abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 765 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    HW novinky: budoucnost ve znamení GPU od AMD?

    22. 4. 2016 | David Ježek | Hardware | 2830×

    AMD se podařilo ulovit mezi velkými zákazníky jak Sony s Playstation 4, tak Microsoft s Xboxem One. Nejinak tomu bude i u výkonnějších variant, které se chystají/nechystají přijít na trh, mimo jiné aby podpořily 4k rozlišení a jeho šíření mezi námi, prostým lidem. Budoucnost bude ve znamení 14nm FinFET GPU/APU AMD … a samozřejmě také 16nm FinFET Nvidia.

    Podrobnosti k chystaným GPU architekturám AMD

    Takže tedy, už víme, že příští generace GPU se bude jmenovat Polaris. Víme také, že se chystají čipy Polaris 10 (vyšší) a Polaris 11 (nižší) a na jejich variacích přijdou na trh více než dvě karty. Víme, že čipy jsou vyráběny 14nm FinFET procesem, který ve svých továrnách nabízí GlobalFoundries / Samsung. Víme, že se zde vedle všech 3D výdobytků počítá i s hardwarovou akcelerací komprese a dekomprese formátu H.265 (HEVC); víme, že zde bude HDMI 2.0 výstup pro 4k/60fps a také DisplayPort 1.3 pro 5k/60Hz monitory.

    Multimédia

    Víme také, že nástupcem řady Polaris bude architektura Vega, která snad již v roce 2017 přinese paměti HBM2, tedy HBM paměti vyšších kapacit/vícevrstvé než u „první generace“ uvedené spolu s Radeony Fury (poslední 28 nm GPU architektura AMD Fiji). Pokud lze považovat Polaris za výkonnější architekturu, která však nebude absolutním hi-endem, pak se jím možná stane právě Vega. Nikde zatím není řečeno, že její uvedení neproběhne jako u první 28nm architektury, tedy konkrétně u Radeonu HD 7970, který se oficiálně objevil v lednu 2012 (v době CESu), ale první testy reálných karet a technologické články mohly vybrané redakce po celém světě zveřejnit již koncem prosince roku 2011. Ale to zatím berte jako spekulaci. Jinak po Veze přijde architektura Navi, která využije nějaké blíže nespecifikované paměti generačně spadající za HBM2. Objeví se v roce 2018. A nyní už zpět k Polarisu.

    A také nově víme, že Playstation 4 dostane částečně vylepšeného nástupce. Tento nástupce bývá označován jako Playstation 4.5, resp. Playstation 4 NEO. Dle nových informací tam, kde originální Playstation 4 nabízí 8×CPU Jaguar x86 v kombinaci s GPU AMD GCN s 18 výpočetními bloky, dostane Playstation 4.5 sice 8×CPU Jaguar, ale na taktu o třetinu vyšším a k tomu GCN GPU s 36 výpočetními bloky, navíc na vyšší frekvenci. To vše díky tomu, že zatímco původní x86 APU v Playstation 4 bylo vyráběno 28nm procesem, příští generace bude vyráběna 14nm FinFET.

    GPU v Playstation 4.5 tedy ponese 2304 stream procesorů a výkonově by de facto mohlo odpovídat hi-endu (před)poslední dostupné GPU generace AMD. Sony již údajně stanovila i pravidlo pro vývojáře her, že pokud zahrnou do hry podporu pro novou generaci 4. Playstation, musí jejich hra garantovat plynulý běh v 1920×1080 a pokud možno také schopnost zobrazovat ve 4k rozlišení (tedy v tom nejmenším UltraHD 3840×2160). Je jasné, že ani 14nm Polaris v kombinaci s 2,1GHz 8core Jaguarem nebude stačit pro hraní všech nových her v 3840×2160 / 60 fps, na to ani chystané grafiky AMD a Nvidia nedosáhnou vždy. Ale skok ve výkonu zde má být opravdu významný, nemluvě o tom, že si také polepší právě podpora videa, což pro obecné multimediální využití Playstation 4(.5) bude skvělé.

