abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    9.5. 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    9.5. 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 29
    9.5. 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 20
    8.5. 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    8.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    7.5. 18:33 | IT novinky

    Apple představil (keynote) iPad Pro s čipem Apple M4, předělaný iPad Air ve dvou velikostech a nový Apple Pencil Pro.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (8%)
     (14%)
     (16%)
    Celkem 155 hlasů
     Komentářů: 11, poslední včera 18:00
    Rozcestník

    HW novinky: nejvýkonnější superpočítač světa s Nvidia Tesla Fermi

    5. 11. 2010 | David Ježek | Hardware | 4217×

    Vedle nového nejvýkonnějšího superpočítače, který využívá mimo jiné výpočetní karty Nvidia Tesla, se dnes podíváme na dva nové MacBooky Air, v nichž Apple přináší pár zajímavých inovací, dále první BDXL vypalovačky schopné poradit si se 128GB Blu-ray disky, zajímavý chladič od Arctic Cooling a nakonec na plány OCZ s SSD.

    Obsah

    Nejrychlejší superpočítač s kartami Nvidia Tesla

    link

    Tianhe-1A Supercomputer je označení nově dokončeného superpočítače, který byl právě zprovozněn v kontinentální Číně. Firma se tak ujímá prvenství, co se výkonu nejrychlejšího superpočítače světa týče, díky síle 14333 procesorů Intel Xeon a 7168 výpočetních karet Nvidia Tesla M2050 totiž dosahuje výrazně vyššího výkonu než dosavadní jednička.

    Tianhe-1A umí 2,507 PFLOPS v LINPACK testech, špičkově pak dosahuje až na metu 4,7 PFLOPS, to vše při 4,04MW spotřebě. Návrh stroje připravila National University of Defense Technology v Číně.

    Otázkou je, jak dlouho si stroj své prvenství udrží. V Národních laboratořích v Oak Ridge, jak jinak než v USA, je momentálně ve výstavbě ještě ambicióznější superpočítač s více CPU i GPU a Tianhe-1A tak patrně své prvenství dlouho neudrží. Každopádně pokud si někdo mne ruce, pak je to nepochybně Nvidia, která sice na poli běžných desktopových grafik svádí lítý boj s AMD za pomoci extrémně nízkých marží, za to v HPC segmentu se jí neskutečně daří a prodává tisíce a tisíce svých Tesla karet.

    Tianhe-1A využívá pasivně chlazenou variantu Tesla M2050, která je výpočetní obdobou GeForce GTX 470. Zatímco GTX 470 s 1,25 GB paměti baští až 215 wattů, 3GB Tesla M2050 se i přes 2,4× více paměti (při aktivním ECC má však k dispozici nikoli 3,0, ale 2,625 GB paměti) vejde do 225 wattů, a přitom nabízí čtyřnásobný výkon v double-precision (ten je v GTX 470 uměle zaříznut, ale taková je zkrátka realita).

    Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky

    Nové MacBooky Air

    link

    Apple na nedávné akci v Cupertinu představil dva nové modely již třetí generace řady MacBook Air.

    Menší 11,6palcový nabízí rozlišení 1366×768, 1,4 či 1,6GHz Intel Core 2 Duo doprovázené v základu 2 GB DDR3 rozšiřitelné na 4 GB. Větší 13,3palcový model má LCD s rozlišením 1440×900 a možnost osadit až 2,13GHz dvoujádro Intel, grafiku v obou případech zabezpečuje hodně slušná (na tento segment) GeForce GT 320M (o té web Nvidie neví, ale půjde patrně o variaci na GT 325M s 48 CUDA procesory) s vlastní 256MB DDR3 pamětí.

    Stroje kompletně přešly na SSD, menší model může mít 64, nebo 128GB flashový disk, větší pak 128, nebo 256GB. Další výbava je tradiční, tedy vedle všeho možného i WiFi 802.11n, Bluetooth 2.1 + EDR, čtečka SD karet, multidotykový touchpad a také dvojice USB 2.0 portů (konečně Apple pochopil, že jeden je málo). Z hlediska výdrže firma slibuje pět hodin pro menší a sedm hodin pro větší model za běžného provozu. Ceny začínají od tisíce dolarů.

    Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky

    BDXL vypalovačka Pioneer přichází

    link

    Formát BDXL zvyšující kapacitu Blu-ray disků až na 128 GB je zde poměrně krátce, ale i tak přichází první PC mechanika v podstatě se zpožděním. Nicméně je tu a stojí za ní firma Pionner, což znamená obvykle dvě věci: slušnou kvalitu a nulovou dostupnost v Evropě.

    Mechanika se jmenuje BDR-206MBK, v přepočtu vyjde na něco málo pod 7000 Kč (plus cena letenky :-)) a nabízí zápis 128GB BDXL disků rychlostí takovou, že je z toho proces na dvě hodiny nervózního okusování nehtů (pokud tedy nemáte UPS). Samozřejmě zapisuje i „klasické“ BD-R/RE disky, stejně jako CD a DVD, ale rychlosti jsou naprosto nezajímavé, mechaniku u nás díky prodejní politice Pioneeru neseženete (o dostupnosti 128GB BD disků raději nemluvě), takže to prostě berte jen jako oznámení.

    Hardwarove novinky

    Druhým, kdo uvedl BD mechaniku se zápisem na 100/128GB disky, je firma Buffalo. Jde pochopitelně o stejný model od Pioneeru, jen strčený do jiného kabátku. Buffalo uvedla jak interní SATA BRXL-6FBS-BK, tak externí USB 2.0 mechaniku BRXL-6U2 – ta už může být zajímavá i k notebooku.

    Arctic Cooling Freezer 13

    link

    Chladič švýcarské Arctic Cooling netřeba představovat, zejména řada Freezer se řadí mezi legendy mezi levnými, slušně výkonnými chladiči, které s námi prošly již přes několik socketů.

    Novinkou, která dle výrobce zvládne chladit až 200 W tepelného výkonu, je model Freezer 13. Ten pasuje na všechny současné sockety (775, 1156, 1366, AMD od 754 výše) a stále jde o chladič, který se vejde i do užších skříní. Základem je heatpipová konstrukce s 45 hliníkovými žebry, která ofukuje 92mm ventilátor s regulací mezi 600 a 200 otáčkami za minutu.

    Freezer 13 má rozměry 130×123×96 mm a hmotnost 695 g, řadí se tak mezi menší a paradoxně stále ještě mezi lehčí chladiče. Tradiční u tohoto výrobce je pak šestiletá záruka, ta se pochopitelně vztahuje především na ventilátor („poločas rozpadu“ hliníku či mědi je poněkud delší :-)). Zajímavá je rozhodně cena, české e-shopy chladič již předběžně registrují kolem 500+ Kč, což odpovídá předchozí generaci Freezerů 7/64. Na povrchu měděné plochy je jako obvykle již dopředu nanesena vrstva pasty Arctic MX-4.

    Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky Hardwarove novinky

    Budoucnost SSD u OCZ

    Nahlédnete-li do nabídek e-shopů nemůžete si nevšimnout, že OCZ má již nyní v nabídce desítky různých SSD počínaje malými levnými SATA SSD až po monstrózní 2TB PCI Express ×8 karty s 1,4GB zápisem a obrovskými hodnotami IOPS. Firma i nadále hodlá držet plyn až u podlahy, právě v těchto dnech otevřela novou továrnu v taiwanském Taipei, kde se před pár dny rozeběhla výroba SSD.

    Nový podnik umožnil firmě navýšit výrobní kapacity ze současných 50 tisíc na 140 tisíc SSD měsíčně, tedy téměř trojnásobek. OCZ stihla otevřít továrnu takřka minutu před dvanáctou, neboť její prodeje těchto produktů strmě rostou a firma již nestíhala pokrývat obrovskou poptávku po SSD všech typů. Zdá se, že jakkoli se výrobci HDD občas snaží vytvářet dojem, že HDD neumírají (a mají stále pravdu, to jim zase nechme), strmě rostoucí poptávka po SSD jim jistě dělá daleko větší vrásky na čele než před pár lety, kdy na trh přišel první 32GB SSD Samsung za šílenou cenu. Pro rychlejší SSD pak hovoří zejména nesrovnatelně vyšší hodnoty IOPS, v porovnání s kterými neobstojí ani enterprise modely HDD vysoko nad 7200 otáčkami ploten za minutu.

