abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 44
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 864 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    HW novinky: nový 4TB HDD Seagate jako podvod na zákazníky?

    15. 2. 2013 | David Ježek | Hardware | 8986×

    Od společnosti Seagate míří na trh nový 4TB disk pro desktopy, který přišel nejen o „Barracuda“ v názvu, ale též o číslo 7200. Co se za tímto tahem skrývá, to si rozebereme v dnešním dílů Hardwarových novinek, ve kterých se kromě toho podíváme i na novinky, které Seagate chystá pro tento a příští rok, jak se to má s Radeony HD 8000 a kolik lahví vína budete potřebovat, abyste si koupili UltraHD OLED televizi od LG…

    Obsah

    Seagate uvádí 4TB Barracudu se 4 plotnami

    link

    Nová 4TB Barracuda se nejmenuje 7200.15, jak by se dalo očekávat, už vlastně ani ne Barracuda, ale pouze Seagate Desktop HDD.15. Co vedlo marketingové oddělení tohoto výrobce k takové změně a opuštění tradičního názvu, je mi záhadou, ale mně bylo záhadou i přesunutí značky AMD Athlon do low-endu či pozdější opuštění značky Phenom. Asi nejsem ten správný člověk do marketingového oddělení. Ale k věci.

    Desktop HDD.15 s kapacitou 4 TB je klasický 3,5palcový disk se 6,0Gbps SATA rozhraním a 64 MB vyrovnávací paměti. Jediný rozdíl je v hustotě diskových ploten a s tím související rychlostí přenosu dat, která mě ale přivádí k odpovědi na onu otázku týkající se marketingu Seagate.

    Zatímco u tříplotnové 3TB Barracudy 7200.14 totiž Seagate udává souvislou přenosovou rychlost z ploten 210 MB/s, pro 4TB Desktop HDD.15 udává jen 180 MB/s. Vzhledem k tomu, že nikde nejsou uvedeny ve specifikaci otáčky ploten a vzhledem k tomu, že i latence vzrostla z 4,16 na 5,10 ms, je jasné, že Desktop HDD.15 neotáčí plotnami 7 200× za minutu ale méně, na 99 % pouze 5 900×!

    I typická klidová spotřeba klesla z 5,8 na 5,0 W, při práci z 8,0 na 7,5 W, hlučnost při pouhém točení plotnami z 24 na 23 dB – obojí indikuje nižší otáčky. I pokles hmotnosti z 626 na 610 g (při vyšším počtu ploten/hlaviček) naznačuje menší plotnový motorek. Rád bych se mýlil, ale … na 99,99 % nemýlím. Takže až budete vybírat rychlý velký HDD pro desktop, mějte na paměti, že „nová Barracuda“ je jen 5 900otáčková. Western Digital to díky Hitachi umí při 7 200 otáčkách.

    Hardwarové novinky

    Do dvou let nasadí Seagate jak SMR, tak HAMR záznam na diskové plotny

    link

    U Seagate ještě ale každopádně zůstaneme, a to v pozitivnějším slova smyslu. Připomenu nejprve ale loňský článek o tom, kterak bude Hitachi plnit své pevné disky heliem, což jí umožní dostat do standardního 3,5palcového šasi 7 ploten. Seagate krátce poté oznámila, že „do toho nejde“ a bude se držet konzervativnějších cest, které její vývojové centrum vyšlapává již roky, a sice SMR a HAMR.

    Hardwarové novinky

    Obě jmenované nasadí Seagate ve svých produktech během nadcházejících dvou let. SMR alias Shingled Magnetic Recording přijde na řadu první, a to ještě letos, protože jej lze aplikovat do disků již se stávajícími technologiemi. Princip „šindelového“ magnetického záznamu je následující: zatímco dnes jsou jednotlivé stopy na plotnách od sebe odděleny, se SMR bude možné je částečně překrývat tak jako šindele na střeše, čímž dojde ke zvýšení hustoty záznamu na plotnách o dalších 20 až 25 %. Řadič se ale pochopitelně bude muset umět vyrovnat s interferencemi, které bude dělat zápis v okolních stopách, berme to jako ekvivalent plánovaně kompenzovaného prokopírovávání magnetických stop, jestli tedy ještě patříte ke generaci, která to u audio kazet či VHS zažila :-).

