abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 5
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 32
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 805 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Jak na animované LILO

    8. 12. 2004 | Petr Krčmář | Tipy a triky | 18842×

    Bootovací obrazovka je místo pro vaši kreativitu. Rozhýbejte své LILO!

    Mám obecně raději jednoduché a účelné věci. Když se něco moc hýbe a bliká, většinou to používám jen nerad. Tohle je ovšem výjimka potvrzující pravidlo. Rozhýbejte své LILO!

    Možná už řada z vás používá Grub nebo jiný zavaděč. Pokud byste ale rádi používali dál své oblíbené LILO, ale rádi byste ho nějak ozvláštnili, můžete zkusit (jako já) animované bootovací obrazovky.

    Bootovací obrazovka SUSE

    K čemu je to dobré? A proč by vlastně všechno mělo být k něčemu dobré. Tohle je dostatečná blbůstka na to, aby to bylo zajímavé samo o sobě. Tak.

    LILO už poměrně dlouho umí místo klasického textu při startu nabídnout hezký obrázek s grafickou volbou. Na tom není nic zvláštního a používá to snad každá klikací distribuce. U SUSE šli ale ještě dál a opatchovali zavaděč tak, aby uměl obrazovku i rozhýbat. A nejen to.

    Postup, který zde uvedu, jsem zkoušel úspěšně na několika počítačích, včetně svých dvou notebooků a desktopu. Nikdy jsem nezaznamenal nejmenší problém, ale přesto: Pracujeme se zavaděčem systému, takže doporučuji udělat si startovací disketu případně mít po ruce záchranné CD.

    Základem je navštívit stránku projektu a omrknout co a jak. Pokud se vám nechce, můžete rovnou stáhnout předvytvořený balíček pro Slackware 8.0 (700KB). Že nemáte Slackware 8.0? Ale to vůbec nevadí. Je to jen obyčejný tarball a my z něj budeme potřebovat jen pár věcí, které si vytáhneme ručně.

    Soubor si někam zkopírujeme a pak jej rozbalíme

    # tar -xzf lilo-22.3.2.51-i586-1.tgz

    Uvnitř najdeme několik adresářů, které samozřejmě korespondují s uspořádáním disku (balíček se běžně rozbaluje do struktury zmíněného Slackware). V podadresáři sbin najdeme nejdůležitější soubor, kterým je samotné lilo. Doporučuji jej zkopírovat do systémového /sbin třeba s názvem anililo, abychom si nepřepsali originální distribuční soubor.

    V dalším adresáři, kterým je usr/share/lilo-bootscreens se nacházejí čtyři soubory. Uvnitř jsou uloženy popisy jednotlivých animovaných obrazovek. Tyto soubory si zkopírujte třeba do /boot.

    Bootovací obrazovka - uvnitř počítače

    Tím jsme "nainstalovali" vše potřebné a můžeme se pustit do konfigurace. Máme dvě možnosti. Buď zeditujeme standardní konfigurační soubor, nebo si uděláme kopii, kterou pak podstrčíme nové verzi LILO. Ovšem to pak musíme každou změnu dělat v obou souborech, což je zbytečné, takže si uděláme zálohu

    # cp /etc/lilo.conf /etc/lilo.conf.old

    Pak editujeme /etc/lilo.conf a připíšeme do něj na začátek pár řádek:

    message = /boot/penguins.boot
    prompt

    První řádek zavede animaci z uvedeného souboru a druhý vynutí její zobrazení (v každém případě se ukáže).

    No a nakonec stačí spustit naše

    # anililo

    A pokud se neobjevila žádná chybová hláška, můžeme vesele rebootovat a kochat se novou startovací nabídkou, kterou nám budou všichni závidět.

    Bootovací obrazovka s tučňáky

    V základní sadě jsou čtyři různé soubory s animacemi:

    xray-green
    Obrazovka založená na velmi efektním pozadí, které tvoří Apple iBook pod rentgenem. Na pozadí se točí větráček a disk, bliká LEDka a běží teploměr s ukazatelem času.
    xray-blue
    Totéž, jen vyvedené v modré barvě.
    penguins
    Obrazovka velmi nápadně připomínající známou hru Pingus. Po zasněžené ploše se prohání několik tučňáků. Ideální pro předvánoční čas.
    breakout
    Když jsem napsal, že LILO umí animace a nejen to, myslel jsem přesně tohle. Breakout je opravdová hra! Po obrazovce lítá míček, který pomocí plošinky odpalujete (prostě klasické cihličky). Ovládá se to pomocí shift a ctrl. Když zmáčknete enter nebo přijdete o poslední míček, začnete bootovat.

    Bootovací obrazovka se hrou Breakout

    Můžete ještě vyzkoušet originální SUSE logo, které bylo dodáváno v distribuci (SUSE 7.3). Bohužel je z neznámých důvodů statické.

    Nic vám ale nebrání udělat si vlastní animace. Postup je popsán na stránce projektu. Není to nic extra těžkého. Pokud vyrobíte něco hezkého, podělte se o odkaz v diskusi.

    Zdrojáky, dokumentaci a další drobnůstky můžete najít v archivu SUSE.

    Děkuji Aničce za odborné SUSE rady a link na archivní FTP.

           

    Hodnocení: 62 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    8.12.2004 01:34 Jarek Šeděnka
    Rozbalit Rozbalit vše to se mi libi :-)
    nemuzou byt problemy pouzit binarku ze Slacku 8 (docela stareho) na novych distrech.? no, jestli se to povede par lidem a napisou sem o tom, tak do toh jdu taky :-)
    4.1.2005 13:09 Milo2@centrum.cz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: to se mi libi :-)
    Dobry den, mam doma nainstalovany Slackware 9.1 a pri instalaci podle navodu se nevyskytly jakekoli problemy. Jedine co me mrzi je fakt, ze je tech temat tak malo. Snad se to do budoucna zlepsi :) Co se ale tice polemiky, zda je to uzitecne nebo ne, muj nazor je: at si kazdy nainstaluje jakoukoli blbustku na pocitac, je to jeho vec a nemuzete mu to vycitat. Jsem rad, ze autor napsal tento clanek, nadchlo me to, a hned jsem si to musel instalovat, fakt, ze je to stare a zname nehraje roli. Ja sam jsem o tom nevedel a jsem autorovy vdecny za napsani clanku, Diky.
    8.12.2004 06:47 Dominator | skóre: 11
    Rozbalit Rozbalit vše LOL na co HRA?
    Animovane je hezke, kdyz je HEZKY sladene. Ale z te hry fakt nemuzu!! :) Copak nekdo bude hrat hru pre nabootovanim do systemu? Nejak v te hre ztracim poitu..
    8.12.2004 10:43 Jozef Vondrak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LOL na co HRA?
    Ja to vidim tak, ze to je predzvest toho, ze se casem v zavadeci nabootuje cely linux ktery se ma nabootovat :-) Potom vsichni uvidi co se ma nabootovat a budou lepe vedet jestli to je to co chteji :-)
    8.12.2004 10:45 Jozef Vondrak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LOL na co HRA?
    Jinak bych to udelal tak, ze nenabootuje dokud neziska spon 1000 bodu. A chybi tam tetris a piskvorky :-)
    8.12.2004 12:05 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LOL na co HRA?
    taky bych tam radsi privital tetris - aspon bych kvuli tomu nemusel bootovat cely pocitac ;-)
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    9.12.2004 08:25 MiG
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LOL na co HRA?
    dobre no.. ale co OpenOffice.org?
    Viliam Púčik avatar 10.12.2004 11:46 Viliam Púčik | skóre: 22 | blog: minimal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LOL na co HRA?
    Ja by som radsej bral ten tetris ;)
    8.12.2004 21:51 S.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LOL na co HRA?
    jo a hned druhe den, svoji praci zrusis, jelikoz te nebude pokazdy pri nabootovani avit hrat na 1000 bodu
    anyone avatar 8.12.2004 07:12 anyone | skóre: 1 | Červený Kostelec
    Rozbalit Rozbalit vše Tučňáci v češtině
    Na http://tucna.wz.cz/navody/alilo/anim_lilo.html je i česká verze loga s tučňákama. Na slackovi 10 i MDK 10 mi animlilo funguje už asi půl roku, takže bych se toho zas tak moc nebál:-)
    8.12.2004 10:03 Jaroslav 'orm' Aster
    Rozbalit Rozbalit vše Lilo a Hurd
    Dobry den, zaujal me prvni screenshot (SuSE) s volbou Debian GNU/Hurd. Kdyz jsem zkousel naposledy Debian GNU/Hurd, tak ho lilo neumelo nabootovat. Uz je to par let. Uz to umi?
    22.1.2006 22:04 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lilo a Hurd
    NO ten záznam v lilu může jen přesměrovávat zavaděč na boot record oddílu, na kterém bude grub, stejně jako je to u windows.
    8.12.2004 10:33 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Jak často bootujete
    [Tradiční kec] Jak často bootujete? A jak často ten boot vidíte? Mohl bych si taky nainstalovat něco, co se bude animovat, když počítač vyhodím, když začne hořet, když mě unesou mimozemšťané, ...
    8.12.2004 11:01 © | skóre: 37 | blog: escaped
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak často bootujete
    Souhlas. Je to naprosto zbytecna picicanda... :-)
    8.12.2004 13:45 undz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak často bootujete
    bootuji asi tak 4 krát za den, přijde mi to normální když má člověk notebook .... ale jo kravina to je :-)
    10.12.2004 14:37 Michal Čihař | skóre: 61 | blog: Bláboly | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak často bootujete
    No zrovna na notebooku mám uptime asi 30 dní, takže mi to normální nepřijde :-)
    10.12.2004 18:30 Dalibor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak často bootujete
    no, ja mam uptime cca 40 dni na desktopu, ale bohuzel mam Windows :)) lol, takze si to lilo moc neuziju :)
    15.12.2004 17:13 ziizii
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak často bootujete
    jj, asi ho hodně využíváš jako notebook :)
    8.12.2004 20:28 Michal Kubeček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak často bootujete
    Většinou jednou denně. Obvykle buď půl minuty poté, co vylezu z postele, nebo půl minuty poté, co přijdu domů (když musím hned ráno vyrazit pryč). Boot nevidím, protože v obou případech mám typicky hned po zapnutí počítače namířeno do koupelny.

