Společnost IBM představila server IBM LinuxONE Emperor 5 poháněný procesorem IBM Telum II.
Byla vydána verze 4.0 multiplatformního integrovaného vývojového prostředí (IDE) pro rychlý vývoj aplikaci (RAD) ve Free Pascalu Lazarus (Wikipedie). Přehled novinek v poznámkách k vydání. Využíván je Free Pascal Compiler (FPC) 3.2.2.
Podpora Windows 10 končí 14. října 2025. Připravovaná kampaň Konec desítek (End of 10) může uživatelům pomoci s přechodem na Linux.
Již tuto středu proběhne 50. Virtuální Bastlírna, tedy dle římského číslování L. Bude L značit velikost, tedy více diskutujících než obvykle, či délku, neboť díky svátku lze diskutovat dlouho do noci? Bude i příští Virtuální Bastlírna virtuální nebo reálná? Nejen to se dozvíte, když dorazíte na diskuzní večer o elektronice, softwaru, ale technice obecně, který si můžete představit jako virtuální posezení u piva spojené s učenou
… více »Český statistický úřad rozšiřuje Statistický geoportál o Datový portál GIS s otevřenými geografickými daty. Ten umožňuje stahování datových sad podle potřeb uživatelů i jejich prohlížení v mapě a přináší nové možnosti v oblasti analýzy a využití statistických dat.
Kevin Lin zkouší využívat chytré brýle Mentra při hraní na piano. Vytváří aplikaci AugmentedChords, pomocí které si do brýlí posílá notový zápis (YouTube). Uvnitř brýlí běží AugmentOS (GitHub), tj. open source operační systém pro chytré brýle.
Jarní konference EurOpen.cz 2025 proběhne 26. až 28. května v Brandýse nad Labem. Věnována je programovacím jazykům, vývoji softwaru a programovacím technikám.
Na čem aktuálně pracují vývojáři GNOME a KDE Plasma? Pravidelný přehled novinek v Týden v GNOME a Týden v KDE Plasma.
Před 25 lety zaplavil celý svět virus ILOVEYOU. Virus se šířil e-mailem, jenž nesl přílohu s názvem I Love You. Příjemci, zvědavému, kdo se do něj zamiloval, pak program spuštěný otevřením přílohy načetl z adresáře e-mailové adresy a na ně pak „milostný vzkaz“ poslal dál. Škody vznikaly jak zahlcením e-mailových serverů, tak i druhou činností viru, kterou bylo přemazání souborů uložených v napadeném počítači.
Podrobnější vyhodnocení na sebe nenechá dlouho čekat.
Nikoli. V nabídce nebylo ani Linspire, ani Sourcemage, ani Aurox, ani Ubuntu, ani Sun Java Desktop.
Přesto se všechny tyto distribuce ve výsledcích objevily.
Co se týče jen této diskuse, k hlasování pro Arch se přihlásili:
juice
Michal Karas
rane
ATT
Joker
Jakub (já)
Pavel Sýkora
Celkem: 7 hlasů. Což je o 133 procent víc než letitá hvězda Linspire, která se, na rozdíl od Arch Linuxu, ve výsledcích objevila.
Žádám tvůrce o vysvětlení.
Já osobně si myslím, že prostě existenci distribuce jako Arch jaksi tvůrci ankety neuznali, i když dostala hlasy. Už fakt, že ve skromné nabíce v anketě se kromě několika letitých evergreenů objevil už jen skomírající Turbolinux, pro který už asi nehlasoval nikdo, jenom potvrzuje zpozdilost takovýchto věcí (zdaleka nejenom tady). Hlavně že tam vůbec nebyl na výběr populární hit loňského roku Ubuntu, který je nesrovnatelně víc "in" než Turbolinux, který je hodně dávno za zenitem. Ten smysl pro aktuální realitu nějak chybí. A třeba Arch se během pár měsíců dostal už do první dvacítky distrowatch.com, ale bude trvat ještě mnoho let, než se vůbec jeho samotná existence při této setrvačnosti vezme na vědomí. I kdyby se z něj časem stala nejpopulárnější distribuce, ve výroční anketě roku 2010 se tu místo toho bude stále neměnně nabízet ten tradiční Turbolinux.
