abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:22 | Nová verze

    Hudební přehrávač Amarok byl vydán v nové major verzi 3.0 postavené na Qt5/KDE Frameworks 5. Předchozí verze 2.9.0 vyšla před 6 lety a byla postavená na Qt4. Portace Amaroku na Qt6/KDE Frameworks 6 by měla začít v následujících měsících.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 21:44 | Komunita

    Ubuntu 24.10 bude Oracular Oriole (věštecká žluva).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 20:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 2.45.0 distribuovaného systému správy verzí Git. Přispělo 96 vývojářů, z toho 38 nových. Přehled novinek v příspěvku na blogu GitHubu a v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze počáteční podporu repozitářů, ve kterých lze používat SHA-1 i SHA-256.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:33 | IT novinky

    Před 25 lety, ve čtvrtek 29. dubna 1999, byla spuštěna služba "Úschovna".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.04.28 s kódovým názvem Time After Time svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) a nová verze 7.24.0 souvisejícího frameworku MLT Multimedia Framework. Nejnovější Shotcut je vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    28.4. 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    28.4. 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    28.4. 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    27.4. 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 883 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    HW novinky: týden bláznivých produktů

    3. 5. 2013 | David Ježek | Hardware | 4169×

    Dnes se podíváme na několik zajímavostí, které svým způsobem vybočují z šedého průměru své kategorie. Jak to dopadne když Asus udělá SSD pro PCI Express, Toshiba zaútočí na Macbooky s Retinou a dva významní výrobci uvedou stejný, takřka shodný a současně podivný hi-end kompakt?

    Obsah

    Asus Raidr: 2× SandForce SF-2281 SSD na PCI Expressu

    link

    V Asusteku už se asi nudili vskutku hodně, takže nejenže vstupují na pole výrobců SSD, ale rovnou pro ně typicky atypickým modelem. Raidr je duální SSD na bázi dvou SATA-SSD řadičů SandForce SF-2281, které dlí na kartě pro slot PCI Express. Neví se zatím nic spojovacím můstku, který z PCI Express ×2 předává dále SandForcům jejich SATA konektivitu a současně obstará RAID 0 a navíc i včetně TRIMu, ale to se snad jednoho dne dozvíme.

    Důležité je, že díky této konstrukci obešel Asus omezení dané 6,0Gbps rozhraním SATA a jeho produkt, navenek se tvářící jako jediné SSD, nabízí rychlost čtení 830 MB/s, rychlost zápisu 810 MB/s (menší verze nabízí 765/775 MB/s), IOPS na hodnotě 1 000 000 pro čtení i zápis (náhodné 4k bloky) a spotřebu v klidu 7 W, resp. v zátěži 16 W. Teoreticky by z toho šlo odvodit spotřebu onoho primárního řadiče, jelikož Raidr jde do světa s 19nm flash čipy Toshiba MLC NAND a v kapacitách 120 a 240 GB, tedy technicky jde o 2×60, resp. 2×120 GB SF-2281 SATA SSD.

    Berme toto ale jako spíše přechodný produkt, jelikož příští rok, jak jsme si psali minule, nás Intel poctí prvními čipsety s podporou SATA Express a atypická řešení budou moci zase zmizet. Ale zajímavý produkt to nepochybně je (zejména s ohledem na ten můstek a podporu TRIMu).

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Toshiba KIRAbook – Ultrabook s displejem o rozlišení 2560×1440

    link

    Japonská společnost Toshiba přichystala zbrusu nový Ultrabook zvaný KIRAbook, který ve svých parametrech snese srovnání, ba možná předčí stroje jako Macbook Air a Google Chromebook Pixel. Jeho 13,3palcový displej má totiž rozlišení 2560×1440 a je chráněn multidotykovou vrstvou Corning Concore Glass. Ať již tedy bude na něm probíhat patlání prsty po Metro GUI Windows 8 (ty jsou součástí produktu), či nějakém linuxovém desktopu, rozlišení je hi-dpi, přesně jak to má Linus rád.