    Kromě toho si také kvalit chystané řady Polaris GPU všiml Apple. To berte jako eufemismus, Apple prostě opět vyhodnotil u dané generace GPU ta od AMD jako vhodnější pro své potřeby. Stalo se tak jen v poslední době kupříkladu s GPU AMD Tonga, které bylo poprvé srdcem Radeonu R9 285 a které pohání iMac roku 2014, tedy model s 5k displejem (rozlišení 5120×2880). Polaris na toto naváže, ale mělo by jít minimálně zčásti spíše o doplněk, možná nadstandardní upgrade pro počítače Apple, pokud zákazníkovi nebude vyhovovat integrovaná grafika Intelu. Ale lze z toho vyvozovat, že z hlediska energetické efektivity, která je pro Apple velmi důležitá, na tom bude Polaris 10 i Polaris 11 dobře. Nebudu tvrdit, že lépe než konkurence, na srovnávací testy si počkáme ještě několik měsíců. Ostatně i Nvidia umí energeticky efektivní grafické čipy.

    USB typu C dostane ochranu proti nekvalitním kabelům a elektronice

    S konektorem typu C ve standardu USB a možností skrze něj prohánět opravdu vysoké proudy pro nabíjení, přišla jedna hodně riziková věc. Když jsou kontakty/kabely nekvalitní a elektronika to neřeší, může dojít až ke zničení připojeného zařízení. USB typu C tak dostane nově ochranu. Na věc poukázali již inženýři Googlu, kteří otestovali na internetu volně dostupné kabely a zařízení USB rozhraním typu C vybavená. Poté, co jeden z kabelů zničil jednomu z inženýrů jeho Chromebook Pixel 2015, Amazon kabel stáhl z prodeje, nicméně to bylo jen dílčí řešení důsledku, nikoli příčiny.

    Multimédia Multimédia Multimédia

    Organizace USB-IF, která standard Universal Serial Bus zastřešuje, se tak rozhodla jednat. Ochrana systému zařízení propojených skrze USB typu C bude, jak už bohužel plyne z podstaty po hardwarové stránce hotového standardu, softwarová. Zařízení se vzájemně budou autentizovat a teprve po kontrole certifikací mezi sebou naváží ten typ spojení, který bude požadován, tedy například rychlé dobíjení.

    Jak plyne ze samotné podstaty věci, je to řešení polovičaté, nouzové a nedostačující. Dává prostor pro obcházení či lámání systému, který autentizaci chrání, a rozhodně nemůže nijak ovlivnit to, že se nějaká čínská vesnice rozhodne vyrábět ultralevné nekvalitní USB C kabely, jejichž elektronika bude využívat nějakou díru v sw vrstvě. Dovolím si sám za sebe říci, že bohužel USB typu C bylo z hlediska specifikace hardwarové části evidentně chybně navrženo. Pokud tuto verzi rozhraní používáte, držte se kvalitních značkových kabelů a pokud možno se vyhněte obskurním levným zařízením, které slibují za malé peníze zázraky.

    Obrovský zájem o Oculus Rift VR zpožďuje dodávky

    Systém virtuální reality od Oculu Facebooku nabírá další zpoždění. Aktuálně zákazníci reportují, že místo odeslání objednávky jim chodí e-maily, že jejich dodávka bude expedována za 3 týdny až 2 měsíce (někdo je zkrátka větší smolař něž jiný). Oculus zjevně podcenil zájem o svůj systém, takže nestíhá vyrábět a kompletovat. Dle vlastních slov za to mohou nedostatečné dodávky jednotlivých komponent od jeho partnerů. Výroba ale stále běží na plné obrátky a VR sady jsou expedovány každý nový den ve vyšším počtu než v den předchozí. Zlí jazykové tvrdí, že částečně za obrovskou poptávkou převyšující výrobní možnosti Oculu stojí server PornHub, který už s VR přichází. Nebylo by to poprvé a jistě ani naposledy, kdy by o úspěchu či neúspěchu daného typu produktu či technologie rozhodl zájem pornografického průmyslu. A s touto vysoce filosofickou myšlenkou na rtech se dnes rozloučíme…

           

    Hodnocení: 80 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    24.4.2016 22:11 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: budoucnost ve znamení GPU od AMD?
    Ochrana systému zařízení propojených skrze USB typu C bude, jak už bohužel plyne z podstaty po hardwarové stránce hotového standardu, softwarová.
    Zajímavý by bylo dát do USB hosta nějakej ohmmetr a když jsme už u ohmmetru, tak by to rovnou mohlo měřit frekvenční profil datových vodičů :-D.
    Dovolím si sám za sebe říci, že bohužel USB typu C bylo z hlediska specifikace hardwarové části evidentně chybně navrženo.
    Kdyby jen typ C :-/.
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.