle je rychlé, funkční, méně náročné na chybu a pokud si jsem jistý, že rozdíl se tzv ani nepozná, tak proč ne?

    Nebo, vezmu-li to na trochu vyšší úrovni, potřeboval jsem napsat modul do PowerDNS na používání TinyDNS souborů. A napsal jsem ho (hrůza a děs) v PHP :-) . Všichni se začnou chytat za hlavu, že PHP je interpretované, na weby a ne programy, že je to bastl, hrůza, moloch atd..., že by bylo výrazně lepší C, když už nemám rád přímo assembler :-). A teď z pohledu mého Lazy programování. Celé to napsat bylo výrazně jednodušší, než v C. Pro vyhledání záznamu můžu klidně použít asociativní pole, na parsování vstupu regulární výrazy pomocí jednoho příkazu, nemusím si přehazovat pointery jak horký brambory,atd... Po cca dvou hodinách jsem měl první velice obstojně fungující verzi. A schválně jsem si udělal malé výkonové srovnání. Pro referenci jsem použil BIND modul od PowerDNS, kam jsem přes nějakou konverzní utilitku nacpal stejné záznamy. Udělal jsem soubor s cca 50000 záznamy, což je víc jak desetrát víc, než máme v zonovém souboru teď. Srovnání jsem schválně dělal na starém PC, nějaká PIII 600MHz s 256MB RAM. A co jsem zjistil? Podle očekávání PHP sežere více paměti a to až 10x. Tzn jeden záznam má misto průměrných 100B cca 700-900B. V sumě to znamená, že powerdns s 50000 tisíci záznamy sežralo zhruba 5MB paměti, PHP verze 50MB. Výkonově bylo měření o trochu horší na provedení, ale zatímco Bind Backend zvládal asi 5000 lookupů za vteřinu, PHP verze asi 4500. Načtení vstupního souboru v PHP verzi trvalo 4 vteřiny. Takže když to shrnu, tak CPU/memory neefektivní programování mi umožnilo udělat za celkem asi 4 hodiny (včetně otestování a základních benchmarků) funkční věc, která bez problému funguje. V C bych se s tím (já) patlal výrazně déle. A současné stroje mi umožní to používat, přestože je to neefektivní. Ale celá neefektivita je v řádech, kdy na desetinásobku současného stavu dosahuju čísel, která jsou z hlediska provozu marginální.
    Josef Kufner avatar 11.2.2011 16:36 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DASH přichází, BASH odchází
    A kdybys vzal kompilátor PHP do C, tak jsi na tom ještě líp :-D

    Na jednu stranu máš pravdu, na druhou je to důvod, proč jsou současné programy tak hnusně pomalé. Nejde ani tak o to, že se nešetří všude, kde to jen jde, ale o tom, že se vyloženě plýtvá. Ono stačí celkem málo k tomu, aby program byl rychlý, ale jak se zdá, tohle "málo" je mimo dosah většiny "programátorů".
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    10.2.2011 10:34 Quennarri
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DASH přichází, BASH odchází
    +1 :) sice neprogramuji, ale tato filozofie je mi blízká
    10.2.2011 14:25 Dadam | skóre: 12 | blog: dadamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DASH přichází, BASH odchází
    Mě se prostě nelíbí směr, kterým se dnes vše vyvíjí, CPU jsou 100x rychlejší, než před několika lety, ale je to při běžné práci znát? Není. Protože jenom zvyšujeme rozlišení, přidáváme efekty a pracujeme s nafouknutými aplikacemi, ve kterých se už dávno ani autoři nevyznají.
    Heh, takto nadává každý. Ale aby třeba místo Wordu (Writeru) používali LaTeX, to neee. Že je to těžký? Není. Když je dobrý tutorial, za dva dny se to dá zvládnout, udělat pár šablon (prezentace, zpráva, dopis,...) a používat. Že není čas učit se nové věci? Ještě větší LOL. Je to investice - za dva dny učení mi pak všechno půjde rychlejc. A pokud nepotřebuju, aby to šlo rychlejc -...
    A i B mají svoje výhody a nevýhody. Vyberte si to, co vám vyhovuje víc, a necpěte A tam, kam patří B.
    Amarok avatar 10.2.2011 15:14 Amarok | skóre: 33 | blog: blogoblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DASH přichází, BASH odchází
    No tak kdo jen nadává a nic nedělá, tak si za to může sám, to taky nechápu. Já žádný office nepoužívám, stačí mi normální odlehčený text editor, pro pohodlí používám na programování ještě Geany kvůli snadnému ovládání (od VIMu jsem postupně odešel, nejsem robot, abych si pamatoval hromadu zkratek půl roku).

    LaTeX jsem nikdy nezkoušel, nějak nemám ani důvod, od té doby, co existují google apps. Tak proč vůbec investovat 2 dny učení, když těch pár řádků můžu napsat a vytisknout během 5 minut tam.
    GNUniverse - May the source be with you...
    10.2.2011 15:40 Dadam | skóre: 12 | blog: dadamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DASH přichází, BASH odchází

    Tak jsem se jen zběžně podíval na Google Apps a musím přiznat, že takto si představuju moderní editor. Jednoduchý, rychlý, na pohled příjemný. Jen bez internetu jsem dívám se v paži.

    Co se toho LaTeXu týče - měl jsem podobný názor jako ty. Absolvoval jsem jeden seminář, který mě to měl naučit (neúspěšně, ukázalo se že se musím věnovat důležitějším věcem) a dal si přesvědčení, že dokumentaci k příštímu projektu (studuju) už udělám v LaTeXu, ať se to naučím. Stejně jsem ji začal dělat v OO, ale pak bylo potřeba vložit nějaké schéma. Nepovedlo se. Hrál jsem si s tím celé odpoledne, nasratý, bo po exportu do PDF buď vznikl strašně neostrý paskvil, nebo to neumělo formát (schéma v Dia, zkoušel jsem myslím všechno) atd. Během dalšího dne jsem to celé přepsal do svého prvního samostatného LaTeXového dokumentu, vložil obrázky (vektorové v ps), naprosto pohoda. Kdybych měl editor, který dokáže za běhu kontrolovat syntaxi (nejen klíčová slova), nemohl bych být spokojenější.

    A i B mají svoje výhody a nevýhody. Vyberte si to, co vám vyhovuje víc, a necpěte A tam, kam patří B.
    Amarok avatar 10.2.2011 17:47 Amarok | skóre: 33 | blog: blogoblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DASH přichází, BASH odchází
    Dobrý ale vědět, kdybych se někdy chtěl pustit do psaní něčeho důležitějšího, tak se na latex třeba podívám. Určitě to má oproti google apps tu výhodu, že si člověk může udržet čistý zdroják (google apps je vlastně čistě html + css, čili po pár úpravách textu to ve zdrojáku vypadá děsivě).
    GNUniverse - May the source be with you...
    frEon avatar 11.2.2011 13:59 frEon | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DASH přichází, BASH odchází
    hlavne v html+css neudelas typograficky spravny dokument. Jinymi slovy, vtytvoris neco, co se nehodi pro seriozni tisk.
    Talking about music is like dancing to architecture.
    Jendа avatar 11.2.2011 06:57 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DASH přichází, BASH odchází
    Tak jsem se jen zběžně podíval na Google Apps a musím přiznat, že takto si představuju moderní editor.
    Hmm, mně by tam asi chybělo pár funkcí. A to nedělám nic strašně složitého, jde především o obyčejné zpracovávání laborek na střední.
    14.2.2011 20:08 Dadam | skóre: 12 | blog: dadamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DASH přichází, BASH odchází
    No, pokud potřebuju něco složitého, pracuju v LaTeXu. Když budu psát dopis babičce, tak se mi nechce vytahovat LaTeX a napíšu to v něčem jednoduchém. Problém je, že než se takový *Office nastartuje, s šablonou je to v tom LaTeXu už z poloviny hotové :-D
    A i B mají svoje výhody a nevýhody. Vyberte si to, co vám vyhovuje víc, a necpěte A tam, kam patří B.
    Josef Kufner avatar 11.2.2011 16:45 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DASH přichází, BASH odchází
    Zkus Lyx. Je to něco mezi WYSIWYG a LaTeXem. Při obyčejném psaní prostě píšeš skoro jak ve Wordu, ale jakmile potřebuješ nějakou vymoženost LaTeXu, tak ji tam prostě napíšeš.

