abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    dnes 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    KDE Plasma 6
     (71%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 689 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Jaderné noviny - 17. 5. 2006

    30. 5. 2006 | Robert Krátký | Jaderné noviny | 5705×

    Aktuální verze jádra: 2.6.16.16. Citáty týdne: Andrew Morton, Russell King. O budoucnosti smbfs. Velké změny v SATA. Recenze knihy: User Mode Linux. Varování při kompilaci jádra.

    Aktuální verze jádra: 2.6.16.16

    Aktuální verze jádra je 2.6.16.16, vydaná 10. května. Obsahuje opět opravu bezpečnostní chyby; tentokrát DoS problému v zamykacím kódu souborových systémů.

    Aktuální předverze je 2.6.17-rc4, vydaná 11. května. Jsou to téměř všechno samé opravy; Linus k tomu řekl: je na čase zpomalit před 2.6.17. Podrobnosti najdete v dlouhém changelogu.

    Od vydání -rc4 bylo do hlavního git repozitáře začleněno přes 100 patchů. Skoro všechny jsou - jak jinak - opravy.

    Aktuální -mm strom je 2.6.17-rc4-mm1. Mezi nedávné změny patří CacheFS, patch, díky kterému jsou operace s adresním prostorem konstantní, odsunutí smbfs (vizte níže), patche pro počítání doby, po kterou úlohy čekají, eCryptfs a klibc - odlehčená knihovna C, kterou využívá kód initramfs.

    Citáty týdne: Andrew Morton, Russell King

    Mohl bych si tu otevřít krámek s použitými papírovými pytlíky.

    -- Andrew Morton

    Poznámka: Pytlík z hnědého papíru (brown paper bag) je ustálené rčení označující chybu, která je tak trapně zřejmá, že ten, kdo je za ni zodpovědný, by měl nosit na hlavě papírový pytlík, aby ho na internetu nikdo nepoznal... Jako první použil papírový pytlík Linus Torvalds po vydání jádra 2.2. Andrew Morton reagoval citovaným posteskem na to, že se v kódu, který se mu dostává do rukou, nachází tolik "brown paper bag bugs", že by si z prodávání těchto pytlíků mohl udělat živnost.

    Myslím, že budeme skutečně potřebovat Linux V2 - předělávku. Zdá se, že opravováním jednoduchých chyb vznikají další chyby, což znamená, že míříme k noční můře každého správce.

    -- Russell King

    O budoucnosti smbfs

    Smbfs umožňuje linuxovým systémům připojovat souborové systémy exportované protokolem SMB. Tím pádem lze využít pro přístup k souborům exportovaným z windows systému. Za dobu své existence byl smbfs velmi využívaný, ale nedávno jej začal předbíhat novější souborový systém CIFS. CIFS se v tuto chvíli těší pozornosti téměř všech vývojářů a většina uživatelů už na něj přešla (nebo by měla).

    Jako příklad rozdílného přístupu ke správě smbfs a CIFS může posloužit jádro 2.6.16.11, které obsahovalo opravu bezpečnostního problému v kódu CIFS. Ačkoliv má CIFS kořeny v smbfs, nikdo tomu nevěnoval tolik pozornosti, aby si uvědomil, že smbfs by mohlo trpět stejným problémem. Takže zatímco 2.6.16.11 opravilo problém v CIFS 24. dubna, odpovídající oprava pro smbfs (která si vynutila 2.6.16.14), se objevila až 4. května, o jedenáct dní později. Během té doby byl smbfs zranitelný kvůli chybě, o které se vědělo.

    Jádro 2.6.17-rc4-mm1 odráží stav věcí patchem, který smbfs označuje jako zastaralý a určený k pozdějšímu odstranění. Všem zbývajícím uživatelům se doporučuje přejít na CIFS. Pro některé uživatele už přišlo rozhodnutí dříve - jádro ve Fedora Core 5 smbfs nepodporuje. Vzhledem k tomu, že je v jádře alternativa připravená hned k použití, neměla by tato migrace představovat velký problém.

    Je to pěkný plán, ale zůstává jedna menší potíž: CIFS neumí pracovat se systémy Windows 95 a Windows 98. Bez smbfs nebudou uživatelé moci připojovat sdílené oddíly exportované z hostitelů, na kterých běží tyto staré verze Windows. Někteří to komentovali tak, že jde o příliš staré verze, než aby musely být podporovány, ale Linus to nebere:

    Nezbavujeme se funkcí jen proto, že jsou považovány za "zbytečné". Dokud smbfs někdo skutečně používá, a dokud jsou tito uživatelé ochotni testovat a případně posílat patche, když něco nefunguje, neměli bychom to pouštět.