    Stroj má šasi vyrobené z hořčíkové slitiny tvaru včelích pláství, prý o 100 % pevnější než hliník, takže zde byl prostor pro odlehčení/ztenčení konstrukce. V nejvíce mechanicky namáhaných místech, jako prostoru pro dlaně, je šasi zesílené. Uvnitř se ukrývá nějaký ten procesor „Ivy Bridge“, buď Core i5 (varianta stroje za 1 600 dolarů), nebo Core i7 (varianta za 2 000 dolarů), dále 8 GB DDR3-1600, SSD s kapacitou 356 GB a další obvyklá výbava. Celý Ultrabook váží pouze 1,18 kg, včetně integrovaných reproduktorků od Harman Kardon. Valná část nízké hmotnosti je možná díky použití lehkého akumulátoru Li-pol, pro který Toshiba udává výdrž stroje „po celý den“ (což asi nebude 24hodinová pařba Quake 3 :-)).

    Tak či onak, toto je jistě zajímavá cesta pro tento typ mobilní mašiny. Intel sliboval adopci >FullHD displejů již od letoška či příštího roku a tento Ultrabook je jedním z prvních skutečných notebooků, které tuto cestu dláždí. Zanedlouho doufejme přijdou další, aby už nebylo nutné pokoutně upravovat staré Thinkpady osazením displeje o rozlišení 2048×1536.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Očekává se příchod GeForce GTX Titan Ultra?

    link

    Ještě před koncem si dovlím takovou malou třešničku. Jak mnozí dobře víte, GeForce GTX Titan je sice hodně výkonná bestie, v podstatě nejrychlejší grafika na trhu, a to přitom jednočipová, ale i tak je zde potenciál pro zlepšení. Její GPU má aktivních pouze 14 výpočetních bloků z 15, takže místo 2688 jader CUDA je možné, že Nvidia uvede i v desktopovém segmentu nějaký ten vyšší Titan s plnými 2880 CUDA jádry.

    Spekuluje se vedle jader také o tom, že když už to budou tak skvěle vyrobená GPU, že bude možné je prodávat plně aktivní, tak by také mohla snášet lépe ještě vyšší takty. A to někde nad 900MHz hranicí, patřičně podpořené těmi nejrychlejšími pamětmi GDDR5, někde kolem 6,6 až 6,8 GHz efektivně. Já tomu celému moc nevěřím, přeci jenom Nvidii nic nikam netlačí a ani nevěří, že má dostatek takto dobrých GPU GK110. Pokud by měla, pak jistě spíše bude vyrábět Tesly či Quadra než desktopové GeForce s nižšími zisky. A i kdyby se tak rozhodla, pak aktuální GeForce GTX Titan stojí zhruba 24 tisíc Kč a uvedení Ultra verze by znamenalo buď cenovku někde u 30tisícové hranice, nebo zlevnění stávajícího modelu. A svatá poučka říká, že uvádět na trh vlastní konkurenci, když vás AMD nikam netlačí, je blbost. O Nvidii jistě lze říci spoustu věcí, ale Jen-Hsun Huang prostě hlupák není, ba naopak.

    Hardwarové novinky

    Nikon Coolpix A a Ricoh GR: 16Mpix APS-C kompakty s 28mm/f2.8 sklem

    link

    V posledních týdnech nás hned dva výrobci obdařili zajímavým kompaktem s velký čipem a pevným ohniskem. Nikon Coolpix A i Ricoh GR spojuje 16Mpix snímač APS-C a použití (v přepočtu) 28mm f/2.8 objektivu konstruovaného 7 optickými členy v 5 skupinách (Ricoh k tomu dodává to, že 2 členy jsou asférické). I další prvky konstrukce jsou si velmi podobné, takže to až vyvolává diskuse na téma, jestli je to náhoda, nebo nikoli. Ale to dnes nechme plavat. Dnes vás chci pouze na tuto zajímavost upozornit.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Oba kompakty totiž jsou více než solidní. Pokud lze ale soudit z preview na dpreview (:-)), tak Ricoh má lepší objektiv, ostřejší v rozích. Navíc nabízí větší rozsah časů závěrky (Nikon nemá 1/4000), 9lamelovou clonu (Nikon má 7lamelovou) a lepší displej (1230k bodů/60fps, Nikon jen 921k) a také nižší hmotnost a vyšší výdrž akumulátoru (290 snímků, Nikon jen 230). Takže až budete hledat hodně drahý kompakt s pevným ohniskem, vybírejte i mezi těmito dvěma. Nikon Coolpix A je již v prodeji za 24 tisíc Kč, Ricoh GR ještě ne, ale přepočet z euro říká „15 500 Kč“. Navíc k němu dokoupíte Wide předsádku, která rozšíří ohnisko na 21 mm.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

           