    Hardwarové novinky

    Další pokrok umožní až to, co známe z magnetooptických médií: ohřev magnetického média – plotny – nad Currieho teplotu, kdy lze materiál snadněji zmagnetovat a po vychladnutí si uloženou orientaci uchová. Tento princip se jmenuje HAMR – Heat-assisted Magnetic Recording a vyžaduje poměrně náročnou a výrobně zcela precizní technologii záznamu. Na druhou stranu, již před 20 lety jsme zde měli magnetooptická média, která dokázala na jednu stranu přibližně 5,25palcového kotoučku zaznamenávat i více než 1 GB dat, takže na pokrok ke zhruba 2 000× vyšším kapacitám (2 TB/plotna), který bychom mohli od kombinace SMR/HAMR oproti současným diskům s 1TB plotnami očekávat, bylo dost času. Seagate pracuje na HAMRu již více než 6 let a na trh jej v reálných produktech uvede příští rok. Na této technologii pro ni pracují TDK a Showa Denko.

    Radeony HD 8000 až ke konci roku

    link

    Je tomu již 13 měsíců od momentu, kdy AMD uvedla na trh první 28nm grafiku, Radeon HD 7970. A podle nejnovější roadmapy s ním (v aktuální, obměněné GHz Edition) vydrží ještě nejméně půl až tři čtvrtě roku. Druhá generace 28nm grafik se zkrátka odkládá nakonec roku, výrobce nic nehoní, stále se všichni perou o omezené objemy 28nm waflí u TSMC, snad pouze Nvidia již nebude saturovat svět Teslami K20, ale uvede na bázi tohoto monstrózního GPU svou monstrózně drahou GeForce Titan (a to již příští týden).

    Druhá genreace 28nm Radeonů, tedy řada HD 8000, by se měla začít objevovat nejdříve na podzim. Ani tak ale nečekejme nějakou velkou revoluci oproti HD 7000, spíše určitý objem vylepšení, ať již plynoucí z dalšího vyladění architektury, nebo z dalšího zlepšení kvality výroby GPU u TSMC. Nelze ani očekávat nějaký velký skok ve výkonu, již nějakou dobu jsou brzdou GDDR5 paměti, za které zatím není k dispozici náhrada a jejichž výkon už prakticky nemá kam stoupat, pokud je chceme udržet v rozumných mezích spotřeby.

    Hardwarové novinky

    Perlička na závěr: Ultra HD 4k televize LG dostala českou cenovku

    link

    Jedna z výstavních krásek letošního CESu, 84palcová OLED televize LG 84LM960V s rozlišením 3840×2160, již byla naceněna českým zastoupením. Doporučená koncová cena je 499 999 Kč. To je cena někde uprostřed mezi 55palcovou 4k TV Toshiba a 84palcovou Sony, ta půjde přes 600 tisíc Kč.

    Takto začíná tedy 4k éra v Zemích českých. Věřím, že nebudu daleko do pravdy, když si dovolím prorokovat, že do roku 2019 budeme na ceně méně než desetinové při stejné úhlopříčce a rozlišení. 4k samozřejmě zatím nemá smysl řešit, dokud pro něj nebude adekvátně kvalitní obsah. Upscaling Blu-ray filmů do 4k jako takový není dostatečným důvodem utratit částku srovnatelnou se státním rozpočtem Severní Koreje nebo cenou licencí Photoshopu, které nakoupil Írán.

    Hardwarové novinky

           

    Hodnocení: 86 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    15.2.2013 02:33 Ovocníček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nový 4TB HDD Seagate jako podvod na zákazníky?
    Hmm, s těmi 5900 otáčkami to je dobrý postřeh. Nicméně mě osobně by to nevadilo, vyhovuje mi, když je to tiché, míň žravé a tak. Jednu 5900ot. Barracudu mám, a teď, když jsem kupoval ještě 2TB disk, mě trošku zamrzelo, že nejlevnější model v nabídce byla klasická 7200ot. :) Nu což.

    HDD nikdy výkon flashových SSD nedohoní, ba ani nestáhnou (vzhledem k tomu, že během let zrychlují dost málo), takže ten jejich výkon už asi málokoho tankuje.
    15.2.2013 12:15 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nový 4TB HDD Seagate jako podvod na zákazníky?
    Ehm ... mno ja nevim, skoly nemam... nema nahodou disk vetsinou 5400 otacek? 5900 sem vzivote nevidel ...

