abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 18:33 | IT novinky

    Apple představil (keynote) iPad Pro s čipem Apple M4, předělaný iPad Air ve dvou velikostech a nový Apple Pencil Pro.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 17:11 | Nová verze

    Richard Biener oznámil vydání verze 14.1 (14.1.0) kolekce kompilátorů pro různé programovací jazyky GCC (GNU Compiler Collection). Jedná se o první stabilní verzi řady 14. Přehled změn, nových vlastností a oprav a aktualizovaná dokumentace na stránkách projektu. Některé zdrojové kódy, které bylo možné přeložit s předchozími verzemi GCC, bude nutné upravit.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:44 | Komunita

    Free Software Foundation zveřejnila ocenění Free Software Awards za rok 2023. Vybráni byli Bruno Haible za dlouhodobé příspěvky a správu knihovny Gnulib, nováček Nick Logozzo za front-end Parabolic pro yt-dlp a tým Mission logiciels libres francouzského státu za nasazování svobodného softwaru do praxe.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    dnes 13:11 | IT novinky

    Před 10 lety Microsoft dokončil akvizici divize mobilních telefonů společnosti Nokia a pod značkou Microsoft Mobile ji zanedlouho pohřbil.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 21:33 | Komunita

    Fedora 40 release party v Praze proběhne v pátek 17. května od 18:30 v prostorách společnosti Etnetera Core na adrese Jankovcova 1037/49, Praha 7. Součástí bude program kratších přednášek o novinkách ve Fedoře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 21:11 | IT novinky

    Stack Overflow se dohodl s OpenAI o zpřístupnění obsahu Stack Overflow pro vylepšení OpenAI AI modelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 17:55 | Nová verze

    AlmaLinux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4 (Mastodon, 𝕏). S kódovým názvem Seafoam Ocelot. Přehled novinek v příspěvku na blogu a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:11 | IT novinky

    Před 50 lety, 5. května 1974 v žurnálu IEEE Transactions on Communications, Vint Cerf a Bob Kahn popsali protokol TCP (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | Zajímavý článek

    Bylo vydáno do češtiny přeložené číslo 717 týdeníku WeeklyOSM přinášející zprávy ze světa OpenStreetMap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (8%)
     (14%)
     (15%)
    Celkem 131 hlasů
     Komentářů: 8, poslední 4.5. 08:25
    Rozcestník

    Grafické programy v Qt 4 – 8 (TCP klient)

    16. 9. 2009 | David Watzke | Programování | 10366×

    V tomto díle se naučíme, jak napsat síťového TCP klienta (k serveru s vlastním jednoduchým protokolem) s grafickým rozhraním.

    Co je TCP a kdy jej použít?

    TCP je zkratka Transmission Control Protocol a jde o základní internetový protokol, sloužící k vytvoření spojení mezi počítači a k jejich komunikaci mezi sebou. TCP zaručuje spolehlivé doručení dat ve správném pořadí. Z toho vyplývá i to, kdy je vhodné jej použít: Vždy, když je důležité, aby se veškerá data dostala na druhý konec spojení, i za cenu opakovaného odeslání. Jako příklad lze uvést HTTP (web), FTP, SMTP/POP3/IMAP (e-mail) nebo SSH. Občas je použití TCP ovšem vysloveně nevhodné, a to především v real-time programech, jako jsou třeba hry, kde i když se pár paketů po cestě „ztratí“, tak to moc nevadí. Více informací o TCP je třeba na Wikipedii.

    TCP sockety v Qt

    TCP komunikace v Qt probíhá přes QTcpSocket. To je taková zajímavá třída, která je založená na QIODevice, což mj. znamená, že s ní dá zacházet jako s I/O zařízením. Můžete zapisovat data metodou write() a číst je metodou read() nebo readAll(). Když přijdou nová data, dozvíte se to díky signálu readyRead() a když dojde k chybě, tak přijde řada na signál error(). Pak jsou zde ještě signály specifické pro socket – když se socket připojí nebo odpojí, tak vyšle signál connected() nebo disconnected().

