abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 767 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek


    Vložit další komentář
    27.3.2009 07:50 tezkatlipoka | skóre: 35
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    Topolanku Topolanku, teď neplač nad tim jak ti Klaus ublížil. Máš na hradě to, co jsi si tam dotlačil, dokšeftoval.

    Vaše řeč budiž ano, ano, ne, ne. Co je nad to, je od ďábla.
    27.3.2009 13:16 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období
    Klaus Topolánka nikdy neměl rád. Osobně si myslím, že Topolánkova podpora Klausovi při prezidentské volbě byla motivována něčím jiným, než touhou poslouchat dalších jeho pět novoročních projevů...
    27.3.2009 07:58 jozka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    V nekterych jednotlivych bodech nesouhlasim, celkove ovsem ano.

    Tohle byla lobby tech nejbohatsich, ktera misto vymeteni Augiasova chleva stavbou prehrad zacala stavet financni prehrady k prevedeni financnich toku tim spravnym snmerem. Nastesti to delala s inteligenci sobe vlastni a tudiz to spousta lidi brzo prokoukla.

    Napravit to, co Icko udelal v policii, Julinek ve zdravotnictvi, Kalousek ve financich, Bursik v zelene agende bude trvat dlouho, pokud se do toho vubec pusti.

    Sice jsem je tenkrat volil, ale ruku bych si za to nejradsi utrh...

    belisarivs avatar 27.3.2009 09:20 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    Kalousek je podle mne jeden z nejlepsich ministru financi co jsme meli.

    To, ze ma ted na krku financni krizi je smula. Zajimalo by me, jak by se osvedcili jini. Takoveho ministra rozpocet potreboval jako sul a jeste dlouho potrebovat bude.

    Tendence socialistu zadluzit nas do desateho kolena se mi vubec nezamlouvaji. Alespon ne tim jejich stylem.

    Kdyz si stat pujci balik penez, ty vrazi do vyzkumu a infrastruktury, tak to smysl ma, protoze lze ocekavat rychly rozvoj ekonomiky, ktery ten dluh umozni splatit a posunout nas dal. Ale kdyz se dluh prozere, je to spatne, protoze tim nic neziskame (krome toho dluhu). A o to se snazi socialisti. Populisticky stedry system socialnich davek, pristup "po nas potopa" a "vsak on ten dluh zaplati nekdo jiny" mi jde proti srsti. Ano, chapu, ze neni dobre nechat nemocne a nezamestnane pojit jako psy, ale takovy pristup proste neni udrzitelny.

    Topolankova vlada mne nastvala svou aroganci, jak sem sproste cpali radar (ackoliv se snazili alespon vest dialog, coz se u socialistu ohledne NATO nedelo, ale dejme tomu, s NATO souhlasim) a to, jaky byl Topolanek buran. Jenomze Paroubek bude jeste horsi. Z toho arogance primo cisi, paktuje se s bolsevikama a je to socialista, cili se aplikuji pripominky zminene vyse.

    IRC is just multiplayer notepad.
    27.3.2009 09:27 jozka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    Vis jakej byl loni deficit? Zkus si to zjistit. Ted nemyslim to hausnumero, co Klaousek nahlasil, myslim to bez tech financnich kejklu a rozpustenych rezerv. A to prosim jeste krize nebyla az tak znatelna na vykonech.

    Dalibor Smolík avatar 27.3.2009 10:22 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    K tomu deficitu by bylo zajímavé "rozpitvat", která jeho část  vznikla  za minulých vlád a která je přímým důsledkem působení vlády MT.  Možná by to číslo vypadalo jinak.

    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    27.3.2009 10:28 jozka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    Souhlasim. A udelat to u vsech. Treba by modri prestali kvicet, ze za nich byl v devadesatych letech vyrovnany rozpocet a socani zacali rozhazovat...

    Dalibor Smolík avatar 27.3.2009 11:26 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    No, nejméně do poloviny devadesátých let nemělo smysl tuto veličinu porovnávat. Jak víme, probíhala v té době mohutná privatizace a výsledky by byly zkresleny právě mimořádnými příjmy, které se již později nemohou opakovat. Stejně tak ale i "tunely", které v běžně fungující společnosti nejsou již tolik možné.


    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    27.3.2009 12:37 jozka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    No jo, ale pak nejake tluceni v hrudni kosicek, ze ZA NAS tobylo jine nema smysl, ne? Nebyt toho byli jsme na tom stejne, coz ostatne dokazuji i lonske vysledky.

    27.3.2009 10:18 melkors | skóre: 13 | blog: kdo_chce_kam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    Kdyz to strucne shrneme, tak na socialistech ti vadi to, ze jsou socialisti.

    JInak chovani momentalni vlady ( v demisi) se od chovani posledni parlamentem schvalene vlady skoro v nicem nelisi.

    27.3.2009 10:57 Sinuhet | skóre: 31
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    Prosim vas, mohl by mi tady nekdo konecne napsat, z jakeho duvodu je pan Kalousek tak skvely ministr financi? Ze ma na krku financni krizi je pro nej naopak velke stesti, protoze letos a pristi rok by mu ty lonske cachry s rozpoctem nevysly, takhle se muze vymlouvat, ze vina je krize.

    27.3.2009 08:02 bigfish | blog: zblepty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    Zbytečně plakat na tomto hrobě. Politika je vždy obrazem občanů. Tedy i mě a vás. Především VY volič a člen společnosti, jste za tento stav odpovědný.

    Mám.li toto popisované období shrnout, pak se bezpochyby jednalo o první vládu, která dělala aspoň něco. Na zdravotnictví zbabele nešáhl vůbec nikdo a jediný lék ČSSD za 8 let bylo 8 miliard, které nalil Rath do pojišťoven ze státního rozpočtu, aby nyní mohl vykřikovat jak ozdravil zdravotnictví. Přitom na jeho limity doplatily těžce poškozeným zdravím desítky pacientů, mnohdy do konce života. Nejpopulárnější politik v sněmovně, Bohuslav Sobotka , 4 roky odmítal respektovat rozhodnutí soudu a vysmíval se rozsudku. Jako ministr a poslanec se nemá čeho bát, neexistuje způsob, jak ho potrestat. každoroční 100miliardové schodky pod heslem všechno všem se taky jednou musí zaplatit.

    Tahle vláda byla hrozná, ale všechny předtím byly ďábelsky příšerné. A nejhorší na tom je, že vládu shodili naprostí tupci, političtí hlupáci a naivkové. Ty dvě zelené krávy se nyní vyjádřily, že by vládu na stejném konceptu s jinými lidmi podpořily. To je ukázka naprosté slepoty a hlupoty. S nimi už vládnout nikdo nebude, a jenom tím demonstovaly, že jim šlo o personální nenávist. Svými požadavky jaxi zapoměly, že jsou v koalici, a mohou být rády, že prosadily aspoň něco. S 3% ve sněmovně, jestliže bylo 15% programu vlády zeleného, měly chrochtat blahem. Teď budou mít akorát kulové a jediné co mě hřeje je, že za tuhle svou demenci doplatí nezvolením v předčasných volbách. Stejná kritika patří na hlavu Tlustého a spol. Pro ty byla zase vláda mála pravicová (zatímco po zelené krávy příliš pravicová). Tlustý je další politický ignorat, i když v jeho případě odhaduji spíše hajzlíček, který nepochopil, že když zhodí vládu, která je podle něj málo pravicová, nedostane pravicovou vládu. Reálně mu hrozí že dostane vládu levicovou. Nevím jestli to nepochopil, nebo nechctel pochopit.

    Aby bylo jasno, nebrecim zde nad tim, ze padla vlada. Brecim nad tim, jakou stupiditou vladnou nasi poslanci, kteri vladu potopili. Protoze vsichni ji potopili z duvodu, ze neplni jejich predstav zcela, aniz by si priustili, ze ta pristi je nebude plnit vubec.

    PS: Milá ODS. Dodnes nepochopil, jak jste si mohli toho klimatologa narcise zvolit na hrad. Dobre vam tak.

    Marián Kyral avatar 27.3.2009 08:56 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

     

    PS: Milá ODS. Dodnes nepochopil, jak jste si mohli toho klimatologa narcise zvolit na hrad. Dobre vam tak.

    To je politika, tu nechápe vůbec nikdo.

     

    27.3.2009 09:03 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období
    1. Jak konkrétně jsem zodpovědný za politiku? Co mám/měl jsem podle tebe udělat?
    2. Rozhodně nechválím předchozí vlády. Špidlův výrok "Zdroje jsou" by se měl tesat do kamene. Teď už to vidí snad úplně každý, jak jsme na tom se zdroji. Můj zápisek byl spíše truchlením nad promarněnou šancí. Kde je reforma důchodového systému? Zdravotnictví? Na zjednodušení daní pracuje Kalousek, přes všechnu historickou zátěž (působení na ministerstvu obrany) se ukázal jako docela výkoný ministr financí.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    belisarivs avatar 27.3.2009 09:08 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    Jak jsem Kalouska nemel rad, tak musim uznat, ze ted to je clovekna spravnem miste. Sobotka mi taky neprijde spatny, jeho nazory taky maji hlavu a patu, ale posledni dobou to ve mne zacina avokovat snahu "prozrat, rozdat a zadluzit se". A to se mi nezamlouva. Kalousek je skudlil a toho rozpocet potrebuje jako sul uz dlouho.

    IRC is just multiplayer notepad.
    alblaho avatar 27.3.2009 09:26 alblaho | skóre: 17 | blog: alblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období
    Souhlasím. Sobotkovu osobnost asi dobře vystihl Kouhout (v rozhovoru pro Aktuálně). Sobotka je prostě svědomitý úředník, který plní příkazy shora. Když měl dát trochu dokupy rozpočet kvůli euru, tak se snažil. Teď má příkaz slibovat lidem hory doly a masivní intervence, tak to dělá :-(
    27.3.2009 10:14 bigfish | blog: zblepty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    4 roky se vysmivat pravomocnemu soudnimu rozhodnuti? A tobe neprijde spatny? :-D

    Sobotka je hajzl nejtěžsího kalibru.

    belisarivs avatar 27.3.2009 10:24 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    O tom nic nevim. Muzu poprosit o link?

    IRC is just multiplayer notepad.
    Luk avatar 27.3.2009 10:29 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období
    Tady.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    27.3.2009 10:13 bigfish | blog: zblepty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    Stejně jako já, ona nebo on. Politici nejsou nějaké zrůdy, na které můžeme hrdinně nadávat. Je to jen obrázek nás samých.

    27.3.2009 11:54 miro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    A to je (bohužel) ta nejsmutnější pravda o demokracii.

    27.3.2009 11:46 Platonix | skóre: 20 | blog: FUD: Férový Uživatelův Deníček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    Potřebné reformy neproběhly jen proto, že na ně neměla vláda politickou sílu. Tu neměla protože jí levice házela klacky pod nohy, kdy mohla. Ať si každý spytuje své svědomí, koho volil v parlamentních volbách v roce 2006. Důchodovou reformu nepodpořila ČSSD jen proto, že ji nepodpořili komunisté. Jinak mnoho reforem úspěšně proběhlo (elektornická státní správa, reforma terestního práva, občaského práva, ...) jen to mnoho lidí nevidí krz několik drobných ale citlivých témat jako jsou poplatky.

    Když já tomu prostě nerozumím. Kdo si neváží svobody, je na půli cesty o ni přijít
    27.3.2009 14:06 melkors | skóre: 13 | blog: kdo_chce_kam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    Kontrolni otazka: Ktera strana uvedla v zivot pojem "nulova tolerance vlady"?

    27.3.2009 18:02 finn | skóre: 43 | blog: finnlandia | 49° 44´/13° 22´
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období
    Zemanova ČSSD někdy tak v roce 1992…
    Užívej dne – možná je tvůj poslední.
    28.3.2009 19:00 melkors | skóre: 13 | blog: kdo_chce_kam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    Chybna odpoved - nula bodou

    29.3.2009 21:21 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období
    Zemanova ČSSD někdy tak v roce 1992…
    V roce 1992 Zeman teprve do strany vstoupil, ale ještě nebyl předsedou. Asi je míněn výrok o pár let mladší, kdy vyhlásil že ČSSD "půjde vládě po krku".
    Fluttershy, yay! avatar 29.3.2009 21:26 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období
    Tehdy (1992) se vážně uvažovalo o Zemanovi jako o předsedovi Zelených. ^_^
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Luk avatar 29.3.2009 21:31 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období
    Kdyby se býval Zeman stal předsedou Zelených, tak mají dnes preference 30 %, kdežto ČSSD by živořila na hranici volitelnosti. To myslím smrtelně vážně. Zeman byl schopen pozvednout skoro libovolnou politickou stranu.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    belisarivs avatar 27.3.2009 09:04 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    Tlusty v tom mel taky osobni mstu. Sralo ho, ze ho vylili z ministerstva financi.

    IRC is just multiplayer notepad.
    27.3.2009 09:17 freshmouse
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    > PS: Milá ODS. Dodnes nepochopil, jak jste si mohli toho klimatologa narcise zvolit na hrad. Dobre vam tak.

    Myslíš Havla? Ten přeci říkal, že byl zelený už v dobách, kdy dnešní zelení nebyli ani na světě... A jeho nápady ohledně odpadu... No nic.

    Ale jo, samozřejmě chápu, koho myslíš. Jen by mě moc a moc zajímaly tvoje argumenty. Klaus je má.

    27.3.2009 10:11 bigfish | blog: zblepty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    argumenty k čemu máš na mysli?

    27.3.2009 10:14 freshmouse
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    Argumenty ohledně "klimatologa" a "narcise".

    27.3.2009 10:40 bigfish | blog: zblepty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    Ptám se které klausovy argumenty máš na mysli?

    Ekonomické? Jeho pohled na ekonomii je mírně řečeno svérázný. To že trh sám vše nevyřeší, na to přišlo lidsto už dávno. Zajímavé také je, že jeho Doc a Prof práce stojí údajně za hovno (taková horší diplomka opsaná z knih), a poté, co je několik novinářů a odborníků rozebralo, tak se tyto dva dokumenty - ze zákona veřejně přístupné dokumenty - záhadně ztratily z příslušných univerzitních knihoven :-D

    Ekologické? No to bych se asi umlátil k smíchu.

    Politické? Dejme tomu. Kdyby ovšem nebylo tak očividné, že aktuáními kroky sleduje úplně něco jiného než deklaruje...

    27.3.2009 10:46 freshmouse
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    Uff... Mám na mysli argumenty, kterými podložíš, že je Václav Klaus klimatolog (předpokládám, že to myslíš ironicky) a narcis.

    27.3.2009 12:09 miro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    Já myslím, že pointa té poznámky byla spíš v tom, proč si ho ODS zvolila (znovu) na hrad, ne v tom klimatologovi a narcisovi (BTW - o klimatologovi se teď bavit nechci, ale narcistní sklony u něj IMHO patrné jsou [a vždy byly]).

    Luk avatar 27.3.2009 10:56 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období
    tak se tyto dva dokumenty - ze zákona veřejně přístupné dokumenty - záhadně ztratily z příslušných univerzitních knihoven
    Něco jako ztráta Grossových dokumentů (diplomky a disertačky)?
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    27.3.2009 13:49 bigfish | blog: zblepty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    Ano. Toto jsou dva zcela ekvivalentní případy. Naprostý tupec, který nesplnil kvalifikační předpoklady, jako každý jiný, prostě dostal akademicky titul.

    27.3.2009 10:58 freshmouse
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    > To že trh sám vše nevyřeší, na to přišlo lidsto už dávno.

    Mohu dostat odkaz na zdroj tvrzení, že trh vše vyřeší?

    > Zajímavé také je, že jeho Doc a Prof práce stojí údajně za hovno

    Údajně? Já zase údajně hezky zpívám.

    > Ekologické? No to bych se asi umlátil k smíchu.

    Rád si poslechnu, co konkrétně ti vadí.

    27.3.2009 11:18 m
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    1. zkus se podivat na klausovy komentare po vzniku krize

    2. o tom nic nevim, vim jen  ze si nechal udelit titul z vladni funkce coz je u profesury docela unikum

    3. tohle nema snad ani cenu rozebirat. videl jsem video, kde se bavi s obcany (z podia) a s blahosklonosti vypravi, jak ted byl v italii, kde bylo o 8 stupnu vic a prezil, takze se neni v kazdem pripade ceho bat. vazne vedecky argument, lide tleskali.

    27.3.2009 11:29 freshmouse
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    1. Řekl jsem vše, ne krizi.

    3. Doporučuji ti přečíst si nějaké Klausovy názory, ne soudit podle toho, co novinářská esa typu Jiří Borovec nebo Jiří Hynek dají do nějaké reportáže. Ujišťuju tě, že Klaus si názory na ekologii (nehledě na to, že mluví mnohokrát víc o vlivu environmentalistů než o ekologii)... Nijak nechápu, co myslíš výrazem "o 8 stupňů víc". Víc než co? Zdá se mi, že jsi to celé překroutil a zveličil. Budu rád, když poskytneš nějaký odkaz na to video.

    27.3.2009 12:27 tezkatlipoka | skóre: 35
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    ja s Klausem souhlasim, jeho nazory jsou jako kladivo, padne a tvrde. Modrá, nikoli zelená planeta - str. 119: „Zvýšení hladiny moří může být hrozivé pro obyvatele tichomořského ostrůvku, … ale zvýšení teploty může vést k tomu, že bude obyvatelná obrovská část Sibiře, která je rozlohou mnohotisíckrát větší.“ Mozna ze se ze sibire stane vyhledavane letovisko. Obetujeme par lidi na ostruvku a bude klid. Skoda jen ze - ..... právě oteplení Sibiře se klimatologové mimořádně obávají. Pokud totiž roztaje permafrost, stále zmrzlá půda, nevznikne rajská zahrada, ale milión kilometrů neobyvatelných bažin, z nichž se naráz uvolní velké množství metanu, který je dalším významným skleníkovým plynem. To by hrozilo další akcelerací oteplování.

    Vaše řeč budiž ano, ano, ne, ne. Co je nad to, je od ďábla.
    27.3.2009 13:31 Randy_Sh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    Problém s údajným globálním oteplováním je ve dvou věcech.

    1) Navzdory mnoha politickým prohlášením neexistuje žádný vědecký důkaz, nakolik se lidská činnost podílí na současném oteplování. Jenže tyto hlasy nejsou tolik slyšet - www.novinky.cz/zahranicni/svet/162639-lzete-o-globalnim-oteplovani-obvinili-osn-japonsti-klimatologove.html

    2) I kdyby se člověk opravdu výrazně podílel na oteplování, je velkou otázkou, nakolik jsou navrhovaná opatření efektivní. Tj., jestli nevyhodíme obrovské peníze na omezení emisí, přičemž výsledek se bude blížit nule. Mnoho věcí tomu nasvědčuje, např. investice do větrných a solárních elektráren, které jsou ovšem zcela k ničemu (aspoň v ČR).

    27.3.2009 13:52 bigfish | blog: zblepty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    Víte v čem je problém? Když se pletou zelení aktivisté, prakticky nic se nestane. Když se splete Klaus, můžeme se přestěhovat taky na Mars. Kterou možnost zodpovědně zvolit?

    27.3.2009 14:13 Randy_Sh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    Váš názor má logiku. Jenže na druhé straně vlastně říkáte, že když si někdo vybájí dostatečně silnou hrozbu, tak potom může touto hrozbou ospravedlnit skoro cokoliv. Jaký smysl mají např. solární elektrárny v ČR? Vyrábí elektřinu 10x dráž než klasické zdroje a přitom nic neřeší. I kdybychom teoreticky pokryli slunečními panely celou republiku, co vyřešíme? Nic, protože bychom stejně nemohli odstavit klasické zdroje.  Větrné elektrárny jsou podobný případ. Kdo schvaluje takové plány a co tím sleduje? Snížit emise CO2 nebo vydělat na státních dotacích?

    27.3.2009 14:25 bigfish | blog: zblepty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    Jestliže CO2 prokazatelně způsobuje globální oteplování, a člověk produkuje tisíce tun CO2, pak v zájmu nás všech bychom ho měli drasticky omezit. Ale ekologickým způsobem, tedy efektivně. Obávám se, že Klaus nechce ani toto. Podle něj neexistuje spojitost mezi činností člověka a klimatem žádná a proto každé opatření je špatné.

    27.3.2009 14:39 Randy_Sh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    Jestliže CO2 prokazatelně způsobuje globální oteplování, a člověk produkuje tisíce tun CO2, pak v zájmu nás všech bychom ho měli drasticky omezit. Ale ekologickým způsobem, tedy efektivně.

    V zásadě bych souhlasil, jenže ta úvaha stojí na špatných předpokladech. Není prokázáno, že CO2 způsobuje globální oteplování. I kdyby ano, člověk není jediným producentem CO2 a navíc jsou tu i další skleníkové plyny, např. metan. Další věc je efektivita. Když si v EU zavedeme tvrdé limity na emise, nepovede to náhodou k přesunu továren do Číny, kde žádné limity nemají? Tím přijdeme o pracovní místa a globální emise se přitom nezmění.

    27.3.2009 15:07 bigfish | blog: zblepty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    Smysl má jedině společný postup, né přesun do číny. To je jasné. I kdyby člověk nebyl jediným producentem, svedeme to na bažinu produkující metan? To ona za to může? A pak spokojeně chcípnem? Nám tady jde o krk.

    Fluttershy, yay! avatar 27.3.2009 15:10 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období
    Na společný postup země jako jsou Čína, Indie,... zvysoka serou. A budou na něj srát, dokud nebudou životní úrovní na úrovni Západu. Pak se uvidí. Pak možná bude pozdě.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    27.3.2009 15:12 bigfish | blog: zblepty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    Dlouho na něj srát nebudou. A piš si, že mnohdy už ani neserou. Oni jsou totiž první, které to šeredně odskáčou. Nebude to evropa. Bude to Afrika, Čína, Indie.

    Specialně ty dvě co jsi jmenoval už se toho začínají pomalu pozvolna bát.

    Fluttershy, yay! avatar 27.3.2009 15:21 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období
    Jak se to projevuje? Tři soutěsky jsou skvělým příkladem ochrany přírody v Číně.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    27.3.2009 15:24 bigfish | blog: zblepty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    3 soutěsky začali stavět kdy prosím tě? :-)

    Nejde o ochranu přírody, jde o globální oteplování.

    Fluttershy, yay! avatar 27.3.2009 16:20 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období
    Nejde o ochranu přírody, jde o globální oteplování.

    To jsou vážně dvě rozdílné věci.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    27.3.2009 17:59 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období
    To je přece ekologický zdroj energie, který pomůže zpomalit globální oteplování. :-P Aneb zabij bobra, zachráníš strom v trochu větším měřítku...
    27.3.2009 16:15 Randy_Sh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    Nedávno přijala EU ambiciózní plán na snížení emisí CO2 o 20%. Dvacet procent je opravdu hodně, ale zkusme si zodpovědět následující otázky. Pokud EU opravdu sníží emise CO2 o 20%, kolik procent to dělá v celosvětové lidské produkci? USA se možná přidají, Čína a Indie těžko. Kolik procent to dělá v celkové produkci CO2 (lidé plus příroda)? Kolik procent to dělá v celkové produkci všech skleníkových plynů (CO2, metan, vodní páry, ať už jde o lidskou nebo přírodní produkci)? Nebude to nakonec směšných pár procent a to za cenu obrovských nákladů?

    JiK avatar 27.3.2009 16:38 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období
    Ono se v podstate nestane nic horsiho nez to, ze se tim zlikviduji posledni zbytky prumyslu v EU, jiz ted jsou z 10 zijich evropanu jen 4 zamestnani a placeni (a casto ve statnim sektoru, kde nic neprodukuji) zbytek zije z duchodu, podpor anebo jeste nepracuje (mladez). Takze si trochu pujcime u Ciny a jinde v Asii, abysme mohli splacet urok rostoucich dluhu evropskych socialnich systemu, protoze splaceni jistiny jsme uz davno vzdali a zapomeli.

    A my, "lenive vyspely svet" jim pak budeme blahobytne (za jejich penize, tvrde vydelane vyrobou neceho) radit, ze maji omezit produkci CO2 jinak, ze se urcite nezastavi tani polarnich cepicek na Marsu. poradime jim, ze v parlamentu, UV KSC nebo co tam maj, odted nesmi rikat pani nebo slecna, podle Manuálu s názvem „Genderově neutrální jazyk v Evropském parlamentu“.

    Chvili se na nas budou nevericne divat, pak se budou nasim hrabecim radam smat, pak uz jen usmivat, pak nas chvili nas budou tolerovat, se skripenim zubu, pak si reknou, ze nam bud daji na budku nebo nas aspon nechaj zbankrotovat abysme se zase naucili pracovat a nepicovat. A bude po duchodech, dotacich, gender expertech a socialnich ekolozich.

    A EU se bude mezi tim prit o kvotu na paleni aut, o ekologicke aspekty molotovovych koktejlu a o miru dotaci tradicnim vyrobcum burek v Parizi, Madridu a Berline, zda to spada pod "integracni politiku EU" nebo pod "podporu remesel EU" a na tanky z Asie budeme koukat jak paroubkova prdel z trenyrek.
    28.3.2009 19:17 melkors | skóre: 13 | blog: kdo_chce_kam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    Tststs - kdopak mi to pred casem vysvetloval, ze prumysl a zemedelstvi jsou zbytecna odvetvi, ze budoucnost je jenom a pouze ve sluzbach?

    A kdyz se mi to nezdalo, tak jsem byl oznacen za socialistu/komunistu ...

    JiK avatar 28.3.2009 19:37 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období
    nevim, ja to urcite nebyl, ale pokud neco takove tvrdis, budes to jiste schopen podlozit odkazem, jinak by to vypadalo, ze lzes, ne? -;)
    27.3.2009 17:46 dementni.lojzik | skóre: 19 | blog: ze zivota na vsi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období
    Váš názor má logiku. Jenže na druhé straně vlastně říkáte, že když si někdo vybájí dostatečně silnou hrozbu, tak potom může touto hrozbou ospravedlnit skoro cokoliv. Jaký smysl mají např. solární elektrárny v ČR?
    tyto dve veci v zadnem pripade nejde spojovat dohromady. Ze oteplovani je zpusobene nebo minimalne urychlene cinnosti cloveka stavi na serioznich vedeckych vyzkumech (nerikam, ze je to dokazane, to pri extremni slozitosti deju, ktere se snazi modelovat ani neni mozne a na tom zcela alibisticky a ucelove staveji odpurci toho nazoru jako Klaus). Navrhy konkretnich reseni jsou ale obvykle vysledkem pusobeni ruznych zajmovych skupin a prumyslovych lobby, kde na zacatku stoji "zeleny" idiot, ktery bez znalosti veci vymysli uplnou kravinu a nejaka prumyslova lobby, ktera si spocita, ze by na tom mohla pekne vydelat, tak ji prosadi. Doporuceni odborniku jsou ale zcela opacne - viz napr. Pacesova komise a zcela jasna podpora jaderne energetiky (tento nazor se nastesti uz ale zasina prosazovat i na urovni EU)
    Luk avatar 27.3.2009 18:09 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období
    na zacatku stoji "zeleny" idiot, ktery bez znalosti veci vymysli uplnou kravinu a nejaka prumyslova lobby, ktera si spocita, ze by na tom mohla pekne vydelat, tak ji prosadi
    Viz zákaz žárovek.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    JiK avatar 27.3.2009 18:23 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období
    To zní, jako kdybys zpochybňoval vědecké metody řízení impementovane rudými komisaři z Brusele, Luku. Uvědomuješ si, že tvůj postoj je zpátečnický, směšný, antievropsky a nebezpečný? Uvědomuješ si i to, ze to bude mít důsledky pro tebe a tvou rodinu? :-)
    27.3.2009 18:35 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období
    To jsem nevedel, ze rudi komisari z Bruselu radi az v Australii :-D
    28.3.2009 19:26 melkors | skóre: 13 | blog: kdo_chce_kam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    Ouha, tady jeste nekdo nepochopil, ze Brusel muze za vsechno. I za nejzelenejsi aktivisty v emeeerice ... :-)

    28.3.2009 19:20 melkors | skóre: 13 | blog: kdo_chce_kam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    "Ze oteplovani je zpusobene nebo minimalne urychlene cinnosti cloveka stavi na serioznich vedeckych vyzkumech ..."