    Andrew Morton se nechal slyšet, že podpora Windows 9x pro CIFS je na cestě, a měla by snad být hotová pro zařazení do 2.6.18. Pokud to tak dopadne, mohlo by jádro 2.6.18 obsahovat zmínku o zastaralosti smbfs, které by bylo do konce roku označeno jako "nefunkční". Pro ty z vás, kdo ještě používáte smbfs: byli jste varováni.

    Velké změny v SATA

    Jeff Garzik nedávno oznámil, že začlenil velký balík patchů do subsystému SATA: Bude-li vše správně fungovat, měla by tato aktualizace zlepšit zacházení s chybami, vyřešit několik dlouhodobých a obtížných chyb a poskytnout solidní základ pro budoucí přidávání zajímavých funkcí. Plánuje zařadit nový kód do jádra 2.6.18, jakmile začne jeho vývojová fáze. Výsledkem by mohlo být výrazné zlepšení situace linuxových uživatelů SATA, z nichž mnozí se již nějakou dobu potýkají s různými problémy.

    Patche byly odeslány do konference linux-ide. Jde o impozantní seznam: 122 patchů rozdělených do 11 částí. Záplavu kódu má na svědomí především Tejun Heo, i když Jens Axboe a Albert Lee také významně přispěli. Shrnutí připravovaných změn:

    • Zcela přepracované zpracovávání chyb v libata. Tento kód představuje přibližně třetinu z celého balíku patchů a dává do pořádku spoustu věcí. Vytváří modularizovaný mechanismus pro zpracovávání chyb, který nízkoúrovňovým ovladačům umožňuje zasáhnout a změnit reakci v různých chvílích procesu. Paměť potřebná pro zpracování chyb je teď alokována předem, což minimalizuje možnost komplikací v okamžiku, kdy už to jde s věcmi z kopce. Pro zaznamenávání chyb je vyhrazen zvláštní kruhový buffer. Informace jsou pak využity např. kódem pro obnovu, který pozná, že chyb je příliš mnoho a je potřeba snížit rychlost přenosu.

      Výsledkem této práce by měl být o hodně robustnější SATA subsystém, který se dokáže vzpamatovat z mnohem širšího okruhu chyb.

    • Nová, programovaná I/O smyčka, která místo dotazování řadiče z vlákna jádra používá přerušení. V případech, kdy je potřeba programovaný I/O, by měl být nový kód efektivnější.

    • Native Command Queuing (NCQ) - nativní řazení příkazů. NCQ je SATA verzí TCQ (tagged command queuing - řazení označených příkazů) - schopnosti zpracovávat najednou několik I/O požadavků na stejnou mechaniku. NCQ odstraňuje nevyužitý čas mezi dokončením jednoho a zadáním druhého příkazu. Ale hlavní výhodou je řazení operací. Linuxový blokový I/O subsystém se snaží vydávat blokové I/O požadavky v efektivním pořadí, ale je nutné trochu hádat. Není totiž možné vědět, jak jsou bloky na disku ve skutečnosti uspořádány. Mechanika však ví velmi dobře, kde jednotlivé bloky jsou, takže může provádět optimalizaci pořadí požadavků. Výsledkem může být nemalé zvýšení výkonu.

      Linuxová implementace NCQ zvládne až 32 současných operací - i když jak mechanika, tak ovladač mohou toto číslo snížit. Nevím o žádných výkonnostních testech, které by v souvislosti s touto funkcí proběhly.

    • Podpora hotplug je další významnou částí balíku patchů. S těmito úpravami si SATA vrstva dokáže poradit s disky, které jsou přidávány a odebírány za běhu - za předpokladu, že tuto funkci podporuje hardware. Součástí je také možnost "warmplug" (hot - horký, warm - teplý) určená pro omezenější hardware - uživatel si může na běžícím systému vyžádat přidání nebo odebrání disků.