    Dokument se do PDF zpracovává LaTeXem, takže výsledek je krásný a kvalitní, ale Lyx tě ušetí všech těch nechutností s tím spojených. Všechny ty věci, jako generování obsahu, odkazování se po dokumentu, vkládání obrázků (je vidět náhled i při psaní), psaní složitých vzorců, vkládání symbolů a dalších věcí tam prostě jsou na pár kliknutí a skoro-wysiwyg.

    Psal jsem v tom bakalářku a několik menších věcí a nemůžu si to vynachválit.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Amarok avatar 11.2.2011 18:27 Amarok | skóre: 33 | blog: blogoblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DASH přichází, BASH odchází
    Lyx
    Total Download Size:    128.11 MB
    Total Installed Size:   382.60 MB
    
    Tak to je hustodémonsky krutogigantické :-D To mi nepřijde na disk. Ale věřím, že je to lepší, než něco vytvářet v OpenOffice, ten zabírá snad ještě víc.
    GNUniverse - May the source be with you...
    11.2.2011 18:59 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DASH přichází, BASH odchází
    No hrůza… skoro čtyřicet haléřů diskového prostoru…
    Amarok avatar 11.2.2011 19:29 Amarok | skóre: 33 | blog: blogoblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DASH přichází, BASH odchází
    Pro minimalistu jako jsem já je to ohromné plácání místem, tady přece nejde o peníze. K tomu přijde ještě to, že se tím strašně prodlužuje update balíčků, jakmile se objeví novější verze (nemám zrovna rychlé spojení a u mě musí vše jít rychle, nerad na něco u PC dlouho čekám). Jasně že updatuju systém na pozadí, ale většinou zároveň brouzdám v internetu.
    GNUniverse - May the source be with you...
    11.2.2011 22:30 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DASH přichází, BASH odchází
    Pro minimalistu jako jsem já je to ohromné plácání místem, tady přece nejde o peníze.

    Tak o co tu tedy jde? O dobrý pocit, jaký jste "minimalista" stejně jako u těch pár ušetřených milisekund při bootu? Asi jsem moc pragmaticky založen, ale pokud je pro mne nějaký program užitečný, neodradí mne od jeho používání to, že na disku zabere místo odpovídající 40 haléřům, 38 fotkám nebo jedné třičtvrtěhodinové epizodě seriálu. Jistě, kdysi mne 340MB disk stál 13000 Kč; ale jsem moc rád, že ta doba už je minulostí a nebudu se do smrti chovat, jako by tomu tak pořád bylo. Ceny zboží také poměřujete tím, co bylo obvyklé před dvaceti lety?

    (nemám zrovna rychlé spojení a u mě musí vše jít rychle, nerad na něco u PC dlouho čekám). Jasně že updatuju systém na pozadí, ale většinou zároveň brouzdám v internetu.

    Pokud tím brouzdáním trávíte 24 hodin denně, doporučuji vyhledat odbornou pomoc. Pokud ne, nevidím v tom problém.

