abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 2
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 28
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 796 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Hardware pro virtualizaci 2 - (výběr unikátních paskvilů)

    7.8.2010 10:53 | Přečteno: 1325× | poslední úprava: 7.8.2010 10:54

    Po minulém zápisku jsem se ponořil do recenzí a ceníků, snažíce se nakombinovat ideální sestavu s poměrem cena/užitná hodnota. Tentokrát jsem se rozhlížel na platformě AMD, která nabízí více funkcí za méně peněz, navíc díky Hypertransportu netrpí úzkým hrdlem pro PCIe periferie jako Intel s DMI sběrnicí (aka PCIe 1.0 4x). Začal jsem u high-endu v podobě AMD 890FX a postupoval s ohledem na cenu postupně dolů. Dospěl jsem ke zjištění, že si z nás musí výrobci základních desek nutně dělat prdel. O největší perly se s vámi podělím.

    Začněme s MSI 890FXA-GD70. Tahle deska je s 5 PCIe 16x sloty skutečné I/O monstrum. (zapojení 16+0+4+0+16 nebo 8+8+4+8+8) 890FX navíc podporuje IOMMU, což nám dává velké I/O možnosti i pro virtuální stoje. Za zmínku stojí fakt, že ani několik měsíců po vydání deska nemá podporu pro IOMMU v BIOSu, ve kterém chybí IVRS tabulka. V tomto ohledu není MSI osamocen, IOMMU dosud nepodporuje žádný z výrobců vyjma ASUSu, o čem se dalo do nedávna dočíst ve velmi zajímavé diskuzi. (než záhadně zmizela). To ovšem vcelku není ta nejhorší věc. Dovolím si ocitovat zákazníka elektronického obchodu newegg:
    Cons: It seems as though you can't use anything but video cards simultaneously in the x16 PCI-E slots. I was using a Radeon 5830 for video in the primary slot, and when I attempted to add a PCI-E SATA/3Gb RAID card in another x16 slot, the system would not POST. Tried both cards in other systems to ensure they worked. Ended up using a PCI SATA/1.5Gb RAID card instead, and didn't really give up any speed because it was powering optical drives. Not enough hassle to subtract an egg, though.
    WOW. 5x PCIe slot do kterého si nemůžu prakticky nic dát! Úžasné! No nic. Přesuneme se dále. Jiný chipset, jiný výrobce - ASUS M4A89GTD PRO/USB3 (890GX), ale úplně stejná bota:
    Well ..I tried hooking up a Nvidia 9800GT and my ATI 5870 and oddly it wouldn't recongize the 9800GT..even in W7 Device Manager scanning for new hardware didn't bring nothing up..so finally broke down and called ASUS and they told me that this motherboard doesn't support 2 different gpu brands..when I told them that I wasn't using it in SLI or Crossfire and just trying to use the Nvidia card as a PhsyX card they still said the mobo won't support it.
    Obdobné nedodělky lze nalézt prakticky u všech modelů všech výrobců. člověk platí za lesklé kraviny, zatím co desky se přehřívají, chladiče nedoléhají a standardní komunikační rozhraní nefungují standardně. Zejména PCIe zřejmě není standard, a desky s vyšší cenou jsou jen zkriplený šrot pro děcka s Crossfire. Hlavně že to má všechny ty core-unlocking, military class, extreme design blbosti, ale základní standardní funkčnost to úplně postrádá. Mám takový dojem, že jakýkoli připlatek za dražší desku nemá v segmentu AM3 žádný význam. Jsem sám zvědav, jestli něco normálně fungujícího objevím. :-)        

    Hodnocení: 83 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    kotyz avatar 7.8.2010 11:06 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware pro virtualizaci 2 - (výběr unikátních paskvilů)
    lid si to zada, jinak by to vyrobci nedelali a prodejci neprodavali ...
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    8.8.2010 01:18 kyytaM | skóre: 35 | blog: kyytaM | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware pro virtualizaci 2 - (výběr unikátních paskvilů)
    Zial ide to ruka v ruke aj so skracujucim sa zivotom jednotlivych modelov MB - chrlia sa nove a nove modely, pozlatko, 45345325234234 USB portov (samozrejme USB2.0), 454543545345 roznych potratovych fakeRAID radicov, ale BIOS, kvalita komponentov a kvalita spracovania tragicka.
    7.8.2010 11:08 virt6 | blog: hardware
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware pro virtualizaci 2 - (výběr unikátních paskvilů)
    Ha. Gigabyte bude zřejmě správná volba. Nějaký borec v diskuzi pod GA-890GPA-UD3H uvedl, že na tom provozuje ESXi 4 server s Intel dual Gigabit adapterem (PCIe 4x) a Areca ARC-1210 RAID řadičem (PCIe 8x). Tedy dvě negrafické karty ve dvou PCIe 16x (8+8) slotech. ... Ale na uživatelské podpoře sedí evidentně blb úplně všude :-D

    Pros: First let me say I love this board. Very fast and it works great with all OS's I have tried save a bios issue with esxi4. I am not a gamer and only tried COH which the onboard graphics works fine at reasonable resolutions.

