Byla vydána nová major verze 28.0 programovacího jazyka Erlang (Wikipedie) a související platformy OTP (Open Telecom Platform, Wikipedie). Přehled novinek v příspěvku na blogu.
Český telekomunikační úřad zveřejnil Výroční zprávu za rok 2024 (pdf), kde shrnuje své aktivity v loňském roce a přináší i základní popis situace na trhu. Celkový objem přenesených mobilních dat za rok 2024 dosáhl dle odhadu hodnoty přibližně 1,73 tis. PB a jeho meziroční nárůst činí zhruba 30 %. Průměrná měsíční spotřeba dat na datovou SIM kartu odhadem dosáhla 12,5 GB – v předchozím roce šlo o 9,8 GB.
Z novinek představených na Google I/O 2025: Přehledy od AI (AI Overviews) se rozšiřují do dalších zemí. Užitečné, syntetizované přehledy od generativní AI jsou nově k dispozici i českým uživatelům Vyhledávače.
Šestice firem označovaných jako „MAMAAN“ – tedy Meta (Facebook, Instagram), Alphabet (Google), Microsoft, Apple, Amazon a Netflix – je zodpovědná za více než padesát procent světového internetového provozu. Dalšími velkými hráči jsou TikTok a Disney+. Společně tak zásadně určují podobu digitálního prostředí, spotřebitelského chování i budoucích trendů v oblasti technologií. I přesto, že se podíl těchto gigantů od roku 2023 o něco snížil, jejich dominantní postavení zvyšuje volání po regulaci.
Evropská komise (EK) navrhuje zavést plošný poplatek ve výši dvou eur (zhruba 50 Kč) za každý malý balík vstupující do Evropské unie. Poplatek se má týkat balíků v hodnotě do 150 eur (zhruba 3700 Kč), které v EU nepodléhají clu. V loňském roce bylo do EU doručeno kolem 4,6 miliardy takovýchto balíků. Poplatek má krýt náklady na kontroly rostoucího počtu zásilek levného zboží, které pochází především z Číny.
Dnes a zítra probíhá vývojářská konference Google I/O 2025. Sledovat lze na YouTube a na síti 𝕏 (#GoogleIO).
V Bostonu probíhá konference Red Hat Summit 2025. Vybrané přednášky lze sledovat na YouTube. Dění lze sledovat na síti 𝕏 (#RHSummit).
Společnost Red Hat oficiálně oznámila vydání Red Hat Enterprise Linuxu 10. Vedle nových vlastností přináší také aktualizaci ovladačů a předběžné ukázky budoucích technologií. Podrobnosti v poznámkách k vydání.
Tuto sobotu 24. května se koná historicky první komunitní den projektu Home Assistant. Zváni jsou všichni příznivci, nadšenci a uživatelé tohoto projektu. Pro účast je potřebná registrace. Odkazy na akce v Praze a v Bratislavě.
Troy Hunt představil Have I Been Pwned 2.0, tj. nový vylepšený web služby, kde si uživatelé mohou zkontrolovat, zda se jejich hesla a osobní údaje neobjevily v únicích dat a případně se nechat na další úniky upozorňovat.
emerge --update --deep --newuse world
- tohle překompiluje celý systém? Nemělo to být emerge -e world
?
Nejak mi to pripomina http://www.gentoo.org/doc/en/prelink-howto.xml, vubec nevim proc :). At uz to aspon opise poradne, cili ze v$CFLAGS/$CXXFLAGS
nesmi byt-fPIC
, v$USE
naopak musi bejtpic
(to je spravne). Meziemerge --update --deep --newuse world
aemerge -uDN world
neni absolutne zadny rozdil, proto nechapu dvoji uvedeni tehoz (snaha o natahnuti clanku?). Proc se stale opakujesu -
? Opet to nema vubec zadny vyznam. Ad python a emerge - ten pythoni kod je spatne, protoze neni odsazen, takhle nebude fungovat. Dale testovani "rychlosti emerge" pri tretim opakovaniemerge -ep world
je IMHO nesmyslne, protoze uz jsou tou dobou vsechny udaje nacachovane (cache Portage, ne disku), a navic rozdil 1 sekunda je, ehm, opravdu zanedbatelny. Kdyz uz, tak at si pohraje semerge --metadata
:) .
itsuki spike411 # time emerge --metadata skipping sync >>> Updating Portage cache: 100% real 2m41.791s user 0m15.869s sys 0m9.891s
# time emerge -uDNpv world > /dev/null real 0m15.605s user 0m4.564s sys 0m0.464sprocesor Athlon64 3000+, slušný kousek RAM, relativně rychlý disk, tak teda nevím, kde autor vzal ty svoje necelé tři sekundy ... žeby se o něčem zapomněl zmínit? jako třeba že si hrál s těmi metadaty nebo že používá unstable portage (jak bylo zmíněno výše, že 2.1 je rychlejší než 2.0.x)? není ten článek potom poněkud zavádějící???
1. pridat USE="pic"
2. emerge -uDNv world
3. prelink -aRmv
hotovo :)
--deep
ti rozhodne /var/lib/portage/world
neposkodi.
To je pravda.Chci říct.. máš pravdu, že nemá pravdu
To je pravda. Vhodný je ale dát si na emerge alias emerge --oneshot a do worldu přidávat jen to, co opravdu chciNerozumim - do worldu se pridava pouze to, co si "explicitne" nainstalujes, tj. vsecko, co instalujes jako
emerge foo
. Pokud balicek foo
zavisi na bar
a baz
, tyhle dva so do worldu nepridaji. Lidi, ctete ty manualy...
Tedy IMHO... můj styl aktualizace je následovný: esync -v a pak když vidím třeba novou glib, tak emerge -u glib.. no a díky aliasu se nepřidá do worldu,
--update
ti do worldu nic neprida
což je dobře, protože jí tam nechci a zároveň nechci spouštět emerge -avuNDt world.Nejaky duvod (teda krome toho
--tree
, coz nepouzivam)?
Nerozumim - do worldu se pridava pouze to, co si "explicitne" nainstalujes, tj. vsecko, co instalujes jakoVe výstupu esync vidím novou glib a tak napíšu emerge glib, přestože jí nechci ve worldu. To co píšeš vím.emerge foo
. Pokud balicekfoo
zavisi nabar
abaz
, tyhle dva so do worldu nepridaji. Lidi, ctete ty manualy...
--update
ti do worldu nic neprida
Tak tady je to můj omyl. Ale když nepoužiješ -u, tak přidá.
Nejaky duvod (teda krome toho --tree
, coz nepouzivam)?
Protože to trvá a tohle vyjde rychleji. Když těch updatů není moc, což většinou není, protože aktualizuju často. Jinak důvod není, nemám v tom bordel. Třeba dneska jsem to udělal po patlání s GCC 4.1 Tak tady je to můj omyl. Ale když nepoužiješ -u, tak přidá.Neprida.
-u
== --update
Já psal když nepoužiješ -u, tak přidá a za tím si stojímAle když nepoužiješ -u, tak přidá.Neprida.-u
==--update
emerge -uavtDN world
?
Stále nechápu. Nějaký názorný příklad by nebyl?
Co si pamatuju, tak jsem měl spíše problém s tím, že mi emerge --deepclean
odinstaloval půlku systému, protože fůra věcí nebyla ve wold. Dal jsem jen emerge k3b krusader
, což mi nainstalovalo taky KDE a X, ale ve worldu zapsány nebyly. A nezapsaly se ani při emerge -uavtDN world
Pak stačilo si poplést příkazy a napsat emerge --deepclean
místo revdep-rebuild rebuild
a ráno bylo vymalováno.
Kdyz musim rict KDE, ze bylo prelinkovano, tak to musim rikat i jinym aplikacim?Myslíte tím KDE_IS_PRELINKED="true"? Dle "Gentoo Preling Guide" tímto zakážete natažení kdeinit, které není již třeba a zkrátíte tím start KDE jako takového. Rozumím tomu, že je to spíš takový "bonbónek". Na druhou stranu, ačkoliv mám KDE prelinklé spolu s tou hodnotou TRUE, htop stejně hlásí jeden proces "kdeinit Running" a dále několik málo dalších:
4 x "kio http [kdeinit] http /tmp .... atd" 1 x "kio pop3 [kdeinit] pop3 /tmp .... atd" 1 x "kio file [kdeinit] file /tmp .... atd"- takže nevím. Máte to snad jinak? Prelinkáči / neprelinkáči?
Na dobírku sice ne, ale poštou ano
* Zboží zasíláme poštou pouze na území ČR. * Z eBanky trvá převod obyčejně několik minut, z jiné banky 2 dny, při platbě Českou poštou i 5 dní... * Číslo účtu: 984525028/2400 eBanka. * Poštovné a balné: o 70 Kč (S DPH) Menší objem (obálka) o 140 Kč (S DPH) do 5 [kg] (balík) o 200 Kč (S DPH) do 25 [kg] (balík) o V případě větších zásilek /servery, desktopy atd./ je cena přepravy stanovena dohodou. * Nezasíláme na dobírku.
man gcc
říká, že -fpic
a -fPIC
jsou pro i386 target identické.
If the GOT size for the linked executable exceeds a machine-specific maximum size, you get an error message from the linker indicating that -fpic does not work; in that case, recompile with -fPIC instead. (These maximums are 8k on the SPARC and 32k on the m68k and RS/6000. The 386 has no such limit.)Taky mi není moc jasné proč chcete překompilovat VŠECHNO jako PIC, když samotné programy pro prelink být PIC nemusejí, a DSO jsou PIC defaultně (doufám že i na exotu Gentoo). Se mi tak nějak zdá že autor vůbec netuší jak prelink funguje. Prelink si pouze z nalezených binárek a knihoven vytáhne dependency grafy, z nich spočítá které binárky a DSO jsou potřeba dohromady, podle toho přiřadí jednotlivým DSO preferred load address tak aby se nepřekrývaly, a upraví jejich relokace tak aby se při mapování knihovny na danou adresu nemusely aplikovat.
Vy jste mi ale srandisti..Vis, $CFLAGS a $USE neni az tak uplne to same...man gcc
říká, že-fpic
a-fPIC
jsou pro i386 target identické.
Tiskni
Sdílej: