abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 18
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 787 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Obnova partition

    1.2.2010 12:46 | Přečteno: 2931× | Linux | poslední úprava: 1.2.2010 12:50

    Před nějakou dobou si otec koupil Radeon HD 3650 do AGP pro svůj PC poté, co mu odešla GF 6600GT. Na jeho PC byl Windows XP. Z obyčejné instalace ovladačů se stala noční můra. Detaily můžete najít na fóru SHW, tady to shrnu. Pak jsem mu teda zmenšil disk přes gparted-live (tu starší verzi, protože novější má údajně problémi se zmenšováním NTFS). Po zmenšení oddílu jsem vytvořil zálohu MBR.

    Nainstaloval RC verzi Windows 7 na volné místo a tam karta fungovala správně. Jednalo se tedy jednoznačně o problém ovladačů, karta byla na základě toho úspěšně reklamována, peníze vráceny a otec si koupil na Aukru GF 7600GS a problémy jsou vyřešeny.

    Přišel čas Windows 7 odstranit. Smazal jsem v gparted-live oddíl, co vytvořila jejich instalace, obnovil MBR a restartoval. Bohužel se to nějak podělalo a systém nebootoval, recovery konzole Windows XP oddíl nenašla a v gprated-live to začalo ukazovat FAT32 oddíl o velikosti 2GB posunutý kousek od začátku. To byla blbost. Říkal jsem si, že oddíl musí být jistě v pořádku.

    Pomocí dd jsem zkopíroval pár mega ze začátku disku a prohnal to příkazem hexdump -C bla.disk | grep NTFS na což jsem byl oddělen řádkem
    00007e00  .... nějaký hex data ....   |.Ř.NTFS    ....|
    Tak jsem zjistil offset oddílu a připojil přes mount -t ntfs -o offset=32256,ro /dev/sda bla.

    Oddíl byl v pořádku, data čitelné a velikost hlášena správně.

    Pak jsem zavítal na wiki, kouknul do dumpu z disku a viděl zapsané kraviny v partition tabulce (na záloze byla taky špatně, netuším proč, přitom jsem ji zálohoval po zmenšení oddílu a před vytvořením nového, tj. ve stejném stavu, jako to mělo být teď). Růčo jsem tam teda v hexeditoru přepsal LBA of first sector in the partition hodnotou 32256/512 v hex a postil se do koumání "hlavičky" NTFS. Tam jsem našel počet sektorů na oddíle a to doplnil do záznamu v partition tabulce. CHS adresu jsem v partition tabulce nechal být, dnešním BIOSům a operačním systémům i GRUBu je stejně ukradená.

    Restartoval, nabootoval do grubu na instalačce archlinux (MBR měla v tahu i zaváděcí program, kdo ví, co otec s tou flashkou, kde byla záloha MBR, dělal). V grubu jsem zmáč c a byl přepnut do příkazového řádku a tam chainloader (hd0,0)+1 a boot. Dostal jsem chybu zaváděcího programu na partition, protože Windows 7 nahradil "zaváděcí soubory" na oddíle s Windows XP svými vlastními a zavaděč Windows XP si s nimi nerozuměl.

    Spustil jsem recovery konzoli z instalačního CD Windows XP. Ten již oddíl našel. Spustil jsem fixboot. Úspěch, Windows XP bylo možné GRUBem již zavést, jelikož jim byly obnoveny zaváděcí soubory na původní.

    Teď zbývalo obnovit zavaděč v MBR. Recovery konzole a fixmbr. Mělo to řeči na nějakou speciální tabulku rozdělení disku (asi kvůli špatné CHS adrese prvního oddílu) a že by mohlo dojít k jejímu zničení, tu jsem ignoroval (již vím, jak ji opravit :-)), zaváděcí program byl zapsán a tebulka netknuta a Windows XP otci již bootuje bez pomoci GRUBu.

    Nakonec poslední věcí bylo opětovné zvětšení oddílu s Windows XP přes celý disk. To už gparted-live zvládl bez chyby a otec spokojen a já o půl dne mého života chudší.