    • Do libata byla přidána nová vrstva (ata_link); ata_link se stará o fyzické připojení disků. Hlavní motivací pro ata_link je pravděpodobně podpora SATA "násobičů" portů, které rozšiřují počet disků, které lze připojit do systému. Stávající kód násobiče podporuje přepínací režim "informační struktura rámce", při kterém mohou být všechny připojené disky aktivní naráz. Prozatím to funguje jen s ovladačem sil24, ale podpora dalších se určitě objeví.

    Většina kódu byla vyvíjena a diskutována nějaký čas, takže mezi (některými) vývojáři převládá názor, že by celý balík mohl jít do jádra 2.6.18, ačkoliv hotplug, ata_link a násobič portů možná budou muset počkat na další verzi. Andrew Morton vyjádřil obavy ze začlenění tolika kódu, když stále existuje poměrně dlouhý seznam nevyřešených SATA chyb. Jeff odpověděl, že nový kód mnohé z těchto chyb opraví a usnadní vystopování těch zbývajících. Jak to tak vypadá, 2.6.18 bude tedy asi obsahovat velmi vylepšené SATA.

    Recenze knihy: User Mode Linux

    Pro Linux existuje hodně virtualizačních technologií, z nichž některé jsou poslední rok nebo dva hodně na výsluní. Jedna z nejstarších a nejzajímavějších se však drží spíše při zemi. User-mode Linux (UML), který implementoval Jeff Dike, přistupuje k virtualizaci unikátním způsobem. UML jádro běží v procesu na běžném linuxovém hostiteli. Jde v podstatě o speciální port jádra určený k provozu v rámci jiného linuxového systému. Díky tomu se UML na hostiteli jeví jako řada běžných procesů; lze je spravovat (a debuggovat) jako jakýkoliv jiný strom procesů.

    UML UML může zpočátku trochu nahánět strach. Přináší spoustu nových zkratek a celou sadu konfiguračních voleb. Jako u mnoha dalších částí jádra nebyla dokumentace k UML vždy zrovna dokonalá. Takže vydání knihy User Mode Linux od Jeffe Dikea je vítanou událostí. Jde o součást Open Source Series Bruce Perense, a díky tomu bude později letos vydána s Open Content License. Prozatím je nutné knihu získat postaru. Zajímáte-li se však o UML, nebudou to vyhozené peníze.

    Kniha má formu tutoriálu a začíná s úvodem do UML a virtualizace obecně. Nabízí krok za krokem postup jednoduchým UML sezením a pak představuje virtuální disky a síťová rozhraní.

    Jádrem knihy je několik kapitol o správě UML a propojení s hostitelským systémem (a dalšími instancemi UML). Takže je tam kapitola o správě souborových systémů, včetně podrobností o tom, jak poskytnout omezený přístup k souborovým systémům hostitele. Také detailní kapitola o síťování. UML nabízí několik možných sítových transportů, které lze použít k vytvoření izolovaných sítí pro UML systémy, nebo k propojení těchto systémů s okolním světem. Kapitola pojednává o všech a poskytuje také návod usnadňující výběr mezi nimi. Nechybí kapitola o rozhraní pro správu UML.

    Několik koncových kapitol se zabývá konfigurací UML pro specifické úlohy. Kapitola 11 přibližuje kompilaci UML ze zdrojových kódů. Z pohledu recenzenta je na tuto kapitolu trochu pozdě; až do této chvíle se všude očekávalo, že UML je na systému prostě k dispozici. Některé distribuce mají balíčky s UML, jiné ne. Takže nějaký časnější návod k sestavení UML systému a vytvoření počátečního souborového systému pro jeho nabootování by se hodil. Kniha je uzavřena povídáním o (ambiciózních) plánech do budoucna a dvěma referenčními oddíly.

    Chybí informace o tom, jaká verze UML je popisována - nešťastné opomenutí. Vzorový výstup bootu v úvodní kapitole ukazuje jádra 2.6.10 a 2.6.11-rc.

    Pominu-li menší nedostatky, je těžké Jeffově knize něco vytknout. Poskytuje velmi užitečnou referenci pro důležitý linuxový virtualizační mechanismus. Pro UML existuje množství různých využití, včetně vývoje jádra, konsolidace serverů, vývoje embedded systémů, experimentování s různými distribucemi nebo prostě potěšení z provozu rozsáhlého clusteru na notebooku. Ať už je to co chce, bude tato kniha pro uživatele UML hodnotným přírůstkem na poličku.


    Následující obsah je © KernelTrap

    Varování při kompilaci jádra

    11. kvě, originál

    Nedávná série patchů odeslaných do konference linux-kernel se pokoušela o pročištění varovných hlášek kompilátoru a vedla k mnoha diskuzím o tom, jak by měla být varování opravena. Jedna z debat se týkala varování způsobeného proměnnou, o které si kompilátor chybně myslel, že nebyla inicializována. Alan Cox k tomu řekl: Skrývat podobná varování může být nebezpečné, protože to později skryje i skutečné problémy. A pokračoval v tom smyslu, že dané varování je dobrá věc, protože vývojářům připomíná, aby svůj kód neustále kontrolovali: Dokud tam to varování bude, lidi to čas od času zkontrolují.

    Al Viro to řekl trošku příkřeji: Vůbec. Nikdy. Neopravujte. Správný. Kód. Protože dříve nebo později zakamuflujete opravdovou chybu. Je daleko lepší odmítnout patche, které $NÁSTROJ umlčí, než riskovat 'opravu' naslepo, která schová skutečný bug. Pokud neukážete existující posloupnost kódu směřující k použití bez inicializace (a musí to být předvedeno ve zprávě s poslaným patchem, aby bylo možné věc ověřit jako opravdový problém) jsou tyto patche v lepším případě bezcenné, v horším nebezpečné.

    Andrew Morton poukázal na to, že jádro generuje příliš mnoho varování, a skutečné chyby se v té změti ztrácí. Občas dostávám patche, které přidávají nová varování, a tato varování označují opravdové chyby. Vývojář prostě varování v té záplavě blbostí přehlédne. A pokračoval návrhem na ztlumení určitých druhů varování při použití různých verzí GCC. Al Viro místo toho doporučil opravit GCC: GCC by mělo být rozumnější. Vážně, ty nesmysly spouští i některé velmi běžné případy - např. funkce, která vrací buď chybu nebo 0 a v případě úspěchu ukládá hodnotu do *pointer_argument. Jde o jasný krok zpět z hlediska verze 4.x a mělo to být posuzováno jako chyba v GCC.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    30.5.2006 07:53 camlost | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 17. 5. 2006
    "Myslím, že budeme skutečně potřebovat Linux V2 - předělávku. Zdá se, že opravováním jednoduchých chyb vznikají další chyby, což znamená, že míříme k noční můře každého správce."

    četl jsem to kolegovi a měl k tomu zajímavou poznámku:

    "Hmmm, v té situaci je Microsoft už dávno." ;-)
    A slow biker.
    30.5.2006 08:23 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 17. 5. 2006
    Zdravim

    Linux V2 pobazuju zatim za hloupost. Chlapci maj problem v tom ze moc rychle poustej ven nestabilni verze a malo je oznacuji jako tetsovaci a potencionalne bugovite. Chybej mi nejaky pravidelny stable verze.

    Nicneme na novy SATA se tesim, jeste si teda koupit nejakou desku a disk :-)

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    30.5.2006 09:50 Mti. | skóre: 31 | blog: Mti
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 17. 5. 2006
    na novejsi sata se sice taky tesim, ale chybi mi moznost diagnostiky disku. U klasickeho ide jsem strasne duveroval utilitkam typu smartctl... Jak "hlidat" sata disky? Mam tu ted jeden 400GB sata disk, ktery vypadaval ze sw raid 1 ... ale co o nem dokazu zjistit? Badblocks nic - takze ho asi nevyreklamuju. :-(
    Vidim harddisk mrzuty, jehoz hlava plotny se dotyka...
    30.5.2006 10:11 Daniel Smolik | skóre: 15 | blog: marvin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 17. 5. 2006
    Urcite mu neco je doporucuju 12V prejet par svabu a bude to jistota, ze [rodejce nebude delat problemy :-)
    Pavel Čejka avatar 30.5.2006 10:53 Pavel Čejka | skóre: 28 | blog: tosinezaslouzijmeno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 17. 5. 2006

    Prodejce bude dělat problémy pokud najde sebemenší náznak opálených kontaktů, stopy po jiskrách na spojích a cínu nebo jiné stopy zničení. Často vadí i sebemenší ulomený kousek plastu, který by za normálních okolností neměl ani náznak vlivu na funkčnost, prostě proto, že z toho prodejce usoudí na neopatrné zacházení s výrobkem a tudíž závadu způsobenou nesprávným použitím. Bude dělat problémy proto, protože mu stejné problémy bude dělat i jeho dodavatel, který mu to nejenom hodí na hlavu, ale zároveň naúčtuje neoprávněnou reklamaci.

