abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 37
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 825 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Hardware 7 - Co očekávat od platformy s IGP

    2.9.2010 20:07 | Přečteno: 1242× | hardware | poslední úprava: 2.9.2010 20:26

    Jedním z důležitých aspektů platformy, které je třeba vzít do úvahy, je integrované grafické jádro a jeho schopnosti. Za klíčovou otázku lze považovat to, zda uvažujeme o IGP jako hlavním GPU či zda je potenciálně přítomné grafické jádro spíše jen bonusem pro případ selhání grafické karty a překlenutí doby do její výměny. Ve druhém případě si troufám tvrdit, že jsou vlastnosti IGP celkem bezpředmětné. Pokud ale člověk chce IGP používat, je třeba důkladně uvážit, co od tohoto GPU očekávat.

    Po spojení AMD s ATI a nedobrovolném odchodu nVidie z tohoto segmentu zákazník nemá příliš na výběr. Z široké nabídky kombinací mu prakticky zbyly jen alternativy AMD+AMD(ATI) a Intel+Intel. Přičemž rozdíly ve funkcionalitě jsou poměrně zásadní.

    Jen ve stručnosti: AMD - vyšší 3D výkon, u některých modelů bohužel nahnaný vyššími takty doprovázenými vyšší spotřebou s teplotou - viz recyklovaný HD3000 v 780G/790GX/785G/880G/890GX. Podpora pouze jednoho digitálního výstupu! Akcelerace HD videa v OSS ovladačích není a nebude (dokumentace k UVD nebude uvolněna), v binárních ovladačích byla dlouho vypnuta, současný stav je pro mě poněkud nečitelný. Toto IGP možno kombinovat s libovolným AMD procesorem. Tato platforma podporuje Virtualizaci, Nested pages, nepodporuje IOMMU.

    Intel - 3D výkon nižší, pro desktop postačující. K dispozici pouze OSS ovladače, akcelerace některých formátů skrze VA-API. Intel také aktivně prezentuje možnosti osazení akcelerátorů třetích stran. BCM70010/BCM70012 má OSS ovladače. Podpora dvou digitálních výstupů současně. V minulosti ovšem chipsety s IGP Intel při osazení libovolné karty do PCIe 16x slotu vypnuly digitální výstup. Stav u současné generace se mi nepodařilo ověřit. Toto IGP je součástí pouze dvoujádrových procesorů core i3 a Core i5. Čtyřjádrové Core i5 a i7 IGP nemají. Ve všech procesorech Intel bude IGP až od generace Sandy Bridge. Tato platforma podporuje Virtualizaci, Extended page table i Vt-d (Core i5).

    Jak tento stav okomentovat? Zejména u platformy AMD nějak nemohu přijít na to, k čemu to jejich IGP vlastně je, klíčové vlastnosti neimplementuje naopak nabízí zbytečnosti. U Intelu pak vcelku typický stav diverzifikace jednotlivých modelů dle podporované funkcionality. Tady se mi zdá začíná chybět v minulosti tolik prospěšná konkurence všech proti všem.        

    Hodnocení: 60 %

            špatnédobré        

    Anketa

    Od IGP požaduji
     (23 %)
     (5 %)
     (58 %)
     (69 %)
     (19 %)
     (94 %)
     (13 %)
    Celkem 64 hlasů

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    2.9.2010 20:20 virt6 | blog: hardware
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 7 - Co očekávat od platformy s IGP
    Tenhle obrázek se mi pranic nelíbí. :-( Jestli budu potřebovat binární blob pro plnou funkcionalitu CPU, to tedy nebude nic pozitivního (viz UVD). Já zatím spíše doufal, že trend bude opačný...

    2.9.2010 20:51 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 7 - Co očekávat od platformy s IGP
    Me to prijde jako naopak velmi smysluplny krok. V dobe, kdy 'graficky akcelerator' je v podstate univerzalni SIMD vypocetni jednotka, je vcelku prirozene, aby ta SIMD jednotka byla prirozene sdilena pro ruzne mozne aplikace (nekdo ji pouzije na grafiku, jiny treba na DSP) a koncepcne ji mit zcela oddelenou od zbytku 'grafiky' (framebuffer a graficke vystupy).
    2.9.2010 20:56 virt6 | blog: hardware
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 7 - Co očekávat od platformy s IGP
    S tím souhlasím. Jenže jedna věc je použít Stream Procesory ATI, které jsou zdokumentované a jiná věc je narvat do procesoru Unified Video Decoder, což jsou nezdokumenované obvody s nutností proprietárních ovladačů.
    Grunt avatar 4.9.2010 13:13 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 7 - Co očekávat od platformy s IGP
    Me to prijde jako naopak velmi smysluplny krok. V dobe, kdy 'graficky akcelerator' je v podstate univerzalni SIMD vypocetni jednotka, je vcelku prirozene, aby ta SIMD jednotka byla prirozene sdilena pro ruzne mozne aplikace (nekdo ji pouzije na grafiku, jiny treba na DSP) a koncepcne ji mit zcela oddelenou od zbytku 'grafiky' (framebuffer a graficke vystupy).
    Přesně. Bohužel x86 je konzumní sračka největší a dost je to cítit. Např. k dokonalosti to dotáhli u jiných architektur (OMAP třeba). Tam už nic jako procesor není, ale má to v rámci SoC svoji GPP side (nějaké ARM jádro třeba) a DSP side (třeba hodně populární jsou ty od TI). Jsou to v podstatě dvě nezávislé jednotky (i o nezávislých taktech) se sdílenou pamětí kde jedna z nich je obecná (alias procesor na kterém třeba běžné jádro) a druhá je i když specializovaná, tak hodně modulární a umožňuje spouštět různé aplikace (dekódování perceptuálích formátů &helllip; ale samozřejmě není omezená jen na to – už jsem viděl návrhy kde by se pomocí toho dal spouštět třeba Adobe Flash), které potřebují nějaké speciální funkce a tím jim dovolí zpracování dat větší rychlostí (klidně by to zvládlo i nějaké jaderné moduly, kdyby je někdo zkompiloval a mělo to nějaký význam). A právě DSP strana je docela unikátní a něco co naprosto na x86 arch. schází. A to z toho důvodu, že skrze sdílenou paměť a její vlastní BIOS dovoluje načítat libovolné aplikace (mají většinou zkratku .dll64P a snad se dají pomocí kompilátoru od TI i kompilovat). Tohle než se na zcea konzumní x86 architekturu dostane…no to se tam snad ani nikdy IMHO nedostane.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    4.9.2010 22:00 Vskutečnosti Saýc | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 7 - Co očekávat od platformy s IGP

    OMAP ruluje.

    A udajne jsou na dobre ceste umet do toho cipu nacpat i RAMku. Sice malou (do giga), ale rychlou jak cache u i386. No rychlou jako pomaly cahce u i386, ale rozumis mi.

    Co se tyka DSP, tak tam uplne nesouhlasim. Ty DSP moduly se na ARMy davaji proto, ze ty procesory nemaji dost hrubeho vykonu aby necco takoveho delaly natvrdo pomoci FP (nebo nedejboze integer pipeline). A mam podezreni, ze SSE i nejaky multiply-acumulate (coz je nejcastejsi instrukce pro rychle furierovy transformace, a tedy pro DSP) ma. A i to blby MMX (ktery sdili registry s FPU, ale rika jim jinak, typicky i386 design :-D) je rychlejsi.

    Ale jsem zvedavej na novy ARMy, hm.

    Grunt avatar 4.9.2010 22:06 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 7 - Co očekávat od platformy s IGP
    OMAP ruluje.
    Jednoznačně.
    A udajne jsou na dobre ceste umet do toho cipu nacpat i RAMku.
    Vrchol blaha. One chip to rule 'Em all.
    Co se tyka DSP, tak tam uplne nesouhlasim
    Teď nechápu s čím, když:
    Ty DSP moduly se na ARMy davaji proto, ze ty procesory nemaji dost hrubeho vykonu aby necco takoveho delaly natvrdo pomoci FP (nebo nedejboze integer pipeline). A mam podezreni, ze SSE i nejaky multiply-acumulate (coz je nejcastejsi instrukce pro rychle furierovy transformace, a tedy pro DSP) ma.
    Ale jsem zvedavej na novy ARMy, hm.
    OMAP4?
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    4.9.2010 22:14 Vskutečnosti Saýc | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 7 - Co očekávat od platformy s IGP

    One chip to rule 'Em all.

    Jo!

    Teď nechápu s čím, když:

    Mel jsem pocit, ze tvrdis ze DSP z ARMu je silnejsi nez ty veci co se daji najit v i386. Ale asi ne :-)

    OMAP4?

    No, OMAP je jedna z implementaci, zejo. V zasade na cokoli v cem bude cortex a9 -- dvoujadrovej out-of-order 1ghz procesor zerouci v provozu dva watty -- chci! :-D

    Ona ta architektura obsahuje i par hezkych triku, takze ji jako designer mikroprocesoru-teoretik preju stastnou budoucnost.

    Grunt avatar 4.9.2010 22:41 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 7 - Co očekávat od platformy s IGP
    Mel jsem pocit, ze tvrdis ze DSP z ARMu je silnejsi nez ty veci co se daji najit v i386.
    O 430Mhz? To bych po něm nechtěl ani já.
    No, OMAP je jedna z implementaci, zejo. V zasade na cokoli v cem bude cortex a9
    Tak jasně, ale předpokládám, že s novým OMAPem nepřijde jen nové exekuční jádro, ale i nový PowerVR, nová IVA a nějaká náhrada za C64x+ a celé to bude ještě křupavější a ještě šťavnatější.
    dvoujadrovej out-of-order 1ghz procesor zerouci v provozu dva watty
    Mám pocit, že tu kdysi dávno byly nějaké zprávičky odvolávajíce se na LinuxDevices o 1.2 Ghz ARMech nebo čem od Marvellu (to cpali do PogoPlugů) a též byli nějaké fýmy o tom, že chystají i 2Ghz verzi (v květnu minulého nebo snad předminulého roku). By mě docela zajímalo jak to dopadlo.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    4.9.2010 23:07 Vskutečnosti Saýc | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 7 - Co očekávat od platformy s IGP

    Jo, to je ta sama vec co ma byt zakladem OMAP4. Akorat s tim mavali snad pred rokem, a prakticka implementace furt nikde.

    Grunt avatar 4.9.2010 23:33 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 7 - Co očekávat od platformy s IGP
    Japato? Však Marvell Kirkwood 6281 je tu už s náma nějakou dobu a co se tak dívám do té jejich tabulky, tak tam nabízejí i větší děla (které jen tak mimochodem chci, ihned, teď přímo po mé pravé ruce).
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    5.9.2010 00:03 Vskutečnosti Saýc | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 7 - Co očekávat od platformy s IGP

    Jo, to sice je 1 Ghz, ale je to nejaky "Sheeva single-issue ARM compatible processor", ne Cortex A-9. Bal bych se to kupovat, aby to nebyl podobny rozdil jako 2 Ghz athlon a 2 Ghz atom :)

    Ja chci Cotex A9 ksakru.

    Grunt avatar 5.9.2010 00:12 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 7 - Co očekávat od platformy s IGP
    Tak jo, ale i když Cortex A8 o sobě tvrdí Over 1,200 Dhrystone MIPS, nemyslím si, že by to bylo výrazně pomalejší než Kirkwood i když je to jen nějaký single-issue compatible processor. Ono ani ten Cortex A8 na některé věci není nic moc. Holt by to chtělo nějaké srovnáníčko (které bych mimochodem ocenil mnohem víc než toto plácání).
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    5.9.2010 00:12 Vskutečnosti Saýc | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 7 - Co očekávat od platformy s IGP
    Grunt avatar 5.9.2010 00:16 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 7 - Co očekávat od platformy s IGP
    Yup, přesně toto. Jako na zavolanou.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Grunt avatar 5.9.2010 00:17 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 7 - Co očekávat od platformy s IGP
    Jo počkat, to je Atom. Tak toto ne.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    5.9.2010 09:37 Dusan | skóre: 23 | blog: Moje_trable_s_internetom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 7 - Co očekávat od platformy s IGP
    Tiež by som chcel dosku s nejakým tým 2x ARM cortex9 dvojadrom. S niečim podobným ako bios, ale len na zapisovanie bootloaderu(bez ACPI a kontrol a podobne). K tomu integrovanú SGX543MP8 (ako je v PlayStation Portable2). Grafický čip by bol upravený na podporu opengl 4 a podporu opencl.

    Prípadne fakt vylepšený AMD r900 (a to hlavne powermanagment(vypínanie nepotrebných obvodov a podobne))+integráciu do soc s tým Cortexom9.

    Však nechcem veľa?

    :-)
    David Ježek avatar 2.9.2010 23:15 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 7 - Co očekávat od platformy s IGP
    podrobnosti za ~45 minut i zde na abc :-).
    2.9.2010 22:04 Mandarinka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 7 - Co očekávat od platformy s IGP
    Jo jo, dva digitální výstupy... pokud vím, tak to AMD neumí a konkurence asi taky ne?
    3.9.2010 04:53 virt6 | blog: hardware
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 7 - Co očekávat od platformy s IGP
    Umí to IGP nVidia i Intely.
    2.9.2010 22:15 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 7 - Co očekávat od platformy s IGP
    Uměl by někdo zhodnotit šance, že dokumentaci k UVD nakonec zveřejní, nebo že bude podpora akcelerace HD videa přidána pomocí reverzního inženýrství?

    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    2.9.2010 22:25 Mandarinka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 7 - Co očekávat od platformy s IGP
    Podíval bych se na to takto... Jaká je šance, že se to stane během dvou let, například? Za tu dobu nejspíš bude vaše cpu dostatečně silné...

    Tady bych se ale asi ptal spíš: Bude to vůbec někdy fungovat za tu dobu, co ten HW budu používat (5 let?). Protože myslím, že to vskutku nastat nemusí.

    Takže pokud to (akceleraci videa) chcete používat, tak bych fakt zvolil nvidii, jejich vdpau je stejně mnohem spolehlivější, což říkám jako ATista. I u ní však potřeujete binární drivery.
    2.9.2010 22:51 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 7 - Co očekávat od platformy s IGP
    Nějaká ta Nvidia se dá v nouzi přidat vždycky, ale když jsem nedávno kupoval desku s IGP ATI, doufal jsem, že se k tomu hnusnýmu blobu od Nvidie nebudu chtít vracet.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    3.9.2010 06:42 Tutor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 7 - Co očekávat od platformy s IGP
    V rozhovorech na toto téma představitelé AMD opakovaně uvedli, že dokumentace k UVD nebude nikdy zveřejněna. Osobně bych si na to nevsadil. Daleko milejší je mi přístup Intelu, který ovladače vyrábí rovnou jako Opensource, a člověk tak neřeší dilema mezi druhořadým opensource nebo funčně vybavenějším blobem. :-(
    3.9.2010 08:30 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 7 - Co očekávat od platformy s IGP
    který ovladače vyrábí rovnou jako Opensource, a člověk tak neřeší dilema mezi druhořadým opensource nebo funčně vybavenějším blobem.
    a) ne k vešekerému HW

    b) u jejich grafik je to druhořadý opensource s druhořadým HW. Jenom se podívej do diskuzních fór, kolik lidí má problém s tím, že na určité konfiguraci grafika - jádro - ovladač jim prostě nic nefunguje stabilně.
    Quando omni flunkus moritati
    3.9.2010 08:43 Tutor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 7 - Co očekávat od platformy s IGP
    a) Poulsbo není HW od Intelu.

    b) Mě se stačí podívat do diskuzních for, kolik lidí má problémy s ovladači ATI nebo AMD. :-)
    3.9.2010 10:26 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 7 - Co očekávat od platformy s IGP
    a) Poulsbo není HW od Intelu.
    Dodávají to jako svojí grafárnu
    b) Mě se stačí podívat do diskuzních for, kolik lidí má problémy s ovladači ATI nebo AMD.
    Což nic nemění na faktu, že grafika od Intelu je druhořadý odvladač + druhořadý hardware.
    Quando omni flunkus moritati
    3.9.2010 11:30 Tutor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 7 - Co očekávat od platformy s IGP
    Což nic nemění na faktu, že grafika od Intelu je druhořadý odvladač + druhořadý hardware.
    Tím bych si nebyl tak jistý. Svůj účel, zobrazovat pracovní plochu na pracovním počítači, plní dokonale. Rozhodně lépe než AMD/ATI. Že na tom nejde hrát mě vůbec nezajímá.
    3.9.2010 13:57 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 7 - Co očekávat od platformy s IGP
    Že tě to nezajímá, taky nemění nic na faktech. A faktem je, že grafiky od Intelu nezvládají věci, které jiné grafiky zvládají; tzn. grafiky od Intelu jsou druhořadé.
    Quando omni flunkus moritati
    3.9.2010 14:11 Tutor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 7 - Co očekávat od platformy s IGP
    Ano. Například 2 digitální výstupy na monitor. (viz blogpost vedle) :-D
    3.9.2010 07:21 mimi.vx | skóre: 37 | blog: Mimi.VX | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 7 - Co očekávat od platformy s IGP

    minimalni , ale ne proto ze by nechteli ale diky ptentum tretich stran .....

    USE="-gnome -kde";turris
    3.9.2010 10:16 Chulda | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 7 - Co očekávat od platformy s IGP
    Mluvi se o UVD obecne nebo o UVD jako verze 1? Mel jsem za to, ze OSS UVD2 umi.
    3.9.2010 10:45 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 7 - Co očekávat od platformy s IGP
    Koukám, že moje karta je UVD2. Že by? Mám to krátce a ještě jsem nevyzkoušel všechno.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    3.9.2010 11:06 Chulda | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 7 - Co očekávat od platformy s IGP
    No prave, muj chipset 880G taky. Ale OSS drivery jsem jeste nezkousel.
    3.9.2010 11:22 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 7 - Co očekávat od platformy s IGP
    Taky 880G (s HD4250), ale s driverem radeon, protože zatím necítím potřebu většího výkonu a s fglrx jsem měl problémy a nechuť je řešit.

    cat /var/log/Xorg.0.log | grep "XVideo-MotionCompensation"