    Od Windows 7 RC to byl podraz. Přepsání zavaděče v MBR chápu (některá linuxová distra do bez dotazu dělají také), ale měnit data na jiném oddíle, než kam se instalujou, to je odporné. Naštěstí je to jediná "vlastnost", co mě na Windows 7 vadí.

    Pro rejpaly - z windows by to šlo opravit také, buď použitím nástrojů, kterých je dost, nebo růčo hexeditorem jako v případě oprav v liveCD linuxu, Windows totiž také dovoluje k disku přistupovat jako k souboru, pokud použijete speciální prefix (\\?\) a za tím např. Volume{GUID}. Ale kdo by chtěl odmontovávat disk a nechat si prasit systém konfifuračními daty nějakýho zbytečnýho programu :-).        

    Hodnocení: 50 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    1.2.2010 12:50 True54
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Obnova partition
    Tož to je dobrý systém ten Windows :-D Ještě že ho nemám.
    1.2.2010 13:04 pasmen | skóre: 45 | blog: glob | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Obnova partition
    No, náhodou musím říct, že to není tak špatný jak se zdá a jak jsem si myslel. Včera jsem koukal na video library Sysinternals (6 cca hodinových videí) a je vidět, že i ve Windows se toho dá spousta udělat a že rozumnět Windows nemusí být jen vtip :-)
    Max avatar 1.2.2010 13:26 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Obnova partition
    Tak tomu říkám lameřina (hlavně s těma ovladačema :D ), ale zdařilá :). Zbytečně jsi se sám zakopal ;-), ale zajímavě jsi se z toho vyuzlil :).
    Tak předně win si vždy instalovaly bootovací soubory na primární aktivní oddíl (většinou to musela být i první partition), takže tady nechápu, čemu se divíš. Kdyby jsi si změnil aktivní partition, možná by w7 nic nepřepsaly (kromě MBR).
    No, kdyby jsi neměl posranou zálohu MBR, tak by to dopadlo celkem dobře :). Ale tu bych osobně použil až v případě, že by se mi nepodařilo MBR obnovit pomocí instalačního CD winxp.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Salamek avatar 1.2.2010 13:36 Salamek | skóre: 22 | blog: salamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Obnova partition
    jeste ze mam celou rodinu na linuxu xD
    Skutečně nemám v plánu zničit Microsoft. Bude to jen zcela neúmyslný vedlejší efekt.
    1.2.2010 13:45 CET
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Obnova partition
    Jak je videt, pro M$ slovo kompatibilita asi vubec nic neznamena. Jejich super system se totiz od verze Vista chova zase o trosku jinak. Posunuje prave ten zacatek disku. Pro gparted je navod napr. na http://www.howtogeek.com/howto/windows-vista/using-gparted-to-resize-your-windows-vista-partition/ (kdyz Vista/Win7) nechteji bootovat.

    Je videt, ze M$ zamerne komplikuje uzivatelum zivot (nebo jsou to fakt kreteni), ale zalezi jen na uzivatelich, jestli se nechaji "terorizovat".
    Jardík avatar 1.2.2010 14:05 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Obnova partition
    Oni tam původně byly ty Windows XP a ty to neposunovaly a Win 7 to taky neposunul. Ale Windows 7 si nově vytváří extra boot oddíl a tak jestli místo něho (protože ho u otce nevytvořil) nepoužil oddíl s Windows XP :-)
    Věřím v jednoho Boha.
    gtz avatar 1.2.2010 14:17 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Obnova partition
    Ale Windows 7 si nově vytváří extra boot oddíl
    proboha ? co je to za blud ? instaloval jsem je v různých provedeních hodněkrát a nikdy žádný boot oddíl nebyl (jak firemní HP tak i OEM Ultimate ). Ani jako Hidden. Windows 7 má snad svoje v adresáři BOOT jako VISTY.

    Nebo se pletu ?
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    Jardík avatar 1.2.2010 15:03 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Obnova partition
    Příloha:
    Oni si opravdu ten oddíl vytváří. Windows ho sám o sobě neukazuje:
    Věřím v jednoho Boha.
    gtz avatar 1.2.2010 15:14 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Obnova partition
    Tak to je celkem haluz a pak se já musím omluvit. Dělal jsem těch instalací celkem hodně, celkem běžně dělám, že to zálohuji clonezillou, ale linuxácký fdisk neukazoval , že by tam byla nějaká jiná partice než jedna na systém a druhá na data.

