abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    7.5. 18:33 | IT novinky

    Apple představil (keynote) iPad Pro s čipem Apple M4, předělaný iPad Air ve dvou velikostech a nový Apple Pencil Pro.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    7.5. 17:11 | Nová verze

    Richard Biener oznámil vydání verze 14.1 (14.1.0) kolekce kompilátorů pro různé programovací jazyky GCC (GNU Compiler Collection). Jedná se o první stabilní verzi řady 14. Přehled změn, nových vlastností a oprav a aktualizovaná dokumentace na stránkách projektu. Některé zdrojové kódy, které bylo možné přeložit s předchozími verzemi GCC, bude nutné upravit.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    7.5. 13:44 | Komunita

    Free Software Foundation zveřejnila ocenění Free Software Awards za rok 2023. Vybráni byli Bruno Haible za dlouhodobé příspěvky a správu knihovny Gnulib, nováček Nick Logozzo za front-end Parabolic pro yt-dlp a tým Mission logiciels libres francouzského státu za nasazování svobodného softwaru do praxe.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    7.5. 13:11 | IT novinky

    Před 10 lety Microsoft dokončil akvizici divize mobilních telefonů společnosti Nokia a pod značkou Microsoft Mobile ji zanedlouho pohřbil.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    6.5. 21:33 | Komunita

    Fedora 40 release party v Praze proběhne v pátek 17. května od 18:30 v prostorách společnosti Etnetera Core na adrese Jankovcova 1037/49, Praha 7. Součástí bude program kratších přednášek o novinkách ve Fedoře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    6.5. 21:11 | IT novinky

    Stack Overflow se dohodl s OpenAI o zpřístupnění obsahu Stack Overflow pro vylepšení OpenAI AI modelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (7%)
     (14%)
     (16%)
    Celkem 139 hlasů
     Komentářů: 10, poslední včera 17:35
    Rozcestník

    HW novinky: Photokina 2012 speciál č. 2

    3. 10. 2012 | David Ježek | Hardware | 2625×

    Dva roky se se dvěma roky sešly, a tak tu máme tradiční monstrakci zvanou Photokina. To se vždy po dvou letech v Kolíně slezou firmy, které mají alespoň něco společného s fotografií a snaží se vzájemně trumfnout. A že letos vytáhly opravdu zajímavé trumfy…

    Obsah

    Panasonic Lumix DMC-GH3 prolamuje tabu

    link

    Kdo ví, možná s novým „video-micro43-Lumixem“ vychází Panasonic zákazníkům zase o něco vstříc, aby tak omezil snahy hackerů (nutno dodat že poměrně úspěšné) o prolamování tvrdých softwarových omezení jinak hardwarově vynikajících bezzrcadlovek řady GH. Ale vezměme to popořadě.

    Lumix DMC-GH3 je přístrojem spadajícím do aktuální generace, což znamená 17,3Mpix (efektivně 16,1Mpix) BSI CMOS snímač velikosti „four-thirds“. Jeho velikost je tedy oproti kinofilmovému políčku („full-frame“) přibližně čtvrtinová, pročež můžeme s jistotou říci, že hustota snímacích bodů na snímači je přibližně taková, jakou by měl 64Mpixelový full-frame snímač. Mezi full-framy je ale dnes stropem 36Mpix CMOS v Nikonu D800, takže na jednu stranu musíme Panasonicu vysmeknout poklonu za to, jaký výstup umí z použitého čipu dostat a na druhou trochu posmutnět s konstatováním, že při použité výrobní technologii a matematickém aparátu by z klasických 12Mpix čipů lezlo něco ještě podstatně lepšího.

