abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 782 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Oracle odstřelil OpenSolaris, pokračuje projekt Illumos

    16. 8. 2010 | David Kolibáč | Novinky | 6812×

    Společnost Oracle oznámila zrušení projektu OpenSolaris a potvrdila tím dlouhodobé obavy, které panovaly od převzetí firmy Sun Microsystems. Zdrojové kódy budou nadále k dispozici pouze v omezené formě a externí vývojáři nebudou mít k projektu přístup. Open source štafetu se snaží převzít plně otevřený projekt Illumos.

    Sun a Oracle

    Byla jednou jedna firma. Jmenovala se Sun Microsystems a dělala do všeho možného od serverů přes databáze až po programovací jazyky. Jenže téhle firmě se moc finančně nedařilo, takže se snažila najít si někoho, kdo by ji odkoupil. Nakonec tak učinila jiná firma, která se jmenovala Oracle a měla portfolio v mnoha ohledech podobné portfoliu Sunu (Sun Microsystems pod křídly Oracle). Bylo tedy otázkou, co se s těmi produkty stane. První na ráně byla databáze MySQL, ale to je jiný příběh. Nyní totiž došlo na OpenSolaris (Oracle už má Sun v kapse, odnese to asi OpenSolaris, Rada OpenSolarisu dala ultimátum firmě Oracle), přestože Oracle zprvu tvrdil, že OpenSolaris bude pokračovat. OpenSolaris je/byla svobodná verze operačního systému Solaris, který Sun dodával ke svým serverům.

    Solaris a OpenSolaris

    Nuže Solaris. Je to operační systém založený na UNIX System V SR4. Používá se především na serverech na platformách (opět především) SPARC a x86-64. Mezi taháky současné verze 10 (z roku 2005) patří například ZFS (souborový systém), DTrace (trasovací nástroj), Zones (virtualizační technologie), ABI nebo nově jako desktopové prostředí použité GNOME. Zdrojové kódy právě Solarisu 10 byly uvolněny jako open source v rámci projektu OpenSolaris… ovšem nikoliv pod GNU GPL jako Java, nýbrž pod CDDL. Tato licence byla schválena OSI jako open-source licence, není ovšem, stejně jako MPL, na níž je založena, kompatibilní s GNU GPL.

    OpenSolaris a Linux

    OpenSolaris je GNU/Linuxu v mnoha ohledech docela podobný. Je to také unixový systém, najdete zde Apache, X.org a upravené GNOME, spousty jiných aplikací… a vedle klasických unixových nástrojů také nástroje GNU, dokonce nastavené jako výchozí. Oproti GNU/Linuxu je systém práv sofistikovanější, nenajdeme zde klasického roota… Jak již bylo zmíněno, jednou ze stěžejních vlastností je ZFS (linuxová alternativa, totiž btrfs, mimochodem vyvíjený Oraclem, již klepe na dveře), který krom jiného umožňuje vytváření obrazů dat, jež je pak možné sledovat v čase. Zones jsou obdobou Linux-VServeru, jde o virtualizaci, při níž jsou jednotlivé procesy zcela izolovány. Raději ale vizte třeba zdejší popisnější seriál.

    OpenSolaris končí, Illumos začíná

    Co se tedy stalo? V pátek 13. srpna Oracle oznámil, že do budoucna bude vývoj Solarisu probíhat za zavřenými dveřmi (tzn. Oracle a OTN, Oracle Technology Network) – zdrojové kódy budou uvolňovány pouze při příležitosti větších vydání. Tím se ale odřízne část komunity a vůbec omezí kontakt Solarisu se světem. Přesto není OpenSolarisu konec. Už 3. srpna byl ohlášen projekt Illumos (Dojde kvůli nezájmu Oraclu k forku OpenSolarisu?), jehož cílem je přepsání proprietárních součástí OpenSolarisu jako open source, udržování kódu, který se upstream rozhodne zavrhnout, a zahrnutí patchů do upstreamu nezařazených. Nemá jít o fork, Illumos bude sledovat a zařazovat změny ze Solarisu. Vývojáři přizvali Oracle ke spolupráci, avšak, jak píše Garrett D'Amore: „Zatímco bychom upřednostnili spolupráci s Oracle, zdá se, že Oracle si toho nijak necení. (…) Nezdá se pravděpodobné, že by někdy v budoucnosti existovala cesta ke spolupráci Oraclu a širší komunity.“

