abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 7
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 35
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 823 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník


    Vložit další komentář
    30.9.2006 17:58 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    PHP5

    Výhody - PHP5 je všude, je v tom hotová obrovská spouta všeho možného, takže není problém stáhnout z webu co je zrovna potřeba. Obrovská podpora, dobrá dokumentace.

    Nevýhody - PHP v poslední době začíná trpět jednak tím, že autoři jaksi si moc netrápí hlavu se zpětnou kompatibilitou. Leckteré věci v mnoha PHP5 verzích nejsou moc stabilní, i když je vše označeno jako stable. Například já jsem pro svůj webový server zkusil 4 verze, než jsem našel stabilní. Další nevýhodu je to, že PHP5 nemá nástroje, který obsahuje každý běžný jazyk - tedy debugger a kompilátor do binárního kódu.

    MySQL

    Výhody - malá, jednoduchá, spolehlivá, nenáročná databáze. Stabilní, jednoduchá, dobře zdokumentovaná, dobře škálovatelná.

    Nevýhody - moc toho neumí, není vždy zadarmo, není vhodná pro složitější datové modely. Podle mého MySQL člvoěka odnaučí pořádně myslet. MySQL také člověka zbytečně nutí řešit věci na aplikační úrovni, když by se mohly řešit na databázové úrovni. I když je dnes MySQL mnohem lepší, než kdysi.

    Python

    Výhody - skvělý vysokoúrovňový jazyk, velmi rychle a dobře se v něm píše. Oproti PHP5 má lepší návrh, obsahuje i kompilátor, debugger a je pro něj spousta pěkných IDE. Pokud bych měl možnost, šel bych do toho.

    Nevýhody - říkám to nerad, ale nikdy jsem se tak často nesetkával s chybami, jako právě při práci s Pythonem. Na webu to snad nevadí, ale to je důvod, proč od něj trochu ustupuji, chci-li jistotu.

    Perl

    Výhody - obrovská podpora.

    Nevýhody - snad všechno. Nečitelná syntaxe, nedokážu si ho představit v projektu nad několik tisíců řádek.
    kozzi avatar 30.9.2006 18:03 kozzi | skóre: 55 | blog: vse_o_vsem | Pacman (Bratrušov)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    JJ díky za reakci. Ten python se mi líbí jen se chci zeptat jestli se pro web používá standartní pythonovský kod nebo je jeho syntaxe upravena. A hlavně zda existuje nejaka ceska prirucka,clanek, navod ohledne tvorby stranek prave v pythonu.
    Linux je jako mušketýři "jeden za všechny, všichni za jednoho"
    30.9.2006 18:14 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    Python se používá jako úplně normální Python. :-D

    Jestli máš na mysli to, „jak se v něm dělá ta stránka“, tak o „embedded Pythonu“ nevím. Třeba k Ruby se dodává binárka eruby (případně modul eruby pro použití z programu), která spouští kód z dokumentu – tedy dělá z něj „něco jako PHP“. To ale není obvyklý modus operandi slušných webových aplikací, které používají nějaké ty šablonovací nástroje nebo něco na ten způsob. Snad jen Rails běžně používají přímo Ruby jako šablonovací jazyk, ale to není takové zlo, jak by se mohlo na první pohled zdát, protože se v těch výsledných šablonách typicky používají jen accessory controlleru, a slušný člověk tam žádné výpočty necpe. ;-)

    V konečném důsledku na tom tedy nesejde, prostě z programu vyvoláš šablonu nebo jiný kód, který narve response zpátky do socketu. A protože Python by jako šablonovací jazyk mohl fungovat docela obtížně, tak se v téhle roli nepoužívá, a mimo šablony je Python Pythonem. ;-)
    30.9.2006 19:04 Messa | skóre: 39 | blog: Messa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    V Pythonu si můžeš naprogramovat vlastní webserver a o vše se postarat sám. Ale asi budeš chtít nějak pracovat s Apache, do něj Python dostaneš např. přes mod_python. I to ale ještě není to pravé, nad tím se používají frameworky jako např. django, turbogears, cherrypy. Není výjimkou, když nějaký framework nebo aplikace umí běžet jak pod mod_python, tak i jako CGI/FastCGI nebo jako samostatný webserver.

    Seriál vychází v LinuxExpresu, na webu je první díl. Jinak nejlepší a nejrozsáhlejší bude oficiální dokumentace a tutoriály, tento software totiž není zrovna nijak moc rozšířen (bohužel).
    30.9.2006 21:29 hudin | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    Perl

    Výhody - obrovská podpora.

    Nevýhody - snad všechno. Nečitelná syntaxe, nedokážu si ho představit v projektu nad několik tisíců řádek.
    Zajimave, o nevyhodach takhle premyslim u php. :-) Navic resit, proc skripty s prechodem mezi verzemi prestanou fungovat a jestli budou fungovat i v dalsi verzi... Navic potrebuji provedet i "newebove" cinnosti.

    Naopak s Perlem problem nemam. Navic mam tu cest pracovat s prostredim, ktere cita radove stovky tisic radku perloveho kodu.
    30.9.2006 21:35 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    No na něco velkého se podle mě prostě musí projevit, že PHP nemá žádné moduly, balíčky, jmenné prostory nebo něco takového (aspoň v nějaké rozumné podobě -- nebo o tom nevím :)).
    Copak toho není dost?
    30.9.2006 23:03 Miloš Kozák | skóre: 18 | blog: jentak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    PHP5? jmené prostory nemá, ale má OOP, okoukané z javy..
    30.9.2006 23:05 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    No jo, ale to to úplně neřeší, i když použít se to pochopitelně s úspěchem dá.
    Copak toho není dost?
    1.10.2006 17:41 Miloš Kozák | skóre: 18 | blog: jentak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    Přiznávám, že do C++ nevidim, jen se kapku učim, ale po ročním intenzivním studiu javy na cvut :), si troufám říct, že neobjektové jazyky stojí za starou belu.... stejně tak pseudoobjektový (delfi, php4 )..... prostě, když to neumí pořádně dědit :) a hlavně polymorfizmus...

    Jakmile to nějaký jazyk umí, již neni o čem.... pak to chce jenom nějaký ten čas, aby vznikla spousta kódu, pak neni zapotřebí programátor, ale cvičená opice :)

    Tím chci říct, že jelikož PHP5 je okopírovaná java, tak rozhodně nebude ztracený čas, když si k němu pak někdo sedne....Ale kdyby si sedl k jave, udělal by lépe :) v té uděláš úplně všechno a hlavně dobře, rychle..... ale darmo mluvit, bylo by to na dlouho, má samozřejmě hafo mínusů...

    Já osobně umim php3,4 a 5ku taky chci hluboce prozkoumat.....
    1.10.2006 18:32 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    Java není moc objektová, přeji Vám se seznámit s opravdu objektovými jazyky, třeba těmi co neznají pojem primitivní typ

    dědičnost je jen podřadným a skoro nedůležitým jevem v objektovém programování

    ale hlavně, objekty nejsou pupek světa a objektové programování není jediný možný styl

    PHP není okopírovaná Java, z té Javy má naprosté minimum, a to že zkopírovala Javu je bohužel dost škoda pro PHP. protože PHP je dynamicky typovaný jazyk a zavádět do něj nesmysly ze staticky typované Javy je IMHO nic moc nápad. naštěstí podobnost s Javou je v objektech u PHP jen náhodná a jeví se tak jen navenek pozorovateli, který toho o PHP 5 moc v objektech nezkusil, sorry

    poučení pro druhé: hlavně si nevybírejte jazyk stylem, že když je objektový tak je dobrý, mohl byste taky dopadnout ne zrovna nejlíp
    1.10.2006 22:24 Miloš Kozák | skóre: 18 | blog: jentak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    Tak ted jste mě utřel víc než dobře:) to hodnotím :) mám to za trest :)

    Já nejsem v zásadě programátor, ale jenom se tím bavím a tak.....