    Gé há trojka fotí v až 4608×3456, video pak zaznamenává až v 1080/50p/60p + stereo (progresivně díky použití AVCHD 2.0 specifikace, která konečně před několika měsíci prolomila hloupý 1080/60i limit; nechybí ale ani MPEG-4/H.264). Zpracování signálu obstarává procesor Venus Engine VII FHD, rozsah citlivostí je 200 až 12800 (125 až 25600 v rozšířeném režimu). Hledáček nabízí LCD s 1744k body, 100% pokrytím a 1,34× zvětšením (vůči 2.0× cropu), hlavní displej je výklopný a otočný s 614k body, 3 palci úhlopříčky a technologií OLED. Závěrka nabízí časy 1/4000 až 60 sekund + bulb. Vše se ukládá na SD karty až po SDXC, z rozhraní je zde USB 2.0, mini-HDMI či zabudované WiFi (včetně podpory ovládání na dálku smartphonem). Tělo o rozměrech 133×93×82 mm při hmotnosti 550 g včetně akumulátoru – ten vydrží na pořízení 540 fotografií (dle metodiky CIPA). GH3 nám oproti GH2 trochu vyrostl a přibral.

    Lumix DMC-GH3 je rozhodně sympatický přístroj, který je další kvalitní evolucí své řady. Vedle výše uvedeného ještě doplním přítomnost konektorů pro sluchátka a mikrofon, tělo chráněné proti vlhkosti/prachu, možnost volby mezi IPB či all-I snímky (s datovým tokem až 72 Mbps; AVCHD nabízí až 28 Mbps). GH3 dostal do vínku aktuální Light Speed AF, se kterým Panasonic udává zaostření za 0,1 sekundy včetně schopnosti sledovat rychle se pohybující objekty (k čemuž se hodí i údaje o 6 fps v plném rozlišení, resp. až 20 fps při 4 Mpix). Do prodeje půjde mimo jiné kit s objektivem s rozsahem 12 až 35 mm (24 až 70 mm po přepočtu na kinofilm).

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Pentax K-5 II a K-5 IIs – také prolamuje tabu

    link

    Obě nové varianty Pentaxu K-5 II by v podstatě ani nestály za zmínku. Ano, oproti dosavadní zrcadlovce K-5 je zde třeba novější, podle všeho výrazně lepší AF modul, ale jinak snímač i 90 % výbavy se shoduje. Jde tedy opět o 16Mpix APS-C zrcadlovku vybavenou – dovolím si použít slovo kultovní – implementací BSI CMOS snímače Sony, která si v testech na DXO vysloužila donedávna vůbec nejvyšší naměřený dynamický rozsah, nemluvě o schopnosti dávat velmi pěkné RAWy i na vysoké citlivosti. Ale to stále není nic, čím by Pentax K-5 II, resp. jeho varianta K-5 IIs, vybočoval(a).

    K-5 IIs totiž prodělal redukční dietu, konkrétně přišel o low-pass filtry. To, co provádí Leica se středoformátovým modelem S2, případně sám Pentax s modelem 645D, nyní přichází i do této levnější kategorie. Odstranění low-pass filtru vede k ostřejšímu obrazu, resp. schopnosti rozlišit jemnější detaily (princip low-pass filtru je v tom, že záměrně mírně rozostřuje obraz, aby tak přenesl barevnou informaci dané barvy i k okolním subpixelům, jak je na snímači rozděluje bayerova maska – podrobněji se v tom dnes vrtat nebudeme), na druhou stranu zase zvyšuje riziko vzniku barevného moaré. Názory na toto se různí, jsou situace, kdy je low-pass filtr opravdu jen ryze na škodu, ale na druhou stranu pro ne-úplně-expertního fotografa, případně pro univerzální použití je přeci jen vhodnější se jej držet, nicméně neoddiskutovatelným faktem je, že tam kde Nikon s variantou D800E nese cenovku přes 70 tisíc Kč, Pentaxův K-5 II bude stát přibližně pouze třetinu, a tak se stává vůbec nejlevnějším přístrojem své třídy, který nenese low-pass filtr (pomiňme přístroje se snímačem Foveon, to by bylo na úplně jinou debatu).

    Lze říci, že majitelé Pentaxu K-5 mohou nadále zůstat zcela v klidu, pro ně se mění s novou verzí II jen minimum věcí a upgrade se prakticky nevyplatí. Majitelé starších, zejména těch postavených ještě na CMOS snímači Samsungu (tedy K20D a K-7), by ale mohli zbystřit. Ještě ale doplním jednu zajímavost ze specifikace: Pentak K-5 II(s) zvládne se svým akumulátorem D-LI90P nastřílet 980 fotografií (dle metodiky CIPA), což je v této třídě výtečné.