    Než tohle všechno ovšem může začít, nejdříve se musíme někam připojit – na nějaký TCP server, který si s námi bude povídat. To se dělá metodou connectToHost() (nebo ekvivalentním slotem connectToHostImplementation()), které zadáte IP adresu a port, na který se chcete připojit, a případně ještě specifikujete, zda chcete socket otevřít pro čtení i zápis (výchozí) či jinak.

    TODO klient

    Jako ukázku TCP síťování v Qt jsem naprogramoval TODO server-klient záležitost. Pro nezasvěcené: TODO jsou poznámky. Úkoly, které je třeba splnit. Tohle je program, který umožňuje uložit si poznámky na server a přistupovat k nim odkudkoliv. Server najdete v článku Konzolové programy v Qt 4 – 3 (TCP server).

    Funguje to celé tak, jak by se dalo očekávat. Na serveru musí mít uživatel vytvořený účet, což se dělá editací konfiguračního souboru. Poté se klient může přihlásit se svým jménem a heslem (heslo není posláno jako čistý text, odesílá se jeho SHA1 hash) a prohlížet či upravovat svůj seznam položek, který je uložený na serveru.

    Uživatel se nemůže připojit z více míst najednou. Pokud server odpoví, že daný účet je už přihlášen odjinud, dostanete na výběr, zda chcete přihlášení vynutit a „přebrat“ (odpojíte tak to druhé sezení), nebo to vzdát.

    Vymyslel jsem si vlastní jednoduchý protokol, kterým spolu klient a server mezi sebou komunikují. Ukážu zde jeho syntaxi, podle které lze vcelku snadno napsat i vlastního klienta (například do konzole). Příkazy jsou v pořadí, jak za sebou obvykle následují v praxi.

    Příkaz Popis
    LOGIN Server pošle tento příkaz (bez argumentů) hned jak zjistí, že se na něj připojujete. Klient na něj odpovídá stejným příkazem, přičemž jako argumenty (oddělené mezerou) předá přihlašovací jméno a SHA1 hash hesla.
    WRONGLOGIN Server tímto říká, že se pokoušíte přihlásit se špatnými údaji.
    LOGGED Tohle pošle server, když přihlášení proběhne úspěšně. Klient na to obvykle zareaguje příkazem LIST.
    ALREADYLOGGED Server tímto říká, že jste již přihlášen. Můžete se buď odpojit, nebo poslat FORCELOGIN.
    FORCELOGIN Vynucené přihlášení. Posílá jej klient a používá se stejně jako LOGIN. I stejně funguje, ale navíc odpojí případné přihlášení odjinud.
    LIST Klient tímto požádá server o seznam položek.
    LISTEMPTY Server tímto říká, že váš seznam položek je prázdný.
    LISTING Pokud seznam položek není prázdný, server pošle tento příkaz a za ním seznam položek, které jsou oddělené znakem nového řádku, tedy \n.
    ADD Klient pošle tento příkaz serveru, když chce přidat položku do seznamu. Text položky tvoří zbytek příkazu.
    LISTFULL Server tímto říká, že váš seznam položek je plný (v mé implementaci může mít uživatel max. 1000 položek).
    ADDED Server takto odpoví, pokud byla položka úspěšně uložena. Zbytek příkazu tvoří text položky.
    REMOVE Klient pošle tento příkaz, když chce smazat položky ze seznamu. Jako argument je třeba předat seznam indexů položek (oddělený mezerami). Indexy začínají od 0 a maximum je 999.
    REMOVED Server tímto říká, že příkaz REMOVE byl vyřízen. Za příkazem následuje seznam indexů položek (oddělený mezerami), které byly odstraněny.
    INVALIDCMD Toto server pošle jako odpověď na příkaz, který je neplatný. Můj klient toto nezpracovává, takže v případě, že dojde na tuhle odpověď (nemělo by), vyskočí obecná chybová hláška o neznámém příkazu ze serveru.
    TOOMANYWRONGLOGINS Server tímto říká, že z klientské IP adresy detekoval během poslední chvíle (výchozí = 60 sekund) příliš mnoho chybných pokusů o přihlášení (výchozí = 10). Můj klient toto nezpracovává, protože se přes něj těžko někdo bude pokoušet o bruteforce login. Ale i kdyby, dostane obecnou chybovou hlášku, jako v předchozím případě.

