abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 18:33 | IT novinky

    Apple představil (keynote) iPad Pro s čipem Apple M4, předělaný iPad Air ve dvou velikostech a nový Apple Pencil Pro.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:11 | Nová verze

    Richard Biener oznámil vydání verze 14.1 (14.1.0) kolekce kompilátorů pro různé programovací jazyky GCC (GNU Compiler Collection). Jedná se o první stabilní verzi řady 14. Přehled změn, nových vlastností a oprav a aktualizovaná dokumentace na stránkách projektu. Některé zdrojové kódy, které bylo možné přeložit s předchozími verzemi GCC, bude nutné upravit.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | Komunita

    Free Software Foundation zveřejnila ocenění Free Software Awards za rok 2023. Vybráni byli Bruno Haible za dlouhodobé příspěvky a správu knihovny Gnulib, nováček Nick Logozzo za front-end Parabolic pro yt-dlp a tým Mission logiciels libres francouzského státu za nasazování svobodného softwaru do praxe.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    včera 13:11 | IT novinky

    Před 10 lety Microsoft dokončil akvizici divize mobilních telefonů společnosti Nokia a pod značkou Microsoft Mobile ji zanedlouho pohřbil.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    6.5. 21:33 | Komunita

    Fedora 40 release party v Praze proběhne v pátek 17. května od 18:30 v prostorách společnosti Etnetera Core na adrese Jankovcova 1037/49, Praha 7. Součástí bude program kratších přednášek o novinkách ve Fedoře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    6.5. 21:11 | IT novinky

    Stack Overflow se dohodl s OpenAI o zpřístupnění obsahu Stack Overflow pro vylepšení OpenAI AI modelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    6.5. 17:55 | Nová verze

    AlmaLinux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4 (Mastodon, 𝕏). S kódovým názvem Seafoam Ocelot. Přehled novinek v příspěvku na blogu a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.5. 17:11 | IT novinky

    Před 50 lety, 5. května 1974 v žurnálu IEEE Transactions on Communications, Vint Cerf a Bob Kahn popsali protokol TCP (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.5. 13:44 | Zajímavý článek

    Bylo vydáno do češtiny přeložené číslo 717 týdeníku WeeklyOSM přinášející zprávy ze světa OpenStreetMap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (8%)
     (14%)
     (16%)
    Celkem 133 hlasů
     Komentářů: 9, poslední včera 22:07
    Rozcestník

    Občas není od věci vyslovit něco, za co se upaluje nebo ukamenovává. Nic není totiž tak jednoduché, aby byla pravda vždy jediná a na první pohled zřejmá.


    NAVRCHOLU.cz
    Aktuální zápisy

    602SQL pod Fedorou

    20.3.2005 14:03 | Přečteno: 1100× | Ze života | poslední úprava: 20.3.2005 15:51

    Pokusil jsem se rozchodit databázi 602SQL ve verzi 9 pod systémem Fedora Core 3. A výsledek? Smíšené pocity...

    Databázový systém 602SQL (dříve zvaný WinBase) vytvářený známou českou softwarovou firmou patřil dlouhodobě k mým oblíbeným programům. Od roku 2000 jsem na něm postavil už celou řadu projektů a jak se ukazuje, byla to dobrá volba - kromě velice efektivního procesu implementace aplikací oceňuji naprosto spolehlivou funkci databáze. Co ale až do verze 7 (včetně) chybělo, byla funkčnost pod Linuxem (resp. obecně něčím jiným než Windows). To se ale změnilo...

    Verze 8 nabídla funkčnost serverové části pod Linuxem, nedávno uvedená verze 9 měla fungovat naprosto stejně v obou operačních systémech (včetně vývojového prostředí). Jak potěšující! Tak jsem příliš nezkoumal detaily a rozhodl se si novou verzi stáhnout a vyzkoušet - sice uváděli nutnost použití SuSe Linuxu 9.2, ale to jsem považoval za nepodstatné.

    Ještě se zmíním o licencování. Bylo vždy komerční, ale relativně přijatelné. Bohužel se v čase zhoršovalo. Víceuživatelská provozní verze byla vždy placená, ostatní případy se měnily. Verze 6 nabízela jednouživatelskou lokální verzi zcela zdarma (s tím, že byla nutná registrace, nezaregistrovaný program běžel, ale vyskakoval upozorňovací panel), podobně verze 7 (zde už bylo nutné registrovat předem). Ve verzi 8 se odehrála nepříjemná změna v podobě známé třífázové aktivace (fuj!). Konečně verze 9 pro pouhé vyzkoušení nevyžaduje registraci, ale ani jednouživatelskou verzi už nelze bez placení využívat komerčně.

