abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 744 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Lenovo ThinkPad X61 (2): Vysoký výkon v malém balení

    24.1.2008 01:27 | Přečteno: 15500× | Software & hardware | poslední úprava: 12.3.2008 18:55

    Následující zápisek je druhým z krátké série, kterou jsem se rozhodl stvořit po nákupu notebooku ThinkPad X61. Zápisek je lehce subjektivní recenze notebooku ThinkPad X61 vycházející z dvouměsíčních zkušeností s používáním tohoto stroje.

    Předchozí díl se zabýval kvalitou ThinkPadů. Třetí díl série se bude zabývat instalací OpenSUSE 10.3 na tento ThinkPad.

    Úvod

    Není tomu tak dávno, co bývaly subnotebooky/mininotebooky značně omezenými stroji. Obsahovaly jen ty nejzákladnější konektory a jejich výkon byl třetinový oproti jejich standardně velkým variantám. Současný vývoj nám ale umožnil do velmi malého balení vměsnat velmi příjemný výkon. ThinkPad X60 a jeho následník X61 jsou prvními z řady řady X, které již neobsahují nízkonapěťové procesory s nízkou pracovní frekvencí. Tyto nyní nabízí řada -s. Uživatel si tudíž může vybrat, zda chce plný výkon, menší výdrž na baterie a o něco větší balení nebo zda by raději úsporný, o asi dvacet deka lehčí notebook. Taktéž je na trhu řada X61 Tablet, umožňující otočení displeje, tentokrát dotekového, o 180°.

    Dlouho jsem s nákupem nového stroje váhal. Z jakého důvodu? Jednoduše proto, že jsem sice chtěl něco malého, co nebude problém tahat všude s sebou ale zároveň jsem nechtěl oželit výkon. Spojení obou požadavků je reprezentováno šestkovou řadou série X. Tak jsem si před dvěma měsící pořídíl ThinkPad X61 a chci se s vámi podělit o zkušenosti s jeho provozem.

    Jejda, ten je ale maličký!

    Náhled z boku na notebook Náhled z pravé strany na otevřený notebook
    Po vybalení z krabice, která je celkem dost velká v porovnání se strojem samotným, vás čeká pohled na opravdu velmi malý notebook. Ten vás ale částečně přejde, když jej vezmete do ruky :) Se standardní baterií váží 1.41 kg, s rozšířenou 1.62 kg (nejde o tabulkové hodnoty, měřenou kuchyňskou váhou). Člověk si řekne, že je to opravdu málo, ale v poměru k objemu těla notebooku to není zas taková výhra… Rozměry notebooku jsou 268×211×20-35 mm.

    Po prvotním ošahání se potvrdí předpoklad, že "když je to ThinkPad, tak to musí být nezničitelné". Tedy, ne že bych s ním hned házel o zem, ale je cítít, že kdyby vám náhodou upadl či jste si na něj třeba sedli, tak se mu asi nic moc nestane. Konstrukce je obecně velmi pevná, víko se vůbec neprohýbá a nekroutí. Jen při hodně velkém tlaku lehce vrže (což ale při běžném používání vůbec nevadí, tedy aspoň pokud nejste Chuck Norris a nebudete s notebookem bourat zdi). Víko je drženo na místě dvěma západkami, jsou ovšem spřaženy do jednoho "vypínače". Notebook se tudíž dá otevřít jednou rukou, je to ale trochu zápas s tuhými panty :) Toto bych do budoucna přičítal Lenovu rozhodně k dobru, panty jsou vždy slabým místem notebooku a tyhle jistě něco vydrží. Na víku je stále logo IBM, které ale pravděpodobně již v příštím modelu neuvidíme (viděl jsem už i fotky X61 pouze s logem ThinkPad). Jinak je horní strana notebooku klasicky strohá, jediným důležitým prvkem jsou LED kontrolky baterie, nabíjení a spánku.

    Pakliže budeme notebookem kroutit do všech možných stran a snažit se ho zlomit, žádný zvuk z něj nevyloudíme. Zkuste si toto provést s některým z levných notebooků prodávaných v hypermarketech či mnohdy i výrobky konkurenčních firem v podobné cenové hladině. Šasi notebooku je potaženo zvláštním matným gumoidním lakem (narozdíl od některých starších ThinkPadů, kdy šlo jen o plast bez nějakého dodatečného laku).

    Tělo je vyrobeno z kompozitních plastů, vnitřní konstrukce je kovová. Řada X nedisponuje obvyklým konstrukčním vylepšením jednašedesátkových ThinkPadů -- Roll Cage. Lenovo tvrdí, že by přidání Roll Cage do řady X příliš zvětšilo tloušťku notebooku a zvýšilo jeho hmotnost. Navíc je to prý celkem zbytečné kvůli malým rozměrům displeje, kde nevznikají takové síly jako u větších modelů a tak postačí jako ochrana jen hořčíkové víko.