    OOP beru, jako něco co mě vždy velmi usnadnilo práci, proto ho hodnotím tak vysoko.
    1.10.2006 22:46 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    omlouvám se, to jsem fakt nechtěl
    1.10.2006 23:20 Miloš Kozák | skóre: 18 | blog: jentak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    zasloužil jsem si to... plkat o něčem o čem doopravdy toho nevim tolik, kolik by jsem měl..
    30.9.2006 21:40 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    Naopak s Perlem problem nemam. Navic mam tu cest pracovat s prostredim, ktere cita radove stovky tisic radku perloveho kodu.

    Upřímnou soustrast.
    1.10.2006 10:46 pasmen | skóre: 45 | blog: glob | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    Perl neni navrzen na ticisiradkove programy. Tudiz je nesmyslne toto oznacovat za jeho nevyhodu.
    1.10.2006 11:01 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    Nesmyslné je tvrdit, že je nesmyslné označovat toto za nevýhodu. Pokud se v perlu obtížně píší velké programy, pak je to jeho nevýhoda ať už má jakoukoliv příčinu -- a to zejména pro někoho, kdo v něm ty ,velké` programy chce psát.
    Copak toho není dost?
    1.10.2006 11:17 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    Jak se to vezme. Před patnácti lety třeba nemuselo být zvykem psát tisíciřádkové programy ve skriptovacích jazycích. :-D Cčko zase nebylo navrženo na miliónořádkové programy, kdyby ano, mělo by aspoň namespaces. Holt evoluce. ;-)
    1.10.2006 11:24 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    Ale dobře, šlo mi pouze o to, že když jazyk nemá něco co potřebuju, tak to prostě nevýhoda je, i kdyby mi to třeba přineslo omluvenku od maminky :-)
    Copak toho není dost?
    2.10.2006 12:51 happy barney | skóre: 34 | blog: dont_worry_be_happy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    v prvom rade, perl nie je navrhnutý na 1000-riadkové programy v jednom súbore. A to, ak autor nevie pochopit modularizáciu programu, to už problém perlu nie je.
    2.10.2006 12:00 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    Navic resit, proc skripty s prechodem mezi verzemi prestanou fungovat a jestli budou fungovat i v dalsi verzi... Navic potrebuji provedet i "newebove" cinnosti.
    Uvážím-li, že chování perlu se také může lišit ($#pole u prázdného pole může být -1 nebo 0, viděl jsem oboje), tak se perlu raději vyhýbám.
    2.10.2006 12:52 happy barney | skóre: 34 | blog: dont_worry_be_happy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    videl som čokoľvek, ale zároveň by to chcelo spomenúť, že default je vždy -1, zmena $[ je možná na ľubovoľnú hodnotu, s obmedzenou platnosťou len v rámci jednoho súboru.

    Ale to len aby reč nestála :-)

    1.10.2006 12:01 happy barney | skóre: 34 | blog: dont_worry_be_happy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    ad Perl ... kto ten jazyk nepozna, ten by nemal kritizovat :-)
    citatelnost kodu je blbost, zalezi od autora.
    modularita perlu (ak clovek programuje OOP) je vyssia ako vsetky spominane jazyky, len treba vediet :-) (a precitat na kazdy riadok kodu 10 riadkov mudrych knih :-D )
    Moznosti typu rozdelena definicia objektov (osobne pouzivam samostatny subor pre kazdu metodu), autoload, dalej (pre niekoho zverstva) veci ako moznost upravovat "od koho dedim" pocas behu, volanie cudzej metody v kontexte aktualneho objektu ... no, neviem ci to dakedy pouzijem, no videl som problemy tymto sposobom elegantne vyriesene

    co sa tyka db, jednoznacne postgresql

    a btw, webove stranky vy som urcite pisal v HTML :-D

    Jardík avatar 30.9.2006 17:59 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    přešel s windows na Linux
    Ale fůj: s/s/z/g
    Věřím v jednoho Boha.
    kozzi avatar 30.9.2006 18:06 kozzi | skóre: 55 | blog: vse_o_vsem | Pacman (Bratrušov)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    jejda, už jsem to opravil. takhle to mělo docela zajímavej význam
    Linux je jako mušketýři "jeden za všechny, všichni za jednoho"
    30.9.2006 19:30 Lukáš Rýdlo | skóre: 18 | blog: Silný kafe | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    Tak ještě s/k PHP přibyli jazyky/k PHP přibyly jazyky/ a bude to dokonalé :-D
    θηριον ειμι
    30.9.2006 18:18 Kníže Ignor | skóre: 19 | blog: stoupa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    Zvážil bych Pascal.
    Jestli máš zálohu mého blogu, tak mi ji pošli. Nějak jsem si ho smazal :-)
    30.9.2006 18:43 xxxxxxxx | skóre: 16 | blog: mrtvy blog | v nebi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    Heron avatar 30.9.2006 18:27 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    Na psaní stránek se dá použít cokoliv. Moje první stránky byly statické html, generované programem v C a údaje bral z Berkeley DB :-). Potom jsem to přepsal jako cgi skript, takže web se skládal s jedné binárky a souboru s daty (BDB). Zlaté časy.
    Daniel Kvasnička ml. avatar 30.9.2006 18:31 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    Pokud jsi toho v PHP napsal malo, tak jsi stastny clovek, protoze pro tebe bude lehci udelat tlustou caru za minulosti ;-) A pokud planujes vlastni hosting, tak jsi dvakrat stastny, protoze si muzes delat co chces ;-)

    Ja jednoznacne doporucuju Python. Jednak jako jazyk a za druhe pro kvality web frameworku pro nej dostupnych.

    Je dobre se podivat na mod_python a ten jednoduchy templatovaci engine co obsahuje, prip. PSP kdyby se ti styskalo po PHP a matlani aplikacni logiky do vzhledu ;-)

    Znalosti mod_pythonu pak muzes vyuzit pri zprovoznovani ruznych frameworku za Apachem (i kdyz to jde i jinak, typicky pres FastCGI - nebo uplne bez Apache samozrejme...). Doporucil bych ti mrknout na CherryPy a Kid templates - to jsou fajn veci, prip. TurboGears, ktere predchozi dva produkty kombinuji a pridavaji jeste par blbosti. Podobne funguje Django. Na me jsou tyhle frameworky ale uz moc uzce profilovane. Na nektere veci jsou ale jak delane...

    Moc doporucuju video, ve kterem nejaky typek srovnava Rails, TurboGears, Django, Plone, Java Sevlets/JSP, a plne vyzbrojene J2EE.
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    kozzi avatar 30.9.2006 18:52 kozzi | skóre: 55 | blog: vse_o_vsem | Pacman (Bratrušov)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    mockrat dik
    Linux je jako mušketýři "jeden za všechny, všichni za jednoho"
    30.9.2006 19:52 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    super video :) dik
    30.9.2006 18:48 Láďa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    Po 7 letech programování v PHP o tomhle jazyce už nemůžu říct nic hezkého. Nevýhod má mraky, vypisovat se mi je všechny nechce. Nejlepší je dát si na googlu hledat "php sucks" a získáš dobrou představu. Můj favorit v tuhle chvíli je Ruby, samozřejmě on Rails :-) Zjistil jsem, že po dvou měsících učení jsem v Rails asi 2x efektivnější než v PHP.

    Výhody Ruby:
    • je to kvalitní jazyk, to PHP není
    • je k dispozizi opravdu skvělý framework
    Nevýhody z pohledu programátora žádné.

    S Pythonem srovnávat nemůžu, ale jsou pro něj taky k dispozici kvalitní frameworky (Django, Plone atd.).
    Daniel Kvasnička ml. avatar 30.9.2006 18:52 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    Slysel jsem, ze RoR je na tom dost spatne z rychlosti...nejake zkusenosti?
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    Daniel Kvasnička ml. avatar 30.9.2006 18:52 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    s rychlosti...
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    30.9.2006 19:21 Láďa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    Zatím žádné, bleskový test přes ab2 odhalil, že to opravdu není ono (MNOHEM pomalejší než PHP). Ale ještě jsem se nevěnoval prakticky žádné optimalizaci, ani serveru, ani samotné aplikace.
    30.9.2006 19:30 Libor Klepac | skóre: 45 | Mýto
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    nebylo to tim, ze ruby bylo jako cgi skript a php pres modul do apache?

    kdyz jsem zkousel suphp x php jako modul, tak to suphp bylo take 10x pomalejsi ;)
    Urine should only be green if you're Mr. Spock.
    30.9.2006 19:32 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    A přepnul jsi z development mode na production mode? Poněvadž v development módu se při každém reloadu načítají všechny soubory s třídami znovu – počítá se s tím, že budeš chtít okamžitě integrovat veškeré úpravy do běžící aplikace.
    Daniel Kvasnička ml. avatar 30.9.2006 19:51 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    Tady ci tady se to trochu resi. Pravda je, ze vysledek pod 100 req/s neni vubec sympaticky.

    Dulezite ale je si uvedomit, ze spravna otazka zni: Je mnou vybrany framework dost rychly na konkretni nasazeni? A pokud odpoved na Rails je ANO, je dalsi diskuse bezpredmetna. Tedy hodne poresit pozadavky na scalability (Flickr by v tom AFAIK nebylo dobry psat ;-) ).
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    30.9.2006 20:11 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    Ta čísla se časem zlepší. ;-) Už jen příchod YARVu by měl hodně změnit a ten druhý odkaz ukazuje, že není dobré dělat předčasné závěry, když tomu pánovi jeden diskutující vytáhnul kód v Ruby skoro na rychlost Javy. Je pravda, že mě překvapuje, že by dual Opteron zvládal jen 60 hitů/s, a to i včetně Rails. Ono dost záleží i na aplikaci, někdy kešovat jde, někdy to nejde vůbec, a dá se čekat, že v náročnější aplikaci by se to trošku tou srovnalo i vlivem databáze.
    30.9.2006 20:34 Láďa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    Docela dobrá poznámka :-) Co se týče dotazu níže, tak scalability RoR by měla být dobrá, ostatně jako každé jiné FastCGI aplikace. Ale zatím jsem to nepotřeboval.
    30.9.2006 19:48 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    http://blog.segment7.net/articles/2006/03/06/2-5-million

    http://wiki.rubyonrails.com/rails/pages/Framework+Performance

    Já myslím, že Rails jsou Fast Enough® *)

    *) Fast Enough® je registrovaná ochraná známka Guida van Rossuma a Yukihira Matsumota. ;-)
    1.10.2006 11:45 Pavel 'lingeek' Szalbot | skóre: 54 | Třinec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    Math, as Barbie says, is hard.
    1.10.2006 12:05 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    Hezký pokus, až na to, že v typické webové aplikaci odedře většinu věcí databáze, knihovna pro regulární výrazy a třída String psaná v Cčku, sem tam nějaký ten parser.

    Ale přesto díky za připomenutí, až budu dělat webovou aplikaci pro řešení probému N těles, výpočet Pí nebo Fibonacciho čísel naivní rekurzí, určitě dám Haskellu šanci. ;-)
    1.10.2006 13:45 Pavel 'lingeek' Szalbot | skóre: 54 | Třinec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    Předvedené benchmarky ukazují, jak je na tom výkon Ruby. Jaké prostředí nastavují a co vlastně testují a ukazují, nechť si domyslí každý sám.

    Souhlasím, že pro určitou skupinu webových aplikací bývá nejsložitější vypořádat se v rozumně krátkém čase s daty z databáze apod. Jenže u těchto aplikací bývá tendence se těmto operacím co možná nejdéle vyhýbat a pak naopak spousta úkolů visí na jazyce/frameworku.

    Ne každý v aplikaci řeší například TSP, ale když už musí, tak by o Ruby neměl ani uvažovat:-).

    Ano, ukázat "dump" relační databáze na webu, k tomu se RoR hodí, a párkrát za minutu to zpravidla dovede...
    Math, as Barbie says, is hard.
    1.10.2006 14:21 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    Hmm, proč mi parent post připadá jako učebnicový příklad flamebaitu? :-D Spousta lidí si to zřejmě dokáže vyladit tak, že jim to stačí a jsou s tím spokojení. Jsme snad všichni svéprávní lidé a každý použijeme to, co uznáme za vhodné a o čem se přesvědčíme, že nám to nejlépe vyhovuje. ;-)

    (BTW, předvedené benchmarky ukazují výkon referenční implementace, kterou do dvou let velká část lidí již nejspíš nebude používat, protože jednu implementaci má teď Sun, druhou vyvíjí Sasada Kóichi a třetí s velkou pravděpodobností vznikne na základě Strongtalku, už teď se k tomu v mailing listu Strongtalku někteří hlásí. Python je na tom přesně stejně, máme Python, Python+Psyco, IronPython, Jython a PyPy. Do pár let budou všechny ty benchmarky neplatné …)
    1.10.2006 14:51 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    Za dva roky budou benchmarky, které budou vyjadřovat výkon implementací, které budou v té době dostupné. To, že někdo něco pravděpodobně vyvine a za dva roky se už nebude používat nic jiného je sice hezké, ale spolehnout se na to? To mi přijde asi tak rozumné, jako v roce 2004 vydávat knihu o Perlu6 a Parrotu ;-). Škoda, že se nejdříve nevrhli na dokončení Parrotu (jaký máš vlastně názor na register-based virtuální stroj?) a jako prozatímní řešení mohli použít Pugs s Parrot backendem.

    Jinak, autoři onoho projektu s tím tak nějak počítají, protože je na titulce
    Contribute: you can make a difference
    1. you can contribute faster more-elegant programs (FAQ)
    2. you can suggest new benchmark comparisons (FAQ)
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    1.10.2006 15:21 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    Registrové VM? Pořád čekám, až mi někdo hodí link na studii, která mi vysvětlí, proč by měly být lepší než virtuální zásobník + alokátor fyzických registrů. :-D

    Rubisté se shodují v tom, že je třeba rozhodně napsat lepší řešení. :-D Přiznám se, že mi optimalizace kódu v Ruby přijde taky netriviální, začíná to připomínat Lisp, ale vyplatí se to. (To, co napíšu, se nemusí mapovat 1:1 s tím, co se přesně provádí, a to i sémanticky – třeba GO v Lispu, ekvivalent GOTO, taky není „obyčejné goto“, díky lexikálnímu scopingu se dá vyskočit z vnitřní funkce do vnější včetně stack unwindingu a pořešení veškerého cleanupu, třeba i výjimek, a to rozhodně není „jednoduchý skok“. Takže takový vysokoúrovňový jazyk jako je Common Lisp – rozhodně o kilometry výš než třeba Java, v tom smyslu, že konstrukce jazyka vyjadřují spíš sémantiku než implementaci – může člověku přichystat nejedno překvapení. ;-))
    1.10.2006 15:30 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    Registrové VM? Pořád čekám, až mi někdo hodí link na studii, ...
    Uf, to jsem rád, že nejsem jediný, komu připadá mapování virtuálních registrů VM na skutečné registry, v těch neskutečných počtech platforem, které máme, jako prakticky nemožné :-). Respektive, možné to asi bude, ale složité.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    1.10.2006 15:37 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    Což o to, možné to je, ale jedna implementace už existuje: Register-renaming v procesech x86. :-) Takže jazyk nad Parrotem bude přiřazovat lokální proměnné 32 registrům (beru teď jen ty celočíselné), které by JIT kompilátor přejmenovával na jeden ze sedmi dostupných GPR registrů IA32, které následně register renaming unit v CPU přejmenuje na jeden z několika desítek fyzických registrů procesoru, a pak se zase výsledek proodpřejmenuje zpátky … Aha, teď už chápu, proč na tohle člověk potřebuje dva doktoráty, aby ho zaměšstnali. :-D
    1.10.2006 15:41 Pavel 'lingeek' Szalbot | skóre: 54 | Třinec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    To je jen tvůj dojem - když dostaneš čísla, tak ti to nic nepoví, dokud je s něčím nesrovnáš. Osobně si myslím, že současná implementace Ruby je prostě relativně pomalá, nic víc.
    Math, as Barbie says, is hard.
    1.10.2006 15:51 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    Je, a vím to sám. Za poslední dva roky jsem vtšinu věcí užitečných pro svou práci napsal v Puby a v Pythonu, myslím tudíž, že praktickou použitelnost můžu srovnávat. Ale upřímně, Ruby teď potřebuje spíš peer-reviewed knihovny (aby se dotáhlo na Python co do použitelnosti). Tam bych viděl největší bolístku.
    1.10.2006 16:37 Pavel 'lingeek' Szalbot | skóre: 54 | Třinec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    Ve srovnání s Pythonem to potřebuje spousta jazyků;-). Nejvíce mi u Ruby chybí UTF-8.
    Math, as Barbie says, is hard.
    1.10.2006 18:07 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    V když jsem zrovna v okénkách, používám Enthon. Nemůžu si pomoct, ale tohle se pro praktické použití dá jen sotva něčím přebít. Všechno je to téměř dokonale nakonfigurované, dokonale to do sebe zapadá, a kdyby mi chyběla nějaká Cčkovská extenze, je v tom i aktuální MinGW, s distutils funguje, ozkoušeno. V podstatě jsem rezignoval na jiné distribuce Pythonu pod okýnky, lidé co tohle dávají dohromady, očividně znají svou práci.
    1.10.2006 16:49 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    Hmm, vyplatí se vůbec puby používat? Přejmenovávat jazyk jenom proto, že LAMR nezní tak hezky, jako LAMP. Tak ať používají PostgreSql a mají LAPR, což je hezčí než LAPP :-D
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    30.9.2006 19:44 Lukáš Rýdlo | skóre: 18 | blog: Silný kafe | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    Ad PHP: V PHP dělám dost dlouho. Uznávám, že to není zrovna nej* jazyk, ale myslím si, že pro základní potřeby při tvorbě webu (běžné, středně složité aplikace) bohatě stačí. Vzhledem k jeho syntaxi mi nečinilo žádné potíže se ho naučit (není to jak Perl, který by se mohl vyučovat jako samostatný bakalářský obor ;-)). Nezanedbatelné je i množství hotových aplikací a tříd a fakt, že PHP5 už má konečně trochu slušný objektový model, takže se ten jazyk vyvíjí k lepšímu. Nicméně debugger mi opravdu chybí. Naopak hláška o chybějícím kompilátoru mi připadá poněkud nesmyslná. PHP není programovací, ale skriptovací jazyk. Proto se aplikacím v PHP říká skripty a ne programy a tudíž nemá smysl mluvit o kompilátoru.

    Pokud bych měl dneska volit jiný jazyk na tvorbu webu, pak bych asi zvolil Javu. Velmi slibně se rozvíjí a je pro toto použití už teď poměrně oblíbená. Python se mi taky nezdá špatný, ale jsem zatím příliš líný se ho učit. Perl je IMHO natolik obskurní jazyk, že si nejsem jistý, jestli čas věnovaný jeho pochopení by se mi nějak vrátil, čímž mu nechci ubírat zásluhy a tvrdit, že není vhodný pro web. No a Ruby a spol. jsou věci o kterých sice často slyším, ale v praxi jsem je neviděl :-)

    Ad databáze: Zatím zůstávám u MySQL. Dřív byly její možnosti dost omezující (ve srovnání s PostgreSQL), ale prokazatelně se "blýská na lepší časy", takže jsem zatím neměl důvod ji opouštět.
    θηριον ειμι
    30.9.2006 20:39 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    Kdo chce zkusit Javu, doporučil bych mu povinně pročítat navečer zdrojáky ábíčka :-)
    Copak toho není dost?
    30.9.2006 21:03 Lukáš Rýdlo | skóre: 18 | blog: Silný kafe | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    To není špatný nápad, ale teď budu po večerech pročítat spíš učebnici angličtiny :-(
    θηριον ειμι
    30.9.2006 21:05 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    Ber to pozitivně. Ty úkoly z toho jsou taky pěkně protivný.
    Copak toho není dost?
    30.9.2006 21:35 Lukáš Rýdlo | skóre: 18 | blog: Silný kafe | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    Tak to mě opravdu uklidňuje ;-)
    θηριον ειμι
    30.9.2006 21:47 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    Jestli to bylo myšleno ironicky, tak nemůžu než konstatovat, že ta dnešní mládež si už absolutně ničeho neváží.
    Copak toho není dost?
    30.9.2006 23:03 Lukáš Rýdlo | skóre: 18 | blog: Silný kafe | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    Jdu se kát ze svého znevažování, ale byla v tom nejen dávka ironie, ale i sarkasmu :-)
    θηριον ειμι
    30.9.2006 23:06 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    Ten jsme si v češtině odjakživa definovali jako zesílenou ironii. Každopádně to celou dobu myslím vážně.
    Copak toho není dost?
    Daniel Kvasnička ml. avatar 30.9.2006 19:57 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    Kdyz uz jsme u tech programovacich jazyku, poradil bych mrknout na XSLT v kombinaci s daty ulozenymi v XML...moooc prakticka vec, at uz ty data mas na disku nebo v DB.

    I kdyz napsat trosku slusnejsi web jen s XSLT dost dobre mozne neni.
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    3.10.2006 17:25 Non_E | skóre: 24 | blog: hic_sunt_leones | Pardubice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    Taky jsem nevěděl, o jakém psaní php do (x)html se tady mluví :-)
    Only Sith deals in absolutes.
    Dalibor Smolík avatar 30.9.2006 22:00 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    Dodnes používám PHP4 + MySQL. A nerad bych to měnil :-)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    1.10.2006 11:45 Petr Masopust | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    PHP a Perl bych vyloucil ihned. Na male projekty bych pouzil Python/Ruby a na velke Javu. K te db - nedavno me mysql pekne nastvala takze jsem trochu zaujaty a doporucil bych prejit na postgresql.
    Dalibor Smolík avatar 1.10.2006 14:28 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    V čem byl problém u Mysql? Dalo by se to trochu rozvést? To pro případ, že bych v budoucnu čelil stejným obtížím :-)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    1.10.2006 15:27 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    Mysql je bezproblémová, pokud od ní nechcete to co neumí. Naopak oceňuji skvělý manuál ve kterém se dočtete naprosto vše co potřebujete, to se mi u jiných databází nestávalo. Já se jeětě nikdy nemusel na nic kolem MySQL ptát, protože vše je jasně vysvětleno v manuálu a dokonce jsem nenašel žádný dotaz ohledně MySQL kdekoli na internetu, který by přímo nebyl v manuálu zodpovězen.

    Proti Mysql se dají v zásadě říci tři věci, když budu chtít pohanět:

    1) Není zadarmo.

    2) Umí toho méně, než velké databáze.

    3) Je to souborově orientovaná databáze.

    Pokud ale chcete něco jako jednoduché úložiště dat s nízkými nároky na hw, co dobře běhá v mnohathreadových aplikacích a dá se slušně škálovat, je Mysql vynikající.

    Já sám od Mysql ustupuji pouze a jedině kvůli licenci.

    Je jasné, že v práci a jinde pracuji s velkými, drahými a kvalitními databázemi, proti kterým je Mysql plivátko, ale jinak jsem spokojen.

    Jinak Mysql snese obrovskou spoustu dat, databázové tabulky nesoucí milióny řádků a desítky gigabajtů dat není problém (i když zase oproti tomu co řeším pracovně je to nic, ale řekněme, že mluvíme o běžné webové aplikaci).

    Co naopak oceňuji je spolehlivost, bezproblémovost a vynikající dokumentace. Mysql není žádná černá skříňka s tajemnými parametry, o kterých už ani autoři nevědí co mají přesně dělat. A pokud jste někdy zažili ladění něčeho, co se prostě pořád chovalo jinak, než mělo, manuál mlčel, nikdo neuměl poradit (vítej Pythone a bezesné noci s Tebou, zejména pak s py2exe a cx_Freeze), pak oceníte, že Mysql takové podpásovky nedělá, pokud nejste líní věnovat několik minut nalistováním příslušné pasáže v manuálu.

    Třeba takový Firebird je lepší databáze, ale dokumentace tak žalostná, že jsem na rozpacích, co s Firebirdem.

    Samotného by mě zajímalo, kde jste s Mysql narazil, protože mě se nic takového nestalo po desetiletém velmi intenzivním používání Mysql - dodnes mi běží zhruba na 200 instalacích ve firmách, kde se Mysql intenzívně využívá od rána do večera a bez sebemenších potíží.
    Dalibor Smolík avatar 1.10.2006 16:49 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    Já vytvářím poměrně jednoduché databáze (výhradně pro potřebu vlastní firmy) a tudíž jsem na žádný problém nenarazil. Ocenil jsem přechod z verze 4.0 na 4.15 - chyběly mi poddotazy. Ještě využiji transakce, ale to je tak vše. Spíš mi stále není jasno v otázce licencí: mohu MySQL používat pro potřebu vlastní firmy, pokud si aplikace udělám sám nebo porušuji licenci tím, že je databáze použita ve firmě, i když mé vlastní a aplikace neprodávám? Bylo toho napsáno na toto téma už dost, ale jednoznačnou odpověď jsem však nevyčetl.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    1.10.2006 23:02 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    Nevím, prostě jen vím, že pro GPL to lze použít a my pro zákazníky tvořili GPL software. :-) Zdrojáky included :-)

    MySQL odsunuji do pozadí kvůli lincenci a hledám jinou databázi, kterou lze používat zdarma. Na malé jednouživatelské projekty jsem našel - sqlite a na Windows access. Na střední uvažuji o Firebirdu, ale dokumentace chybí, takže Firebird to asi nevyhraje. PostgreSQL nechci, nemám s ní dobré zkušenosti na Windows.

    Jsou-li nějaké tipy na další náhradu MySQL, sem s nimi.
    2.10.2006 08:15 happy barney | skóre: 34 | blog: dont_worry_be_happy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    postgresql od verzie 8.0 uz ma windos build nativny, dovtedy to boli len rozne barlicky. Vyvoj bezi ... vyskusat 8.1 by bolo rozhodne uzitocnejsie ako tvrdit "nechci" bez uvedenia verzie. Taka verzia 7.0 bola na windos kompilovana s beta verziou cygwinu, tak ako inak to asi mohlo dopadnut :-)
    2.10.2006 09:34 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    Když jsem zkoušel PostgreSQL, mohutně jsem komunikoval s jejich komunitou a bylo mi řečeno, že PostgreSQL je odladěná pro unixy, a že nikdo to pro win přepisovat nebude. Že nikdo už nebude zasahovat do jádra.

    Já PostgreSQL opravdu zkoušet nechci, mám pocit, že její doména je prostě na unixech. Jednak až verze 8.1 má pro win podporu utf8.

    Na Váš popud jsem začal číst o verzi PostgreSQL pro win a pochopil jsem, že opravdu PostgreSQL nevyzkouším. Striktně vyžaduje NTFS filesystém a používá v něm symbolické linky, bez kterých se neobejde, jestli jsem to v manuálu správně pochopil. Já jedu na FAT32, takže mám smolenku. Navíc si v manuálu stěžují, že podpora pro win32 je obtížná a únavná, takže jsem pod řádky vyčetl, že se jí až moc zaobírat nechtějí (možná až moc dramatizuji), takže neexistuje port pro 64 bitové windows a neeexistuje a nehodlají se zabývat portem pro visual C (což bych jim nezazlíval).

    Prostě nemám moc chuti do PostreSQL a windows.
    2.10.2006 09:57 happy barney | skóre: 34 | blog: dont_worry_be_happy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    hmm, nie je windows ako windows :-)
    ok, thx za info, tieto veci ma ako nepouzivatela prilis nezaujimali, bral som to ako fakt od autorov (slepa dovera?)
    2.10.2006 09:24 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    PostgreSQL 8 už je na Windows jiné kafe. Pokoušel jsem se ho např. naučit oklikou dělit nulou, notebook jsem málem uvařil ale PostgreSQL jsem musel odstřelit, protože statečně násobil a nespadnul na žádnou chybu. (Nejspíš by v takovém okamžiku šla ona tansakce přerušit nějak kultivovaněji, ale s vytížením procesoru na 100 % jsem ve Windows nechtěl zkoumat, jak by se to udělalo.)
    2.10.2006 09:50 happy barney | skóre: 34 | blog: dont_worry_be_happy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    hmm, viac info o "oklike" by nebolo?
    2.10.2006 11:11 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    Vydělit nulou nejde ani oklikou, i když z té "kličky" je zřejmé, proč to nejde :-)

    Potřeboval jsem vypočítat celočíselný podíl dvou časů - provolaný čas / délka tarifní jednotky. Takže jsem prostě v cyklu přičítal délku tarifní jednotky, počítal počet proběhlých cyklů a cyklus se ukončil v okamžiku, kdy tahle suma byla větší než provolaný čas.

    Bohužel pro bezplatné terify jsem jako délku tarifní jednotky zvolil 0:00, takže se pořád přičítala 0, a pořád ta 0 nechtěla být větší než ta délka hovoru.

    Takže jsem si pro sebe poučku "nulou dělit nelze" poupravil na "nulou dělit samozřejmě lze, nikdo vám v tom nezabrání, ale nebere to konce" ;-)
    2.10.2006 11:22 happy barney | skóre: 34 | blog: dont_worry_be_happy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    hmm, delit nulou ide v pripade, ze je to inak osetrene :-D
    celociselne delenie vseobecne staci int4(a/b), v pripade nuly by som za b dosadil COALESCE (delka_jednotky, konstanta_pre_null), a pre bezplatne tarify nastavoval stlpec na null, to by mozno slo
    2.10.2006 11:33 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    Operátor time / time není v PostgreSQL definován. Když mi došlo, že jsem do té tabulky před pěti minutami vložil nulu jako speciální případ, tu funkci jsem samozřejmě upravil tak, aby pro tento případ vracela nulu. NULL jsem z nějakého důvodu nechtěl použít, ten samý sloupeček se používal ještě v dalších pohledech, nebo se podle něj třídilo nebo něco na ten způsob…
    2.10.2006 13:03 happy barney | skóre: 34 | blog: dont_worry_be_happy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    hmm, no to by som povedal, že sú nesprávne použité datové typy :-)
    ďaľšia vec pre vás by bola coalesce (nullif (col, '0:0:0'), a/b, KONSTANTA)
    2.10.2006 13:22 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    Z hlediska logiky byly datové typy správně (interval, ve kterém se zpoplatňuje telefonní hovor, prostě je časový interval), navíc všechno měla oddřít databáze – na jedné straně se naimportoval log soubor, který vylezl z telefonní ústředny (můžná se tam nějakou řádkovou utilitou osekaly nějaké hlavičky), a na druhé straně z toho vylezly 2 pohledy, jeden která linka kdy, kam a za kolik volala, druhý pohled byl souhrn za měsíc – která linka za měsíc kolik protelefonovala.

    Taky by bylo možné převést čas na sekundy a dělit počet sekund, už nevím, proč jsem se rozhodl pro tohle řešení. Mám pocit, že zjištění počtu sekund z intervalu by znamenalo asi trojité přetypování, nebo něco na ten způsob.

    Ale taky je možné, že jsem tenkrát jen špatně hledal v dokumentaci. Ostatně ten pokus o dělení nulou byla jen taková perlička, daleko zajímavější bylo vyřešit, jak z mapování N×M (volané číslo × zpoplatnění = jiný tarif je za volání na mobil, jiný místně, jiný dálkový hovor) udělat N×1 tak, aby se ze způsobů zpoplatnění vybral ten, který nejlépe pasuje na volané číslo…
    2.10.2006 13:30 happy barney | skóre: 34 | blog: dont_worry_be_happy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    z hladiska logiky pre bezplatný interval je správnou dĺžkou intervalu hodnota nekonečno, resp. maximum.

    k tomu N*M dve view "za sebou", tam snáď niet čo vymýšlať :-)

    2.10.2006 13:36 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    z hladiska logiky pre bezplatný interval je správnou dĺžkou intervalu hodnota nekonečno, resp. maximum.
    No vida, to mě nenapadlo. Jenom jestli PostgreSQL nějakou použitelnou hodnotu pro maximální interval má. No ale hlavně doufám, že rozúčtování telefonních hovorů podnikové ústředny už nikdy dělat nebudu :-)
    2.10.2006 15:24 happy barney | skóre: 34 | blog: dont_worry_be_happy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    njn, chyba v logike a na vine je postgresql :-D
    2.10.2006 15:42 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    Já jsem nikdy netvrdil, že je vina na PostgreSQL. Jenom jsem ukazoval, že i když jsem na ní podnikl takovýhle útok, nesložila se ani na Windows, ale statečně cyklovala :-)
    2.10.2006 16:02 happy barney | skóre: 34 | blog: dont_worry_be_happy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    :-) ok, nabudúce sa pokúsim nezabudnúť explicitne deklarovať vtipný obsah
    2.10.2006 12:13 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    Dobře popsáno, alespoň to není obvyklý flame o tom, že MySQL je hračka.

    Největší problém s mysql co jsem zažil je přechod z 4.0 na 5.0. Kódování+collation (chybí utf8_czech_cs!), ignorování chyb (chybičku v konfiguraci řeší vypnutím innodb, a potom klidně nechá nalít celou databázi bez jediného varování že bude vše myisam), strict mode, etc.
    2.10.2006 19:35 Petr Masopust | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    Presne ten duvod - asi jsem chtel po mysql prilis a uz si to nepamatuju. Slo o nejakou trivialitu v projektu se teprve rozbihal a byl postaveny nad hibernate takze prechod na jinou db byla zalezitost na 5 minut.

    Co se mi na postgresql libi je vice ruznych datovych typu - hlavne mac a ip ktere jsem na mysql musel maskovat jako string (mozna v mysql 5 to jde uz nejak jinak ale vracet se nehodlam).
    3.10.2006 10:13 Pin007
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    V MySQL 5 se da jiz IP/NET ulozit jako int, na prepocet slouci fce atoi a itoa.

    Prave adresove typy byly duvodem proc jsem zustal u postgresql, i prez to, ze jsem nucen z historickych duvodu pouzivat starou verzi 7.4, ktera je proti MySQL 5 linejsi.
    Daniel Kvasnička ml. avatar 1.10.2006 21:41 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    Proc ne Python na velke projekty? Je interpretovanost Pythonu tak velkou nevyhodou? Myslim, ze jsou Py frameworky, ktere zvladnou velke veci v pohode...
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    2.10.2006 19:51 Petr Masopust | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    Tady jsme se asi nepochopili v pojmu "velka vec". Python je moc fajn jazyk, ale pokud se sejde tym >100 lidi rozhozenych po celem svete tak je svoboda jakou poskytuje python spis na zavadu. Nerikam ze to nejaky supermanazer neukociruje - je to mozne, ale ja ho jeste nepotkal :) (ono je obcas problem to ukocirovat i s javou ...)

    Samotna interpretovanost na zavadu neni (proc vubec ?). Podle me je spis problem ze pythonu chybi veci jako jsou ejb (skalovatelnost v pythonu neni resena prakticky vubec) nebo objektove relacni mapovani (kdyz jsem to potreboval tak byl jenom sqlobjects a to je totalni zabijak vykonu, mozna ted uz je to lepsi). Nehlede na to ze zakaznici chteji spis javu nez python o kterem casto ani neslyseli (cest vyjimkam).

    Abych python uplne nehanel - pro programy v tymu 1-20 lidi je to asi to nejlepsi co se da pouzit. Za par poslednich let jsem si na javu hodne zvykl a davam ji vetsinou prednost, ale kdybych psal nejakou systemovou utilitku nebo nejaky mensi programek tak dam rozhodne prednost pythonu.
    2.10.2006 21:00 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    Upřímně řečeno, programoval jsem v obojím, v Javě tedy mnohem mnohem více. Můj subjektivní dojem je, že Java se mi nezamlouvá. Možná je pravdou, že je až tak osekaná a nemotorná, že to může být při dodržování pořádku ve větších projektech vlastně i výhoda.

    Zrovna teď probíhá v pythonovské konferenci téma objektové mapování a sqlobjects tam totálně sepsuli jako opravdu něco strašného a začínají se objevovat další návrhy projektů.