    Takže pokud něco takového děláte, buďte si jistí, že ta věc je opravdu vadná a že není poctivé cesty jak ji reklamovat, nebo způsob jak ji použít jinde a netýká se to jen HDD.

    30.5.2006 11:31 Mti. | skóre: 31 | blog: Mti
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 17. 5. 2006
    No pravdou je, ze muj "prodejce" predemnou triskl 30GB IBMkem o zem (koberec), _aby_se_ta_svine_zase_nevratila_ .... ale to je specialni pripad. Uz zadne 30GB IBMka nemame. Postupne takhle nejak vyxcipaly.... grrr.

    jdu hledat "nepotrebny stroj" se sata radicem a zkouset vedle popsanou variantu. (3ware tu nemam, spis neco na intelu nebo sil3112, doufam, ze neco pujde)
    Vidim harddisk mrzuty, jehoz hlava plotny se dotyka...
    30.5.2006 14:32 Daniel Smolik | skóre: 15 | blog: marvin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 17. 5. 2006
    Jasne ja do toho nedavam 12/10A. Ale proste satalo se nam, ze disk kdyz se zahral mel badblocky a to se pochopitelne na WIN$ toolu co pouzival prodejce neprojevilo. Tak co s tim ?
    30.5.2006 16:44 medulin | skóre: 31 | blog: medulin | ČR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 17. 5. 2006
    Ja myslim ze staci par jisker z piezozapalovace nebo jine elektrostaticke jiskry :-) To nezanecha zadne stopy.
    1.6.2006 15:34 Ladislav Jancik | skóre: 16 | Červený Kostelec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 17. 5. 2006
    Musim jedine souhlasit !!
    Bolest je jen jiné území a strach, strach je neřest.
    30.5.2006 10:30 Libor Klepac | skóre: 45 | Mýto
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 17. 5. 2006
    smartctl se sata funguje, nekdy od 2.6.15 (nebo .14?) (a na sata disky na 3ware radici asi fungoval vzdy ;)
    smartctl -d ata -i /dev/sda
    smartctl version 5.36 [i686-pc-linux-gnu] Copyright (C) 2002-6 Bruce Allen
    Home page is http://smartmontools.sourceforge.net/
    
    === START OF INFORMATION SECTION ===
    Device Model:     SAMSUNG SP2004C
    Serial Number:    S07GJ10Y551661
    Firmware Version: VM100-33
    User Capacity:    200�49�47�16 bytes
    Device is:        In smartctl database [for details use: -P show]
    ATA Version is:   7
    ATA Standard is:  ATA/ATAPI-7 T13 1532D revision 4a
    Local Time is:    Tue May 30 10:26:54 2006 CEST
    SMART support is: Available - device has SMART capability.
    SMART support is: Enabled
    
    Urine should only be green if you're Mr. Spock.
    30.5.2006 11:18 ivdo | skóre: 6 | blog: ivdo | Ostrava 49° 50' 52" N, 18° 17' 01" E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 17. 5. 2006
    Můžu mít dotaz? Funguje už i hdparm ?
    30.5.2006 11:58 Michal Čihař | skóre: 61 | blog: Bláboly | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 17. 5. 2006
    Zdá se, že ano:
    $ hdparm -I /dev/sda
    
    /dev/sda:
    