    No ja tedy nevim, ale o serioznosti vyzkumu zalozeneho na falsovani dat bych si dovolil silne pochybovat. A o vedeckosti poznatku prijimanych hlasovanim ....

    28.3.2009 20:43 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období
    A o vedeckosti poznatku prijimanych hlasovanim ....
    Kterého se navíc účastnili politici, ale ne už klimatologové, kteří odjeli domů den předtím.
    Quando omni flunkus moritati
    Fluttershy, yay! avatar 27.3.2009 15:07 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období
    Když se pletou zelení aktivisté, prakticky nic se nestane.

    Tak za tento názor bych kopal do prdele osobě, které jej vyřkla. Proč? Doporučuji knihy pana profesora z Hradu. Cílem environmentalistů není záchrana planety, nýbrž MOC. Příkladem budiž Al Gore.

    A nic se nestane? Likvidace ekonomiky rozvojových států je jako NIC?

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    27.3.2009 15:10 bigfish | blog: zblepty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    Stejně jako je Klaus falešný eonom, je Gore falešný environmentalista. Na světě nejsou jen lidé, kteří si na něco hrají. Někteří tomu i rozumí, víš?

    Za ekonomiku rozvojových států můžeme my. Proto my bychom se teď měli starat. A řeči o likvidace ekonomiky si nech. Když nebudeme dělat nic, záplavy či sucha ty rozvojové ekonomiky zdevastují milionkrát více. V některých afrických zemích se poušt posouvá i 30metrů ročně.

    Fluttershy, yay! avatar 27.3.2009 15:18 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období
    Někteří tomu i rozumí, víš?

    Kupodivu není mnoho těch, kteří tomu opravdu rozumí a současně se hlásí k myšlence globálního oteplování způsobeného člověkem. Vliv člověka na globální oteplování NEBYL potvrzen. Tečka.

    Za ekonomiku rozvojových států můžeme my.

    To je vtip? Lezli tam po stromech; pak přišli kolonialisté a ukázali jim, že se lze mít i lépe (a ano, přidali k tomu nemalý díl vykořisťování); pak se kolonie daly do boje za nezávislost a tím, že se osamostatnily, se vrátily velice často na úroveň před kolonizací --- kdyby se držely kolonialistů, byly by na tom lépe.

    Proto my bychom se teď měli starat.

    Záleží na tom, jak bychom se měli starat. Podpora školství je OK, cokoliv jiného stěží.

    Když nebudeme dělat nic, záplavy či sucha ty rozvojové ekonomiky zdevastují milionkrát více.

    Jak jsi došel k tomu číslu? ^_^

    V některých afrických zemích se poušt posouvá i 30metrů ročně.

    Fajn. A Sahara vůbec neproběhla dezertifikace dávno před vznikem první manufaktury.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    27.3.2009 15:30 bigfish | blog: zblepty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    Promin. Ale jsi naprostý vůl. Vypusti z huby, že:

    To je vtip? Lezli tam po stromech; pak přišli kolonialisté a ukázali jim, že se lze mít i lépe (a ano, přidali k tomu nemalý díl vykořisťování); pak se kolonie daly do boje za nezávislost a tím, že se osamostatnily, se vrátily velice často na úroveň před kolonizací --- kdyby se držely kolonialistů, byly by na tom lépe.

    Kdo určí, jaký způsob života je lepší? To se mi snad zdá! Největší problém v africe je, že jsme jim vytvořili umělé nesourodé nepřirozené státní útvary, které nemohou fungovat tak jak fungují. Bez ohledu na sociální či etnické aspekty jsme si namalovali ččáry, kde nás napadlo. Jdme to my kdo tam vyvezl kalašnkovy a granátomety. nikdo jiný. Jsme to my kdo udržuje zkorumtpované vlády u moci jen proto, že nám dodávají své nerostné bohatsví... Máš opravdu svérázné názory.

    Tak mě napadá, nejsi z národní strany?

    27.3.2009 16:35 Randy_Sh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    Kdo určí, jaký způsob života je lepší? To se mi snad zdá!

    Říká se tomu "hlasování nohama". Stěhují se lidé z Evropy do Afriky nebo naopak?

    Největší problém v africe je, že jsme jim vytvořili umělé nesourodé nepřirozené státní útvary, které nemohou fungovat tak jak fungují. Bez ohledu na sociální či etnické aspekty jsme si namalovali ččáry, kde nás napadlo.

    To je z velké části pravda, otázka je, co s tím? Udělat z každého státu třeba pět malých podle kmenové příslušnosti? A co Etiopie? Ta nikdy kolonizovaná nebyla, přesto to tam stojí za houby stejně jako v ostatních afrických zemích.

    Jsme to my kdo tam vyvezl kalašnkovy a granátomety. nikdo jiný.

    Kdo jsou to "my"? V ČR se žádné Kalašnikovy nevyrábí ani nevyráběly. Dokonce bych řekl, že ani nikde v západní Evropě. Myslíš, že bez palných zbraní by byl v Africe mír? Ve Rwandě jim docela dobře posloužili obyčejné mačety.

     

    Luk avatar 27.3.2009 16:53 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období
    Stěhují se lidé z Evropy do Afriky nebo naopak?
    Jak kteří. Jsou lidé (například Radovan Krejčíř), kteří život v Africe považují za podstatně výhodnější, než ten v Evropě.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    Dalibor Smolík avatar 2.4.2009 01:43 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období
    LOL :-)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    JiK avatar 27.3.2009 16:58 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období
    To je z velké části pravda, otázka je, co s tím? Udělat z každého státu třeba pět malých podle kmenové příslušnosti? A co Etiopie?
    No, a to si ty kmenove staty nemuzou udelat sami? Maji preci uz 3 generace nezavislost. Zbavili se kolonialistickeho "jha" a muzou si svobodne prosperovat nebo si rezat hlavy a sekat udy macetama dle libosti, ne?

    Osobne soudim, (a chapu, ze ideovi odpurci se mnou nemusi soulasit) ze kolonializace bylo to nejlepsi, co se africkym pronarodum mohlo prihodit, ze to pro ne byla cesta k uspechu, jak dokazuje treba Kanada, USA, Australie, Indie a jine uspesne kolonie. Z te cesty sami, vlastni rozhodnutim sesli. Evropane by se za kolonialismus nemeli stydet, ale spise byt na ten export blahobytu, zivotni urovne, zdravotnictvi a vzdelani hrdi.

    Konec liberalniho kolonialismu po 2. sv. valce je nejlepsim ukazatelem toho, ze Evropane ztratili drajv, tah na branku, elan et cran, jak rikaji Francouzi.

    Od te doby jsme nahrazovani, rozezirani zevnirt a pomaleji nebo rychle upadame a budeme nahrazeni "barbary", mozna mene vzdelanymi, mozna nekultunejsimi, ale zcela jiste plodnejsimi, divocejsimi a bojovnejsimi, tema (treba z Gazy) co ten drajv a elan proste jeste maji, a i bez jesli, skolek, materskych a 1000+1 soc. davek maji 7-8 deti na jednu zenu. Priroda tak funguje. Vzpirat se je bezvyznamne. Allah Akbar. A nase dotace na jejich mnozeni to jen urychluji.
    27.3.2009 18:31 Randy_Sh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    Osobne soudim, (a chapu, ze ideovi odpurci se mnou nemusi soulasit) ze kolonializace bylo to nejlepsi, co se africkym pronarodum mohlo prihodit, ze to pro ne byla cesta k uspechu, jak dokazuje treba Kanada, USA, Australie, Indie a jine uspesne kolonie. Z te cesty sami, vlastni rozhodnutim sesli. Evropane by se za kolonialismus nemeli stydet, ale spise byt na ten export blahobytu, zivotni urovne, zdravotnictvi a vzdelani hrdi.

    Já bych to tak růžově neviděl. Různé země prováděly kolonialismus různými metodami. Například lidem v Kongu se belgická kolonizace asi moc nelíbila.

    28.3.2009 12:19 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období
    Evropane by se za kolonialismus nemeli stydet, ale spise byt na ten export blahobytu, zivotni urovne, zdravotnictvi a vzdelani hrdi.
    Zase to moc nepřeháněj. On ten export začal exportováním obyvatel Afriky do Ameriky, kde je čekala zářná pracovní budoucnost, pokud se jim tam ovšem podařilo dostat.

    Krom toho, kde jsi přišel ke kvalifikaci rozhodnout o tom, jestli je pro Afričany lepší ten blahobyt, životní úroveň, zdravotnictví a vzdělání (sic! ten export se asi tak trochu zarazil někde na hranicích) a nebo to, co měli předtím. Co si budeme povídat, život, kdy člověk ulovil mamuta a pak se týden nic nedělalo, měl taky něco do sebe.
    Quando omni flunkus moritati
    28.3.2009 19:36 melkors | skóre: 13 | blog: kdo_chce_kam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    Jako obvykle zapominas na to, ze ti exportovani byli radne odkoupeni od svych "spoluobcanu". A ze otrokarsvi je dodnes trpenou skutecnosti v mnoha africkych statech.

    Fluttershy, yay! avatar 27.3.2009 16:38 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období
    Ale jsi naprostý vůl.

    Zklamu tě. Nejsem kastrovaný, natož patřičného živočišného druhu. ^_^

    Kdo určí, jaký způsob života je lepší? To se mi snad zdá! Největší problém v africe je, že jsme jim vytvořili umělé nesourodé nepřirozené státní útvary, které nemohou fungovat tak jak fungují. Bez ohledu na sociální či etnické aspekty jsme si namalovali ččáry, kde nás napadlo. Jdme to my kdo tam vyvezl kalašnkovy a granátomety. nikdo jiný. Jsme to my kdo udržuje zkorumtpované vlády u moci jen proto, že nám dodávají své nerostné bohatsví... Máš opravdu svérázné názory.

    Před časem bych souhlasil, JENŽE když se podíváš na historii všech civilizací na Zemi, všimneš si, že prošly stejnými stádii vývoje společnosti, jen některé v některém stádiu kvůli podmínkám zamrzly. Bylo logické, že ty vyspělejší potřebovaly expandovat, tím narážely na své více či méně zaostalé sousedy a... silnější zvítězil. De facto základní biologické principy. Expanze například do Afriky byla naprosto logická. Její průběh byl také logický. Vykořisťování místních už jsem zmínil. Asi to tak nebylo/není správně, ale je to pochopitelné. Kdy ale nastal problém? Právě ve chvíli, kdy se domorodci rozhodli, že už nebudou dále tolerovat kolonizátory. Národní cítění je fajn, ale je třeba, aby ten stát i po osamostatnění se fungoval. To kolonizátoři zaručovali, nyní to zaručeno není. Například v Africe mají místní obyvatelé tendence vracet se do svého původního stádia společenského (ekonomického, kulturního) vývoje a kříží se to s kulturou například evropského typu. Výsledek není hezký, ale rozebírat jej nebudu, jen tvrdím, že pokud by se kolonie pozvolna vyvíjely v moderní státy (a až pak se osamostatnily), nebyla by situace tak dramatická, jako je nyní, když skočily do samostatnosti, na kterou nebyly připraveny.

    Tak mě napadá, nejsi z národní strany?

    Ne, nejsem. Leč mnohé mé názory jsou poněkud kontroverzní.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    27.3.2009 19:33 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    S tímto názorem se ztotožňuji. Lepší utratit zbytečně peníze než později litovat a říkat si "co kdyby". Ale je potřeba jednat s mírou a odfiltrovat zájmové skupiny.

    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    28.3.2009 12:23 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období
    Ano, něco takového si člověk bez elementárního ekonomického vzdělání opravdu může myslet.

    Jenže i kdyby náhodou k nějakému oteplování mělo dojít a i kdyby náhodou opravdu bylo v lidských silách tomu zabránit zbytečnými opatřeními typu řepka v naftě, dost možná by bylo i tak efektivnější ty dnes promrhávané peníze uložit do banky a za sto let za ně postavit nový ostrov těm, kdo o něj přijdou.

    Což je mimo jiné přesně to, co rozebírá Klaus v Modré, nikoliv zelené planetě.
    Quando omni flunkus moritati
    28.3.2009 13:31 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období
    1. AFAIK Austrálie není ostrov. Nic menšího by pro obyvatele JV Asie nestačilo.
    2. člověk se základy matematiky si spočte, že za sto let ty peníze budou jen drobné, porovnej úroky v bance a inflaci
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    28.3.2009 14:58 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období
    AFAIK Austrálie není ostrov. Nic menšího by pro obyvatele JV Asie nestačilo.
    Jasně, podle principu předběžné předposranosti budeme pro jistotu počítat nejenom s tím, že k nějakému oteplení vůbec dojde, ale že se hladina moří zdvedne o metry. Když už argumentuješ se základy matematiky, tak si spočítej, co všechno by muselo roztát, aby tohle vůbec vyšlo.
    Quando omni flunkus moritati
    27.3.2009 15:00 h.xman | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období
    Navzdory mnoha politickým prohlášením neexistuje žádný vědecký důkaz, nakolik se lidská činnost podílí na současném oteplování.
    Tohle tvrzeni jsem slysel uz tolikrat... a ani jednou jsem nepochopil, proc by melo byt jakkoliv relevantni ve vztahu k politice. Myslite, ze existuje nejaky vedecky dukaz, ze neviditelna ruka trhu skutecne funguje? Nebo ze financni krize je jako chripka? Nebo ze je pravda cokoli jineho, cemu verime o povaze neuveritelne komplexniho lidskeho sveta?

    To je proste svet ve kterem zijeme. Mnoho veci neni zcela jistych, a presto na ne musime reagovat - na zaklade pravdepodobnosti, na zaklade zkusenosti a odhadu, na zaklade castecnych a neuplnych teorii a nekdy jen na zaklade predbezne opatrnosti. Mame jakousi teorii, vcelku kozistentni a logickou, alespon nektera fakta se zdaji ji podporovat... musime udelat opatreni, hotovo. Jiste ta teorie ma mnohe chyby, jiste se bude mnohe opravovat. Ale oznacovat jista opatreni za ohrozeni svobody, jen protoze jsou zalozena na ne zcela dokazane teorii... to uz zavani bud silenstvim, nebo spis ucelovou demagogii v situaci, kdy proste zaslepeny clovek nechce priznat, ze je treba udelat nepopularni opatreni na zaklade zjisteni, o kterych se pred par lety jeste nevedelo.

    Prakticky vsechna opatreni, ktera lidska spolecnost zavadi, se zavadi na zaklade ne zcela prokazanych teorii, a pouzivat to jako argument proti temto opatrenim je zcestne.
    Pro poutníky mezi vámi: Camino de Santiago
    27.3.2009 16:48 dad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    jako obvykle, strucna, trefna analyza (+1).

    Rad bych doplnil. Smolikove a spol budou presto poukazovat na to, ze na zaklade nejakych event. pochybnych teorii, se vyplytvaji prostredky na opatreni, ktera nevedou k nicemu. Jeste jsem od podobnych lidi nikdy neslysel, jak 'jinak' tyto prosterdky pouzit. Zjisti se totiz, ze pro to 'jine' pouziti budou opet mluvit nejake pochybne 'teorie'.

    27.3.2009 18:23 Randy_Sh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    Mame jakousi teorii, vcelku kozistentni a logickou, alespon nektera fakta se zdaji ji podporovat... musime udelat opatreni, hotovo. Jiste ta teorie ma mnohe chyby, jiste se bude mnohe opravovat.

    Teorií můžeme mít dvanáct do tuctu. Ale když máme dělat velmi zásadní a nákladné kroky, které ovlivní náš život na dlouhá léta, tak to chce mít pořádné důkazy. V 70. letech někteří klimatologové věrohodně mluvili o globálním ochlazování. I tato teorie se zdála vcelku logickou a konzistentní, podpořená čtvrtstoletím snižování globální teploty.

    27.3.2009 18:36 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    > Teorií můžeme mít dvanáct do tuctu. Ale když máme dělat velmi zásadní a nákladné kroky, které ovlivní náš život na dlouhá léta, tak to chce mít pořádné důkazy.

    Videl bych to spis naopak - pokud nas zivot zavisi na neuveritelne komplexnim systemu, kteremu skoro vubec nerozumime, tak bychom se meli snazit minimalizovat zasahy do nej, abychom ho nerozbili. A vyznamne zasahy odlozit na dobu, kdy budeme mit poradne dukazy, ze jsou neskodne.

    27.3.2009 19:19 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období
    pokud nas zivot zavisi na neuveritelne komplexnim systemu, kteremu skoro vubec nerozumime, tak bychom se meli snazit minimalizovat zasahy do nej

    To by ale znamenalo spachat nejakym ekologicky setrnym zpusobem hromadnou sebevrazdu :-) Protoze uz existence nasi civilizace v te podobe v jake je, je docela solidnim zasahem do toho systemu.
    JiK avatar 27.3.2009 19:30 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období
    To by ale znamenalo spachat nejakym ekologicky setrnym zpusobem hromadnou sebevrazdu :-)
    A to je presne to, o co usiluji vsechny ta ekologicke bojuvky, ne?
    Protoze uz existence nasi civilizace v te podobe v jake je, je docela solidnim zasahem do toho systemu.
    Ano, ted jsi to trefil, ted jsi se odkopal. Pro ekologistu je svaty gral priroda, nikoli clovek, clovek je pro ne nepritelem prirody, eliminujeme-li cloveka, zachrani to prirodu, a to je to jejich "Greater Good" o ktere ruzni treehuggers usiluji. O eliminaci cloveka, o eliminaci civilizace.

    Pro ostatni je civilizace soucasti prirody, clovek je soucasti prirody, proti lidstvu, lidem ani civilizaci nebojuje.

    Je pekne, ze si vsechna ta hnuti rikaji "hnuti za ochranu prirody", ale nebylo by spravnejsi aby si rikali "hnuti za odstraneni lidi"?
    27.3.2009 19:41 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období
    Ale di ty brepto. Ja rikam, ze to JE zasah do systemu. Nikde nehodnotim, jestli je to DOBRE nebo SPATNE a uz vubec nepisu zda bychom meli ci nemeli zmizet. To by mohl pochopit kazdy, kdo na vejsce dela narocnejsi prace nez je vymyvani kadinek.
    27.3.2009 20:10 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    > To by ale znamenalo spachat nejakym ekologicky setrnym zpusobem hromadnou sebevrazdu. Protoze uz existence nasi civilizace v te podobe v jake je, je docela solidnim zasahem do toho systemu.

    Jenze muj argument vychazi z ryze sobeckych duvodu - nechci rozbit ten ekosystem zejmena proto, ze v nem chci jeste nejakou dobu zit.

    27.3.2009 20:45 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období
    Ja vim, ale uz jenom tim, ze v nem zijes, tim ho rozbijis :-) Je jen otazka jestli se upravi tak, ze bude jiny, ale snesitelny nebo bude "nepouzitelny". Ja to nevim, nevi to asi nikdo. Nekdo tvrdi, ze se nic nezmeni (jako Klaus, jestli jsem ho pochopil dobre) a na druhem konci spektra jsou ti, ke kterym se me snazi dotlacit nas byvaly spoluobcan.

    Kuprikladu divoka a krasna krajina Balkanu... to je dusledek nutnosti stavet kvanta lodi pro slavu a silu rimskeho imperia. Nekdejsi ekosystem s lesy je fuc, nahradil ho jiny, drsnejsi, plny skal, ale pro cloveka stale snesitelny. Z nasi historie a archelogoie jsou znamy pripady, kdy clovek zalozil vesnici. Ta velice brzo lehla, povodne, smyvani urodne pudy... I to Stare mesto prazske, postavene nesmyslne u Vltavy, takze mestane mohli jezdit v lodkach po Staromestskem rynku... Ti, co ho zakladali nebyli blbi. Jen ty povodne tolik neznali, ty prisly s kolonizaci a premenou krajiny horniho toku Vltavy a jejich pritoku.
    JiK avatar 27.3.2009 18:42 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období
    No vidis, a prave diky tomu se v tech 70tych letech dostali k moci progresivni ekologisticke iniciativy a zachranili nas pred globalnim ochlazenim, tim, ze moudre zablokovaly jadernou energetiku. Ted jim "jen" predame ten maly zbytek do 100% z nasich vydelku, a ochrani nas i pred oteplenim.

    Kazdy pokrokovy zapadni levicovi intelektual ti vysvetli, ze by stacilo aby lidstvo zrusilo koncept mest, prumyslu, zastavilo konzum a vyrobu, a ze by se melo zit v malych agrarnich komunitach s velkym podilem rucni prace, ze ti neuspesnejsi by dostali kuru z tech nejmladsich a nejstavnatejsich stromku jako to ukazali prukopnici tohoto smeru v Severni Korei a Rudi Khmerove v Kambozii.

    Oni by samozdrejme v tech vysnenych komunach delali kadry, politicke pracovniky, agitatory, nastenkare a jine klicove funkce, na polich by drinou umirali ti ostatni.
    27.3.2009 14:05 bigfish | blog: zblepty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    Možná bys mohl vyndat hlavu z Klausova zadku. Prostředků pro sběr informací máš dost.

    Pro úvod doporučuji začít zde. (přepis originální článku, původní autor - novinář - uveden)

    Jestli tady se mnou hodláš začít polemizovat, že se jedná o dalšího zmanipulovaného novináře, pak tě mohu pouze politovat. Ač nejsem pražák, jednudobu jsem se s pomocí pokoušel Klausovy práce dohledat.  Skutečně nejsou k dispozici, což je skandální. Titul Docent a tedy i Profesor je především udělen za pedagogickou činnost (byl jsi někdy na vysoké). Klasu prokazatelně nesplnil tuto podmínku dostatečné pedagogické činnosti. Jak to že tyto tituly má?

    Jak to že byl habilitován, když jeho práce má takto nízkou kvalitu?

    PS: jsi pražák? Běž se podívat na Klausovy práce. Máš na to ze zákona nárok. A pak nám přijd povykládat, jak to chápeš, že se jako nedopatřením všechny, zrvona ty klausovy, ztratily.

    27.3.2009 21:35 Bigfish
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    Tak co Freshmousi? odběhl jsi do univerzitní knihovny?

    Bluebear avatar 27.3.2009 21:52 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období
    Především VY volič a člen společnosti, jste za tento stav odpovědný.

    Máš naprostou pravdu, ale ono je to těžké. Já prostě nemám tu kuráž vzít sousedy, vidle a cepy, táhnout na parlament a naházet jeho obyvatele do Vltavy. Po každých volbách si říkám: měl jsem to udělat, ale nikdy to neudělám. Jsem prostě srab, no. :-(
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    27.3.2009 21:53 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období
    +1
    27.3.2009 08:02 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    No, clanek jsem je proletel (podle me se zameruje na nepodstatne veci), ale rad bych poznamenal k zaveru, ze tzv. "stabilni vlada" je pekne idiotsky koncept. Stabilni vlada tu byla uz za komunistu, a k cemu to bylo dobre? Pointa je, ze to vubec neresi ten zasadni problem, kterym je nazorove rozdeleni spolecnosti a jemu odpovidajici rozdeleni moci v parlamentu. Proste, je to asi jako resit dohodu mezi lidmi (namisto hledani kompromisu) tim, ze nahodne nekoho z nich vylosujeme. Zpusobi to jen dalsi nevrazivost (a jako managerovi by vam to IMHO mohlo dojit).

    Nicmene, chci rict tolik, ze tyto problemy nejsou ojedinele v nasi zemi. Demokracie zaziva krizi vsude ve svete, ve vsech vyspelych zemich trpi lide deziluzi z politiky a politiku. Je to dano jednak tim, ze politicke strany zdokonalily metody sve adaptace programu a propagandy natolik, ze rozdeli spolecnost presne na polovinu, a druhak tim, ze mame Internet, a nejsme zavisli na tzv. tradicnich mediich, ktera odjakziva byla pomerne zaujata.

    Muj nazor je, a rikal jsem ho uz mockrat, ze potrebujeme primou demokracii (ve smyslu referendum, iniciativa a odvolani). Jedina prekazka dnes je ta, ze si lide (z ruznych socialnich vrstev) navzajem neveri (a vladnouci politici tuto nevrazivost podporuji), a (zejmena vyssi stredni trida a studenti - velka cast ctenaru Abclinuxu) domnivaji se, ze by primou demokracii prisli o cast moci, kterou maji dnes. Podle meho nazoru je to omyl, ale pokud ho chteji zastavat, nemaji si podle me pravo stezovat. Protoze to vlastne znamena, ze je jim lepe v podruci nekoho jineho (vladnouci vrstvy), nez aby si vladli sami. Howg.

    Marián Kyral avatar 27.3.2009 08:51 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    Problém přímé demokracie je v provedení. Referendum každý týden/měsíc? Vždyť by tam nikdo nechodil. Už teď je to problém. Hlasováním přes internet by se to hodně zjednodušilo, ale ne každy má internet.

    27.3.2009 09:45 freshmouse
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    > ale ne každy má internet.

    Vždyť to ani není potřeba, aby měl každý Internet, aby se mohlo hlasovat po Internetu...

    27.3.2009 09:56 Jiri Bajer | skóre: 34 | blog: Sarimuv koutek | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    Ja bych se u prime demokracie spis bal 1) ovlivnovani volicu 2) nekoncepcnosti takovehle politiky - vzdycky by se dany problem resil bez kontextu a vysledkem by byl kockopes. Je to presne opacny extrem, nez autoritativni rezim - ten moc dobre vi, co chce a proc a dokaze to prosadit, ale nikdo neresi, jestli je to pro dobro lidi. Tenhle problem resili uz v Rime vybranim duveryhodne elity, ktera zastupovala zbytek lidi - jenze dneska se evidentne nedari najit tu *duveryhodnou* elitu.

    Podle me by se prima demokracie mela uplatnovat na urovni paradigmatu/ideologie a konkretni realizace a kroky, ktere jsou pro ni nutne, by mely byt provadeny neprimo-zastupitelsky. Na druhou stranu zavazne, celospolecenske a nevratne kroky (zejmena tykajici se statnosti) by mely podlehat referendu, pokud nebyly vyslovne uvedeny v uz odsouhlasenem paradigmatu.

    Cele to ale vyzaduje systematickou a pruhlednou administrativu a duveryhodne lidi, kterym nejde o penize/moc, ale o sluzbu ostatnim - reseni spolecenskych problemu. A take zodpovednost - kdyz neco pokazim, ponesu nasledky - tedy to, co pro bezne lidi plati na kazdem kroku, ale pro elity skoro nikdy.

    K systematicke administrative: krasna analogie s vyvojem SW:

    - analytik se pta zakaznika, jake problemy ma a co potrebuje vyresit - vysledkem jsou pozadavky, podle kterych se SW naprogramuje

    - architekt na zaklade pozadavku navrhne reseni problemu a zajisti, aby se sneslo s existujicima systemama

    - pak u je to jenom o tom, ze se vsechno naprogramuje, otestuje a prubezne predvadi zadavateli, jestli je to fakt to, co chtel

    pro zakony to muze fungovat dost podobne:

    - referendum, ze ktereho vypadnou potreby lidi, ktere se musi resit a ramcova predstava, na zaklade jakeho paradigmatu se budou resit

    - odbornici na danou oblast navrhnou technicke reseni, popr. alternativy - ale vzdycky tak, aby to odpovidalo paradigmatu a resilo potreby

    - a pak uz se jen implementuje a testuje, ze v zakonech nejsou diry a ze lidi jsou s resenim plusminus spokojeni

     

    Problem tohohle reseni je ten, ze je systematicke a kazdy akcni krok (zakon) ma dohledatelnou vazbu na duvod, proc existuje. Tam se pak hodne spatne schovavaji zakony, ktere vznikly na zakazku od lobby a nehaji zajmy ldii, ale vlivnych podnikatelu/cizich statu. Vyhodou zas je, ze pokud by politik byl odvolatelny a musel nest zodpovednost za svou praci, bylo by diky transparentnosti hned videt, jestli je nebo neni duveryhodny - a prirozena selekce by politiku od karieristu procistila.