    Zákazníci chtějí Javu, ale je moc lidí, kteří Javu nechtějí po setkání s javovskými programy. Zase objektivně, nedávno jsem zjistil, že používám přes dvacet programů napsaných v Pythonu aniž jsem o tom věděl. A že řada dalších programů jde skriptovat. Na druhé straně na javovském programu poznám hned, že Java a dodám, nepoužívám žádný program psaný v Javě, neboť jsem prakticky každý z nich pro nějaké mouchy vyhodil. To je skóre na mém počítači.

    Python je jazyk vyšší úrovně oproti Javě, obsahuje mnohem lepší práci se základními datovými strukturami a není tak osekaný. Lepší práce s moduly atd.., i v objektech je pro mě příjemnější, umí property, operátory, vícenásobnou dědičnost. Oceňuji větší rozsah datových typů včetně celého čísla s nekonečným rozsahem, komplexních čísel, slovníků, seznamů, větší škála práce s řetězci, funkcionální prvky v jazyce.

    Co mi vadí na Pythonu je větší setkávání se s chybami a příšerná dokumentace.

    Dejte mi možnost práce v Pythonu a budu rád. :-)
    2.10.2006 21:56 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    Asi je to hodně individuální. Já zase po setkání s Javovskými programy další Javovské programy preferuju; a už jsem viděl v Pythonu napsaný takový bastl, že bych se musel od té doby Pythonu obloukem vyhýbat, přesto v něm sem tam nějaký skriptík napíšu.

    Osekaná ani nemotorná mi Java nepřipadá, nenapadá mne nic, co by se v ní psalo nějak složitě nebo přes ruku. Je v něčem možná ukecanější a nutí programátora víc popsat, co chce vlastně dělat, což je pro mne výhoda jazyka – zdrojový kód se jednou napíše, ale potom se x-krát čte, takže by měl být hlavně srozumitelný pro proramátora, nějaká optimalizace pro počítač je až v druhé řadě.

    Ale už samotný fakt, že tu srovnáváme Python a Javu je myslím důkazem kvality obou jazyků, protože oba byly původně navrženy pro naprosto odlišné použití, a pokud se nyní pole jejich působnosti prolínají, je to důkaz jejich univerzálnosti a oblíbenosti.
    2.10.2006 22:16 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    Java mi nepřijde ani tak ani ukecanější jako spíše velmi chudá co se týká výrazových prostředků. Třeba chci udělat seznam a musím použít knihovnu, chci udělat slovník, a ono to bez knihovny nejde, jazyk na to nemá prostředky. Atd.. Souhlasím, že je to věcí názoru, ale já myslím, že je jasné, že tu hodnotím jen subjektivně a nesnažím se své názory vydávat za objektivní věc. Pro mě osobně je pythonovský zdroják mnohem čitelnější, já prostě potřebuji trochu bohatší jazyk. V Javě se prostě až příliš moc věcí emuluje zejména třídou, nebo v menším počtu případů knihovnou, a to je podle mého na úkor čitelnosti.

    Souhlasím, že Java i Python jsou jinak kvalitní jazyky, které se prosazují.
    3.10.2006 08:06 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    To, že je v Javě skoro všechno třída, mi pro OOP jazyk připadá správné :-) A naopak jsem rád, že se se vším, včetně seznamů i map, zachází stejně, připadá mi to přehlednější. Ale přiznávám se rovnou, že jsem si nebyl ani v Perlu ani v Pythonu nikdy schopen zapamatovat, které závorky se používají na vytvoření jakého druhu kolekcí…
    3.10.2006 08:39 happy barney | skóre: 34 | blog: dont_worry_be_happy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    ad Java, aj int je objekt?
    a kde má overloadovanie operátorov?
    daľšia vec, ktorá mi v Jave vadí, chýbajúca multiple inheritance
    a potom ešte Hashtable (a tým asi celý príslušný koncept. Vadí mi, že pre každý objekt vytiahnutý z Hashtable musím robiť explicitné pretypovanie, vadí mi, že kľúčom môže byť len Object. Príklad, kedy som Javu zavrhol úplne a už pár rôčkov Perl-ím:
    Object get_xyz (Hashtable hash, Int key1, Int key2) {
      sum = key1.intValue() + key2.intValue();
    
       return new Int (
         ( ((Int) hash.get (key1)).intValue()
         + ((Int) hash.get (key2)).intValue()
         ) / sum);
    }
    oproti Perl-u
    sub get_xyz ($$$) {
      my ($hash, $key1, $key) = @_;
    
      return ($hash->{$key1} + $hash->{$key2}) / ($key1 + $key2);
    }
    
    # a trochu menej čitateľne
    sub get_xyz ($$$) {
      ($_[0]{$_[1]} + $_[0]{$_[2]}) / ($_[1] + $_[2])
    }
    

    ad zátvorky v perli, je to jednoduché, aký index chces použiť, tak referenciu vytvoríš. Nevravím o pseudo-hashes, tam je to inak.

    3.10.2006 09:33 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    ad Java, aj int je objekt?
    To skoro v mé věte bylo záměrně :-)
    a kde má overloadovanie operátorov?
    To je nějaká nutná podmínka?
    daľšia vec, ktorá mi v Jave vadí, chýbajúca multiple inheritance
    A co interfacy? Vícenásobnou dědičnost od různých tříd jsem nikdy nepotřeboval, takže mi nechybí.
    potom ešte Hashtable (a tým asi celý príslušný koncept. Vadí mi, že pre každý objekt vytiahnutý z Hashtable musím robiť explicitné pretypovanie, vadí mi, že kľúčom môže byť len Object.
    Podívejte se na Javu 5 a generiky.

    Ale účelem této diskuze myslím nebylo sepisovat, co na Javě vadí někomu, kdo v ní neprogramuje…
    Heron avatar 3.10.2006 09:48 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?

    daľšia vec, ktorá mi v Jave vadí, chýbajúca multiple inheritance

    Tohle je jedna z nejhorších věcí v C++. Vícedědení nemá např. ani C# a je to jen dobře.

    a potom ešte Hashtable (a tým asi celý príslušný koncept. Vadí mi, že pre každý objekt vytiahnutý z Hashtable musím robiť explicitné pretypovanie, vadí mi, že kľúčom môže byť len Object.

    Cože? Jaké přetypování? Při vytváření hashmapy (a obecně všech kolekcí) si přece určujete typy klíče (a tedy neplatí, že to může být jen Object) a hodnoty, např: HashMap<Integer, String> h = new HashMap...

    Dále. Co je to proboha za kód? Když už nic menšího, proč je definovaná návratová hodnota Object a přitom vrací Int? Pokud píšete takhle, tak se nedivím, že jste Javu zavrhl.

    3.10.2006 10:04 happy barney | skóre: 34 | blog: dont_worry_be_happy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    viacnasobná dedičnosť je vec, ktorá (v špecifických projektoch) ušetrí množstvo copy-paste. Chcete naznačiť, že ste sa nikdy nestretli so situáciou, ked existoval Interface, ktorého jedna metóda mala rovnaké chovanie nezávisle na implementáci zvyšku ?

    ten kód je z roku 1998, kedy podobnými vymoženosťami disponovalo akurát tak C++. Tá inkriminovaná metóda bola implementáciou z Interface (a samozrejme som nepastol inú, ktorá pracovala s náročnejšími datovými štruktúrami.

