abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 37
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 827 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Jaderné noviny - 14. 6. 2006

    27. 6. 2006 | Robert Krátký | Jaderné noviny | 5369×

    Aktuální verze jádra: 2.6.17. Citát týdne: Linus Torvalds. Ext3 pro velké souborové systémy. Čas na ext4? 64bitové zdroje. Škálování oken na internetu.

    Aktuální verze jádra: 2.6.17

    Aktuální předverze zůstává 2.6.17-rc6; během minulého týdne nevyšly žádné nové předverze. Od vydání -rc6 bylo začleněno několik desítek oprav, ale tempo se výrazně zpomalilo.

    Aktuální -mm strom je 2.6.17-rc6-mm2. Mezi nedávné změny patří nová statistická infrastruktura pro subsystém správy paměti, virtualizované jmenné prostory pro základní funkce komunikace mezi SYSV procesy a práce na validátoru zámků.

    Citát týdne: Linus Torvalds

    Myslím, že zajímavé na tom je, jak se vzdalujeme od modelu "globálního vývoje" (tj. potíže vždy nastávají u 2.4.x i 2.6.x ve stejnou chvíli), a jak skutečnost, že se snažíme udržovat stabilnější situaci, může znamenat větší zapojení modelu "lokálního vývoje", při kterém prochází konkrétní subsystém vývojovou sérií, ale požadavky na stabilitu říkají, že nesmíme dopustit, aby se to dotklo stávajících uživatelů.

    A ještě zajímavější (aspoň pro mě) je, že otázka by mohla znít "jak to ovlivní nástroje a infrastrukturu kompilací a konfigurace", prostě celkový průběh vývoje.

    -- Linus Torvalds

    Ext3 pro velké souborové systémy

    Linux podporuje velké množství souborových systémů. Ačkoliv platí, že linuxová VFS vrstva bere všechny souborové systémy jako sobě rovné, ext3 je určitě mezi rovnými na prvním místě. Ext3 je výchozí volbou mnoha distribucí, takže ho naleznete na obrovském počtu linuxových instalací. Kdyby se mělo o některém ze souborových systémů říci, že je "linuxový", byl by to ext3.

    Ext3 je založen na desetiletích zkušeností s unixovými souborovými systémy. Díky tomu je relativně snadno srozumitelný a při provozu vysoce spolehlivý. V mnoha ohledech je však také patrný jeho věk. Jedním z nich maximální velikost zařízení, která dokáže spravovat. Limit je pouhých 8 TB. Dost na naše mailové adresáře i před vyházením spamu, ale přeci jen jde o limit, který už teď některé uživatele omezuje. Vzhledem k velikosti současných disků není dnes vytvoření 8TB pole žádné velké sci-fi - a postupem času to bude ještě snazší.

    Tento limit má dva důvody. Prvním je používání 32bitových blokových čísel - a ke všemu se znaménkem. Ext3 kód může sledovat jen 2 gigabloky, což - při velikosti bloků 4K - udává limit 8 TB. Změna na bezznaménkový typ limit zdvojnásobí, ale to jen problém odsune přibližně o rok. Je jasné, že jsou potřeba větší bloková čísla.

    Druhý problém souvisí s tím, jak ext3 sleduje bloky spojené s daným souborem. Struktura inode obsahuje pole patnácti 32bitových ukazatelů; prvních dvanáct obsahuje indexy prvních dvanácti bloků souboru. Takže když souborový systém používá 4K bloky, může prvních dvanáct ukazatelů popsat soubor až do velikosti 48kB. Přesáhne-li soubor tuto velikost, je vytvořen "nepřímý blok". Tento blok je velkým polem blokových ukazatelů, které drží indexy pro dalších 1024 bloků; 13. ukazatel struktury inode sleduje umístění tohoto nepřímého bloku. Pokud to nestačí, je 14. ukazatel použit pro dvojitý nepřímý blok - blok držící ukazatele na nepřímé bloky. A pokud to pořád nestačí, může být 15. ukazatel použit pro trojitý nepřímý blok.

    Takové uspořádání se příliš neliší od toho, jak unixové systémy strukturovaly souborové systémy před dvaceti lety. Stanovuje maximální velikost souboru na 4 TB - velký, ale možná omezující pro dnešní žhavé aplikace (třeba kompletní celonárodní archivace telefonních hovorů). Funguje to dobře u malých souborů, ale čím větší soubory, tím je tato organizace méně efektivní. Udržování ukazatele na každý blok je náročné jak z hlediska využití prostoru, tak času, který trvá lokalizace konkrétního bloku souboru. A protože větší souborové systémy budou zaplněny spíše velkými soubory, začne být tato režie časem dost omezující.

