abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    21.4. 19:11 | Komunita

    Thunderbird 128, příští major verze naplánovaná na červenec, přijde s nativní podporou Exchange napsanou v Rustu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 20
    21.4. 04:44 | Komunita

    Byly vyhlášeny výsledky letošní volby vedoucího projektu Debian (DPL, Wikipedie). Novým vedoucím je Andreas Tille.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    21.4. 00:11 | Nová verze

    Po osmi měsících vývoje byla vydána nová verze 0.12.0 programovacího jazyka Zig (GitHub, Wikipedie). Přispělo 268 vývojářů. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    20.4. 23:55 | Pozvánky

    Poslední měsíc byl plný zajímavých akcí, o kterých Vám bastlíři z projektu MacGyver mohou povědět, protože se na ně sami vydali. Kde všude byli, ptáte se? Objevili se na Installfestu, Arduino Day, Hackaday Europe a tajném srazu bastlířů z Twitteru. A z každé akce pro vás mají zajímavé poznatky.

    … více »
    bkralik | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (71%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 670 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Hardwarové novinky 36/2008 (ukládání dat, zdroje)

    11. 9. 2008 | David Ježek | Hardware | 3274×

    Jak je to s pevnými disky, modrým laserem (HD DVD, Blu-Ray) a napájecími zdroji. Poslední část minisérie, která je úvodem do nového seriálu Hardwarové novinky.

    Pevné disky

    Mezi pevnými disky proběhl letošek jako velmi poklidný rok. Modely s kapacitou 1 TB jsme tu měli již počátkem roku od Hitachi, Samsungu, Seagate i Western Digital a až dosud se na tom nic nezměnilo. Pravda, ceny klesají stále, 1TB disk lze dnes pořídit pod 3 000 Kč, ale jinak bylo dlouho ticho po pěšině.

    To narušila až společnost Seagate, která před časem ohlásila 1,5TB Barracudu 7200.11 s 32 MB cache. Dá-li se soudit podle eshopů, pak si tento kousek již můžete (před)objednat kolem 3 800 Kč, což zní velmi slibně.

    Druhým narušitelem byla Western Digital, která na jaře představila 10 000otáčkové 2,5palcové disky VelociRaptor. Ty kromě svižné přístupové doby 4,2/4,7 ms přicházejí s rychlostí až 120 MB/s. Po 300GB verzi jsme se dočkali i 150GB a v přípravě má být i 74GB.

    S růstem kapacity disků, hustoty uložení dat a také rostoucí rychlostí SSD souvisí i plány nové 6,0Gbit/s verze SATA rozhraní; specifikace fyzické vrstvy je již na světě, a tak jsou praktické implementace jen otázkou času a doladění detailů.

    Mezi SSD jsou již k dispozici disky s rychlostmi čtení kolem 170 MB/s a zápisu kolem 100 MB/s. Intel se na IDF pochlubil s vlastní verzí slibující čtení až 240 MB/s a zápis 170 MB/s. Samozřejmě existují i rychlejší kousky, ale jejich ceny již jsou trochu odpoutané od reality (zpravidla jde o disky pro armádní použití atd.). Jestli je ale v SSD budoucnost třeba v desktopovém segmentu, to při pohledu na 1,5TB Barracudu těžko soudit.

    V rámci historie se ještě sluší připomenout, že před 11 měsíci obdrželi prof. Albert Fert a prof. Peter Grünberg Nobelovu cenu za fyziku za objev Giant Magnetoresistance jevu (GMR, kvantově-mechanický efekt pozorovaný na strukturách střídavě složených z tenkých vrstev ferromagnetických a nemagnetických materiálů), který stojí za brutálním nárůstem kapacit disků odstartovaný ve druhé polovině devadesátých let.

    Vývoj jde ale dál, s technologiemi jako TAMR (Thermal Assisted Magnetic Recording, Fujitsu) či HAMR (Heat Assisted Magnetic Recording, Seagate) a dalšími tu máme příslib růstu klasických plotnových disků do výrazně vyšších kapacit. Dovolím si tvrdit, že 2 TB jsou u 3,5palcových 7 200otáčkových disků jen otázkou času. Již dnes jsme s kapacitami někde u hranice 400 GB/plotna a do budoucna to nadále poroste. Všichni velcí výrobci se shodují na jednom: do roku 2010 až 2011 tu budeme mít něco kolem 4 až 5 TB.

