abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 763 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    [ Cesta ] : 2) Windows 2k

    21.1.2007 21:09 | Přečteno: 1294× | Putování časem | poslední úprava: 21.1.2007 21:18

    V minulém dílě jsem se snažil alespoň minimálně popsat jaké jsem měl problémy s mými windows 98 (obr. 1.4). Někteří tento zápisek četli takže asi již vědí, že dnes budu psát o instalaci a celkovém používání Windows 2000 (win2k, obr. 2.0).


    No začalo to někdy kolem roku 2k - 2k1 kamarád mi řekl, že vyšla nějaká nová Windows, ale ať se připravím na to, že některé programy (hlavne hry). Jelikož jsem hry nikdy pořádně nehrál a měl jsem jenom pár vybraných, které svým způsobem fugovaly, ale toto jsem byl schopný oželet. Jednoho leptního dne jsem si přinesl spoustu CD se všemi ovladači a podobnými věcmi a pustil se hrdě do instalace ...


    Docela mě zaskočil fakt, že když naskočila instalace tak to vypadalo jako instalce DOSu a takovýchto systémů ... ale jelikož jsem svým způsobem byl ještě navyklý na DOS (viz, obr 2.1) a podobné systémy tak mi tato 1. část instalace zase takové problémy nedělalo ... .-) ... Ani mi nějak nedělalo problém proklikat se touto instalací a asi po půl hodince kopírování základních souborů mi naskočila grafika i s mým údivem, že měla rozlišení celých 800x600 a 256 barev. Dál instalace již probýhala naprosto bez problémů.


    K mému naprostému údivu jsem nechápal skutečnost, že celý systém si našel veškeré ovladače a podpůrné programy por ně jako je ovládání zvuku, vytáčení internetu atp ... no prostě celý systém fungoval jak měl ... Což mě docela překvapilo už jenom kvuli tomu, že ubylo i věčných restartů, které byly na Win98 naprostou samozřejmostí ...


    Další výhody byly samozrejmně navýšení výkonu, který byl již při prvním startu velice patrné ... na to, že můj počítač nebyl zrovna jeden z nejlepších už v době kdy jsem na mém počítači běžely Windows 98, tak jsem byl opravdu překvapen výkonem mých nových Windows 2k.


    Jediná nevýhoda, která byla už na začátku byla skutečnost a sice to, že opravdu nefungovaly některé programy a hlavně hry, které jsem nikdy pořádně nehrál, kvůli změně jádra z klasického a již poměrně starého jádra win98 na WINNT.


    No prostě windows 2k jsem používal neskutečně dlouho a stále když musím někdy instalovat windows, tak jednoznačnou volbou jsou pro mě Windows 2000.

           

    Hodnocení: 57 %

            špatnédobré        

    Anketa

    Příjde Vám OS MS Windows 2000 jako nejpovedenější/povedený
     (25 %)
     (37 %)
     (27 %)
     (4 %)
     (8 %)
    Celkem 109 hlasů

