abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:22 | Nová verze

    Nová vývojová verze Wine 9.8 řeší mimo jiné chybu #3689 při instalaci Microsoft Office 97 nahlášenou v roce 2005.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:11 | Nová verze

    Coppwr, tj. GUI nástroj pro nízkoúrovňové ovládání PipeWire, byl vydán v nové verzi 1.6.0. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    2.5. 22:33 | Nová verze

    Byla vydána dubnová aktualizace aneb nová verze 1.89 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze, že v terminálu lze nově povolit vkládání kopírovaného textu stisknutím středního tlačítka myši. Ve verzi 1.89 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 18
    2.5. 21:22 | Nová verze

    Proton, tj. fork Wine integrovaný v Steam Play a umožňující v Linuxu přímo ze Steamu hrát hry určené pouze pro Windows, byl vydán ve verzi 9.0-1 (𝕏). Přehled novinek se seznamem nově podporovaných her na GitHubu. Aktuální přehled her pro Windows běžících díky Protonu také na Linuxu na stránkách ProtonDB.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    2.5. 19:33 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.78.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání na GitHubu. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    2.5. 11:22 | Bezpečnostní upozornění

    Služba Dropbox Sign (původně HelloSign) pro elektronické podepisování smluv byla hacknuta.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    2.5. 11:00 | Nová verze

    Byla vydána nová major verze 8.0 textového editoru GNU nano (Wikipedie). Podrobný přehled novinek a oprav v oznámení v diskusním listu info-nano nebo v souboru ChangeLog na Savannah. Volbou --modernbindings (-/) lze povolit "moderní" klávesové zkratky: ^C kopírování, ^V vložení, ^Z vrácení zpět, … Tato volba je aktivována také pokud binárka s nano nebo link na ni začíná písmenem "e".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    1.5. 23:22 | IT novinky

    Před 60 lety, 1. května 1964, byl představen programovací jazyk BASIC (Beginners' All-purpose Symbolic Instruction Code).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    1.5. 22:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 12.0 minimalistické linuxové distribuce (JeOS, Just enough Operating System) pro Kodi (dříve XBMC) a multimediálního centra LibreELEC (Libre Embedded Linux Entertainment Center). Jedná se o fork linuxové distribuce OpenELEC (Open Embedded Linux Entertainment Center). LibreELEC 12.0 přichází s Kodi 21.0 "Omega".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    1.5. 12:55 | Nová verze

    Microsoft vydal novou velkou aktualizaci 2404.23 v září 2019 pod licencí SIL Open Font License (OFL) zveřejněné rodiny písma Cascadia Code pro zobrazování textu v emulátorech terminálu a vývojových prostředích.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (36%)
     (17%)
     (29%)
     (19%)
    Celkem 42 hlasů
     Komentářů: 8, poslední dnes 08:25
    Rozcestník

    Čajovna

    24.5.2005 16:59 | Přečteno: 1622× | Ostatní

    Tento blog tak trošičku souvisí se současnou anketou. Do čajovny chodím už pár let a po pár experimentech jsem došel prozření a k určitému okruhu čajů které jsou pro mě těmi nejchutnějšími.

    Ovšem začnu prochu více ze široka. Jihlavská čajovna (najdete ji dole na náměstí, je spojena s knihkupectvím) je poměrně "starou" čajovnou, a v posledním roce se stalo velikou tradicí vybrané skupiny lidí (většinou pacifistů intelektuálů a filozofů, ne to nám trošku fandím) scházet se každý pátek večer právě zde, máme rezervovanou dobrou čtvrtinu čajovny jen pro sebe, na několik let dopředu, kolují klepy že je to do té doby než vyhyne lidstvo, stejně tak kolují zvěsti že děláme vůbec největší útratu ze všech (dalo by se to chápat tak, že bez nás by si na sebe čajovna nevydělala). Mezi bohulibou zábavu na těchto sešlostech patří hraní šachu, diskutování nad problémy lidstva, také se řeší problémy okolo těžkého soužití s uživateli komerčních operačních systému, či ještě oblíbenější pře o to kdo má lépe vypilovaného tučňáka, nebo co světoborného se odehrálo za poslední týden v oblasti OpenSurce. Občas se probírá taktika v UnrealTournamentu či v Quake3: Arena (to mi připomíná že někdy v bližší době bude opět turnaj).

    Podle spousty osazenstva má naše (jihlavská) čajovna neopakovatelné kouzlo, a je jednou z vůbec nejlepších čajoven v republice, a to nejen atmosférou, ochotou a znalostmi obsluhy, ale i výběrem čajů. Čajovna je pojata jako arabská (ve své přední části, kde je pravidelně naše sešlost), sedí se na zemi na polštářích, objednané čaje však bývají z celého světa... přes stylovou Růžovou mešitu a Tuareg až k exotickému Paraguayské maté, které je nezaměnitelné svým kouřovým aroma.