    Řešení těchto problémů nabízí sada patchů implementujících rozsahy [extents] a podporu 48 bitů. Patche poslal Mingming Cao; pracovali na nich však i další vývojáři - zejména Alex Tomas. Mění způsob ukládání souborů, aby systém fungoval efektivněji a bylo možné indexovat bloky na větších zařízeních.

    Základem patche je podpora rozsahů. Rozsah je prostě sada bloků, které jsou v rámci souboru i na blokovém zařízení logicky souvislé. Většina současných souborových systémů se velmi snaží pro soubory alokovat souvislé bloky, aby byly I/O rychlejší, takže často jsou bloky, které jsou logicky souvislé v rámci souboru, souvislé i na disku. Kvůli tomu by mělo ukládání souborové struktury do rozsahů vyústit ve výrazné zmenšení velikosti metadat souboru, protože jediný rozsah může nahradit velký počet ukazatelů na bloky. Zmenšení metadat by mělo také umožnit rychlejší přístup.

    Souborový systém ext3 připojený se zapnutými rozsahy bude s uloženými soubory pracovat postaru - pomocí blokových ukazatelů. Nové soubory budou však vytvářeny s rozsahy. V těchto souborech bude výše popsané pole s patnácti ukazateli nahrazeno novou datovou strukturou. Krátká hlavička následovaná několika výskyty této struktury:

    struct ext3_extent {
       __le32   ee_block;    /* první logický blok, který rozsah pokrývá */
       __le16   ee_len;      /* počet bloků krytých rozsahem */
       __le16   ee_start_hi; /* vysokých 16 bitů fyzického bloku */
       __le32   ee_start;    /* nízkých 32 bit fyzického bloku */
    };
    

    ee_block je zde index (v rámci souboru, ne na disku) prvního bloku pokrytého tímto rozsahem. Počet bloků v rozsahu je uložen v ee_len, a ukazatel na první z těchto bloků (tentokrát na disku) je v kombinaci ee_start a ee_start_hi. Čísla fyzických bloků uložená tímto způsobem umožňují ext3 pracovat se 48bitovými čísly bloků - dost na indexaci zařízení o velikosti 1024 PB. To by snad mělo na pár let vystačit.

    U souborů s několika málo rozsahy mohou být všechny informace uloženy v inodě na disku. Při větším počtu rozsahů však dojde místo. V takovém případě se využije určitá forma nepřímého bloku; pole rozsahů ve vnitřní inodě popisuje skupinu bloků, které drží svá vlastní pole rozsahů. Strom nepřímých bloků s rozsahy může neomezeně růst, takže souborový systém zvládne i velmi velké a vysoce fragmentované soubory.

    Kromě rozsahů nebylo nutné provádět příliš změn, aby byl ext3 na 48bitové adresování připraven. Znaménková 32bitová čísla bloků byla nahrazena větším typem sector_t. Trocha rezervovaného místa v ext3 superbloku byla využita pro uložení vysokých 16 bitů globálních počtů bloků. Většina sledování volných bloků v souborovém systému je prováděna pomocí čísel bloků vztahujících se k začátku skupiny bloků, takže tento kód nebylo třeba skoro vůbec měnit. Bylo nutné trochu doladit žurnálovací kód, aby si poradil s většími čísly bloků.

    Výsledkem je vylepšení ext3, které umožňuje práci s daleko většími zařízeními. Stávající souborové systémy mohou nové funkce okamžitě využívat, aniž by bylo potřeba zálohovat a obnovovat. Zdá se, že je (téměř) všeobecná shoda o tom, že tyto změny dělají z ext3 lepší souborový systém. Jinou otázkou však je, jestli by měl být i nadále nazýván ext3.

    Čas na ext4?

    Jak bylo popsáno výše, patche, které přidávají do ext3 podporu 48bitového adresování, byly dány do placu ke kontrole. Všichni souhlasí, že jsou to dobré změny, a měly by být součástí linuxového jádra. Tedy, skoro všichni souhlasí. Ale způsob, jakým by měly být začleněny, inspiroval velkou diskuzi o tom, jak by měl probíhat vývoj souborových systémů.