    To je vše. Když se chcete odpojit, použijte metodu disconnectFromHost() nebo slot disconnectFromHostImplementation() (obojí dělá totéž). Pokud pošlete serveru příkaz (jiný než přihlašovací), když nejste přihlášeni, odpojí vás bez další komunikace.

    Co se týče techniky vyvíjení programu, navrhnul jsem si GUI v Designeru a tentokrát mě to asi definitivně přesvědčilo, že to je mnohem efektivnější metoda a že obvykle nemá valný význam navrhovat GUI ručně. K programu je tentokrát přibalený i překlad do češtiny. Všechno si to můžete stáhnout v archívu tcpclient.tar.bz2.

    tcpclient.h: API.

    #ifndef MAINWINDOW_H
    #define MAINWINDOW_H
    
    #include <QMainWindow>
    #include <QAbstractSocket>
    #include <QByteArray>
    
    class MyTcpSocket;
    class QTcpSocket;
    class QLabel;
    
    namespace Ui
    {
    	class MainWindow;
    }
    
    class MainWindow : public QMainWindow
    {
    	Q_OBJECT
    
    public:
    	MainWindow(QWidget *parent = 0);
    
    private:
    	Ui::MainWindow *ui;
    	QTcpSocket* socket;
    	QLabel* statusLabel;
    
    	void setStatus(const QString& statusmsg);
    
    	void login(bool force = false);
    	void socketWrite(QByteArray data);
    	void lockGui(bool lock = true);
    	void unlockGui();
    
    private slots:
    	void doConnect();
    	void gotConnected();
    	void gotDisconnected();
    	void gotError(QAbstractSocket::SocketError error);
    	void handleReply();
    
    	void addItem();
    	void removeSelectedItems();
    };
    
    #endif // MAINWINDOW_H
    

    tcpclient.cpp:

    #include "mainwindow.h"
    #include "ui_mainwindow.h"
    
    #include <QtGui>
    #include <QtNetwork>
    
    MainWindow::MainWindow(QWidget *parent)
    	: QMainWindow(parent), ui(new Ui::MainWindow)
    {
    	// použijeme navržené GUI
    	ui->setupUi(this);
    
    	// vytvoříme socket
    	socket = new QTcpSocket(this);
    	// a připojíme jeho signály na sloty, které je zpracují
    	connect(socket, SIGNAL(connected()), SLOT(gotConnected()));
    	connect(socket, SIGNAL(disconnected()), SLOT(gotDisconnected()));
    	connect(socket, SIGNAL(error(QAbstractSocket::SocketError)),
    			SLOT(gotError(QAbstractSocket::SocketError)));
    	connect(socket, SIGNAL(readyRead()), SLOT(handleReply()));
    
    	// vytvoříme popisek pro zprávy na stavovém řádku
    	statusLabel = new QLabel();
    	statusBar()->addWidget(statusLabel);
    