    vrátí

    (II) Loading extension XVideo-MotionCompensation,

    takže soudím, že asi akcelerace funguje. Když pustím HD film, zdá se mi, že hraje OK, ale nejsem žádný videofil, abych to mohl říct s jistotou.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    3.9.2010 11:33 Tutor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 7 - Co očekávat od platformy s IGP
    UVD1 nemá podporu ani ve fglrx. UVD2 má podporu ve fglrx skrze XvBA. XvMC je staré rozhraní vyrobené Intelem snad pro i810 a tomu odpovídají "schopnosti" ;-)
    3.9.2010 12:23 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 7 - Co očekávat od platformy s IGP
    Dík za poučení. Mně tohle zatím stačí, protože 1080p film (kde sehnat vícePé ukázku?) v totemu i vlc hraje perfektně plynule, ale koukám, že mi to vytěžuje procesor na 30%. Ty přehrávače vlastně xvmc nepodporují, takže zkusím mplayer až bude čas.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    3.9.2010 12:38 Tutor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 7 - Co očekávat od platformy s IGP
    Co máš za procesor?
    3.9.2010 12:43 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 7 - Co očekávat od platformy s IGP
    Phenom II 555BE osolenej na 3,8 GHz s odemčeným třetím jádrem. 30% je bída -- kdybych koukal na filmy pravidelně, štvalo by mě to pekelně.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    3.9.2010 12:48 VSi | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 7 - Co očekávat od platformy s IGP
    A těch 30 % je z jednoho jádra, nebo z celého CPU? Využívá přehrávač více jader? Jinak 30 % může znamenat, že je to akorát na hraně (plně vytížené 1 jádro z 3).
    3.9.2010 12:50 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 7 - Co očekávat od platformy s IGP
    Z celýho CPU. Žádný jádro na 100 % neběží.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    3.9.2010 13:01 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 7 - Co očekávat od platformy s IGP
    Tak mplayer -vo xxmc hlásí No X-Video MotionCompensation Extension on :0.0.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    3.9.2010 17:29 pedro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 7 - Co očekávat od platformy s IGP
    A proprietarni ovladac?
    3.9.2010 17:32 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 7 - Co očekávat od platformy s IGP
    Na to teď bohužel nemám čas. Zkoušel jsem ho před časem, ale nešlo mi s ním přepínat do konzole a pár měl pár dalších problémů.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    Grunt avatar 4.9.2010 21:40 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 7 - Co očekávat od platformy s IGP
    No ono pokud vím, tak XvMC na běžných x86 kartách (nVidia, ATI, Intel) umí stejně offloadovat jenom MPEG-1/2.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    4.9.2010 22:05 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 7 - Co očekávat od platformy s IGP
    Ty jo, koukám, že problematiku videa nemám možnost na momentálně na čtvrt mozku, kterou tomu můžu věnovat, zvládnout.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    Grunt avatar 4.9.2010 22:07 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 7 - Co očekávat od platformy s IGP
    Co já bych za multitaskingový mozek dal.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    4.9.2010 22:10 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 7 - Co očekávat od platformy s IGP
    I blbej Ipad je na tom líp než já.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    3.9.2010 17:24 pedro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 7 - Co očekávat od platformy s IGP
    Nedavno jsem se tady na abc nekoho ptal a bylo mi receno, ze se soucasnymi proprietarnimi ovladaci HW akcelerace videa na ATI funguje (s mplayer).

    Ale prodavam jak jsem nakoupil. Overene to nemam.
    3.9.2010 17:28 pedro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 7 - Co očekávat od platformy s IGP
    Sorry, ta informace tady uz je, necetl jsem celou diskusi.
    3.9.2010 10:38 Trained.Monkey | skóre: 12 | blog: monkey
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 7 - Co očekávat od platformy s IGP
    Bude dost zajimave sledovat co s tim udela Buldozer.
    3.9.2010 23:59 optim | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 7 - Co očekávat od platformy s IGP
    Akcelerace HD videa v OSS ovladačích není a nebude (dokumentace k UVD nebude uvolněna)
    Takze jedno ze zadani pro jejich letosni SoC (Gallium H.264 decoding) bylo vypsano jen tak pro srandu?
    Grunt avatar 4.9.2010 12:44 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 7 - Co očekávat od platformy s IGP
    Akcelerace HD videa? To je zas co?
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    4.9.2010 23:31 valesek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardware 7 - Co očekávat od platformy s IGP
    Jak ctu ze uz jsou jenom mozne kombinace IGP AMD+AMD(ATI) a Intel+Intel. Pojdte dokopat evropskou komisi, aby dotlacila AMD a INTEL k tomu k cemu dokopala Microsoft, tim myslim to aby dodaval windows s moznosti vyberu vice prohlizecu, prehravacu apod. Pojdme dokopat evropskou komisi k tomu aby naridila, ze pokud bude vyrobce dodavat system s IGP, tak tam musi mit ten IGP od vice vyrobcu naraz a v BIOSu si budete muset vybrat kterej chcete pouzit, co vy na to?

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.