abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 25
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 711 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Biologický software pro Linux

    12. 11. 2008 | Vojtěch Zeisek | Recenze | 5813×

    Stručný souhrn a představení programů, které lze v Linuxu provozovat pro vědeckou (nejen) biologickou práci.

    Úvod

    Před časem zde vyšel článek, který představoval možnosti využití svobodného softwaru ve vědě, konkrétně v technice. Já bych si dovolil představit některé možnosti pro biologii. Rozhodně si nedělám nároky na úplnost seznamu. Jde o software, který používám buď já, anebo lidé v mém okolí.

    Běžná práce

    Kancelářský balík OpenOffice.org znají a používají snad všichni. Většině lidem ale dělá trochu potíže práce se seznamy literatury. Ve vědě je důležité doložit všechna tvrzení, která jsou v textu uvedena. Ať už vlastním výzkumem, anebo odkazem na jiného autora. V prostředí Windows existují tzv. reference managery, které se starají o databázi literatury, jsou propojeny s Wordem, vkládají do něj odkazy na literaturu a nakonec generují seznam literatury. My můžeme buď využít obdobné vestavěné funkce v OpenOffice.org, anebo sáhnout po starém osvědčeném LaTeXu. Jeho výhodou je, že největší databáze vědeckých článků i Google Scholar umí exportovat záznamy ve formátu BibTeX. Mým oblíbeným nástrojem je KBibTeX. Z něj pak lze záznamy buď vkládat do LaTeXu, anebo exportovat do HTML, RTF nebo PDF.

    biologie kbibtex
    KBibTeX s načteným seznamem literatury

    Matematika, statistika, ...

    Základem je statistický balík R, což je open-source obdoba S-plus, ale může se směle měřit i s předraženými velikány typu SAS nebo SPSS. Hodně lidí si stěžuje na jeho rozhraní, které běží jen v příkazové řádce. To se ale poslední dobou mění. Existuje doplněk do OpenOffice.org Calc a celé GUI pro R. Oba programy jsou zatím spíše na počátku vývoje, ale jistě je čeká slibná budoucnost. Krom základního balíku R používám doplňkové balíky agricolae, ade4, stats, vegan a další. Většinou jde o balíky související s mnohorozměrnou statistikou a biologií.

    biologie r4calc
    R4Calc - integrace R do OpenOffice.org Calc

    biologie rkward
    Rkward, kompletní GUI pro R

    Pro lidi zabývající se matematickými modely (ale nejen pro ně) tu je Octave, což je přímá konkurence známějšího Matlabu.

    Existují i speciální programy psané za nějakým konkrétním účelem. Většinou si je píší sami biologové, takže to po informatické stránce nebývá žádný zázrak. Ale svůj účel to plní. Jako příklad bych uvedl třeba Arlequin, který slouží pro výpočet parametrů populační genetiky.

    biologie arlequin
    Arlequin (omlouvám se za screenshot z Windows ze stránek projektu, ale momentálně program nemám nainstalovaný)

    Molekulární biologie

    I když to tak nemusí vypadat, nabídka je vpravdě široká. Neznám nikoho, kdo by se orientoval ve všem :-). O málo menší seznam dostanete, i když budete mezi balíčky Debianu hledat slova jako "biology" nebo "molecular". Existuje i software, který je k dispozici jen pro Linux. Je jím např. ARB, což je velice speciální program pro práci s jedním typem DNA. Opačný problém nastává se softwarem navázaným na hardware, třeba na tzv. sekvenátory, které "čtou" DNA a produkují výsledky ve speciálních formátech. V takových případech mnohdy pomůže Wine s winetricks. Nebo s některými mikroskopy, které se dodávají dohromady s počítači sloužícími k ovládání mikroskopu.

    Biologové pracující s DNA běžně pracují s obrovskými on-line databázemi. Ta asi nejznámější je National Center for Biotechnology Information, kde je k dispozici i řada softwaru. Obdobná databáze je i v Evropě a Japonsku. Dohromady tvoří tzv. Velkou trojku a vzájemně se zálohují. Dále existuje řada menších, úžeji zaměřených. K databázím je k dispozici řada on-line nástrojů, pro které stačí jen prohlížeč. Jsou plně multiplatformní. Mezi nejznámější patří asi Sequence Manipulation Suite, kterou si případně lze stáhnout do svého počítače a pracovat jen se svými daty.

