abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 25
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 707 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Linux - ideální systém pro psychicky labilní jedince?

    18.9.2008 10:49 | Přečteno: 2589× | To jsem vážně jediný?

    Tradiční prudiče prosím o shovívavost, neboť tento zápis by měl být spíše takovým odlehčením a vyjádřením mé úlevy a vděku kolegovi Michalovi, že mě uchránil od potencionální destruktivní činnosti.

    Včera večer mě napadlo, že bych mohl zaktualizovat již poněkud zaprášený diskový oddíl s WinXP, nainstalovat na něj Anno 1701 a krapet si zapařit. S výjimkou flame při posledních dvou blogpostech jsem si při práci moc toho vzrušení neužil, i jal jsem se aktualizovat.

    Vše probíhalo hladce. Pravda, byl jsem poněkud zaskočen tím, že si systém tahal aktualizace po troškách, po každé vyžadoval restart a pak si vždy našel zase něco nového k aktualizaci. Utěšeně jsem tím neustálým rebootováním zabil cca dvě hodiny, ale nevadilo mi to, neboť jsem přitom civěl na osudy námořníků císaře Viléma II. na Spectru.

    A mám ho..

    Nainstaloval jsem Anno 1701 a ouha.. sériové číslo. To co mám se "válí" kdesi na záložním disku, tak jsem si řekl - no co, kouknu se někde po netu, jestli na ně náhodou nenarazím. Tímto krokem jsem si zajistil zábavu pro zbytek večera. Během chvilky se mi v XP uhnízil jakýsi opruzující žertovný malware, který se lehce pohrabal v registrech.

    Ač nerad, po hodince zápolení jsem musel konstatovat, že mé povědomí o vhodných nástrojích pro boj s podobnými šmejdy už lehce zastaralo a tak jsem to nechal na ráno.

    Happy end..

    Ráno díky nezištné pomoci mého kolegy Michala, jsem pomocí Nod32 a Anti-malware od Malwarebyte zbavil XP breberek a vrátil se s úlevou do svého poklidného světa linuxu.

    Chtělo by to lázně..

    Tyto vzrušující zážitky mne však přivedly k zamyšlení. Nedávno tady chtěl někdo linuxové prostředí přirovnávat k pivu. No já nevím. Spíš bych ho po přestálém martyriu přirovnal k lázním. Není to tak dávno co jsem se prostředí MS definitivně střepal - v práci dostal na bedra tento Jidášův kříž již zmíněný Michal, a s překvapením jsem zjistil, že v prostředí XP jsem bezbranný jak malé děcko. Nástroje které jsem znal a kdysi používal jsou dnes již bezzubé a má trpělivost už je také ta tam.

    Naštěstí mám kolegu Michala, ale jak s tím mohou žít tisíce uživatelů co takového kolegu po ruce nemají? Jak se vyrovnávají s vyskakujícími otravnými hláškami, které záludně lákají ke stažení dalších sraček? Jak zvládají čekání vynucené nejrůznějšími procesy různých anti aplikací co běží na pozadí? Jak to, že je neprudí, že dvě třetiny nainstalovaného softwaru jsou nezbytné, jen proto aby udržely jejich systém životaschopný? Opravdu si ty skvělé aplikace všechny zaplatili? Nepřipadá jim to tak trochu jako vyhozené prachy? Musí to být neskutečně vyčerpávající, být neustále ve střehu a hlídat si abych náhodou nepovolil činnost nějakému škůdci.

    Anno 1701 jsem si nakonec nezahrál. Po zabitém čase, stráveném s aktualizací a léčením XP už jsem na to neměl ani čas, ani náladu. Žertovné změny se naštěstí podařilo odstranit dřív, než jsem se stačil vzteknout a tímto blogpostem vzdávám hold všem statečným na poli MS.

           

    Hodnocení: 82 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    18.9.2008 11:05 tired joe | skóre: 17 | blog: rootlet | Trenčín/Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux - ideální systém pro psychicky labilní jedince?
    Myslím, že ti stačilo zo stránky MS stiahnuť cca 300 MB (ak sa dobre pamätám) SP3 a nainštalovať všetky aktualizácie naraz.
    Človek sa riadi zdravým rozumom, až keď už nezostáva žiadne iné riešenie.
    19.9.2008 09:50 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux - ideální systém pro psychicky labilní jedince?
    Ano a pak pokud mas "nekompatibilni" hardware, tak budes kompa startovat se zastrcenou USB flashkou jako rada nasich kolegu, kteri dostali onu "nekompatibilni" serii notebooku. Je to nejakej ausus s intelim procakem a ati cipsetem.

    Dneska kdyz nekdo prijde "nestartuje mi pocitac" tak ihned zazni: "pujc mi fleshku"

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    Heron avatar 18.9.2008 11:06 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux - ideální systém pro psychicky labilní jedince?