    Vetsinou co vim plati zhruba nasledujici: 4200 5400 7200 10k 15k
    Jakub Lucký avatar 15.2.2013 12:41 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nový 4TB HDD Seagate jako podvod na zákazníky?
    If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are.
    15.2.2013 14:12 Ovocníček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nový 4TB HDD Seagate jako podvod na zákazníky?
    5900 je holt asi specialita Seagatu jako kompromis mezi 5400 a 7200. Už takové disky měli v minulosti, tuším Barracuda LP nebo Barracuda Green (tehdy se to jako 5900ot. i inzerovalo).
    Tomáš Bžatek avatar 16.2.2013 15:44 Tomáš Bžatek | skóre: 29 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nový 4TB HDD Seagate jako podvod na zákazníky?

    Hitachi 5Kxxxx rady taky mely ruzne otacky, nejen 5400, ani taky ne uplne presne 5900, navic s poctem ploten se to v ramci jedne rady lisilo. Kazdopadne, who cares?

    Koupim litajiciho tucnaka
    15.2.2013 03:21 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nový 4TB HDD Seagate jako podvod na zákazníky?
    Tak mě napadá, bylo by realizovatelné udělat statické hlavičky s tím, že jedna hlavička bude patřit k jedné stopě? Pro ilustraci asi něco jako CCD/CMOS skener.

    P.S. LOL před chvílí jsem si objednal WD RE4 1TB, ještě si říkám zkouknu abíčko a první článek tohle. Jako první jsem viděl "HDD" a "podvod na zákazníky" a říkal jsem si FFFUUU :-D.
    15.2.2013 07:34 failer
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nový 4TB HDD Seagate jako podvod na zákazníky?
    To už tu bylo. Třeba stará bubnovka měla pro každou stopu vlastní hlavičku.
    David Ježek avatar 15.2.2013 07:45 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nový 4TB HDD Seagate jako podvod na zákazníky?
    na diit.cz k tomuto tématu vydáme již velmi brzy jednu takovou zajímavou recenzi jisté technologie, tak se můžete těšit.
    15.2.2013 21:39 qw11
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nový 4TB HDD Seagate jako podvod na zákazníky?
    diit.cz to nieje tam kde testujete ten SSD disk? Kedy to bude pokracovat.
    David Ježek avatar 16.2.2013 10:42 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nový 4TB HDD Seagate jako podvod na zákazníky?
    je. pokračovat to bude až/jestli WIFT bude mít čas. teď se věnuje testu té jiné technologie, nechte se překvapit. pracovní verze článku je rozhodně luxusec.
    15.2.2013 12:18 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nový 4TB HDD Seagate jako podvod na zákazníky?
    Realizovatelne asi ano, ale taky drahe, takze bys to zrejme nezaplatil. Navic by si tim sice usetril seek hlavicek, ale ne nutnost cekat na otoceni disku. jinak receno, vykonove by ses stale nedostal na ssd nebo jiny pametovy technologie.

    Asi by se lehce zlepsila spolehlivost.
    15.2.2013 13:39 Mti. | skóre: 31 | blog: Mti
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nový 4TB HDD Seagate jako podvod na zákazníky?
    no... taky by se pak mohlo uvazovat o tom, ze by cetlo nekolik sousednich "hlav" najednou a blokove cteni by mohlo jit sympaticky nahoru... :-)

    Jenze s tim nezaplacenim by to byla asi pravda. Malokdo by to chtel oproti dnesni klasice a pokud nevadi cena, maji uz ted ssd.

    Navic, pokud to chapu spravne, hlava se "ted" pohybuje na vzduchovem polstari par molekul nad plotnou, aby to vubec fungovalo ... to u traverzy pres celou plotnu muze byt asi trochu problem.

    ... verim, ze kdyby nektery z vyrobcu vedel JAK to udelat (a za rozumnou cenu), uz by tu takove disky byly. :-)
    Vidim harddisk mrzuty, jehoz hlava plotny se dotyka...
    16.2.2013 03:32 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nový 4TB HDD Seagate jako podvod na zákazníky?
    Přesně tak 5400rpm je 90 otáček za sekundu a s čtením ze všech stop to u 2TB disku dává přenosovou rychlost 180TB/s (where is your god now SATA !) :-D.

    Cena by imho zas extrémně velká bejt nemusela, hlavně pokud by to šlo vyrábět jako čipy. Pokud by to bylo jen o trochu dražší než SSD a mělo klidně i o pár řádů menší rychlost než ta teoretická, tak by to bylo imho lepší než SSD (extrémní rychlost+množství zápisu u hdd+snížené riziko selhání hlavičkové mechaniky+menší hluk).