    Zvláště mezi tvůrci svobodného softwaru pro molekulární biologii je rozšířena i jedna specifická licence: beerware. Když potkáte tvůrce softwaru (třeba na vědecké konferenci), musíte jej pozvat na pivo.

    Závěrem

    Ve většině případů není problém s tím, že by nebyl dostupný linuxový software pro nějakou konkrétní úlohu (i když i na takové situace už jsem narazil), ale s jeho pohodlností. Kupříkladu rozdíl mezi GRASS a ArcGIS od ESRI je nebetyčný. V jednom musíte psát skripty a zaobírat se příkazovou řádkou, ve druhém jen pohodlně klikáte. Na tom nic nezmění ani obdobné výsledky a nižší stabilita ArcGISu. Nicméně Linux má i pro přírodovědce rozhodně co nabídnout.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    12.11.2008 00:15 DNA
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Biologický software pro Linux
    já myslel, že je ten článek o technologiích jako OLCD, ale každopádně díky (no jo, BLCD asi neprojde ;-) )
    12.11.2008 00:30 DNA
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Biologický software pro Linux
    chtěl jsem se opravit - šlo mi o SW podporu OLCD, ale v tu chvíli byl server nedostupný (a komentář se mi neuložil) - jinak chápu, SW je použitelný i pro tento obor...
    13.11.2008 12:13 BlackRider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Biologický software pro Linux
    Co je OLCD? Nemyslis spis OLED?
    13.11.2008 20:03 DNA
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Biologický software pro Linux
    někde jsem o OLCD zaslechl nebo četl, jinak OLED je asi správný název pro totéž, díky
    12.11.2008 07:28 Jáchym
    Rozbalit Rozbalit vše GRASS
    Tvrdit, že pro GRASS je potřeba umět pracovat v konzoli a psát skripty ukazuje, že autor zaspal dobu v řádu let. Jistě - je to lepší (a všichni "power users" takto s GRASSem pracují, ale bylo investováno nemálo úsilí do (několika) grafických uživatelských rozhraní - to vše hlavne proto, aby byl začátek pro nově příchozí co nejmenší náraz (on je i tak dost velký, protože koncepce je zcela odlišná od "de facto standardu" firmy ESRI. Spustit GRASS může znamenat, že nemusíte vidět konzoli, jak je pracovní den dlouhej.

    Screenshoty aktuálních GRASS GUI

    GRASS na různých platformách
    12.11.2008 17:44 hanoj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GRASS
    konec konců, pro ty, co se jim GRASS úplně nezdá a nechtějí klikat (přiznejme, že založit novou mapu s JTSK a natáhnou si do ní existující data, není pro neznalého) je tu OpenJump, QGIS, Udig...
    Nuphar avatar 16.11.2008 20:55 Nuphar | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GRASS
    Děkuji a omlouvám se. S GISem jsem dlouho nedělal...
    Per aspera, Asparagus et Aspergillus ad a/Astra!
    12.11.2008 07:58 kapo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Biologický software pro Linux
    Chcete mit pivo zadarmo? Napiste program pro biology (aby byl siroce pouzitelny) a jezdete po konferencich :)

    Jinak zajimavy prehledovy clanek, diky.

    kapo
    Jan Drábek avatar 12.11.2008 08:11 Jan Drábek | skóre: 41 | blog: Tartar | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Biologický software pro Linux
    Tenhle spisovný novo tvar opravdu miluju: sekvenátory...

    Spisovně by to mělo být odvozeno od sekvencovat, nikoliv sekvenovat!
    01010010 01000101 01010000 01101100 01001001 00110010 01000100 01100101 01010110
    12.11.2008 12:26 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Biologický software pro Linux
    Blbost. Podle jakého pravidla tomu tak má být? Žádné neexistuje a je to jen tvůj osobní názor. Za šest let studia biologie jsem neslyšel nikoho říct "sekvencovat", nebo vyjádřit podobnou pitomost.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    Jan Drábek avatar 12.11.2008 18:11 Jan Drábek | skóre: 41 | blog: Tartar | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Biologický software pro Linux
    Ehm: Vážený pane Drábku,

    slovníky podobu"sekven(c)ování" neuvádějí, postupovali bychom tedy na základě slovotvorné analogie. U sloves utvořených od podstatných jmen (např. listovat) postupujeme tak, že východiskem je kmen motivujícícho podstatného jména (zde "sekvenc-") + slovesný formant (zde "-ovat"). Podoba "sekvencovat" je tedy v pořádku. Tvar "sekvenovat" nevychází z kmene již zdomácnělého podst. jm. "sekvence", i když podle internetových výskytů se v tom významu užívá. Zdá se, že v oblasti vědecké se ustálil jako termín a užívají se i od něj odvozené tvary jako "sekvenace", "sekvenátor" apod., proto se domníváme, že ani tuto podobu nelze odmítat. V jiném kontextu, než je speciální odborná přírodovědná terminologie, bychom však tyto podoby nedoporučili užívat. S pozdravem

    Ludmila Uhlířová
    Ústav pro jazyk český AV ČR
    oddělení jazykové kultury – jazyková poradna
    A mimochodem, znám pár biologů (osobně), kteří náhodou umí česky a umí i česky odvozovat (a tedy to používají)...
    Také nechápu proč nasazujete tak ostrý tón, naštval jsem vás snad?
    01010010 01000101 01010000 01101100 01001001 00110010 01000100 01100101 01010110
    12.11.2008 20:22 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Biologický software pro Linux
    "Také nechápu proč nasazujete tak ostrý tón, naštval jsem vás snad?"

    Za ostrý tón se omlouvám. Přišel jsem totálně nasraný z lesa, kde se mě snažil buzerovat jakýsi myslivec (neprávem). "Sekvencovat" by nikdo normální, myslím, neřekl, leda z recese nebo snahy někoho prudit.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    12.11.2008 18:41 luky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Biologický software pro Linux
    On je zazity urcity rozdil mezi sekvencovat/sekvenovat a sekvencer/sekvenator, ale fakticky vyznamovy rozdil ve slove jako takovem podle me neni zadny.
    12.11.2008 18:45 luky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Biologický software pro Linux
    No vida, nez jsem docetl a vyjadril se, tak uz tady mame odpoved i primo od UJC :)
    Nuphar avatar 16.11.2008 20:57 Nuphar | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Biologický software pro Linux
    No, po pěti letech studia biologie to v laboratoři DNA slýchám denně. Samozřejmě může jít o specifikum molekulárních oborů, nicméně jde o běžně používané slovo. A to i na přednáškách.
    Per aspera, Asparagus et Aspergillus ad a/Astra!
    17.11.2008 18:10 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Biologický software pro Linux
    Kde? Bude to spíš specifikum dané laborky. U nás se taky ustálila spousta divných výrazů.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    Nuphar avatar 17.11.2008 18:18 Nuphar | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Biologický software pro Linux
    Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy v Praze. Já působím v laboratoři DNA Katedry botaniky (dělám ponejvíce fragmentační analýzy). Slýchávám to i na přednáškách, a to již dosti dlouho. Upřímně, mám pocit, že to říká každý (i z jiných kateder). A lidé z ČB, co k nám jezdí to říkají taky. :-)
    Per aspera, Asparagus et Aspergillus ad a/Astra!
    MaT avatar 17.11.2008 18:32 MaT | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Biologický software pro Linux
    A teď ještě řekněte, co že to slýcháte častěji? Sekvenovat, nebo sekvencovat? Nějak tu občas nění přesně poznat, na co který příspěvek reaguje... Já tedy jen pro zajímavost co si pamatuji snad nikdy neslyšel nikoho říkat "sekvencovat". U nás v nemocnici (FNM) určitě ne a ani na žádné z konferencí, na které jsem byl (a pár už jich také bylo).
    Open source software for open minded people. :-)
    Nuphar avatar 17.11.2008 19:18 Nuphar | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Biologický software pro Linux
    Kdybych tušil, že tu vytane jazykovědná diskuze, byl si byl býval připravil tabulku frekvencí výskytu. Tak znovu: sekvenátor pro popis příslušného přístroje a sekvenace pro příslušnou činnost. Sekvenovat a (asi častěji) i sekvencovat. Sekvenační reakce apod. bez "c". Ale dosti nerad bych byl chytán za písmenko, protože bych se snadno mohl nechat chytiti: je to pro mě již přirozené a takto jsem nad tím doposud nepřemýšlel. A jak se to, prosím, popisuje u Vás?
    Per aspera, Asparagus et Aspergillus ad a/Astra!
    21.11.2008 19:32 Martin Potocký
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Biologický software pro Linux
    Pokud vím, tak sekvencování prosazuje vehementně např. doc. Vondrejs z katedry mikrobiologie a už tím nakazil spoustu jedinců. IMHO je to hnusný slovo v puse se zadrhávající, ať už je česky správně nebo ne.
    17.11.2008 18:39 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Biologický software pro Linux
    Jseš to ty, Vojto? Nesnaž se mi nakecat, že se v suterénu říká sekvencovat, sekvencátor nebo sekvencační reakce.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    Nuphar avatar 17.11.2008 18:49 Nuphar | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Biologický software pro Linux
    Hmmm... Asi jo, no... :-) Jo. A říkají se i horší věci. Tahle už je plně zažitá. Sekvencátor tedy ne, ale sekvenátor ano. Častěji asi sekvenovat, než sekvencovat, ale nemáš to daleko, tak si to přijď poslechnout. :-)
    Per aspera, Asparagus et Aspergillus ad a/Astra!
    17.11.2008 18:53 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Biologický software pro Linux
    Však tam s váma teď budu makat. Hlavně teda příští rok. Teď přes zimu akorát nějaký zkoušky a optimalizace. To jsem si mohl myslet, že jestli se někde nějaká krávovina uchytí, tak to bude u nás :-).
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    Fluttershy, yay! avatar 17.11.2008 18:46 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Biologický software pro Linux
    Už vůbec nechápu biologický pojem "absorpce" --- to někdo něco absorpuje?
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    17.11.2008 18:49 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Biologický software pro Linux
    A co deskripce? To je jako od toho, že se něco deskripuje? Jazyky jsou halt podivný svět plný pravidel, vyjímek a vyjímek z vyjímek...
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    Fluttershy, yay! avatar 17.11.2008 18:57 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Biologický software pro Linux
    To mě zrovna nenapadlo... Taky kravina... Hlavně ta vyjímka. ^_^
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    17.11.2008 18:59 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Biologický software pro Linux
    Dyť já vym :-).
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    17.11.2008 20:23 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Biologický software pro Linux
    description [Middle English descripcioun, from Anglo-Norman, from Latin déscríptió, déscríptión-, from déscríptus, past participle of déscríbere, to write down; see describe.]
    describe [Middle English describen, from Latin déscríbere, to write down : dé-, de- + scríbere, to write; see skríbh- in Indo-European roots.]