    Někteří vývojáři, z nichž nejprominentnější je Jeff Garzik, vyjádřili obavy ze začleňování těchto změn do ext3; raději by nové funkce viděli v nově vytvořeném souborovém systému ext4. Mají pro to několik důvodů. Snad nejzásadnější je ten, že využitím rozsahů a 48bitových funkcí by vznikl souborový systém, který by již nebyl zpětně kompatibilní. Pokud administrátor povolí v souborovém systému rozsahy, bude v superbloku nastaven speciální parametr "nekompatibilní funkce". Pak už nebude možné souborový systém připojit žádným starším jádrem, které tento parametr nezná. Až doteď bylo obecně možné připojit ext3 na starších jádrech - i těch, která podporují pouze ext2 (s jedinou nepěknou výjimkou, která se týkala distributora, jenž tvrdě prosazoval SELinux).

    Obavy vyvolává také celkový dopad těchto změn na stabilitu souborového systému. Protože jsou souborové systémy důležité, uživatelům se vůbec nezamlouvají "aktualizace", které přinášejí chyby nebo ovlivňují výkon. Linus o tom řekl:

    Já vidím největším potíž v podpoře. JE VELMI DOBRÉ MÍT stabilní souborový systém, který využívají tisíce a tisíce lidí, a u kterého kromě údržby neprobíhá žádný vývoj.

    Začlenění nových funkcí by pro ext3 nepochybně znamenalo konec časů pouhé "údržby".

    S přibývajícími funkcemi je kód souborových systémů (který musí podporovat jak systémy, které nové funkce mají, tak ty, které je nemají) čím dál více komplikovaný. Objevuje se stále více kódu, který vypadá takto:

        if (má_tuhle_bezva_funkci)
        	proveď_to_bezva_stylem();
        else
        	proveď_to_nudně_postaru();
    

    Takový kód se hůře čte a kód nových funkcí není tak hezky oddělen od starého, jak bylo vhodné. Kdyby však byly nové funkce v novém souborovém systému, množství těchto podmínek by mohlo být odstraněno.

    A v neposlední řadě vývojáři tvrdí, že nutnost zpětné kompatibility brzdí vývoj. Oddělení vývojových systémů od stabilních by vývojářům umožnilo prosazovat nové funkce, které by chtěli implementovat. Jako příklady z praxe mohou posloužit třeba ext2 a ext3, SMB a CIFS a vytvoření libata místo natlačení podpory SATA do starých ovladačů ATA.

    Je jasné, že vývojáři ext3 mají na to vše vlastní názor. Souborový systém s novými funkcemi nebude na starých jádrech fungovat bez ohledu na to, jestli se mu říká ext3 nebo ext4. A protože funkce jako například rozsahy musí být povolena administrátorem systému (za předpokladu, že to za něj potichu neudělá distributor), neměl by být nikdo překvapen, že už souborový systém na starších systémech nefunguje. Vložení nových funkcí do ext4 by prostě zpomalilo jejich přijetí, aniž by se přineslo cokoliv jiného.

    Zatímco někteří jsou přesvědčeni, že osamostatnění vývoje v novém souborovém systému by usnadnilo údržbu kódu, jiní už si tak jistí nejsou. Konkrétně existují obavy, že chyby opravené v jednom systému by mohly zůstat neopravené v druhém.

    Už vícekrát bylo zmíněno, že se uživatelům líbí, když jejich souborovému systému přibudou nové funkce bez toho, aby bylo nutné vše zálohovat a pak obnovovat. Přechod z ext2 na ext3 je nejlepším příkladem takového postupu; kdyby přechod na ext3 vyžadoval uložení dat a jejich obnovení na nový souborový systém, ext3 by byl přijat daleko pomaleji a ne tak všeobecně. Jak tento příklad dokazuje, vložení nových funkcí do nového souborového systému ext4 by nemuselo takovému způsobu upgradu bránit.

    Vývojáři ext3 také poukazují na to, že na souborovém systému pracují už několik let a ještě nikdy nezpůsobili uživatelům Linuxu žádné velké problémy. Mají pocit, že si zaslouží trochu důvěry. Takže by raději využili nové funkce, které velmi pečlivě připravovali a důkladně kontrolovali, než aby byl ext3 naklonován na ext4 a začínalo se znovu.

    Chcete-li hádat, jak to vše dopadne, můžete začít s názorem Linuse:

    Upřímně řečeno si nemyslím, že by v tuto chvíli bylo možné nějak vážněji říznout do ext3. Je to hlavní souborový systém pro mnoho uživatelů a nestojí to prostě za ty obavy z nestability - pokud by nešlo o něco zcela zjevně transparentního.

    Další pohled na věc od Andrew Mortona:

    Přesto je pravda, že linuxové souborové systémy začínají být trošku rozvrzané a blížíme se k okamžiku, kdy bychom mohli těžit z nového, který začne na zelené louce. Mohl by být založen třeba na reiser4 - nedíval se na něj někdo? Už tu leží pár let.

    Na příkladu reiser4 je však vidět, že dostat do jádra nový souborový systém nemusí být zrovna snadné. Možná k tomu vůbec nedojde, dokud nezačnou většímu počtu uživatelů vadit omezení ext3. Stávající sada zlepšení si tedy pravděpodobně cestu do jádra najde - i když není jasné, jak se bude výsledný souborový systém jmenovat.

    64bitové zdroje

    "Zdroj" je termín, který se v rámci linuxového jádra používá pro určitou skupinu hardwarových zdrojů týkajících se I/O - především I/O paměť a porty. Ovladače zařízení alokují určité zdroje pomocí funkcí jako request_region(), ale pod touto vrstvou má Linux sadu obecných utilit pro alokaci zdrojů. A v jádře tohoto kódu je struct resource, která sleduje jednotlivé alokace zdrojů. Výpis /proc/iomem nebo /proc/ioports je ve skutečnosti jen jedna z těchto zdrojových datových struktur.

    Protože kód pro správu zdrojů napsal Linus na počátku vývojového cyklu verze 2.3, byl pro sledování hodnot zdrojů použit unsigned long. Tehdy to fungovalo, ale na 32bitových strojích, které mají I/O paměťové zdroje na vyšších adresách, to může být problematické. Je-li oblast paměti umístěna mimo 32bitový rozsah, nedokáže se o ni kód pro správu zdrojů postarat.

    Řešením je samozřejmě začít pro sledování alokací zdrojů používat 64bitová čísla. Vivek Goyal (společně s dalšími) už nějaký čas pracuje na sadě patchů, která tuto změnu provede. Greg Kroah-Hartman patche opravil a vypadá to, že jsou připraveny k začlenění do 2.6.18.

    Zavádění nových typedef do jádra není příliš vítáno, ale tento patch přesto vytváří resource_size_t. Zpočátku je tento typ pouze unsigned long; teprve když se změna projeví v celých zdrojácích, je změněn na 64bitovou hodnotu. Konfigurační volba umožňuje zvolit, jestli mají být použity 64bitové zdroje; kupodivu je 64 bitů nastaveno jako výchozí možnost, kdežto 32 bitů je označeno "experimentální".

    V důsledku této změny se mění prototypy některých často používaných funkcí:

        struct resource *request_region(resource_size_t start,
                                        resource_size_t n,
    				    const char *name);
        void release_region(resource_size_t start, resource_size_t n);
    
        struct resource *request_mem_region(resource_size_t start,
                                            resource_size_t n,
    					const char *name);
        void release_mem_region(resource_size_t start, resource_size_t n);
    

    Většiny kódu ovladačů se změny nedotknou; jednoduché konstantní alokování zdroje bude i nadále fungovat a v mnoha případech se o detaily alokace stejně stará vrstva sběrnice. Ale v případech, při kterých ovladač přímo ukládá nebo pracuje s umístěními zdrojů, bude nutné použít nový typ.


    Následující obsah je © KernelTrap

    Škálování oken na internetu

    14. čer, originál

    Mark Lord hlásil problém s novým jádrem 2.6.17, které si nedokázalo poradit se stránkou www.everymac.com. Podrobně popsal sérii testů, pomocí kterých zjistil, že za tím stojí nedávná sada patchů pojmenovaná nastavení výchozích max bufferů podle velikosti poolu paměti, která dále vysvětluje: Tento patch nastavuje maximální velikosti TCP bufferů (dostupné pro automatické ladění bufferů, ne pro setsockopt) podle velikosti poolu TCP paměti. Maximum pro sndbuf i rcvbuf bude až 4 MB, ale ne více než 1/128 prahu paměťové nouze [memory pressure]. John Heffner vysvětlil, že někde mezi Markovým serverem a webserverem je vadný stroj, který je nutno opravit: Do té doby můžeš problém obejít vypnutím škálování oken.

    Linus Torvalds navrhl: No, možná bychom neměli mít výchozí nastavení, které využívá škálování oken, nebo bychom měli mít způsob, jak automaticky rozpoznat, že to nefunguje (což nevím, jestli je možné). Nemůžeme se tvářit, že neexistují nefunkční stroje, a možná by bylo lepší nastavit výchozí velikosti bufferů tak nízké, aby už na škálování oken nezáleželo. David Miller odpověděl s tím, že škálování oken už je jako výchozí nastaveno velmi dlouho, ale doposud se škálovalo jen s koeficientem 1 nebo 2: Naplnit mezikontinentální spojení bez škálování není možné. Velké buffery jsou absolutní nutností a jak ukázal John Heffner, tato nutnost exponenciálně narůstá, neustupuje. 6megabitové stahovací připojení je ve Spojených státech docela běžné, v dobře připojených zemích jako je Jižní Korea je ještě vyšší. Kromě toho vysvětlil, že není možné rozpoznat nefunkční stroje a dynamicky škálování oken vypnout po navázání spojení: Jakmile je povoleno, je aktivní po celou dobu spojení. Škálování oken je standardizováno nějakých 14 let, RFC1323 byl vydán v květnu 1992. Jak dlouho ještě můžeme čekat, než bude korektně nasazováno? :-)

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    27.6.2006 10:48 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 14. 6. 2006
    Začarovaný kruh.. Nebude-li reiser4 součástí hlavní verze jádra, nebude nějak víc používán - málokdo bude extra kvůli reiser4 kompilovat jádro. A nebude-li nějak víc používán, nebude ani tlak na vypilování jeho kodu. Bojkotování reiser4, který by podle všeho měl být velmi výkonný filesystém, mi přijde spíš jako osobní záležitost, zvlášť když můžeme pozorovat že do hlavní verze byly již začleněny věci které se dnes jeví spíš hodně kontroverzní.
    27.6.2006 10:53 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 14. 6. 2006
    Neřekl bych, že jde o osobní záležitost. Hlavní námitky jsou k duplicitě kódu - Hans o změnách nechce slyšet a na veškerou kritiku reaguje s tím, že Reiser4 je vynikající a že je nesmysl upravovat něco, co už lidi používají. S takovým přístupem se nedivím, že lidi ztrácí ochotu s ním něco řešit. Andrew Morton naopak podle mě projevuje až andělskou trpělivost, když pořád nechává R4 v -mm a snaží se ostatní vývojáře přesvědčovat, aby se tomu filesystému věnovali.
    27.6.2006 11:37 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 14. 6. 2006
    Myslím že v takovém případě by bylo možná lepší reiser4 rovnou z jádra vyhodit - donutilo by to Reisera dělat patche vůči aktuálnímu vanilla jádru a posléze by sám duplicitní kod nejspíš odstranil.
    27.6.2006 11:42 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 14. 6. 2006
    Také si to myslím, ale na druhou pravdu je pravda to, co jsi psal výše - pak by se tomu nedostalo už vůbec žádného testování od vývojářů a uživatelů.
    hwsoft avatar 27.6.2006 11:44 hwsoft | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 14. 6. 2006
    Bohuzel to asi ne :(, myslim ze jeho EGO mu nedovoli udelat ani rozumny ustupek, coz je urcite skoda. Proto ja uz raiserFS nepouzivam nikde na serveru, to riziko mi za mirny narust vykonu pri specifickych nasazenich nestoji.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 28.6.2006 17:04 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 14. 6. 2006
    donutilo by to Reisera dělat patche vůči aktuálnímu vanilla jádru
    A on je nedělá? Včera jsem nějaký Reiser4 patch aplikoval na gentoo-sources (což je téměř vanilla).
    27.6.2006 13:34 cronin | skóre: 49
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 14. 6. 2006
    Hlavní námitky jsou k duplicitě kódu
    Ak je toto pravda, tak je to opravnena namietka, z ktorej nemozno povolit. Duplicita kodu skor ci neskor vedie ku chybam s pravdepodobnostou bliziacou sa istote.
    27.6.2006 14:00 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 14. 6. 2006
    Viz Jaderné noviny 331 (hned první téma).
    27.6.2006 12:07 Tom K | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 14. 6. 2006
    Reiser4 by měl být velmi výkonný filesystém, ale zatím to tvrdí jen Hans Reiser. Moje osobní zkušenosti ukazují něco drobet jiného. Degradace blokového zápisu a čtení řádově o 20% (v porovnání s XFS, JFS, ext3 na U320 SCSI, ale i na hloupem SATA to je videt). Spotřeba 100% procesoru na základní operace, jako stat, takže pokud je CPU něčím zaměstnané, tak jde papírový výkon do kytek. A navíc chybí jakékoli spolehlivé nástroje na opravu a administraci. Hans Reiser má sice dobré nápady, ale reiser4 žádný úžasný výkřik rozhodně není.
    echo -n "u48" | sha1sum | head -c3; echo
    27.6.2006 18:44 peter_h | blog: need4speed
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 14. 6. 2006
    No super, dalsia kvapka...
    Idem instalovat gentoo a neviem sa rozhodnut pre suborovy system. Kedze nemam zvysny 20G disk, tak by mal byt odolny proti fragmentacii a hlavne rychly. O reiser4 som okrem stranok namesysu nenasiel nic podobne bombasticke, skor naopak.
    Zatial to vyzera na stare dobre ext3, s patchami v 2.6.17 (tusim) o ktorych som tu nenasiel ani zmienku, sa ma zas o nieco zrychlit. Este rozmyslam nad JFS. Poradte.
    27.6.2006 18:57 Tom K | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 14. 6. 2006
    tady je dobra rada draha :-)

