abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 765 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Cenzura Internetu?

    11.12.2008 14:31 | Přečteno: 1557× | Linux - readonly debian pro routery | poslední úprava: 11.12.2008 14:40

    Zdá se mi to a nebo se posledních pár měsíců dějí nenápadně pod pokličkou spousty legislativních změn které přímo směřují k omezení práv nás - úživatelú na internetu? Zatím jsem měl pocit že se o tom stále jen mluví ale postupem času zišťuji že to není jen o diskuzích. Dnes jsem na mém firewallu zachytil opravdu zajímavý ICMP paket - typu 3 s vysvětlujícím kódem 10 neboli "Host administratively prohibited"! Pokud by se jednalo o IP adresu někde v číně tak bych to možná ještě akceptoval. Věc mě o to více nabudila když jsem zistil že se jedná o český reklamní server. Chápu to tak že si někdo hraje s nastavením firewallů? Nebo cenzura tak, jak ji pár dní známe z anglie pomalu klepe na česká vrátka?

    Nebudu zde psát co již bylo psáno, jen shrnu z vlastního pohledu slet věcí. Co jsem slyšel, četl, viděl... Je to tak rok zpět kdy jsem zaznamenával informace o jakémsi monitoringu na hraničních routerech v Austrálii (.. co že má Austrálie a GB společného??). Tyto Austraklské monitorovací snahy mi připadali jako neškodné - hodně daleko od nás a navíc velmi kusé informace. Neuvědomoval jsem si, a dnes si asi stále nepřipouštím, že internet všechny vzdálenosti degradoval na řádově milisekundy. V Anglii se zavedla cenzura, na popud tohoto jsem si našel informaci o tom že náš VODAFONE už cca 3 měsíce cenzuruje internet také! Nevídané, před rokem jsem si myslel "Austrálie - magoři jedni...". Teď vše získává nový rozměr.


    Snahy Francie, Běloruska, nový český zákon o IT? Jako člověk který pracuje v IT mě všechny tyto věci zajímají a přímé důsledky všeho s tím souvisejícího by se mě mohli znatelně dotknout.


    Mám pocit že internet jako takový pomalu přestává být místem posledního útočiště - jak jsem jej donedávna chápal.


    Vycházím z předpokladu že internet není nic jiného než médium - stejně tak jako papír a tužka. Dokud jej nezneužiji tak nechápu proč někdo preventivně kontroluje nebo snad chce kontrolovat co si píši. Navíc, s možnostmi internetu lidé své osobní problémy a nejintimnější věci přesouvají prostřednictvím internetu k jiným lidem. Chceme a líbí se nám představa že si někdo tyhle informace čte, prohlíží, baví se jimi? Mě to spíše děsí.


    Šifrování - dobře, šifrujme. Pokud to ale začne dělat nepřiměřeně mnoho lidí dojde k legislativnímu omezení a nebo uplnému zákazu šifrování dat, dobře, řikáte si, budeme šifrovat tajně a kdyby něco prasklo budem tvrdit že se nejedná o šifrovaná data a nebo, lépe, budem tvrdit že si nevzpomínáme na heslo. Ano - presumpce viny - zákon nám uloží znát hesla k svojim šifrovaným datům. Co ale potom? Stejně tak nám dnes zákon ukládá defakto povinnost znát všechny zákony - víte, neznalost zákona neomlouvá. Nicméně když se člověk chová jen trochu slušně tak by na něj "neznalost neomlouvá" neměla mít valný vliv. V případě šifrování ano. Kolik z vás má na disku nějaké zašifrované dokumenty? ... Já si jeden čas, snad ještě v době sinclairu psal deníček, z dnešního pohledu nezajímavé. Dnes jej stále mám, v raru a nepamatuji si heslo. Dokument nemaži i když jistota že se na něj podívám mizí stále víc s tím jak plyne čas - ale, v anglii mě za tento dokument v krajním případě zavřou až zčernám! Proč proboha? Jsem nějak společensky nebezpečný? Nebo mám svůj deníček z dětství smazat se slovy "je pro mě nebezpečný"?


