Google postupně zpřístupňuje českým uživatelům Režim AI (AI Mode), tj. nový režim vyhledávání založený na umělé inteligenci. Režim AI nabízí pokročilé uvažování, multimodalitu a možnost prozkoumat jakékoliv téma do hloubky pomocí dodatečných dotazů a užitečných odkazů na weby.
Programovací jazyk Python byl vydán v nové major verzi 3.14.0. Podrobný přehled novinek v aktualizované dokumentaci.
Bylo oznámeno, že Qualcomm kupuje Arduino. Současně byla představena nová deska Arduino UNO Q se dvěma čipy: MPU Qualcomm Dragonwing QRB2210, na kterém může běžet Linux, a MCU STM32U585 a vývojové prostředí Arduino App Lab.
Multiplatformní open source voxelový herní engine Luanti byl vydán ve verzi 5.14.0. Podrobný přehled novinek v changelogu. Původně se jedná o Minecraftem inspirovaný Minetest v říjnu loňského roku přejmenovaný na Luanti.
Byla vydána nová stabilní verze 6.10 (YouTube) multiplatformního frameworku a GUI toolkitu Qt. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.
Netwide Assembler (NASM) byl vydán v nové major verzi 3.00. Přehled novinek v poznámkách k vydání v aktualizované dokumentaci.
Linuxová distribuce Frugalware (Wikipedie) ke konci roku 2025 oficiálně končí.
Byla vydána nová verze 3.0.6 svobodné aplikace pro úpravu a vytváření rastrové grafiky GIMP (GNU Image Manipulation Program). Přehled novinek v oznámení o vydání a v souboru NEWS na GitLabu. Nový GIMP bude brzy k dispozici také na Flathubu.
Americký výrobce čipů AMD uzavřel s americkou společností OpenAI smlouvu na několikaleté dodávky vyspělých mikročipů pro umělou inteligenci (AI). Součástí dohody je i předkupní právo OpenAI na přibližně desetiprocentní podíl v AMD.
Už bych to neměl brát, leze mi to na mozekJe to opravdu tím? Něco podobného se mi už taky minimálně jednou stalo. Byl jsem si téměř jist, že jsem reagoval na příspěvek a přitom jsem založil nové vlákno. Spíš mám takový pocit, že to je nějaká nenápadná chyba abička, která se projevuje při určité konstalaci hvězd, ale těžko ji nějak podchytit a znovu nasimulovat, takže ani není moc co hlásit. Nemáte někdo podobnou zkušenost?
Je to opravdu tím?Ne, Piko opravdu neberu
cat << EOF Já mám v Linuxu `ls -1 /var/db/pkg/* | gawk -F- '!/\// && $2 != "" {printf("%s, ", $1) }'` a vy ve Windowsech ne. Já v linuxu nemám `links -dump http://www.grisoft.cz/doc/TopThreats/lng/cz/tpl/tpl01 | grep I-Worm | tail -n 1 `, kdežto vy ve Windowsech furt. Mě nehrozí že `links -dump http://secunia.com/product/22/ | egrep -o '[A-Z][A-Za-z ]*Vulner[a-z]*' | gawk 'NR>2 {printf "%s, ",$0}'` kdežto vám v jednomkuse. Já si můžu vybrat z `ls -m /etc/X11/Sessions` a ve windowsech je to natvrdo šedé. Já mám zadarmo v Linuxu defaultně předinstalované už i `ls -m /opt/` Linux má OBROVSKY VELKÝ UPTIME, daleko větší než ty vaše `python -c 'import random; print random.choice(("widlicky","billysofty","okynka","klikfesty"))'`. Vy musíte složitě klikat, jenže já, fiškus, si napíšu do commandlajny jen `tail -n 1 ~/.bash_history`. Kdybyste nebyli `case $(($RANDOM/10922)) in 0) echo widlaci ;; 1) echo klikaci ;; 2) echo pojidaci kolacu ;; esac` tak byste už dávno `echo ${LOVEWORDS:-pouzivali}` linux jako každý normální člověk !!! EOF
Tiskni
Sdílej: