abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:11 | Nová verze

    Vývojáři postmarketOS vydali verzi 24.06 tohoto před sedmi lety představeného operačního systému pro chytré telefony vycházejícího z optimalizovaného a nakonfigurovaného Alpine Linuxu s vlastními balíčky. Přehled novinek v příspěvku na blogu. Na výběr jsou 4 uživatelská rozhraní: GNOME Shell, Phosh, KDE Plasma a Sxmo. Aktuálně podporovaných zařízení je 50.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:55 | Komunita

    Na čem aktuálně pracují vývojáři GNOME a KDE? Pravidelný přehled novinek v Týden v GNOME a Týden v KDE.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    14.6. 12:11 | IT novinky

    Google Blog ČR informuje, že mobilní aplikaci Gemini a NotebookLM lze používat už také v Česku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 18
    14.6. 11:33 | Nová verze

    Byla vydána nová major verze 8 duálně licencovaného open source frameworku JUCE (Wikipedie, GitHub) pro vývoj multiplatformních audio aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    14.6. 11:11 | IT novinky

    Od 18. června bude možné předobjednat notebook DC-ROMA RISC-V LAPTOP II od společnosti DeepComputing s osmijádrovým 64-bit RISC-V AI CPU a s předinstalovaným Ubuntu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    13.6. 23:55 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.79.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání na GitHubu. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    13.6. 14:33 | Zajímavý článek

    Byly zveřejněny výsledky průzkumu (infografika) mezi uživateli FreeBSD.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    13.6. 13:22 | IT novinky

    Na konferenci DevConf.CZ 2024 je na stánku Furi Labs prezentován linuxový telefon FuriPhone FLX1. Jeho cena 499 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    13.6. 00:11 | Nová verze

    Bylo vydáno Eclipse IDE 2024-06 aneb Eclipse 4.32. Představení novinek tohoto integrovaného vývojového prostředí také na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    12.6. 22:00 | Nová verze

    Proton, tj. fork Wine integrovaný v Steam Play a umožňující v Linuxu přímo ze Steamu hrát hry určené pouze pro Windows, byl vydán ve verzi 9.0-2 (𝕏). Přehled novinek se seznamem nově podporovaných her na GitHubu. Aktuální přehled her pro Windows běžících díky Protonu také na Linuxu na stránkách ProtonDB.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    happy slacking

    5.2.2005 23:15 | Přečteno: 1000× | Mírová konference

    Když jsem před měsícem psal slavný úvodní příspěvek, byla tam i krátká větička, že zákop hodlám použít pro (..) propagaci mých oblíbených linuxových distribucí. A že to taky bylo v plánu.

    Nicméně došlo ke změně plánu. Místo toho, abyste nyní četli slíbenou slackwaří agitaci, dočtete se po kliknutí na odkaz více... proč chci tuto distribuci v nejbližší době opustit.

    Používám Linux už nějaký ten pátek, v profilu mám od roku 2001, ale to je trochu nepřesný údaj. Jde o letopočet, kdy se mi Linux poprvé dostal do hnátů a já to po nezměrném úsílí nainstaloval. Byla to tehdá lokalizovaná verze Red Hat 6.2. S tím jsem si nějakou dobu hrál, nic moc nechápal, ale zamiloval jsem si GNOME applety na panel, zejména přehrávání CD :-) Odehrály se tehdy i další důležité události, prve jsem se zhnusil nad KDE ;-), poprvé rozhasil celý systém a tak dál…

    Pak mě to nějak přestalo bavit a po možná víc jak rok si od toho dal pokoj. Ovšem následně přišel další kritický zlom a já na počítač (tehdy už dost nepoužitelnou šunku :-)) znova nainstaloval Linux. Tentokrát jsem na to ale šel fikaněji. Měl jsem tehdá k dispozici Mandrake Linux 9.0, což byla taky velká sranda. Šel jsem na to trochu jinak, předem si nastudoval nějaké dokumenty z internetu a taky mi to nějak fungovalo. V Mandraku jsem ale moc dlouho nestrávil, protože jsem se na qwert.cz (který už za moc nestojí, protože tam zavádějí nějakou novou zrůdu a navíc za tím teď stojí někdo úplně jinej) dočetl o Slackware Linuxu, tak jsem to risknul a objednal si current verzi (tehdy už docela blízko vydání 9.0).

    Dokonce se mi to povedlo nainstalovat a něco v tom rozchodit :-) No, a od té doby jsem až doposud, dělá to už víc jak dva roky, používal Slackware. Nebudu přehánět, když řeknu, že jsem se všechno naučil právě tam. A to nejde jen o Linux. Všechno bylo ve Slackwaru krásně přehledné, víceméně tam všechno fungovalo a nic nepředstavovalo zásadnější problém.

    A proč ten minulý čas?

    Inu, některé věci se mi nelíbili odjakživa. Například, že jsem nemohl spustit Nautilus a s ním půlku GNOME, pokud jsem neměl nainstalovaný cdparanoia, což ovšem nebylo nikde napsáno. Balíčky mě štvou i v jiných věcech. Chtěl jsem si dohromady nainstalovat netcat a nedit, což ovšem vedlo k nepříjemnému problému. V obou balíčcích byl spustitelný soubor nc, přičemž balíčkovač prostě ten první přepsal tím pozdějším. Aniž by mi to řekl.

    Jistě, na oba problémy je snadná pomoc, ale není to trochu zbytečné? V nejhorším světle se ale Slackware ukázal v poslední době prostřednictvím osoby nejzásadnější, totiž samotného Patricka Volkerdinga.

    Velmi mě znepokojilo, že při běžném setinkovém upgradu Mozilly se mu prostě přestalo chtít furt kompilovat Galeon a Epiphany, tak prostě a jednoduše v rámci bezpečnostní aktualizace stabilní verze ty dva vyhodil. Proto třeba dodnes nemám novější Mozilla Suite. Kdybych ji chtěl, musel bych si ty prohlížeče zkompilovat sám. Další práce navíc, nemáme od toho náhodou distribuce?

    Problém další. Volkerding nemá v plánu udržovat GNOME, tak ho prostě chce vyhodit. Samozřejmě, neberu mu to. Podepřel to výrokem, že KDE je mnohem lepší. Jeho názor. Ale ne můj. A GNOME mít chci. Takže si ho musím nainstalovat sám. Skvělé. (ano, vím o Dropline)

    A nedávná Patrickova nemoc? Samozřejmě, nemůže za to. Ale znamená to, že kdykoliv se s tou jedinou osobou co se o distro stará něco stane, tak jediný zdroj aktualizací jsou pro mě zdrojové balíčky přímo od autorů daných programů?

    Řekněte mi, proč mám používat distribuci, kde pomalu zjišťuju, že jsou mi z ní dvě třetiny k ničemu a skoro všechno co chci tam chybí?

    Tak to prostě balím. Ještě nevím kam jinam. Zkoušel jsem FreeBSD, Fedoru, Mandrake. Další dva démonky mám už stažené a vypálené. Pomalu přemýšlím, že bych se podíval i na Gentoo (ač k němu pociťuji nějaký nevysvětlitelný odpor, nevím proč), někde mám Woodyho (ale zase takový staromilec nejsem :-)). Ale uvidíme, zatím nic nehoří.

    Pak by tu byla třeba ještě možnost fork, ale na to nemám technické ani časové prostředky.

    Mimochodem, moc se mi líbí možnost mít kolik kategorií chci :-)

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    6.2.2005 01:17 © | skóre: 37 | blog: escaped
    Rozbalit Rozbalit vše Ad GNOME
    Chvála za to, že GNOME nepotřebuji. A GTK gnihovny snad zůstanou a když ne, není to zas až takovej porod je doinstalovat (teď mám ve Slacku dokonce 2 verze GTK naráz, tu ze Slacku a úplně nejnovější stable, chtělo to trošku myslet, ale obě vedle sebe krásně koexistují, přičemž tu novou používá vlastně jen nejnovější Gimp, kterého jsem prostě nedokázal oželet).

    Jako WM používám WindowMaker, kterej se v poslední době stále více očišťuje od jiných vlivů a snaží se být komplet postaven na knihovně WINGS. Osobně si myslím, že WINGS je skvělá knihovna a divím se, že ještě nevznikly forky různých programů zkompilované s WINGS (například GVim bych měl ve WINGS moc a moc rád, dokázal by to někdo?).

    U Slacka jsem si zvykl na následující postup: Nainstaluji Slackware a především nainstaluji jen to, o čem vím, že to nepotřebuji nutně v nejnovějších verzích. Zbytek kompiluji a vytvářím si balíčky. A mám v systému stále pořádek. :-D (Vono těch programů zas až tolik není, co potřebujou zkompilovat...)

    Stroj mám vcelku slušně zabezpečený, takže aktualizace řeším ručně a v klidu. Ale podotýkám, že to je celé na mém domácím stroji. Na server bych Slackware nikdy nedal, tam bych dal určitě Debiana (Stable)... Na desktop je ale Slackware báječná distribuce, kterou mohu jen doporučit. Vyblbne se člověk na ní. Fakt jo. :-D A stejně jako autor tohoto blogu musím uznat, že Slackwaru vděčím téměř za vše, co vím, protože mě donutil, na rozdíl od RH, myslet! (a ještě pár přátel)
    6.2.2005 11:36 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ad GNOME
    U Slacka jsem si zvykl na následující postup: Nainstaluji Slackware a především nainstaluji jen to, o čem vím, že to nepotřebuji nutně v nejnovějších verzích. Zbytek kompiluji a vytvářím si balíčky. A mám v systému stále pořádek. :-D (Vono těch programů zas až tolik není, co potřebujou zkompilovat...)
    Hmm, tak to bych snad pouzil rovnou Gentoo. :-)

    Ad pam - tohle opravdu, ale opravdu nechapu a tim je pro me Slackware zcela nepouzitelny (ne ze bych teda mel duvod distribuci menit).
    6.2.2005 09:50 Honza "tux" Friesse | skóre: 15 | blog: Tuxův blog | Vyškov
    Rozbalit Rozbalit vše V podstatě souhlas
    Taky používám Slackware od verze ... no to už je dávno (co bylo v Monkeym?). S Patrickovou nemocí jsem si uvědomil jednu HROZNOU věc. Být závislý na distribuci kterou spravuje JEDEN JEDINÝ člověk je špatné. Když se mu něco stane, tak je všechno v háji. Balíčky mi nevadí, na server GNOME nepotřebuji, a doma ho nepoužívám. Jeho přístup k GNOME v podstatě chápu, víceméně ho i schvaluji, ale ... není to dobrý přístup (pokud tedy v adresáři EXTRA, nebude Dropline Gnome, pak je vśechno v pořádku). Co mi vadí víc, je absolutní ignorace PAMu (pro ortodoxní odpůrce, prosím nekamenovat). V době Patovy nemoci jsem hledal co by pro mě bylo to pravé. V podstatě všechny distribuce Linuxu vypadly (Mandrake, SuSE - neee, Debian (nelíbí se mi poněkud kontroverzní přístup k vydávání nových distribucí), Gentoo (nevím jak bych na serveru AMD K5 150MHz kompiloval... to už bych musel začít letos, aby se to do příštího roku stihlo), RedHat/Fedora (nějak k nim mám odpor asi od verze 7). Takže zůstala *BSD větev. No OpenBSD jsem vyloučil hned. NetBSD jsem myslel že bude to pravé... ale ono to ani neumí scrolovat konzoli!!!, ale asi mu dám ještě šanci. A zbylo FreeBSD které jsem už jednou měl (4.5 Release) a to asi bude to pravé. To byl ale dlouhý komentář že? :-)
    6.2.2005 10:22 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V podstatě souhlas
    Ani ne. PAM je věc bez které vyžiju, no, ale už jsem narazil na situace, kdy jsem si říkal "tak teď by se mi to hodilo".

    OpenBSD jsem ještě nevyloučil (ale jde o desktop, tak nevím), měl bych pro to mít nějaký speciální důvod?

    NetBSD jsem chtěl nasadit na vlastní mini-server, ale tam asi Slackware nechám, protože všechno důležité už tam je, funguje to stabilně a když jsem si nedávno dal takovou práci s nastavením LVM… Možná, jestli se rozhoupu a pořídím tam nový disk.

    FreeBSD 5 tu mám a trvale zkouším, něco se mi líbí, něco ne… Ale to už tak bývá. Umisťuje se ovšem na nejvyšší příčce :-)

    Každopádně jde mi o desktop, takže bych lehce upřednostnil Linux. Těžko říct co.
    Copak toho není dost?
    6.2.2005 11:00 Honza "tux" Friesse | skóre: 15 | blog: Tuxův blog | Vyškov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V podstatě souhlas
    Proč šlo OpenBSD hned z kola ven? No nějak se mi zažilo, že OpenBSD není z nejryhlejších (což je logické, když se tam na pozadí dějí věci jako testování rozsahu pole,... to si něco z výkonu vezme). Navíc k němu existuje relativně málo dokumentace (v porovnání s FreeBSD a NetBSD). Já mám a trvale zkouším FreeBSD 4.11 :-) Musím říct, že subjektivně je na tom, co se týče rychlosti (na jednoprocesorovém stroji), vážně velmi, velmi dobře. Ale zase se mi tam moc nelíbí startovací skripty... Ve Slacku jsem si zvykl je po instalaci jemně přiohnout k obrazu svému. Ale pozor, aby si někdo nesečtělý náhodou nemyslel, že je ve FreeBSD ten typ bastlu "powered by Mandrake", to nee.
    6.2.2005 11:16 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V podstatě souhlas
    Startovací skripty ve FreeBSD jsou celkem v pohodě. V rc.conf se nastaví co je potřeba a neměl jsem problém.

    Co se rychlosti týče, FreeBSD mi přijde sice o něco rychlejší, ale na druhou stranu mi přijdou pomalejší Xka, což je u desktopu bohužel opačný poměr než potřebuju.

    OpenBSD asi nebude nejrychlejší, ale pokud by nešlo o nějaké výrazné zpomalení odezvy, tak mi to moc nevadí.

    On ten můj server je docela hrozný. Hlavně tam má všechno příšernou odezvu, viním z toho pomalé disky, dvě staré čtyřstovky, jeden navíc notebookový. Krom toho jsou oba na jedné kšandě (to bych mohl a měl přendat, ale ještě jsem se k tomu nedokopal).
    Copak toho není dost?
    6.2.2005 14:59 Honza "tux" Friesse | skóre: 15 | blog: Tuxův blog | Vyškov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V podstatě souhlas
    No mě se X-ka zdáli subjektivně rychlejší :-)

    Právě ten rc.conf se mi moc nelíbil. Je to hezká idea, ale prostě třeba spouštení sendmailu je takové ... zvláštní. Ale doopravit se to dá. Co se mi taky docela nelíbí je to, že jsou startovací skripty rovnou v /etc. Ne jako u Slacku kde jsou v /etc/rc.d.

    Ale jestli jste zkoušel FreeBSD 5, tak ta je prý pomalejší, kvůli podpoře více procesorů. Někde jsem četl, že už pracují na zlepšení. A snad všude jsem četl, že 4.x je na jegnoprocesorovém systému rychlejší.
    6.2.2005 15:28 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V podstatě souhlas
    Nejde přímo o rychlost ale menší problémy s odezvou, občas třeba poskakuje myš. Z jádra jsem vyházel všechny debugovací optiony, což pomohlo výrazně, ale s tímhle stále nějaké problémy mám…
    Copak toho není dost?
    6.2.2005 15:53 Honza "tux" Friesse | skóre: 15 | blog: Tuxův blog | Vyškov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V podstatě souhlas
    Taky jsem tohle už někde slyšel. Jak říkám, mě to 4.11 nedělá. A popravdě, nedělala mi to ani 4.5, která byla na úžasném stroji Cyrix 486 DX2 50Mz, 20MB RAM,1.2GB HDD. Běželi tam X-ka a nad tím qvwm (aby to vypadalo jako okna...). No jo, to jsem ještě neznal Window Maker... A můžu říct, že nikde nic nepřeskakovalo.