    Zlí jazykové samozřejmě mohou Pentaxu vyčítat, že nesáhl po 24Mpix BSI CMOS snímači Sony, který nabízí ve svých přístrojích jak sama Sony, tak v jisté verzi i Nikon (v zrcadlovce D3200). Na Pentaxu K-5 II je znát, že jde spíše u narychlo uplácaný upgrade, protože se tato malá firma na více v době svého prodeje Ricohu asi nezmohla. Bohužel musím částečně souhlasit, bylo by velmi fajn, kdyby místo K-5 II přišel nějaký ten K-3 s 24Mpix snímačem, ale na to si holt ještě počkáme. Částečně ale oponovat: Při troše té sofistikovanější matematiky pro upscaling lze říci, že výstup z 16Mpix Pentaxu K-5 je často (většinou) lepší než z 24Mpix zrcadlovek Sony, takže ani vlastně není o co stát (krom papírově vyššího čísla).

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Full-frame kompakt Sony Cyber-shot DSC-RX1 vlastně také prolamuje tabu

    link

    A když už jsme u té Sony, tak si dejme ještě jednu nádhernou věcičku, byť s naprosto šílenou cenovkou. Sony totiž představila světově vůbec první full-frame digitální kompakt, navíc osazený světelným 35mm f/2.0 objektivem. Tomuto přístroji tepe v útrobách 24Mpix snímač ukládající fotografie o rozlišení přesně 6000×4000 s rozsahem citlivostí 100 až 25600. Displej tohoto kompaktu má 1229k bodů při 3palcové úhlopříčce, video je podporováno až po 1080/50p/60p, to vše v těle s rozměry 113×65×70 mm, hmotností 482 g a výdrží 330 snímků dle CIPA.

    Má to jen jeden háček: na cenovce je napsáno 2800 dolarů, což v pouhém přepočtu (bez přirážek, marží či daní) dělá 54 500 Kč. Zkrátka a dobře, tohle vypadá na moc krásný foťák, ale za tu cenu a s nemožností výměny objektivu (v čemž zaostává za Leicou či Fuji) to nevidím moc dobře. Skoro bych to označil za takovou malou fotografickou variaci na Macbook Pro s Retina displejem: je to krásné, úžasné, ale drahé a bez možnosti cokoli (vy)měnit.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Canon PowerShot G15 – ten ne

    link

    Tak už nám zbývá již jen zástupce kompaktů s trochu větším snímačem a víc než trochu světelnějším objektivem. Olympus XZ-2 iHS si již necháme do běžného pátěčního dílu a dnes si povíme o nejnovějším Canonu.

    PowerShot G15 dostal do vínku 1/1.7" snímač typu BSI CMOS s rozlišením 12Mpix (4000×3000), fotografie ukládá s rozsahem ISO 80 až 12800, video zvládá až do 1080/24p H.264 + stereo, přičemž nabízí rozsah ohnisek (po přepočtu) 28 až 140 mm, tedy 5× zoom. Světelnost je přitom pěkných f/1.8 až 2.8.

    Přístroje tohoto typu (kompakt s menším snímačem, ale světelným objektivem a podporou RAWu) jsou stále více populární a Canon si svou řadou G drží čelní postavení. Patnáctka nijak zvlášť nevybočuje z tradice, a to ani rozměry 107×76×40  či hmotností 352 gramů. Výdrž je 350 snímků (dle CIPA)

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    jiri.one avatar 3.10.2012 07:40 jiri.one | skóre: 19 | blog: Jiriho blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Photokina 2012 speciál č. 2
    Sakra, jsem se těšil a voni foťáci :).
    www.jiri.one - Můj blog o Linuxu, hrách, životě, ...
    3.10.2012 08:25 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Photokina 2012 speciál č. 2
    Kdo by to po přečtení názvu (a prvního dílu) čekal, že? :-)
    jiri.one avatar 3.10.2012 12:28 jiri.one | skóre: 19 | blog: Jiriho blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Photokina 2012 speciál č. 2
    No já vždycky vidim "HW novinky ..." a už klikám, ten zbytek nečtu :). Hold budu muset začít :).
    www.jiri.one - Můj blog o Linuxu, hrách, životě, ...
    3.10.2012 07:56 hw | skóre: 23 | blog: Digital Design
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Photokina 2012 speciál č. 2

    Omlouvám se za jazykové rýpnutí. Běžné překlepy a gramatické chyby přecházím bez poznámek, ale tohle je moc. Pro ten váš low-pass filtr se používá přes sto let český výraz dolní propust. Nevymýšlejte nesmysly a držte se existující terminologie.