     

    Je tohle naivni a technokraticke? Ano, ale kdyz to tak muze fungovat v technice, proc by to nemohlo fungovat v pravnicine? Lidsky faktor se skryva v obojim - zadavatel/uzivatel je vzdycky clovek/skupina lidi s konkretnimi zajmy jak u software, tak u zakonu. Pokud existuje vic skupin s ruznymi zajmy, pak vitezi hlas vetsiny s tim, ze je lepsi najit reseni prijatelne pro vsechny/hodne vyraznou vetsinu, nez nasilim prosadit neco, proti cemu bude treba tretina spolecnosti. Protoze prosazovani nasilim zpusobi jen to, ze za par let prijde k moci druha strana a vsechno zrusi, a dalsich par let o moc zase prijde a znovu se opatreni zavede - pokazde to neco stoji a nic se tim nevyresi.

    Jak se da priblizit tomuhle pristupu? Pozadovanim transparentnosti a zodpovednosti po svych politicich - at jasne reknou, jake zajmy zastupuji a jake kroky hodlaji podniknout (volebni program), ale at se zaroven zodpovidaji z toho, jestli jednali celou dobu podle svych slibu a jestli neceho dosahli.

     

    27.3.2009 10:39 melkors | skóre: 13 | blog: kdo_chce_kam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    Predstava hezka, ale, prirodazel, nerealizovatelna.

    Primarne by totiz museli byt politici, kteri nastavi takovyhle system - jenze ZADNI takovi neexistuji - kdyz se nekdo takovy objevi, jde bud rychle od valu nebo je zkorumpovan, at jiz penezi nebo moci. Smutne, ale je to tak.

    27.3.2009 11:31 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    Aha, takze v zastupitelske demokracii volici ovlivnovani nejsou, a problemy se resi v kontextu bez kockopsu?

    Vy pozadujete transparentnost a zodpovednost od politiku. To je hezke prani, ale neuvedl jste, narozdil ode me, jak toho chcete dosahnout. Prima demokracie je, kdyz se nad tim zamyslite, nejjednodussi prostredek, jak dosahnout presne tohoto:

    1. Odvolaci referendum je standardni prostredek (polo)prime demokracie.

    2. Kdo urci, jestli politici porusili svuj zavazek volicum nebo ne? Nakonec to budou muset udelat sami obcane. Misto techto ex post slozitosti (spolehani se na nekoho, kdo muze porusit slib, a nuceni ho nejakym podivnym zpusobem) mohou prislusny zakon prijmout rovnou v referendu, dalsim standardnim prostredku prime demokracie.

    3. Co delat, kdyz obcane neco chteji, ale zadny politik jim to nechce slibit nebo to nechce navrhnout? I takove veci se deji. Jednoduche - pouzit tretiho bezneho prostredku prime demokracie, totiz prava na iniciativu.

    Podle me je treba naprosto odmitnout tento idealismus "najdeme kvalitni duveryhodne lidi, a ti nas spasi",  a misto toho vybudovat system tak, aby byl nezavisly na selhani konkretnich jedincu. Tak funguje treba bezpecnost na internetu; nespolehame se na duveru jednotlivych uzlu, ale predpokladame, ze jsou a priori spatni. Podobne je to i s primou demokracii - narozdil od zastupitelske.

    27.3.2009 11:15 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    Zadne problemy v provadeni neexistuji, to je jeden z castych mytu. Ve Svycarsku i v USA se to prakticky dela.

    Konkretne ve Svycarsku to maji napriklad tak, ze maji referenda pohromade ve 4 terminech do roka. V kazdem terminu byva nekolik referend (obvykle tak 5-10), na ruznych urovnich - lokalni, kantonalni, federalni. A ucast je okolo 40%, coz kdyz prepocitate na frekvenci, je casteji nez kolik lide k volbam chodi dnes.

    27.3.2009 19:36 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    Přímá demokracie je utopie. Lidi mokou rozhodovat o zásadních otázkách, ale na ty desítky dalších "běžných" zákonů potřebujeme zastupitele. A ti by měli být voleni, protože demokracie je to nejlepší, co zatím máme.

    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    27.3.2009 21:03 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    Pokud mluvim o prime demokracii, mam vetsinou na mysli demokracii poloprimou, tj. podobne to co rikate vy. Ta utopicka neni. Mimochodem, je zajimave, ze ve Svycarsku je vetsina zastupitelu v neplacenych funkcich, a maji krome toho jeste dalsi zamestnani. Takze je otazka, do jake miry by to lide opravdu nezvladali.

    Kazdopadne, (poloprima) demokracie svycarskeho typu mi pripada jako uz i tak velky cil sam o sobe, takze nema smysl resit, jestli je prima demokracie utopicka nebo ne. Rekl bych, ze budu rad, pokud se doziji zavedeni rozumneho zakona o referendu, a to jsem stary asi jako vy.

    27.3.2009 21:06 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    Mimochodem, take ve Svycarsku nastava zajimavy efekt, a to ten, ze tim, ze jsou zastupitele vice pod dohledem (protoze mohou byt v principu kdykoli prehlasovani), tak se ani nepokouseji nejak vyznamne jit proti vuli volicu. Z toho vyplyva, ze k dosazeni plneho efektu prime demokracie mozna neni jeji samotna realizace nutna.

    Dalibor Smolík avatar 27.3.2009 08:48 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    Dnešní stav na naší politické scéně nevznikl ze dne na den. Je to především  důsledek voleb 2006, kdy byla koalice tak křehká, že se mohla rozpadnout kdykoliv a je s podivem, že vydržela téměř tři roky (dával jsem tomu nanejvýš 18 měsíců). Je to dané rozložením sil a v podstatě náladou voličů, kteří jsou rozděleni tzv. půl na půl a těžko se s tím něco udělá - jedině změna volebního systému. V takové situaci vzniká prostor pro aktivitu různých přeběhlíků, lidí bez skrupulí, kteří ucítili svých patnáct minut slávy.  Nejvíc je to bohužel vidět u Zelených, kteří místo, aby podávali konstruktivní návrhy k rozumné ochraně prostředí, tak politikařili a každý si hrál na svém písečku.  Ti v dalších stranách na tom nejsou o mnoho lépe.

    Je fakt, že ohledně ODS se nutně vytvořily kruhy "blíž k hradu" a "dál od hradu", což se dalo očekávat. Není mi dnes ještě jasná politika pana prezidenta, to se ukáže v příštích dnech. Každopádně ukončení této vlády dost napomohl. Rozhodně však tento stav přímo nevyvolal.

    Je třeba se ptát, komu posloužila demise vlády uprostřed předsednictví EU a kdo ji skutečně vyvolal. Je to někdo, kdo  "zasel vítr a sklidil bouři.".  Tak mám dojem, že z dnešní situace se neraduje nikdo.  Je však s podivem, s jakou lehkomyslností naši politici si zahrávají s pojmy jako je "demise", "úřednická vláda" a "předčasné volby".  Určitě víc stability by nám v současné již tak neklidné hospodářské situaci pomohlo.

    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    Marián Kyral avatar 27.3.2009 08:53 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    Já měl dojem, že Paroubek zářil spokojeností. Konečně se mu to podařilo.

    Dalibor Smolík avatar 27.3.2009 09:40 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    No, tak úplně si to nemyslím. Byli z tohoto výsledku trochu překvapeni. :-)

    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    27.3.2009 10:29 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období
    Kdo by se taky dneska hrnul do vlády? Z toho smrdí možnost definitivní politické smrti.
    27.3.2009 11:46 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období
    Taky si myslím, že ve skutečnosti nechtěl nechat vládu padnout. Paroubek je sice typ člověka, který by klidně nechal svou babičku sežrat žravou blátotlačkou z Traalu, pokud by z toho měl politický prospěch, ale učitě není tak šílený, aby vědomně shodil vládu v okamžiku, kdy je to i pro něj samotného nevýhodné (což jen dokazuje jeho nespokojenot s termínem předčasných voleb v září).
    belisarivs avatar 27.3.2009 11:50 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    A co vyslovenim neduvery vlade potom sledoval? Ze se zase nepodari?

    IRC is just multiplayer notepad.
    27.3.2009 11:53 freshmouse
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    Samozřejmě. Nedávno jsem tu psal, že opozice v ČR mívá tradičně pocit, že musí (alespoň naoko) ničit vše vládní.

    Marián Kyral avatar 27.3.2009 12:27 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    Jak se říká, kdo chce kam, pomožme mu tam :-)

    27.3.2009 09:09 freshmouse
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    > Vládu jsme tedy měli, ale co teď? Neměla v parlamentu dostatečnou sílu, závisela na libovůli pár přeběhlíků.

    Nesmysl. Přeběhlíci ze socdem byli vládě docela loajální. Daleko "horší" byli Hovorka, Tlustý a ty dvě zelené kačeny...

    > Z toho vyplývalo, že nic moc nemůže prosadit.

    Minimálně zpočátku vláda prosazovala skoro vše, co potřebovala.

    > Volba prezdienta byla také fraška a hnus. Z obou stran. Moc si to už nepamatuju, jen že tam Topolánek kvůli prosazení Klause dělal nějaká svinstva (nějaký další přeběhlík?) a ten se mu odvděčil tím, že jej pomluvil a vystoupil z ODS.

    Promiň, ale co je tohle za žvásty? Jaká svinstva? Že nějaký Novotný řekl, že mu (v igelitce, jak originální :-)) nabízeli úplatek? Tomu nevěřím. Jednoduše proto, že kdyby to tak bylo (a kdyby byl Novotný inteligentní alespoň jako sto učitelů tělocviku), tak by to řekl hned a mohlo se to hned vyšetřit, protože tu igelitku měl mít údajný uplácející přímo na místě. Takže je Novotný buď idiot, nebo lhář. Vstup do ČSSD na sebe nenechá dlouho čekat. (A navíc ani nechápu, proč by se někdo pokoušel uplatit jasného švejnarovce. Kdybych byl v pozici toho údajného uplácejícího, vybral bych si někoho "nevyhraněného".)

    A čistě pro zajímavost: jak by mohl být Švejnar (nebo kdokoli jiný) zvolen bez pomoci přeběhlíků z opačné strany? Nijak. Tak co vám vadí?

    > Neviděl jsem oproti vládě ČSSD nějaké zlepšení v boji s korupci. Naši politici to mají asi v krvi, bez ohledu na stranický průkaz.

    Co to je za kecy? Proč jen naši politici?! Tohle je prostě náš národ (a tím myslím i Slováky)! Kořeny úplatkářství hledejte v dobách, kdy jste řezníkovi dávali něco navíc, aby pod pultem našel trochu slušné maso. Ono to pak jde dál a dál a z jednotek nebo desítek korun jsou tisíce, statisíce atd.

    > Nebo ta ostuda s prozrazeným rozhovorem s francouzským prezidentem Sarkozym.

    Na tom bylo ostudné pouze to, že se to dostalo ven (zde bych vinu předpokládal u nějakého nižšího diplomata nebo úředníka). Na obsahu rozhovoru nevidím nic špatného. Pořád jsem čekal něco šokujícího (jak média slibovala) -- a ono nic. Daleko více šokující je třeba držkatost toho francouzskoněmeckého zeleného europoslance zvaného Rudý Dan na naši hlavu státu. Jsem na Klause naštvaný, že jej nenechal vyvést ochrankou.

    > Všechny ty fašistické průpovídky (noc dlouhých nožů, es kommt der tag)

    Zaprvé nacistické, ne fašistické, zadruhé bych chtěl upozornit, že to všechno byla přirovnání. Ano, podle mě velmi nevhodná, ale rozhodně nešlo o nějaké ztotožňování se s ideologiemi, jejichž zástupci tyto výrazy proslavili.

    Daleko více než tato nevhodná přirovnání mi vadí, když někdo přirozeně používá nějakou takovou rétoriku, aniž by o tom věděl (nebo věděl a líbilo se mu to). L. Halík, J. Paroubek, D. Rath, M. Bursík atd. Všimněte si, že každý má svůj řečnický vzor v jiné ideologii.

    > Stejně jako když mu není trapné platit ze státních peněz celostránkové inzeráty v novinách chvlících jeho vládu.

    Souhlasím, že jakékoli "vysvětlovací kampaně" jsou vyhozené peníze.

    > A hodnocení na závěr? Největší chybou bylo, že po volbách hned nenásledovaly druhé volby. (...) Po Paroubkově povolebním vystoupení by měl velkou šanci získat další hlasy.

    To jsem zde již psal mnohokrát.

    > Takhle se za ty dva roky silně ztrapnil a dokázal jen málo.

    Osobně si nemyslím, že by se před lidmi ztrapnil. Naopak, jeho obliba roste. A podle mě nejen v ČR, ale i v Evropě.

    27.3.2009 09:35 jozka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    Kinderkonzervativec nezklamal :-D

    Přeběhlíci ze socdem byli vládě docela loajální. Daleko "horší" byli Hovorka, Tlustý a ty dvě zelené kačeny...

    Prebehlici k nam jsou fajn, prebehlici z druhe strany jsou zlocinci :-D

    Promiň, ale co je tohle za žvásty? Jaká svinstva? Že nějaký Novotný řekl, že mu (v igelitce, jak originální ) nabízeli úplatek? Tomu nevěřím.

    To chapu, verici se tezko presvedcuji, oni maji svoji viru.

    Ono to pak jde dál a dál a z jednotek nebo desítek korun jsou tisíce, statisíce atd.

    Ano a proto tu byla protikorupcni policie. Byla...

    Na tom bylo ostudné pouze to, že se to dostalo ven

    A vovovovotomtoje

    Osobně si nemyslím, že by se před lidmi ztrapnil. Naopak, jeho obliba roste. A podle mě nejen v ČR, ale i v Evropě.

    Slo by to dolozit?

    Ale pokracuj, umis pobavit :-D

    27.3.2009 09:42
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období
    skrytý komentář Náš administrátor shledal tento komentář závadným.

    vulgarismy

    Zobrazit komentář
    27.3.2009 09:48 jozka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    Promin, o velky, o mocny z maticky mest, ze jsem nedorostl tvych dusevnich vysin.

    Mam pro tebe jednu nabidku na usmirenou, tykajici se tvych problemu s inkontinenci. Znam se s jednim clovekem z firmy, ktera vyrabi pomucky pro takove pripady, nechces je sehnat se slevou?

    27.3.2009 09:53 freshmouse
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    Prosímtě, zablokuj si mě, přehlížej mě, neraeguj na mě, neagituj u mě. Bude to tak nejlepší pro nás pro oba.

    A jinak mám taky nabídku na usmířenou. Znám se s člověkem, co se podílí na výrobě klystýrů. Mohl bych jeden sehnat a dát ti jej k svátku, aby sis vymyl svou nevymáchanou hubu.

    27.3.2009 10:00 jozka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    Neprihlaseni se blokujou blbe :-D

    27.3.2009 10:04 freshmouse
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    To není pravda.

    27.3.2009 12:41 jozka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    Aha, tak to mas pravdu, to jsem jeste nezaregistroval. Ale neudelam to. Prisel bych totiz o spoustu legrace, kdyz myska, ktera rejpe okolo vyvadi, kdyz nekdo neco podobneho provede ji osobne. Takovy mysky mam totiz nejdrasi.

    belisarivs avatar 27.3.2009 09:55 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    Kinderkonzervativec nezklamal :-D 

    Osobni vypady si prosim nech do hospody. Tam za ne aspon poneses primou zodpovednost.

    Přeběhlíci ze socdem byli vládě docela loajální. Daleko "horší" byli Hovorka, Tlustý a ty dvě zelené kačeny...

    Prebehlici k nam jsou fajn, prebehlici z druhe strany jsou zlocinci :-D

    Mam pocit, ze jsi vubec nepochopil o cem mluvi. On mluvil o stabilite podpory prebehliku vs. stabilite podpory Tlusteho a spol. O tom, kdo je a neni fajn nebyla vubec rec. Navic, tvoje veta kopiruje spis tvrzeni Paroubka.

    Promiň, ale co je tohle za žvásty? Jaká svinstva? Že nějaký Novotný řekl, že mu (v igelitce, jak originální ) nabízeli úplatek? Tomu nevěřím.

    To chapu, verici se tezko presvedcuji, oni maji svoji viru.

    Zminil i dalsi veci poukazujici na nesmyslnost reci o uplatku. V cem je jeho vira, ze zadny uplatek nebyl, horsi nez tvoje, ze byl? Prokazalo se to?

    Ono to pak jde dál a dál a z jednotek nebo desítek korun jsou tisíce, statisíce atd.

    Ano a proto tu byla protikorupcni policie. Byla...

    Ano, Langer je IMHO gauner co nemel ve vlade co delat. Zruseni tajnych nahravek jako dukazniho materialu je dalsi prasarna, za kterou mel vyletet jak matsny papir v pruvanu.

    Osobně si nemyslím, že by se před lidmi ztrapnil. Naopak, jeho obliba roste. A podle mě nejen v ČR, ale i v Evropě.

    Slo by to dolozit?

    Nic lepsiho nez pruzkumy verejneho muneni neni. A ty mluvi pro Freshmouseovo tvrzeni. Ber nebo nech.

    IRC is just multiplayer notepad.
    27.3.2009 09:58 freshmouse
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    Jsem rád, že se v diskuzi najdou i rozumní lidé schopní správně analyzovat psaný text. Potvrzuji vše.

    27.3.2009 10:23 jozka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    Mam pocit, ze jsi vubec nepochopil o cem mluvi.

    Pochopil, ale me prijde uchylny uz sam institut prebehlictvi. Pokud se necham zvolit za A a od zacatku hlasuju za B, je neco spatne. A je jedno, zda se jedna o Kotta ci o Melcaka. Vubec mluvit o "stabilite prebehliku" mi prijde kdesi na urovni zvolani vojevudce "nepritel nas zradil" z Fanfana Tulipana...

    Zminil i dalsi veci poukazujici na nesmyslnost reci o uplatku.

    No, to je prave to. Proc by se jinak akteri chovali tak, jak se chovali? Napada te neco? Ja nerikam, ze verim, ze uplatek byl. Ale cela ta povedena taskarice byla krajne podezrela od onemocneni Zubove, pres igelitky ci stribrne kulky az po Langerovy vyhruzky. Rozhdone tedy oznacit cele to tvrzeni za nesmysl, protoze tomu neverim... Ale muzeme byt klidni, pristi volba bude opet formou konklave, to sinase veleni zleva doprava nenecha vzit. Takze pristi volba bude opet dustojna a klidna. I ty zastrelene a uskrcene poslance ci senatory budou vynaset zadnim vchodem.

     

    Ano, uz jenom tohle musi stacit k tomu, aby byla cela vlada oznacena jako neduveryhodna a skodliva cele zemi. Sklizime jedovate ovoce dohody mezi padrem z Vysociny a vrchnim jesitou.

    Nic lepsiho nez pruzkumy verejneho muneni neni.

    Ktere mas na mysli? Ty co tvrdily, ze ODS vyhraje nad CSSD v parlamentnich volbach o vlak nebo ten, ktery tvrdil, ze krajske a obecnivolby budoou vyrovnane? Tem veri snad jen myska a Paroubek. A obliba v Evrope? V ktere? V te, kterou znemoznil svym hochstaplerskym jednanim pri plynove krizi nebo ta, ktere, jak se zda, narusil tento tyden krehky dioplomaticky smir s USA  pred summitem? Venku jsme meli jednu jistotu. Ze nas budou znat jako zemi, ktera ma podivneho jesitne sebestredneho prezidenta. No, tak ted uz nas znaj lip. Mame za premira (stridave v demisi, stridave vladnouci s podporou prozrevsich poslancu) hospodskeho burana nevalne inteligence a vyjadrovani dlazdice.

    Ano, Langer je IMHO gauner co nemel ve vlade co delat. Zruseni tajnych nahravek jako dukazniho materialu je dalsi prasarna, za kterou mel vyletet jak matsny papir v pruvanu.

    27.3.2009 10:26 jozka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    Jejda, ta druha pulka mela byt takhle, omlouvam se:

    Ano, Langer je IMHO gauner co nemel ve vlade co delat. Zruseni tajnych nahravek jako dukazniho materialu je dalsi prasarna, za kterou mel vyletet jak matsny papir v pruvanu.

    Ano, uz jenom tohle musi stacit k tomu, aby byla cela vlada oznacena jako neduveryhodna a skodliva cele zemi. Sklizime jedovate ovoce dohody mezi padrem z Vysociny a vrchnim jesitou.

    Nic lepsiho nez pruzkumy verejneho muneni neni.

    Ktere mas na mysli? Ty co tvrdily, ze ODS vyhraje nad CSSD v parlamentnich volbach o vlak nebo ten, ktery tvrdil, ze krajske a obecnivolby budoou vyrovnane? Tem veri snad jen myska a Paroubek. A obliba v Evrope? V ktere? V te, kterou znemoznil svym hochstaplerskym jednanim pri plynove krizi nebo ta, ktere, jak se zda, narusil tento tyden krehky dioplomaticky smir s USA  pred summitem? Venku jsme meli jednu jistotu. Ze nas budou znat jako zemi, ktera ma podivneho jesitne sebestredneho prezidenta. No, tak ted uz nas znaj lip. Mame za premira (stridave v demisi, stridave vladnouci s podporou prozrevsich poslancu) hospodskeho burana nevalne inteligence a vyjadrovani dlazdice.

     

    Jdu radsi pracovat...

    27.3.2009 19:42 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    Přeběhlictví je bohužel důsledek přehnaných reakcí předsedů stran na jakýkoliv vlastní názor poslanců. Pokud si třeba někdo z ČSSD myslel, že lepší je mít vládu ODS než bezvládí, přestože by jinak ve všem souhlasil s ČSSD, tak by jej Paroubek vyštval a přeběhlíka z něj udělal. Současné pojetí politiky podle Paroubka je, že každý poslanec musí hlasovat přesně tak, jak on chce, jinak je to lidská zrůda. De facto pak vůbec nepotřebujeme parlament, stačila by jedna místnost v nějaké hospodě, kde by si předsedové stran odhlasovali nebo odhlasovali všechny zákony. Poslance k tomu přece nepotřebují, když jim zakazují vlastní mozek.

    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    27.3.2009 19:50 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období
    Přeběhlictví je bohužel důsledek přehnaných reakcí předsedů stran na jakýkoliv vlastní názor poslanců.

    Jake si strany zvolily predsedy, takove maji...

    tak by jej Paroubek vyštval a přeběhlíka z něj udělal.

    Jak muzeme pozorovat, nejde jen o Paroubka. A kazdy z tech prebehliku ma moznost seknout s mandatem. Ale chapu, ze takhle dobre placena flakarna se tezko shani...

    stačila by jedna místnost v nějaké hospodě, kde by si předsedové stran odhlasovali nebo odhlasovali všechny zákony

    V tom bychom meli tradici z 1.republiky :-)
    27.3.2009 10:54 melkors | skóre: 13 | blog: kdo_chce_kam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    "Daleko více šokující je třeba držkatost toho francouzskoněmeckého zeleného europoslance zvaného Rudý Dan na naši hlavu státu. Jsem na Klause naštvaný, že jej nenechal vyvést ochrankou."

    Jasneeee, toho, kdo si dovoli mit neprijemnou otazku na nedotknutelneho, toho treba pro vystrahu zastrelit za usvitu ... nebo aspon potupne vyhodit.

    Me se na panu Klusovi libit konzistentnost - kdyz je za nejaky vyrok kritizovan doma, tak mluvil jako obcan Klaus, kdyz venku, tak se jedna o napadeni cele CR [blijici smajlik]

    27.3.2009 11:01 freshmouse
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    Jaká nepříjemná otázka? Zmíněný soudruh se na nic, co bych zmiňoval, neptal.

    27.3.2009 14:13 melkors | skóre: 13 | blog: kdo_chce_kam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    Jestli to nebude tim, ze jsem mel moznost si precist zaznam onoho rozhovoru ... takze se nemusim spolehat na okousane drobky :-)

    Napriklad takovy drzy dotaz, proc ze nebude na Hrade vyvesena titebtska vlajka a reakce pane presidetska - to bylo posusnanicko ...

    27.3.2009 12:25 miro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    > Vládu jsme tedy měli, ale co teď? Neměla v parlamentu dostatečnou sílu, závisela na libovůli pár přeběhlíků.

    Nesmysl. Přeběhlíci ze socdem byli vládě docela loajální. Daleko "horší" byli Hovorka, Tlustý a ty dvě zelené kačeny...

    Myslím, že ta věta se vztahovala k roku 2006. Tam vaše poznámka poněkud ztrácí smysl. Postupem času se to ale vybarvilo tak, jak popisujete (pomíjím expresivnost "zelených kačen").

    > Volba prezdienta byla také fraška a hnus. Z obou stran. Moc si to už nepamatuju, jen že tam Topolánek kvůli prosazení Klause dělal nějaká svinstva (nějaký další přeběhlík?) a ten se mu odvděčil tím, že jej pomluvil a vystoupil z ODS.

    Promiň, ale co je tohle za žvásty? Jaká svinstva? Že nějaký Novotný řekl, že mu (v igelitce, jak originální :-)) nabízeli úplatek?

    Když pominu Novotného, dal by se taky vzpomenout Langerův slavný "off record" (obzvláště pikantní v dnešních souvislostech kauzy tzv. "justiční mafie"), podivné chování Snítilého, Zubové, rozesílání patron (nábojnic?) volitelům atp. IMHO komu se nechtělo při sledování všech okolností té volby zvracet, má velmi obstojné zažívání. Akorát si nedělám iluze, že při příští volbě prezidenta to bude nějak o mnoho lepší (možná o něco ano, Klaus je přece jen výjimečná persona, případný neúspěch kohokoli dalšího už IMHO nebude ODS vnímat jako předzvěst armagedonu). Ledaže by se stal zázrak a do příště prošla přímá volba (osobně tomu nevěřím).

    A čistě pro zajímavost: jak by mohl být Švejnar (nebo kdokoli jiný) zvolen bez pomoci přeběhlíků z opačné strany? Nijak.

    To vůbec není pravda - platilo by to jen, kdyby ODS měla v Parlamentu 141 hlasů - a to neměla. Stačilo přesvědčit někoho z lidovců (a ti navíc neměli volbu dánu stranickým befelem, takže by jim za podporu Švejnara - alespoň oficiálně - nic nehrozilo).

    alblaho avatar 27.3.2009 09:18 alblaho | skóre: 17 | blog: alblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období
    V podstatě s postem souhlasím, dobře napsáno.

    Vláda to ideální nebyla, ale aspoň se snažila prosadit v jádru docela rozumné věci (poplatky ve zdravotnictví). Korupční kauzy jsou spíš problémem společnosti (a budou se objevovat ve všech vládách). Topol je hrubián, ale osobně ho mám docela rád :-).

    Nicméně už se děsím, co bude dělat Paroubek - vytvářet dluhy a vyrábět všemožné dotace. Takovou politiku umí dělat každý.
    27.3.2009 10:16 zdenek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období
    Velmi pekne napsano. Jsem sice volic CSSD, ale souhlasim s autorem ve vsem krom nazoru na radar a na Schwarzenberga.

    A zaslouzila si vlada pad? Bezpochyby.
    27.3.2009 10:20 freshmouse
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    > A zaslouzila si vlada pad? Bezpochyby.

    S tím souhlasím. Ale je tu ještě jedna podstatná otázka: zaslouží si občané pád vlády?

    27.3.2009 13:57 miro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    Určitě ano - je to jedna z největších výsad zřízení zvaného "demokracie". ;-)

    Darth Phantom avatar 27.3.2009 17:00 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období
    Velmi pekne napsano

    Taky vcelku souhlasím, až na toho Trautenberka. Trautenberk je sice známý šlechtic a kníže i v zahraničí, ale v zahraniční politice nevyřešil nic. V Gaze působil jako tajtrdlík a nevyřešil nic, pouze působil v roli prostředníka zahraniční politiky USA, zbytek času prospal a prožvatlal a ani mu nebylo rozumět, protože neumí ani pořádně česky.