    Zkuste taky starou 4.x řadu. Třeba pojede lépe (a třeba taky ne :-) ).
    6.2.2005 16:07 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V podstatě souhlas
    No, zkusit to můžu… Ale nejdřív se asi podívám na NetBSD :-)
    Copak toho není dost?
    12.3.2005 19:03 tak_me_napadlo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: V podstatě souhlas
    Mozne jsem se netrefil k spravnemu prispevku.

    Minim se tedka pokuset o kombinaci minimalni [(slack (co nejmene z \A, \D, \N))+(netbs_pkgsrc)].

    Uvidime co z to ho vyleze.

    Treba o tom zacnu blogovat ;-)
    6.2.2005 21:53 Michal Karas | skóre: 45 | blog: /dev/random
    Rozbalit Rozbalit vše Arch
    No ja po dlouhodobem pouzivani Slackwaru na desktopu presel na Arch Linux a rozhodne si nestezuju. Aspon ho zkus. Je to prima distro.
    6.2.2005 21:59 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Arch
    Mrknu se na něj, díky za tip. Každopádně, další doporučení prosím i s krátkým vysvětlením ;-)
    Copak toho není dost?
    7.2.2005 07:29 Michal Karas | skóre: 45 | blog: /dev/random
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Arch
    i686 optimalizace, jednoduche init scripty, IMHO velmi dobry balickovaci system, jednoducha tvorba balicku, oproti Slackwaru vice balicku, ... ;-)

    Oficialni web
    7.2.2005 14:19 Honza "tux" Friesse | skóre: 15 | blog: Tuxův blog | Vyškov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Arch
    Jo i686 optimalizace je přesně to, proč jsem tuto a jiné (např. Crux) distribuce zamítnul. To proste na 160MHz strojích nerozjedu (ano, z takových a horších většinou stavím firewally). Ve slackware se vytváří balíčky tak jednoduše, že už to jednodušeji nejde (nebo aspoň mě se zdá. Prostě místo trojkompinace ./configure;make;make install dám ./configure;make;checkinstall). Navíc jestli jsem to správně pochopil, tak je to stejně založené na Slacku.
    8.2.2005 11:36 Jiri Bajer | skóre: 34 | blog: Sarimuv koutek | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Debian a jeho politika vydavani novych verzi
    A vis o Ubuntu? Vychazi z Debianu, je urceny na desktop, zakladni instalace cita 1 CD s Gnome 2.8, Firefoxem, Evolution a releasuje se kazdeho pul roku. Me se Debian libi, ale na desktop byl bud prilis konzervativni, nebo nestabilni (spis na urovni dependencies, nez crashovanim). Ubuntu ma uz i live CD, takze mozna dalsi kandidat na zvazeni...
    8.2.2005 18:09 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Debian a jeho politika vydavani novych verzi
    Vím, ale nezkoušel jsem. Docela mě odrazují ty zvěsti o nepoužívání roota a sudo pro každého. Budu to sice používat na desktopu, ale z uživatelského hlediska jsou mi stejně příjemnější distribuce označované většinou jako serverové :-)
    Copak toho není dost?
    22.2.2005 12:33 bývalý čtenář
    Rozbalit Rozbalit vše Patrickova nemoc, budoucnost slackware apod.
    Taky jsem zaváhal, když jediné, co bylo na slackware nového, byl Patrickův dopis. Začal jsem hledat, co by splnilo moje potřeby. Vyšel jsem z toho, že nechci žádnou obludnou distribuci (vypadla Fedora a Mandrake), žádný kompilační cirkus (vypadlo Gentoo), žádnou placenou (vypadlo SUSE, které se imho dá zařadit i do první kategorie). Zůstal Debian a pár dalších distribucí (které měly více či méně stejný problém, jako slack - totiž nejistou budoucnost). *BSD jsem vyloučil taky, protože třeba OpenOffice a další (mimochodem, OpenBSD má stejný problém jako Slackware - jednoho Theo De Raadta) a stroj, na kterém to hodlám provozovat, má dost co dělat s nativními verzemi, natož aby tam musela běžet nějaká emulace (k emulacím mám vůbec odpor). Takže mi zůstal pouze debian, ke kterému se budu v budoucnu snažit dokopat.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.