    Aby to nebyla jen nudná teorie, něco málo nejprve k technologii kolmého zápisu a poté „Tera Era“ v podání Hitachi.

    Optické mechaniky

    Protože DVD vypalovačky jsou již směšně levnou záležitostí s obrovskou penetrací trhu, povíme si jen pár slov o modrém laseru. Asi netřeba příliš připomínat, že takové formáty jsou na světě dva. HD DVD, za kterým stojí Toshiba a její partneři, a Blu-ray, za kterým stojí Sony a její partneři.

    HD DVD je již hudbou minulosti. Toshiba se po nákladném souboji s Blu-ray rozhodla formát odepsat, protože to ani v nejmenším nevypadalo, že by uspěli. Na vině byla zejména Sony, která silou Playstation 3, vlastnictví filmových studií a mohutnou lobby přetáhla na svou stranu prakticky všechny vlivné hráče z Hollywoodu a Toshibě tak zbyly jen oči pro pláč. Nic platné nebylo ani partnerství s Microsoftem, který HD DVD prosazoval, a dokonce představil externí HD DVD-ROM mechaniku pro Xbox 360.

    Tento formát je však již historií. Lze mu přičíst jen jeden klad a sice, že právě díky externí Xbox mechanice došlo k historickému prolomení AACS ochran HD filmů (dnes již legendární video z konce roku 2006 naleznete na Youtube:

    AACS is Unbreakable

    Tento systém, jehož vývoj a implementace spolykal milióny dolarů, byl nakonec prolomen jediným šikovným člověkem pouze analýzou komunikace mechaniky po USB rozhraní, a to dokonce jen několik málo dní po startu prodeje této mechaniky. Hollywood si tak opět vysloužil jen smích z řad lidí, kteří prolévají private trackery terabajty x264 ripů každý den.

    Každopádně bez ohledu na AACS, Blu-ray tu s námi bude (a to včetně vlastní nadstavbové ochrany BD+) a filmy na něm budou stále častěji vidět i u nás. Odhady analytiků hovoří o tom, že BD předstihne DVD někdy v roce 2011, takže na nákup vypalovačky je stále spousta času.

    Příští týden blíže rozebereme současné možnosti HD videa v Linuxu a také vyhlídky do budoucnosti, co se přehrávání chráněného obsahu týče.

    S touto technologií jsme v nyní ve stádiu dvouvrstvých disků s kapacitou 50 GB, výhledově jsou ale ve vývoji verze s mnoha vrstvami a kapacita možná dosáhne až 500 GB. Nicméně i Sony přiznává, že Blu-ray je posledním optickým formátem - po něm již nadále nebude možné zlepšovat parametry, protože modrý laser představuje konečnou v technologii optického čtení/zápisu.

    Zdroje

    Minout nesmíme ani napájecí zdroje, v posledních měsících se toho u nich dělo celkem dost. Nejprve ale k teorii, a sice 80Plus specifikacím. Donedávna byl v platnosti pouze jediný certifikát „80Plus“, který mohl získat každý zdroj, který měl pro 20-50-100% zatížení efektivitu přesahující 80,00 %. Na jaře však organizace zavedla nové, přísnější certifikační stupně:

    • 80Plus Bronze: definuje efektivitu 82-85-82 %
    • 80Plus Silver: definuje efektivitu 85-88-85 %
    • 80Plus Gold: definuje efektivitu 87-90-87 %

    Mezi prvními zdroji splňujícími 80Plus Bronze byly modely Pro82+ a Modu82+ společnosti Enermax, které pokrývají spektrum 385 až 625 W, pročež jsou pro většinu i náročných hráčů dostačující.