    Taky si nemyslím, že by zahraniční politika ČR spočívala v otázce radaru, proboha. K čemu takový kulovitý krám z Marshallových ostrovů, který sestřelí s bídou sotva polovinu cvičných cílů, a to pouze za předpokladu, že jsou tyto cvičné cíle očekávány? Navíc nedokáže tento protiraketový deštník rozeznat klamné cíle od skutečných. Radar může být nebezbečný svou zbytečností. Zdá se, že už to pochopili i v USA a od svých plánů s tímto slavným zařízením ustoupí. Radar chce asi nejvíce kníže Trautenberk, Mirek s gulami a radarová zpěvačka Parkanová. Nějaké demagogické žvásty o tom, že radar bude sloužit proti darebáckým státům jako KLDR, jsou opravdu směšné. Proč by posílali rakety na USA třikrát delší cestou přes Evropu mi není jasné a navíc rakety s takto dlouhým doletem ještě dlouho mít nebudou. A Írán? Íran samozřejmě zbrojí a není divu, když je obklíčen ze dvou okolních států a merickými tajtrdlíky. Kdyby se měl skutečně důsledně vymýtit terorismus, musel by jít G. Bush a jemu podobní před tribunál v Haagu a odsedět si aspoň 100 let za svůj ropný terorismus.

    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    Fluttershy, yay! avatar 27.3.2009 17:04 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období
    S tím Trautnberkem ti nějak nevím. Podle P. Procházkové byla jeho jednání docela úspěchem, ač česká média tvrdila opak.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    27.3.2009 17:05 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období
    Kdyby polovinu :-)
    Nicky726 avatar 27.3.2009 11:13 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období
    +1

    Díky za zajímavý názor.
    Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
    27.3.2009 11:49 miro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    +1

    Moc pěkné. Až tak moc, že je toho škoda pro "linuxový" blog. Tohle bych si rád přečetl i v papírových novinách. Jen pár poznámek:

    Prezident může jmenovat kohokoliv a ten může řídit stát a vládnout i bez schválení parlamentem třeba celé volební období. Nejsem právník, možná tam nějaká obrana je a já se mýlím.

    Vláda má po svém jmenování 30 dní na to, aby Poslaneckou sněmovnu požádala o vyslovení důvěry. Pokud ovšem důvěru nedostane, může zůstat u moci, dokud nedojde k vyjednání (a jmenování) další vlády. Což (hypoteticky) může trvat do konce volebního období. "Antiobstrukčních" pojistek je v ústavním právu obecně celkem málo. Spoléhá se na určitou "lidskou" úroveň osob, které do těchto vztahů vstupují, a výrazem úcty k "předním mezi rovnými" je pak i měkčí způsob zformulování ústavních povinností (v žádné ústavní normě se nedočtete "prezident je povinen udělat...", místo toho tam bude něco jako "prezident udělá..."), což si někteří jedinci mohou občas vyložit i tak, že vlastně žádné (ústavní) povinnosti nemají.

    Každopádně si myslím, že do schválení parlamentem by měla vládnout poslední vláda, která dostala důvěru parlamentem. Pro úplnost dodávám, že to platí i pro vládu, které parlament vyslovil nedůvěru. Je to furt lepší než vláda, ke které se nikdo nijak nevyjádřil. Vedlejší efekt takové změny by byl tlak na politiky, ať se rychle dohodnou na nové vládě. Vítěz voleb určitě nebude mít zájem nechat starou vládu dlouho vládnout.

    Přiznám se, že z věty "Pro úplnost dodávám, že to platí i pro vládu, které parlament vyslovil nedůvěru." příliš nerozumím, jestli si myslíte, že poté, co Poslanecká sněmovna odmítla nově jmenované vládě vyslovit důvěru, by měla vládnout tato vláda bez důvěry, nebo jestli by se k moci měla vrátit vláda, která měla naposledy důvěru. První varianta je IMHO pojištěná tou třicetidenní lhůtou (tj. musí požádat v této lhůtě, aby se k ní PS vyjádřila). Pravda, za určitých okolností by mohla čtyři roky vládnout vláda bez důvěry. Ta druhá varianta by však (do důsledku domyšleno) přinesla daleko víc potenciálních problémů (vemte si například, že by tu za určité konstelace mohla doteď vládnout vláda Jiřího Paroubka - ono "být vítězem voleb" v roce 2006 de facto znamenalo privilegium nechat si setnout hlavu jako první).

    Ale jinak moc díky - v záplavě blogpostů s (leckdy extrémně) vyhraněným oranžovomodrým viděním světa byl tenhle blogpost velmi příjemným osvěžením.

    27.3.2009 18:53 můj komentář
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období
    Netěší mě že padla vláda, protože se to stalo v nejnevhodnější okamžik. Na druhou stranu doufám, že z politiky definitivně zmizí tragéd Kocáb.
    27.3.2009 19:20 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    Snažil jsem se popsat všechny možnosti, až se ztratila jasnost. Budu prezentovat myšlenku na příkladu. V roce 2006 vládl Paroubek, jeho vláda získala důvěru. Přišly volby, Klaus jmenoval Topolánka a ten začal vládnout a rozhodovat, aniž měl ještě vůbec nějakou důvěru. Tudíž po volbách měl dále vládnout Paroubek jako poslední premiér, kterému byla vyslovena (někdy) důvěra. To by motivovalo nového vítěze voleb, aby se sakra otáčel a zajistil si podporu pro svou novou připravovanou vládu (která by zatím neměla žádné pravomoci). Teď je posledním premiérem s důvěrou Topolánek, takže přestože mu byla vyjádřena nedůvěra, měl by vládnout, než nový premiér získá důvěru. A to i přesto, že by měly být předčasné volby. A jejich vítěz se nebude muset rozptylovat vládnutím a může se soustředit na vytvoření koalice.

    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    27.3.2009 21:56 miro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období
    Přišly volby, Klaus jmenoval Topolánka a ten začal vládnout a rozhodovat, aniž měl ještě vůbec nějakou důvěru.

    Zažitá praxe je, že taková vláda vykonává jen "běžnou údržbu", dokud je legitimita jejího vládnutí omezená tím, že nemá důvěru PS (mám pocit, že tomuto pravidlu se dosud žádná vláda nezprotivila). Tomu přechodnému období oslabené legitimity vlády se asi nelze zcela vyhnout v žádném modelu.

    Tudíž po volbách měl dále vládnout Paroubek jako poslední premiér, kterému byla vyslovena (někdy) důvěra.

    Však on taky vládnul. Ale pouze do doby, kdy prezident jmenoval novou vládu (v září 2006), nikoli do doby, kdy by ta nová vláda získala důvěru. Ale pak už běží ta třicetidenní lhůta. Uvažte, že vláda dostává (či nedostává) důvěru na základě programového prohlášení, které se jí bude poměrně blbě dělat, pokud nebude u kormidla (a tudíž si nebude moci udělat inventuru).

    To by motivovalo nového vítěze voleb, aby se sakra otáčel a zajistil si podporu pro svou novou připravovanou vládu (která by zatím neměla žádné pravomoci).

    To Topolánek udělal tak jako tak. Ale - jak už jsem psal - v roce 2006 byl pojem "vítěz voleb" dost relativním termínem. Kdyby Topolánek nezískal žádného přeběhlíka (a to se mohlo stát), mohl prohrát druhý pokus, třetího kandidáta prezident jmenuje na návrh předsedy Poslanecké sněmovny. Ani se mi nechce domýšlet, že volba předsedy PS byla výsledkem voleb 2006 zablokovaná obdobným způsobem jako ustanovení nové vlády (a tudíž by možná prezident nemusel mít na čí návrh třetího kandidáta jmenovat). Konstelace byla taková, že ani Paroubek by bez přeběhlíka důvěru nezískal. Topolánkova (druhá) vláda získala důvěru někdy v lednu 2007. Pokud by ji nezískala, mohl Paroubek se svým pokusem "vyhořet" někdy v březnu či dubnu 2007. Pak může prezident rozpustit PS a vyhlásit nové volby. S trochou štěstí se stihnou v červnu 2007, ale možná bude reálný až podzimní termín. Máme rok a čtvrt od voleb v roce 2006 a rozjíždí se nové kolo politických jednání o sestavení nové vlády. Čím patovější výsledek těchto nových voleb, tím delší dobu tato jednání zaberou. "Prozatím", na podzim 2007 máme stále vládu Jiřího Paroubka, tedy vládu, jejíž mandát je odvozený od výsledku voleb v roce 2002. Otázka zní: "Kdo je vlastně tím "vítězem voleb" 2006?" ;-)

    Teď je posledním premiérem s důvěrou Topolánek, takže přestože mu byla vyjádřena nedůvěra, měl by vládnout, než nový premiér získá důvěru.

    To je relativní. Klidně se to dá vnímat i tak, že Topolánkova vláda je aktuálně bez důvěry a poslední vládou, která důvěru (explicitně) neztratila, je vláda Jiřího Paroubka, tudíž by se měla zpátky vrátit tato vláda. Byl by to opravdu zcela neligitimní pohled na věc?

    A jejich vítěz se nebude muset rozptylovat vládnutím a může se soustředit na vytvoření koalice.

    Jak jsem popsal výše, nějak si to neumím pořádně představit striktně oddělené od sebe. Jde asi hlavně o tu inventuru. Je trapné, když Špidla prohlásí, že zdroje jsou, a o pár týdnů později otočí o 180 stupňů. Váš návrh podle mě hrozí tím, že by se podobná "špidlovina" do budoucna stala spíš normou než trapností. Tím ale nevylučuji, že by to v žádném případě nešlo a vy jste nemohl mít pravdu.

    28.3.2009 12:35 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období
    Klaus jmenoval Topolánka a ten začal vládnout a rozhodovat, aniž měl ještě vůbec nějakou důvěru.
    Nějak zapomínáš na to, že vláda je bez ohledu na to, jestli již dostala důvěru, vždy omezena platnými zákony. Takže na tom, že začne pracovat, i když ještě nemá důvěru, nevidím vůbec nic špatného. Nemůže udělat nic, co by jí nedovoloval zákon - a zákony schvaluje stejný parlament, který vládě vyslovuje důvěru.
    Quando omni flunkus moritati
    28.3.2009 13:40 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    Vláda má rozsáhlé pravomoci nezávisle na parlamentu, nepíše jen návrhy zákonů. Může odvolávat a jmenovat spousty státních úředníků, prodávat státní majetek. Představa, že designovaný premiér, tedy prozatím obyčejný prachprostý člověk bez nejmenší legitimity, zprivatizuje ČEZ,  mě děsí. A narozdíl od tebe na tom vidím hodně špatného. Obrať si to, že by Klaus jmenoval Paroubka, ten okamžitě odvolal Veseckou, ředitele VZP, státních lesů a ostatních státních organizací a na jejich místa jmenoval své straníky, prodal za pakatel letiště, ČSA a ČEZ, zdvojnásobil důchody a minimální mzdu, vzal si sto milard dluhopisů. Přišlo by ti to košér, i když by neudělal nic, co by mu nedovoloval zákon?

    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    28.3.2009 13:52 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období
    To by prirozene koser nebylo. Koser by bylo jen to, s cim souhlasi :-)
    Luk avatar 28.3.2009 14:11 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období
    Ano, takže z uvedeného seznamu vylučme privatizaci ČEZu, ČSA a letiště, pak už to bude košer ;-)
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    28.3.2009 18:24 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    Jo, protoze az na ony privatizace jsou vsechno ostatni vratne kroky.

    Luk avatar 28.3.2009 18:39 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období
    Ty půjčené a utracené peníze zrovna moc ne. Protože si nedokážu představit, že by někdo řekl "předchozí vláda si půjčila 100 mld., tak o ně teď snížíme důchody/podporu v nezaměstnanosti..."
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    29.3.2009 01:23 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    Na utraceni penez snad vlada potrebuje parlamentem schvaleny rozpocet, bez nej muze utracet penize jen omezene, neni-liz pravda?

    Luk avatar 29.3.2009 14:08 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období
    Ne. Protože zejména dřívější sociálnědemokratické vlády (samozřejmě ruku v ruce s poslanci, kteří schvalovali vládní návrhy) se postaraly o to, aby byla nemalá část peněžních toků vyvedena mimo rozpočet do různých fondů, které už nepodléhají přímé parlamentní kontrole.

    Asi největším z nich je Státní fond dopravní infrastruktury. Jeho rozpočet i finanční plán na delší období schvaluje výbor fondu v čele s ministrem dopravy (ostatní členové jsou jmenováni vládou). Do fondu jdou jednak určené části daní a poplatků (včetně mýtného), ale i mnohé jiné příjmy (z privatizace, z fondů EU apod.). Může si brát úvěry, které jsou buď součástí návrhu rozpočtu fondu nebo být nemusí a pak je schvaluje vláda. Sněmovna má nad fondem kontrolu pouze v tom, že schvaluje rozpočet schválený výborem (a případně upravený vládou), schvaluje výroční zprávu a volí dozorčí radu. Nic tedy nebrání vládě, aby schvalovala během rozpočtového období libovolně velké úvěry, které si fond vezme. Podobně může vláda protáčet peníze i v mnoha jiných organizacích.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    28.3.2009 14:58 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období
    Vláda má rozsáhlé pravomoci nezávisle na parlamentu, nepíše jen návrhy zákonů. Může odvolávat a jmenovat spousty státních úředníků, prodávat státní majetek.
    A udělali něco takového, i když mohli?
    Quando omni flunkus moritati
    27.3.2009 20:37 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období
    Moc pěkné. Až tak moc, že je toho škoda pro "linuxový" blog. Tohle bych si rád přečetl i v papírových novinách

    díky. Linkuj :-)

    Vláda má po svém jmenování 30 dní na to, aby Poslaneckou sněmovnu požádala o vyslovení důvěry. Pokud ovšem důvěru nedostane, může zůstat u moci, dokud nedojde k vyjednání (a jmenování) další vlády.

    Jenže teď toto období trvalo sedm měsíců.