    Ačkoliv je mi jasné, že je to oddychový článek a také někteří napíší, že jdu proti "smyslu" abc, tak to stejně napíšu :-D.

    Ty běžně v Linuxu spoušíš jako root app. o kterých NIC nevíš? Nebo jinak, app. stažené z webu, o kterém je všeobecně známo, že obsahuje vadný kód (když nic jiného tak rm -rf /)?

    Lidé věci znalý nepotřebují vůbec žádné anti-programy. A lidé, kteří je potřebují, by se měli zamyslet, jestli raději nepřenechat údržbu PC lidem znalým. O linuxu to ale platí taky, stačí si projít poradnu a vyfiltrovat si přispěvky typu "V LinuxX to nejede, nainstalovat jsem LinuXY". I zde to začátečníci řeší zbytečnou reinstalací a každy asi máme nějakého toho kamaráda, kterému pomáháme a nebo si necháme pomoct. Windows NEJSOU výjimka.

    18.9.2008 11:13 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux - ideální systém pro psychicky labilní jedince?
    Je to podobné jak se hovořívá o náhodném pohlavním styku - stačí kapka, už to capká. Po té dávce rebootů už ostražitost notně opadla.
    Heron avatar 18.9.2008 11:14 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux - ideální systém pro psychicky labilní jedince?
    To jsem neznal :-D

    Jasný, ok.
    18.9.2008 11:07 Martin | skóre: 10 | blog: Nádraží Perdido
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux - ideální systém pro psychicky labilní jedince?
    Taky jsem zjistil, že jsem po té době, po kterou používám čistě linux, strašně zlenivěl a ztratil tu otrlost potřebnou pro práci s Windows. :) V systému jsem se nehrabal snad ani jednou, v ničem mě neotravuje, nezajímá mě... pro mě ideální prostředí.
    Anno 1701 jsem si nakonec nezahrál.
    Zkoušel jsi wine? Já ho poprvé nainstaloval asi před měsícem, protože sestřiným jediným požadavkem bylo, aby jí na linuxu (který jsem jí chtěl nainstalovat) jely její oblíbené hry, a byl jsem docela překvapen. Moc jsem ve schopnosti wine nevěřil, ale když jsem viděl, jak některé (starší) hry s přehledem zvládá, tak jsem změnil názor.
    18.9.2008 11:10 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux - ideální systém pro psychicky labilní jedince?
    Anno 1701 NENÍ starší hra. Navíc rozcházet nějakou hru pod wine, mi přijde podobně dobrodružné jako výše uvedený text v blogpostu.
    18.9.2008 11:18 Martin | skóre: 10 | blog: Nádraží Perdido
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux - ideální systém pro psychicky labilní jedince?
    No nevím, hry jsem přestal sledovat ještě na gymplu, ale už tehdy "dva roky stará hra" znamenalo "stará hra". Dnes je to snad jinak?

    A co se rozcházení týče, tak nejtěžší na celém procesu mi přišlo nesložitější sestře vysvětlit, jak má připojit disk. Zbytek byl naprosto stejný s instalací ve Windows.
    18.9.2008 11:21 Martin | skóre: 10 | blog: Nádraží Perdido
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux - ideální systém pro psychicky labilní jedince?
    A co se rozcházení týče, tak nejtěžší na celém procesu mi přišlo nesložitější sestře vysvětlit...
    To "nejsložitější" (a ještě špatně napsané) se mi tam připletlo...
    Heron avatar 18.9.2008 11:22 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux - ideální systém pro psychicky labilní jedince?
    Dnes je to snad jinak?

    Ano, dnes si to číslo vydělte 12 ;-).

    18.9.2008 11:30 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux - ideální systém pro psychicky labilní jedince?
    Anno 1701 vyšlo předloni, tedy to nejsou ani dva roky. Ovšem moc tomu nevěřím že by to wine zkouslo. Stejně se ale těším více na Anno 1404, které by mělo vyjít v březnu.
    18.9.2008 11:44 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux - ideální systém pro psychicky labilní jedince?
    18.9.2008 11:08 Let_Me_Be | skóre: 20 | blog: cat /proc/idea/current | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux - ideální systém pro psychicky labilní jedince?
    Ja bych to jeste upresnil. Linux - idealni system pro line jedince (hrde se k teto skupine hlasim).
    Linked in profil - Můj web - Nemůžete vyhrát hádku s blbcem. Nejdřív vás stáhne na svoji úroveň a pak ubije zkušenostmi.
    19.9.2008 14:09 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux - ideální systém pro psychicky labilní jedince?
    Krasne receno. Je pravda, ze prvotni nastaveni muze byt obtizne, obzvlast tehdy, kdyz si chcete certve nainstalovanou distribuci prioohnout k obrazu svemu (na udrzovani akualizovaneho LFS jsem prilis liny). Ale jak je system nastaveny a bezi, tak uz je udrzba naprosto minimalni.
    18.9.2008 12:48 CEST
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux - ideální systém pro psychicky labilní jedince?
    Na hry je asi nejlepsi nahodit cisty windows, nainstalovat nejnutnejsi minimum, aby ty hry slapaly a vic se o to nestarat. A rozhodne hry s crackama nepoustet na pracovni instalaci Win, ale proste uplne na nove. Pracovni je nejlepsi mit ve VMware:)
    18.9.2008 12:55 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux - ideální systém pro psychicky labilní jedince?
    Tak nějak to používám.. ;-)
    Jiří Němec avatar 18.9.2008 12:57 Jiří Němec | skóre: 22 | blog: BluPix | Horní Smrčné
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux - ideální systém pro psychicky labilní jedince?
    Na hry je přeci Playstation či Nintendo Wii.

