abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 751 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Sedmero pozastavení na cestě od DVB k MPEG-4

    22.1.2007 12:35 | Přečteno: 3630× | Mohlo by se někomu hodit

    Pozor, dlouhý zápisek! Koho zajímá, jak s pomocí mencoderu kóduji nahrané filmy z televize, nechť čte dále, ale byl varován :-)

    Pozastavení první: důvody

    Proč se do konverze pouštět:

    Pozastavení druhé: pacient a skalpel

    Na vstupu konverze se očekává jednolitý videosoubor v MPEG-2, který již prošel odtučňovací kůrou v podobě vymazání reklam v programu dvbcut. Pro konverzi videa jsem si zvolil mencoder a jakožto pomocný nástroj Avidemux.
    Jistě, Avidemux lze použít i pro samotnou konverzi, v současné verzi však stále má jistá omezení (například nelze nastavit poměr stran videa) a pro vzdálená spouštění na serveru se taky zrovna nehodí. Program tedy používám zejména pro odladění filtrů, které na záznam hodlám použít, a pro výpočet bitové šířky při požadované velikosti výsledného videa.

    Poznámka: Pro výpočet bitrate je nutno znát délku videa, kterou ovšem z uloženého televizního záznamu (zejména pak u formátu MPEG-TS) můžete v přehrávači pouze odhadovat – není neobvyklé, že v tomto světě jedna sekunda ve skutečnosti znamená sekundy hned tři. Pro přesné zjištění délky pořadu je tedy dobré spolehnout se na editor, který si nad videosouborem vytvoří pomocný index.
    Avidemux se také hodí pro hledání snímků vhodných ke střihu v případech, kdy se rozhodnu výsledné video rozdělit do dvou či více souborů.

    Pozastavení třetí: kabátek

    S ohledem na schopnosti stolního přehrávače jsem vsadil na jistotu omšelého kontejneru AVI, do kterého vkládám video ve formátu MPEG-4 a zvuk obvykle originální MPEG-1 layer 2 kódovaný se 192kb šířkou, případně překódovaný layer 3 s 96 či 128kb šířkou. Někdo může oprávněně namítnout, že kódování z MP2 do MP3 sníží kvality zvuku za cenu nepatrných pár ušetřených megabajtů, subjektivně však ve výsledku žádný rozdíl neslyším a ušetřených 50 MB na 700 MB pro video zase tak nepatrné číslo není.
    Kódování zajišťuje knihovna libavcodec (neb jak říká nápověda „best quality!“), FourCC ovšem nastavuji na hodnotu DX50. Nikoho také nepochybně nepřekvapí dvouprůchodové kódování obrazu, oproti jedinému průchodu je kvalitativní nárůst jasně viditelný, zatímco více průchodů pro mne znamená akorát ztrátu času, neboť už v tom žádný posun v kvalitě nevidím.
    Samotné kódování spouštím pomocí skriptu, který si podle potřeby upravuji a který vypadá přibližně takto (dlouhé řádky jsou rozděleny):

    #/bin/sh
    #
    
    INPUT=$1
    VIDEO_OPT=" -ovc lavc -lavcopts vcodec=mpeg4:vbitrate=1356: \
     vmax_b_frames=2:mbd=2:v4mv:aspect=16/9:dia=2:trell:cbp:mv0: \
     vlelim=-4:vcelim=7:lumi_mask=0.1:dark_mask=0.1:vpass="
    MISC_OPT=" -vf crop=702:574:8:2,scale=560:448 -sws 10 -ssf cs=10 \
     -ffourcc DX50 -passlogfile ${INPUT%%.mpg}.log -ss 0 -frames 93874"
    
    mencoder -oac copy -o /dev/null ${VIDEO_OPT}1  $MISC_OPT $INPUT
    sleep 1
    mencoder -oac mp3lame -lameopts abr:br=96 \
     ${VIDEO_OPT}2  $MISC_OPT $INPUT -o ${INPUT%%.mpg}.avi
    