    Panty bych také hodnotil velmi pozitivně. Po zkušenostech s R40, kdy panty asi třetinové tloušťky i po čtyřech letech každodenního používání držely displej jen s minimální vůlí, se o osud displeje vážně nebojím. Na víku je pozorovatelná drobná změna, která je doménou novějších modelů. Uživatelé starších ThinkPadů si jistě pamatují, že displej byl vždy "orámován" ze tří vnějších stran a jakoby zapuštěn do víka. Zde je tomu ale jinak a toto orámování v plném rozměru se vyskytuje již jen na čele. Na bocích je mnohem méně výrazné a je tvořeno v podstatě jen vybouleninami se západkou. Doufám, že v Lenovu vědí, co dělají :)

    Připojujeme, klikáme a díváme se

    Pravá strana Levá strana
    Konektory periferií a napájení jsou umístěny výhradně na pravé a levé straně notebooku. Jediným prvkem přední strany notebooku je přepínač aktivace bezdrátových modulů (WiFi a Bluetooth). Jeho umístění bych považoval mírně řečeno za nešťastné. Pokud totiž nemáte miniaturní prstíky, budete muset notebook pro každé přepnutí nadzvednout. Proč přepínač není umístěn například vedle vypínače napájení nad klávesnici? Jelikož notebook nedisponuje UltraBay slotem (a v něm obyčejně DVD mechanikou či sekundární baterií), mohli si v Lenovu dovolit stroj bohatě osadit konektory a tak nebude uživatel oproti větším strojům o nic ochuzen. Na levé straně najdeme CardBus I/II slot. Ten by měl "za použití redukce" umožňovat zasunutí i ExpressCard 34, bohužel se už nikde nedočtete, jak taková redukce vypadá a kde je možno ji sehnat. Pod CardBus slotem je čtečka SD karet uvnitř připojená na USB. Dále konektor RJ-45 pro gigabitový Ethernet, VGA konektor a jeden USB konektor. Je třeba říci, že notebook nedisponuje DVI (či jiným digitálním) konektorem a to ani na dokovací stanici. Na levé se ještě nachází výdech chlazení.

    Pravá strana disponuje malým konektorem FireWire, dalšími dvěma USB porty, sluchátkovým výstupem a mikrofonním vstupem. Dále zde najdeme telefonní konektor RJ-11 pro modem (používá ho vůbec ještě někdo?) a napájení (bohužel s odlišným konektorem oproti starší generaci, prý kvůli vyšší spotřebě notebooků). Ještě zbývá zmínit, že jsou na této straně dvířka pro snadný přístup k pevnému 2.5" disku. Ten je, jak je ostatně už u ThinkPadů standardem, uložen v kovové kleci a navíc ještě odpružen gumovým obalem. Pakliže existuje podpora v operačním systému, je tu možnost disk automaticky zastavit při pádu notebooku díky integrovanému akcelerometru.

    Klávesnice Displej z boku
    Po otevření notebooku se nám naskytne klasický pohled na subnotebook ThinkPad. Oproti velkým (T, R, Z) notebookům nedisponuje řada X kompletním UltraNavem (touchpad + trackpoint), kvůli úspoře místa je zde jen trackpoint. Někomu to vadí, někdo je naopak na trackpointu závislý a touchpad nedokáže používat. Napravo od tlačítek trackpointu se nachází čtečka otisků prstů, jinak pod klávesnicí už nic nenajdeme. Klávesnice, to je kapitola sama pro sebe. Asi se nenajde mnoho lidí, kteří by nesouhlasili s názorem, že klávesnice na ThinkPadech jsou prostě to nejlepší, co se dá pořídít. Klávesnice X61 má plnohodnotné všechny klávesy písmen, číslic a speciálních znaků. Nevyhnutelná redukce se dotkla jen zmenšení některých zvláštních kláves jako je Ctrl, Back Space či Tabulátor. Pro mnoho čtenářů tohoto portálu je neradostnou informací přítomnost Win a Menu klávesy, která naprosto zbytečně zabírá místo a zmenšuje Ctrl a Alt. Taktéž by někomu mohla vadit poloha klávesy Fn -- nachází se totiž v místech, kde je na většině klávesnic klávesa Ctrl.

    Nutno podotknout, že to, co vidíte na fotce je americké rozložení -- jednořádkový Enter a nad ním Backslash. Zato ale plnohodnotný velký Shift. Evropská varianta to má přesně naopak. Backslash přesunut místo poloviny levého Shiftu a velký dvouřádkový enter. Těžko říct, která varianta je lepší. Osobně bych se klonil spíše k evropské, používám ale obě asi tak stejně často (externí UltraNav klávesnice) a v podstatě žádný rozdíl v pohodlí nepozoruji. Jen je na to třeba brát ohled v době nákupu nebo si potom někde sehnat tu správnou variatnu a klávesnice prohodit. Klávesnice je docela tichá a zdvih kláves je nízký. Podle zkušeností nedojde k opotřebování ani po velmi dlouhé době.

    Vnitřní strana nám mimo klávesnice nabízí ještě speciální funkční klávesy -- ovládání hlasitosti, modré tlačítko ThinkVantage a vypínač počítače. Ovládání hlasitosti je hardwarové, to znamená, že funguje nezávisle na operačním systému. Jak ThinkVantage, tak vypínač, jsou ale softwarovou záležitostí, která závisí na nainstalovaném software, nebudeme se jimi tudíž zabývat teď, nýbrž až v následující, poslední částí série zápisků. Pod displejem je 9 LED kontrolek: WiFi, Bluetooth, Caps Lock, Num Lock, aktivita disku, indikátor zapnutí, indikátor baterie, stav připojení do sítě a symbol uspání.