    ATA device, with non-removable media
            Model Number:       ST3160812AS
            Serial Number:      4LS0YPX2
            Firmware Revision:  3.AAE
    Standards:
            Supported: 7 6 5 4
            Likely used: 7
    Configuration:
            Logical         max     current
            cylinders       16383   16383
            heads           16      16
            sectors/track   63      63
            --
            CHS current addressable sectors:   16514064
            LBA    user addressable sectors:  268435455
            LBA48  user addressable sectors:  312581808
            device size with M = 1024*1024:      152627 MBytes
            device size with M = 1000*1000:      160041 MBytes (160 GB)
    Capabilities:
            LBA, IORDY(can be disabled)
            Queue depth: 32
            Standby timer values: spec'd by Standard, no device specific minimum
            R/W multiple sector transfer: Max = 16  Current = 16
            Recommended acoustic management value: 254, current value: 0
            DMA: mdma0 mdma1 mdma2 udma0 udma1 udma2 udma3 udma4 udma5 *udma6
                 Cycle time: min=120ns recommended=120ns
            PIO: pio0 pio1 pio2 pio3 pio4
                 Cycle time: no flow control=240ns  IORDY flow control=120ns
    Commands/features:
            Enabled Supported:
               *    SMART feature set
                    Security Mode feature set
               *    Power Management feature set
               *    Write cache
               *    Look-ahead
               *    Host Protected Area feature set
               *    WRITE_BUFFER command
               *    READ_BUFFER command
               *    DOWNLOAD_MICROCODE
                    SET_MAX security extension
               *    48-bit Address feature set
               *    Device Configuration Overlay feature set
               *    Mandatory FLUSH_CACHE
               *    FLUSH_CACHE_EXT
               *    SMART error logging
               *    SMART self-test
               *    General Purpose Logging feature set
               *    SATA-I signaling speed (1.5Gb/s)
               *    SATA-II signaling speed (3.0Gb/s)
               *    Native Command Queueing (NCQ)
               *    Phy event counters
               *    Software settings preservation
    Security:
            Master password revision code = 65534
                    supported
            not     enabled
            not     locked
            not     frozen
            not     expired: security count
            not     supported: enhanced erase
    Checksum: correct
    
    
    30.5.2006 10:13 Daniel Smolik | skóre: 15 | blog: marvin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 17. 5. 2006
    Ja nevim mam v domacim compu 2x SATA v miroru + par serveru co maji SATA a zadny problem jsem nkdy nenasel. Pouze jednou jsem nasel takovou chybku co zpusobovala, ze kdyz se syncoval RAID tak se pocitac ani nehnul. Nakonec stacilo vymenit elevator anicipatory za cfq.
    30.5.2006 12:23 Radek Hladik | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 17. 5. 2006
    Jak jsem jiz psal v jednom mem dotazu, na dvou radich (Intel ICH7 a SIL24) jsem zazil chovani kdy:

    1) vyndam disk, ktery je v mirroru (simulace vypadku)

    2) sata driver hlasi chyby, ale

    3) chyba se nedostane k modulu raid1, ten netusi, ze RAID je v haji a porad se snazi zapisovat na spatny disk, cimz padem cely RAID nefunguje a je totalne mrtvy

    4) i po dvou hodinach /proc/mdstat hlasi, ze oba disky jsou v poradku. cat /proc/mdstat trva 15 minut (RAID modul ma asi hodne prace se spatnym diskem). Pocitac nejde spravne vypnout.

    5) po resetu jede RAID spravne v degradovanem rezimu

    t.j. v takoveto konfiguraci mirror funguje jako zabezpeceni dat (diky journalu FS), ale nikoliv dostupnosti. Pritom diky specifikaci SATA a chovani radicu, ktere pomerne bez problemu preziji odpojeni/problem disku bez padu celeho systemu, je takovato konfigurace vhodna jako levne reseni do serveru, ktere nepotrebuji nejaky lepsi RAID.

    Pokud bude v novych verzich SATA prepracovana alespon tak, aby fungovala propagace chyby a RAID spravne reagoval na chybu disku, budu spokojeny jak blecha. Podpora NCQ je super, zlepsi/zrychli to praci s diskem, ale da se bez toho zit. Hotplug/warmplug je uz tresnicka na dortu, kdy kvuli vymene disku v RAIDu neni potreba reboot (to uz je jen parminutovy planovany vypadek narozdil od nekolikahodinoveho neplanovaneho v pripade poruchy disku).

    Radek
    30.5.2006 14:33 Daniel Smolik | skóre: 15 | blog: marvin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 17. 5. 2006
    Tak to je sila. Ale ja Intel chipsety nepouzivam a proto jsem se s temito problemy nikdy nesetkal. Tohle je opravdu maler.
    30.5.2006 15:13 Radek Hladik | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 17. 5. 2006
    Ten ICH7 je onboard na většině serverů, které mi v poslední době přišly pod ruku a ten SIL (Sillicon Image) je nejlevnější řadič, který by přicházel v úvahu do "levných" serverů. Jinak pak už se vyplatí 3ware nebo tak něco, ale to je pro některé servery zbytečně drahé...