           

    Hodnocení: 40 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    16.8.2010 02:47 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oracle odstřelil OpenSolaris, pokračuje projekt Illumos
    Je to také unixový systém, najdete zde Apache, X.org a upravené GNOME...

    A především tam najdete také KDE 4. Tedy se jedná o systém skutečně použitelný i na desktopu.

    Je obrovská škoda, že OpenSolaris končí. Zrovna teď používám build 146. Jestli ještě bude možné zkompilovat build 147, nikdo neví. Smutná situace. V úspěch projektu Illumos příliš nevěřím, ale kdoví, třeba se občas může stát něco nepravděpodobného...

    Bedňa avatar 16.8.2010 03:57 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oracle odstřelil OpenSolaris, pokračuje projekt Illumos
    Nuže Solaris. Je to operační systém založený na UNIX System V SR4.
    Však práva na UNIX boli prisúdené Novellu, nie? Z toho vyplýva že kódy môžu byť vydané aj pod GPL, či? Illumos je pod akou licenciou?
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    16.8.2010 14:19 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oracle odstřelil OpenSolaris, pokračuje projekt Illumos
    Práva na UNIX sice byla přisouzena Novellu, ale to neznamená, že Novell může zpátky získat zdrojové kódy, které poskytl (prodal?) Sunu a které nyní vlastní Oracle
    16.8.2010 07:48 pasmen | skóre: 45 | blog: glob | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oracle odstřelil OpenSolaris, pokračuje projekt Illumos
    Mně osobně tyhle přehnané titulky a zveličování skutečnosti celkem vadí. Za prvé OpenSolaris nekončí, ale mění se vývojový model. Nemění se ani licence, zdrojové kódy budou nadále vydávány. Taky nerozumím tomu, jak jej Oracle odstřelil. Celé mi to přijde jako házení špíny na Oracle, čehož se určitě chytne velká většina, která si ráda zanadává a nedá si práci přešíst si originální zdroj...
    Marián Kyral avatar 16.8.2010 08:17 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oracle odstřelil OpenSolaris, pokračuje projekt Illumos
    No nevím, když se kouknu do zprávičky, která tu o tom vyšla, tak tam zpráva o konci je:

    OpenSolaris končí, nahradí jej Solaris 11 Express. Bude sice i nadále (z větší části) open source, ale samotný vývoj bude probíhat „za zavřenými dveřmi“. Vývojáři mimo Oracle a OTN (Oracle Technology Network) už tedy nebudou moci pracovat s aktuálním zdrojovým kódem.

    Solaris Express asi není totéž, co OpenSolaris.
    16.8.2010 08:41 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oracle odstřelil OpenSolaris, pokračuje projekt Illumos
    No nevím, když se kouknu do zprávičky, která tu o tom vyšla, tak tam zpráva o konci je
    Já bych řekl, že je to i v článku:

    V pátek 13. srpna Oracle oznámil, že do budoucna bude vývoj Solarisu probíhat za zavřenými dveřmi (tzn. Oracle a OTN, Oracle Technology Network) – zdrojové kódy budou uvolňovány pouze při příležitosti větších vydání. Tím se ale odřízne část komunity a vůbec omezí kontakt Solarisu se světem.
    16.8.2010 08:51 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oracle odstřelil OpenSolaris, pokračuje projekt Illumos
    Za prvé OpenSolaris nekončí, ale mění se vývojový model.
    To mi zase přijde jako eufemismus. Pokud open source projekt odřízne komunitní vývojáře od přístupu k čerstvým zdrojovým kódům, tak je to de facto konec. Ano, dá se napsat, že se mění vývojový model. Ale stejně tak je pravda, že původní open source projekt byl ukončen a na jeho místě bude systém vyvíjený výhradně in-house, bude se jinak jmenovat, akorát si zachová stejnou licenci.
    Celé mi to přijde jako házení špíny na Oracle
    To není záměr a věřím, že pokud ne titulek, tak obsah článku to dává jasně najevo - není tam nic překrucováno a Oracle není pomlouván. Situace kolem dalšího vývoje Solarisu je popsána právě jako změna vývojového modelu.
    17.8.2010 09:33 eee
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oracle odstřelil OpenSolaris, pokračuje projekt Illumos
    Pořád je to open source, pořád se bude vyvýjet, pořád komunita bude mít přístup ke zdrojovým kódům vydaných verzí. Psát, že je to konec toho software, je zcestné.
    Fluttershy, yay! avatar 17.8.2010 10:04 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oracle odstřelil OpenSolaris, pokračuje projekt Illumos
    Chápu-li to dobře, komunita dostane zdrojáky jednou za půl roku -- jako hotovou věc. Do vývoje nebude moci zasáhnout a ani se nebude moci vývoji přizpůsobovat při vyvíjení vlastních věcí. Takže výhledově to vypadá tak, že vývojáři Illumosu budou dělat to svoje a jednou za půl roku sednou a budou se to snažit skloubit se změnami z upstreamu. A že ty změny mohou být velké...
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    17.8.2010 13:01 Ivan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oracle odstřelil OpenSolaris, pokračuje projekt Illumos
    S tim pul rokem je to hoodne optimisticky. Takovy kolos jako Oracle ma mnohem vetsi setrvacnost.
    17.8.2010 16:10 BlackRider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oracle odstřelil OpenSolaris, pokračuje projekt Illumos
    Vzhledem k tomu, ze posledni verze Solarisu je z roku 2005 (od ty doby vychazeji jen opravy chyb), tak ani necekam, ze by vubec nekdy jeste nejaka nova verze vysla...
    Marek Niklíček avatar 17.8.2010 16:22 Marek Niklíček | skóre: 17 | Rimavská Sobota / Banská Bystrica
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oracle odstřelil OpenSolaris, pokračuje projekt Illumos
    Podľa tohto článku minimálne Solaris 11, ktorý by mal uviesť Oracle budúci rok.
    17.8.2010 13:49 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oracle odstřelil OpenSolaris, pokračuje projekt Illumos
    Psát, že je to konec toho software, je zcestné.
    To jsem nikde nenapsal, ani v článku to není. Je to konec projektu v podobě, jakou jsme znali. Nyní už to bude čistě interní projekt Oraclu, žádná komunita už nebude (potřeba), protože ačkoliv jednotlivé verze vydají s open source licencí, projekt bude uzavřený.
    16.8.2010 15:20 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oracle odstřelil OpenSolaris, pokračuje projekt Illumos
    Za prvé OpenSolaris nekončí, ale mění se vývojový model.

    OpenSolaris II: Legenda pokračuje... No, bylo by to sice hezké, ale zas tak snadné to nebude. Kdyby se vytvořila komunita s větším vlivem, než má Oracle, pak by asi něco takového fungovalo a nemuselo by ani vadit, že zdrojáky od Oracle se dostávají ven jen tu a tam a s velkým zpožděním. Nicméně zatím má hlavní slovo Oracle, pokud je mi známo. Komunitu nadšených uživatelů z řad desktopů, domácností či malých firem, kteří stojí o novou zcela otevřenou platformu, nějak nevidím. Linux takovou komunitu má. Vybudovat ji trvalo nějakých patnáct let.

    Taky nerozumím tomu, jak jej Oracle odstřelil.