    Obrázky

    [ Cesta ] : 2) Windows 2k, obrázek 1 [ Cesta ] : 2) Windows 2k, obrázek 2

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Shadow avatar 21.1.2007 21:29 Shadow | skóre: 25 | blog: Brainstorm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: [ Cesta ] : 2) Windows 2k
    Hmm... v anketě chybí možnost "W2K neznám a nikdy jsem s ním nepracoval". Před třemi lety jsem přemýšlel, jestli mám z W98 přejít na W2K nebo WXP. Bohužel pro MS, GNU/Linux byl rychlejší...
    If we do not believe in freedom of speech for those we despise we do not believe in it at all.
    21.1.2007 21:32 niobi | skóre: 10 | blog: Niobi w3b.1og | Liberec city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: [ Cesta ] : 2) Windows 2k
    No to mě nenapadlo .-) ... ale je pravda, že tam tato odpověď chybí... dá se nějak anketa ještě změnit ?
    Totalni paranoia Linuxaka: emerge -C windows-base/windowsXP-meta MAC-WAR.eu - aneb i na apple je warez :-P
    21.1.2007 21:49 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: [ Cesta ] : 2) Windows 2k
    Já zase s 2000sícovkami pracoval jen ve škole, takže nevím, doma jen 95, 98, 3.11, XP - ano, pořadí je správné, ale ty 3.11 jen zkušebně :). Pak už samozřejmě linux...
    Baník pyčo!
    Shadow avatar 22.1.2007 01:22 Shadow | skóre: 25 | blog: Brainstorm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: [ Cesta ] : 2) Windows 2k
    dá se nějak anketa ještě změnit ?
    Pokud se to od mého posledního zápisku v blogu nezměnilo, tak ne.
    If we do not believe in freedom of speech for those we despise we do not believe in it at all.
    21.1.2007 23:05 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: [ Cesta ] : 2) Windows 2k
    Nejpovedenejsi, alespon dle mych zkusenosti byly NT4. Na W2k jedu v praci, asi jiz sesty rok a musim uznat, ze pokud se sesneruje uzivatel (opravdu uzivatel) nemoznosti instalace programu a spoustu veci taha ze site, jedna se o pomerne stabilni system. Cimz nechci rict, ze by mi obcas nepily krev, typicky kdyz klient Lotus Notes ztrati spojeni se serverem, tak s nim proste nikdo nehne. Na pokusy o zavreni odpovi, ze probiha ladeni programu, mam vyckat az bude ukonceno a pak to zkusit znovu. No, resi to cudlik :-D Nebo, ted doslo k tomu, ze mi admin nainstaloval na mou zadost Gimp, ale pod Adminem a uzivatelska instalace ma nejake mouchy. Treba ukladani obycejnych fotek (cca 700 kB) po otoceni nefunguje. Gimp dela jako ze uklada, ale nic se treba hodinu nedeje. Nasledovala odinstalace, projiti registru, instalace pode mnou (byly mi na chvili propujceny prava admina, hec :-) ) a vysledek je stejny. Pritom Gimp pod adminem funguje normalne. Nekde neco dohniva a nejde se toho zbavit.... A pokud se nestane nic zvlastniho, tak na nich jeste nejaky ten rok stravim, ja mam sice ted novy pocitac, ale cca 50 procent pocitacu u nas by melo problemy s WXP, o Vistach nemluve. Samo IT evidentne s nejakym posunem moc nepocita. IT by nas nejradsi videlo na tenkych klientech a dalo moc prace, ze nase prace vysvetlit,ze se nase prace malinko lisi od prace sekretarky. I tak mame MicroStation a LIDS na serveru (Windows, samozrejme) a teprve mohutny upgrade serveru dokazal tyhle programy rozhybat tak, aby fungovaly SKORO jako na lokale... O specialitach typu Kokes, Groma a tak jsme jim radsi moc nerikali :-)
    22.1.2007 09:36 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: [ Cesta ] : 2) Windows 2k
    W2K byly pěkná sračka. Nikdy se mi je nepodařilo na mém starém stroji uspokojivě rozchodit. Ano, jednou se mi to povedlo - dočasně - ovšem vyžadovalo to několik speciální patchů které jsem musel postahovat po všech čertech, protože zrovínka moje kombinace chip (AMD), chipset (VIA) a grafická karta (ATI) byla bez toho patche nepoužitelná (uznejte sami že 256barev není to pravé ořechové). Má snad cenu tady podotýkat, že Linux (tehdy ještě Mandrake 8.1) si s tím ve své době poradil bez nejmenších problémů?

    Bohužel to nebyl jediný stroj kde w2k byl vůbec problém plnohodnotně nainstalovat. Ano. Základní OS byl docela v pohodě, ale to martyrium s nastavením ostatního hardware bych nepřál ani největšímu nepříteli. (Teda s výjimkou toho co je na svém stroji výslovně chtěl).

    Za nejpovedenější systém tak chtě nechtě musím považovat dnes již archaické win98se. Některé co jsem instaloval fungují na svých strojích bez problémů dodnes. Navzdory nejrůznějším bezpečnostním strašákům. Uživatel se však o ně musí pochopitelně starat.