    Displej není v dnešní době už žádné terno, 1024x768 je rozlišení opravdu minimální rozumně použitelné, rozměrům notebooku ale nějaká obět zřejmě padnout musela. Škoda jen, že není v nabídce, podobně jako u modelu X61s Tablet, varianta s rozlišením 1400x1050. Taktéž není možno zakoupit displej s vyšší svítivostí než 150 cd/m², ve ztížených podmínkách by se hodila. Všechny notebooky řady X (až na X300, který ještě nebyl ani oficiálně uveden) mají obrazkovu s úhlopříčkou 12.1" a ani tento kus není výjímkou. Displej má dobrou odezvu, úhlý odpovídají TN panelu (=nic moc). Za nevýhodu bych to nepovažoval, pro segment trhu, kterému je stroj určen, toto stejně rozhodující není. Na práci je displej více než postačující a hry na takovémto notebooku stejně většina uživatelů hrát nebude (i když konfigurace stroje to umožňuje). Jedna WiFi a Bluetooth anténa je integrovaná ve víku, druhá se nachází podél základní desky. Obě dohromady zajišťují mimořádně kvalitní příjem bezdrátových sítí. Pakliže je notebook nakonfigurován s bezdrátovou kartou podporující (draft) IEEE 802.11n, najdeme jednu anténu ještě u horního okraje displeje.

    Odstraněný kryt pamětí a SIM karty Notebook zespodu
    Spodní strana notebooku je vcelku nudná, zahrnuje různé informativní nálepky, víka od komponent, klávesnice a také konektor dokovací stanice. Zajímavé to začne být až po odklopení krytu pamětí. Mimo očekávaných SO-DIMM modulů je zde vidět i slot na SIM kartu. ThinkPad X61 je totiž nabízen i ve variantě s WWAN (EV-DO a HSDPA) modemem. Tento model má navíc na boku displeje silo výsuvné antény. SIM slot je, jak se zdá, bez modemu nepoužitelný (netuším, zda by se z něj daly číst alespoň kontakty).

    Notebook se při práci poměrně dost zahřívá, zřejmě vinou jeho malých rozměrů. Toto zahřívání je nerovnoměrně rozloženo do oblasti disku a také pod místo, kde je shromážděn procesor, grafika a chipset. Naštěstí to ale není teplota, která by znemožňovala jeho používání na klíně. Větrák se sice otáčí takřka nepřetržitě, ale není nikterak hlučný a cenou útěchy je, že se nezačne otáčet rychleji ani když systém opravdu brutálně zatížíte po delší dobu.

    Nejlepší jsou vnitřnosti

    Testovaný kus byl osazen následujícími komponety:

    Po nákupu byl tovární disk nahrazen novým, Samsungem HM250JI (250 GB, 5400 RPM, SATA II). Notebook je dostupný s procesory Intel Core 2 Duo T7100 (1.8 GHz), T7300 (2.0 GHz) a T7500 (2.2 GHz), na cestě jsou nové modely s procesory platformy Penryn -- Core 2 Duo T8100 na 2.1GHz a T8300 na 2.4GHz.

    Instalovaný dvoujádrový, plně 64-bitový procesor je možno provozovat na frekvencích 2 GHz, 1.6 GHz, 1.2GHz a 800 MHz (Intel Enhanced SpeedStep), maximální TDP je 35W, procesor obsahuje 4 MB L2 cache.

    Po rozbalení doma a nabootování Slaxu jsem zjistil, že 32-bit Linux nedokáže alokovat více než 3 gigabajty a nějakých pár drobných z celé RAM. Tímto problémem trpí zřejmě všechny populární desktopové operační systémy. Řešení spočívá v zapnutí PAE, což nám umožní alokovat více paměti. Na Windows se tento problém řeší parametrem jádra, v Linuxu je třeba použít jádro přeložené s podporou tohoto rozšíření. Tento problém se netýká 64-bitových operačních systémů.

    Copak ten prcek zvládne aneb benchmarky

    Ač se nacházíme na linuxovém portálu, má tato recenze za cíl být systémově neutrální aby byla užitečná pro co největší množství čtenářů. Informace a poznámky týkající se (téměř bezchybné!) spolupráce tohoto notebooku s Linuxem budou zveřejněny v dalším zápisku série. Z tohoto důvodu jsem zvolil jen takové testy, které jsou reprodukovatelné více-méně kdekoli. Tyto konkrétní testy byly provedeny na 64-bitové verzi openSUSE 10.3 s aktualizacemi k datu 22. 1. 2008.

    Výkon procesoru

    Pro první měření jsem použil Windows verzi benchmarku Super PI (Wine 0.9.44), která je stejně rychlá jako kdyby byla spouštěna nativně (kvůli srovnatelnosti testů s jinými notebooky, testovanými pod Windows). Použití linuxové binárky prý zvýší výkon natolik, že jsou výsledky zcela neporovnatelné :) Problémem Super PI je ale výpočet pouze v jednom vlákně, reálný výkon procesoru je tedy znatelně vyšší.