    2008 36 rev85plus

    Firma nedávno představila i zdroje řady Revolution85+, které disponují dokonce 80Plus Silver certifikací a na trh přijdou s wattáží 850, 950, 1 050 a 1 250 W. Stejnou certifikací pak disponují i zdroje CoolerMaster UCP 900W, Fortron FSP700-90TSN či Silvestone SST-ST70EF a některé další (u nás neprodávané), žádný ale ještě není v prodeji.

    Závěr

    Tolik dost pro tento týden. Mobilní grafiky a mobilní platformy vůbec jako takové si začneme představovat postupně. Od příštího týdne se již nemusíte bát trojdílných článků, to bylo jenom nyní na úvod. Od nynějška vám budeme každý týden přinášet novinky z oblasti hardwaru za poslední týden ze všech hlavních oblastí. Kromě zmíněných procesorů, grafik a datových úložišť si budeme pravidelně povídat i o základních deskách, pamětech či monitorech a noteboocích, jakmile se něco zajímavého objeví. Pokud tedy není váš zájem o hardware extrémně hluboký, je tento nový seriál určen právě vám.

           

    Hodnocení: 80 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    AltOS avatar 11.9.2008 03:12 AltOS | Jizak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008 (ukládání dat, zdroje)
    Dzenk ju. Docela prijemne, odlehcene cteni. A neb se o HW nezajimam, tak jsem ta spravna "ovecka". :-)
    11.9.2008 05:35 vencas | skóre: 32
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008 (ukládání dat, zdroje)
    1kW zdroj do PC, to je teda úlet (na co to v desktopu je? vestavěná varná konvice?). Nebude nějaký díl o naopak energeticky úsporných komponentách?
    Heron avatar 11.9.2008 08:10 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008 (ukládání dat, zdroje)
    Čtyři vestavěné konvice, ehm grafiky si řeknou své.
    11.9.2008 08:40 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008 (ukládání dat, zdroje)
    to bylo prvni, co me napadlo, ale treba by nemuselo byt spatne, mit v pocitaci integrovany toustovac... a uplny extrem by byl integrovat integrovany touster s panem sponkou z officu...
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    11.9.2008 09:11 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008 (ukládání dat, zdroje)
    Ja bych se toasteru bal :-)
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    AltOS avatar 11.9.2008 19:26 AltOS | Jizak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008 (ukládání dat, zdroje)
    Taky me to napadlo. :-)
    11.9.2008 10:17 Milan Horák | skóre: 24 | blog: strange blog | Havlíčkův Brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008 (ukládání dat, zdroje)
    Stačí říct abrakadabra :-)
    Každý dobrý skutek bude po zásluze potrestán. Ale ten pocit ... ;o)
    11.9.2008 21:09 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008 (ukládání dat, zdroje)
    Tohle by taky mohlo ohřívat.
    2.10.2008 14:42 m;)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008 (ukládání dat, zdroje)
    http://www.embeddedarm.com/software/arm-netbsd-toaster.php ;-)
    11.9.2008 21:12 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008 (ukládání dat, zdroje)
    Jo, za nějaké úsporné HW bych se taky rád přimluvil.
    11.9.2008 07:50 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008 (ukládání dat, zdroje)
    Mimochodem kolik se dnes vejde na plotnu 2,5" disku? Budu teď jeden kupovat a čím míň ploten, tím líp. :-)
    e.lisak avatar 11.9.2008 07:51 e.lisak | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008 (ukládání dat, zdroje)
    slovo efektivita zní (alespoň pro mne) nepřirozeně, nešlo by příště zkusit třeba účinnost ?
    11.9.2008 12:22 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008 (ukládání dat, zdroje)
    V tomto pripade je opravdu slovo efektivita nevodne, navic kazde ze slov znamena trochu neco jineho: efektivita=schopnost pusobit efekt, ucinnost=pomer odevzdaveneho vykonu vuci vstupnimu prikonu. Spousta zarizeni je efektivni, i kdyz jejich ucinnost stoji za starou backoru (treba lasery).
    11.9.2008 12:55 vencas | skóre: 32
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008 (ukládání dat, zdroje)
    Schopnost působit "efekt" (ve smyslu úžasu) se myslím nazývá česky efektivnost, takže něco je efektní (působivé) nebo efektivní (účinné). Aspoň já to tak používám.
    11.9.2008 13:09 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008 (ukládání dat, zdroje)
    Přesně tak, Kvakor motá termíny a termity, resp. efektivitu a efektnost.
    Pavel Vymetálek avatar 11.9.2008 18:01 Pavel Vymetálek | skóre: 15 | Náchod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008 (ukládání dat, zdroje)
    Každopádně u zdrojů (motorů apod.) se hovoří o účinnosti.