    Doporučuji se zaměřit na rozdíl mezi descriptus a describere. Latinu neovládám, ale v české češtině se ve výslovnosti uplatňuje regresní asimilace, což znamená, že znělost poslední souhlásky ovlivňuje výslovnost předchozí souhlásky. Proto si dokážu představit, proč se v latině b změnilo na p.

    Pak se takto různě psaná slova dostala do angličtiny (i tam se píšou jinak) a od tamtud je lidé postižení mísením jazyků tlačí do češtiny.

    17.11.2008 20:26 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Biologický software pro Linux
    Jasně. Prostě berme jazyky tak jak jsou.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    Ondřej Kuda avatar 12.11.2008 10:26 Ondřej Kuda | skóre: 27 | blog: obcasny_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Biologický software pro Linux
    Ja jsem nedavno narazil na generator heatmap http://bioinformatics.ubc.ca/matrix2png/
    12.11.2008 16:25 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Biologický software pro Linux
    Na zobrazeni map pouzivam zimg, ktery umi spoustu vstupnich maticovych formatu, viz http://zimg.sourceforge.net.
    12.11.2008 11:36 Dawix | skóre: 2 | blog: biokzvasty | ČB a Linz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Biologický software pro Linux
    V prvé řadě chci podotknout, že článek je velmi pěkný. Chtel jsem neco podobneho napsat do blogu ale ted uz to neni treba :-) Článek se mi moc líbí.