    Dřiv jsem říkal že jsou win dobré tak akorát jako zavaděč her a přehrávač videa. Po tom co se mi nepodařilo v linuxu rozchodit HDCP na desce s 690g jsem na ten stroj dočasně dal Windows XP MCE. Od té doby to už netvrdím. Opravdu už nevím k čemu jsou dneska windows dobré. Podporuje je nový hardware, a podporují ho výrobci specializovaného sw, ale tím to asi končí.
    Spock: "Logic, logic, logic. Logic is the beginning of wisdom, not the end.
    19.9.2008 15:07 Mykonou | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux - ideální systém pro psychicky labilní jedince?
    Hrat treba FPS nebo RTS ovladaci konzole? To je jako delat transplantaci organu kuchynskym priborem ... A vzhledem k soucasnym trendum v hernim prumyslu se to asi tezko zmeni ...
    I TY muzes byt echt linuxak!
    18.9.2008 14:17 Mandarinka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux - ideální systém pro psychicky labilní jedince?
    A uživatel byl administrátor nebo omezený? Když jsem býval "power user" na windows 2000, nikdy jsem nic nechytil.
    19.9.2008 07:32 Ignor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux - ideální systém pro psychicky labilní jedince?
    A uživatel byl administrátor nebo omezený?
    Samozřejmě, že uživatel byl omezený :-D
    otasomil avatar 19.9.2008 17:15 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux - ideální systém pro psychicky labilní jedince?
    Pivo s Linuxovyma distrama jsem tu nedavno srovnaval ja.
    Pred necelym rokem jsem opet s bolesti nainstalil na malinkou partisnu win xp pro pokusy a testovani win programu.
    Tuto jsem vsak zazalohoval do souboru na externi disk abych mohl opet obnovit do puvodniho stavu.
    Mnohokrate se mi to hodilo a behem cca 10 minut mel win xp v puvodni skvele kondici.
    Jsem zvykly otevirat vysledky hledani z Googla s pridrzenym Ctrl v panelech - stranky se postupne nahravaji a vse je OK.
    Toto vsak neplati ve windows a drive nebo pozdeji (ja osobne velmi brzo) clovek narazi na zmineny malware apod.
    Zmenene pozadi plochy, zakazany pristup k ovladacim panelum, diskum, spravci uloh ....stale vyskakujici bubliny abych si koupil vsemocny antivirus....
    Jsem windows trouba - pustte me k nim a za par minut muzete tak akorat preinstalovavat cely wokna spolu se vsema programama. Ja se za to vsak nestydim a zahajuji rehabilitaci pomoci linuxove distribuce a vsemocneho dd a nebo cat - protoze mam z ceho obnovovat na rozdil od radoveho smrtelnika.
    Muj nazor (mozna spatny) je aby se kazdy naucil pracovat s nastroji pro vytvoreni kompletni image systemoveho disku cimz se stane stastnym uzivatelem windows.
    Jsem tak neschopny ze mi windows chcipou pod rukama, ale tak dobry ze je dokazu uvest do 100% stavu - pritom tyto dve veci udelat je tak snadne az trivialni.
    Kolega z prace schanel (nazev nebudu uvadet) program - pochopitelne pro windows a tak oslovil me jakozto NEUZIVATELE windows (tato skutecnost je mu velice dobre znama) abych mu jej nekde na netu dohledal coz si mohl pochopitelne udelat sam kdyz ma net doma i v praci - no ale ze znamosti jsem mu pomohl no.
    Po case jsem zjistil ze duvodem jsou obavy z neduveryhodnych stranek kde se takovyto soft vyskytuje.
    Na zaver bych rekl toto: GNU/Linux obecne nauci cloveka pouzivat hlavu, cist manualy, pouzivat vyhledavac a celkove je spis konickem.
    Windows ma velmi hluboce propracovany system hlasek a bublin s komentari ze uzivatel velmi rychle zlenivi a ztraci obranyschopnost vuci rizikovemu jednani treba na netu.
    PS:
    Hlavne zalohovat, protoze kdo zalohuje nema problemy.
    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.