    	// přiřadíme funkce ovládacím prvkům programu:
    	// tlačítko „Connect“ (Připojit)
    	connect(ui->connBtn, SIGNAL(clicked()), SLOT(doConnect()));
    	// tlačítko „Add“ (Přidat)
    	connect(ui->addBtn, SIGNAL(clicked()), SLOT(addItem()));
    	// vstupní pole pro TODO záznam
    	connect(ui->todoEdit, SIGNAL(returnPressed()), SLOT(addItem()));
    	// tlačítko „Remove…“ (Odstranit vybrané)
    	connect(ui->rmBtn, SIGNAL(clicked()), SLOT(removeSelectedItems()));
    	// položka menu „Connect“ (Připojit)
    	connect(ui->actionConnect, SIGNAL(triggered()), SLOT(doConnect()));
    	// položka menu „Disconnect“ (Odpojit)
    	connect(ui->actionDisconnect, SIGNAL(triggered()),
    		socket, SLOT(disconnectFromHostImplementation()));
    	// položka menu „About Qt“ (O Qt)
    	connect(ui->actionAbout_Qt, SIGNAL(triggered()), qApp, SLOT(aboutQt()));
    
    	// viz níže
    	this->lockGui();
    
    	resize(600, 500);
    }
    
    // zakáže relevantní prvky během čekání na odpověď od serveru
    void MainWindow::lockGui(bool lock)
    {
    	ui->actionDisconnect->setDisabled(lock);
    	ui->addBtn->setDisabled(lock);
    	ui->rmBtn->setDisabled(lock);
    }
    
    // odemkne zmiňované prvky
    void MainWindow::unlockGui()
    {
    	this->lockGui(false);
    }
    
    // zařizuje připojení k serveru
    void MainWindow::doConnect()
    {
    	// zamkne tlačítko a položku v menu „Connect“
    	ui->connBtn->setDisabled(true);
    	ui->actionConnect->setDisabled(true);
    	// nastaví zprávu ve stavovém řádku
    	this->setStatus(tr("Connecting…"));
    
    	// uložíme si IP adresu a port do proměnných
    	QString strAddr = ui->addressEdit->text();
    	int port = ui->portEdit->value();
    
    	QHostAddress addr;
    	// zkontrolujeme platnost formátu IP adresy
    	if(!addr.setAddress(strAddr))
    	{
    		QMessageBox::critical(this, tr("Invalid IP address"),
    				      tr("You've entered an invalid IP address!"));
    		ui->addressEdit->setFocus();
    		return;
    	}
    
    	// zahájíme připojování
    	socket->connectToHost(addr, port);
    }
    
    // zapíše data do socketu
    void MainWindow::socketWrite(QByteArray data)
    {
    	socket->write(data);
    	// zajistí okamžitý zápis
    	socket->flush();
    }
    
    // nastaví zprávu ve stavovém řádku
    void MainWindow::setStatus(const QString& statusmsg)
    {
    	QString status = QDate::currentDate().toString(Qt::SystemLocaleShortDate)
    			 + " " + QTime::currentTime().toString() + " – " + statusmsg;
    	statusLabel->setText(status);
    }
    
    // provede se po úspěšném připojení
    void MainWindow::gotConnected()
    {
    	this->setStatus(tr("Successfully connected!"));
    
    	// odemkneme v menu akci pro odpojení a zamkneme tu pro připojení
    	ui->actionDisconnect->setEnabled(true);
    	// odemkneme ovládací prvky pro komunikaci se serverem
    	this->unlockGui();
    }
    
    // provede se po odpojení od serveru
    void MainWindow::gotDisconnected()
    {
    	this->setStatus(tr("Disconnected!"));
    
    	// vyprázdní seznam a patřičně odemkne/zamkne ovl. prvky
    	ui->listWidget->clear();
    	this->lockGui();
    	ui->connBtn->setEnabled(true);
    	ui->actionDisconnect->setDisabled(true);
    	ui->actionConnect->setEnabled(true);
    }
    
    // zpracuje chybu od socketu
    void MainWindow::gotError(QAbstractSocket::SocketError error)
    {
    	qDebug() << "gotError" << error;
    
    	// informujeme program o odpojení
    	this->gotDisconnected();
    	// chybu zobrazíme ve stavovém řádku i v chybovém dialogu
    	this->setStatus(socket->errorString());
    	QMessageBox::critical(this, tr("Network error"), socket->errorString());
    }
    