    Účinnost na wikipedii

    pushkin avatar 12.9.2008 08:36 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008 (ukládání dat, zdroje)
    +1 (elektrikář)
    geon avatar 11.9.2008 08:08 geon | skóre: 18 | blog: bavaria
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008 (ukládání dat, zdroje)
    Skvěle napsané, klobouk dolu. Je radost toto číst, i když se v některých zkratkách ztrácím. Děkuji.
    belisarivs avatar 11.9.2008 08:30 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008 (ukládání dat, zdroje)
    Dekuji za clanek.

    Nemas v planu delat obcas neco jako navrh sestav? Hi-end, low-end a neco mezi?

    Se zohlednenim behu Linuxu a tak.
    IRC is just multiplayer notepad.
    11.9.2008 09:13 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008 (ukládání dat, zdroje)
    Mozna je na case naimplementovat doporucene sestavy, ujme se tohoto napadu nekdo?
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    11.9.2008 13:52 snajpa | skóre: 20 | blog: snajpuv_blocek | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008 (ukládání dat, zdroje)
    Proc ne :-D
    --- vpsFree.cz --- Virtuální servery svobodně
    11.9.2008 14:04 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008 (ukládání dat, zdroje)
    Bezva, tak posli nejakou svou hrubou predstavu, treba ve formatu ODF ci PDF a jakmile se shodneme, vytvorim wiki stranky dle zadani. Dulezite je ale pamatovat a uspokojit nesmiritelne tabory AMD/Intel a AMD/Nvidia a mit varianty sestav zahrnujicich otri (obe++) moznosti.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    Heron avatar 11.9.2008 14:14 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008 (ukládání dat, zdroje)
    No a nešlo by to jednoduše dát jako podsekci do HW, kde by jednotlivé "hw" záznamy obsahovali nikoliv jednu komponentu, ale celou sestavu? Externí odkazy už to naimplementované má, tak by tam ti lidé jen nasypali odkazy na jednotlivé komponenty a v textu popsali proč je tato kombinace podle nich vhodná.

    Nebo máš jinou představu?