    3.10.2012 08:26 razor | skóre: 33
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Photokina 2012 speciál č. 2
    Jeste ze autor napsal bezny termin low pass filter. Kdyby napsal dolni propust, tak netusim o ce m mluvi.
    3.10.2012 09:45 radix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Photokina 2012 speciál č. 2
    +1
    3.10.2012 13:11 j AM | skóre: 2 | blog: skeptik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Photokina 2012 speciál č. 2
    +1
    3.10.2012 13:42 finn | skóre: 43 | blog: finnlandia | 49° 44´/13° 22´
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Photokina 2012 speciál č. 2
    Snad ve všech českých učebnicích elektrotechniky se používají termíny „horní/dolní/pásmová propust“, stejně tak na wikipedii najdeš článek Dolní propust atd.
    Užívej dne – možná je tvůj poslední.
    3.10.2012 14:25 Mti. | skóre: 31 | blog: Mti
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Photokina 2012 speciál č. 2
    Tos dobre, ja Vas rozsudim: nerypajte do teho, bo oboje se da zvladnut. Esli negdo nerozumi lowpass filtru, tos pak stejne asi dobre nepobere, k cemu tam je. Ta dolni propust neznalemu stejne bude zatuchat vypustanim rybnika nebo dacim podobnym. :-P
    Vidim harddisk mrzuty, jehoz hlava plotny se dotyka...
    3.10.2012 14:46 Sutrak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Photokina 2012 speciál č. 2
    "Tos" je ze ktereho nareci? Resp. ktere nareci tu bylo takto zmrseno?
    3.10.2012 14:50 radix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Photokina 2012 speciál č. 2
    Na jihovychodni (asi i jinde) morave je to uplne normalni.
    3.10.2012 20:07 Mti. | skóre: 31 | blog: Mti
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Photokina 2012 speciál č. 2
    Nemam argument, rypu do diakritiky. :-D Puvodni zamer byl, aby se ogari uklidnili a neresili blbosti. Nevyslo to. Za odpoledne tam pribyl zase tucny flame. Jehoz vysledkem bude par vzajemne nasranych a nekolikastrankova OT diskuse. :-/
    Vidim harddisk mrzuty, jehoz hlava plotny se dotyka...
    3.10.2012 20:17 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Photokina 2012 speciál č. 2
    Terminologická poznámka: napíšete-li "s" místo "ž", není to jen diakritika.
    3.10.2012 21:43 Mti. | skóre: 31 | blog: Mti
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Photokina 2012 speciál č. 2
    Pokud to predejde dalsimu flame pod clankem o foto-hw, muzu se o to priste pokusit. :-)
    Vidim harddisk mrzuty, jehoz hlava plotny se dotyka...
    3.10.2012 21:57 radix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Photokina 2012 speciál č. 2
    AFAIK "pravopis" moravských nářečí se řídí hlavně tím, jak se to vyslovuje. Já slyším a říkám toš, proto píšu toš. Vy skutečně slyšíte "tož"?
    3.10.2012 23:15 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Photokina 2012 speciál č. 2
    Neslyším, ale stejně tak neslyším "ž" ve spoustě jiných slov, kde by mne v životě nenapadlo napsat "š".
    3.10.2012 23:45 radix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Photokina 2012 speciál č. 2
    Tak proč tam píšete ž?
    3.10.2012 23:55 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Photokina 2012 speciál č. 2
    Protože tam patří. Stejně jako v případě "což", "až", "než", "kéž", …
    4.10.2012 10:58 Mti. | skóre: 31 | blog: Mti
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Photokina 2012 speciál č. 2
    Blby priklad. Tady to "ž" slyset je. Ale jinak bych doporucoval toto tema opravdu radeji opustit. :-)
    Vidim harddisk mrzuty, jehoz hlava plotny se dotyka...
    David Ježek avatar 3.10.2012 14:46 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Photokina 2012 speciál č. 2
    když už tu teda voráš wikipedií jako nějakým světospásným důkazem , tak si to užij: http://cs.wikipedia.org/w/index.php?search=low-pass&title=Speci%C3%A1ln%C3%AD%3AHled%C3%A1n%C3%AD
    3.10.2012 15:01 finn | skóre: 43 | blog: finnlandia | 49° 44´/13° 22´
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Photokina 2012 speciál č. 2
    Možná by ses měl podívat na výsledky toho vyhledávání: low-pass filter je zmíněn přesně ve dvou článcích, ve třetím pak jen jako doplnění českého výrazu “dolní propust„ o anglický překlad. Ostatně tu wikipedii jsem použil jako podpůrný argument, na který ovšem můžu snadno odkázat. Na papírové učebnice se na webu odkazuje poněkud hůř.