    Amarok avatar 13.2.2011 09:38 Amarok | skóre: 33 | blog: blogoblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DASH přichází, BASH odchází
    Tyhle námitky a názory naprosto chápu a dokonce s nima (objektivně vzato) souhlasím. Jsem ale rád, že můžu mít na věci vlastní názor a ten je v tomhle případě odlišný. A nejsem sám s podobnými "zvláštnosti" (ať to mu klidně někdo říká třeba úchylka, mě je to jedno) - jako příklad mě teď napadá RMS, jelikož se tu nedávno objevil odkaz na interview ("...The usual way I look at web pages is by sending a message to an address that runs a script and mails me the contents. This works for fetching specific pages that people recommend to me, but not for browsing.") - to mě připadá nesmyslné, ale on má prostě k tomu své důvody a tak to respektuju. Stejně jako někdo může chodit pro vodu do studny, místo aby si pustil kohoutek. Beru to jako součást určité životní filozofie.
    GNUniverse - May the source be with you...
    Amarok avatar 13.2.2011 10:00 Amarok | skóre: 33 | blog: blogoblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DASH přichází, BASH odchází
    Ještě dodávám, že bych i dovedl překousnout 400 MB, kdyby neexistovala akceptovatelná alternativa. V případě programu Lyx ale alternativy existují (oželit pár wysiwyg možností a naučit se rovnou psát ve zdrojáku v jiném editoru), v nejhorším ho nemusím používat vůbec, doteď jsem o něm ani nevěděl.
    GNUniverse - May the source be with you...
    Josef Kufner avatar 12.2.2011 23:45 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DASH přichází, BASH odchází
    WTF?
    lyx
      Komprimovaná velikost: 4 127 k
      Velikost po rozbalení: 10,4 M
    lyx-common
      Komprimovaná velikost: 7 030 k
      Velikost po rozbalení: 40,5 M
    
    A ostatní závislosti jsou akorát Qt4, Python, TeX a pár celkem běžných knihoven.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    13.2.2011 00:58 Neel | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DASH přichází, BASH odchází
    1lib-5.1.2-2-x86_64     881.8K
    gd-2.0.36RC1-3-x86_64    194.4K
    libgraphite-2.3.1-1-...  246.0K
    libsigsegv-2.6-1-x86_64   11.0K
    texlive-bin-2010.1-6...   14.8M
    texlive-core-2010.20...  103.2M
    aiksaurus-1.2.1-2-x8...  370.6K
    boost-libs-1.45.0-1-... 1561.1K
    lyx-1.6.9-1-x86_64.p...    7.4M
    Amarok avatar 13.2.2011 09:26 Amarok | skóre: 33 | blog: blogoblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DASH přichází, BASH odchází
    sudo pacman -S lyx
    Password: 
    
    resolving dependencies...
    looking for inter-conflicts...
    
    Targets (8):
    libgraphite-2.3.1-1
    poppler-data-0.4.4-1
    poppler-0.16.2-2
    libsigsegv-2.6-1
    texlive-bin-2010.1-6
    texlive-core-2010.20954-2
    aiksaurus-1.2.1-2
    lyx-1.6.9-1
    
    Total Download Size:    128.11 MB
    Total Installed Size:   382.60 MB
    
    Proceed with installation? [Y/n]
    Tak čím by to mohlo být? Ani qt4 apod. se do toho neplete, prostě "jen" těch pár balíčků, které mi nic neříkají, a vyleze to pak na skoro 400 MB.
    GNUniverse - May the source be with you...
    13.2.2011 23:15 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DASH přichází, BASH odchází

    V těch instalovaných balíčcích máte i texlive-core a texlive-bin, tj. celý základ instalace TeXu (včetně fontů a dalších podpůrných souborů a nástrojů). Např. u mne:

      mike@carpenter:~> du -sh /usr/share/texmf /usr/lib/texmf /var/lib/texmf
      543M    /usr/share/texmf
      29M     /usr/lib/texmf
      56M     /var/lib/texmf
      mike@lion:~> du -sh /usr/share/texmf /usr/lib/texmf /var/lib/texmf
      925M    /usr/share/texmf
      53M     /usr/lib/texmf
      92M     /var/lib/texmf
    

    Ale já TeX používám hodně, takže mám nainstalováno o dost víc, než jen nezbytný základ (a nemám nainstalovaný Lyx).