    Ja treba pouzivam XFS, protoze ma jako jediny pouzitelny dump a restore, ktery obcas vyuziju. Ale stejne tak dobre se da pouzivat ext3, jfs. A jestli se mi system pusti o 18.452s rychleji, kdyz na nem pak delam cely den mne opravdu netrapi. Takze ja FS vybiram podle pridanych veci a potreb a ne podle benchmarku, ktere jsou vetsinou velmi nepodstatne.
    echo -n "u48" | sha1sum | head -c3; echo
    27.6.2006 23:27 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 14. 6. 2006
    Podle mě je to dneska spíš o tom, jestli reiserfs (nikoliv reiser4!) nebo ext3. Oba jsou to vynikající, rychlé a stabilní filesystémy. Nicméně na gentoo se jeví jako vhodnější reiserfs, protože rychle zachází s malými soubory, což je při práci s portage hodně znát. A pokud člověk pracuje s hodně velkými soubory (střih videa, DAW..), tak xfs.
    28.6.2006 11:28 kaaja | skóre: 24 | blog: Sem tam něco | Podbořany, Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 14. 6. 2006
    Samozdrejmne se doporucuje udelat si vlastni oddil na /usr/portage (staci loop) a to podstatne zrychluje.
    28.6.2006 00:37 ..... Izak ..... | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 14. 6. 2006
    JFS neeee je sice asy nejrychlejsi, ale ani po 20 minutach nevysipe cache a journal, takze vzdy po padu vyzaduje opravu !!!! A bud soubor smaze, nebo da predchozi verzi .... jo asy pocita s tim ze OS/HW nespadne

    Na linux je dobry ext3 (hlavne na / protoze si s opravou pordi distribuce sama) a velmy dobry XFS .... XFS je jednoznacna jednicka na diskova pole, umi mnoho veci, hezka implementace ACL, umi velke soubory i oddil

