abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 2
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 790 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Google Chrome 6 přichází dva roky po první verzi

    6. 9. 2010 | David Kolibáč | Recenze | 6720×

    Webový prohlížeč Google Chrome oslavil šestou verzí své druhé narozeniny. Po těch dvou letech se trošku lépe integruje do systému, podporuje rozšíření a je až třikrát rychlejší – to je vše… Novinky, vysokému číslu aktuální verze navzdory, nikterak zásadní.
    google chrome logo

    Obsah

    Ovládání

    link

    Uživatelské rozhraní Chrome 6 je nyní ještě minimalističtější. Nabídka se skryla pod jedno tlačítko, zmizelo tlačítko z adresního řádku a to pro přidání stránky do záložek se přesunulo na pravou stranu. Co zmizí příště?

    google chrome 6 chrome google chrome 6 chrome2
    google chrome 6 menu google chrome 6 chrome vs opera

    Vyplňování formulářů

    link

    Dále přibylo automatické doplňování formulářů. Jde si uložit údaje o vícero adresách a platebních kartách. Ty o adresách si můžete synchronizovat (přes účet u Google) společně s dalšími nastaveními a daty (nově včetně rozšíření) s ostatními instalacemi.

    google chrome 6 autofill karta
    google chrome 6 sync

    Prohlížení PDF jen online

    link

    Přijemná novinka je zásuvný modul umožňující otevírání dokumentů v PDF přímo v Chrome – bez nutnosti používat zásuvný modul třeba od Adobe. Mělo by se tím dosáhnout vyšší rychlosti a stability. Ovšem příslušný zásuvný modul je ve výchozím stavu deaktivován (změnit to můžete na stránce chrome://plugins) a některým ani jeho aktivace nepomůže… Také je třeba podotknout, že vyžaduje komunikaci s Google, který dokumenty zpracovává pro zobrazení tímto způsobem – v intranetu nebo vůbec bez připojení k Internetu to prostě nepůjde.

    google chrome 6 pdf google chrome 6 pdf2

    Opraveny bezpečnostní chyby

    link

    Bylo opraveno 14 bezpečnostních chyb, jejich nálezcům Google vyplatil celkem 4337 dolarů. Ovšem pořád tu zbývá ještě jedna taková „drobnost“… Uložená hesla se ukládají zcela nezabezpečená v SQLite databázi v ~/.config/google-chrome/Default/Login\ Data. Integrace se systémovými úložišti hesel (jako KWallet) se chystá na Chrome 7.

    Lepší podpora HTML5

    link

    Jinak je nová verze Chrome opět o něco rychlejší a o něco lépe podporuje HTML5. S tím souvisí integrace formátu WebM, který používá kodeky VP8 (pro video) a Vorbis (pro audio), je založen na Matrosce a šířen pod BSD-like licencí. Vyzkoušet si ho můžete na HTML5 verzi YouTube (třeba video o funkci AutoFill). Zajímavá je možnost video uložit přes kontextové menu. Celoobrazovkový režim přehrávání zatím není podporován.

    google chrome 6 webm

    Drobné změny

    link

    Další změny jsou jen drobné. Třeba po najetí kurzoru nad odkaz se vlevo dole objeví adresa cílené stránky, pokud je velmi dlouhá, její část se nahradí třemi tečkami – potud nic nového – ale když vydržíte tři sekundy, adresa se zobrazí celá bez výpustky. Jinou novinkou je klávesová zkratka Ctrl+Shift+B pro zobrazení či skrytí lišty záložek.

    google chrome 6 about

    Další verze za šest týdnů

    link

    Není toho mnoho, co myslíte? Další vydání budou vycházet pravidelně po šesti týdnech, příští verze (číslo 7) přinese větší novinku, totiž hardwarovou akceleraci některých prvků stránek pomocí grafické karty. Takovou funkci už má Safari a chystá se do Firefoxu 4.0 a MS Internet Exploreru 9.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Martin Stiborský avatar 6.9.2010 00:17 Martin Stiborský | skóre: 26 | blog: Stibiho bláboly | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Google Chrome 6 přichází dva roky po první verzi

    Chromium používám delší dobu, téměř k 100% spokojenosti.