    Ale abych se vrátil, čajů jsem ochutnal za tu dobu hodně, přes poměrně náročné až k jednoduchým a nezáludným. Mezi pro mě nejzajímavější určitě zařazuji Časujmu - černý čaj ve kterém je rozpuštěné jačí máslo (podle originálního receptu má být žluklé ;) ) a dle chuti dosolen; Dračí oči - nemohu si pomoci ale mě chutnají po pomerančích; Kukichu - čaj ze sušených řas, pravidelně zapomínám na krátkou dobu po kterou se má nechat nálev v konvičce.

    Neměl bych opomenout velmi zajímavé mléčné čaje, ať už klasický indický Čaj -opravdu je to čaj který se jmenuje Čaj, je vynikající; Salep - to je něco úžasného; Jogi - jedna osoba z našeho spolku je proslulá konzumací tohoto čaje, vidět ho při přípravě je nádhera je to jako tanec; Masala - jeden z nejoblíbenějších čajů v jihlavské čajovně, mě nijak nezaujal, je kořeněný, ale méně ostrý než Jogi a na rozdíl od Jogiho se nemíchá až před konzumací, jinak jediný čaj na kterém se mi utvořil škraloup, není mým velkým favoritem.

    Zelené čaje jsou vynikající, ať už jmenované Dračí oči, nebo Železná bohyně, či spařený čaj Senča - o ní by mohl vyprávět další z členů naší bandy, stačí když nám dá předem vědět "Jsem tam za chvíli, objednejte mi :)", a už víme co ;) ; zelených čajů by bylo dost a přejdeme přes bílé jako třeba Bíla opička, která je vynikající; a Stříbrné jehly které si s opičkou nezadají k mým oblíbeným červeným čajům.

    Mezi nejlepší sortu patří Velká brána, Zlaté jehly, nebo objev roku 2002 Královský vlas (je fermentovaný) každý chutná trochu jinak, ale všechny mají společnou vlastnost, kterou velmi rád popisuji jako dozvuk chuti, na první položení na jazyk jsou sladké, a když polknete jsou jakoby hořké (ale jen trošičku) je to úžasné, tak moc že se musíte napít znovu...

    Černé čaje nejsou mojí silnou stránkou, ale jmenoval bych jemný Cejlonský, či hodně silné a dobré čínské. Bohužel nemohu se o černých čajích rozepsat, nejsou mými oblíbenci.

    Další samostatnou kapitolou by byly nečaje vynikající Lapacho má zvláštní nepopsatelnou "dvojí" chuť, nebo vůní nepřehlédnutelná Citrónová tráva, dále mé oblíbené Červené křoví (Redbush), či Medovník (Honeybush), a nakonec jsem si nechal nečaje které jsou ekvivalentem kávy díky svému obsahu teinu , ano jsou to Maté, všechny druhy si nepamatuji, ale namátkou už zmiňované Paraguayské (po vypití si připadáte jak zevnitř vyuzení), nebo maté orange (není asi potřeba objasňovat), a tak dále. A zlatým hřebem je Puer po kterém zaručeně neusnete, a pokud ano zkuste 40ti letý, je to dubová kůra jejíž vůně podle nabídníku připomíná vůni starých buddhistických klášterů, a není to daleko od pravdy, je to velmi těžký nečaj, a já ho nemohu na lačno, mám na něj moc lehký žaludek.

    Bylinky ;) proč ne, taková máta je jediná věc co mě dostane alespon trošku do použitelného stavu při mojí pylové alergii, meduňka zase zaručeně uspí, no a šalvěj má na jednoho našeho soukmenovce velmi velmi zajímavé účinky...

    Když už jsem se zmínil o nabídníku je rozdělen podle tradičních zemí odkud ten který čaj pochází. Najdete tu třeba anglickou čajovnu, či ruskou, tu jsem tu jsem úplně vynechal, ale samovar je také celkem oblíben obzvlášť když se nás sejde hodně.

    A co k čaji??? Je libo sušené ovoce v jogurtu? Nebo BIO jablka (křížaly), či vynikající kuskus s javorovým sirupem? Pro mlsné jazýčky je i moc dobré čajové pečivo... Pokud chcete arabskou čajovnu kompletní můžete vyzkoušet vodní dýmku...