    Vzduchový polštář je imho největší problém. Je otázka zda by byl vztlak dost velkej, aby plavala celá řada těch senzorů a zda jsou plotny při rotaci opravdu v rovině (vzdálenost stopy od jednoho senzoru v realizovatelné toleranci).
    ... verim, ze kdyby nektery z vyrobcu vedel JAK to udelat (a za rozumnou cenu), uz by tu takove disky byly.
    Já nevěřím :-D. Zvlášť po těch povodních a následných cenách.
    Jendа avatar 16.2.2013 08:52 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nový 4TB HDD Seagate jako podvod na zákazníky?
    Přesně tak 5400rpm je 90 otáček za sekundu a s čtením ze všech stop to u 2TB disku dává přenosovou rychlost 180TB/s (where is your god now SATA !) :-D.
    Technologie NCQ dostává nový rozměr! Ale jo, pro některé věci (rainbow tables) by se tohle hodilo. Ale ta data aby už člověk zpracovával nějakým FPGAčkem.
    Cena by imho zas extrémně velká bejt nemusela, hlavně pokud by to šlo vyrábět jako čipy.
    Musíš mít analogovou část u každé hlavičky. Kolik má dneska disk vlastně stop?
    (extrémní rychlost+množství zápisu u hdd
    Podle mě by tohle SSD dalo taky a limit je v rozhraní…
    snížené riziko selhání hlavičkové mechaniky+menší hluk)
    …a tohle u SSD není vůbec.

    Jako chápu, že se to může hodit pro aplikace „teď HNED! potřebuju někam naklopit 10 GB/s z ultrawideband SDR a nemám tera RAMky“.
    16.2.2013 16:12 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nový 4TB HDD Seagate jako podvod na zákazníky?
    Prej je dneska šířka jedný stopy v desítkách nm.
    Podle mě by tohle SSD dalo taky a limit je v rozhraní…
    Sektor u HDD můžeš přepisovat prakticky libovolněkrát (imho dneska dřív chcípne mechanika). Schválně, jak dlouho by SSD zvládlo 90x za sekundu přepisovat všechny sektory. Ta rychlost je teoreticky "všechny bity" za jeden takt, ale ta logika okolo by byla extrémní.
    15.2.2013 14:14 Ovocníček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nový 4TB HDD Seagate jako podvod na zákazníky?
    Podle mě ne. Ta hlavička má to čtecí místo titěrné, ale okolo je samozřejmě ještě nějaká bagáž. Takže myslím, že i kdybyste je naštosovali všude po povrchu ploten, tak vám zůstane většina stop na plotně neobhospodařených.
    15.2.2013 15:31 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nový 4TB HDD Seagate jako podvod na zákazníky?
    To je pravda. Ale co tak ju skusit urobit dvojitu? Ze by citala/zapisovala naraz dve stopy. Prenosova rychlost dvojnasobna (ale seek nezmeneny).

    Alebo dat na disk dve nezavisle ramienka s hlavami. Dva thready by mohli pristupovat na disk naraz.
    15.2.2013 16:34 Jindřich Makovička | skóre: 17
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nový 4TB HDD Seagate jako podvod na zákazníky?
    Kdysi dávno se o něco takového pokoušel Conner.
    16.2.2013 03:41 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nový 4TB HDD Seagate jako podvod na zákazníky?
    Jj zatím je to velký, ale časem by to snad mohlo jít. Ale neříkám, že první model by musel mít hnedka 1 hlavička per stopa. Takovejch x100 hlaviček by se na to plotnové okruží imho vešlo.
    Heron avatar 16.2.2013 09:08 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nový 4TB HDD Seagate jako podvod na zákazníky?
    A není prostě jednodušší, bezpečnější a levnější koupit 100 disků a zapojit je do raidu?
    16.2.2013 16:19 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nový 4TB HDD Seagate jako podvod na zákazníky?
    No ten disk s x100 hlavičkama na jednom rameni by nestál 100x víc a nepotřeboval by 100x víc místa. Bezpečnost toho 100 diskového pole by ale byla lepší (pokud mirroring).
    17.2.2013 18:33 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nový 4TB HDD Seagate jako podvod na zákazníky?
    To to by fungovalo možná jen na starých discích s malou hustotou záznamu. Podle dokumentů Seagate je tepelná roztažnost disků 300nm na stupeň Fahrenheita (což 560 nm na stupeň Celsia), a vzhledem k tomu, že jedna stopa je 75 nm široká tak to znamená změnu polohy jednotlivých stop až o asi 8 stop na stupeň Celsia. Tedy při změně ze "studeného" (20°C) na "teplý" (40°C) je to 160 stop. To musí vyrovnat řízení polohy hlavičky. Hlavičky "přes celý disk" v těchto hustotách fungovat nemohou.
    18.2.2013 01:01 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nový 4TB HDD Seagate jako podvod na zákazníky?
    Vida tohle je problém. Udělat dostatek hlaviček, aby alespoň jedna byla nad stopou by už byl prostorový overkill :-(.
    15.2.2013 08:10 Sajfi | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nový 4TB HDD Seagate jako podvod na zákazníky?
    Příloha:
    Romanée-Conti budou stačit dvě lahve, případně bedýnka Petrusu :-)
    15.2.2013 09:10 pet
    Rozbalit Rozbalit vše PODVOD ?!?!?!?!?
    Když Seagate vynechal z názvu Baracuda i 7200 tak kde vidíš ten podvod? Dle mne je to spíše znak serióznosti!

    Příště bych prosil méně bulvární pompéznosti, tohle není Blesk.
    15.2.2013 09:21 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PODVOD ?!?!?!?!?
    Podvod to vysloveně není, spíš takový špinavý trik, ale seriózní to také není. Seriózni by bylo, kdyby tu rychlost otáček uvedli (jako ji uvádějí u ostatních modelů) místo spoléhání na to, že si zákazník neuvědomí, proč ji "zapomněli" uvést.
    15.2.2013 10:13 Mti. | skóre: 31 | blog: Mti
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PODVOD ?!?!?!?!?
    Noooo.... a co kdyby ten udaj o otackach vlastne k nicemu nebyl? Pokud uvedou prenosovku i seek? V dusledku to nic vic neprinasi, ne? Navic jestli to spravne chapu, muze se s nim del "trepat" za provozu. :-) (vychazim treba z tohoto)

    (nerikam, ze 25% zpomaleni seeku nebude poznat, ale je to uvedeno .. )

    Pravdou je, ze po netu sem zahlidl nektere recenze, ktere 7200 tvrdi... (ikdyz se odkazuji na Seagati text, kde nic takoveho neeeni.)
    Vidim harddisk mrzuty, jehoz hlava plotny se dotyka...
    15.2.2013 10:25 Ash | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PODVOD ?!?!?!?!?
    Kdyby kdyby, ale on k něčemu je. Kdyby udělali disk s menšími otáčkami a větší rychlostí, proč ne, mohou mu místo čísla dát do názvu třeba ULTRAFAST. Ale tak to není, tohle je jen maskování pomalejšího disku.
    16.2.2013 17:43 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PODVOD ?!?!?!?!?
    A z těchto důvodů o Seagate nezakopnu. Kupuji pouze poctivé produkty s poctivými informacemi. Doporučuji, i kurvítka se vyskytují minimálně...
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!
    16.2.2013 23:37 Mti. | skóre: 31 | blog: Mti
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PODVOD ?!?!?!?!?
    ehm... pamatuji dobu, kdy mel WD ponekud "slabsi" serie disku (nekolikrat) ... jenze to Seagate taky .... no ... a kdo nam teda jeste zbyva? :-( (wd-licencni vyrobky tos-chyba nepocitam)

    Nicmene to, co predvedlo IBM s 30GB disky ... na to asi nemel nikdo. :-(
    Vidim harddisk mrzuty, jehoz hlava plotny se dotyka...
    gtz avatar 16.2.2013 23:52 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PODVOD ?!?!?!?!?
    Tehdy byly problémy s WD-120/200, které rády chrápaly což na serveru nebylo zrovna to moc ideální. WDčko tehdy vydalo nějaký FW, ale flešátor pouze pod Dosem a tehdy mu to i dlouho trvalo. Tehdy byl ještě Maxtor, který měl ATa disky slušné, ale pak migroval na SATA a ty první řady to bylo dílko. I na escalladech to dělalo neplechu ... Brrr... Raději disky ES/RE, aby bylo jistě, že to dopadne v pohodě. Tehdy ta série od IBM se opravdu nepovedla, většina jich měla problémy s ložisky a vydržely celkem málo než šly do pekel.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    17.2.2013 13:50 ondro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PODVOD ?!?!?!?!?
    tak z mojich skusenosti Seagate poskytuje najviacej informacii o svojich diskoch.

    Tiez ta spolahlivost ich diskov je minimalne rovnaka ako u ostatnych. Pouzivam skoro vyhradne disky Seagate(mam ich nasadenych niekolko sto kusov) a odislo ich len par(do 5 kusov a znich niekolko ma na svedomi odpaleny zdroj a problmeny s elektrinou).

    17.2.2013 13:54 Pavel 'TIGER' Růžička
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PODVOD ?!?!?!?!?
    No škoda, že Samsung to s disky zabalil. Bylo období, kdy jsem jiné nekupoval, protože WD měl vadné řady, Seagate také, s Hitachi jsem nebyl snad nikdy spokojen. A nic jiného nebylo. Byla to slušná konkurence pro ty dva výrobce, bohužel, zase to zapadlo jen mezi ně. A jak se tu již psalo, je to jak sínusovka, jednou tenhle, podruhé tenhle. Takže mezi výrobci disků není žádný vítěz kvality.
    gtz avatar 17.2.2013 16:48 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PODVOD ?!?!?!?!?
    Používal jsem Mix Seagate/WD většinou provedení RE/ES a dalo se s nimi nějak žít. Pár známým jsem dodával externí boxy od Samsungu a použité disky zhruba po 2 letech začaly vykazovat problémy na real. blocích a celkově použité disky Samsung nebyly nic moc. V minulosti jsem používal hodně i Maxtory, ale po přechodu Maxtorů na Sata jsem s nimi přestal (stejný disk jen změněná elektronika, která se sekala).
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    15.2.2013 10:17 dizz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PODVOD ?!?!?!?!?
    Mas pravdu tohle je proste jina rada produktu, proto je pochopitelne, ze ma jine vlastnosti.

    .15 muze byt mozna zavadejici ale to je jako rikat ze je zavadejici to, ze MS pojmenoval novy XBox "XBox 360" a ne "XBox 2".
    15.2.2013 10:28 Ash | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PODVOD ?!?!?!?!?
    Mně to připadá jako stejná řada produktů. V čem vidíte novost resp. které vlastnosti jsou odlišné?
    15.2.2013 12:32 Liborek | skóre: 18 | blog: Liborkovo | (momentálně) Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nový 4TB HDD Seagate jako podvod na zákazníky?
    Tu 4K Sony jsem včera viděl na Karlově náměstí a je to opravdu pěkný kousek. Cena lidových 649 990 Kč.
    18.2.2013 13:28 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nový 4TB HDD Seagate jako podvod na zákazníky?
    Co vím, tak jedna se u nás už prodala (nevím, jestli přes českou distribuci, ale nejspíš jo). :)

    Ale jinak - 4K obsah sice není, ale na pasivní 3D (pokud někoho zajímá; popř. dual play), jak ho má LG, se to větší rozlišení může hodit. A 84 palců je 84 palců... to je asi největší "přínos". :)
    gtz avatar 15.2.2013 15:34 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nový 4TB HDD Seagate jako podvod na zákazníky?
    No jsem zvědav na cenu u nás, jak jsem se díval uvádí se cena za model STBD4000400 205$.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    15.2.2013 15:46 Jirka | skóre: 25
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nový 4TB HDD Seagate jako podvod na zákazníky?
    Kam spěcháte? Ta rychlost by mi tak nevadila, na rychlý aplikace si vystačím s ramdiskem. Ale ten nápad s předehřevem laserem vypadá jako pěkný ku*vítko. No aspoň to snad v případě smrti laseru půjde aspoň přečíst.
    Dokud to funguje, nešťourej se v tom!...
    15.2.2013 18:26 Mti. | skóre: 31 | blog: Mti
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nový 4TB HDD Seagate jako podvod na zákazníky?
    Neboj, o nic neprijdes, i na to je urcite mysleno. Laser nechcipne najednou, ale bude jen podavat mensi vykon. Sem-tam-nektere stopy pak nepujde precist... bo jim nebude sedet crc.... na cez se prijde, jako obvykle, pozde. :-D
    Vidim harddisk mrzuty, jehoz hlava plotny se dotyka...
    Conscript89 avatar 16.2.2013 08:01 Conscript89 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nový 4TB HDD Seagate jako podvod na zákazníky?
    Heat-assisted Magnetic Recording
    Nejedna se o zapis nahodou? Cely jsem si to necetl, ale pak by se stal disk read only. Navic bych rekl, ze zivotnost laseru bude vetsi nez disku samotnyho.
    I can only show you the door. You're the one that has to walk through it.
    16.2.2013 16:22 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nový 4TB HDD Seagate jako podvod na zákazníky?
    No ošetřit by to asi šlo, ale obecně ti ten laser může chcípnout uprostřed zápisu sektoru a pak už odmítnout pracovat. Přičemž v diskové cache ještě budou nezapsaná data.
    Navic bych rekl, ze zivotnost laseru bude vetsi nez disku samotnyho.
    To řekni mým asi 4 CD/DVD vypalovačkám, co jsou teďka už jen čtečky :-D.
    16.2.2013 23:43 Mti. | skóre: 31 | blog: Mti
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nový 4TB HDD Seagate jako podvod na zákazníky?
    No... ja vim. Jenze to, ze to neprectes zjistis jaksi az pri cteni a to tak ze vyrazne pozdej, kdy uz takoveho svinstva bude pul plotny .... :-/