    Lidi, z toho co se děje mi zůstává rozum stát. Mám pocit že tento rok - 2008 bude jednou v učebnicích dějepisu - poslendím rokem svobodného internetu. Možná to bude 2009... a nebo se ukáže, s odstupem času, že posledním svobodným rokem internetu byl třeba už 2006. Uvidíme, vše se ukáže až legislativa dá možnost zveřejnit co se dělo a co se možná v současnosti na internetu děje.


    Poslední myšlenka - proč si myslíte že mi přišel paket s hlášením "ICMP(Communication with Dest. Host is Administratively Prohibited)" - opakuji že se jedná o český obsahově nezávadný server. Viděl bych zde právě i možnost aktivace filtru pro pozdější cenzuru, při náběhu holt hodil jeden divný paket. Současná "Zakázaná" adresa již plne funguje a žádné divné ICMP pakety nevrací. Ano, možná je toto jen moje přehnaná reakce... názor si na to udělejte sami. Jen to prosím neignorujte :D ostatně, mi si svobody internetu trochu užili... a já bych rád aby i další generace měli podobné štěstí :-(


    Johny

           

    Hodnocení: 80 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Luboš Doležel (Doli) avatar 11.12.2008 14:35 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cenzura internetu?
    Host administratively prohibited
    To je normální hláška. Prostě ten firewall pakety jen tak nezahazuje, ale aktivně odmítá.
    Johny z Podoli avatar 11.12.2008 14:37 Johny z Podoli | skóre: 26 | blog: rocfdebian
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cenzura internetu?

    Já vím, ale proč to? Teď vše funguje. Normálně bych tomuto nevěnoval pozornost ale právě díky volně cenzur co jsem zaznamenal jsem znejistěl - holt mám v tomto směru značně paranoidní představy.

    Můj web o táborech: Letní dětské tábory, Hudební tábor , Můj nový blog na Nul.cz
    Luboš Doležel (Doli) avatar 11.12.2008 14:42 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cenzura internetu?
    Protože byl paranoidní admin firewallu před tím webserverem? Není to nic jiného než
    iptables -I INPUT -p ICMP --icmp-type 8 -j REJECT --reject-with icmp-admin-prohibited
    Výsledek:
    $ ping eros.sh.cvut.cz
    PING eros.sh.cvut.cz (147.32.120.22) 56(84) bytes of data.
    From eros.sh.cvut.cz (147.32.120.22) icmp_seq=1 Packet filtered
    From eros.sh.cvut.cz (147.32.120.22) icmp_seq=2 Packet filtered
    
    11.12.2008 14:46 Jary | skóre: 30 | blog: Jary má blog | Dům
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cenzura internetu?

    Nemůže to být traffic shaperem? Hmm, to by asi ten paket zahodil rovnou, že?

    .sig virus 3.2_cz: Prosím, okopírujte tento text do vaší patičky. GitHub
    rADOn avatar 11.12.2008 15:14 rADOn | skóre: 44 | blog: bloK | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cenzura Internetu?
    ICMP deny paket je pozitvni vec - misto aby clovek na druhym konci dratu cekal nez jeho pocitac prohlasi spojeni za "connection timed out", usetri dve minuty casu kdyz mu firewall rovnou rekne ze to ma marny. Je to pozustatek z dob kdy internet jeste byl mirumilovne misto, dnes uz to nikdo nepouziva protoze je to pro odesilajiciho zatez kterou lze vyuzit k DOS utoku.

    AFAIK australani nefiltruji hranicni provoz ale meli v planu filtrovat provoz od ISP k uzivatelm. Podle poslednich zprav se zda ze to pujde k ledu. Nepochybuji ovsem ze si zainteresovane sily vymysli neco jineho
    "2^24 comments ought to be enough for anyone" -- CmdrTaco
    12.12.2008 10:16 anon123 | skóre: 35 | blog: ganomi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cenzura Internetu?

    Jen abych upresnil tu Australii jelikoz tady ziju. Moc jsem to nesledoval, ale myslim, ze Australska vlada mela snahu prosadit, aby vsichni ISP musely nabidnout filtrovany Internet. Prosim, neplest si s tim, ze Internet musi byt fitrovany.

    Myslim, ze to neni spatny krok, protoze spousta rodin ma decka a takovy filtr uvita.

    Jinak receno, kdyz chces filter tak mas moznost si ho zapnout.