    Cons: esxi 4 only works with bios verion f3. Tech support is clueless. I requested they look into the bios issue and they keep asking what usb device I am using 4 different times. I gave them a thorough description including removing all usb devices.

    Other Thoughts: They need to hire someone who can either read or has a clue for tech support. They get 0 eggs for support but like I said I love this motherboard. It is a very good ESXI server with BIOS F3. I wish AMD supported IOMMU on the Phenom II so I could use USB passthrough on esxi4. Rev 1 MB with AMD 1055T 6 core, 8 gig ram, intel dual port and single server adapter and Areca 1210 Raid, ISCSI (openfiler)
    7.8.2010 12:45 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware pro virtualizaci 2 - (výběr unikátních paskvilů)
    GA-890GPA-UD3H
    Pekne. Full ATX deska s integrovanou grafikou. To je v ceskych obchodek skoro k nenalezeni. Desky s integrovanou grafikou tam jsou skoro vzdy mATX (s minimem PCI/PCIe slotu).
    7.8.2010 12:52 tomm | skóre: 7 | blog: tomm's software | Sokolov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware pro virtualizaci 2 - (výběr unikátních paskvilů)
    Koupil jsem tuhle desku do naseho developerskeho serveru taky, k tmu sadu disku do RAID5 a zatim spokojenost. Neprovozuju tedy v PCIe zadnou RAIDovou kartu, RAID je softwareovy. Nicmene pro icely rozsireni jsem se snazil myslet na zadni vratka.

    ESXi provozuju na znackovem zeleze, kde to pohani HW RAID a 15K RPM SAS disky. Utahne to neuveritelne mnozstvi virtualu :-)
    GUI existuje jen proto, aby se veslo vice terminalu na jednu obrazovku ...
    7.8.2010 12:58 Virt6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware pro virtualizaci 2 - (výběr unikátních paskvilů)
    Nad znackovym zelezem jsem taky premyslel. Otazka je, jestli se mi 2-3 násobná investice do MB a 2 násobná investice do CPU vyplatí, když to v tomto konkrétním případě chci pouze pro své vlastní uživatelské potřeby.
    7.8.2010 13:01 tomm | skóre: 7 | blog: tomm's software | Sokolov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware pro virtualizaci 2 - (výběr unikátních paskvilů)
    Samozrejme, to je pochopitelne. My na tom provozujeme sluzby pro zakazniky, takze se nad tim moc nediskutuje. Navic to neni 2-3x vic, to je uplne jina cenova kategorie, u ktere doufam, ze ta investice za to stala a bude to opravdu spolehlive.

    Kazdopadne bedlive sleduji zdejsi serial o FC, protoze si myslim, ze me to taky nemine ;-)
    GUI existuje jen proto, aby se veslo vice terminalu na jednu obrazovku ...
    7.8.2010 19:28 assdfg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware pro virtualizaci 2 - (výběr unikátních paskvilů)
    Ten modrej Gigabyte hnus na chladičích, který je na všech Gigabytech a naprosto idiotsky brání chlazení lze snadno odloupnout. Sice jde o jiný model, ale stejný neduh. :-) 3x Hurá!
    After reading this thread and some reviews I decided to remove both the "gigabyte" blue plates from the NB cooling apparatus. I also added 4 x Scythe S-FLEX SFF21E 120mm Case Fans to the side panel of my HAF.

    Using Everest 5.5 for NB and Mobo monitoring (20c ambient): Case open, Gigabyte plates ON - OC testing: the NB temps approached 80C. Even at stock speeds the NB approached 70C. MOBO was consistently around 50-55C. OC or stock.

    With plates off, case panel on and 4 fans my NB temp dropped by 30-35c and Mobo dropped by 15-20c. Current temps are around NB 45, MOBO 35.

    Removing those plates and putting some air on those heatsinks makes a big difference. - for those using this board- worth the effort and very easy to do IMHO I believe the NB is rated for some pretty high temps, but that 80C and the mobo temps were making me nervous. I plan on running this rig 24/7. I'm more confident now about attempting some higher clocks this weekend.
    7.8.2010 11:37 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware pro virtualizaci 2 - (výběr unikátních paskvilů)
    "Autoři BIOSů jsou vždy naprosto nekompetentní na cracku závislé opice. Kdyby nebyli, neprogramovali by BIOSy. Q.E.D."