    Jsou i výjimky, jako nedávno, když jsem kvůli vadné paměti měl kernel panic asi tak jednou za hodinu. Jenže to by animované LILO mému duševnímu rozpoložení nepomohlo, spíš naopak...
    8.12.2004 10:49 doubleZ | skóre: 24 | blog: smazano
    Rozbalit Rozbalit vše pekny
    ale je to hezky ;))) ja preci jen jednou za cas bootuji, ale asi az to udelam, budu liny provest reboot, protoze se mi prerusi hudba atd.. ;)))
    8.12.2004 11:17 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše hmm
    Zdravim

    Neni to tak dlouho co jsem tohle uz nekde cetl, ale to je jedno.

    Je to moc hezke, ale proste k nicemu. Ja teda nemam na disku ani dva linuxy, ani GNU/Hurd, natoz nejaky wokna. Takze mym cilem je aby lilo co nejdriv zmizelo (mam tam timeout 3sec kdyz chci zvolit jiny jadro) a hned to bootovalo. A kvuli 3 sekundam tam davat takovouhle vec? no nevim.

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    8.12.2004 12:06 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: hmm
    Protoze ty to nepotrebujes, neni duvod to zavrhovat. Ja mam na pocitaci windowsy na hry a asi budu mit dve ruzne distribuce. Takze tam menu potrebuji. A tohle je jen takova hezka blbinka.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    8.12.2004 16:35 Petr Bilek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: hmm
    To neni jenom blbinka, má to i výchovný účel. Když někdo kdo nezná Linux tohle uvidí při startu na mém počítači, určitě se bude o Linux zajímat víc, než když tam naběhne ošklivá černá obrazovka s boot: :-)
    8.12.2004 16:52 Voodoo-cz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: hmm
    Svatou pravdu rikas.
    8.12.2004 20:50 Petr Jakubec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: hmm
    mmmnnnesmysl! ja jsem napriklad utekl od w98 prave protoze mi neposkytovaly poradnou "prikazovou radku"

    neverim ze vetsina lidi uvita tyto infantilni blbosti. je to plytvani energii.