    Jinak si klidně používej low-pass filter, mě je to jedno, rozumím tomu. Reagoval jsem jen na tvrzení předřečníka, že by nerozuměl výrazu dolní propust.
    Užívej dne – možná je tvůj poslední.
    3.10.2012 15:12 radix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Photokina 2012 speciál č. 2
    Reagoval jsem jen na tvrzení předřečníka, že by nerozuměl výrazu dolní propust.

    Nejake ucebnice ale nejsou protiargument (ostatne jak se hadat o to, ze by tomu dany clovek nerozumel?). Spousta lidi se dnes uci fotit z anglicky psanych zdroju a ceskou terminologii neznaji.
    3.10.2012 15:27 finn | skóre: 43 | blog: finnlandia | 49° 44´/13° 22´
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Photokina 2012 speciál č. 2
    Může být, ale není to důvod k používání anglické terminologie v českých textech – jen proto, aby tomu takoví lidé rozuměli. Anglickou terminologii užívejme s rozumem tam, kde česká neexistuje, typicky v odborných textech. Ne v článcích o nejnovějších fotoaparátech, které navíc bývají psány pro lidi, kteří angličtinou nevládnou (jinak by mohli hledat rovnou na zahraničních, jistě aktuálnějších, webech).
    Užívej dne – možná je tvůj poslední.
    David Ježek avatar 3.10.2012 15:48 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Photokina 2012 speciál č. 2
    achjo. fakt už toho prosím nechte. je to stejně debilní debata jako minule na téma "RAW".... :-( :-(
    3.10.2012 16:10 finn | skóre: 43 | blog: finnlandia | 49° 44´/13° 22´
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Photokina 2012 speciál č. 2
    Ach jo. Používej si ve svých textech co chceš. Už jsem to jednou psal. Má první reakce se týkala jen tvrzení, že low-pass filter je v českých zemích běžný výraz:
    Jeste ze autor napsal bezny termin low pass filter.
    Jinak k RAW: byl bych rád, kdyby se ujal nějaký český výraz. Jak se to vlastně čte? Er-Á-Dvojité vé? Nebo Ró? V každém případě je to použitelné jen na papíře. Kdykoliv to vypustím z úst, mám pocit, že mi protějšek nebude rozumět. Navíc to nejde skloňovat.
    Užívej dne – možná je tvůj poslední.
    David Ježek avatar 3.10.2012 16:23 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Photokina 2012 speciál č. 2
    ale jde. já třeba "fotím do rawu" (vyslovuje se jako "fotím do ravu" ;-))...
    3.10.2012 16:58 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Photokina 2012 speciál č. 2
    Má první reakce se týkala jen tvrzení, že low-pass filter je v českých zemích běžný výraz:

    V článcích o fotoaparátech je to naprosto běžný výraz. Naopak, nejsem si jistý, jestli jsem vůbec někdy viděl, že by to někdo překládal.

    gtz avatar 3.10.2012 17:39 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Photokina 2012 speciál č. 2
    Lumix DMC-GH3
    Podle informací z českého zastoupení Panasonicu má stát Lumix GH3  asi 32 000 korun, GH3H - s 
    objektivem 14-140mm - asi 45 000 Kč a GH3A - s objektivem 12-35mm - asi 55 000 Kč.
    Celkem sympatické ceny. Další informace na serveru www.dpreview.com.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    4.10.2012 15:00 phr | skóre: 13 | blog: no_comment | Klatovy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Photokina 2012 speciál č. 2
    Celkem sympatické ceny
    Za falešnou zrcadlovku s malým snímačem mi to jako sympatická cena nepřijde :(
    "Umělá inteligence se nemůže rovnat přirozený blbosti"
    4.10.2012 15:12 radix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Photokina 2012 speciál č. 2
    Co je to za hloupy vyraz "falsesna zrcadlovka"? Fotak zrcadlo nema, neni to zrcadlovka, ani falesna. Kolo taky neni "falesna motorka".

    Jinak, Panasonicy rady GH jsou spis polo profi videokamery, cena je odpovidajici.
    4.10.2012 15:22 phr | skóre: 13 | blog: no_comment | Klatovy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Photokina 2012 speciál č. 2
    A jak asi jinak říkat česky přístroji s EVF hledáčkem ?

    A opravdu, na skutečnou zrcadlovku EVF opravdu nemá, takže tvrzení o poloprofi použití mě upřímně rozesmálo...
    "Umělá inteligence se nemůže rovnat přirozený blbosti"
    4.10.2012 15:41 radix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Photokina 2012 speciál č. 2
    A jak asi jinak říkat česky přístroji s EVF hledáčkem?

    Např. "foťák s EVF hledáčkem". Podobně jako "foťák se stabilizací v těle", "foťák s výměnnými objektivy" nebo "foťák s full frame čipem".

    A opravdu, na skutečnou zrcadlovku EVF opravdu nemá, takže tvrzení o poloprofi použití mě upřímně rozesmálo...

    Vy to máte prostě zaškatulkované, EVF je takové a zrcadlovka taková. Znáte třeba A99? Není to zrcadlovka, má jen EVF a stejně většinu zrcadel strčí do kapsy.

    Krom toho, pro natáčení videa (na což je řada GH zaměřena) je zrcadlo úplně na nic (resp. přímo na škodu). Ostatně, už stará GH2 je na video lepší než jakákoli zrcadlovka (včetně fullframe).
    4.10.2012 15:43 phr | skóre: 13 | blog: no_comment | Klatovy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Photokina 2012 speciál č. 2
    Zdá se, že jsem někomu šlápnul na kuří oko :)
    "Umělá inteligence se nemůže rovnat přirozený blbosti"
    4.10.2012 15:49 radix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Photokina 2012 speciál č. 2
    Ó to ne, Panasonic GH nemám, jen jsem cítil potřebu vás opravit v názoru, že "když to nemá zrcadlo, nemůže to být poloprofi (nedejbože profi)".
    4.10.2012 16:02 phr | skóre: 13 | blog: no_comment | Klatovy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Photokina 2012 speciál č. 2
    Názory jsou od toho, aby se různily. Pokud je něco určené k natáčení, mělo by to z hlediska ergonomie mít i vhodný tvar, tvar fotoaparátu mi k natáčení optimální nepřijde. A bohužel EVF má proti zrcadlu stále ještě příliš mnoho nedostatků. Ostatně celý ten koncept vznikl jenom ze snahy ušetřit při výrobě.
    "Umělá inteligence se nemůže rovnat přirozený blbosti"
    4.10.2012 16:14 radix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: Photokina 2012 speciál č. 2
    Ten Panasonic je hybrid, je to proste fotak-kamera. Pro mnoho lidi nema smysl mit kameru + objektivy a fotak + objektivy, kdyz se to vlastne lisi jen ve tvaru.

    EVF je stale horsi (na foceni) nez opticky hledacek, to ale neznamena ze fotaky s EVF jsou nutne horsi nez zrcadla. Vetsinou maji vyhody plynouci z EVF, resp. nepritomnosti zrcadla - mensi velikost a vyssi spolehlivost (mene pohyblivych soucastek), kratsi vzdalenost senzoru od objektivu (mensi/lehci/kvalitnejsi skla). Motivace snizeni nakladu tam mozna byla, rozhodne to ale neni jediny duvod.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.