abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 732 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Synchronizace souborů s Unison

    19. 9. 2012 | Luboš Doležel | Návody | 6900×

    Dříve byl člověk výjimečný, když měl počítač, dnes je – v řadách Ábíčkářů jistě – výjimečný už spíše ten, kdo má jen jediný počítač. S vlastnictvím více strojů přichází problém synchronizace dat a k tomu může dobře posloužit právě Unison, jenž si představíme.

    Než to někdo napíše v diskuzi, tak ano, dnešní doba nahrává spíše cloudovým řešením úložišť. Data jsou takto uložena na jediném místě a problémy se synchronizací jednoduše odpadají. Šikovnější linuxák si takové centrální úložiště zařídí sám, ale co když chceme mít stejná data k dispozici stejně rychle i na odlehlých místech, kde jsme rádi i za „poloviční“ signál a EDGE? Právě tehdy se může šiknout obousměrná synchronizace dat.

    Obsah

    O Unisonu

    link

    Na Unison jsem narazil, když jsem hledal linuxovou alternativu k offline síťovým diskům z Windows, tedy cosi jako offline NFS. Takový pro mě ideální offline síťový disk by pro mě byl zcela transparentně dostupný vždy, ať už jsem online, nebo offline, a po opětovném připojení by nějak došlo k synchronizaci dat. Dobré řešení offline NFS jsem nenašel, Unison je mým požadavkům ale vcelku blízko.

    Unison není nic nového. Jak se dozvíte na FAQ projektu, první podoba softwaru byla napsána už v roce 1995 „ve výzkumném jazyce Pict“. Od roku 1998 se vyvíjí současná podoba, taktéž v méně obvyklém jazyce: Objective Caml. K dispozici je pro všechny obvyklé systémy – kromě Linuxu a různých *BSD také na OS X, Solarisu nebo Windows. Na projektu se nadále aktivně pracuje – ještě relativně čerstvou novinkou je kupříkladu frontend v GTK+. Oficiální status sice o aktivnosti vývoje tvrdí něco jiného, ten ale berme spíše jako ujištění, že se jedná o vyzrálý produkt, kam už jen občas přibudou různé vychytávky.

    Unison je v základu určen pro synchronizaci dvou umístění. Pokud máme umístění více, pak se logicky nevyhneme centrálnímu místu, kde se naše změny setkávájí – mohl by to být třeba domácí desktop. Je na nás se o vznik a údržbu takového centrálního místa „starat“, jde zkrátka o to všechna místa synchronizovat vůči hlavnímu umístění spíše než nahodile mezi sebou.

    Unison versus rsync a VCS

    link

    Nejprve si fungování Unisonu porovnáme s rsync. Rsync je základním linuxovým nástrojem pro synchronizaci souborů, často slouží v různých mechanismech pro zálohu dat na jiné místo. Unison sice využívá synchronizačních technik z rsync, liší se však v tom, jakým směrem jsou data synchronizována. Rsync totiž vždy synchronizuje data z místa A do místa B (příp. opačně), kdy výsledkem operace je to, že na místě B máme stejná data jako na A.

    A v tom je právě problém. Pokud mezitím upravíme soubory (nebo je dokonce přidáme) na místě B, dojde k odstranění těchto změn (v rsync je skutečnému mazání nutno dodatečně pomoci volbou --delete). Výborně nám tedy poslouží k odzálohování dat třeba na domácí server. Kdybychom ale měli třeba jeden velký notebook a jeden netbook a podle potřeby jsme pracovali na jednom nebo druhém stroji, museli bychom pečlivě rsyncovat na „konci pracovního dne“ na druhý stroj vždy ve správném směru. Opomenutí by snadno vedlo ke ztrátě dat.

    Lépe jsou na tom systémy VCS, v našem příkladu se dvěma notebooky hlavně ty distribuované (Git, Bazaar, Mercurial...). Zda zvolit VCS či specializovaný nástroj jako Unison, to už nechám na vás. Osobně bych VCS použil například pro /etc na serveru, psát ještě popis commitu po úpravě dokumentu v LibreOffice by se mi ale asi nechtělo.

    Použití v konzoli

    link

    Základní vlastností Unisonu je to, že kromě dat samotných si stranou uchovává také metadata o tom, v jakém stavu data byla po poslední synchronizaci. Ta mohou být časem trochu objemnější, proto se může hodit vědět, že si je zapisuje do ~/.unison .

    Pokud máme na počátku data jen na jednom místě, můžeme je ručně okopírovat na druhé místo, případně to nechat na Unisonu, který nás upozorní na to, že za výchozí stav bude považovat, že nikde nebylo nic a všechny nalezené soubory jsou tedy nové. V této ukázce se omezíme na dva adresáře na stejném systému, vzdálený adresář lze ale snadno synchronizovat zadáním ssh://server/cesta.

    # Vytvoříme si dvě místa, která budeme synchronizovat
    
    mkdir -p /tmp/unison/desktop
    mkdir -p /tmp/unison/laptop
    
    # Vytvoříme na "desktopu" jeden soubor
    cd /tmp/unison
    echo "Hello world" > desktop/hello.txt
    

    Nyní na naše dva adresáře spustíme Unison.

    $ unison-2.45 desktop laptop
    Contacting server...
    Looking for changes
    Warning: No archive files were found for these roots, whose canonical names are:
            /tmp/unison/desktop
            /tmp/unison/laptop
    This can happen either
    because this is the first time you have synchronized these roots, 
    or because you have upgraded Unison to a new version with a different
    archive format.  
    
    Update detection may take a while on this run if the replicas are 
    large.
    
    Unison will assume that the 'last synchronized state' of both replicas
    was completely empty.  This means that any files that are different
    will be reported as conflicts, and any files that exist only on one
    replica will be judged as new and propagated to the other replica.
    If the two replicas are identical, then no changes will be reported.
    
    If you see this message repeatedly, it may be because one of your machines
    is getting its address from DHCP, which is causing its host name to change
    between synchronizations.  See the documentation for the UNISONLOCALHOSTNAME
    environment variable for advice on how to correct this.
    
    Donations to the Unison project are gratefully accepted: 
    http://www.cis.upenn.edu/~bcpierce/unison
    
    Press return to continue.
    

    Po odkývnutí počátečního varování už bude o těchto adresářích vědět a přejde k řešení rozdílů mezi adresáři.

    Reconciling changes
    
    desktop        laptop             
    file     ---->            hello.txt  [f]
    

    Zde nám ukazuje, že doporučovanou akcí je okopírovat soubor hello.txt z desktopu na laptop. [f] nám značí, že potvrzením se toto doporučení bude následovat (follow). Po odslouhlasení všech řešení (tentokrát jen jednoho) jsme dodatečně dotázání, zda operaci uskutečnit. Pak už se jde na věc.

    Propagating updates
    
    
    UNISON 2.45.4 started propagating changes at 21:35:13.37 on 18 Sep 2012
    [BGN] Copying hello.txt from /tmp/unison/desktop to /tmp/unison/laptop
    [END] Copying hello.txt
    UNISON 2.45.4 finished propagating changes at 21:35:13.37 on 18 Sep 2012
    
    
    Saving synchronizer state
    Synchronization complete at 21:35:13  (1 item transferred, 0 skipped, 0 failed)
    

    Tak a teď jsme začali pracovat na našem fiktivním laptopu a něco jsme do dokumento dopsali. Co na to Unison?

    $ echo "Ahoj svete" >> laptop/hello.txt
    $ unison-2.45 desktop laptop
    Contacting server...
    Looking for changes
    Reconciling changes
    
    desktop        laptop             
             <---- changed    hello.txt  [f] 
    
    Proceed with propagating updates? [] y
    Propagating updates
    
    
    UNISON 2.45.4 started propagating changes at 21:37:06.45 on 18 Sep 2012
    [BGN] Updating file hello.txt from /tmp/unison/laptop to /tmp/unison/desktop
    [END] Updating file hello.txt
    UNISON 2.45.4 finished propagating changes at 21:37:06.45 on 18 Sep 2012
    
    
    Saving synchronizer state
    Synchronization complete at 21:37:06  (1 item transferred, 0 skipped, 0 failed)
    

    Jak vidíte, Unison změnu zaznamenal a automaticky doporučil překopírování na druhou stranu. Teď Unison pozlobíme trochu víc a uděláme změny v obou souborech:

    $ echo "12345" >> laptop/hello.txt
    $ echo "54321" >> desktop/hello.txt
    $ unison-2.45 desktop laptop
    Contacting server...
    Looking for changes
    Reconciling changes
    
    desktop        laptop             
    changed  <-?-> changed    hello.txt  []
    

    Stiskem otazníku se nám zobrazí jednotlivé možnosti řešení. Nejdůležitější volby:

    • d: zobrazit diff mezi verzemi souboru (standardně dává smysl pro textové soubory).
    • /: přeskočit soubor.
    • m: sloučit změny.
    • >: okopírovat změny zleva doprava.
    • <: okopírovat změny zprava doleva.

    U posledních dvou voleb bych rád zdůraznil, že úpravy na cílové straně jsou ztraceny. Pokud vybereme m(erge) ve výchozím nastavení, tak operace selže, protože nemáme nastaven žádný nástroj pro vícecestný merge. Slučování je operace specifická pro konkrétní formáty dat, proto žádný default. Slučováním se tu zabývat nebudeme, obsáhlý popis najdete v dokumentaci.

    Volby a profily

    link

    Unisonu se dá předávat velké množství voleb. Všechny si snadno rozbrazíte příkazem unison --help, mezi ty základní patří -auto pro automatické přijetí doporučovaných akcí (jinak se potvrzuje klávesou f), -fat pro automatické nastavení voleb vhodných pro synchronizaci se souborovým systémem FAT, -ignore pro přeskočení některých souborů/adresářů nebo -path pro zvolení konkrétních cest mezi dvěma kořeny, které se synchronizovat mají. Volby, u kterých to dává smysl (například poslední dvě zmíněné), lze opakovat.

    Zadávat pokaždé ty samé volby by byla otrava, a proto má Unison takzvané profily. Ty se nacházejí v souborech ~/.unison/název_profilu.prf, přičemž výchozí profil je pojmenován default. Jednoduchý profil pro synchronizaci dvou adresářů by mohl vypadat takto:

    root = /tmp/unison/desktop
    root = /tmp/unison/laptop
    
    fat = true
    # Nesynchronizovat otravné *~ soubory
    ignore = Name *~
    # Nesynchronizovat ani další zálohy
    ignore = Path */backups/*
    

    Synchronizaci v souladu s vybraným profilem pak provedeme takto:

    $ unison-2.45 můj_profil
    

    Zálohy

    link

    Unison nám může udržovat zálohy předchozích verzí souboru pro případ, že by se nám nějaké sloučení nepovedlo nebo pokud bychom něco někde umazali a pak tomu nasadili korunu tím, že bychom umazaná data nechali sesynchronizovat na druhé místo. Zálohy mohou být uchovávány buď centrálně (tedy v ~/.unison, je to výchozí způsob) nebo lokálně (tedy přímo v adresáři s daty). Zálohu všech souborů lokálně zapneme takto:

    backup = Name *
    backuplocation = local
    

    Šikovná je volba maxbackups, kterou změníme počet uchovávných starých verzí.

    Grafické rozhraní

    link

    Protože věřím, že jsem případné zájemce nalákal natolik, aby si všechny další schopnosti Unisonu nastudovali sami z kvalitní dokumentace, podíváme se už jen zběžně na grafické rozhraní. To se po spuštění zeptá na profil, který chceme používat:

    Unison

    V editoru profilů můžeme nastavit volby profilu (jako jsme si ukázali výše). Na výběr jsou po zobrazení dialogu jen ty nejpoužívanější, jedním klikem se nám pak ukážou úplně všechny. Ke každé volbě je uveden popis, takže nemusíme pokaždé hledat online manuál.

    Unison

    Po výběru (resp. vytvoření) profilu se dostaneme do hlavního okna, kde je zobrazen aktuální stav rozdílů mezi oběma místy. U jednotlivých změn si případně vybereme, co se má udělat, a operace odsouhlasíme kliknutím na Go. I zde si můžeme například naklikat, které soubory se mají ignorovat a tak podobně.

    Unison

    To je všechno. Přeji vám co nejméně konfliktů při synchronizaci!

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    19.9.2012 00:27 tuxmartin | skóre: 39 | blog: tuxmartin | Jicin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Synchronizace souborů s Unison

    Unison uz nekolik let k plne spokojenosti pouzivam.

    Je docela skoda, ze na bou stranach musi byt stejne verze unisonu, proto napr. aktualni Ubuntu obsahuje celkem 2 verze: 2.27.57, 2.32.52. S tim byvaji dost problemy. V clanku je uvedena verze 2.45.4, takze jich bude jeste mnohem vic :-(

    Dalsi problem, na ktery jsem narazil je Unison vcetne GUI pod Windows - temer 100% to po stazeni a spusteni exe souboru nebude fungovat. Takze si stahnete z Pidginu GTK+ knihovnu, kdyz se vam za pul hodiny podari ji nakopirovat do spravneho umisteni a nastavit systemove promenne, zjistite ze si Unison nerozumi s SSH :-( Probezneho uzivatele nepouzitelne.
    Docela by se hodil navod...

    Marián Kyral avatar 19.9.2012 07:33 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Synchronizace souborů s Unison
    Těch verzí je trochu více. Ale pokud je na všech počítačích stejný OS, tak to není problém ;-)
    [I] net-misc/unison
         Available versions:  
            (2.13)  (~)2.13.16-r1
            (2.27)  2.27.57-r1 (~)2.27.157
            (2.32)  (~)2.32.52
            (2.40)  (~)2.40.65
            (2.45)  (~)2.45.4
    
    Taktéž používám unison už docela dlouho na zálohování fotek z NB na NAS a na další počítač. V posledních verzích konečně došlo na přepracování GUI. Předchozí GUI se sice dalo používat, ale nebylo to ono. Neexistovala třeba možnost smazat nepoužívané profily.

    Ještě bych zmínil, že pokud se v rámci profilu změní cesta k datům (například po přesunu synchronizovaných dat na větší disk), unison bude chtít dělat novou synchronizaci. To může u objemných dat trvat i pěkných pár hodin. Jednoduchý symbolický link nepomůže. Jedině si nové umístění připojit přes "mount -o bind" do starého adresáře. V dokumentaci jsou i další postupy, ale ty mi nějak nefungovaly.

    NAS mám připojen přes NFS, pro unison se to tváří jako lokální disk. Dle dokumentace je lepší mít unison i na NAS, synchronizace by pak měla být rychlejší - nedochází ke kopírování dat sem a tam (nejprve se zapíší a pak se ověří opětovným přečtením). Bohužel na mou NSA210 jsem unison ještě nedostal :-(
    Cohen avatar 19.9.2012 22:01 Cohen | skóre: 21 | blog: Drobnosti | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Synchronizace souborů s Unison
    Ještě bych zmínil, že pokud se v rámci profilu změní cesta k datům (například po přesunu synchronizovaných dat na větší disk), unison bude chtít dělat novou synchronizaci. To může u objemných dat trvat i pěkných pár hodin. Jednoduchý symbolický link nepomůže. Jedině si nové umístění připojit přes "mount -o bind" do starého adresáře. V dokumentaci jsou i další postupy, ale ty mi nějak nefungovaly.
    Teď už to nikde aktivně použité nemám, ale jednu dobu jsem používal v manuálu uváděnou možnost relokace rootu
    rootalias = //new-hostname//new-path -> //old-hostname/old-path
    a fungovalo to bez problémů. (Něco si matně vzpomínám, že jsem se tuším musel nějak poprat s normálními versus převrácenými lomítky jako oddělovači adresářů v těch cestách, ale možná si to pletu s něčím jiným.)
    OpenPGP key fingerprint: 489C 5EC8 0FD6 2BE8 9E59 B4F7 19C1 3E8C E0F5 DB61 (https://www.fi.muni.cz/~xruzick7/pgp-klic/)
    Marián Kyral avatar 20.9.2012 07:09 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Synchronizace souborů s Unison
    Mně to bohužel nějak nefungovalo. Tak jsem to vyřešil tím bindem, A později stejně udělal nový scan (když se změnil i druhý mount point). Detaily si už bohužel nepamatuji.

    Hodila by se přímá podpora v GUI. Možná to zkusím zadat do bugzilly (jestli ji mají).
    Cohen avatar 19.9.2012 21:54 Cohen | skóre: 21 | blog: Drobnosti | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Synchronizace souborů s Unison
    Pokud je nerozuměním si s SSH myšleno nerozumění si Unison s Windows SSH klientem PuTTY, tak to mám vyřešené přes wrapper pro překlad parametrů okolo PuTTY plink.exe následovně:

    – Mám wrapper ssh2plink.bat (není to moje dílo, kdysi jsem to vygooglil) s tímto obsahem:
    @echo off
    rem	fix ssh args to be compatible with plink (putty)
    rem	Required for Unison synchronisation over ssh.
    rem	Following options are probably compatible:
    rem	-l name, -[1246AaCiNstTvVxX]
    rem	incompatible:
    rem	-p nnn (replaced by P); -e none (no equivalent)
    
    setlocal
    
    rem	Edit this to point to your location for plink.exe
    set PLINKEXE="C:/Program Files (x86)/PuTTY/PLINK.EXE"
    
    set ARGLIST=-ssh -agent -C
    
    :nextarg
    
    if "x%1" == "x" goto doneargs
    
    if NOT "%1" == "-p" goto checkesc
    	rem plink uses upper case P to flag port number
    	set ARGLIST=%ARGLIST% -P %2
    	shift
    	shift
    	goto nextarg
    
    :checkesc
    
    if NOT "%1" == "-e" goto useit
    	rem unison likes to include "-e none" which plink does not support.
    	shift
    	shift
    	goto nextarg
    
    :useit
    
    	set ARGLIST=%ARGLIST%  %1
    	shift
    	
    goto nextarg
    
    endlocal
    
    :doneargs
    
    %PLINKEXE%  %ARGLIST%
    
    – Mám Unison profilové soubory tvořené v tomto duchu:
    # Unison preferences file
    
    include common-settings
    
    label = SVN repositář
    
    sshcmd = C:\Users\<login>\.unison\ssh2plink.bat
    
    root = ssh://<login>@example.com//home/<login>/Documents/Projekts/SVN
    root = D:\Users\<login>\Documents\Projekts\SVN
    
    force = ssh://<login>@example.com//home/<login>/Documents/Projekts/SVN
    
    perms = 0
    
    ignore = Path {XXX-working-copy}
    
    ignore = Path {XXX-r*-working-copy-snapshot.tar.gz}
    ignore = Path {XXX-working-copy-snapshot.tar.bz2}
    
    – Sdílené nastavení pro všechny profily je v tom odkazovaném souboru common-settings:
    fastcheck = true
    times = true
    log = false
    
    Tímto způsobem tedy přes SSH synchronizuji počítač s Windows se vzdáleným počítačem s Linuxem. Unison tedy spouštím vždy na tom Windows počítači, opačně by to vyžadovalo minimálně SSH server na Windows, což jsem zatím neměl potřebu rozbíhat. Jedinou podmínkou je autentizovat se SSH klíčem a ten na tom Windows počítači mít už předem odemčený v SSH agentovi. Alespoň myslím, že je to nutné, že není možné nechat se doptat na heslo v tom Unisonem otevíraném terminálu.
    OpenPGP key fingerprint: 489C 5EC8 0FD6 2BE8 9E59 B4F7 19C1 3E8C E0F5 DB61 (https://www.fi.muni.cz/~xruzick7/pgp-klic/)
    19.9.2012 23:07 Zopper | skóre: 15
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Synchronizace souborů s Unison
    Já když jsem naposled unison na windows zkoušel, tak to fungovalo, byť všechno trvalo o něco delší dobu, než na linuxu. Ale je to to už taky chvíle zpátky.
    "Dlouho ještě chcete soudit proti právu, stranit svévolníkům?" Ž 82,2
    Marián Kyral avatar 20.9.2012 07:21 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Synchronizace souborů s Unison
    19.9.2012 08:28 JM
    Rozbalit Rozbalit vše rsync pod windows
    Já potřebuji program plňující následující podmínky, ale žádný nemůžu najít: 1. rsync klient pro windows 2. GUI pro naklikání kdy se má spouštět (např. denně v 10 hodin) 3. free pro domáci použití

    U sebe doma mám server, který služí pro skladování dat a k němu přistupují ostatní moje počítače. Tento server potřebuji zálohovat. Proto jsem vymyslel, že do počítače u babičky strčím disk a budu rsyncovat. Ale nic jednoduchého jsem nenašel.