    O zivotnosti laseru, ktery bude muset relativne velkym vykonem (protoze rychle) ohrivat plotny a bude krvave limitovany rozmery i hmotnosti bych takhle od stolu nerad spekuloval. Muzeme jen doufat, ze nez to pusti mezi lidi, budou to chvilu testovat. :-)
    Vidim harddisk mrzuty, jehoz hlava plotny se dotyka...
    Jendа avatar 16.2.2013 08:57 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nový 4TB HDD Seagate jako podvod na zákazníky?
    Kam spěcháte?
    Třiprdele malých souborů? Rainbow tabulky?
    Heron avatar 16.2.2013 09:09 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nový 4TB HDD Seagate jako podvod na zákazníky?
    IO Cache v RAM?
    Jendа avatar 16.2.2013 13:14 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nový 4TB HDD Seagate jako podvod na zákazníky?
    2 TB?
    17.2.2013 05:25 Jiří J. | skóre: 34 | blog: Poutník | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nový 4TB HDD Seagate jako podvod na zákazníky?

    Nebuď skromný :-D

    Dneska se fakt generují tabulky pod 16TB?

    Jendа avatar 17.2.2013 05:53 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nový 4TB HDD Seagate jako podvod na zákazníky?
    Jo. Seek je drahej a pak už tam máš stejně jenom merge (keyspace je 2^61).
    16.2.2013 01:12 Suchý čert
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nový 4TB HDD Seagate jako podvod na zákazníky?
    Docela vtipné, že Seagate na podobné „podvody“ u WD ještě nedávno sám upozorňoval a tvrdil, že oni všechny důležité specifikace vč. RPM budou zveřejňovat. :-)

    Seagate targets Western Digital's 'IntelliPower'

    Furthermore, clearing its stand, Seagate claims to take a different view of communicating. It asserts that the key product specifications are clearly mentioned to their customer. They continue to publish all product specifications deemed important by its customers; including RPM, cache, and areal density.

    http://archive.ciol.com/News/News-Reports/Seagate-targets-Western-Digitals-IntelliPower/131009126262/0/
    16.2.2013 17:40 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nový 4TB HDD Seagate jako podvod na zákazníky?
    Ultra HD: pro poctivé lidi opět nic?
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!
    Cohen avatar 17.2.2013 21:59 Cohen | skóre: 21 | blog: Drobnosti | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nový 4TB HDD Seagate jako podvod na zákazníky?
    Ad Seagate Desktop HDD.15 4 TB – za takovou cenu (http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=10514007H1TZ2OO1VKM), a vzhledem k tomu, že to chci do externího boxu na zálohování, těch 5000+ otáček za minutu klidně překousnu.
    OpenPGP key fingerprint: 489C 5EC8 0FD6 2BE8 9E59 B4F7 19C1 3E8C E0F5 DB61 (https://www.fi.muni.cz/~xruzick7/pgp-klic/)
    18.2.2013 10:43 Marcel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: nový 4TB HDD Seagate jako podvod na zákazníky?
    Statni rozpocet Koreje - to asi ne, ze? http://www.businessinfo.cz/cs/clanky/korea-severni-kldr-financni-a-danovy-sektor-18368.html

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.