    Instalace MS Windows je však pro mne již dávno zapomenutou černou můrou. V současné době pokud už nějaké instaluji, tak jedině do virtuálního prostředí vmware (pod linuhovým hostem) a tam výše zmíněné problémy nemám.
    22.1.2007 09:48 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: [ Cesta ] : 2) Windows 2k
    Jsou veci mezi nebem a zemi :-) Ja mam momentalne problem s instalaci 98SE u jednoho meho kamarada :-) Po dvouhodinovem boji jsem je dokazal presvedcit, ze mys je normalni soucasti OS, ze sitova karta ma fungovat. Jeste jim rict, ze graficka karta zvladne vic nez 256 barev na vice nez 640x480, ze to nezname zarizeni na desce Matsonic je integrovana zvukova karta etc. :-D Podotykam, ze HW je cca z te doby (1998-2001)
    22.1.2007 13:26 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: [ Cesta ] : 2) Windows 2k
    Ty jsi dokázal přesvědčit Windows, že myš je jejich normální součástí? :-) Tak tomu se, myslím, říká „vyhádat tele z jalový krávy“. :-D
    22.1.2007 13:51 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: [ Cesta ] : 2) Windows 2k
    Jedna nula pro zajice ;-)
    22.1.2007 13:58 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: [ Cesta ] : 2) Windows 2k
    To víš, snažil jsem se představit si, jak z kernel32.dll trčí myš, ale nějak mi to moc nešlo. :-D
    22.1.2007 14:58 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: [ Cesta ] : 2) Windows 2k
    No, vzhledem k tomu, ze to byla mys Genius, tak to by to byla jedina cesta, jak vyrobit pro W98 genialni kernel :-D
    otula avatar 22.1.2007 19:28 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: [ Cesta ] : 2) Windows 2k

    No, tak pokud jde o Windows, musím se právě W2k zastat. Mně přišly jako nejpovedenější systém MS. Moje cesta systémy vypadala takto: MS DOS+Win 3.11, krátké, zato strastiplné období s Win95, spokojené období s NT4, pokus o W98, rychlý návrat k NT4... Rozjásal jsem se, když přišly Win2000. V práci na pracovním PC je mám stále. Doma jsem měl krátkou dobu WinXP, než jsem ho šťastně nahradil Linuxem, který už jsem předtím dlouho používal jako serverový systém.

    Problém nainstalovat Win2000 jsem neměl nikdy nikde, a to už mám za sebou dlouhou řádku instalací. A mimochodem je to velmi stabilní systém (aspoň pokud jde o BSOD - jinak se ale běžně stává, že zůstane viset aplikace, která nejde sestřelit, první Ctrl+Alt+Del funguje, člověk klikne na správce úloh, který už nenaběhne, a jediné co pak naběhne, je tvrdý reset :-D Holt, do Linuxu mají Win ještě daleko)

    Ale abych byl objektivní, potkal jsem pár počítačů, kde Win98se běžely dlouho a stabilně. Ono to je asi hodně o ovladačích, a platí to stejně pro všechny systémy, Linux nevyjímaje

    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    pdp7 avatar 22.1.2007 21:42 pdp7 | skóre: 33 | blog: Mravenec_v_LCD_monitoru | Zákupy u České lípy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: [ Cesta ] : 2) Windows 2k
    Co to tady kecate za ptakoviny.... Nejlepsi widle od M$ byli tak maximalne windows 3.1! Byly jednoduchy, nemeli zadnej podelanej registr, jenom dva konfiguraky win.ini, system.ini, kdyz se neco podelalo na konfiguraci stacilo je vymaznout, obnovit ze zalohy a jelo se dal. Co s tema dnesnima widlema, jedine vymazat na nainstalovat znova (diky nechci).
    22.1.2007 21:47 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: [ Cesta ] : 2) Windows 2k
    Nic ve zlem, ale ty jsi je v realnem pracovnim pouziti nezazil, vid? Kdyz jsme misto nich dostali NT 3.51 (1995?), byl to uplne jiny svet :-D
    pdp7 avatar 22.1.2007 22:08 pdp7 | skóre: 33 | blog: Mravenec_v_LCD_monitoru | Zákupy u České lípy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: [ Cesta ] : 2) Windows 2k
    Nic ve zlem, ale ty jsi je v realnem pracovnim pouziti nezazil, vid?
    Ne. Nic to ovsem nemeni na mym nazoru ze win3.1 pripadne (NT3.51) proste byly lepsi, mluvim jenom o technickych vyhodach, moc se nezajimam o systemy v realnym nasazeni. Nejsem admin ani nepracuju v oboru IT jsem jenom obycejnej elektrikar. Pocitace a operacni systemy mam jenom jako zalibu.
    otula avatar 23.1.2007 11:29 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: [ Cesta ] : 2) Windows 2k
    A nejlepsi nakladak je V3S - je jednoducha, kdyz se neco podela, kazdy ji spravi... No jo, ale denne bych s ni jezdil nechtel...
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    22.1.2007 22:37 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: [ Cesta ] : 2) Windows 2k
    No podle meho nazoru, kdyz uz wokna, tak XP ale vypnut ty graficky barevny nesmysly. Pak to vypada jako Win2K, je to stejne rychly ale je to modernejsi a ma to novy veci. A fungujou na tom hry.

    Ale vpodstate je mi to jedno, nepouzivam ani to ani to...

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.