    Dávkou. Nebo nějakým těžším kalibrem, který sice dávku nepodporuje, ale i tak je účinný dost.

    Celé mi to přijde jako házení špíny na Oracle, čehož se určitě chytne velká většina, která si ráda zanadává a nedá si práci přešíst si originální zdroj...

    Já to tak nevidím. Oracle měl obrovské možnosti volby, pokud jde o způsob jednání s komunitou. Zvolil jeden z těch nejméně šťastných. Není divu, že to spoustu lidí naštvalo. Oracle mohl rovnou v únoru říct „OpenSolaris končí, 2010.05 nebude, my prostě nebudeme jako Sun...“ a tak dále. Když něco takového říká 13. srpna a navíc naprosto neoficiálně, je to smutné.

    Fluttershy, yay! avatar 16.8.2010 16:43 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oracle odstřelil OpenSolaris, pokračuje projekt Illumos
    OpenSolaris Strikes Back!
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    17.8.2010 06:54 pasmen | skóre: 45 | blog: glob | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oracle odstřelil OpenSolaris, pokračuje projekt Illumos
    Anebo zkrátka není Oracle firmička o třech lidech, kteří se na strategii dohodnou na obědě...
    17.8.2010 21:11 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oracle odstřelil OpenSolaris, pokračuje projekt Illumos

    Není to náhodou tak, že strategie musí být jasná už před zakoupením něčeho tak obrovského jako Sun Microsystems?

    16.8.2010 08:35 Guest
    Rozbalit Rozbalit vše Rozdiel medzi Solaris a Solaris Express
    A aky bude rozdiel medzi Solaris a Solaris Express? Bol nejaky rozdiel medzi Solaris a OpenSolaris? Nemam na mysli teraz licenciu a sposob vyvoja, ale kde je konkretna zmena?
    Jendа avatar 16.8.2010 08:54 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozdiel medzi Solaris a Solaris Express
    To je trochu jako ptát se, jaký je rozdíl mezi hruškou a jablkem. Ale nemám na mysli tvar a chuť, ale kde je konkrétní změna? ;-)
    16.8.2010 09:19 Guest
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozdiel medzi Solaris a Solaris Express
    Su nejake zmeny v dodavanom sw? Alebo je tam nieco ine ako v Solaris?
    Jendа avatar 16.8.2010 09:59 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozdiel medzi Solaris a Solaris Express
    Já bych řekl, že díky otevřenosti byly častěji vydávány nové verze. Byl tedy aktuálnější, ale zároveň s kratší podporou.
    16.8.2010 18:33 Leinad | skóre: 18 | blog: spheniscidae
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rozdiel medzi Solaris a Solaris Express
    Kromě licence a způsobu vývoje byl další rozdíl, že OpenSolaris proti Solarisu používal hlavně GNU nástroje - viz článek výše (osobní zkušenost Linuxáka se Solarisem ve škole byla, proč ty nástroje, co tu jsou, jsou tak hrozný, proč tu není GNU :-) )
    16.8.2010 11:37 Trained.Monkey | skóre: 12 | blog: monkey
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oracle odstřelil OpenSolaris, pokračuje projekt Illumos
    Dava to smysl. Oracle se hodne soustredi na Linux a nema cenu podporovat dva velmi podobne systemy. Usetrene prachy naleje pravdepodobne do Linuxu.
    16.8.2010 13:57 d.c. | skóre: 30
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oracle odstřelil OpenSolaris, pokračuje projekt Illumos
    Oracle? Naleje?
    16.8.2010 15:15 Trained.Monkey | skóre: 12 | blog: monkey
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oracle odstřelil OpenSolaris, pokračuje projekt Illumos
    Jo, Oracle plati dost jadernych vyvojaru. Sun na Linux kaslal.
    16.8.2010 18:13 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oracle odstřelil OpenSolaris, pokračuje projekt Illumos
    No mě by hlavně zajímalo co se stane na poli Btrfs/ZFS.
    Marek Niklíček avatar 17.8.2010 02:11 Marek Niklíček | skóre: 17 | Rimavská Sobota / Banská Bystrica
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oracle odstřelil OpenSolaris, pokračuje projekt Illumos
    Včera bola na IRC kanáli #btrfs diskusia ohľadne Oracle a okrem iného tam zaznelo od jedného vývojára, že prelicencovanie ZFS, jeho port na Linux a posielanie do upstreamu by stálo viac práce než dokončenie Btrfs. Taktiež tam bolo vyslovené od vývojára Btrfs, že nie je dôvod zastaviť vývoj Btrfs. Mimochodom, Btrfs by mohlo v Linuxe 2.6.36 RC2 stratit označenie EXPERIMENTAL. Avšak stále mu chýba plne funkčný fsck. Zatiaľ nedokáže opraviť poškodený systém (napr. po výpadku elektriky a podobne). Našťastie som nemal žiadny problém s Btrfs na 4 počítačoch počas obdobia dlšieho než polrok, čo ho používam. Prežil veľa zamrznutí a pádov spôsobených zlým SATA káblom bez poškodenia súborového systému alebo straty dát.
    17.8.2010 13:21 Vskutečnosti Saýc | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oracle odstřelil OpenSolaris, pokračuje projekt Illumos