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    vogo avatar 24.5.2005 17:01 vogo | skóre: 34 | blog: "Skládat papír"
    Rozbalit Rozbalit vše a co vy?
    jaká je ta vaše čajovna?
    Nejsem paranoidní, ale to ještě neznamená, že po mě nejdou.
    10.6.2005 16:11 Zemis | skóre: 11
    Rozbalit Rozbalit vše Re: a co vy?
    Já do čajovny(taky v Jihlavě), chodím raději bez větší hotovosti. Už několikrát jsem přišel k finanční úhoně při průchodu knichkupectvím, no alespoň mám co číst. :-)
    24.5.2005 17:20 zdenek-hbr | skóre: 10 | blog: .
    Rozbalit Rozbalit vše caj
    co vsichni mate s tim cajem? uz si pripadam jak na abcajicku.cz :-)

    ps: vobcas se taky v patek dojdi poradne vozrat do hospody :-D
    24.5.2005 17:24 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: caj
    Už jsem se taky chtěl ozvat :-) Nikomu tedy vyváření zeleniny neberu, ale vidím to tu poslední dva dny snad všude ;-)
    Copak toho není dost?
    vogo avatar 24.5.2005 17:26 vogo | skóre: 34 | blog: "Skládat papír"
    Rozbalit Rozbalit vše Re: caj
    po tom nějak netoužím...
    Nejsem paranoidní, ale to ještě neznamená, že po mě nejdou.
    24.5.2005 18:20 kbelik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: caj
    To je ale velka chyba, protoze prece Linux a pivo patri k sobe :)
    vogo avatar 24.5.2005 18:52 vogo | skóre: 34 | blog: "Skládat papír"
    Rozbalit Rozbalit vše Re: caj
    to si memyslím, ale proti gustu...
    Nejsem paranoidní, ale to ještě neznamená, že po mě nejdou.
    24.5.2005 19:05 kbelik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: caj
    To je vysledek nejakeho pruzkumu. A ja s tim pouze souhlasim a mozna bych k tomu dodala jeste neco navic, ale s tim bys asi taky nesouhlasil ...
    24.5.2005 20:34 doubleZ | skóre: 24 | blog: smazano
    Rozbalit Rozbalit vše Re: caj
    kua, safra, asi prijedu na navstevu:) salep bych si take dal a rad ochutnam popisovane specialitky:-), my zase mame svou cajovnu v Ruzove ulici (v Praze), pivo a linux? to tedy ne:) nejaky vychlastany pupkaty strece, ktery se bavej o hokeji a fotbale fakt videt nepotrebuji (berte to s nadsazkou - nechlastam!), ale takovy dobry cajik na uklidneni mysli pred poradnym programatorskym projektem, to je neco! :)
    24.5.2005 20:42 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: caj
    Pivo nebo čaj, hm, to by byla krutá volba :-)
    Copak toho není dost?
    24.5.2005 20:46 doubleZ | skóre: 24 | blog: smazano
    Rozbalit Rozbalit vše Re: caj
    pro me jednoznacna :)

    //ne ze bych nemel rad pivko,ale jen obcas a maximalne dve, proste nechlastam, jen pro chut, vim ze kazdy rekne ze je to jen pro chut, i to desaty, ale ja to myslim vazne :)
    24.5.2005 20:49 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: caj
    Já nerad oboje :-) Asi bych teda zvolil taky čaj, nejlíp kdyby mi ho donesli bez čaje ;-) Nakonec voda je voda, že.
    Copak toho není dost?
    24.5.2005 20:55 doubleZ | skóre: 24 | blog: smazano
    Rozbalit Rozbalit vše Re: caj
    ty nepijes pivo a ani jiny alkohol? To jsi muj clovek, jen ten caj, to je pro me jina ;)
    24.5.2005 21:03 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: caj
    No, tak netvrdím, že by… ;-) Ale zase na tom nevidím něco nějak povznášejícího :-)
    Copak toho není dost?
    24.5.2005 21:04 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: caj
    I když, víno je moc fajn :-D
    Copak toho není dost?
    24.5.2005 21:06 Veritas | skóre: 13 | blog: veritas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: caj
    Caj je the best of... Pivo nechme strýcům a rockerům! Prostě, když někdo musí chlemtat jedno za druhým jak nezavřenej, tak to nejni moje krevní skupina.

    At žijou čajíčky!
    Nehledej hry v Linuxu. Linux je hra!
    24.5.2005 21:08 doubleZ | skóre: 24 | blog: smazano
    Rozbalit Rozbalit vše Re: caj
    tak ja rocker jsem ;) ale i linuxak a programator ;) takze tea rulezzz!!!