    Jestliže je jednodušší udělat 4x PCIe x16 tak, aby v tom chodily jenom grafické karty, tak to udělají, protože kdo by se s tím patlal tak, aby to fungovalo normálně. Za to nejsou placení. Výrobce prostě chce co nejvíc muziky za co nejmíň peněz, takže pokud máš nějaké méně standardní využití pro ten HW, tak máš smolíka. Je tě málo, nevyplatíš se, jdi pryč.

    V tomhle buď v klidu, výrobce, kterej by dělal slušnou desku s pořádným BIOSem, nenajdeš. Leda by sis připlatil a podíval se do segmentu desek pro servery. Jinak to bude jenom o výběru toho, co nebude fungovat.

    (Btw. osobně dávám taky přednost deskám od Gigabyte a ještě jsem se nespálil.)
    Quando omni flunkus moritati
    7.8.2010 11:48 virt6 | blog: hardware
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware pro virtualizaci 2 - (výběr unikátních paskvilů)
    Jojo. V současnosti má rovněž Gigabyte a asi u tohoto výrobce budu nucen zůstat.

    Aktuálně si nemůžu vzpomenout na podobné problémy u chipsetů Intel. Neví někdo o podobných problémech s PCIe 16x/8x sloty u Intelu?
    7.8.2010 12:56 tomm | skóre: 7 | blog: tomm's software | Sokolov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware pro virtualizaci 2 - (výběr unikátních paskvilů)
    Poslednik 5 zakladnich desek, co jsem koupil za posledni cca 2 roky, jsou od Gigabyte. Zadny jiny vyrobce vlastne ani nemel to, co jsem chtel. A nemyslim, ze bych mel nejake extra naroky: hodne pameti, hodne disku, integrovana grafika, nekdy dostatek rozsirujicich slotu.
    GUI existuje jen proto, aby se veslo vice terminalu na jednu obrazovku ...
    7.8.2010 21:31 optim | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware pro virtualizaci 2 - (výběr unikátních paskvilů)
    Co ja vim, tak je to na jedno brdo. Nejvtipnejsi to je u mini-itx desek s integrovanou grafikou a jednim jedinym pci-e slotem. U zminene desky to ale snad mela opravit nova verze BIOSu.
    7.8.2010 22:10 virt6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware pro virtualizaci 2 - (výběr unikátních paskvilů)
    Chtelo by to nejaky seznam desek s plnohodnotnymi PCIe sloty. Obavam se, ze nejlepsi situace bude u základních desek přímo od Intelu, ktere si nekupuji overclocker/crossfire dětičky, ale davaji se do business sestav. U AMD to bude horší, snad možná něco od Tyanu nebo Supermico. Ale sežeň takovou desku... :-(
    7.8.2010 23:19 SAM: | skóre: 23 | blog: marsark_linux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware pro virtualizaci 2 - (výběr unikátních paskvilů)
    Bože... Jen ne desku od intelu. Najděte si nějaký model, a koukněte na počet revizí BIOSU, 15-30 není problém a stejně to pak nejede. Kdo ví kdo jim ty desky dělá, Foxcon, Asrock?
    8.8.2010 00:09 virt6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware pro virtualizaci 2 - (výběr unikátních paskvilů)
    Nedivil bych se, kdyby Foxconn dělal polovinu desek na trhu a ostatní jen lepili nálepky :-D
    stativ avatar 7.8.2010 13:01 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware pro virtualizaci 2 - (výběr unikátních paskvilů)
    Ale pokud tam nenapíšou, že je to „PCIe“ omezené jen na grafiky, tak to skoro zavání klamáním spotřebitele či jak se tomu nadává.
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    7.8.2010 22:08 optim | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware pro virtualizaci 2 - (výběr unikátních paskvilů)
    Podle tohodle seznamu uz by mely mit snad vsechny desky s 890FX pripraven BIOS s podporou IOMMU.
    7.8.2010 22:33 virt6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware pro virtualizaci 2 - (výběr unikátních paskvilů)
    Gigabyte a MSI maj beta BIOS, kterej jsem nenašel (zkusil jsem standardni postup a dal uz se nesnazil). Trvalo jim to měsíce a dodnes jsou ve fázi bety, a jedine co je k tomu donutilo byla nespokojenost uzivatel. Přece jenom Widle IOMMU neumí, takže to pro ně není zajímavé, a pomohla snad jen argumentace, že "ASUS to má".
    9.8.2010 12:45 Trained.Monkey | skóre: 12 | blog: monkey
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware pro virtualizaci 2 - (výběr unikátních paskvilů)
    Neni AM3 spis na hry? Mkrni se po serverovych deskach..

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.