    Instaloval jsem to i včetně Suse a taky nic. Setkal jste se s tím již jinde ?
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    gtz avatar 1.2.2010 15:19 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Obnova partition
    Aha, jak jsem se teď díval jedná se o novou instalaci. Divné, že u OEM a W7 k NTB to nedělalo. Tam byla pouze hidden partice 4.7Gb s instalacemi a s recovery.

    Něco k tomu je zde odstraneni 100MB reservy
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    Max avatar 1.2.2010 16:04 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Obnova partition
    Ona totiž není nutná, viz níže ;-)
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    otasomil avatar 1.2.2010 16:02 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Obnova partition

    Pokud chcete zabranit tomu aby win 7 (vista to nedela) si nadrzo vytvorili onu "tajuplnou" 100 - 200 MB partition bez vasho vedomi a souhlasu tak musite mit vycerpan limit pro primarni partition na disku tzn udelat si pomoci gparted 4 ruzne oddily (staci nealokovane) ac je treba nepotrebujete a po nainstalovani win 7 je muzete zas pomoci live cd a Gparted odstranit a disk roztahnout ci si zpravovat partisny jak chcete.

    Napr:

     

    sda1 - 15 GB NTFS

    sda2 - 15 GB EXT3

    sda3 - 15 GB EXT3

    sda4 - zbytek disku. (FAT 32 ci NTFS - spolecne uloziste)

    A ted teprve muzete bez obav instalit win 7 do prvniho oddilu. Oddil v instalatoru win 7 neformatujte ! - hrozi riziko vzniku nezadouciho nealokovaneho mista o velikosti nekolika MB

    Pokud to takto pomoci live cd a Gparted pripravite, tak to i po nainstaleni win 7 do kterehokoli oddilu (ja doporucuju pro win zasadne sda1) zustane tak jak jste si to pripravili.

    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    Max avatar 1.2.2010 16:06 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Obnova partition
    Já jsem to shodou okolností udělal úspěšně taktéž. Nicméně jsem disk rozdělil na 2 primární partition. Ale né na W7, ale na R2, ale měl by to být totožný systém.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Max avatar 1.2.2010 16:02 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Obnova partition
    Mýlíš se ;-)
    Vista si nechává na začátku disku 2048 sektorů bez partyšny. Nicméně, W7 dělá to, že si nechá jak 2048, tak si dělá ještě 100MiB bootovací oddíl.
    Ale pozor. Pokud máš disk rozdělen předem, tak oddíly nepředělává a zanechá původní rozložení. Tzn, že těch 2048 sektorů na začátku nepotřebuje a ani spešl boot partyšnu. Mám to odzkoušeno na R2 a W7 je úplně to samé.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    gtz avatar 1.2.2010 16:21 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Obnova partition
    Však jak jsem psal, pokud se W7 dělá upgrade, kde jsou 2 oddíly Systém+Data pak ta partišna tam nebude. Bylo mi to divné, že jsem to dělal pro pár známých i jako OEM a ta 100MB tam nebyla. Byly to OEM Ultimate které byly k nějakým novým komplům.

    Jak jsem psal o něco níže, ten BS je jiný a W7/VISTY s ním jinak pracují než XP.