    Opravit rozbity souborovy system po vypadku elektriky?

    Nerikal nekdo, ze btrfs ma lepsi navrh nez ZFS? Vypada to ze ne, protoze ZFS se takovymhle zpusobem rozbit neda, a opravit nepotrebuje.

    17.8.2010 13:25 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oracle odstřelil OpenSolaris, pokračuje projekt Illumos
    Btrfs afaik taky ne. Předřečník tím imho jen vysvětloval, co je fsck, pro případ, že by někdo nevěděl ;-)
    Marek Niklíček avatar 17.8.2010 13:53 Marek Niklíček | skóre: 17 | Rimavská Sobota / Banská Bystrica
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oracle odstřelil OpenSolaris, pokračuje projekt Illumos
    Netvrdím, že sa musí pokaziť po každom výpadku. Môže sa to stať, ale mne sa to nikdy nestalo. A všetky funkcie (features), čo má ZFS by malo mať aj Btrfs. Nedávno padol výrok od jedného vývojára, že za 6 rokov by malo byť Btrfs "rock stable" vrátane všetkých naplánovaných funkcií. Takže ešte je čas. :D
    25.8.2010 15:01 m;)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oracle odstřelil OpenSolaris, pokračuje projekt Illumos
    fs v taktomto stave je imho dobry len pre fanusikov a pripadne domace pouzitie. ktokolvek si vazi data nemoze ignorovat fakt, ze tomu chybaju zakladne ficury a hlavne dlhodobe testovanie a stabilita, ktorou sa vyznacuje vacsina dospelych fs.
    16.8.2010 18:29 Leinad | skóre: 18 | blog: spheniscidae
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oracle odstřelil OpenSolaris, pokračuje projekt Illumos
    Nelze moc říkat, že verze 10 je z roku 2005. Ta verze z roku 2005 neměla třeba dneska klíčovou věc Solarisu, ZFS. GNU/Linux není Unixový systém, je jako Unix vypadající. Pokud budu kritizován z puntičkářství nad názvy, tak upozorňuji, že bych tento bod nevypíchnul, kdyby se tam napsal jednoduše Linux a ne GNU/Linux. Mezi taháky patří ABI Solarisu? Nepatří spíše mezi držáky, než taháky? Že je skvělé, že staré programy na tom stále fungují.
    Fluttershy, yay! avatar 16.8.2010 18:35 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oracle odstřelil OpenSolaris, pokračuje projekt Illumos
    ZFS je také z roku 2005, ačkoliv se do Solarisu dostal později.

    Unixový ~ Unix-like IMHO. Lepší slovo mě v ten moment nenapadlo.

