abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 767 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Mobilní novinky: Chystá se Android 3.0, telefony s MeeGo i webOS 2.0

    17. 8. 2010 | David Kolibáč | Hardware | 6427×

    Android 3.0. MeeGo se blíží. WebOS 2.0 ještě letos. Indický 35dolarový tablet. Spojenectví GNOME a LiMo Foundation. Pixel Qi – napůl LCD, napůl elektronický papír. Herní konzole GP2X Caanoo. Netbooky s Ubuntu. Google Nexus One (ne)končí. Nová generace Amazon Kindle. OLPC XO-1.75 s dotykovým displejem.

    Obsah

    Android 3.0

    link
    • Na říjen je plánován Android 3.0 „Gingerbread“. Bude obsahovat celou řadu (zpětně nekompatibilních) změn, nové uživatelské rozhraní atd. Jelikož se s novou verzí radikálně zvednou požadavky na hardware, bude nadále udržován a podporován Android 2.2. Podobné tendence můžeme sledovat i u Nokie se Symbianem, ovšem je otázka, zda je takový vývoj udržitelný.
    • Access (držitel licence na PalmOS, významný člen LiMo Foundation) se připojil k Open Handset Alliance (Android). Pracuje také na vývoji pro Android, viditelné je to momentálně pouze na tom, že vydal Graffiti (systém rozpoznávání písma známý z PalmOS) pro Android, japonskou verzi plánuje na později.

    MeeGo se blíží

    link
    • Koncem léta by se měly začít rozesílat první telefony s MeeGo a Intel Moorestown – Aava Mobile Virta 2 – ovšem pouze pro vývojáře a za pouhých €1900.
    • Vyšlo Nokia Qt SDK 1.0 pro vývoj aplikací v Qt pro Symbian/MeeGo.
    • Vyšla aktualizace MeeGo 1.0.1, ovšem nové obrazy ke stažení se nekonají.
    • GENIVI Alliance (organizace sdružující řadu společností včetně významných výrobců automobilů jako BMW, GM nebo Hyundai) bude používat MeeGo ve svých IVI (in-vehicle-infotainment) systémech.
    • Objevily se plány na MeeGo 1.1, finální verze má vyjít 21. října.

    2010 07 meego prototype

    WebOS 2.0 ještě letos

    link
    • Jon Rubinstein pro Fortune uvedl, že WebOS 2.0 bude ještě letos.
    • HP Slate nakonec bude – ovšem cílený do korporátní sféry; zbytek nabídky HP (chytré telefony, multimediálněji laděné tablety atd.) má pokrýt WebOS.
    • Mimo HP se o Palm měly ucházet ještě RIM, Google a Apple.

    Indický 35dolarový tablet

    link

    Indie odmítla OLPC a vyvíjí vlastní tablet – má stát $35 (posléze snad pouze třetinu) a přitom disponovat dotykovým displejem, WiFi, USB, 2 GB paměti a slotem pro paměťovou kartu. Je otázkou, zda je možné vůbec dosáhnout takovéto ceny, když OLPC se dostane ke stodolarové hranici až s tabletem XO-3. Cílem projektu je pozvednutí vzdělanosti v zemi, zatím ale zůstává otazník nad tím, jak daleko se s jeho realizací dostanou.

    2010 07 indian tablet

    Spojenectví GNOME a LiMo Foundation

    link

    GNOME Mobile se stalo členem LiMo Foundation a naopak LiMo Foundation se stala členem GNOME Foundation Advisory Board. LiMo totiž již dříve využívalo na mnoha místech součásti GNOME Mobile. Obě strany si od tohoto kroku slibují rozšíření vývojářské základny.

    Pixel Qi – napůl LCD, napůl elektronický papír

    link

    Desetipalcový displej Pixel Qi /ˈtʃiː/ je od začátku července v prodeji za $275 – pro výrobce netbooků a pro kutily. Je to v podstatě normální LCD, ovšem po vypnutí podsvícení se chová jako elektronický papír – je tedy kontrastní i na přímém slunečním světle a přitom má velice nízkou spotřebu. Podobný displej najdeme v OLPC, ostatně za ním stojí Mary Lou Jepsen, která společnost Pixel Qi založila.

    2010 07 pixelqi

    Herní konzole GP2X Caanoo

    link

    Během srpna by se měl začít prodávat nástupce GP2X Wiz GamePark Holdings s označením Caanoo. Má disponovat 533MHz procesorem (ARM9), GPU s podporou 3D, SDHC slotem, WiFi, akcelerometrem a 3,5palcovým displejem s rozlišením 320×240, což je pro emulátory ideální. Emulace starších her pro konzole je totiž hlavním využitím. Jinak Caanoo bude umět také přehrávat hudbu, video atp. Poběží na něm Linux a vyjde na zhruba $150.

    2010 07 caanoo handheld

    Netbooky s Ubuntu

    link

    Začátkem srpna by se měly začít prodávat netbooky Startling NetBook a EduBook s předinstalovaným Ubuntu 10.04. Jde o vcelku tuctové netbooky (druhý jmenovaný je pro školní účely, tedy obrněný) s cenou lehce pod $400. Výrobce jinak nabízí výhradně stroje s Ubuntu.

    2010 07 ubuntu edubook 2010 07 ubuntu netbook

    Google Nexus One (ne)končí

    link

    Google zrušil prodej telefonu Google Nexus One přes svůj web. Důvodem měl být malý úspěch, za pět měsíců se prodalo kolem půl milionu kusů. Ovšem nakonec se Nexus One bude prodávat dále jako Android Developer Phone, tedy jako oficiální hardware pro vývojáře.

    Nová generace Amazon Kindle

    link

    Amazon začne 27. srpna rozesílat třetí generaci čtečky elektronických knih Kindle. Elektronický papír by měl být nyní ještě kontrastnější a celá čtečka menší, krom toho se bude prodávat vedle 3G verze i levnější varianta pouze s WiFi.

    OLPC XO-1.75 s dotykovým displejem

    link

    OLPC chystá na začátek příštího roku vícedotykovou verzi XO-1.75, což je další revize prvního OLPC, tentokrát postavená na ARMu. Bude dostupná i (levnější) varianta bez dotykového displeje. Tablet XO-3 by snad měl být připraven v roce 2012.

           

    Hodnocení: 70 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Kaacz avatar 17.8.2010 23:46 Kaacz | skóre: 10 | Praha 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mobilní novinky: Chystá se Android 3.0, telefony s MeeGo i webOS 2.0
    Pixel Qi - a podobny displej na tomto zalozeny je v tabletu NotionInk Adam .. na ktery se uz tesim. :-)
    Jsem uz moc stary na pouzivani windows .. / Optimismus je jen nedostatek informaci ..
    Fluttershy, yay! avatar 18.8.2010 09:46 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mobilní novinky: Chystá se Android 3.0, telefony s MeeGo i webOS 2.0
    A který, pokud se nemýlím, zase odložili.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    18.8.2010 12:46 JoHnY2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mobilní novinky: Chystá se Android 3.0, telefony s MeeGo i webOS 2.0
    Pevne doufam, ze se tech displayu behem pristiho roku dockame. Pro me by to resilo problem s cteckou ebooku a vubec netouzim po zarizeni eInkem, protoze je to jednoucelova predrazena bestie.
    Fluttershy, yay! avatar 18.8.2010 12:47 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mobilní novinky: Chystá se Android 3.0, telefony s MeeGo i webOS 2.0
    Kdyby dělali nějaký 14" 16:10, vůbec bych se nezlobil. ~_^
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.