    Raiser je nejhorsi FS vsech dob, na vadny blok kernel panic ... no nic.
    28.6.2006 11:37 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 14. 6. 2006
    Raiser je nejhorsi FS vsech dob, na vadny blok kernel panic ... no nic.
    Ehm, přijd se někdy podívat na naše routery v CZF, které tam už běží roky na reiseru, v prvních letech to díky "stabilitě" Hostap padalo několikrát do týdne, na starých HDD "co dům dal" nejsou vadné bloky výjimkou a reiserfs vždycky všechno v pohodě ustál. Ze začátku jsme tam dávali ext2/3 a furt k tomu musel někdo chodit kvůli seknutému bootu a fsck.
    28.6.2006 15:28 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 14. 6. 2006
    Mám podobnou zkušenost.
    Mikos avatar 28.6.2006 16:32 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 14. 6. 2006
    Také mam s reiserfs jen a jen výbornou zkušenost (narozdíl od ext3). Na starém PC (s harddiskem s vadnými sektory) mi ext3 2x totálně odešel. Naopak reiserfs tam pracoval naprosto bez problémů a přitom i mnohem rychleji než ext3. A podobnou zkušenost mám i s jiným starším PC. Zkrátka na reiserfs nedám dopustit a považuji ho za _stabilnější_ než ext3.
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
    3.7.2006 00:48 horimir | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 14. 6. 2006
    Mam podobnou zkusenost s reiserfs... nechci ho nejak zbytecne vychvalovat, ale pokud uz byl pocitac ochuzen o drahocenou energii a spadl, pak vzdy nabehl bez nejmensich problemu. Zejmena ze zacatku jsem pouzival ext3, pote co se mi jednou po padu ztratila data, tak jsem presel k reiserfs a asi dlouho menit nebudu. Nedavno jsem zkusil XFS. Pote co dosla diky jiz znacne vykloktanemu napajecimu kabelu stava jsem se nestacil divit a po bootu jsem mohl tak akorat zaplakat, nad opravujici schopnosti XFS. Ztrata vicemene pulky souboru z portage by se dala prekousnout, stejne jako konfiguracnich souboru a vseho okolo. Co bylo horsi, byla ztrata c++ knihoven diky kterym nejelo temer nic. Toto smutne jednodenni pouzivani XFS me silne odradilo. Nejspise jsem mel asi velke stesti, ale kdyz uz to ma opravovat veci, tak bych byl rad, kdyby alespon ty, ktere se pouzivaly. Navratil jsem se zpet k reiseru, s kterym jsem dikybohu "zatim" podobne vzruso nezazil. Zadne velke vychytavky od filesystemu nepotrebuji, vlastnim maly notebookovsky disk, jedine co je pro me dulezite je stabilita. I tak jsem schopen z disku vymacknout vcelku solidni vykon(na jeho parametry), s beznym ne moc pidicim se nastavenim.
    Kdo si hraje nezlobí:-)
    29.6.2006 10:34 Zdeněk Burda | skóre: 61 | blog: Zdendův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 14. 6. 2006
    asy bi jses nad sebou mel zamislet a neco udelat s tim cestinem
    -- Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu.
    28.6.2006 08:08 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 14. 6. 2006
    Ze by byl Refiserfs nejhorsi fs vsech dob, nebo co se nam to tady snazis tvrdit, je tedy kardinalni hloupost. Mam ho prakticky vsude (servery, routery, desktopy) a pokud neodesel HDD tak jsem s nim nikdy zadny problem nemel.

    Ext3 nepouzivam proste z toho principu ze je to mainstream.

    Na notes jsem si dal XFS, prej je nejvhodnejsi ze maximalne vyuziva RAM (mam 512) a malo pak saha na HDD (kterej je priserne pomalej). SUSE byl celej na XFS ale ne tak Debian, ten proste na XFS odmital zapsat GRUB, takze dostal /boot na ext3.

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    28.6.2006 09:11 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 14. 6. 2006
    ... a pokud neodesel HDD tak jsem s nim nikdy zadny problem nemel. ...
    No když to srovnáme s prohlášením oponenta, že vadný blok = kernel panic a nevyjádřené, že u ostatních vadný blok != kernel panic, tak je to vaše zastávání se reiserfs celkem hrách na stěnu házející.
    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
    28.6.2006 11:33 Milan Jurik | skóre: 21 | blog: Komentare | Ova
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 14. 6. 2006
    Zkusenosti s reiserfs verze 3 se hodne lisi. Kdysi davno jsem jej siroce uzival, ale po te, co jsem nekolikrat musel prebuildovat cely strom, jsem jej odepsal. A ani nahodou to nebylo vadou disku. Ruzna jadra rady 2.4 na ruznem HW. Asi je dnes uz lepsi, ale ztracenou duveru u me ziskat nema sanci.
    Ext3 nepouzivam proste z toho principu ze je to mainstream.
    Tohle snad ani nemyslite vazne. Co je to za argumentace? To neni ani hlaska typu "nejdu zasadne s davem", to je "honeni si trika" stylem "ja su ten dobre, ja neuzivam to, co ostatni".