    Luboš Doležel (Doli) avatar 12.12.2008 10:25 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cenzura Internetu?
    Myslim, ze to neni spatny krok, protoze spousta rodin ma decka a takovy filtr uvita.
    Přestaňte ty chudáky děti tak chránit, co vám jen udělali! Jediné nebezpečí pro děti na netu vidím snad jen v seznámení s pedofilem, a tam nějaký filtr nepomůže.

    Z nějakého nahého prsa se dítěti nic nestane. Jen si vzpomínám na dětství, kdy jsme s kamarády ukořistili porno časák, nic jsme tam nechápali, ale cítili jsme se jako těžcí dospěláci :-) Neřekl bych, že z té "nepatřičnosti" trpím nějakým traumatem :-)
    12.12.2008 17:28 YYY | skóre: 29 | blog: martinek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cenzura Internetu?
    +1
    Heron avatar 12.12.2008 10:30 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cenzura Internetu?
    Myslim, ze to neni spatny krok, protoze spousta rodin ma decka a takovy filtr uvita.

    K čemu je takový filtr pro rodinu s dětmi vlastně dobrý?

    Osobně si myslím, že je to velmi špatný krok. Jednak je to omezování přístupu k informacím, dále si i dospělí časem zvykou a hrozí nebezpeční, že si na to zvyknou natolik, že to nakonec bude filtrováno paušálně. A pak budeme moci slyšet něco podobného co řekl p. Kolář od odposleších (tedy něco ve smyslu: slušnému občanu by nemělo vadit, že je odposloucháván, protože nic špatného přece nedělá). Nerad bych se dočkal ukazování prstem stylem: "Proč vám vadí filtrování? Copak vy na ty stránky chodíte?" Nechodím, ale chci je mít přístupné!

    15.12.2008 03:08 h.xman | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cenzura Internetu?
    Byt vama, tak pokud v Australii zijete, mel byste to zacit sledovat.

    Nejde totiz o to, ze by ISPs museli nabidnout filtrovany internet, jak se domnivate, ale skutecne o to, ze by ISPs museli filtrovat internet - kazdemu! Sice tam jsou jakesi pochybne moznosti opt-out, ale chci videt kdo se k tomu odvazi, v situaci kdy z filtrovani internetu delaji boj proti pedofilum.

    Navic filtry by mela pod kontrolou vlada, a verenost pokud by vubec mela nejaky pristup k tomu, co je vubec filtrovano, tak jen velmi omezeny. Takze prakticky totalni kontrola informaci na internetu vladou... a to nemluvim o obrovske zatezi na kapsy danovych poplatniku ani o tom, ze system pocita se silnym zpomalenim internetu a desetitisici zablokovanych falesne pozitivnich a naprosto legalnich webu... to vse samozrejme zbytecne, protoze skutecne nebezpecni pedofilove proste prejdou na VPNky nebo se jinak zaridi, aby se dostali k cemu chteji.

    Osobne jsem prekvapeny, ze australska verejnost nebije na poplach mnohem vice nez se to deje, i kdyz i to bude zda se nakonec dost k tomu, aby byl plan nakonec smeten ze stolu.
    Pro poutníky mezi vámi: Camino de Santiago
    12.12.2008 15:19 skunerq | skóre: 19 | blog: skunerovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cenzura Internetu?

    na zakazani ICMP neni nic dobreho, spousta aplikaci ICMP pouziva aby pri komunikaci zjistila, zda protistrana zije. Zahazovanim, ci zakazovanim ICMP paketu si akorat zadelavate na problemy, nehlede k tomu, ze pred zadnym utokem typu DOS vas to vuuuuuubec neochrani.

    Jakej je tedy smysl mi unika

    Luk avatar 11.12.2008 17:09 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cenzura Internetu?
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    Johny z Podoli avatar 11.12.2008 17:14 Johny z Podoli | skóre: 26 | blog: rocfdebian
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cenzura Internetu?

    já docela dobře vím coa k čemu icmp je, jen mi prostě řpijde divné že jeden ze stovek paketů hodí toto. Pokud bude házet stále tuto hlášku OK, asi firewall... ale to, že hláška se objevila jednou mi přijde hodně podivné.

     

    J.

