abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    dnes 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 695 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Asterisk: VoIP ústředna - 1 (plánování)

    8. 11. 2006 | Ondřej Valoušek | Sítě | 39904×

    V tomto článku si ukážeme, jak postavit svoji vlastní ústřednu vhodnou do menší i střední kanceláře. Ukážeme si, jak připojit telefony, i jak volat do národní sítě. Dotkneme se také profesionálních funkcí této ústředny jako je hlasová schránka či podpora konferencí.

    Úvod

    I v dnešní době počítačových sítí je telefonní spojení věcí životně důležitou, a proto se žádný větší podnik bez telefonní ústředny neobejde a nelze očekávat, že by se bez ní v nejbližší době obešel.

    Ne každý je ovšem schopen si pořídit Cisco Call Manager v ceně pár set tisíc korun nebo jiná (stejně drahá) komerční řešení.

    Naštěstí se není čeho bát a pro každého schopnějšího "linuxáka" je tu i další alternativa - postavit spolehlivou ústřednu na tom, co už dobře ovládá - na Linuxu

    1. Požadavky

    Co požadujeme od ústředny pro středně velký podnik?

    • Aby se k ní dalo připojit požadované množství telefonů, které si mohou mezi sebou volat na základě nějakého číslovacího plánu.
    • Abychom se po vytočení daného prefixu (tzv. provolby) mohli dostat na národní či mezinárodní linky a mohli tak volat i mimo rozsah telefonů k ústředně přímo připojených.
    • Podporu faxů.
    • Podpora starších analogových či ISDN telefonů, které chceme zachovat.
    • Nezřídka požadujeme i speciální služby jako konfigurovatelnou hlasovou schránku a v případě podnikové ústředny i podporu konferencí.
    • Podpora standardů a snadná možnost rozšíření případně upgrade firmwaru (softwaru) pro podporu nových nastupujících technologií jako videokonference nebo širokopásmová telefonie.
    • Od ústředny v každém případě požadujeme naprostou stabilitu a funkčnost za každých podmínek. Ústředna musí pokojně stát někde v koutku a fungovat bez jakéhokoli zásahu či pozornosti.

    2. Proč právě Asterisk

    • Velmi úspěšná OSS ústředna s velmi širokou uživatelskou základnou, která se dá pořídit za zlomkovou cenu.
    • Fórum i komerční podpora jsou k dispozici.
    • Plně VoIP řešení, které vám ušetří nutnost dvojí kabeláže - jednu pro počítače a druhou pro telefony.
    • Magie specializovaných ústředen odpadá - Asterisk PBX je úplně normální počítač s Linuxem.
    • Plně kompatibilní s většinou protokolů pro VoIP (SIP, H.323, Cisco Skinny, IAX,...).

    Poznámka: Podpora Skypu by jistě byla velmi atraktivní, bohužel je Skype uzavřený protokol a jako takový nemůže být podporován žádným otevřeným softwarem - tedy ani Asteriskem. Pokud Skype opravdu chcete zprovoznit s Asteriskem, tak to sice jde, ale není to žádné elegantní řešení.

    Stavíme telefonní síť

    Co budeme potřebovat?

    1. Ústředna

    Tedy především budeme potřebovat nějaké to "železo". Při výběru hardwaru do značné míry záleží na tom, co všechno budeme od ústředny chtít. Bohužel neexistuje žádná univerzální rada, jaké PC pořídit. Je zde ale pár dobrých doporučení:

    1. Pokud budete potřebovat vaši ústřednu obohatit o některé ryze telefonní vstupy a výstupy (pro analogové nebo ISDN linky), bude třeba zakoupit rozšiřující karty a to nejlépe od hlavního sponzora Asterisku - společnosti Digium. V tomto případě je třeba obstarat rozumně výkonný stroj (rozuměj alespoň stroj mladší 2 let).

    2. Konfigurace samozřejmě závisí i na počtu uživatelů, kteří budou ústřednu používat. Pokud nebudete instalovat žádné telefonní karty, dá se očekávat, že provoz pro 30 - 50 uživatelů zvládne i nějaký starší stroj, který máte volný. Ať už si ale pořídíte stroj jakýkoli, je dobré jej obětovat jen Asterisku (a na virtuální mašinu rovnou zapomeňte) - nezapomeňte, software musí zvládat požadavky v reálném čase a jakékoli zdržení se nemilosrdně projeví v kvalitě služby.

    Příklad: Pro firmu s 30 zaměstnanci jsem zakoupil Dell PE830 s 1GB RAM, v ústředně mám 1× Digium TDM400 se čtyřmi analogovými linkami a 1× Digium TE210P se dvěma linkami ISDN PRI a nemám nejmenší problém.

    Software:

    Asterisk si rozumí prakticky s jakýmkoli Linuxem - nicméně pokud jste líní (jako občas já), tak nejméně problémů budete mít s Red Hatem (doporučil bych RHEL 4.0 WS). Máte-li k dispozici zdrojové kódy k jádru a kompilátor, máte vyhráno. Asterisk poběží na 32bitových i 64bitových strojích nativně a bez problémů.