    Výsledek výpočtu π na 2 miliony desetinných míst (Super PI / mod1.5XS) je 1 minuta 7 sekund, což je výsledek velmi podobný výsledku dosaženému strojem ThinkPad T61 se stejným procesorem. Z tohoto lze usuzovat, že Lenovo dělalo změny zřejmě jen v rozmístění komponent a případně použití jejich menších variant, nikoli už ale v jejich výkonnosti.

    Druhé měření je klasický linuxový benchmark -- překlad jádra. Překladač byl spuštěn s volbou -j 3, což umožnilo vytížení obou jader procesoru. Konfigurační soubor překládaného jádra je standardní menuconfig výstup bez toho, že by byly měněny nějaké volby.

    Doba překladu vanilkového Linuxu 2.6.23 (gcc 4.2.1 x86_64) je 20 minut, 13 sekund.

    Výkon grafické karty

    Systém disponuje integrovanou sdílenou grafikou Intel X3100, která by měla stačit na běžné kancelářské použití + sem-tam nějakou tu zábavu. Provedl jsem test pomocí utility glxgears a hry Quake 3 Arena

    Tyto výsledky odpovídají zaměření počítače. Grafická karta nabízí dostatek výkonu při zachování nízké spotřeby (narozdíl od dedikovaných grafických karet jako je Nvidia NVS140M nebo FX570, které jsou instalovány do řady R61 a T61), což se projeví zejména při běhu na baterie.

    Výkon disku

    Test výkonu disku bohužel neukazuje přenosové rychlosti továrního disku, který byl hned po nákupu vyňat, může ale naznačit výkon celého SATA subsystému.

    # hdparm -tT /dev/sda
    
    /dev/sda:
     Timing cached reads:   5472 MB in  1.99 seconds = 2744.96 MB/sec
     Timing buffered disk reads:  164 MB in  3.03 seconds =  54.13 MB/sec

    Spotřeba notebooku a výdrž

    Pohled zhora na notebook s rozšířenou baterií Porovnání standardní a rozšířené baterie
    Že by po výkonu a rozměrech nejdůležitejší kapitola? Každopádně. Notebook, kterému umře baterie po hodině práce, je mimo zásuvku k ničemu. Tedy alespoň pokud nejde o mobilní pracovní stanici s desktopovým procesorem a 19" LCD.

    Tento test není úplně nezávislý na použitém operačním systému, notebook byl už ale odladěn i v Linuxu tak, že výsledky testu budou se systémem Windows porovnatelné. Chce to ale trochu laborování a není to zcela triviální proces (i když většina šetřících funkcí funguje už out-of-box). Lenovo nabízí pro řadu X61(s) dva typy baterií. Standardně dodávaná je baterie čtyřčlánková s kapacitou 2.6 Ah, notebook se dodává i v konfiguracích s baterií osmičlánkovou, která má dvojnásobnou kapacitu -- 5.2 Ah.

    Počítač byl po celou dobu testu používán pro psaní textu, surfování na internetu a občasné přehrávání hudby. Politika procesoru nastavena na Powersave, jas displeje na 44%, zapnutý Bluetooth a Wifi, disk bez usínání, vypnutý spořič obrazovky. Notebook byl vypnut ve chvíli kritického varování KPowersave, které je nastaveno na 6% kapacity baterie.

    Uvážíme-li kapacitu baterií, je to slušný výkon. 2.6 Ah není zrovna běžná kapacita notebookových baterí, ta se blíží spíše ke čtyřem amperhodinám. Přepočteno na spotřebu si bere notebook průměrně 16W energie, což souhlasí s údajem z aplikace PowerTOP. Vypnutím WiFi a Bluetoothu se dá dosáhnout asi o 1W nižší spotřeby, další úspory se daji vytvořit vypnutím USB subsystému a použitím tickless jádra. Předpokládám, že při tom nejnižším nastavení by notebook mohl vydržet v provozu asi 2:30 hodin se standardní a 5:00 hodin s rozšířenou baterií (někteří recenzenti ale píšou o více než šesti hodinách!). Model X61s je na tom prý, díky použití nízkonapěťového procesoru, ještě mnohem lépe.

    Cena, dostupnost

    Teď se teprve dostáváme k zásadnímu problému iksšdesátjedničky. Tím je totiž cena a dostupnost na českém trhu. ThinkPad X61 s regulérním procesorem se u nás shání opravdu velmi špatně, neviděl jsem jej téměr nikde prodávat. Ve všech e-shopech naleznete jen X61s a když se vám podaří objevit X61 bez s, tak stejně potom většinou zjistíte, že je ten notebook jen špatně ozančený neboť disponuje nízkonapěťovým procesorem. Když jsem se Lenovu ČR ptal na dostupnost X61 u nás, odpověděli mi následovně:

    Dobrý den,
    do ČR se dováží sandartně na sklady pouze verze X61s s low voltage procesory. ty jsou tady skladem a dostupné do 1-2 dnů od objednání. Modely X61 se standartními procesory lze taky do ČR dostat, ale je třeba počítat s tím , že se znatelně navýší cena (30% i více) s toho důvodu, že tento jeden kus bude dovezen specificky pro Vás, doba dodání od objednání může být až 7 týdnů.
    Vás Lenovo tým

    Co lze z výše uvedeného vyvodit? No, když se podíváme na české stránky Lenova, zjistíme, že katalogová cena činí minimálně 41 990 Kč bez DPH. Jde ovšem o model X61s s čtyřčlánkovou baterií a bez dokovací stanice. Jednoduchým výpočtem dojdeme k tomu, že regulérní X61 by zde musela stát přinejlepším 54 587 Kč bez DPH (64 958 Kč s DPH), což vskutku není cena z nejnižších. Navíc si na něj pěkně počkáte.