    Můj web o táborech: Letní dětské tábory, Hudební tábor , Můj nový blog na Nul.cz
    11.12.2008 20:41 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cenzura Internetu?
    Co třeba úprava na firewallu nebo ve vnitřní síti, kdy je potřeba na krátkou dobu rekonfigurace zakázat veškerý provoz? A nebo nějaké automatické blokování snažící se bránit před DOS útoky – tam by mi také přišel tento kód jako odpovídající.
    vencour avatar 11.12.2008 20:47 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cenzura Internetu?

    Případně se ten provoz nepovolí, což je v našem případě to samé.

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    11.12.2008 18:19 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cenzura Internetu?

    ICMP Administratively Prohibited je zcela standardní poddruh chybové zprávy, jejímž smyslem je informovat protistranu, že nedoručitelnost není způsobena chybou, ale je záměrná.

    Administratively tedy neznamená z nařízení vlády, ale z rozhodnutí správce.

    Je škoda, že ostatní správci to neví, a místo toho vyrábí černé díry.

    11.12.2008 18:35 Zdenek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cenzura Internetu?
    Treba ostatni jsou natolik paranoidni, ze nechteji dat ani tuhle informaci :-)
    Johny z Podoli avatar 11.12.2008 18:40 Johny z Podoli | skóre: 26 | blog: rocfdebian
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cenzura Internetu?

    ale já vim co ta hláška znamená :)) sem to neapsal dost jasně. Jde mi spíš o to, proč jeden paket prošel a jiné neprošli. když nastavim firewall tak to buď jde nebo nejde :-) safra. A mě po vlně cenzur prostě přijde že jen někdo někde po cestě konfiguruje odposlouchávárnu, cenzurovnu a nebo jinej bordel.

    Můj web o táborech: Letní dětské tábory, Hudební tábor , Můj nový blog na Nul.cz
    11.12.2008 21:38 pasmen | skóre: 45 | blog: glob | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cenzura Internetu?

    No, po dnešní seanci už nevěřím ničemu. Na páteři jsme měnili routery (Vigor za Cisco). Z cca tisíce packetů pingu prošlo pět při vytaženém kabelu z firewallu (!!!). Až mi tohle někdo vysvětlí, začnu zase věřit.

    11.12.2008 22:14 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cenzura Internetu?

    To si opravdu žádá nadpřirozené vysvětlení.

    Avšak setkal jsem se u Cisca, že na ARP dotaz z nespecifikované IP adresy (detekce násobných adres) mi odpovídal jednou za několik sekund bez ohledu na počet odeslaných dotazů nebo jejich frekvenci. (I když nevylučuji, že to není chyba, ale vlastnost. U Cisca bych se nedivil ničemu.)

    12.12.2008 09:47 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cenzura Internetu?
    Ja bych to tipoval spis na vlastnost - nejspis totiz nejsou omezovany odpovedi, ale dotazy, pravdepodobne jako ochrana proti mapovani vnitrku site pres ARP dotazy (tim jde zjistit IP adresy bezicih stroju, aniz by se s nimi muselo komunikovat).
    12.12.2008 01:14 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cenzura Internetu?
    Tak se nám autor pochlubil, jak těm sítím nerozumí... :-) Ale co... Jinak... s tím monitoringem... Nejedná se náhodou o HODNĚ STARÝ systém Echelon? :-) Tento systém se netýká jen Austrálie...
    Heron avatar 12.12.2008 07:06 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cenzura Internetu?
    Ale no tak, proč by jim neměl rozumět? Jen proto, že nezná všechny ICMP packety?
    12.12.2008 09:32 Robo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cenzura Internetu?

    nedavno som nadabil na velmi dobru knihu od Cory Doctorowa Little Brother; pripomenul mi ju teraz tento tvoj post ;) Je distribuovana pod Creatives Common Licence. K stiahnutiu na stranke autora alebo vo fictionbook formate na mojich strankach. Snad sa takej buducnosti nedozijeme.

    12.12.2008 12:28 Stevko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cenzura Internetu?

    Kniha je to zaujímavá, ale v polovici mi došli nervy - ohryzovanie nechtov sa zmenilo na ohryzovanie prstov, moc napínavé sa mi to zdalo. Tak som to radšej odložil.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.