    Divné mi bylo, že i na počítačích kde byly W7 od výrobce tuším Acer/HP tam taky ta 100MB partišna nebyla ( dělal jsem z nich image pomocí clonezzilla a nic takového tam nebylo )
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    Grunt avatar 1.2.2010 21:50 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Obnova partition
    Bylo mi to divné, že jsem to dělal pro pár známých i jako OEM a ta 100MB tam nebyla. Byly to OEM Ultimate které byly k nějakým novým komplům.
    Nevím jak kde, ale ten instalátor od Aceru si udělá 100MB oddíl, na kterém je další stupeň zavaděče. Předpokládám, že ten oddíl před samotný zavedením jádra systému dělá kontrolu zda je opravdu na tom počítači, ke kterému patří (ala OEM) a díky tomu je možné, že celá instalačka Widlí je jen obraz disku a není potřeba nikde cpát žádné licenční číslo (ale také to nelze tak lehce zkopírovat a to buď jak samotný instalátor, tak disk). Nejlepší na tom 100MB bazmeku je, že se nedá spustit načtením prvního 512b bloku z partyšny, ale je nutné si nechat v MBR zavaděč, který ho zavede.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Grunt avatar 1.2.2010 21:53 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Obnova partition
    A vzhledem k tomu, že jsem se s tím nesetkal jinde než u Acerům tak předpokládám, že to bude nějaká Acer-specific prasárna.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    gtz avatar 1.2.2010 14:05 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Obnova partition
    No W7 i VISTY mají jinak uspořádaný MBR, je delší a jinak se s ním manipuluje, WINDOWS vždy přepisují MBR, aby byly jako první a defacto prdí na to co kde je v MBR. No já pokud musím používám na to EASYBCD.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    1.2.2010 15:22 luu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Obnova partition
    Je to stejný problem jako výkřiky typu linux mně smazal windows ,o tom co je system reserved ví malokterý linuxák,přikazy co umožnuje bcdedit.exe ví jeden z X takže oba tábory si v lamařině vůči zacházení s druhým neprimarním systemem nemají co vyčitat.
    gtz avatar 1.2.2010 15:30 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Obnova partition
    No k bcdedit.exe se spousta lidí na widlích prostě nedostanou, ani neví jak na to, spíš taková lama dokáže akorát pořádně rozhodit boot sektor již funkční instalace. Já používám pokud musím jak jsem psal easybcd ten se dá normálně nastavit, ale pokud je potřeba udělat repair nějaké instalace nevyhnu se bcdedit.exe

    spousta lidí prostě musí umět oboje, v oblastech servisu a služeb je toto nutností.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    gtz avatar 1.2.2010 15:34 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Obnova partition
    ještě doplním, systémy Linux-based apod. používají již celkem dávno buď lilo nebo grub, který umožnuje instalaci windows přidat do boot menu. U novějších systémů se systém při instalaci vždy ptá co kam má dát.

    Nevím přesně, ale windows ( XP,VISTY,SEVEN) se na toto neptají prostě vždy udělají nový MBR. Zde se aspoň zachází nějak jinak s druhým systémem, kdežto proč se na windows nikdo neptá ? vždyť je to celkem snadné pro programátory to napsat a ošetřit.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    kotyz avatar 1.2.2010 15:42 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Obnova partition
    a proc by to delali? co jim je do nakejch ostatnich systemu? oni sou microsoft, budete asimilovani, odpor je marny :-D
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    gtz avatar 1.2.2010 16:16 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Obnova partition
    asimilovat všechen odpor je marný ...

    +1
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    otasomil avatar 1.2.2010 16:25 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Obnova partition

    >>>a proc by to delali?

    Zaloha MBR resi opravdu vse a po instalaci win neni problem ji pouzit a vse uvest do pozadovaneho stavu kdy startoval Grub.

    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    1.2.2010 20:06 Jirkus
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Obnova partition
    http://4um.overclocking.cz/showthread.php?t=76736
    Jardík avatar 1.2.2010 20:43 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Obnova partition
    To nic, já jsem to v diskusi nakousl - u táty to tu partition právě nevytvořilo a zapsal si ty data na partition s Windows XP (protože zavaděč to byl ten z Windows 7 a Windows 7 i nabízel, takže se v partition musel hrabat).
    Věřím v jednoho Boha.
    Grunt avatar 1.2.2010 21:42 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Obnova partition
    To už gparted-live zvládl bez chyby
    Jejda, ty si Jarda. A toho tlačítka Round to cylinders sis všimnul?
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Jardík avatar 1.2.2010 23:42 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Obnova partition
    K čemu to tak asi je...
    Věřím v jednoho Boha.
    Grunt avatar 1.2.2010 23:43 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Obnova partition
    K dělání chyb.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.