    Hardwarove novinky

           

    Hodnocení: 83 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    otasomil avatar 5.11.2010 04:00 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nejvýkonnější superpočítač světa s Nvidia Tesla Fermi

    >>>mechaniku u nás díky prodejní politice Pioneeru neseženete

    Tak at si ji narvou do ..... Zrovna tak jako bluray jez je medium co zaspalo dobu navic ze smesnou kapacitou.

    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    5.11.2010 15:54 Joelp | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nejvýkonnější superpočítač světa s Nvidia Tesla Fermi
    Zajímavé. já mám dome mechaniku Pioneer :)
    Boys don't cry
    Pavel Beníšek avatar 6.11.2010 16:23 Pavel Beníšek | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nejvýkonnější superpočítač světa s Nvidia Tesla Fermi
    ...no jasne, ale do evropy se od pioneeru v podstate dostavaji jen vybehove typy co uz v USA nemuzou prodat.

    Krasne to demostruje jak si Americani predstavuji zbytek sveta...
    checking for chicken... must have egg first
    9.11.2010 09:51 Petr Ježek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nejvýkonnější superpočítač světa s Nvidia Tesla Fermi
    Spíš bych řekl, že US citizens stále mají tendenci nakupovat to, co nepotřebují za peníze, které nemají... Nemám pocit, že bych bez BR mechanik Pioneer či bez BR mechanik vůbec nějak strádal...
    David Watzke avatar 5.11.2010 06:41 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nejvýkonnější superpočítač světa s Nvidia Tesla Fermi
    14 333 procesorů? Proč ne. Na takové to domácí žvýkání je to akorát :-D Btw počítám správně, že s cenou 4 Kč za 1 kWh tahle šílenost spotřebuje víc než 1 milion Kč elektřiny za měsíc?
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    5.11.2010 07:47 RomanKral88
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nejvýkonnější superpočítač světa s Nvidia Tesla Fermi
    Domácí žvýkání:-D :-D přes ten milionek za ten měsíc to bude :-o počkej za pár let!!!To už bude takový maso že abys to vůbec spustil budeš potřebovat vlastní továrnu
    Bedňa avatar 5.11.2010 07:49 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nejvýkonnější superpočítač světa s Nvidia Tesla Fermi
    Tak to počítaš zle, v Číne môže 1MWh stáť tak 0,1KČ :-)
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    houska avatar 5.11.2010 08:52 houska | skóre: 41 | blog: HW
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nejvýkonnější superpočítač světa s Nvidia Tesla Fermi

    myslis ze v cine, kde by mohli zastrelit 100 lidi na kazdej pin co ty procesory maj a nikdo by ani nehnul brvou, resej spotrebu elektriny vojenskyho superpocitace?!

    co vas v ty skole ucej?!
    5.11.2010 11:13 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nejvýkonnější superpočítač světa s Nvidia Tesla Fermi
    Minimálně musí řešit kabely... Podobně jako u toho střílení musí řešit náboje.
    10.11.2010 18:57 mimi.vx | skóre: 37 | blog: Mimi.VX | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nejvýkonnější superpočítač světa s Nvidia Tesla Fermi

    naboje neresi , ty hradi rodina popraveneho ...

    USE="-gnome -kde";turris
    Ravensun avatar 6.11.2010 11:38 Ravensun | skóre: 11 | blog: Ravensun's blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nejvýkonnější superpočítač světa s Nvidia Tesla Fermi
    BOhůžel vás zklamu. Váš odhad ve vystřílení Číny na pin každého procesoru je dle mého názoru chybný.

    Vystříleli by si totiž celou populaci Číny, neboť jejich superpočítač obsahuje:

    14333 ITEL XEON (asi LGA 1366pin)

    7168 NVIDIA TESLA M2050 (asi BGA 1981pin)

    100 LIDÍ/(cpu OR gpu)PIN

    pokud vynásobíme:

    1) 14333 x 1366 x 100 = 1,957,887,800.0

    2) 7168 x 1981 x 100 = 1,419,980,800.0

    pokud sečteme 1) a 2):

    1) + 2) = 1,957,887,800.0 + 1,419,980,800.0 = 3,377,868,600.0

    Závěr: pokud by objetovali 100 lidí na pin, skončili by zhruba 1/3 superpočítače s tím, že by si vystříleli celou populaci (zhruba)

    S pozdravem ;) JohnnyS
    Gentoo je můj poslední velký linux test...
    6.11.2010 23:30 Patrik Uhrak | skóre: 31 | blog: pato
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nejvýkonnější superpočítač světa s Nvidia Tesla Fermi

    Taketo reakcie mam skutocne rad. :) Takto som sa zasmial na vtipe rovnako ako na jeho reakcii.