    Hodnocení: 83 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    3.5.2013 08:17 dizz | skóre: 21 | blog: Dizzyho_Blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: týden bláznivých produktů
    "RAID O"

    jake ma vyhody proti RAIDU B? ;-)
    Chuck Norris dohral GNU/Linux... a dvakrat!
    Luboš Doležel (Doli) avatar 3.5.2013 08:33 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: týden bláznivých produktů
    Opraveno, v tom fontu jsem to při editaci neviděl.
    3.5.2013 10:38 Václav Kramář | skóre: 31 | Nechanice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: týden bláznivých produktů
    SSD s kapacitou 356 GB
    Dost nezvyklá velikost - překlep, nebo fakt?
    dva výrobci odbařili zajímavým kompaktem
    3.5.2013 14:59 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: týden bláznivých produktů
    Takové - uživatelskými vlastnostmi - SSD-čko (,lepší dle uváděných parametrů,) už je k dispozici nějaký pátek.
    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    Jendа avatar 3.5.2013 16:48 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: týden bláznivých produktů
    nabízí rychlost čtení 830 MB/s, rychlost zápisu 810 MB/s (menší verze nabízí 765/775 MB/s), IOPS na hodnotě 1 000 000 pro čtení i zápis (náhodné 4k bloky)
    Jak se to provozuje? 1 M 4KiB bloků je zhruba 4 GB, rychlost je ale pětinová.
    5.5.2013 00:53 WNJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: týden bláznivých produktů
    S temi displayi je to fajn. Lenovo by treba s prichodem Haswellu mohlo udelat x240 s takovymhle displayem. Nebo aspon dat neco jineho nez ty priserne smejdy rade T. Clovek si nechce kupovat Apple, ale kde jinde brat neco, na co se da koukat, kdyz na chromebook pixel nikdo nema prachy (ale s vic pameti a poradnym SSD by to byl uzasny linuxovy stroj).
    5.5.2013 15:20 Michal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: týden bláznivých produktů
    V rade T si muzes za lepsi display priplatit. Muj T420s ma myslim 1680x1080 nebo tak neco. Na tu bidu co ted vladne mezi nb displejema je to velice slusny model.
    6.5.2013 23:46 JZD | skóre: 14 | blog: Na_dvorku
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: týden bláznivých produktů
    Chybí písmenko "dovlím".
    Víra znamená vyznávat to, o čem člověk dobře ví, že to není pravda. Mlčeti platina, mluviti v gajzu, býti v hajzlu.
    7.5.2013 15:55 Vac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: týden bláznivých produktů
    Škoda jak se honeycomb překládá jako 'tvar včelích pláství', když máme takové hezké slovo voština.
    7.5.2013 16:14 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: týden bláznivých produktů
    Není to přesné, technicky může mít voština různý tvar, byť původně byla odvozena od tohoto tvaru a je i asi nejčastější.
    Je potřeba vědět jestli se popisuje tvar, nebo je tím myšlena výplň sendvičové konstrukce tedy voština a myslím, že právě tělo toho ntb je tvořeno sendvičem (voština v takové konstrukci, může být třeba papírová, hliníková, nebo třeba plastová a vyrobená i dokonce 3D tiskem).
    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    Jendа avatar 7.5.2013 16:20 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: týden bláznivých produktů
    Super, to budu používat při debatách o RepRapu! [honeycomb infill]
    7.5.2013 19:48 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: týden bláznivých produktů
    Tento typ šetřící výplně se u této technologie často v češtině označuje jako voština nebo „Díl s vnitřní výplní voštinovou/voština“ (a pak se to může upřesnit anglickou terminologií).
    Nicméně v angličtině se to obvykle označuje dle původní terminologie fy Stratasys. A to jako „Sparse“ nebo „Sparse double dense“. Sparse v jedné vrstvě jede jedním směrem a až v další druhým, no a double dense, jak název napovídá, v kažé hladině oběma směry, tedy sparse je mnohem úspornější, ale pevnost dělají jen průniky, double dense naopak může být i využita na snížení pružnosti, při ne až tak velkém snížení pevnosti.
    Pak je zde ještě varianta u menších strojů „Sparse low density“ a „Sparse high density“.
    Tím samozřejmě nechci upírat RepRap-u a podobným projektům používat jinou terminologii, byť bych byl radši aby terminologie byla jednotná.
    (Když pomocí této technologie vytváříte voštinu jako výsledný produkt, začíná to být matoucí, která že to je ta voština :).)
    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.