    Jen možna jedna věc (já vim, jsem hnidopich) ale program ARB nepracuje s jedním druhem DNA, ale s rRNA (ribosomarni RNA) a jejima databázema. Používá se to třeba pro fylogenetické studie (viz nedavne zjisteni ze Archebakterie jsou pribuznejsi s Eukaryotou a tedy i lidmi vic nez s Prokaryotou). Ale samozrejme je mozna prace i s DNA sekvencemi, nicmeně ne již ve spolupraci s databazi (na to je lepsi pouzit software od NCBI a jejich databaze).

    Pokud jde ale o analyzovani sekvenci (hledani palindromu, tvorba sekundarnich struktur proteinu a tak) nepotkal jsem nic lepsiho, nez ARB.

    Diky za clanek
    Thats not a bug its a feature :-)
    14.11.2008 14:05 Mr Shaman
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Biologický software pro Linux
    Taky bych chtěl poděkovat autorovi za kvalitně napsaný článek. Netušil jsem, že linux nabízí tolik softwaru tohoto druhu. Během příštího týdne si ty balíčky nainstaluju a pohrabu se v tom... Příští rok mě čeká bakalářka a určite by se tady dalo ze spousty věcí čerpat a spoustu věcí se pokusit vylepšit.

    Každopádně jsem se chtěl zeptat, co všechno ARB tak ve zkratce umí? Loni jsem do matlabu naprogramoval skript, který mi přečte DNA, provede transkripci a následnou translaci, vyhodí mi teda primární strukturu bílkovin. Ale předpokládám, že toto umí ten program určitě taky...

    Zajímavější mi spíš přišlo pokusit se přijít na to, jestli neexistují i nějaké zákonitosti, které by se daly zadat compu, jak se utváří sekundární a terciální struktura, popřípadě k tomu přidat, aby udělal grafický model molekuly.

    Sekundární by podle mě nemusela být zas tak obtížná, teda aspoň myslím, přesně teď nevím, kdy se vytváří alfa-helix a kdy skládaný list, ale to se dá vše najít v molekulární biologii.

    No teď toho asi moc nevymslím, příštívtýden omrknu ten software a uvidím sam, co umí a co neumí...

    14.11.2008 19:15 Dawix | skóre: 2 | blog: biokzvasty | ČB a Linz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Biologický software pro Linux
    Pokud jde ARB tak ten byl puvodne vytvoren pro praci s rRNA -> takze umi perfektni fylogeneticky "stromecky". Pak taky napriklad zvlada 2D vizualizci nukleovych kyselin. Asi nejlepsi bude tento tutorial http://www.mm.helsinki.fi/users/GJURGENS/Arb/ARB_tutorial.htm

    Pokud jde o tvoreni sekundarnich a tercialnich struktur, zni to zajimave, ale nebude to lehky. Zakonitosti je tolik az to neni hezky (mam ale dojem ze nejake programy uz na tohle existuji, bohuzel ale ted nevim jake, ale pokusim se zjistit) Pristi rok v breznu me ceka 14 kurz vypocetni chemie se zamerenim na Unix, takze se planuju podelit o zkusenosti s vizualizaci molekul a molekularni dynamikou tady na ABcku v blogu.

    Jinak pokud clovek umi s Matlabem, da se tam udelat temer vsechno. Pak doporucuju Debian a jeho mrtě baliku. Ja osobne ale nejvic pouzivam http://www.ncbi.nlm.nih.gov/ a na proteiny http://www.expasy.org/
    Thats not a bug its a feature :-)
    MaT avatar 17.11.2008 18:28 MaT | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Biologický software pro Linux

    Určovat ze sekvence aminokyselin něco víc než primární strukturu není nic jednoduchého, jestli vás to téma zajímá, doporučuji třeba knihu Introduction to Protein Structure.

    A to je prosím jen "introduction". :-) Jinak proč myslíte, že existují projekty jako Folding@home?

    Open source software for open minded people. :-)
    5.12.2008 01:02 Fantomas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Biologický software pro Linux

    Softwary na odhadování sekundární a případně terciární struktury jsou, ale není to žádná matematika, ale multiple sequence alignment na podobném principu, jako třeba BLAST, kdy se vyhledávaj (a doplňujou) části primární sekvence, které jsou v proteinech, jejichž strukturu už někdo vyřešil. Jinak ze samotného exonu se naprosto nedá vypočítat struktura, protože v něm nejsou zapsány posttranslační modifikace, navíc těch volných úhlů, ať už rotačních, nebo torzních je jak na -CO=NH- kostře, tak na postranních řetězcích tolik, že se z toho nedá udělat ani návrh, natož rozumná struktura.