    ABI bylo vypíchnuto ve zdejším článku a na Wikipedii jako docela významná novinka v Solarisu 10 (a na několika webech o OpenSolarisu to taky vypadalo podstatně), proto jsem to tam uvedl.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    16.8.2010 20:43 Leinad | skóre: 18 | blog: spheniscidae
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oracle odstřelil OpenSolaris, pokračuje projekt Illumos
    ABI bylo vypíchnuto ve zdejším článku a na Wikipedii jako docela významná novinka v Solarisu 10 (a na několika webech o OpenSolarisu to taky vypadalo podstatně), proto jsem to tam uvedl.

    Aha, špatně jsem pochopil, jaké máte namysli ABI. Myslel jsem, že je to vypíchnutí třeba vysoké kompatibility současných Solarisů s těmi starými.

    Když jsem kouknul do Wiki, tam vypíchnuli, že na novém Solarisu je možné provozovat i pro Linux kompilované programy. Myslím si, že ale ani to nemůže být nějaký tahák. To je skoro jako by hlavním tahákem Linuxu bylo Wine.
    17.8.2010 01:37 iDiot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oracle odstřelil OpenSolaris, pokračuje projekt Illumos
    OpenSolaris je GNU/Linuxu v mnoha ohledech docela podobný. Je to také unixový systém...

    Tohle mi opravdu nedá. OpenSolaris i Linux (s GNU, s X.Org, s libovolným jiným SW nebo bez něj) spolu mj. mají společného to, že ani jeden z nich není UNIX(TM). ;)
    17.8.2010 06:34 d.c. | skóre: 30
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oracle odstřelil OpenSolaris, pokračuje projekt Illumos
    No jéje. A co to říká? Třeba takový Mac OS X je UNIX®, ale to neznamená, že by např. byly věci na svých místech nebo některé části nebyly GNU.
    25.8.2010 15:05 m;)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oracle odstřelil OpenSolaris, pokračuje projekt Illumos
    jeje.. a to ako suvisi ? :-)

    myslim, ze reagujete na nieco co v povodnom prispevku nie je.
    17.8.2010 10:32 Leinad | skóre: 18 | blog: spheniscidae
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oracle odstřelil OpenSolaris, pokračuje projekt Illumos
    OpenSolaris was based on Solaris, which was originally released by Sun in 1991. Solaris is a version of UNIX System V Release 4 (SVR4), jointly developed by Sun and AT&T to merge features from several existing Unix systems. It was licensed by Sun from Novell to replace SunOS.[9]
    18.8.2010 03:57 Ondřej Kubečka | skóre: 29 | blog: datlovo | Ulm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oracle odstřelil OpenSolaris, pokračuje projekt Illumos
    Solaris (t.j. do Solaris 10, ve všech vydáních) unixovým systémem je. OpenSolaris nikoliv. Samozřejmě jde "pouze" o pojmovou přesnost a správné používání registrované obchodní značky, ale nemusí nic vypovídat o prostupnosti zkušeností získaných s jednotlivými systémy.
    17.8.2010 11:52 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oracle odstřelil OpenSolaris, pokračuje projekt Illumos
    Tak si ještě jednou a lépe přečti, co cituješ. Není tam napsáno, že OpenSolaris a Linux jsou UNIXy, ale že jsou to unixové (i.e. unix-like) systémy ;-)
    17.8.2010 17:05 Leinad | skóre: 18 | blog: spheniscidae
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oracle odstřelil OpenSolaris, pokračuje projekt Illumos
    Není OpenSolaris Unix bez like?
    18.8.2010 03:51 Ondřej Kubečka | skóre: 29 | blog: datlovo | Ulm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Oracle odstřelil OpenSolaris, pokračuje projekt Illumos
    Není. Je na tom jako ten Linux. UNIX je registrována obchodní známka a její používání je vázáno jednak na splnění podmínek (shoda se standardy) a jednak na certifikaci.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.