    Nevím jestli to je chyba jen vývojových verzí, ale už delší dobu se u mě táhne problém při práci s obrázky v save/load dialogu v Chromiu. Když třeba vlezu do složky s obrázky, tak celé Chromium spadne. Bug je to nahlášený, jakýsi problém s knihovnami (libjpeg či co, nechce se mi to hledat :)

    Kvík ..
    Marek Niklíček avatar 6.9.2010 00:44 Marek Niklíček | skóre: 17 | Rimavská Sobota / Banská Bystrica
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Google Chrome 6 přichází dva roky po první verzi
    To sa mi stávalo kedysi dávno, keď som používal dev vetvu prehliadača Chromium, ktorý bol skompilovaný build botom proti zastaraným knižniciam (libjpeg, libpng, atď.) Odvtedy si Chromium kompilujem sám a nemám problémy. Ak používaš Arch Linux, tak Chromium v repozitári by nemal trpieť týmito problémami a ani chromium-dev a chromium-browser-svn z AUR. chromium-browser-bin "obsahuje" tento problém.
    LukynZ avatar 6.9.2010 01:05 LukynZ | skóre: 2 | blog: status_quo | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Google Chrome 6 přichází dva roky po první verzi
    Chromium-browser-bin mi to delal, kdyz jsem zkousel KDE. Pokazde, jak se otevrelo gtk okno pro vyber souboru to cele spadlo. V Gnome to nedelalo.
    6.9.2010 08:58 tomash
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Google Chrome 6 přichází dva roky po první verzi

    A stale stejne primitivni a omezeny. Co mi vadi:

    1) certifikaty - nema vlastni spravu certifikatu a pomoci certutil to neni uplne user-friendly.

    2) asociace aplikaci - vsechno se stahuje a pak zrejme na zaklade systemovych pravidel se s tim zachazi - priklad - pri kliknuti na soubor s priponou .loc, chci aby se vyvolal skript - to snad ani v chrome udelat nejde.

    3) adblock - to co tady nazyvaji adblock je jen parodie na adblock ve ff - nefunkcni, nespolehlive, slozite. - mozna je pro chrome neco lepsiho, ale tahle vec mi blokovala i obrazky z muninu z localhostu.

    4) obcas nastartuje az napodruhe - pustim chrome, dam URL a cekam, cekam, cekam. Tak pustim ff a tam ta stranka nabehne hned. Vypnu chrome a zapnu a jde to.

    Presto ho obcas pouzivam, ale zazrak to neni.

    Tohle neni pokus o flame, jen jsem napsal co mi vadi/chybi. Netvrdim, ze u me nemuze byt problem mezi zidli a klavesnici :)
    Pavel Stárek avatar 6.9.2010 10:45 Pavel Stárek | skóre: 44 | blog: Tady bloguju já :-) | Kolín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Google Chrome 6 přichází dva roky po první verzi
    A k tomu bych přidal:

    5) Naprosto ignoruje mnou nastavené fonty kterými chci aby se renderovaly stránky a nevím kde mu říci aby ignoroval fonty specifikované stránkou a používal ty mnou zvolené. A toto mi dělá jak chrome, tak neoficiální Chromium z Fedora projektu.
    Kdo chce, hledá způsob; kdo nechce, hledá důvod.
    6.9.2010 12:27 Václav Kramář | skóre: 31 | Nechanice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Google Chrome 6 přichází dva roky po první verzi
    add 2) Jo, tohle (zatím?) za moc nestojí.

    add 3) Zkus AdThwart. Firefoxí AdBlock Plus to sice pořád není, ale používat se to dá.

    Za sebe bych přidal kontrolu pravopisu s přepínáním mezi Češtinou, Cestinou a English. Ta funguje líp v ve FF.
    6.9.2010 13:44 j AM | skóre: 2 | blog: skeptik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Google Chrome 6 přichází dva roky po první verzi
    A já přidam nemožnost nastavit otvírání tabů na pozadí. Jestli to tam je tak dobře schované.
    6.9.2010 14:08 helb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Google Chrome 6 přichází dva roky po první verzi

    Asi to někde schované bude, protože taby se mi na pozadí otvírají...

    6.9.2010 15:39 j AM | skóre: 2 | blog: skeptik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Google Chrome 6 přichází dva roky po první verzi
    Třeba odkazy z gmailu? A sami od sebe nebo je třeba klikat prostředním tlačítkem?
    7.9.2010 06:40 Václav Kramář | skóre: 31 | Nechanice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Google Chrome 6 přichází dva roky po první verzi
    Všechno, co chci do nového tabu, otvírám prostředním tlačítkem. A v Chrome/Chromiu se mi ty taby otvírají na pozadí bez nastavování.