    // zpracuje odpověď či příkaz, který přišel serveru
    void MainWindow::handleReply()
    {
    	// příchozí data
    	QByteArray rawdata = socket->readAll();
    	// argumenty příkazu
    	QList<QByteArray> data = rawdata.split(' ');
    	// samotný příkaz
    	QByteArray command = data.takeFirst();
    
    	qDebug() << "handling data:" << rawdata;
    
    	if(command == "LOGIN")
    	{ // server vyžaduje přihlášení
    		this->login();
    	} else
    	if(command == "LOGGED")
    	{ // úspěšné přihlášení
    		this->setStatus(tr("Listing the TODO items…"));
    		// vyžádáme si výpis položek
    		this->socketWrite("LIST");
    	} else
    	if(command == "LISTEMPTY")
    	{ // server informuje, že seznam položek je prázdný
    		this->setStatus(tr("Your TODO list is empty!"));
    	} else
    	if(command == "LISTFULL")
    	{ // server informuje, že seznam položek je plný
    		this->unlockGui();
    		// zakážeme tlačítko pro přidávání položek
    		ui->addBtn->setDisabled(true);
    
    		this->setStatus(tr("Your TODO list is full!"));
    		QMessageBox::critical(this, tr("Your TODO list is full!"),
    				      tr("Server says that your TODO list is full. "
    					 "You need to remove some items."));
    	} else
    	if(command == "LISTING")
    	{ // server posílá seznam položek
    		// uložíme si odpověď bez příkazu
    		QString list = rawdata.right( rawdata.size()-command.size()-1 );
    		// řetězce jsou v odpovědi odděleny znakem \n, takže je převedeme na skutečný seznam
    		ui->listWidget->addItems(list.split(QChar('\n'), QString::SkipEmptyParts));
    	} else
    	if(command == "ADDED")
    	{ // server informuje o úspěšném přidání položky do seznamu
    		this->unlockGui();
    		ui->todoEdit->clear();
    		this->setStatus(tr("Your TODO item has been successfully saved on the server"));
    
    		QString item = rawdata.right( rawdata.size()-command.size()-1 );
    		ui->listWidget->addItem(item);
    	} else
    	if(command == "REMOVED")
    	{ // server informuje o úspěšném odstranění položek ze seznamu
    		// seznam indexů odstraněných položek
    		QList<QByteArray> indexes = rawdata.right( rawdata.size()-command.size()-1 ).split(' ');
    
    		int i = indexes.size() – 1;
    		// smaže položky i ze seznamu v GUI
    		while(i >= 0)
    		{
    			const QByteArray* index = &indexes.at(i--);
    			delete ui->listWidget->takeItem(index->toInt());
    		}
    
    		this->unlockGui();
    		this->setStatus(tr("Selected items had been removed successfully"));
    	} else
    	if(command == "ALREADYLOGGED")
    	{ // server říká, že daný uživatel je již připojen
    		// dialog s dotazem (vynutit přihlášení?)
    		QMessageBox::StandardButton r = QMessageBox::warning(this, tr("User already logged in!"),
    					     tr("Your account is already logged in, probably "
    						"from somewhere else. Do you want to force the login "
    						"and disconnect the other client?"),
    					     QMessageBox::Yes|QMessageBox::No, QMessageBox::No);
    
    		if(r == QMessageBox::Yes)
    			this->login(true);
    		else // pokud uživatel nechce vynutit připojení, tak se odpojíme
    			socket->disconnectFromHost();
    	} else
    	if(command == "WRONGLOGIN")
    	{ // server informuje o neúspěšném přihlášení na základě špatných údajů
    		// na chvíli odpojíme informování o chybách – jde o (na první pohled úspěšný)
    		// pokus o eliminaci dvou chybových dialogů na sobě
    		socket->disconnect(SIGNAL(error(QAbstractSocket::SocketError)));
    		// zobrazíme chybový dialog
    		QMessageBox::critical(this, tr("Wrong login"),
    				      tr("You've entered a wrong username or password!") + "\n" +
    				      tr("Connection has been closed by the remote server."));
    		// a po zavření dialogu signál opět připojíme
    		connect(socket, SIGNAL(error(QAbstractSocket::SocketError)),
    				SLOT(gotError(QAbstractSocket::SocketError)));
    	} else
    	{
    		QMessageBox::critical(this, tr("Unknown command from the server"),
    				      tr("Server has sent an unknown command which could mean "
    					 "that your client version is outdated."));
    	}
    }
    
    // pošle na server požadavek o přihlášení
    void MainWindow::login(bool force)
    {
    	// získáme z GUI uživatelské jméno
    	QString user = ui->userEdit->text();
    	// a zkontrolujeme, jestli náhodou neobsahuje mezery
    	if(user.contains(QChar(' ')))
    	{
    		this->gotDisconnected();
    		// mezery v uživatelském jménu nemáme rádi
    		QMessageBox::critical(this, tr("Invalid username"),
    				      tr("The username cannot contain any whitespaces!"));
    		return;
    	}
    
    	this->setStatus(tr("Logging in…"));
    
    	// řetězec s požadavkem
    	QByteArray request;
    
    	// získáme z GUI heslo, ze kterého spočítáme SHA1 hash
    	QString pass = QCryptographicHash::hash(ui->passEdit->text().toAscii(),
    						QCryptographicHash::Sha1).toHex();
    
    	// sestrojíme požadavek ve formátu LOGIN uživatel heslo_v_sha1
    	request += QString("LOGIN %1 %2").arg(user).arg(pass);
    
    	// pokud jde o vynucený login, použijeme příkaz FORCELOGIN místo LOGIN
    	if(force)
    		request.prepend("FORCE");
    
    	// a odešleme jej
    	this->socketWrite(request);
    }
    
    // přidá položku do seznamu na server
    void MainWindow::addItem()
    {
    	QByteArray request, tmp;
    	// přidáme si do požadavku text položky
    	request += ui->todoEdit->text();
    	// končíme, pokud je prázdný
    	if(request.isEmpty())
    		return;
    
    	// přidáme datum a čas, pokud jsou zaškrtlá odpovídající pole
    	if(ui->withTime->isChecked() || ui->withDate->isChecked())
    		request.prepend("- ");
    	if(ui->withTime->isChecked())
    	{
    		tmp += QTime::currentTime().toString("HH:mm' '");
    		request.prepend(tmp);
    		tmp.clear();
    	}
    	if(ui->withDate->isChecked())
    	{
    		tmp += QDate::currentDate().toString(Qt::SystemLocaleShortDate);
    		request.prepend(tmp + " ");
    	}
    
    	// přidáme na začátek požadavku příkaz
    	request.prepend("ADD ");
    
    	// nastavíme status, zamkneme GUI
    	this->setStatus("Adding the item…");
    	this->lockGui();
    
    	//qDebug() << request;
    
    	// a odešleme požadavek
    	this->socketWrite(request);
    }
    
    // odstraní vybrané položky ze serveru
    void MainWindow::removeSelectedItems()
    {
    	// získáme seznam označených položek
    	QList<QListWidgetItem*> items = ui->listWidget->selectedItems();
    	// pokud je seznam prázdný, tak o tom informujeme přes status a končíme
    	if(items.isEmpty())
    	{
    		this->setStatus(tr("No item(s) selected for removal!"));
    		return;
    	}
    
    	// seřadíme indexy od nejmenšího po největší
    	QList<int> rows;
    	foreach(const QListWidgetItem* item, items)
    		rows << ui->listWidget->row(item);
    	qSort(rows);
    
    	QByteArray request;
    	// sestrojíme požadavek
    	foreach(int row, rows)
    		request += " " + QByteArray::number(row);
    
    	request.prepend("REMOVE");
    
    	// nastavíme status a zamkneme GUI
    	this->setStatus(tr("Removing selected items…"));
    	this->lockGui();
    
    	//qDebug() << "remove request:" << request;
    
    	// odešleme požadavek
    	this->socketWrite(request);
    }
    

    main.cpp: Novinkou je zde nastavení kódování (UTF-8) pro céčkové řetězce. Díky tomu se na server korektně odešlou položky obsahující české znaky.

    #include <QApplication>
    #include <QLocale>
    #include <QTranslator>
    #include <QTextCodec>
    #include "mainwindow.h"
    
    int main(int argc, char *argv[])
    {
    	QApplication a(argc, argv);
    	a.setApplicationName("tcpclient");
    
    	{
    		QTextCodec* unicode = QTextCodec::codecForName("UTF-8");
    		// nastavení kódování pro C řetězce
    		QTextCodec::setCodecForCStrings(unicode);
    		QTextCodec::setCodecForTr(unicode);
    	}
    
    	QTranslator tr;
    	tr.load(a.applicationName() + "_" + QLocale::system().name());
    	a.installTranslator(&tr);
    
    	MainWindow w;
    	w.setWindowTitle("TODO client");
    	w.show();
    
    	return a.exec();
    }
    

    qt 8 tcpclient

    Nejčtenější články posledního měsíce

    Jaderné noviny – přehled za březen 2024
    Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
    Jarní výprodej s až 91% slevou: originální a permanentně aktivovaný OS Windows 10 jen za €14, Office za €24!

    Nejkomentovanější články posledního měsíce

    Týden na ScienceMag.cz: Kosmologové se opět zkouší vypořádat se s problémem Hubbleovy konstanty
    Týden na ScienceMag.cz: Upřesnili limity pro klidovou hmotnost neutrin
    Jaderné noviny – přehled za duben 2024
      všechny statistiky »

    Seriál Qt 4 - psaní grafických programů (dílů: 12)

    Grafické programy v Qt 4 - 1 (úvod, hello world) (první díl)
    <—« Grafické programy v Qt 4 – 7 (lokalizace a data programu)
    »—> Grafické programy v Qt 4 – 9 (prezentace dat – architektura model/view)
    Grafické programy v Qt 4 – 12 (stylování GUI pomocí CSS) (poslední díl)

    Související články

    Seriál: Qt 4 – Konzolové programy
    Cmake: zjednoduš si život
    Seriál: Kommander
    Seriál: KDE: tipy a triky
    Seriál: Začíname KProgramovať
    Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
    Co přináší KDE 4 - (technologie)
    Novinky v KDE 4
    Jaké je KDE 4.0.0
    Seriál: KDE 4.1 - megarecenze

    Odkazy a zdroje

    qt.nokia.com

    Další články z této rubriky

    LLVM a Clang – více než dobrá náhrada za GCC
    Ze 4 s na 0,9 s – programovací jazyk Vala v praxi
    Reverzujeme ovladače pro USB HID zařízení
    Linux: systémové volání splice()
    Programování v jazyce Vala - základní prvky jazyka
           

    Hodnocení: 95 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    limit_false avatar 18.9.2009 13:36 limit_false | skóre: 23 | blog: limit_false
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Grafické programy v Qt 4 – 8 (TCP klient)

    Na MainWindow::handleReply() by se celkem hodil ten stavovy automat z Qt 4.6 ;-) .  Nebo rozumne RPC, to dlouho v Qt chybi. Kdysi existovala Qt CORBA, ta se snad uz nevyviji. Bez 3rd party knihoven (jako treba ZeroC Ice) je delani middlewaroidnych zalezitosti v Qt znacne neprijemny.

    When people want prime order group, give them prime order group.
    Bedňa avatar 21.9.2009 10:55 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Grafické programy v Qt 4 – 8 (TCP klient)

    Pekné, a čo tak do ďaľšieho dielu hodit niečo realtime protokoloch.

    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    David Watzke avatar 21.9.2009 19:25 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Grafické programy v Qt 4 – 8 (TCP klient)
    Něco s UDP mám v plánu, i když to bude asi o dost jednodušší záležitost.
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.