    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    27.3.2009 20:48 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období
    Co takhle blogy a články doplnit o linkovací/bookmarkovací odkazy? Sám občas odkazuju přes FB a Google.
    27.3.2009 21:59 miro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    Netrvalo (píšu to už výše). Paroubek vládl ještě tři měsíce po volbách.

    27.3.2009 22:38 schwarz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    Aspoň že tam měli Schwarzenberga.

    Toho idiota, co ani neumi mluvit?

    Darth Phantom avatar 28.3.2009 01:45 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období
    Toho idiota, co ani neumi mluvit?
    Trautenberk je šlechtický degenerát, co zapomněl mluvit česky a ani to nepotřebuje. Jemu stačí ten vrácený hrad a teď si brousí zuby i na Hlubokou v jižních Čechách :-)
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    28.3.2009 11:50 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období
    Toto období šedé vlády trvalo několik měsíců a přijde mi jako díra v ústavě.
    Jo jo, lepší by bylo, kdyby ministři nejdřív půl roku nic nedělali, protože ještě nedostali důvěru, pak se tak rok rozkoukávali a rok před koncem období vlády už pokud možno taky nic nedělali, protože budou volby. Čtyřleté funkční období vlády by znamenalo rok a půl vládnutí, to je, panečku, efektivita.
    Každopádně si myslím, že do schválení parlamentem by měla vládnout poslední vláda, která dostala důvěru parlamentem. Pro úplnost dodávám, že to platí i pro vládu, které parlament vyslovil nedůvěru. Je to furt lepší než vláda, ke které se nikdo nijak nevyjádřil. Vedlejší efekt takové změny by byl tlak na politiky, ať se rychle dohodnou na nové vládě. Vítěz voleb určitě nebude mít zájem nechat starou vládu dlouho vládnout.
    Což by v tomto případě znamenalo, že by Paroubkova vláda místo čtyři roky vládla celých osm. Řekněte wow.
    ODS chtěla splnit svůj volební tahák 15% rovné daně, jenže nechtěla riskovat snížení výběru daní. Takže sestavili superhrubou mzdu, kde naoko byla tato sazba, ale realně nikoliv a dokonce se platily daně z daní!
    a) nechtěla, Topolánek to dokonce řekl, že co slibovali před volbami, to je nesplnitelné a byl to jenom tahák na voliče.

    b) za tohle veledílo je odpovědný Kalousek, kterého jsi zapomněl zmínit; s původním návrhem reformy ODS totiž schválená reforma neměla moc společného
    Čunek se ztrapnil, stal se pro veřejnost nedůvěryhodným a nepřijatelným, přesto jej Topolánek nebyl v první fázi ochoten odvolat.
    Stal se nedůvěryhodným pro část veřejnosti, tu část, která hodně dá na novináře a málo na vlastní rozum.
    Těžko zvenčí můžeme soudit, zda Vesecká přesunutím kauzy jinému státnímu zástoupci plnila něčí přání, nebo jen chtěla někomu udělat radost.
    A nebo jestli prostě jenom nedělala svojí práci a přehodila to někomu, kdo postupoval podle zákona místo toho, aby se za každou cenu snažil na Čunka něco najít. A při vyšetřování původním státním zástupcem minimálně k jednomu porušení zákona došlo.
    Kdyby byl Topolánek větší hráč, prosadil by změnu ústavy či volebního zákona zabraňující patu a svolal další volby.
    To je asi tak jednoduché, jako pro Paroubka vzlétnout a vrátit se domů na Mars. Napadlo tě, že změna ústavy či volebního zákona jaksi vyžaduje poněkud více poslanců, než je těch 101? A vzhledem k tomu, že Paroubek byl na koni a chystal se sestavovat vládu, tak by asi sotva připustil nějaké změny ve způsobu volby - obzvláště proto, že v té době by tím s největší pravděpodobností umožnil Topolánkovi vládnout na v patové situaci, ale ve většině.

    Až budeš příště chtít Topolánka a jeho vládu z něčeho obviňovat, zkus se, prosím, omezit jenom na to, za co doopravdy může.
    Quando omni flunkus moritati
    28.3.2009 11:55 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období
    a přehodila to někomu, kdo postupoval podle zákona místo toho, aby se za každou cenu snažil na Čunka něco najít

    Tak to asi ziju v jiny zemi a vim o jinym Cunkovi...
    28.3.2009 13:57 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období
    1. Nepamatuji si, že by ODS hlasovala proti tomu návrhu superhrubé mzdy. Chudák Topolánek, on je jen premiér a musel strpět návrhy svého podřízeného Kalouska.
    2. Za co konkrétně Topolánek nemůže z toho, co jsem zmínil v zápisku? Dohoda s přeběhlíky, necitlivě nastavení regulačních poplatků, trik se superhrubou mzdou, kejkle kolem zvolení prezidenta, odmítání odvolání Čunka, jmenování Řebíčka, Tlustého a Langera do vlády, schválení náhubků novinářům, trapné reakce a nakonec státem plácená inzerce. Za to faux pas se Sarkozym nemůže, vš ostatní mohl ovlivnit nebo se na tom přímo podílel.
    3. Aby nedošlo k omylu, rozhodně si nedělám iluze, že by Paroubek byl lepší. Jen jsem napsal názor na současnou vládu.

     

    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    28.3.2009 14:58 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období
    Nepamatuji si, že by ODS hlasovala proti tomu návrhu superhrubé mzdy. Chudák Topolánek, on je jen premiér a musel strpět návrhy svého podřízeného Kalouska.
    Snaž se mi nevkládat do úst něco, co jsem neřekl, ano?
    Za co konkrétně Topolánek nemůže z toho, co jsem zmínil v zápisku?
    Dohoda s přeběhlíky - proč je to špatně? Podle ústavy poslanec hlasuje za sebe, tečka.

    necitlivě nastavení regulačních poplatků - podle tebe necitlivé

    odmítání odvolání Čunka - já vím, že ti Čunek leží v žaludku, ale k jeho odvolání prostě důvod nebyl. Přes urputnou snahu pana státního zástupce nenašli nic, než svědectví jedný ženský, které je založeno na tom, že Čunek by se chlubil úplatkem před osobou, která ho předtím neúspěšně obvinila ze sexuálního obtěžování. To by musel bejt úplnej blb.

    A fakt, že se to "provalilo" až poté, co Čunek vyfoukl Kalouskovi místo předsedy strany, také vůbec není podezřelý.

    jmenování Řebíčka, Tlustého a Langera do vlády - jmenovat Tlustého do vlády byl jeden z dobrých nápadů, které Topol měl. Narozdíl od Kalouska Tlustý měl přichystanou daňovou reformu, která by mi (a všem ostatním lidem z příjmové skupiny, která většinou volí ODS) nezvýšila daně.
    Quando omni flunkus moritati
    28.3.2009 15:37 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    Co ti vkládám do úst? Dokaž mi to. Já si z tebe jen utahuji, když jsi psal "za tohle veledílo je odpovědný Kalousek, kterého jsi zapomněl zmínit; s původním návrhem reformy ODS totiž schválená reforma neměla moc společného"

    Ad Čunek - a co ty jeho výmluvy, kdy si odporoval? Ztracené a nalezené občanky, milióny, které mu měla svěřovat celá rodina a on je zhodnocoval pouhým uložením do banky? A že se nic nenašlo? Kdyby došlo k soudu, měli bychom skoro jistotu, že máš pravdu. Takhle zůstala jen pachuť, že to bylo z politických důvodů zameteno pod stůl.

    A ještě druhý pohled - Standa Gross je přece podle policie také naprosto nevinný a vše proběhlo podle práva, ne? Chudáček, měli bychom mu zaplatit odškodné, že musel odejít z premiérského křesla.

    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    28.3.2009 18:59 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období
    A že se nic nenašlo? Kdyby došlo k soudu, měli bychom skoro jistotu, že máš pravdu.
    Kdyby došlo k soudu, tak je to plýtvání časem, protože prostě kromě toho naprosto nepoužitelného svědectví neměla žaloba nic - přestože Čunkovi prolustrovali finance až někam do roku 198x, nic nenašli. A obhajoba na druhou stranu měla několik oprávněných stížností na průběh vyšetřování.
    Takhle zůstala jen pachuť, že to bylo z politických důvodů zameteno pod stůl.
    Jak u koho. Jak tobě přijde podezřelý způsob, jak byla kauza ukončena, mě přijde podezřelý způsob, jakým začala a jakým byla šetřena.
    Quando omni flunkus moritati
    28.3.2009 17:04 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období
    Dohoda s přeběhlíky - proč je to špatně? Podle ústavy poslanec hlasuje za sebe, tečka.

    Ted je otazka nakolik to byla dohoda s temi, co prebehli a nakolik to byla pozitivni motivace k prebehnuti.

    Spekulace:

    S Koristkou to nevyslo, s Melcakem a dalsimi ano?
    29.3.2009 01:52 HS | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    Volby dopadli jasne, podle hlasu dopadli tak, ze si vetsina lidi prala vladu ODS + lidovci + zelene. Neco jineho je mandatni vyjadreni ve snemovne, ktere muze dat trosku jiny vysledek, coz se nyni stalo. Ale i tak to neni neprekonatelna prekazka, ktera nezbavuje odpovednosti polititu za vzniklou situaci, kterou Paroubek naprosto nezvladnul, pocinaje volebnim projevem, pres reseni povolebni krize az k reseni soucastne krize.  A to jeste nemluvimo tom, ze bezne sam delava veci, za ktere druhe kritizuje, pocinaje hledanim prebehliku a konce vymenou manzelky za mladsi. Zkratka po tomto volebnim obdobi je zcela jednoznacne, ze tento clovek se pouze stara o svoji moc a jakakoliv pomoc je mu zcela neznama, pokud-li to neni pomoc prave Jirimu Paroubkovi. Strucne receno tento clovek na svem miste hori, situace nezvlada, a kazdemu je jasne, ze na to nema.

    Dalsi, kdo se vybarvil je Kalousek. Po te neuveritelne piruete, kterou tu predvedl, u me moralne zkoncil a nezbavi se nalepky politicka stetka.

    Tlusty - dalsi vyznamny bod. Zezacatku jse ho bral jako nespokojeneho remcala, ktery je zcasti nespokojeny, ze se vyvojem situace ocitnul na vedlejsi koleji, a z casti upozornuje na chyby a obhajuje zajmy casti volicu. To, ze v kriticke chvili nepodrzel vladu v kritickem obdobi,  se akorat kompromitoval jako obhajce zajmu pravicovych volicu. Ano sice vycititl sanci u nove vzniklych pravicovych stran, kterym vyjadril sve sympatie i pan prezident, ale popravde jakou maji sanci ? Ja jim moc sanci nedavam. Verim, ze nyni je tu prostor pro jednu pravicovou stranu, ktera odcerpa cast volicu ODS a strane zelenym, ale neverim, ze tu zapusti delsi koreny, a hlavne ze na svoji stranu ziska vice volicu nez zabehnuta ODS.

     

    Co se tyka zelenych, tak ti byli velkym otaznikem. Sice jejich uspech byl historicky prulom, a take jista liberalni alternativa, ktera tu chybela po unii svobody.  Bohuzel by bylo lepsi, kdyby jeste jedno obdobi tu unioniste vydrzeli. Ti byli  kompaktni a dokazali minule obdobi dokazali podrzet vladu s 101 koalicnimi poslanci.  A jako volic z Moravsko-slezkeho kraje jsem nyni hrdy, ze jsem tuto stranu nevolil.

    Nyni se dostavam k vlade. Topolanek pusobil jako vidlak, ale nadruhou stranu mu to umoznovalo volit vhodne reseni. Sice si nektere vulgarity mohl odpustit ( vzkaz Kalouskovi namireny do opozicnich lavic ), zatimco pro jine mam pochopeni ( hodnoceni urovne urazek od Davida Ratha ). S mnohymi vecmi teto vlady nesouhlasim (  vyse poplatku, zruseni spol. zdaneni manzelu ), ale tato vlada si nezaslouzila takovy konec. Obzvlaste ted v hospodarske krizi a uprostred predsednicvi.

    Pad vlady je mezinarodni ostuda, a take promarnena polovina predsednicvi. Kdy budeme mit dalsi ? Za 15 let ? Navic se v dobe hospodarske krize se resi otazky vnitrostatni politky.  Jeste ze mame takove pana prezidenta a zvolil reseni, jake zvolil, a donutil ty dva, hlavne Paroubka, k odpovednosti a hledani reseni.  Vypada to na podzimni predcasne volby, jenze tento termin se mi nehodi, protoze na tu dobu planuji pobyt v zahranici. Z te neduvery jsem nastvany, ale jedine co s tim muzu udelat je akorat zanadavat si a vyridit si volebni prukaz a na zastupitelsvi splnit svoji obcanskou povinnost. Jenom doufam, ze losovani dopadne dobre a muj hlas nebude pocitat k jidasovu.

    29.3.2009 14:26 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období
    ze si vetsina lidi prala vladu ODS + lidovci + zelene.

    Jenze si pod tim predstavovala cosi jineho. Zhruba asi to, co mely ty strany ve svych programech.
    29.3.2009 17:28 HS | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období

    To bych netvrdil, protoze ne kazdy volic voli podle programu strany. I kdyby, stale to neostravedlnuje Tlusteho reberlii, jejiz vrcholem bylo potopeni vlady.

     

    29.3.2009 18:09 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období
    Jaký je rozdíl mezi "rebelií" Tlustého a "přeběhnutím" Melčáka a Pohanky?
    29.3.2009 18:18 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období
    Velky. Tlusty je bezcharakterni hajzl, ktery z nizkych osobnich pohnutek zboril velke dilo nasi vlady vznikle diky konstruktivnimu a navysost inteligentnimu pristupu panu Pohanky a Melcaka. To da rozum, ne?
    29.3.2009 18:22 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poučení z tohoto volebního období
    To, ze je nekdo fanousek strany az za hrob, neznamena, ze je takova vetsina volicu. Videno tvou optikou by nebylo potreba voleb, clovek by v osmnacti do prislusneho registru nahlasil, koho poodporuje a v danem case by se jen secetly vysledky a sestavil parlament. Co by mely strany v programech je prece nepodstatne, ze.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.