    Amarok avatar 14.2.2011 07:24 Amarok | skóre: 33 | blog: blogoblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DASH přichází, BASH odchází
    OK. Tak jasně, kdo se v tom pohybuje, tak to pak chápu.
    GNUniverse - May the source be with you...
    14.2.2011 20:02 Dadam | skóre: 12 | blog: dadamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DASH přichází, BASH odchází
    Já obecně WYSIWYG editorům moc nevěřím... Na LaTeXu se mi líbí to, že nemusím řešit jak to bude vypadat, jen zadám strukturu dokumentu a výslednou podobu vygeneruje program, který zná typografická pravidla. To, že se dokument musí "programovat", mi ani trochu nevadí, navíc i celkem rád do věcí vidím. Na LyX se určitě podívám, ale teprve až budu vědět, co vlastně pod tou kapotou dělá.
    A i B mají svoje výhody a nevýhody. Vyberte si to, co vám vyhovuje víc, a necpěte A tam, kam patří B.
    10.2.2011 15:50 Dadam | skóre: 12 | blog: dadamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DASH přichází, BASH odchází
    A zapomněl jsem se zeptat: který editor?
    A i B mají svoje výhody a nevýhody. Vyberte si to, co vám vyhovuje víc, a necpěte A tam, kam patří B.
    Amarok avatar 10.2.2011 17:45 Amarok | skóre: 33 | blog: blogoblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DASH přichází, BASH odchází
    Místo VIMu používám SciTE, ale je teda fakt, že VIM pořád mám a občas ho stejně použiju, když potřebuju jen rychle upravit nějaký řádek. A většinou mám pořád otevřený na extra ploše Geany, takže jakmile se v něčem hrabu dýl než pár sekund, tak to otevřu rovnou tam.
    GNUniverse - May the source be with you...
    10.2.2011 22:28 Radek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DASH přichází, BASH odchází
    Bakalařku bych v googlu nebo nějakém officu psát nechtěl. Zlatej latex
    Jakub Lucký avatar 10.2.2011 13:16 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DASH přichází, BASH odchází
    Tak jsem si lehce zabenchmarkoval. -easy skript je jen hashbang a na dalším řádku "exit 0", -mandelbrot jsem si půjčil odsud
    time ./bash-easy.sh 
    real	0m0.003s
    user	0m0.004s
    sys	0m0.000s
    
    time ./dash-easy.sh 
    real	0m0.002s
    user	0m0.000s
    sys	0m0.000s
    
    time ./bash-mandelbrot.sh
    real	2m48.460s
    user	2m35.990s
    sys	0m3.096s
    
    time ./dash-mandelbrot.sh
    real	0m30.559s
    user	0m21.597s
    sys	0m0.776s
    
    Sice je ten mandelbrot asi dost umělý, ale myslím, že ten rozdíl je slušný...