    Pozastavení čtvrté: velikost výsledku

    Při snaze optimalizovat výslednou kvalitu videa v závislosti na bitové šířce, očekávané velikosti souboru a rozlišení obrazu je dobrým vodítkem hodnota udávající, kolik bitů se průměrně spotřebuje na jeden obrazový bod (bits per pixel). Někde jsem četl, že rozumný rozsah hodnot je 0,5–1,0 pro MPEG-2 a 0,2–0,5 pro MPEG-4. Jenomže co dělat, když originální televizní vysílání má tuto hodnotu necelých 0,3 b/px?
    Několik experimentů mě přesvědčilo, že hodnota 0,2 pro MPEG-4 je hodně dobrá a 0,15 ještě uspokojivá. Pokud však chci takovýchto hodnot dosáhnout a zároveň snížit velikost videosouboru o více jak polovinu, nezbývá mi, než také zmenšovat rozlišení obrazu. V závislosti na tom, jak který nahraný pořad je pro mne cenný, zmenšuji velikost souboru na polovinu až čtvrtinu původní velikosti a zároveň snižuji výšku obrazu na (obvykle) jednu z hodnot 512, 448 a 384 (viz filtr scale). Schválně píšu výšku, neboť obvykle je třeba ořezat černé okraje u obrazu nalevo a napravo (viz filtr crop), čímž se šířka stává více proměnlivou. Navíc může být zobrazovaná šířka přepočítaná v závislosti na udávaném poměru stran.
    Vzhledem k již zmíněné časté nevalné kvalitě vysílaného obrazu zmenšení rozlišení výsledek nijak významně nedegraduje, navíc s sebou přináší tu výhodu, že nemusím řešit odstranění prokládání (deinterlace). Základem úspěchu je však použití dobrého algoritmu pro škálování obrazu – mencoder jich prostřednictvím parametru -sws nabízí hned jedenáct, jejichž kvalita se navzájem liší velmi výrazně. Rozdíly jsou patrné v efektu kostičkování obrazu, ostrosti hran a vyplnění jednobarevných ploch (patrné například u titulků); po otestování všech typů mi nejlepší výsledek dal typ 9 (lanczos) a 10 (přirozený bikubický spline). Rozmazanému obrazu aspoň trošku pomůže lehké doostření pomocí parametru -ssf.

    Pozastavení páté: kvalita kódování

    Musím se přiznat, že většině parametrů, které v mém skriptu následují za -lavcopts, nijak zvlášť nerozumím – obecně by měly zlepšovat výslednou kvalitu obrazu a jsou opsány z nápovědy a nejrůznějších internetových útržků. Mé povědomí o nich je tedy následující:

    Rychlost kódování se na 3GHz procesoru pohybuje v rozmezí 10–20 snímků za sekundu; možná mám v nastavení nějakou zbytečnou brzdu, které si ovšem nejsem vědom.

    Pozastavení šesté: filtry

    Ze začátku zápisu se zmiňuji o vylepšení nekvalitního obrazu s pomocí filtrů. Možná poněkud překvapivě není mou hlavní zbraní pro odstranění šumu filtr denoise3d ani jeho vylepšená varianta hqdn3d, ale Gaussovo rozostření unsharp. Filtr aplikuji pouze na jasovou složku obrazu, velikost matice zadávám 3x3 a nakonec doostřuji kladným číslem okolo hodnoty 0,5 – plný zápis filtru tak vypadá následovně: unsharp=l3x3:0.5.
    V jednom případě – u filmu Stvoření světa – jsem též docenil kvality filtru MSmooth, který s animovaným záznamem umí hotové zázraky. Konverzi jsem však v tomto případě dělal v Avidemux, neboť u mencoderu jsem jej v seznamu filtrů nenašel.

    Pozastavení sedmé: drobnosti

    Starší verze mencoderu se občas zasekly při začátku druhého průchodu s chybovou hláškou týkající se generování křivky, upgrade na rc1 toto vyřešil.
    Zařízení /dev/null je skvělé úložiště pro výstup prvního průchodu konverze.
    Rozdělení videa na více částí zajistí parametry -ss a -frames, které udávají počáteční čas a počet snímků ke konverzi; každá část videa se tak kóduje zvlášť, vhodné hodnoty k těmto parametrům pomůže najít Avidemux.
    Stejně ale asi budu muset investovat do koupě dalšího pevného disku ...