    Osobne jsem dlouho uzival XFS, temer vsude, jen na male diskove oddily stale dobre ext2. Ovsem mam tendenci od nej upoustet u desktopu, je to serverovy filesystem a vylozene s tim pocita ve svem navrhu. Konzistence metadat je krasna vec, ale nebavi me obnovovat ze zaloh "cilene" rozbite data. Takze kdyz uz ne UFS, tak asi zamirim k ext3, pokud ho tedy nezacnou rozbijet, jak se ted nekteri tvari. Diskova pole ale stale ovlada XFS.
    28.6.2006 11:55 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 14. 6. 2006
    Tohle snad ani nemyslite vazne. Co je to za argumentace? To neni ani hlaska typu "nejdu zasadne s davem", to je "honeni si trika" stylem "ja su ten dobre, ja neuzivam to, co ostatni".

    Ba co víc, je to naprostá hloupost. Protože nejpoužívanější filesystém má automaticky výhodu v tom, že je nejvyzkoušenější a nejlépe prověřený praxí (z tohoto důvodu také občas na menší filesystémy někdy i dnes dávám ext2). Žádná výhoda, která by automaticky plynula z toho, že se filesystém používá méně, mne nenapadá…

    28.6.2006 13:23 Milan Jurik | skóre: 21 | blog: Komentare | Ova
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 14. 6. 2006
    Ja vim, ale proc to rikat clovekovi, ktery vyhlasi takovou kravinu?
    28.6.2006 14:35 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 14. 6. 2006
    Třeba proto, že si to přečtou i další, kteří tak nevidí jen jednostranně zkreslený pohled na věc.
    28.6.2006 15:57 Milan Jurik | skóre: 21 | blog: Komentare | Ova
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 14. 6. 2006
    Ja vzdy optimisticky doufam, ze staci trknout nez dokopat. Ctenar, ktery nepochopi nesmyslnost takoveho tvrzeni, je nekdo, s kym nerad ztracim cas, abych se priznal.
    Josef Kufner avatar 29.6.2006 10:39 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 14. 6. 2006
    Ja vzdy optimisticky doufam, ze staci trknout nez dokopat.
    Kéž by...
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    28.6.2006 11:39 peter_h | blog: need4speed
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 14. 6. 2006
    No, dakujem vsetkym. Asi ostanem pri ext3 a na portage si skusim dat reiser4. Vsade citam o reiserovi (3 aj 4ke), ze po case sa hrozne spomali, ja ho mam na notebooku, ale bohuzial si uz nepamatam, ake rychle to bolo ked som to nainstaloval, lebo po case sa kazdy pocitac zda byt coraz pomalsi...
    29.6.2006 10:40 mhepp | skóre: 22
    Rozbalit Rozbalit vše ext2, ext3, reiserfs, reiser4
    Ahoj,

    mam sve osobni siroke zkusenosti se souborovymi system, ktere jsou proste me, osobni. Zde jsou:

    ext2 -- zakladni fs, podporovany vsemi distry -- pouzivam pro prenos dat mezi linuxy a na /boot/

    ext3 -- pouzival jsem jej do okamziku potreby undelete, zpomaluje se mi s casem (je to subjektivni), spatne se po padu systemu obnovuje a nese to sebou ztratu dat.

    reiserfs -- v dobe jader 2.2 nebyl zcela stabilni, s 2.4 jsem jej nepouzival, 2.6 plna spokojenost -- stabilni, pomerne rychly a s moznosti fungujiciho undelete.

    reiser4 -- ma jendu nevyhodu: podpora vanilla jader prichazi se zpozdenim, ze je potreba patch mi nevadi. Proti reisefs je trochu rychlejsi, prijde mi dobry na velke FS.

    To jsou ME zkusenosti s FS, ktere nikomu nevnucuji...
    8.8.2006 14:18 VM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 14. 6. 2006
    Na zurnalovaci FS jsem delal pred dvema lety diplomku, a nasel asi tohle:
    • ext3 - klasicky, stabilni, odzkouseny, dobre se opravuje. Doporucuju na vetsi soubory. Pevny poced inod nepotesi.
    • reiserfs - skvely na male soubory (4k a mene), funkcni, ale v pripade vaznejsiho poskozeni ma clovek asi smulu. Skvele na stromy s portage, zdrojaky jadra apod.
    • reiser4 - zajimave napady, ale zatim nedodelane
    • xfs - vyzkouseny, ma nejake funkce na realtime data. Zpozdeny zapis dat znamena obcas vetsi vykon, obcas poskozeni souboru. Nesel kompilovat u nekterych verzi jadra.
    • jfs - na AIXu snad bezel, ale na Linuxu na vice procesorech a procesech spolehlive padal. Nevim zda to uz odladili, ale v te dobe byl nepouzitelny

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.