    K tomu by se časem mohla doimplementovat podpora pro snadné přidávání odkazů na již existující záznamy - ale nutné to není, odkazy to umí již teď.
    11.9.2008 15:18 snajpa | skóre: 20 | blog: snajpuv_blocek | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008 (ukládání dat, zdroje)
    Taky bych to videl nejak tak, urcite spis nez wiki
    --- vpsFree.cz --- Virtuální servery svobodně
    11.9.2008 09:00 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008 (ukládání dat, zdroje)
    Jen bych článek opravil v tom, že se nejedná o modrý laser, ale fialový laser (dokonce na hranici s ultrafialovou - vlnová délka 405 nm).
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    11.9.2008 09:09 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008 (ukládání dat, zdroje)
    Jo a btw. také bych čekal pár slov o holografickém záznamu. To jsou taktéž optická média a pravděpodobně Blu-ray disky v budoucnu nahradí (i když zatím jsou mechaniky extrémně drahé a je to pořád spíš ve stádiu vývoje), kapacita je u nich v rámci TB (třeba již existující HDV - Holographic Versatile Disc - má kapacitu až 3,9 TB a rychlost přenosu až 1 Gbit/s). Holografický záznam má oproti klasickému záznamu navíc spoustu dalších výhod.
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    11.9.2008 09:09 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008 (ukládání dat, zdroje)
    Jinak ale byl to dobrý článek ;-)
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    Prcek avatar 11.9.2008 17:18 Prcek | skóre: 43 | Jindřichův Hradec / Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008 (ukládání dat, zdroje)
    Doufám, že se v některém z dílů objeví povídání o SSD discích, celkem bych o něm uvažoval jako o systémovém disku - je to tichý a rychlý a to se mi líbí :-). A už nejsou ani moc drahý a bude se to jen zlepšovat.
    Člověk je takový, jak vypadá... A já vypadám jako pravá, nefalšovaná děvka!!!
    11.9.2008 17:44 snajpa | skóre: 20 | blog: snajpuv_blocek | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008 (ukládání dat, zdroje)
    Otazka je, jak dlouho vyrdzi. SSD (flash uloziste obecne) ma omezeny pocet zapisu na blok na cca 100 000
    --- vpsFree.cz --- Virtuální servery svobodně
    Prcek avatar 11.9.2008 19:01 Prcek | skóre: 43 | Jindřichův Hradec / Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008 (ukládání dat, zdroje)
    Otázku třeba zodpoví nějaký budoucí článek :-). Ta výdrž by se snad měla taky zlepšovat. A myslím, že existujou i speciální souborový systémy pro flash, který se snaží nezapisovat často na jedno místo, ale zase nevím, jaký bude výkon třeba oproti ext3.
    Člověk je takový, jak vypadá... A já vypadám jako pravá, nefalšovaná děvka!!!
    11.9.2008 19:36 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008 (ukládání dat, zdroje)
    Na veškerých současných SSD discích, USB klíčenkách či flash kartách obstarává wear levelling sám řadič, takže speciální filesystémy jsou k ničemu (ty se hodí pouze tam, kde je možný přímý přístup k flash paměti, což jsou většinou jen nějaké integrované čipy na desce třeba v routeru).

    Filesystem to prostě řešit nemusí, stará se o to integrovaný řadič.
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    Prcek avatar 11.9.2008 20:33 Prcek | skóre: 43 | Jindřichův Hradec / Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008 (ukládání dat, zdroje)
    To jsem nevěděl, tak tím je to vyřešené :-).

    Tedy ještě jsem slyšel, že SSD disky mají problémy s výkonem při práci s malými soubory, takže portage si na něj asi dávat nebudu, pokud se na tom taky nepracuje...
    Člověk je takový, jak vypadá... A já vypadám jako pravá, nefalšovaná děvka!!!
    11.9.2008 21:10 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008 (ukládání dat, zdroje)
    Na veškerých současných SSD discích, USB klíčenkách či flash kartách obstarává wear levelling sám řadič, takže speciální filesystémy jsou k ničemu
    Háček je v tom, že to moc nefunguje, protože řadič si pamatuje, které bloky jsou použité a které ne. Problém je v tom, že souborový systém, když smaže soubor, tak tam ty bloky nechá. Řadič si tudíž myslí, že blok je obsazený a tudíž s ním nijak nemanipuluje.

    Quando omni flunkus moritati
    11.9.2008 19:19 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008 (ukládání dat, zdroje)
    V Linuxu bych to nevidel jako problem - pokud na tomto disku nebude /home, /var a /tmp, klidne se muze namountovat jako read-only, jen to chce ohlidat par vyjimek (jaoko /etc/mtab) a nezapomenout premountovat behem aktualizace.
    11.9.2008 20:14 crusoe
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008 (ukládání dat, zdroje)
    Osobne by som tu uvital aj preklady clankov zo stranky http://www.linuxdevices.com/
    12.9.2008 07:55 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 36/2008 (ukládání dat, zdroje)
    Ze vzkazů správcům:
    Preklady clankov zo stranky http://www.linuxdevices.com/ v Hardwarovych novinkach Povazujem tento moj napad za celkom dobry , a okrem toho by sa viac tykal linuxu. :p
    Hardwarové novinky jsou původní obsah psaný pro AbcLinuxu, nejedná se o překlady. Takže pokud bychom vydávali překlady z LinuxDevices, tak asi ne v rámci Hardwarových novinek. Nicméně díky za námět, budeme o tom uvažovat.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.