    Když chceš strukturu, je potřeba exprese a buď krystalografie, nebo NMR, tahle snadno to nejde...

    Nuphar avatar 16.11.2008 21:07 Nuphar | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Biologický software pro Linux
    Díky. A já měl za to, že to je pro práci s rDNA. :) Mimochodem, neznáte nějaký způsob jak to bezbolestně nainstalovat do RPM distribuce? O balíčku na originálních stránkách mám pocit, že ten jeho instalační proces je hodně divně, jsou nějaké kloudné repozitáře pro DEB, ale pro RPM nic... Řešil jsem to překladem alienem, ale nějak to není ono...
    Já to nepoužívám, jen jsem to párkrát instaloval do openSUSE (a pěkně si zanadával)...
    Per aspera, Asparagus et Aspergillus ad a/Astra!
    12.11.2008 11:47 jedd
    Rozbalit Rozbalit vše Reference
    na reference jsem si oblíbil JabRef (pracuje s bibtextem). Pro sbírání referencí jde hezky využít ve firefoxu například Zotero a pak to exportovat do bibtextu, či ve článku zmiňovaný scholar.google, nebo přímo v Jabrefu integrovane prohledávače databází jako je medline, jstor, citeseer atd... K jabrefu existuje i hezky plugin, který vkládá reference přímo do openoffic, odkaz na nej je na strankach Jabref- http://jabref.sourceforge.net/index.php ... tak se to třeba někomu bude hodit ;)
    Mr. avatar 12.11.2008 11:58 Mr. | skóre: 6 | blog: mr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Biologický software pro Linux
    Nebude někdo uvažovat o pokračování, případně rozvinutí? Docela by se mi líbilo, kdyby se tu postupně objevilo pár dalších článků na téma chemie, biochmemie, případně dalších. Čas od času pracuji také na hplc a i v této oblasti bych se rád něco dozvěděl.
    Ne, už zase?
    13.11.2008 07:23 Peter Siska
    Rozbalit Rozbalit vše Elektronicky kluc na urcovanie
    Este by ma zaujimalo ci niekto neviem o sw, ktory by sluzil ako databaza rastlin (aj cudzokrajnych) a umoznoval dopatrat sa k spravnemu druhu rastliny na zaklade jej znakov. Ano cize ide mi aj o elektronicky kluc na urcovanie. Vedel by niekto aspon nasmerovat? Vdaka a pekny den
    17.11.2008 18:15 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Elektronicky kluc na urcovanie
    Žádná taková databáze, která by bylo použitelná, pro naše ani cizí rostliny neexistuje.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    Nuphar avatar 16.11.2008 21:02 Nuphar | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Biologický software pro Linux
    Tak o tom nevím, ale s pár kamarády jsme si říkali, že bychom se hecli a napsali to (už jsme o tom také uvažovali - že by to bylo fajn). :-D Ale nějak se obávám, že to hned tak nebude...
    Per aspera, Asparagus et Aspergillus ad a/Astra!
    17.11.2008 02:20 fyzik
    Rozbalit Rozbalit vše univerzalni C++ framework ROOT
    Prevazne ve fyzice, ale i vselice jinde se hodi GNU/GPL ROOT C++ framework, http://root.cern.ch/root

    ROOT: Executive Summary

    The ROOT system provides a set of OO frameworks with all the functionality needed to handle and analyse large amounts of data in a very efficient way. Having the data defined as a set of objects, specialised storage methods are used to get direct access to the separate attributes of the selected objects, without having to touch the bulk of the data. Included are histograming methods in 1, 2 and 3 dimensions, curve fitting, function evaluation, minimisation, graphics and visualization classes to allow the easy setup of an analysis system that can query and process the data interactively or in batch mode.

    Thanks to the builtin CINT C++ interpreter the command language, the scripting, or macro, language and the programming language are all C++. The interpreter allows for fast prototyping of the macros since it removes the time consuming compile/link cycle. It also provides a good environment to learn C++. If more performance is needed the interactively developed macros can be compiled using a C++ compiler.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.