    Samotný software Asterisk stáhneme na stránkách projektu. Pokud budete instalovat telefonní karty, nezapomeňte též stáhnout zaptel ovladače a libpri - budete je potřebovat. Instalace (v pořadí libpri, zaptel a nakonec asterisk) probíhá klasicky kombinací:

    make
    make install

    Pokud provádíte novou instalaci Asterisku, doporučuji také nainstalovat příklady konfigurace a instalujete-li na Red Hat, také startovací skript:

    make samples
    make config

    V druhém dílu tohoto seriálu si popíšeme detailněji, jak Asterisk nakonfigurovat, a ukážeme si též příklady číslovacího plánu. Vyčerpávající popis instalace a konfigurace Asterisku je pak k nahlédnutí ve skvělé knize Asterisk - The Future of Telephony, kterou bych doporučil k pročtení každému, kdo to s Asteriskem myslí vážně.

    2. Telefonní síť

    Jak už jsem říkal v úvodu - používáme standardní Ethernet síť, která je sdílená s počítači. Zde tedy nenarazíme na nic zvláštního - pár zásad však platí:

    • VoIP je dobré provozovat po zvláštní VLAN a nebo alespoň subnetu.
    • Pro dobrou kvalitu hlasu je zásadní kvalita sítě a přepínačů. Pokud je váš páteřní přepínač přetížen a zpožďuje či ztrácí pakety, velmi rychle to poznáte na kvalitě hovorů.

    3. Telefony

    Jakýkoli VoIP telefon podporující výše uvedené standardy vyhoví. Osobně bych, pro skvělý poměr cena/výkon, doporučil Grandstream GXP-2000.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Pavel Vymetálek avatar 8.11.2006 06:58 Pavel Vymetálek | skóre: 15 | Náchod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 1 (plánování)
    Díky za pěkný úvod. Rád bych zprovoznil domácí ústředničku pro dva VoIP telefony a jednu odchozí/příchozí linku VoIP od Fayn. Moc se těším na pokračování seriálu.
    27.1.2023 09:30 baccaratcommunity
    Rozbalit Rozbalit vše baccaratcommunity
    I am very impressed with your writing baccaratcommunity I couldn't think of this, but it's amazing! I wrote several posts similar to this one, but please come and see!
    8.11.2006 08:50 Mintaka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 1 (plánování)
    Když si představím, kolik by se ušetřilo peněz daňových poplatníků, kdyby se podobná řešení nasazovala ve státní správě...

    Díky za pěkný článek. Těším se na další díly.
    8.11.2006 21:52 peartown
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 1 (plánování)

    Na Mestkem urade Domazlice ji maji...zhruba od leta. Asi jsou prvni v CR.

    14.11.2006 23:48 rsaf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 1 (plánování)
    v Domazlicich nejsou jedini.

    ZS Paskov - Asterisk s ISDN kartou "zivi" stavajici ISDN ustrednu, krom toho jsou k nemu pripojene nejake IP telefony (resp. ATA - v budovach, kde predtim byla separatni linka od telecomu), odchozi i prichozi volani jde rovnez pres Internet. Je to v provozu od zari tohoto roku, prozatim bych rekl ze ze strany uzivatelu spokojenost.

    Co se tyce nakladu, neni to zase tak slavne - Rozumne IP telefony (Linksys, grandstream, cisco...) jsou relativne drahe (rozhodne oproti obycejnym analogovym), k telefonum vede prilis dratu coz casto vadi na stole (byva to napajeni + etnernet ze switche + ethernet do PC - tri pomerne hrube draty misto jednoho tenkeho telefonniho). Zajimave to zacina podle me byt az v okamziku, kdy to umozni pripojit vzdalene lokality, ktere by jinak volaly pres Telecom a rovnez kdyz se veskera volani posilaji pres internet a zrusi se o2 pausaly.

    Mam vicero funkcnich konkretnich reseni, prozatim s asteriskem i PCI kartami pro asterisk co se tyce spolehlivosti... spokojenost, naopak s IP telefony velke zklamani a asi bych doporucil (sorry za reklamu...) - IP telefony grandstream BudgeTone (celkem funguji, jsou levne, nic moc funkce) - IP Telefon Grandstream GXP-2000 - vyborny telefon, ma i "svetylka", ktera by mela jit asteriskem ovladat (jako u digitalnich telefonu klasickych ustreden - svetylka prozatim nebyl cas otestovat...) - IP telefony LinkSYS (pekne vybavene ale uz nejsou nejlevnejsi) - VoIP brany LinkSYS (byvala sipura - vyborna zarizeni s hromadou funkci)

    Naopak tragicke zkusenosti jednoduse receno se vsim, v cem je Centrality chipset (takove ty Welly, asusy, interbelly a ruzne dalsi noname) - nerikam ze to nefunguje, na doma asi pouzitelne ale obcas se to sekne, chova se to divne... (coz si pokud jde o bussines nasazeni clovek nemuze dovolit - to vas pak chcou sezrat)
    16.11.2006 01:52 Dan Ohnesorg | skóre: 29 | blog: Danuv patentovy blog | Rudná u Prahy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 1 (plánování)
    Svetylka na GXP2000 funguji.

    V zasade idealni telefon neexistuje, byl by to krizenec GXP2000 a SPA 942. GXP ma slabsi kvalitu zvuku, hlavne pri hlasitem telefonu a stve me tim, ze dost hreje, takze ma horke sluchatko. SPA 942 ma skvely zvuk, skvela tlacitka, ale hruza je nepodsvetleny displej.
    I'm an Igor, thur. We don't athk quethtionth. Really? Why not? I don't know, thur. I didn't athk. TP -- Making Money
    16.11.2006 21:56 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 1 (plánování)
    Nevim, jakou mate L2 topologii, ale neuvazovali jste o switchi s podporou napajeni po Ethernetu? Vetsina IP telefonu se umi zivit z Ethernetu. A navic casto mivaji dva ethernetove porty, ktere switchuji (vhodne pro seriove pripojeni PC).
    9.11.2006 20:58 pingu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 1 (plánování)
    jo, sice se ušetří na hovorném, ale při větším počtu současných hovorů vás příjde udržba sítě na pěkný balík...:-/
    8.11.2006 09:00 bman | skóre: 22 | blog: dristy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 1 (plánování)
    :%s/Plně kompatibilní se většinou protokolů pro VoIP (SIP, H.263, Cisco Skinny, IAX,...)./Plně kompatibilní se většinou protokolů pro VoIP (SIP, H.323, Cisco Skinny, IAX,...)./
    xxx avatar 8.11.2006 09:08 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 1 (plánování)
    Ehm? Není v té opravené větě stejná chyba jako v původní?
    Please rise for the Futurama theme song.
    8.11.2006 09:22 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 1 (plánování)
    Dík, opraveno.
    8.11.2006 09:35 bman | skóre: 22 | blog: dristy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 1 (plánování)
    no ale ja som myslel H.263 (co je video kodek) -> H.323 (co je VoIP protokol), gramaticke chyby ak tam boli, nie su podstatne :-)
    8.11.2006 09:48 Ondar | skóre: 25 | blog: Linux_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 1 (plánování)
    Jo, mate pravdu, melo tam byt H.323. Dik za opravu. Ondrej
    8.11.2006 19:41 Dlouhan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 1 (plánování)
    Ja bych se tedy slovo "kompatibilni" bal pouzit. Natoz "plne kompatibilni".
    8.11.2006 09:51 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 1 (plánování)
    OK :-)
    8.11.2006 10:10 tim kutil taylor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 1 (plánování)
    tak s/se většinou/s většinou/
    8.11.2006 11:43 jdobry
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 1 (plánování)
    Asterisk se da dokonce rozbehat v nekrerych routerech s Openwrt softwarem. A dokonce to i funguje. Bohuzel procesor dokaze utahnout pouze nekolik hovoru najednou pokud se nemusi provadet transformace kodeku. Pokud se musi v asterisku menit kodek, tak tento HW zvladne pouze jeden hovor s vytizenim procesoru 80-90% (konverze h722 na GSM). Na firemni nasazeni to neni, ale domu, kde je jeden nebo telefony to muze stacit a spotreba elektriny je radove jinde. vyzkouseno na ASUS-G500Deluxe
    8.11.2006 15:02 stano
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 1 (plánování)
    To je velmi zaujimavy postreh. Nechcel by si o tom napisat viac? Dik

    PS: OpenWrt pouzivam na Netgear WGT634U. V poslednej dobe som sa zacal zaujimat o vyvoj FreeWrt.
    8.11.2006 16:23 jdobry
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 1 (plánování)
    staci to normalne intalovat pomoci ipkg (je to v repository balicku). Konfigurace se od normalniho serveru nelisi. Jedine s cim jsem mel problem bylo malo mista na flash. Pokud je tam Asterisk nic dalsiho se tam neda nacpat. Takze jsem ho mel naistalovany na USB klicence. Jediny co neslo byla hlasova schranka a hlavne jeji posilani emailem.
    8.11.2006 16:00 Jan Vodolan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 1 (plánování)
    Dobrý den, mohl byste v některém z příštích dílů detailně rozebrat otázku náročnosti na hardware? Zamýšlím udělat domovní ústřednu na Via Epia platformě (cena, spotřeba, hluk ((-:) a nerad bych byl překvapen. Nějakou jednoduchou tabulku (počet linek, protokol, převod protokolu, ...). Díky. W
    8.11.2006 17:27 Ondar | skóre: 25 | blog: Linux_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 1 (plánování)
    Na to asi nebude místo - a kromě toho nejsem úplně nejpovolanější do toho mluvit - doporučuji knihu Asterisk-TFOT tam je to rozebráno do detailů. Nicméně (jak už jsem v článku nastínil) pokud nepotřebujete Digium desky (produkují hodně interruptů) pak bych řekl, že to i ta Epia deska zvládne v pohodě - zvlášť pak ty poslední řady Via Epia CNxxxx.
    8.11.2006 19:58 bman | skóre: 22 | blog: dristy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 1 (plánování)
    ja som sa isty cas s asteriskom dost seriozne hral a co sa tyka HW narocnosti napr. na epia doskach (konkeretne toto bol nejaky cinsky klon ale mal tam C3 na 800MHz) tak s 256MB RAM to zvladalo obsluzit 200-300 tel. klapiek, mozno aj viac. klapiek, myslim telefonov pripojenych na asteriska, nie naraz volajucich. samozrejme bez akeholkolvek transkodovania kodekov (a idealne s RTP priamo medzi telefonmi). odkazove schranky a MeetMe konferencie sa tam tiez nejak extremne nevyuzivali, ale ako ano, tak s G.711 alaw kodekom. a co sa tyka openwrt tak pokial to nerobi transkodovanie (co urcite nerobi lebo by to nestihal) videl by som to kludne aj na 10 a viac telefonov (pocitam maximalnu zataz v jednom okamihu okolo 10% z celkoveho poctu pripojenych telefonov).

    no a co sa tyka seriozneho nasadenia v enterprise zalezitostiach, design asterisku je postaveny dost nahlavu, takze podla mna to ostane max v rozmedzi pobockovej ustredne (i ked je to digiumom aj tak deklarovane) :)
    8.11.2006 22:52 pj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 1 (plánování)
    v kombinaci Asterisk+SER (SIP express router) bych se nebal. SER pro rychly spojovani hovoru a Asterisk jako pstn/voip gateway a doplnkovy sluzby jako IVR, konference, voicemail....

    > no a co sa tyka seriozneho nasadenia v enterprise zalezitostiach, design asterisku je postaveny dost nahlavu, takze podla mna to ostane max v rozmedzi pobockovej ustredne (i ked je to digiumom aj tak deklarovane) :)
    9.11.2006 10:22 mihau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 1 (plánování)
    DD, rad bych poexperimentoval prozatim s jednou voip linkou pouzivanou hlavne pro odchozi provoz pripojenou misto analogove externi linky do analogove ustredny. Netusite nekdo, zda je k tomu nutna ta karta od Digium, nebo se to da resit i nejakym voice modemem?

    Diky
    9.11.2006 11:11 Jan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 1 (plánování)
    primo na www.asterisk.org se pise, ze : http://www.malabs.com/product.asp?product_sku=56926&item_no=FM%2DINL92SW&show=b&pass=&shopid=
    9.11.2006 11:24 mihau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 1 (plánování)
    uz jsem se taky neco docetl. mam tu nejake stare dobre kousky ale asi to nebude tak jednoduche (modem musi mit full dulex).
    9.11.2006 16:02 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 1 (plánování)
    Zdravím. Doporučili byste mi Grandstream GXP-2000 nebo Interbell IB-302 SIP? Oba přístroje mají velmi podobné parametry, ale nepodařilo se mi zjistit, jestli jeden z nich (nebo oba) podporují SIP 2.0 (jestli je to tedy vůbec nutné mít).
    14.11.2006 15:22 xxmarv
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 1 (plánování)
    Nejdulezitejsi je aby podporoval i IAX2.
    9.11.2006 16:16 Ivanhoej | skóre: 26 | blog: ss2_Debian | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 1 (plánování)
    nicméně pokud jste líní (jako občas já), tak nejméně problémů budete mít s Red Hatem (doporučil bych RHEL 4.0 WS).

    Pekny clanok az na tuto vetu a este jednu, nechapem preco by to malo byt na RH jednoduchsie ako na inych distrach. Len namatkou som pozrel Debian, Gentoo i Archlinux maju balicky pre Asterisk. Debian Sarge ma v backporte poslednu verziu.

    Ja si myslim ze by som mal s RH najvacsie problemy lebo ho(zu nastastie) nepouzivam :).

    Ta veta mi tam proste nepasuje.
    *** Jabber (XMPP): fogo@jabber.cz ***
    9.11.2006 17:24 tomas kouba | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Je ústředna vůbec zapotřebí
    Zdravím,

    pokud se použije kvalitní IP telefon a nepotřebujete např. služby záznamníku, tak mám pocit, že IP ústředna není zapotřebí. IP telefony si mohou volat navzájem a ven, do analogové telefonní sítě, se stejně musí volat přes nějakou bránu/providera, třeba Fayn a na to také ústředna není zapotřebí. Pletu se?
    .. avatar 9.11.2006 23:36 .. | skóre: 4 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Je ústředna vůbec zapotřebí
    A opravdu si chcete zaplacavat linku (a poustet to vsem na ocich) vnitrofiremni provoz?
    9.11.2006 23:46 tomas kouba | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Je ústředna vůbec zapotřebí
    Proč by vnitrofiremní provoz měl jít do Internetu? Domnívám se, že kvalitní IP telefony se dokáží spojit sami bez pomoci jakékoliv ústředny.

    Tomáš
    10.11.2006 01:38 Vladimir.Dvorak at vdsoft dot org
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Je ústředna vůbec zapotřebí
    Pokud se pouzije komunikacni protokol SIP (neuvazuji zatim IAX, ktery neni prilis rozsiren, a H.323 od ktereho se cilevedome upousti), potom konvencni zapis zni:SIP:uzivatel@IP_ADDR. To znamena, ze muzete skutecne volat primo - bez uziti ustredny. Technicky receno: kazdy klient je zaroven serverem, aby bylo mozne na nej volat, takze si binduje soket IP_ADDR:5060.
    10.11.2006 10:20 Ondar | skóre: 25 | blog: Linux_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Je ústředna vůbec zapotřebí
    Přesně tak - můžete samozřejmě volat i přímo bez jakékoli ústředny, ale bušit tam pokaždé IP adresu mi přijde neakceptovatelné (zkuste k tomuhle přinutit normální sekretářku) a navíc si ven snadno nezavoláte - a oni nezavolají vám. S ústřednou to jde o dost lépe.
    10.11.2006 11:36 tomas kouba | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Je ústředna vůbec zapotřebí
    Zdravím,

    domnívám se, že u lepších telefonů je možné použit aliasy, takže IP adresy nemusíte zadávat. Problém je asi jak volat ven do analogové sítě. Zde ústředna opravdu může pomoci.

    Co se týká Asterisku, tak ten má neuvěřitelně drahé analogové karty. Myslím, že by to šlo obejít pomocí analog/VoIP převodníků, které zase tolik nestojí.

    Tomáš
    10.11.2006 16:00 Ondar | skóre: 25 | blog: Linux_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Je ústředna vůbec zapotřebí
    Jistě, můžete užít aliasy - ale zkuste udržovat stejné aliasy u pár desítek telefonů - myslím že vás to brzy přestane bavit. Ad 2. Asterisk žádné analogové karty nemá - je to jen kus softwaru co je zadarmo. Pouze můžete najít analogové karty co si s * rozumějí - a těch je dost (včetně upravených modemů za pár korun)
    10.11.2006 11:39 tomas kouba | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Hledám někoho na instalaci Asterisku
    Zdravím,

    hledám někoho, kdo by mi pomohl v Praze za rozumné peníze rozchodit Asterisk a poradit s HW (telefony, převodníky apod.). Jde o malou síť s 5 vnitřními telefony.

    Další info: thomaes@centrum.cz
    10.11.2006 16:02 Ondar | skóre: 25 | blog: Linux_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hledám někoho na instalaci Asterisku
    Cílem tohoto seriálu je naučit jak si to rozchodit vlastními silami :-)
    12.11.2006 17:45 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše admin
    Nezneužívejte prosím diskuze k podobným účelům. Máte-li nabídku zaměstnání a chcete-li oslovit čtenáře abclinuxu.cz, můžete využít např. abcprace.cz. Díky.
    10.11.2006 22:14 ozu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 1 (plánování)

    Asterix je jiste zajimave reseni pro velmi male skupinky lidi, ci nekomercni subjekty typu FreeNet, ale uvadite-li firmu s 30 lidmi, tak nasazeni Cisco Call manageru Express by bylo na zvazeni, protoze by asi nevychazelo nejak extremne draz.

    Nase firma pred nedavnem resila situaci, kdy jsme se rozhodovali mezi "klasickou" digitalni ustrednou a Cisco resenim. Ted mame dva mesice Cisco a nemuzeme si stezovat. Sprava jednoducha, udrzba temer neni potreba.

    Bylo by mozne udelat nejaky velmi hruby cenovy odhad, na kolik vychazi v clanku zminovane reseni tj. VoIP ustredna zalozena na Asterixu s 30 uzivateli?

    11.11.2006 08:15 ozu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 1 (plánování)
    Chybicka se vloudila. Samozrejme "Asterisk" :o))
    11.11.2006 21:42 Ondar
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 1 (plánování)
    Tak - děkuji za tento komentář, je zcela na místě. Samozřejmě jsme i Call Manager zvažovali, a od Grallu jsem dostal nabídku na řešení za cca 220kKč - samozřejmě samotný Call manager není tak drahý, ale přidáte-li i podporu Voicemailu, PSTN gateway a modul pro konferenční volání, dostanete se na tuto částku (nebo my alespoň ano).

    Za řešení založené na * jsem dal cca 50kKč za Dell + cca po 15000kč za ISDN PRI kartu a 4 portovou TDM kartu pro analogové telefony. Připočtěte 30x GXP-2000 telefon (po cca 1500kč) a dostanete se na cenu zhruba 120.000kč - není to rozhodně zadarmo, ale funguje to. Vůbec nepochybuji o tom, že Cisco CM by zafungoval také, ale

    1. pro mě by to byl blackbox kterému nerozumím, takže bych si na něj musel zaplatit podporu, kdyby se náhodou něco stalo - u * jsem sice strávil dva víkedny studiem manuálu, ale zase přesně vím co jak a proč funguje a co dělat kdyby přestalo (a od té doby co jsem * zprovoznil, tak na něj kouknu taky jen párkrát do měsíce - když chci přidat nějakou funkčnost, jinak to prostě šlape)

    2. Budoucí podpora je nejistá, jsem si jist, že po pár letech by mě Cisco donutil si koupit další verzi s tím, že stará už není podporovaná

    3. I kdyby mi to s Asteriskem nevyšlo a musel koupit komerční řešení, tak jediná ztráta by byla cca 30kKč za karty - počítač i telefony mohu bez problému použít kdekoli.

    4. Kdybych chtěl nějakou nonstandardní funkčnost, tak do Asterisku to mohu při nejhorším dobastlit sám (AGI skripty, Apache, apod). U CCM bych měl prostě smůlu.

    5. Asterisk přeci jen vychází o hodně levněji.

    Tím nezatracuji CCM, chápu, že pro lidi co s ústřednami nechtějí vůbec nic mít a mají nějakou zlatku navíc to může být dobrá volba - pro mě ale ne.

    Ondar
    13.11.2006 20:18 javornik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 1 (plánování)
    Nehlede na to, ze nemusim investovat do drahych VOIP telefonu, ale staci mi A/D prevodnik, kterej sezenete za cca 2-3 stovky, cimz se cena rapidne snizi.
    1.12.2006 20:21 vlastik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 1 (plánování)
    Můžetbe mi prosím sdělit,kde pořídím převodník za vámi sdělené ceny.Dík
    15.11.2006 22:55 Pavel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 1 (plánování)
    Dobrý den, kde se dá sehnat GXP-2000 za 1500,- Kč? Díky Pavel
    11.11.2006 10:11 MaVac | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 1 (plánování)
    No nevím přesně jak je na tom CCM cenově, ale počítám že vyjde na několik desítek Kč. Navíc nevím, jak máte vaši "místní telefonní síť" designovanou, tak se těžko budou počítat nějaké náklady. Pokud by šlo o řešení s VoIP telefony (HW) a VoIP linkou ven, myslím, že musí Asterisk vyjít mnohem mnohem levněji (limitně až na 0,- Kč).
    11.11.2006 10:46 bman | skóre: 22 | blog: dristy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 1 (plánování)
    Takze poznatok z realneho nasadenia + ceny v SKK:

    Stroj P III 1GHz, 256MB RAM, 2x40GB linux sw RAID1: 4000sk (neviem presne odhadnut cenu)
    Spojenie do PSTN cez 2x Billion ISDN BRI karty (2x2 linky => tj. 4 odchodzie linky do PSTN): 2400sk
    Soft je Asterisk@home auto-install cd, nahodi celeho asteriska s GUI klikackou cez WEB (uz sa to vola nejak inak)

    30 SIP telefonov (2000sk x 30 = 60000sk)

    ten stroj sa tam vacsinu casu nudi, average load 0.0 az 0.3

    takze ked to mam porovnat s callmanagerom kde CISCO telefon stoji nad 10000sk (i ked mozno idu pripojit aj ine typy) a samotny callmanager pojde urcite nad 100 000sk... neviem neviem... a flexibilita riesenia s asteriskom je uplne o niecom inom...
    11.11.2006 11:52 ozu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 1 (plánování)
    Diky. Jen pro info Cisco IP telefony se daji poridit i pod 4000 Kc. V pripade, ze by se na Asterisk kupoval novy server, tak je to cenove take nekde uplne jinde (strizlivy odhad je nekde kolem 50000 - 70000 Kc). Co jsem se dival na web, tak PRI karta doporucovana v clanku stoji kolem 1000 USD. Dohromady mi tedy samotny HW vychazi na nejakych 90000 Kc. Cisco 2811 rozsirene o prislusne moduly + licence na 24 uzivatelu vyjde na takovych 130000 - 150000 Kc.

    Tak brutalni rozdil to zase neni. BTW nevim, v cem je flexibilita reseni s Asteriskem o necem jinem. Ja bych to dokonce videl spis naopak..
    11.11.2006 14:27 pj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 1 (plánování)
    staci se podivat na moznosti, jaky nabizi dialplan v asterisku a klikatko v callmanageru, pokud chces s ci$co resenim neco vic nez jen spojeni hovoru mezi dvema ci$co phonama a volani do pstn, budes pekne cvakat, napr. IVR (IPCC express), voicemail (unity), nahravani hovoru (zrejme callrec od zoomu), nemluve o tom, ze porizenim callmanageru ses prakticky zavazal kupovat jen a pouze predrazeny ci$co phony + licence za pripojeni ke callmanageru.

    > Tak brutalni rozdil to zase neni. BTW nevim, v cem je flexibilita reseni s Asteriskem o necem jinem. Ja bych to dokonce videl spis naopak..
    11.11.2006 14:44 pj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 1 (plánování)
    jednoportova E1 pro asterisk stoji zde kolem 17kKc, nebudu zde delat reklamu, jiste si nejaky voip shop najdes sam ;-) btw, jednoportova E1 pro ci$co (VWIC2-1MFT-T1/E1) stoji $1.300,- k tomu prislusny pocet DSP (PVDM2-32) za $1600,-, takze to uz jsme na $2.900 jen za E1 voice interface pro ci$co, stale jeste tvrdis, jak je ci$co vyhodny? ne, ne od ci$ca rozhodne neocekavej nic levneho, ani prilis flexibilniho.

    > Co jsem se dival na web, tak PRI karta doporucovana v clanku stoji kolem 1000 USD
    12.11.2006 21:21 sartori
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 1 (plánování)
    Az na to ze cisco reseni toho umi monhem vic nez asterisk. Pro par telefonu (desitky) v pohode staci CCM Expres bezici na nejake 28xx, pokud potrebujete stovky az tisice telefonu, redundanci a podobne, sahnete po CCM. Mimochodem pokud mate telefony i sitovy krabice (switche, routery) od Cisca, velice pekne se domluvi a funguji QoSy. To ze je k dispozici placena podpora je podle me taky plus (samozrejme zalezi jake mate vztahy s dodavatelem ;-), neni problem se treba domluvit na externi sprave.
    13.11.2006 12:17 pj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 1 (plánování)
    callmanager sam o sobe toho naopak mnoho neumi, to uz jsem zminoval v prispevku vyse, uz jen takova zakladni vec jako IVR, frontovani hovoru k tomu potrebuju minimalne ipcc express o nahravani hovoru a voicemailu jsem mluvil taky co se tyce redundance o ktere se zminujes, tak jak tohle resi callmanager je k smichu, sice muzu mit nekolik serveru "v clusteru", ale pokud mi uhnije master server (tzv. publiser), tak vsechno jede read only, tedy zadne konfiguracni zmeny, nemoznost se ani odhlasit/prihlasit na phone - dost podstatny problem, na ktery vas samozrejme ci$couni pri jejich marketingovy masazi explicitne upozornovat nebudou ;-)
    13.11.2006 17:04 tomas kouba | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 1 (plánování)
    Zdravím,

    karty pro Asterisk jsou dost drahé. Myslím, že by je v pohodě mohl nahradit analog/IP převodník, který se dá sehnat za 1-2000 Kč.

    Tomáš
    13.11.2006 17:13 ozu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 1 (plánování)
    Hmm. To si nedovedu predstavit, jak analog/IP prevodnik bude komunikovat s digitalni PSTN.
    13.11.2006 17:22 bman | skóre: 22 | blog: dristy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 1 (plánování)
    ISDN BRI karta do "asterisku" sa da zohnat do 1000czk. IP/PSTN prevodnik s FXO rozhranim je tazsie zohnat (tj. nie FXS). Existuje aj ISDN/BRI/PRI2USB...
    11.11.2006 10:37 MaVac | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 1 (plánování)
    Jen pár slov k číslovacímu plánu. Trochu bych nesouhlasil s větou "Abychom se po vytočení daného prefixu (tzv. provolby) mohli dostat na národní či mezinárodní linky a mohli tak volat i mimo rozsah telefonů k ústředně přímo připojených."

    Myslím, že je velmi jednoduché nastavit dialplán tak, aby se např. třímístná čísla směrovala na pobočkové telefony a devítimístná (máme přeci v ČR uzavřený číslovací plán :-) ) směrovala ven dle zadaných pravidel. Dále není problém udělat LCR tak aby mobily šly třeba přes jednoho operátora a pevná síť přes jiného, opět máme přeci jasně definované mobilní nebo pevné číslo. A mezinárodní hovory se zase poznají, že mají 00 na začátku. Zkrátka a dobře, doba prefixů je myslím dávno pryč a navíc, nemusíme učit každého ve firmě, že ven se volá přes 0, ale mobily přes 9 a podobně, ne?

    Já osobně doma si místně volám přes tři čísla a ven klasicky bez prefixu a funguje to krásně.
    11.11.2006 12:02 ozu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 1 (plánování)
    Ano, mame sice uzavreny cislovaci plan, ale ne uplne. Napr cisla zacinajici na "1" z tohoto planu vybocuji. Navic jsou zeme, ktere uzavreny cislovaci plan nemaji (napr. Nemecko). Proste byva u pobockovych ustreden dobrym zvykem do PSTN volat pres prefix.
    11.11.2006 21:50 Ondar
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 1 (plánování)
    Jo, máš pravdu - taky to tu mám tak nastavený. Jen lidi jsou zvyklí na tu nulu nebo devítku - takže můj dialplan podporuje obojí :-)
    11.11.2006 22:22 --==[FReeZ]==--
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 1 (plánování)
    Napada me v souvislosti s Asterisk slovicko sniffing, nevite nekdo jak to chodi v realu? Nedivil bych se, kdyz by sly hovory snadno odposlechnout i zaznamenat, ale treba uz tam maji nejake kvalitni sifrovani, ovsem v clanku se o tom nic nepise a na strankach asterisk je prilis mnoho textu.
    15.11.2006 00:15 rsaf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 1 (plánování)
    Oni to celkem nemaji nijak udelano ;-)

    Beha to na celkem standardizovanych protokolech (dnes asi nejvice SIP, IAX2 spise jen mezi asterisky, H.323 je na ustupu...), takze bezpecnost vyplyva z designu daneho protokolu. Nezkousel jsem zachytavat datovy RTP stream, ale kazdopadne sip signalizace jsou normalni textove zpravy a ty se zachytavat daji (je v nich videt jake cislo se vola...)
    15.11.2006 10:47 pj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 1 (plánování)
    muzes pouzit secure RTP (SRTP), ktery je aktualne v devel stadiu (viz bugs.digium.com), a IAX ma experimentalni (nedokumentovanou) funkci sifrovani IAX spoje, encrypt=yes v iax.conf (z hlavy si ted nevzpominam presne).
    16.11.2006 21:52 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 1 (plánování)
    Klienti, kt. podporuji SRTP: minisip, ekiga (asi jeste ne v oficialnim releasu). Jinak i SIP signalizaci lze castecne zabezpecit -- telo zpravy je mozne pomoci MIME podepsat nebo zasifrovat at uz PGP nebo SMIME. Pouziva se to napr. kdyz chcete mit jistotu v tom, kdo vam vola. Protoze obecne do From: a To: si muzete dat, co chcete.
    7.3.2007 16:38 Tom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 1 (plánování)
    Sice odpovídám pozdě, ale třeba se to někomu hodí ...
    Ano SIP hovory jdou zaznamenat, např. pomocí etherealu - tam lze dokonce RTP streamy i uložit v běžném audio formátu (a následně je v něčem přehrát). Při řešení jednoho problému s Asteriskem jsem to náhodou zaznamenal a vyzkoušel.
    29.11.2006 08:34 Karel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 1 (plánování)
    Zdravím, článek mě zaujal a měl bych jeden dotaz - dnes existují všechny PC s zvukovkou (nikrofon, sluchátka) je tedy nějaké dostupné SW řešení aby účastníci lokální sítě mohli volat přímo s PC (navíc potřebujeme hovory zaznamenávat (nahrávat) Dík za info Karel
    7.12.2006 10:15 Ondar | skóre: 25 | blog: Linux_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Druhý díl
    Všechny zájemce o druhý díl tohoto seriálu jsem nucen nasměrovat sem. Díky ignoranci redakce ABClinuxu (druhý díl jsem k posouzení posílal už před 3-mi týdny) jsem bohužel nucen tento díl prezentovat takto :-(
    6.2.2007 10:56 Hati
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Druhý díl
    Link nefunguje, je nejký náhradný ?
    6.2.2007 20:30 medulin | skóre: 31 | blog: medulin | ČR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Druhý díl
    http://www.abclinuxu.cz/clanky/site/asterisk-voip-ustredna-2-konfigurace
    12.2.2007 15:23 Senkypl at ibisit.com
    Rozbalit Rozbalit vše Asterisk - konfigurace
    Dobry den, nenajde se zde nahodou nekdo ochotny nakonfigurovat Asterisk? Mame par trosku nestandardnich pozadavku (ale nic sloziteho, napr. umisteni asterisku za firewalem) a firma, u ktere jsme si voip objednali na tom dost zasadne zkolabovala.
    12.2.2007 15:23 Senkypl at ibisit.com
    Rozbalit Rozbalit vše Asterisk - konfigurace
    Dobry den, nenajde se zde nahodou nekdo ochotny nakonfigurovat Asterisk? Mame par trosku nestandardnich pozadavku (ale nic sloziteho, napr. umisteni asterisku za firewalem) a firma, u ktere jsme si voip objednali na tom dost zasadne zkolabovala.
    8.3.2007 11:38 MiGe
    Rozbalit Rozbalit vše VoIP ústředna ve státní správě ?
    Je to vynikající věc pro domácnosti a malé firmy. Ohledně využití ve státní správě a pod. (nemocnice,hasiči, policie, Měú) - v případě jakéhokoliv výpadku internetu což není problém,zvláště za krizových situací je internet ta první věc, která není schopná provozu, by nebyla žádná možnost komunikace. Proto jedou úřady většinou na ústřednách napojených na předraženém O2, které mají provoz zálohovaný dieselagregáty a jsou umístěné tak aby pokud možno odolaly i záplavám atd. Asi by nikomu nepomohlo že ušetří na provozu, když v okamžiku kdy to nejvíc potřebuje bude na druhé straně drátu ticho. Bohužel zatím není jiná bezpečná alternativa.
    8.3.2007 11:53 ozu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VoIP ústředna ve státní správě ?
    1. IP ůstředna může být připojena do PSTN naprosto stejným způsobem jako klasické PBX (ISDN, Q.sig atd).

    2. I v případě připojení přes ISP, který sám doručí hovory do PSTN, je možné udělat záložní připojení.

    Oba způsoby lze samozřejmě kombinovat. Vše je věc vhodného designu v závislosti na požadavcích zákazníka.

    10.4.2009 21:15 birdo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 1 (plánování)
    Na tejto stranke je celkom dobry tutorial k rozbehaniu vlastnej VoIP ustredne: http://www.weboit.sk/clanok/96/jednoduche-spravovanie-softverovej-ustredne-asterisk-.htm
    12.1.2022 11:04 먹튀검증
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 1 (plánování)
    I discovered your site ideal for me. It consists of wonderful and useful posts. I've read many of them and also got so much from them. In my experience, you do the truly amazing.Truly i'm impressed out of this publish 먹튀검증
    25.9.2022 04:11 카지노사이트
    Rozbalit Rozbalit vše https://majorcasino.org/
    What a post I've been looking for! I'm very happy to finally read this post. 카지노사이트 Thank you very much. Can I refer to your post on my website? Your post touched me a lot and helped me a lot. If you have any questions, please visit my site and read what kind of posts I am posting. I am sure it will be interesting.
    21.10.2022 05:13 바카라사이트
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Asterisk: VoIP ústředna - 1 (plánování)
    I have been looking for articles on these topics for a long time. 바카라사이트 I don't know how grateful you are for posting on this topic. Thank you for the numerous articles on this site, I will subscribe to those links in my bookmarks and visit them often. Have a nice day.
    20.1.2023 09:25 바카라사이트추천
    Rozbalit Rozbalit vše https://majorcasino.org/
    That's a really impressive new idea! 바카라사이트추천 It touched me a lot. I would love to hear your opinion on my site. Please come to the site I run once and leave a comment. Thank you.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.