    Pokusil jsem se nainstalovat stažený RPM balík programu, to se však nepodařilo. Instalátor ohlásil požadavek na knihovnu libcrypto.so.17 - musel jsem tedy nainstalovat příslušný balík ze SuSe Linuxu. Následovala instalace několika dalších knihoven a vytvoření symbolických linků na některé stávající knihovny (zájemcům mohu upřesnit). Vzhledem k nestardardním zásahům jsem stejně musel instalovat s argumentem --nodeps.

    Po instalaci jsem úspěšně spustil grafické (ovládací a vývojové) rozhraní. Vytvořil jsem databázi, spustil server a založil novou aplikaci. Všechno OK. Po otevření aplikace jsem ale zjistil, že tu jaksi něco chybí. Přesněji řečeno všechno, co souviselo s návrhem aplikace (pro nezasvěcené uvádím, že systém 602SQL umožňoval vytvořit kompletní aplikaci včetně GUI, která se ukládala do databáze a při spuštění aplikace se její definice načetla do runtime prostředí a uživatel pracoval s GUI).

    Podíval jsem se tedy do detailního seznamu změn. Jaká hrůza: mezi "nové vlastnosti" verze 9 patří úplné vypuštění všech funkcí souvisejících s návrhem a provozem klientské části aplikace - tedy právě té vlastnosti, kterou jsem u 602SQL oceňoval nejvíc.

    Závěr? Je jistě chvályhodné, že 602SQL podporuje v Linuxu vše, co podporuje ve Windows. Ale obávám se, že už nemám důvod tento databázový systém používat, protože z něj zmizelo to, co v něm bylo oproti jiným produktům navíc. Proto se raději přikloním (podle účelu) k MySQL, PostgreSQL nebo Firebirdu.

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    20.3.2005 14:26 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Hmm...
    Cely Software602 jde tak nejak do kytek, vcetne jejich 602Office = rebrandovany OO.org, co to proboha ma za smysl?!?!?!
    Pavel Stárek avatar 21.3.2005 19:58 Pavel Stárek | skóre: 44 | blog: Tady bloguju já :-) | Kolín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hmm...
    Smysl je jednoduchý (tedy alespoň dle mne): firma xyz zjistí, že se linux dá v dnešní době používat na desktopu, a tak si prostě vykrade (ukradne) zdrojáky GPL programu, přimastí si tam svoje loga nápisy a jiné podobné věci, vydá k tomu nějaký jakýsi popisek, který se zove uživatelská příručka a čeká, že jí všichni za ty peníze (1998 Kč) utrhají ruce. Jen by mě třeba zajímalo, kde jsou zdrojové kódy xyzOffice. A jen tak mimochodem, co mě vůbec zarazilo, že neexistuje varianta "pouze za registraci" jako u předchozích "Win Only" verzí té jejich office, protože do xyzOffice postavené na kompletně hotovém, naprogramovaném OSS řešení podle mne nedali ani korunu za vývoj, kdežto u těch Win verzí určitě ano. No ode mne ty peníze neuvidí, já mám ve FC2 OpenOffice.org svůj vlastní a zadarmo.
    Kdo chce, hledá způsob; kdo nechce, hledá důvod.
    Luk avatar 21.3.2005 21:00 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hmm...

    Trochu jsem to zkoumal (i když konkrétně 602Office jsem přímo v ruce neměl), a zjistil jsem následující:

    1. 602Office je podle všeho jen balík společně distribuovaných aplikací (Oo.org, 602SQL, ovladače,...). Do zdrojových kódů Oo.org nejspíš nesáhli (na screenshotech ani není taková změna vidět), takže v tom nebude problém. Jinak, pokud vím, Oo.org není pod GPL, ale pod LGPL.
    2. Zdá se mi, že za těch xxxx Kč člověk získá předkonfigurovaný balík aplikací, které by si mohl sestavit sám. 602SQL lze nekomerčně jednouživatelsky používat zdarma, ovladače lze také stáhnout. Kdo si dá tu práci se sestavením a konfigurací (a nebude to používat komerčně), získá balík bez placení.
    3. Že někdo prodává CD-ROM s instalací open-source produktu, je zcela v pořádku, pokud přitom neporuší licenci. Protože lze totéž získat zadarmo, nevidím v tom žádný problém (dokonce to může leckomu pomoci, protože si tím usnadní práci - i když u OpenOffice nebyla instalace nikdy těžká, na žádném OS).
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.