    thingwath -> jj, vinecko taky rad a povznasejiciho na tom nic neni, jen mi obcas ta sklenicka prijde k chuti, ale cajik naprosto vzdy!
    24.5.2005 21:11 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: caj
    Já nevím, mně přijde víno velmi povznášející :-D
    Copak toho není dost?
    24.5.2005 21:26 doubleZ | skóre: 24 | blog: smazano
    Rozbalit Rozbalit vše Re: caj
    hmm, to zas jo, ale stejne tak mi prijde muj milovany tuareg nebo pu-erh, caj cisaru :)
    24.5.2005 21:29 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: caj
    Už to jméno mi přijde odrazující :-)
    Copak toho není dost?
    24.5.2005 21:30 doubleZ | skóre: 24 | blog: smazano
    Rozbalit Rozbalit vše Re: caj
    :-) a co poeticke nazvy jako "rasy dlouheho veku" , "draci studna" nebo "oblaka a mlhy ze zlutych hor" ?
    24.5.2005 21:35 Veritas | skóre: 13 | blog: veritas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: caj
    Pai Mu Tan -> Bílá pivonka také krásný název, že?
    Nehledej hry v Linuxu. Linux je hra!
    24.5.2005 21:44 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: caj
    A z jakého jazyka je proboha to původní jméno? Nic evropského to asi nebude.
    Copak toho není dost?
    24.5.2005 21:47 doubleZ | skóre: 24 | blog: smazano
    Rozbalit Rozbalit vše Re: caj
    nektere nazvy caju jsou japonsky, nektere cinsky, ano bila pivonka je super jak cajik tak nazev:) treba China Huanshan Yun Wu je japonsky nazev pro oblaka a mlhy ze zlutych hor
    24.5.2005 21:51 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: caj
    Tak moudří lidé jako jsou čtenáři abclinuxu už by mohli mít tušení, že zejména na japonskou a čínskou kulturu mám lehkou alergii :-)
    Copak toho není dost?
    24.5.2005 21:55 doubleZ | skóre: 24 | blog: smazano
    Rozbalit Rozbalit vše Re: caj
    chces zyrtec? ;) netusim, vim, ja taky zrovna tuto kulturu rad nemam, ale caj rad mam, nemusis mit rad tu kulturu, kdyz ti chutna caj:)
    24.5.2005 21:59 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: caj
    Ne, jinak, vadí mi, když lidé do Evropy, jejíž kulturní historii by nám mohli závidět všichni na světě (a na kterou soustavně kašleme), tahají různé z kontextu vytržené kusy kultur jiných, které sem navíc padnou jak ledoborec doprostřed Sahary :-(

    Čaj nikomu neberu, ale taky ho nepiju :-)
    Copak toho není dost?
    24.5.2005 22:02 doubleZ | skóre: 24 | blog: smazano
    Rozbalit Rozbalit vše Re: caj
    NADSAZKA/

    kulturu moc neresim ;) ziju s tetovanim, tetovanim ktere neni videt, je v me sede kure mozkove, a je tam velikym pismenem napsano GNU! :-), ale cajik a kaficko mam mooc rad :)

    /NADSAZKA
    24.5.2005 22:09 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: caj
    :-D Já na tyhle věci dost dám :-) Ale kdyby to byl nápoj dobrý (mě holt nechutná), tak bych se tím také netrápil (nebo bych našel nějakou výmluvu :-)).
    Copak toho není dost?
    24.5.2005 22:15 doubleZ | skóre: 24 | blog: smazano
    Rozbalit Rozbalit vše Re: caj
    ja si vymluvu nehledam, tvrzeni, ze se o kultury nestaram, piji co mi chutna a neresim to je pravda a nic nez pravda a k tomu mi dopomahej dabel sam :-)
    24.5.2005 21:46 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: caj
    Když si obejdnám dračí něco, tak z dračáku instinktivně čekám právě to pivo :-)
    Copak toho není dost?
    24.5.2005 21:48 doubleZ | skóre: 24 | blog: smazano
    Rozbalit Rozbalit vše Re: caj
    to opravdu ne ;) Lung ching, neboli draci studna je naprosto o necem jinem, doporucuji, dle meho nazoru caj nechutna prave tem lidem, kteri nikdy nepili dobry a dobre pripraveny caj :)
    robotics avatar 24.5.2005 19:29 robotics | skóre: 29 | blog: o_vsem_moznem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: caj
    jojo s tim souhlasim pivo a Linux :-)
    robotics avatar 24.5.2005 17:26 robotics | skóre: 29 | blog: o_vsem_moznem
    Rozbalit Rozbalit vše Skořicovej
    Mě chutnal v tý jihlavský čajovně ten skořicovej čaj s mlíkem či co to bylo. Ale chutnalo mi to jak prase.
    24.5.2005 17:33 Butkic
    Rozbalit Rozbalit vše Vodárna
    No já do čajky jdu většinou na vodárnu a čaj si dám jen občas :-D
    24.5.2005 18:24 Jáchym Čepický | skóre: 29 | blog: U_Jachyma
    Rozbalit Rozbalit vše literární čajovna
    moc to nestíhám, ale byl jsem v Kořenově (Jiz. hory) a je tam na nádraží snad pořád ještě Literární čajovna! Naprosto super místo. Všem doporučuju zajít a podpořit.. tady za předpokladu, že tam ten pán ještě je.. moc velký kšefty neměl :-(

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.