    Jak z této situace ven? Já osobně jsem zvolil variantu relativně nejjednodušší a notebook jsem koupit na eBayi ve Spojených státech. Jelikož je záruka mezinárodní (to je ale třeba si u konkrétního modelu ohlídat), je v podstatě jedno, odkud notebook dovezete. Testovaný model mě v době nákupu (listopad 2007) stál bez nového disku 33 200 Kč včetně DPH. Sice nedostanete české Windows Vista a navíc budete muset počítat s určitým rizikem kdyby "něco nevyšlo", ale za úsporu v řádu desítek tisíc to myslím stojí. Konkrétního prodejce vám nedoporučím, člověk, od kterého jsem notebook kupoval, už na eBayi nepůsobí. Celý proces nákupu je relativně jednoduchý, nejaké ty poznámky jsem už před časem sepsal v blogpostu Ebay HOWTO pro československé uživatele.

    Závěr

    Hlavní výhody

    Hlavní nedostatky

    Titulek zápisku by v podstatě shrnoval moje pocity z dvouměsíčního použivání tohoto stroje. Pakliže chcete malý notebook ale nechcete dělat kompromisy, a to ať už výkonové nebo konstrukční, je X61 notebook přesně pro vás. Nabízí dostatek výkonu, který bude stačit i na pár let dopředu, zároveň vám však neprotrhne svou velikostí batoh či tašku. Za hlavní nevýhodu považuji absenci DVI rozhraní. Chápu, že na tělo notebooku samotného se už nevešlo, proč ale není na dokovací stanici (když jej může mít dok pro řadu T)? Taktéž by v Lenovu měli lépe vyřešit odvod a rozpytl velkého množství tepla, které notebook vydává. Chápu, že jsou komponenty maličké a natěsno uložené, chlazení by ale zasluhovalo revizi. Displej je kapitola sama pro sebe. Jeho kvality odpovídají spíše strojům, jaké se prodávaly před několika lety. Minimálně by Lenovo mělo zvážit vyšší rozlišení (které je v nabídce nepochopitelně jen u Tablet varianty), též by nebyla na škodu možnost volby silnějšího podsvícení (případně nahrazení zářivky LED podsvícením).

    Není mi příliš jasná politika Lenova, kdy stejné modely prodává v Evropě o polovinu dráž a zbytečně tak ze série X dělá předražené zboží. Doufejme, že se v budocnosti tento přístup změní a mimo obligátních modelu R a T budeme vídat více uživatelů řady X.

    Série Lenovo ThinkPad X61

    1. ThinkPady už nejsou co bývaly?
    2. Vysoký výkon v malém balení (právě čtete)
    3. Instalace openSUSE 10.3
           

    Hodnocení: 94 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    24.1.2008 01:58 PY.gn.EI | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (2): Vysoký výkon v malém balení

    Dobrý den (spíš noc),
    mám Thinkpad R61, podle parametrů má stejnou bezdrátovou kartu, takže bych se chtěl zeptat jestli vám funguje indikace wifi a bluetooth v řadě ledek pod displayem. Zrovna před chvilkou jsem totiž googloval,ale nic funkčního jsem nenašel. Také bych se chtěl zeptat jestli funguje čtečka otisků prstů.

    Jinak je to pěkný článek

    24.1.2008 02:03 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (2): Vysoký výkon v malém balení
    WiFi LEDka nefunguje, je to v Bugzille ale má to zatím malou prioritu. Prý už na to je nějaký patch, který jen nebyl začleněn. Bluetooth fungoval hned po instalaci včetně LEDky. Fingerprint též out-of-box (to mě fakt překvapilo) prostřednictvím ThinkFingeru. Jediná (a dost zásadní nevýhoda) je, že to nespolupracuje moc dobře s KDE password okny, tak musím používat GDM místo KDM a mít vypnutý spořič obrazovky (který se spolehlivě zaseká a je třeba jej pak shodit z terminálu).
    24.1.2008 02:16 r
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (2): Vysoký výkon v malém balení
    krasny clanek (teda blogpost)
    24.1.2008 07:44 kajencik | skóre: 8 | blog: kajencik | Hradec Králové
    Rozbalit Rozbalit vše Thinkpad
    Skvělý blogpost :-) Sám mám v současné době R40 a R40e a už bych do jiného notebooku nez thinkpadu nešel :-) Možná jen dva odkazy pro toho kdo by se chtěl o těchto skvělých strojích dozvědět více:

    http://forum.thinkpads.com/ http://www.thinkwiki.org/

    (Omlouvám se jestli už to tu bylo)
    24.1.2008 08:48 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (2): Vysoký výkon v malém balení
    Moc pěkné. Mně si můžeš připočíst k čerstvým iksšedesátníkům. ;-) Jak přesně jsi měřil tu kompilaci kernelu? Mně totiž samotné make -j3 trvalo jen čtyři minuty (po defaultním výstupu z menuconfigu), mám podezření, že to něco vynechalo, třeba moduly :-), ale jelikož jsem naposledy ručně kompiloval kernel před pár lety na Slacku, tak už ani nevím, jak se to dělá dneska. :-) (Dnes si jen jako správný lenoch edituju PKGBUILDy, když potřebuju něco extra. Ten ale nemusí (pro účely porovnání) dělat přesně totéž. :-))
    24.1.2008 17:43 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (2): Vysoký výkon v malém balení
    Tak to je zvláštní, použil jsem prostě menuconfig, kde jsem dal uložit a následně make -j 3, které jsem změnřil pomocí time. Možná je někde nějaká krpa :-)
    25.1.2008 00:25 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (2): Vysoký výkon v malém balení
    Tak přesně to jsem udělal taky, a měl jsem to za ty čtyři minuty. :-) Přitom vím, že kompletní rebuild přes Arch Build System mi taky trvá cca. 20 minut (wallclock, a 30 minut user CPU time).
    25.1.2008 02:14 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (2): Vysoký výkon v malém balení
    Hoši, příště to zkuste s make allconfig (nebo tak nějak, taky už je to pěkně dlouho, co jsem si kompiloval vlastní jádro ;-)).
    25.1.2008 05:32 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (2): Vysoký výkon v malém balení
    To asi mělo být "allyesconfig". :-) Nebo možná "allmodconfig"? Nejsem si totiž jistý užitečností kernelu o velikosti 320 MB. :-D Ale oboje mi trvá přesně 30 minut. Asi nic moc. :-(
    24.1.2008 08:56 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (2): Vysoký výkon v malém balení
    Pěkný článek. X řada se mi vždycky líbila, nicméně jako hlavní pracovní nástroj bych jí asi nechtěl, hlavně kvůli malému displeji s nízkým rozlišením. Škoda, že nedělají nějakého přímého nástupe T23, což je vlastně takový mezičlánek mezi X a běžnou T řadou, který už nabízí 14" displej a 1400x1050 při mnohem kompaktnějších rozměrech než běžná Tčka.
    24.1.2008 09:18 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (2): Vysoký výkon v malém balení
    o co su kompaktnejsie, ked rozlohu udava tych 14"?
    24.1.2008 11:21 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (2): Vysoký výkon v malém balení
    O pár cm z každé strany. I ty údajně 14" T4x jsou pořád větší. Měl jsem je položené vedle sebe. Navíc mi tam překáží pro mě zbytečný touchpad.
    24.1.2008 09:10 finn | skóre: 43 | blog: finnlandia | 49° 44´/13° 22´
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (2): Vysoký výkon v malém balení
    U Lenováckých notebooků mi nevyhovuje rozložení klávesnice. Mám typ R61i a tedy i mírně odlišnou klávesnici a jako zásadní mínusy vidím:
    • existence nesmyslných kláves nad levou/pravou šipkou, čímž je nesmírně ztížená hmatová orientace,
    • umístění klávesy Fn vlevo dolů – zrovna tam, kde slušně vychované klávesnice mají Ctrl; nepříjemnosti tím způsobené asi netřeba popisovat,
    • nepříjemné přepínání na numerickou klávesnici, např. u Dellu stiskem Fn a příslušné klávesy na numerické klávesnici docílím vypsání znaku z numerické klávesnice. U Lenova se musím přepnout na numerickou (Fn + NmLk), napsat vybraný znak na numerické klávesnici a nakonec se přepnout zase zpátky. Zběsilost.
    • pro mne nepříjemné umístění svislítka vedle Enteru (jsem zvyklý mít jej nad Enterem).
    • Escape umístěný nad klávesou F1, nikoliv vedle ní. Nepříjemné, ale po čase se na to asi dá zvynout.
    Užívej dne – možná je tvůj poslední.
    24.1.2008 09:24 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (2): Vysoký výkon v malém balení
    ad 1) su nezmyselne, no mne nevadia z pohladu orientacie (sipky maju na sebe horizontalnu vystupenu ciaru a su oble), ale ze ak maju priradenu funkciu, da moze byt neprijemne do nich trafit. ale su skvele ako shortcut keys, kde mam spolu so sipkami takmer vsetko potrebne pre ovladanie hudby

    2) ale ano treba, mne to vyhovuje omnoho viac + pri niektorych polohach ruky je ctrl na kraji omnoho neprijemnejsie na pouzitie

    3) to je veru dobry napad, no na us layoute by ma to ani nenapadlo :)

    4) to je proste europska klavesnica

    5) hej, do tyzdna si clovek zvykne -- je to ale mala cena za velke Fn klavesy a medzery medzi stvoricami + poslednym blokom klaves
    24.1.2008 09:58 finn | skóre: 43 | blog: finnlandia | 49° 44´/13° 22´
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (2): Vysoký výkon v malém balení
    U bodu č. tři není problém v rozložení klávesnice (používám standardně US klávesnici), ale v tom, že některé programy vyžadují jako vstup např. plus/mínus právě z numerické klávesnice (třeba mplayer).
    Užívej dne – možná je tvůj poslední.
    24.1.2008 10:02 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (2): Vysoký výkon v malém balení
    To bych se divil, kdyby to nešlo nějak přemapovat. :-)
    24.1.2008 11:13 finn | skóre: 43 | blog: finnlandia | 49° 44´/13° 22´
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (2): Vysoký výkon v malém balení
    V linuxu možná, ale (asi) ne ve windows a stejně by to bylo jen obcházení problému způsobeného nedomyšleným návrhem klávesnice.
    Užívej dne – možná je tvůj poslední.
    24.1.2008 12:47 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (2): Vysoký výkon v malém balení
    mplayer? to som si prave skusil -- pri hudbe to nerobi nic a pri videu to iste co - a + na us layoute
    24.1.2008 13:10 finn | skóre: 43 | blog: finnlandia | 49° 44´/13° 22´
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (2): Vysoký výkon v malém balení
    Aha, no tak mplayer opravdu reaguje i na obyčejné +, -, * nebo /. Ale nic to nemění na tom, že existují aplikace, které očekávají vstup z numerické klávesnice.
    Užívej dne – možná je tvůj poslední.
    25.1.2008 02:16 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (2): Vysoký výkon v malém balení
    Třeba freeciv a freecol. Nicméně tam se to dá poměrně snadno obejít používáním šipek a home/end/pgup/pgdn pro pohyb. ;-)
    24.1.2008 13:52 davadu | blog: davadu | Uherské Hradiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (2): Vysoký výkon v malém balení

    Mám R50e a na klávesnici nedám dopustit, protože jsem si na to rozložení hodně zvykl.

    Ad1) Ty nesmyslné klávesy nad šipkou využívám velmi často. (v multimédiích, webových prohlížečích) A po klasických šipkách šahám stejně neomylně, často se přistihnu, že když sedím u klasické klávesnice, tak mi tam ty nesmyslné klávesy chybí.

    Ad2) Abych pravdu řekl, tak mi víc překáží klávesa Win než Fn. :)

    Ad3) S tím souhlasím, u R50e se Numlock řeší Shift+NumLock, ale numeriku využívám naprosto minimálně.

    Ono je to všechno prakticky o zvyku. :)

    24.1.2008 09:25 Jakub Suchy | skóre: 22 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (2): Vysoký výkon v malém balení
    Ma to audio konektory po strane - je to jeden z tech kousku, ktere jeste nezmrsili :-) Ja mam T61 a jiz jsem zmrseny a neskutecne me to sere.
    24.1.2008 17:45 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (2): Vysoký výkon v malém balení
    Souhlas, nikdy jsem nepochopil, k čemu jsou konektory zepředu. Sice je to perfektní, že tam můžu "rychle" píchnout sluchátka, ale pokud tam budu mít připojené třeba repráčky, tak mi budou kabely jen překážet.
    24.1.2008 11:00 Billy The Pilgrim | skóre: 1 | blog: Swamp
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (2): Vysoký výkon v malém balení

    Ahoj, peknej zapisek, diky za nej. Sam jsem hrdym a spokojenym majitelem starsiho bratra (X31) a tak by me zajimala jedna vec. Thinkpady pokud vim obecne mivaly snad jenom dva nedostatky.

    • Kvalita LCD - a tady nemluvim o rozliseni, ale o barvach (obecne trochu "vyblite") a kontrastu (vzdycky mi prijde, ze na svetle by to chtelo tak o dva az tri stupne v nastaveni vic).
    • Titan jenom na spodku case a vrsek (okolo klavesnice) reseny plastem (nekdy je tam jenom tenky prouzek a namahanim obcas praskne)

    Mohl bych proto poprosit o detailnejsi hodnoceni v techto dvou ohledech (hlavne ten display me zajima)? Sam se chystam na upgrade asi na T-ckovou radu (z Xka jsem uz asi "vyrostl" - mobilita je fajn, ale obcas se hodi i vetsi LCD, CD/DVD a vseobecne lepsi vybava)

    Predem dik, David

    24.1.2008 17:54 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (2): Vysoký výkon v malém balení
    LCD se mi zdá lepší než ve starších generacích, pokud ho ale postavím vedle Samsungu 245B, tak působí velmi tmavě, pozorovací úhly jsou mizerné. Když ale není srovnání s ničím vedle, jsem docela spokojený. I na slunku je něco vidět. Řekl bych, že to v podstatě odpovídá pracovnímu notebooku bez nároků na jakékoli multimediální užití.

    S tím titanem si nejsem jistý. Spodek je určitě částečně kovový, horní strana je celá z plastu. Je ale velmi pevný. Popsal bych to asi tak, že prostor kolem klávesnice, který má cca 2 mm na šířku a kolem 5 mm na výšku skoro nejde ohnout (určitě to není jako na R40, kde bylo místo nad UltraBay slotem, kde se téměř na všech kusech časem objevila prasklina. Plasty jsou o dvě třídy pevnější.). Z nějakého takového plastu je i zbytek notebooku.

    K tomu "vyrostení z Xka" -- mám k němu dok a velké externí LCD. CD/DVD mechaniku jsem použil asi dvakrát, z toho jednou pro instalaci :-) a ostatní konektory (mimo DVI a nejistého ExpressCardu) má X stejné jako T. Výkonnou grafickou kartu nepotřebuji...jedinou slabinu bych viděl asi ve výdrži na standardní baterii.
    24.1.2008 21:26 Billy The Pilgrim | skóre: 1 | blog: Swamp
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (2): Vysoký výkon v malém balení

    Ad. LCD - ja to porovnaval s bratrovym Macbookem a je to fakt docela rozdil. Matna uprava je sice fajn (neodrazi kdejaky postranni svetlo z okna), ale pokud tam ten jas holt neni, tak s tim nenadela nic ani svecena voda. Totez uhly pohledu.

    Ad. plasty - plast nahore nad LCD bych mozna i prezil, zvlast pokud u novejsich modelu je "roll-cage" (nosny ram z kovu), ale ty plasty okolo klavesnice vylozene stvou - aspon ze se daji lepit (epoxid to jisti ;o).

    Ad. "vyrosteni z Xka" - dok sice nemam (pouzivam externi CD/DVD), ale jinak to sedi. Obcas notebook taky zapojim na externi LCD a klavesnici a udelam z nej v podstate desktop. Ale mluvim o necem jinem - Xko jsem kupoval kdyz jsem jeste byl student. Prenaseni denne na prednasky a hodne cestovani (i outdoor) znamenalo, ze kazde pulkilo vahy dolu se hodilo. Casy se ale zmenily. Cestuju sice porad, ale uz "civilizovaneji" (zadne tahani notebooku v batohu stopem pres Evropu) a zacina mi vadit, ze kdyz si chci vecer s nekym pustit film, tak to chce skoro externi repraky a hlavy hoodne u sebe (kvuli tem uhlum pohledu). Totez plati pro tu externi CD/DVD (neni to zasadni, ale je to nepohodlne), taky vic portu se hodi vzdycky a vyssi vykon za nizsi cenu je jako bonus...

    Ted jenom uvazuju, jestli se vyplati cekat az Intel vyda nove Quadcory (planovane v breznu) a koupit az prijdou na bezny trh (planuju tak okolo Vanoc, tzn. kupovat nekdy po novem roce) a doufat, ze s tim zlepsi i to, co se mi nelibi ted (LCD), nebo koupit uz ted dualcore.

    25.1.2008 02:29 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (2): Vysoký výkon v malém balení
    Ad jas: když jedu z baterky, tak jedu takřka vždy na minimální jas a zaujímám takovou polohu, aby byl displej i přes to čitelný (např. stíním si tělem displej apod.).

    Ad povrch: S lesklým displejem jsem měl párkrát tu čest na ostrém světle a pro sebe bych ho nechtěl. Mat vypadá za normálních podmínek hůř, ale za horších je mnohem použitelnější.
    25.1.2008 02:25 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (2): Vysoký výkon v malém balení
    Plast může být klidně stejně pevný, ale díky lépe navržené geometrii méně namáhaný. ;-)
    Zdenek.Z avatar 26.1.2008 17:03 Zdenek.Z | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (2): Vysoký výkon v malém balení
    Tak já mám R50 a pozorovací úhly displeje tam jsou jedny z nejlepších co jsem u notebooku viděl. Ale třeba u kámošovy R40 jsou docela špatné (ale ta je taky hodně stará) a u T61p co jsem nedávno viděl mi přišly o něco horší. Tak je možné, že se to nějak víc liší model od modelu. Jo, jas a kontrast je nic moc, větší by se občas hodil.
    24.1.2008 14:28 PMD
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (2): Vysoký výkon v malém balení
    Moc pěkné shrnutí, díky, ale za každé "pakliže" bych tě z dovolením 1x kopnul do varlátka.
    24.1.2008 17:57 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (2): Vysoký výkon v malém balení
    I já děkuji za kladné hodnocení článku (to patří všem, co komentovali).

    Ad "pakliže": Sice se mi nezdá, že by čtyřnásobný výskyt v celém článku byl nějakým přemnožením, rád jej ale příště nahradním jiným slovem ;-)
    24.1.2008 18:04 finn | skóre: 43 | blog: finnlandia | 49° 44´/13° 22´
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (2): Vysoký výkon v malém balení
    Zkusi si cvičně najít slovo pakliže ve Slovníku spisovné češtiny – a pokud ho nenajdeš, ničemu se nediv ;)
    Užívej dne – možná je tvůj poslední.
    24.1.2008 19:52 peter
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (2): Vysoký výkon v malém balení
    Hmm, ze 30% cena navyse za dodanie? V USA si konfiguruju pekne na mieru a my si tu musime este priplacat a to ani nehovorim o aktualnosti sk webu lenova... (r61 tam dali asi 2 mesiace po uvedeni, uz ho mali vsade v obchodoch len sk stranka lenova o nom nevedela). Dalej ebay a zakaz dovozu pouzitej elektroniky z usa na sk, clovek by si myslel, ze v roku 2008 neni problem kupit hocico hocikde... Ked si clovek pozera tie ceny v usa, az mi je do placu.
    2.7.2014 18:09 Milan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lenovo ThinkPad X61 (2): Vysoký výkon v malém balení
    $199.99 http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16834317406

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.