    Radek
    30.5.2006 11:08 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 17. 5. 2006
    Chybej mi nejaky pravidelny stable verze.
    Vždyť verze 2.6.x.y jsou přímo označovány jako -stable. Tenhle systém IMHO funguje docela dobře.
    30.5.2006 13:52 Michal Ludvig | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 17. 5. 2006
    No nevim. 2.6.x.y sice je stabilni, ale je to spis takovy ufuneny dolezeni do stabilniho stavu ctvrt roku po vydani ostreho 2.6.x ktere uz samo o sobe melo byt stabilni. A za ctvrt roku BUM - vyjde 2.6.(x+1) a jsme zase na zacatku. V pripade chyby uz predchozi 2.6.x.(y+1) nikdo nevyda, takze nezbyde nez upgradovat na 2.6.(x+1). At chci nebo nechci. Z toho plyne ze me cekaji dalsi, nove chyby noveho jadra, ceka me nekompatibilita externich modulu, protoze se mezi 'x' a 'x+1' zmenilo nejake interni API, atd.
    michich avatar 30.5.2006 14:13 michich | skóre: 51 | blog: ohrivane_parky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 17. 5. 2006
    Adrian Bunk má v úmyslu spravovat řadu 2.6.16.x i po vydání 2.6.17.
    30.5.2006 14:28 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 17. 5. 2006
    Dokonce se o tom psalo v JN: Správa stromu 2.6.16.y.

    Co se týče ostatních námitek, tak jim moc nerozumím. Jádra 2.6.x.y nevycházejí půl roku po 2.6.x, nýbrž okamžitě. Často jich vyjde několik za sebou v rychlém sledu. Výhody tohoto přístupu shrnuje Willy Tarreau.
    stativ avatar 30.5.2006 14:48 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 17. 5. 2006
    casto sakra hodne rychlem sledu ;-).
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    30.5.2006 14:52 drak22 | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 17. 5. 2006
    Problem je s provozem 2.6 v produkcnim prostredi, ktere se snazi byt co nejvice konzervativni. 2.6.x.Y vychazi jen cca 2 mesice. V pripade problemu casto nezbyva, nez upgradovat. A to je ve 2.6 ruska ruleta - naprosto nevhodna pro produkcni server - na kterem by se nemely delat zadne zmeny, pokud vse chodi. Zbyva tedy jen pouzivat distribucni jadra - ktera jsou casto zalozena na relativne starych (a bugovych) 2.6 verzich, pokud clovek nechce riskovat zaneseni nove chyby rychle se vyvijejicim 2.6-current.
    30.5.2006 17:19 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 17. 5. 2006
    Kdežto dřív to bylo lepší, protože se na produkční servery s novým HW používalo vývojové jádro 2.5, protože v 2.4 jaksi nebyly ovladače.
    Quando omni flunkus moritati
    31.5.2006 13:43 drak22 | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 17. 5. 2006
    V rade 2.4 ovladace jsou, naleznete je pod polozkou "drivers" Krome nejnovejsich serveru se SATA jsem se zatim nesetkal, ze by nejaky server (IBM, DELL, HP) nebehal pod 2.4. (Netvrdim, ze takovy server neexistuje, chci jen rici, ze to neni bezne)
    1.6.2006 10:08 Peter Lehotsky | skóre: 26 | Prague
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 17. 5. 2006
    A to je takovy problem byt o 2-3 verze pozadu? Produkcni server je (mel by byt) stejne za firewallem, takze muze klidne bezet na 2.6.9.
    30.5.2006 16:08 Michal Ludvig | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 17. 5. 2006
    Adrian Bunk má v úmyslu spravovat řadu 2.6.16.x i po vydání 2.6.17.
    Slysel jsem. Vsak mu na to par lidi taky reklo ze nevi do ceho jde ;-)
    Valoun avatar 30.5.2006 22:42 Valoun | skóre: 30 | blog: Psavec | Středočeský kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 17. 5. 2006
    Já to řeším tak, že ve chvíli kdy vyjde nové jádro (např. 2.6.17), tak přejdu na 2.6.16.(max). Prostě poslední vydanou mikroverzi považuji za stabilní. Samozřejmě jsem kvůli tomu o verzi pozadu, ale ono to zas tak nevadí. A navíc jde stejně jen o můj soukromej routřík, takže případný výpadek mě netrápí.

    Obecně bych tedy shrnul problém stabilního jádra na: držte se na nejnovějším vydání starší verze (o 1, nebo o 2), a snažte se odolat pokušení z novinek u jádra nejnovějšího :-)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.