    PS: ale kdyz myslite...
    9.12.2004 07:57 Tomáš Šimek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: hmm
    To by ses divil!
    10.12.2004 09:39 BoodOk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: hmm
    A proto bylo nejvetsim hitem v W98 akvarium.
    9.12.2004 11:36 Petr Aubrecht
    Rozbalit Rozbalit vše Re: hmm
    I ja se pridam, podporuje to rozsirovani Linuxu. Proc treba Widle 95 jsou tak strasne hrdy, ze umi shutdown za tri vteriny? Nerozhoduje kvalita produktu, ale jestli se to uzivatelum libi. Default cerveny menu LILO z Debiana nikoho nepritahne, tak jsem taky zvolil grafiku a vypada to dobre (dokonce lip nez boot W2k :-)).

    Zaplatpanbuh se tomu mistni ctenari jenom smeji.
    8.12.2004 20:16 rini17
    Rozbalit Rozbalit vše Uz sa tesim...
    ... az bude LILO podporovat TCP/IP a X protokol, aby clovek nemusel dvihat zadok a mohol zvolit jadro po sieti. Minimalne podpora IR dialkoveho ovladania by bodla. Najviac cool by bolo asi ovladanie hlasom.

    Je to fakt na dobrej ceste. Napriklad nedavno niekoho napadlo do bootloadera pridat kompilator jadra: http://fabrice.bellard.free.fr/tcc/tccboot_readme.html
    8.12.2004 20:34 Michal Kubeček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uz sa tesim...
    LILO mi bylo vždy sympatické tím, že se nesnaží být přehnaně inteligentní, díky čemuž jsem ho dokázal donutit k fungování i za těch nejobskurnějších podmínek. Naopak o GRUBu, který se snaží být chytřejší, to říci nemohu. Featury, které zmiňujete, vypadají sice zajímavě a užitečně, ale bojím se, že by měly negativní vliv na tuto základní a (pro mne) užitečnou vlastnost loaderu. Takže bych dal přednost tomu, kdyby se implementovaly do nějakého nezávislého forku...
    8.12.2004 20:44 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uz sa tesim...
    Asi tak. Moje požadavky na LILO jsou umožnit mi výběr systému a nabootovat ho. To plní bez problémů a se snadnou konfigurací. Když někdo výše jmenované hračky shledává užitečnými (jakože mohou být), tak mu za to GRUB asi stojí, kdo je nechce a nepotřebuje (já) tak ne.
    Copak toho není dost?
    Pavel Čejka avatar 8.12.2004 23:28 Pavel Čejka | skóre: 28 | blog: tosinezaslouzijmeno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uz sa tesim...
    Hmmm, já jsem se neobtěžoval řešit ani grafiku ve framebufferu, natož nějakou hru. Timeout jsem nastavil na 2s, viz výše - občas chci nové jádro jen zkusit než ho zvolím definitivně. Hra mi přijde jako úchylárna, ale proti gustu žádný dišputát :-)) (Říká se to, ale napsané to vypadá strašně :-))

    Ačkoliv jak se nám množí všelijaké splashscreeny ... to mi připomíná časy osmibitů, kde velkým uměním bylo zplodit alespoň animaci při nahrávání z pásky, kdy byl CPU už tak vytížen skoro maximálně.
    9.12.2004 07:39 Jindřich 'GoldenShit' Plešinger | skóre: 16 | blog: Nevěřící | Dolní Bousov
    Rozbalit Rozbalit vše Asi vas nechapu
    Autor clanku nejspise chtel informovat, sice starsi novinkou, ze graficke, ci animovale lilo boot neni proglem. Proste jde vsechno. Podle me je uctyhodne, ze se najde clovek, ktery napise jakykoli clanek, ktery ma hlavu a patu a ostatni uzivatele informuje, ze proste neco jde. Ja sam asi nejsem schopen napsat neco konkretniho a asi proto si netroufam autora hanet. Preso animovane lilo namusi byt zase spatne. Hele toci se ti ventilator. Me ovsem staci graficke lilo vytvorene podle dokumentace onoho programu. No co, asi jsme Cesi, a kolem blbosti se jako zvdy udela plno kravalu.

    www.xplesa.wz.cz
    LINUKS = Lidová Nacionálně Ultralevicová Komunistická Strana
    10.12.2004 19:30 xobot | skóre: 13
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uz sa tesim...
    "výše jmenované hračky" sa tykaju LILA, ak si si nevsimol. Kto chce funkcnost ma grub. Ked si pridas dalsi disk, pomenis particie, ci zle nastavis nove jadro do lilo.conf mozes hrat stenu do zblbnutia, no moc ti to nepomoze. Z grubom mas prikazovu riadku, bootojes si co chces (disk,siet), vyhladavas subory,.... a ostatne hracky.

    ale nech si kazdy pouziva co chce, rozmyslat zacne az ked sa popali.

    9.12.2004 10:40 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uz sa tesim...
    Užitečná featury bootloaderu podle mne jsou, že nemá problémy s adresováním jader, jsou-li na několika particích, a nemusí se při změně konfigurace spouštět se správnou particí namountovanou do správného místa, že umožňuje vybrat jádro na disku interaktivně při bootu.
    10.12.2004 16:43 Jan Kundrát (jkt) | skóre: 27 | blog: jkt | Praha - Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uz sa tesim...
    mluvis o grubu?
    nemo avatar 11.12.2004 22:05 nemo | skóre: 12 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Nefunguje to.
    Tak jsem to zkoušel, ale nefunguje mi to. Když nakonec zadám anililo, sice se zatváří, že něco udělal, zároveň však nahlásí varování - něco jako že hdb není první disk. Pokud zase pro změnu zadám pouze lilo, hlásí, že je na něj soubor (ten s tou animací) moc velký. Co s tím? Mám Slackware 10.
    "Laughter is the best tech support!"
    13.12.2004 05:00 mittar
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nefunguje to.
    Musis pouzit lilo z clanku. Pak to funguje.
    13.12.2004 22:21 martas
    Rozbalit Rozbalit vše Nevyslo
    Tak jsem to zkusil, pekne podle navodu a nevyslo to.:) A to jsem se kvuli tomu zbavoval grubu. Za pomoci Linux Rescue (http://innominate.org/projects/rescueCD/) se mi podarilo hodit zpet GRUB. Jenze neslo zavadeni modulu jadra. Ted mi Debianek jede, jen se bojim restartovat. Asi jediny nasledek teto nepovedene taskarice je, ze system ztratil prehled o tom, ktery balicek je nainstalovany a ktery ne.:( Nevite nekdo, jestli jde tato databaze obnovit? Protoze kdyz ted chci odinstalovat napr. OpenOffice, tak je musim nejdrive nainstalovat a to neni vubec dobry..
    5.1.2006 22:44 Jozef Benko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak na animované LILO
    Parada. Mne sa to podarilo (konkretne Gentoo).
    11.3.2007 01:24 Grammaton Cleric
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak na animované LILO
    Taky gentoo, taky povedlo, nadsen - halda :D
    7.8.2007 09:00 mikeek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak na animované LILO
    čao.chtěl jsem poprosit o radu.vše sem udělal podle navodu, ale konzole mi vypisuje pri prikazu anililo chybu " Added hda1 * Fatal: Duplicate label "hda1" " mam slackware 12.0 . nevite co s tim?
    31.8.2007 19:45 ghoull
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak na animované LILO
    Linuxu moc nerozumim... Ale podle chyby cos napsal je mozna problem v tom, ze mas v lilo.conf 2X oddil nazvany "hda1"
    26.2.2008 16:34 pacho
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak na animované LILO
    NO ja som sa pustil do toho.. Mam Backtrack distribuciu... PO nahodeni a uprave lila mi hodi toto...

    ked dam lilo -v

    LILO version 22.8, Copyright (C) 1992-1998 Werner Almesberger Development beyond version 21 Copyright (C) 1999-2006 John Coffman Released 19-Feb-2007 and compiled at 01:09:42 on Jun 10 2007.

    Reading boot sector from /dev/hda Using MENU secondary loader Calling map_insert_data Mapping message file /boot/xray-green.boot Fatal: /boot/xray-green.boot is too big (> 65535 bytes)

    na konci ten FATAL :(

    VIe mi niekto poradit kde je chyba?

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.