    V tomhle směru mě spíš mrzí, že nejde změnit umísťování těch nových tabů. Raději bych je měl úplně na konci místo hned za aktivním tabem. Bylo by dobré mít k dispozici obě politiky s možností přepnutí.
    7.9.2010 10:50 j AM | skóre: 2 | blog: skeptik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Google Chrome 6 přichází dva roky po první verzi
    Aha, tak takhle mne to jde taky. Nicmene ve FF mam napevno nastaveno ze se vsechny taby rovnou otviraji na pozxadi (vyborne treba pro google reader nebo gmail). Prijde mne hloupe ze to v chrome nejde. A to ze by mohli byt na konci je taky fakt.
    pit0 avatar 9.9.2010 11:15 pit0 | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Google Chrome 6 přichází dva roky po první verzi
    a ja pridam:
    - nemoznost nastavenia proxy nezavisle od systemu!
    - chyba mi videodownloader - vid videodownloadhelper
    David Ježek avatar 6.9.2010 13:22 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Google Chrome 6 přichází dva roky po první verzi
    teda davide, aspoň některé záložky vykostičkuj, takhle hned na screesnhotech odhalit "své zdroje"... :-)
    Fluttershy, yay! avatar 6.9.2010 13:43 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Google Chrome 6 přichází dva roky po první verzi
    Vždyť tam žádné péčko není...!
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    6.9.2010 14:09 Lord Vetinari
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Google Chrome 6 přichází dva roky po první verzi
    Myslim ze prave to je krajne podozrive :-)
    David Ježek avatar 6.9.2010 17:29 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Google Chrome 6 přichází dva roky po první verzi
    to ani ne. ale už sama odpověď na tenhle nevinej příspěvek narážející na záložku "What's New in Googl..." něco napovídá :-).
    Fluttershy, yay! avatar 7.9.2010 14:02 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Google Chrome 6 přichází dva roky po první verzi
    No tak co, no. Přečetl jsem si, co o tom píše "konkurence" a samotný Google. Nehledě k tomu, že to mohlo být taky o jiné službě Googlu, že áno!
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Jardík avatar 6.9.2010 18:38 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Google Chrome 6 přichází dva roky po první verzi
    Co vadí mně: Pro Windows pouze 32bit šmejďárna. V Linuxové verzi mi nejde zmenšit font použitý na tebech. V linxuvoé verzi, ani ve Windows verzi mi nejde zmenšit font použitý v adresním řádku. Žádný postranní panel s bookmarkama, panel nástrojů je moc malý a vyskakovací menu je pak u záložek s dlouhými názvy nechutně široké (i přes půl obrazovky).
    Věřím v jednoho Boha.
    7.9.2010 09:39 iq
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Google Chrome 6 přichází dva roky po první verzi
    Mohli by zacit tim ze zacnou opravovat 2 roky nahlasene chyby! misto trapneho zvysovani cisel... http://code.google.com/p/chromium/issues/detail?id=1334
    7.9.2010 10:44 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Google Chrome 6 přichází dva roky po první verzi
    Já u té chyby tedy vidím stav WontFix, což znamená, že je vyřešena. Pokud si myslíte, že by měla být řešena jinak, asi bude potřeba to podpořit nějakými argumenty a tu chybu znovu otevřít.
    7.9.2010 13:01 iq
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Google Chrome 6 přichází dva roky po první verzi
    Jo jako mikrosoft chyba se prohlasi za vlastnost a tudiz se nemusi opravovat... Argumentu proc to opravit je tam spousta netreba uvadet dalsi.
    7.9.2010 13:44 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Google Chrome 6 přichází dva roky po první verzi
    Mně to vysvětlovat nemusíte. Pokud se vám řešení nějakého problému nelíbí, můžete se pokusit to zvrátit, nebo můžete tvrdit, že autoři to vyřešili špatně. Ale prohlásit, že ten problém není vyřešen, to je nesmysl.

    Jinak pod tou chybou vidím spoustu argumentů pro to, aby se opravily některé stránky a aby si jejich autoři přečetli pár webových standardů, proč je to chování Chrome chyba jsem tam při prolétnutí nenašel.
    tomboytom-deviant avatar 9.9.2010 08:42 tomboytom-deviant | skóre: 7 | blog: lojdovo | .com
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Google Chrome 6 přichází dva roky po první verzi
    By mě zajímalo, kdo má potřebu řešit takovýhle kraviny...
    10.9.2010 16:27 Pavel 'TIGER' Růžička
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Google Chrome 6 přichází dva roky po první verzi
    A k čemu to je? Je to rychlé, ale jak čtu příspěvky, tak moc používat se to nedá, každému něco chybí ... asi to bude nějaký čas trvat, než to dosáhne (pokud to dosáhne) úrovně Firefoxu. Ve widlích mne dost točí, že mi to cpe skoro každý instalátor, všude to musím odškrtávat. Marketing to má fakt dobrej, to je asi vše.
    10.9.2010 17:25 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Google Chrome 6 přichází dva roky po první verzi
    Úrovně Firefoxu to doufejme nikdy nedosáhne. Taky k čemu by to bylo. Pokud někomu vyhovuje Firefox, ať používá ten, není potřeba Firefox II. Někomu zase vyhovuje jednoduchý prohlížeč, nepotřebuje padesát pluginů a možnost konfigurovat kde co, tak použije Chrome. A co se napíše do diskusí – já si o Firefoxu taky myslím, že se skoro používat nedá, do diskuse to klidně napíšu, ale stejně ho nakonec používám. Zatím.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.