    U -easy byly obě varianty spuštěny pětkrát a sem vydán pátý výsledek

    Testující stroj: Debian Sid, 4GB RAM, i7 M620@2.67GHz, GNU bash, version 4.1.5(1)-release (x86_64-pc-linux-gnu), dash 0.5.5.1-7.4
    If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are.
    David Watzke avatar 10.2.2011 13:56 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DASH přichází, BASH odchází
    To je dost slušnej rozdíl, to ti neberu. Nečekal bych to. Ale initskripty nedrtěj matiku :-) Tam bude rozdíl minimální.
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    Amarok avatar 10.2.2011 13:59 Amarok | skóre: 33 | blog: blogoblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DASH přichází, BASH odchází
    Cha. Neopisuju, jen jsme napsali skoro zároveň dost podobnou reakci...
    GNUniverse - May the source be with you...
    Jakub Lucký avatar 10.2.2011 15:19 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DASH přichází, BASH odchází
    Tak u initskriptů to zrovna není kvůli rychlosti, jako spíš kvůli velikosti binárky a RAMce u různých embedded zařízení... Navíc to umožňuje se bashe úplně zbavit a používat třeba níže zmíněný ksh
    If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are.
    David Watzke avatar 10.2.2011 15:51 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DASH přichází, BASH odchází
    Jenže Ghaad to (AFAIK) nedělá pro embedded zařízení, ale jen tak pro srandu králíkům :-) Jinak to samozřejmě smysl má.
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    Jakub Lucký avatar 10.2.2011 16:11 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DASH přichází, BASH odchází
    Ale tak aspoň se kluk nenudí :-)
    If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are.
    Amarok avatar 10.2.2011 13:58 Amarok | skóre: 33 | blog: blogoblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DASH přichází, BASH odchází
    Tak to je hodně slušný rozdíl, dík za porovnání. Aspoň mě to přesvědčilo, že nedělám nějakou úplnou hloupost.
    GNUniverse - May the source be with you...
    11.2.2011 00:40 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DASH přichází, BASH odchází
    A čím vás to přesvědčilo? Tím, že u skriptu, kde se na rozdíl od těch vašich skutečně aktivně využívá procesor, došlo ke zrychlení? Kolik času myslíte, že shell využívá procesor u typického inicializačního skriptu? Když budu hádat hodně vysoko, tak jednotky milisekund. A to je také maximální teoretická úspora, které můžete dosáhnout; v praxi to samozřejmě bude ještě méně.
    Amarok avatar 11.2.2011 07:44 Amarok | skóre: 33 | blog: blogoblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DASH přichází, BASH odchází
    (Nevykat.) No jasně, jsem si toho i vědom, ale i tak mě to těší :-D
    GNUniverse - May the source be with you...
    Amarok avatar 11.2.2011 07:46 Amarok | skóre: 33 | blog: blogoblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DASH přichází, BASH odchází
    Mimochodem paměťové nároky tu nikdo nezkoumal, jsem si i jistý, že tam bude znatelný rozdíl dokonce i jen u drobných skriptů. Ale to bych možná musel spustit několik skriptů zároveň.
    GNUniverse - May the source be with you...
    Jakub Lucký avatar 11.2.2011 09:16 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DASH přichází, BASH odchází
    Paměťové a diskové nároky asi budou zajímavější než ty výkonové, ale blbě se měří... Ale u bootu se to asi projevit může, obzvlášť s příchodem paralelního spouštění init skriptů
    If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are.
    David Watzke avatar 11.2.2011 09:41 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DASH přichází, BASH odchází
    Binárka se načte jednou a pak je v cache. Paměť se do jistý míry sdílí, pokud vím. Na běžnym počítači bude rozdíl prakticky neměřitelný.
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    Amarok avatar 11.2.2011 12:40 Amarok | skóre: 33 | blog: blogoblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DASH přichází, BASH odchází
    S tím si nejsem vůbec jistý, jako že by bash běžel jako daemon kvůli sdílení paměti, podobně jako třeba terminál urxvtd + urxvtc? Jasně že sám Linux drží bash v paměti, čili že se pokaždé nenačte z disku, ale když spustím několik terminálů s bashem, tak že by to zabíralo stejně paměti jako jen 1x bash? Na to se musím podívat.
    GNUniverse - May the source be with you...
    David Watzke avatar 11.2.2011 13:30 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DASH přichází, BASH odchází
    To ne, tak to není. Myslel jsem tím klasický sdílení paměti, který funguje u všech dynamicky linkovaných programů.
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    10.2.2011 14:24 jozinzbazin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DASH přichází, BASH odchází
    Asi mám pomalejší stroj. U mě to vyšlo takto (mandelbrot):
    bash:
    real    3m33.543s
    user    3m6.117s
    sys     0m15.389
    
    dash:
    real    1m24.186s
    user    1m6.628s
    sys     0m2.218s
    
    ksh:
    real    0m30.182s
    user    0m29.948s
    sys     0m0.040s
    
    DASH samozřejmě vyjde o něco rychlejší na spouštění prázdného souboru.

    Nejen proto používám jako shell pro skripty ksh, je nejrychlejší a do minimalistického má hodně daleko, protože má i hromadu funkcí. Z bashe jsem se původně přestěhoval, když jsem zjistil, že bash fakt neumí dvourozměrné pole. Je to už nějaký ten pátek a jsem stále spokojený.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 10.2.2011 00:02 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DASH přichází, BASH odchází
    To musela být docela práce, všechny skripty přezkoušet a eventuelně upravit.
    No, na tu detekci si udělali skript...
    Jakub Lucký avatar 10.2.2011 00:41 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DASH přichází, BASH odchází
    A vymysleli k tomu parádní nové slovo "bashism"...