    Heron avatar 3.10.2006 10:14 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?

    viacnasobná dedičnosť je vec, ktorá (v špecifických projektoch) ušetrí množstvo copy-paste

    Copy-paste v OOP? V tom případě je špatně navržená hierarchie. Pokud jsem se (jednou), dostal do situace, že jsem "chtěl/musel" okopírovat kód z jiné třídy, kterou jsem nemohl použít rovnou (už tohle je znak, že je něco špatně), tak jsem se zamyslel a změnil hierarchii tak, aby to provést šlo. (Prostě refaktoring.) Což jako důsledek celkově vyčistilo kód.

    Chcete naznačiť, že ste sa nikdy nestretli so situáciou, ked existoval Interface, ktorého jedna metóda mala rovnaké chovanie nezávisle na implementáci zvyšku ?

    Ne. A zrovna Interface vícedědičnost umožňují.

    3.10.2006 10:35 happy barney | skóre: 34 | blog: dont_worry_be_happy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    jednoduchy priklad: Interface Widget, property parent, class GtkWidget, class QtWidget ... metody get/set parent su priklad copy-paste. Ano, v navrhu je aj Interface WidgetFactory.
    3.10.2006 11:26 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    Já už na ty lži fakt nemůžu koukat.

    Za prvé interface neumožňují vícenásobnou dědičnost, ale jsou schopny odsimulovat jen některé, ne všechny případy vícenásobné dědičnosti. Mluvíme o interfacech v Javě, třeba v PHP jsou interface daleko mocnější a jsou schopny odsimulovat mnohem více případů vícenásobné dědičnosti, než Java.

    Vícenásobná dědičnost je velmi šikovná, například řešení streamů v C++ stylem, že stream pro čtení i zápis prostě podědí dvě třídy a to třídu pro čtení a třídu pro zápis mi přijde velice přirozené a šikovné. Je to mnohem lepší návrh, než byste dokázal bez vícenásobné dědičnosti.

    Vícenásobná dědičnost je šikovná věc, byť se s ní musí opatrně.
    3.10.2006 12:20 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    Místo vícenásobné dědičnosti je možné vytvořit objekt, který obě "děděné" třídy má jako své členy a na ně delegovat volání příslušných metod. Sice to není tak elegantní, ale řešení to je.

    Ona Java věci, které jsou šikovné ale musí se nimi opatrně, prostě nepoužívá. Pro někoho je to omezení, pro mne to znamená, že přičtení kódu nemusím být pořád ve střehu co na mne programátor dotyčného kódu vymyslel za záludnosti. Pokud někomu v Javě chybí vícenásobná dědičnost, asi si vybral pro sebe špatný programovací jazyk.
    3.10.2006 13:07 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    Samozřejmě, ono se dá objektově programovat i v neobjektových jazycích, třeba i v assembleru, nebo v C, je to jen otázkou většího psaní. Řekněme, že objekty jsou tak trochu syntaktický cukr, když to zjednoduším.

    Stejně tak vícenásobná dědičnost je syntaktický cukr, který se dá zapsat jinak, ale je to zbytečně psaní a člověk se pak na to raději vykašle. Nehledě na to, že když 1. třída má 150 metod, 2. třída 70 metod a pak chcete obě podědit, to se Vám to opisování přes dva datové členy a delegování metod trochu natáhne.

    Já nejsem proti Javě, i když neskrývám, že mi tolik nesedí. Já jsem se spíš ozval proti těm nepřesnostem, co tu jeden zastánce Javy psal o interface.

    Já třeba osobně se ve zdrojových kódech Javy sice neztrácím, ono je to celkem dobře čitelné, ale přesto mi přijde, že 80% řádků je v Javě hlavně proto, aby se opsalo to, co Java nemá. Ale jak říkám, Javu nezatracuji, je to její filozofie a pokud tady někdo nebude tvrdit něco co není pravda, nechť si každý děláme podle svého gusta.
    3.10.2006 13:34 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    Nehledě na to, že když 1. třída má 150 metod, 2. třída 70 metod a pak chcete obě podědit, to se Vám to opisování přes dva datové členy a delegování metod trochu natáhne.
    Myslím, že v eclipse IDE to budou tři, maximálně čtyři kliknutí myší :-)
    3.10.2006 13:41 happy barney | skóre: 34 | blog: dont_worry_be_happy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    a 3, maximálne 4 tony zbytočného copy-paste kódu tam, kde to vyrieši jeden riadok :-D
    3.10.2006 13:50 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    A kdo pak tu IDE-generovanou prasárnu bude udržovat, že jo. Tisíckrát radši dám přednost schopnějšímu jazyku než nějakému generátoru kódu. (S výjimkou případů, kdy generátory kódu mají opodstatnění, ale tenhle to IMHO není ani omylem.)
    3.10.2006 16:06 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    OK, tak já až příště budu považovat za správné a účelné vytvořit třídu s desítkami (nestatických) metod, tu Javu nepoužiju, slibuju ;-)
    3.10.2006 11:27 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    Vícedědení nemá např. ani C# a je to jen dobře.

    Vícedědění holt nemá ani C# a to jen proto, že to naneštěstí omylem zkopíroval z Javy. C# zkopíroval z Javy víc blbostí, ale naštěstí mnohé jiné blbosti opravil.

    Jinak vsadím se s Vámi, že Microsoft omezení interfaců v C# brzy odstraní a stane se z toho brzy de facto vícenásobná dědičnost, pokud se tak již nestalo. Sleduji vývoj tohoto jazyka a Microsoft se chová velmi rozumně a inspiruje se dobrými jazyky.

    Vícenásobná dědičnost není žádný problém. Naopak, jazyky, které jí neumožňují pak zoufale shánějí nějakou náhražku, která stejně není plnohodnotná. Buď zavedou interface, nebo mixiny. A pak jejich knihovny občas trpí zoufalým řešením přes ruku tam, kde by pár věcí vyřešila elegantně vícenásobná dědičnost.

    Problém vícenásobné dědičnosti je spíš politický a náboženský, než že by v praxi jazykům, nebo programátorům dělal nějaký problém. TO je celé.
    3.10.2006 13:37 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    Upřímně, například Ruby podle mě dokazuje, že jazyk může být plně objektový a přitom mít bohaté vyjadřovací prostředky, například mohou exitovat literály pro asociativní pole, slovník a regulární výraz, které slouží jako konstruktor. U Pythonu bych odečetl ten regulární výraz, ale jinak je to totéž v bledě hadím. V Pythonu a Ruby je objekt úplně všechno a i přesto tam jsou praktické jazykové konstrukce. A přitom ani jeden z těch jazyků není nijak extra složitý. Nevím, mně to přijde prostě praktičtější a panu Ponkrácovi zřejmě taky. ;-)
    3.10.2006 13:48 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    Heh, chyba: „asociativní pole, regulární výraz“. ^_^ A u Ruby bych možná přidal ještě literál pro symbol, pole stringů, dlouhá celá čísla, taky přijdou vhod. Python: Dlouhá celá čísla, komplexní čísla.
    3.10.2006 13:14 Petr Masopust | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP5 ano nebo ne?
    Rekl bych ze zrovna seznam a slovnik jsou primo zakladni tridy v kazde implementaci javy (pokud ovsem neberu jako "javu" opravdu jenom tridy z java.lang).

    Ad citelnost zdrojaku - to je ruzne pripad od pripadu. Dokazu napsat program dobre i spatne jak v jave tak v pythonu. Primo citelnost ma asi lepsi python protoze jazykove konstrukce pomoci mezer (tabulatoru) kod dost zprehlednuji. Na druhou stranu hodne lidi ma problemy psat timhle stylem.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.