    10.11.2010 18:58 mimi.vx | skóre: 37 | blog: Mimi.VX | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nejvýkonnější superpočítač světa s Nvidia Tesla Fermi

    +1

    USE="-gnome -kde";turris
    5.11.2010 15:04 Jan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nejvýkonnější superpočítač světa s Nvidia Tesla Fermi
    Pokud by sis to koupil domu, tak jo. Jinak při takovým odběru je to řádově míň a to platí dvojnásob pro čínu. Mohli to postavit u nějaké z jejich mnoha vodních elektráren a prohlašovat to za ekologický počítač (samozřejmě pokud se nepočítají škody a oběti způsobené při výstavbě/výrobě) :)
    Kaacz avatar 5.11.2010 08:17 Kaacz | skóre: 10 | Praha 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nejvýkonnější superpočítač světa s Nvidia Tesla Fermi
    Myslim ze u toho cpu chladice ma byt max 2000 otacek a ne 200 .. :-)
    Jsem uz moc stary na pouzivani windows .. / Optimismus je jen nedostatek informaci ..
    5.11.2010 08:41 kip | skóre: 8 | blog: kip | Nový Jičín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nejvýkonnější superpočítač světa s Nvidia Tesla Fermi
    V nadpisu chladičového odstavce je "Arcit" místo "Arctic", stejně jako v odkazu na začátku. A v první větě tohoto odstavce je na začáku "Chaldič" a uprostřed "elgendy".
    David Ježek avatar 5.11.2010 08:54 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nejvýkonnější superpočítač světa s Nvidia Tesla Fermi
    to je hrozné, ten Luboš to vůbec po líných autorských primadonách nekontroluje :-D ... (už jsem "objednal" opravu)
    5.11.2010 11:19 Andrej | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nejvýkonnější superpočítač světa s Nvidia Tesla Fermi
    par slov k sposobu linkovania informacii v sekcii o macbook air - ked mate nalinkovane slovo "predstavil" tak je logicky predpoklad ze linka pojde na tlacovu spravu pripadne na video z daneho predstavenia. a linka ide na beznu stranku vyrobcu o produkte.

    zle zle zle!

    ked chcete linkovat produkt, tak to malo byt nalinkovane na slovach MacBook Air ktore su dalej v riadku. ked linkujete udalost, ma ist linka na udalost.
    Any sufficiently advanced magic is indistinguishable from technology. --Larry Niven
    6.11.2010 23:42 jos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nejvýkonnější superpočítač světa s Nvidia Tesla Fermi
    hlasuju pro
    5.11.2010 11:19 2X4B-523P | skóre: 38 | blog: Zelezo_vs_Debian
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nejvýkonnější superpočítač světa s Nvidia Tesla Fermi
    dvě hodiny nervózního okusování nehtů (pokud tedy nemáte UPS) - když mám takovou UPS, která mi utáhne desktop 2+ hodin, asi už nezálohuji na optická média, ale na diskové pole ;-)
    5.11.2010 20:23 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nejvýkonnější superpočítač světa s Nvidia Tesla Fermi
    Elektrinu většinou na dvě hodiny nevypínají (tedy alespoň zatím), spíš jsou vadí krátkodobé výpadky. A na dvě hodiny se to stejně řeší spíš agregátem ...
    9.11.2010 09:55 Petr Ježek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nejvýkonnější superpočítač světa s Nvidia Tesla Fermi
    Omyl, výpadek v sobotu v Praze 8 byt více než dvě hodiny. Datující bez záloh se ještě dnes bijí v leb...
    9.11.2010 09:56 Petr Ježek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nejvýkonnější superpočítač světa s Nvidia Tesla Fermi
    Omyl, výpadek v sobotu v Praze 8 byl více než dvě hodiny. Datující bez záloh se ještě dnes bijí v leb...
    5.11.2010 21:02 Marek`` | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nejvýkonnější superpočítač světa s Nvidia Tesla Fermi
    Tak teda Tesla predsa len predbehla Sony ;-) Radhošťáci do toho! :)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.