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    David Ježek avatar 22.1.2007 14:01 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sedmero pozastavení na cestě od DVB k MPEG-4
    FourCC ovšem nastavuji na hodnotu DX50

    proc tam nedat treba xvid? mas nejaky konkretni duvod proc zrovna fourcc DivXu5?

    kódovaný se 192kb šířkou v závislosti na bitové šířce

    Jaka sirka? nejak to slovo nechapu, to o cem mluvis je totiz tzv "datovy tok" alias "bitrate".

    jednu z hodnot 512, 448 a 384 ... že nemusím řešit odstranění prokládání

    deinterlaci musis imho resit pokazde, pokud zdroj a) nebyl progressive a za b) resizujes na neco jineho nez "halfPAL"

    nejsem nepřítelem B-snímků

    nejaky duvod proc byt nepritelem B-snimku? ja osobne jsem treba jejich velkym pritelem, byt maji nevyhody plynouci z jejich definice.

    jinak povidani pekne.

    Jiří Poláček avatar 22.1.2007 14:33 Jiří Poláček | skóre: 47 | blog: naopak | Sivice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sedmero pozastavení na cestě od DVB k MPEG-4
    FourCC ovšem nastavuji na hodnotu DX50

    proc tam nedat treba xvid? mas nejaky konkretni duvod proc zrovna fourcc DivXu5?

    Nemám. Existuje nějaký důvod, proč tam dávat zrovna XVID?
    kódovaný se 192kb šířkou v závislosti na bitové šířce

    Jaka sirka? nejak to slovo nechapu, to o cem mluvis je totiz tzv "datovy tok" alias "bitrate".

    Pravda, nevhodný překlad. Někde jsem jej zahlédl a nechal jsem se zmást.
    jednu z hodnot 512, 448 a 384 ... že nemusím řešit odstranění prokládání

    deinterlaci musis imho resit pokazde, pokud zdroj a) nebyl progressive a za b) resizujes na neco jineho nez "halfPAL"

    Subjektivně vnímám jen zmenšený obraz a obraz s odstraněným prokládáním následně zmenšený jako dva stejné výsledky, takže se tím nezabývám.
    nejsem nepřítelem B-snímků

    nejaky duvod proc byt nepritelem B-snimku? ja osobne jsem treba jejich velkym pritelem, byt maji nevyhody plynouci z jejich definice.

    Nevím, zdá se, že jsou tací mezi námi ...
    Sudoku omrzelo? Zkuste bobblemaze! | Statistiky jsou jak bikiny. Napoví hodně, všechno ale neukážou.
    22.1.2007 14:14 zde | skóre: 9 | blog: Linuch | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Jak dělat capture?
    Přemejšlím že bych taky naskočil do vlaku, ale nemůžu se rozhodnout, která varianta je lepší:
    a) K televizi obyčejný levný STB (Třeba digipal 2) + PCI karta do PC.
    + cena
    + snadné zpracování dat na PC
    - nutnost mít zapnuté PC (spotřeba)
    - horší komfort obsluhy (chybí věci jako nahrávání jedním tlačítkem, timeshifting, atd)
    
    b) Koupit STB s HDD a dvěma tunery.
    + snadná obsluha
    + nízká spotřeba
    - cena (cca 8k+ za Sencor SHR 9116T)
    - nutnost data do PC nosit přes DVD-RW
    
    c) ???
    
    Táto, ty de byl? V práci, já debil.
    Jiří Poláček avatar 22.1.2007 14:37 Jiří Poláček | skóre: 47 | blog: naopak | Sivice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak dělat capture?
    Karta PCI má pro mne tu výhodu, že mohu programovat nahrávání vzdáleně po Inetu (wakeonlan, ssh, vlc, shutdown).
    Sudoku omrzelo? Zkuste bobblemaze! | Statistiky jsou jak bikiny. Napoví hodně, všechno ale neukážou.
    Josef Kufner avatar 22.1.2007 16:48 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak dělat capture?
    man at ;-)
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    22.1.2007 17:26 Lu-Tze | skóre: 15 | blog: Lu-Tzeho blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak dělat capture?
    jednoznačně b) ale takový, který má buď USB (něco jako tenhle ale ne Mascom :-)) nebo s ethernetem (viděl jsem takový, byl postavený na linuxu, teď ho nemůžu najít)

    já bych určitě nekoupil jiný než s podporou pro přenos z i do stb...
    22.1.2007 17:55 zde | skóre: 9 | blog: Linuch | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak dělat capture?
    USB obvykle moc nefunguje. Tomu s Linuxem se tuším říká Dreambox, ale je to dost drahé a hlavně nepříliš user friendly. U Sencora je přenos dat díky vestavěné DVD vypalovačce bezproblémový, ovšem nejsem si jistý jestli nahrávání z DVB neprobíhá přes analogovou cestu. Nikde jsem se to nedočetl, ale protože je to velmi levné, a protože tam jdou nastavovat různé úrovně "komprese", tak by mě to bohužel nepřekvapilo..
    Táto, ty de byl? V práci, já debil.
    22.1.2007 14:37 zde | skóre: 9 | blog: Linuch | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše dvouprůchodové kódování obrazu
    Nikoho také nepochybně nepřekvapí dvouprůchodové kódování obrazu, oproti jedinému průchodu je kvalitativní nárůst jasně viditelný, zatímco více průchodů pro mne znamená akorát ztrátu času, neboť už v tom žádný posun v kvalitě nevidím.
    Proč by dvouprůchodové kódování mělo přinést vyšší kvalitu? Pokud jsem omezen velikostí výsledku tak samozřejmě musím volit buď konstantní průměrný bitrate (což souhlasím je neefektivní), nebo dva průchody (což zase dlouho trvá). Ale pokud mne víc než velikost výsledku zajímá jeho kvalita, proč nepoužít jednoprůchodové kódování s předem odhadnutým vqscale? Oč to bude horší než 2-pass?
    Táto, ty de byl? V práci, já debil.
    Jiří Poláček avatar 22.1.2007 14:40 Jiří Poláček | skóre: 47 | blog: naopak | Sivice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: dvouprůchodové kódování obrazu
    Nevím, nikdy jsem to nepoužil.
    Sudoku omrzelo? Zkuste bobblemaze! | Statistiky jsou jak bikiny. Napoví hodně, všechno ale neukážou.
    22.1.2007 17:23 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: dvouprůchodové kódování obrazu
    Přesnější by asi bylo uvést, že více průchodů zajistí optimální distribuci bitrate, který je k dispozici. Jinak řečeno nejvyšší možná kvalita pro kýženou výslednou velikost.
    22.1.2007 17:35 zde | skóre: 9 | blog: Linuch | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: dvouprůchodové kódování obrazu
    Co je to kýžená výsledná velikost?
    Táto, ty de byl? V práci, já debil.
    22.1.2007 18:33 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: dvouprůchodové kódování obrazu
    Požadovaná konečná velikost podle aktuální potřeby, řekl bych. Nebo tady někomu dělá problémy čeština?
    22.1.2007 19:01 zde | skóre: 9 | blog: Linuch | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: dvouprůchodové kódování obrazu
    > Požadovaná konečná velikost podle aktuální potřeby, řekl bych.

    Co myslíte "aktuální potřebou"? To jako film z DVD zkomprimujete nejprve (dvěma průchody, samozřejmě) na 700MB, pak zjistíte že je to nekoukatelné, tak to dalšími dvěma průchody uděláte znovu na 1400MB? Proč používat 4 průchody místo jednoho?

    Mě je jedno jestli bude video mít 500MB nebo 900MB, pokud to bude koukatelné a pokud budu vědět že bitíky jsou alokovány optimálně (vyšší bitrate pro světlé a akční scény, menší pro tmavé apod).

    > Nebo tady někomu dělá problémy čeština?

    Bude to jinde.
    Táto, ty de byl? V práci, já debil.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.