    Poradíte mi? Díky
    19.9.2012 08:39 AA
    Rozbalit Rozbalit vše Re: rsync pod windows
    prvni odkaz z googlu neni dobry?: http://www.rsync.net/resources/howto/windows_rsync.html
    19.9.2012 09:12 tuxmartin | skóre: 39 | blog: tuxmartin | Jicin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: rsync pod windows
    2. GUI pro naklikání kdy se má spouštět (např. denně v 10 hodin) Díky
    Pro Windows se da stahnout CRON.
    MaT avatar 20.9.2012 17:11 MaT | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: rsync pod windows
    A na co cron do Windows, když Windows má vlastní řešení? A dokonce klikací... Jmenuje se to snad Scheduler, nebo v českých lokalizacích něco jako Plánovač úloh...
    Open source software for open minded people. :-)
    Jiří Svoboda avatar 19.9.2012 09:23 Jiří Svoboda | skóre: 37 | blog: cat /dev/mind | Prostějov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: rsync pod windows
    1. rsync pro windows existuje, sám ho v práci používám. Na problémy jsem nenarazil.

    2. GUI má být pro linux nebo windows? Ne, že bych o nějakém věděl, ale přijde mi to už jen jako detail (i kdybych ho měl pro Linux napsat v shellu s pomocí zenity).

    3. rsync je GPL.

    Jinak kolegové Windowsáři hojně používají SyncToy, zkus se podívat, jestli by se ti nehodil.
    19.9.2012 16:14 crown
    Rozbalit Rozbalit vše Re: rsync pod windows
    Mne osobne rsync pod windows nefungoval, kdyz nazev uzivatele (a tedy jeho adresare s profilem) obsahoval neanglicke znaky.

    Pokud byl uzivatel bez hacku a carek, tak to jelo dobre.
    19.9.2012 19:25 Zopper | skóre: 15
    Rozbalit Rozbalit vše Re: rsync pod windows
    Háčky a čárky do profilu nedávám zásadně nikdy, už jsem zažil, že i samotný systém (Windows XP sp2) měl problémy - z neznámého důvodu XP zmrvily diakritiku v cestě profilu (starý adresář zůstal, ale vytvořil se nový paskvil).
    "Dlouho ještě chcete soudit proti právu, stranit svévolníkům?" Ž 82,2
    19.9.2012 21:23 manena
    Rozbalit Rozbalit vše Re: rsync pod windows
    To vše umí deltacopy.
    Cohen avatar 19.9.2012 22:08 Cohen | skóre: 21 | blog: Drobnosti | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: rsync pod windows
    Jestli to má být na zálohování, tak doporučuji prohlédnout si rdiff-backup (který funguje protokolem obdobným jako rsync, je free a měl by běžet i na Windows).

    Požadavek na GUI moc nechápu, to je přece přímo ve Windows – jmenuje se to Plánovač úloh.
    OpenPGP key fingerprint: 489C 5EC8 0FD6 2BE8 9E59 B4F7 19C1 3E8C E0F5 DB61 (https://www.fi.muni.cz/~xruzick7/pgp-klic/)
    20.9.2012 09:24 Jiří Lisický | skóre: 31 | blog: JIL_blog | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: rsync pod windows
    A já k tomu ještě dodám, že mám v bookmarkách http://www.nongnu.org/jbackpack/ Což by měl být multiplatformní GUI klient pro rsync-backup.
    19.9.2012 19:36 Zopper | skóre: 15
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Synchronizace souborů s Unison
    Taky Unison používám - i když ani ne tak k přímé synchronizaci, ale ve hvězdové topologii s centrálním serverem. O verzování se mi pak na serveru stará btrfs se snapshoty a všechno se ještě zálohuje na další disk přes rsync - samozřejmě, všechno je nacpané do cronu.

    Funguje to dobře, jediný problém bylo zjistit, jakou verzi unison použít, aby to fungovalo všude.

    Do budoucna ale přemýšlím, že si udělám pořádné řešení (i s GUI), které by šlo snadno nasadit kdekoliv - a pustím ho ven.
    "Dlouho ještě chcete soudit proti právu, stranit svévolníkům?" Ž 82,2

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.