    (skript se jmenuje checkbashism)
    If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are.
    David Watzke avatar 10.2.2011 00:49 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DASH přichází, BASH odchází
    Vymysleli? To existuje už od nepaměti...
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    11.2.2011 00:19 Jirka P.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DASH přichází, BASH odchází
    Skript se jmenuje checkbashisms, a není 100%. Ale funguje dobře.
    To musela být docela práce, všechny skripty přezkoušet a eventuelně upravit.
    Ani ne, #!/bin/bash pořád funguje. Navíc dost těch záměn je čistě mechanických.
    10.2.2011 00:24 kik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DASH přichází, BASH odchází
    neumí snad ani kompletaci příkazů tabulátorem, krátce jsem to zkoušel.
    WTF? epic fail. Killer vlastnost Bashe, bez toho nepoužitelné.
    Jakub Lucký avatar 10.2.2011 00:39 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DASH přichází, BASH odchází
    Dash nemá být interaktivní shell, je jen na skripty
    If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are.
    Max avatar 10.2.2011 08:37 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DASH přichází, BASH odchází
    Já nepřecházím, nevidím sebemenší důvod.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    frEon avatar 10.2.2011 10:14 frEon | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DASH přichází, BASH odchází
    zrovna dash (a bourne shell) mi kiss zas tak neprijde: spravne prepsani tohoto:
    [[ ! ${1} ]]
    
    je
    [ -z "${1}" ]         # vsimni si uvozovek navic
    
    protoze obsah promenne a jeji obsah neni narozdil od bashe v bourne shellu v testu literal...

    jinak mi dash neprijde spatny, alespon nebude ucit zacatecniky, ze /bin/sh = bash

    Talking about music is like dancing to architecture.
    Amarok avatar 10.2.2011 12:14 Amarok | skóre: 33 | blog: blogoblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DASH přichází, BASH odchází
    Dik, opravim si to.

    Me by lakal treba i zsh, ale nechce se mi ucit zase neco dalsiho.
    GNUniverse - May the source be with you...
    limit_false avatar 11.2.2011 23:52 limit_false | skóre: 23 | blog: limit_false
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DASH přichází, BASH odchází
    zsh je imho nejlepsi. Viz cast meho .zshrc: http://pastebin.com/aw8NQs9g (odstraneny specificke aliasy)

    Lze pak delat veci jako "zmv *FFFUUU.jpg '$1.jpg'" nebo "ls (#i)**/*fffuuu*jpg".
    When people want prime order group, give them prime order group.
    13.2.2011 23:19 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DASH přichází, BASH odchází
    Tak teď už tomu nerozumím vůbec. Nelíbí se vám, jak je bash velký a náročný (ne že by nebyl), a jako alternativu zvažujete zsh, což je jeden z mála shellů, které jsou ještě větší a ještě náročnější? (dost možná i jediný mezi běžně používanými)
    Amarok avatar 14.2.2011 07:20 Amarok | skóre: 33 | blog: blogoblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DASH přichází, BASH odchází
    Aha, no to jsem nevěděl. Myslel jsem jenom, že bych se rád na to podíval, ale detaily o zsh vůbec neznám. Čili to můžu rovnou škrtnout :-D Dík za ušetření času.
    GNUniverse - May the source be with you...
    11.2.2011 21:47 Miloslav Ponkrác
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DASH přichází, BASH odchází
    Super, děkuji za článek.
    kotyz avatar 13.2.2011 16:10 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DASH přichází, BASH odchází
    titulek mi pripomel: "Vystoupil Nastoupil." :-D
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    Amarok avatar 13.2.2011 17:15 Amarok | skóre: 33 | blog: blogoblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DASH přichází, BASH odchází
    A proč ne "Den odchází, Johnny Walker přichází?" :-D
    GNUniverse - May the source be with you...
    kotyz avatar 13.2.2011 21:27 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DASH přichází, BASH odchází
    protoze koralku nepiju.
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.