Nikoli. V nabídce nebylo ani Linspire, ani Sourcemage, ani Aurox, ani Ubuntu, ani Sun Java Desktop.To má být vtip? Všechny tyto distribuce v nabídce byly... Arch tam skutečně nebyl. A jak někdo zmínil výše, vyhodnocení výsledků, které byly zadávány do volitelných polí, chvilku trvá (třeba i proto, že každý tu distribuci pojmenoval jinak...).
rovněž nemusím řešit šílené závislosti mezi balíčky jako uživatelé jiných distribucínemam chut se dohadovat a predkladat zadne argumenty, protoze jich je i cesky net plny, ale uvedomte si, ze stejne tak jako u nejakeho systemu spravovaneho aptem, urpmi a nebo i portage zalezi na vyvojarich. Pokud v tom udelaji chyby, bude to prusvih (silene nebo nedostatecne zavislosti) stejne tak na Debianu jako na Gentoo. (nabizi se take rypnout tim, ze pokud se Gentoo stale meni, je pravdepodobnost chyb vetsi nez u zmrazeneho Debianu, ale nechci vyvolat nejakou flame, takze jako by se nestalo ;)).
kdelibs-3.2.3-r7.ebuild
:
DEPEND=">=sys-devel/autoconf-2.58 ... >=x11-libs/qt-3.2.3"hmmm ... tak teď mi teda vysvětlete, jak bez nějakých větších kouzel zupgradujete na Gentoo KDE na verzi 3.2.3 tak, abyste zároveň nemusel upgradovat qt na verzi 3.2.3, nýbrž použil stávající 3.1.1, abyste se vyhnul tomu, co Vám vadilo na Mdk, tedy upgrade více balíků najednou??? ... možná víte, o čem mluvíte, a o to je to horší, že záměrně kecáte blbosti
V Mandrake jsem nakonec tuším skončil u toho, že je potřeba upgrade glibc, což se zbytku systému vůbec nelíbilo. Tohle se mi v Gentoo zatím nestalo.Vy jste v Gentoo ještě neupgradoval glibc? - no ale najít program, který je od určité verze závislý na určité minimální verzi glibc není těžké ... např. gcc ... a mimochodem, jednou jsem v Gentoo upgradoval glibc (přesněji world) tak úspěšně, že mi nezbylo než emerge -e ... takže se držte toho svého "zatím nestalo", nedělejte z toho obecnou vlastnost distribuce a modlete se, aby to "zatím" mělo trvání co nejbližší československé jednotce dočasnosti ...
Víte, proč jsou verze binárních distribucí označovány hlavním a vedlejším číslem? Značí se tím (binární) kompatibilita.ehm, mohu se optat, kde jste toto tvrzení vzal? - snažil jsem se asi 10 minut vygooglovat stránku, která by něco takového o Mandrake říkala, leč marně (což ovšem nedokazuje, že tomu tak není, jen by mě zajímalo, proč to třeba na mandrakelinux.com nepíšou?) ... krom toho asi chápu význam pojmu "binární kompatibilita" nějak jinak než Vy, neboť si pod tím představím např. to, že kód zkompilovaný pro i386 pojede na Pentiu, ale nikoliv to, že aktuální verze programu bude běžet s několik let starými knihovnami (neboť proti nim ani nemusí jít zkompilovat, tedy požadavek kompability selhává ještě dřív, než se dostaneme ke slovu "binární" ...)
Vkládáte mi do úst slova, která jsem nikdy neřekl („vadilo na Mdk, tedy upgrade více balíků najednou”)pokud jsem si špatně přeložil Vaše slova:
bych si chtěl nainstalovat novou verzi KDE. Nemožné. Závislosti RPM balíků KDE jsou se zbytkem systému tak provázané, že není v silách smrtelníka tam KDE jako RPM balíky dostat.pak se omlouvám, leč nechápu, kde přesně leží ten Váš rozdíl mezi "upgrade více balíků" a "upgrade distribuce" - v tom, jestli se změní soubor /etc/release? nebo jestli se upgraduje glibc? - zajímavé kritérium ...
a ještě mě navíc dosti nevybíravým způsobem osočujete („že záměrně kecáte blbosti”)poněkud jste můj výrok zkrátil - jeho první část připouštěla ještě možnost, že nevíte o čem mluvíte, tedy že kriterium "dost dlouho jsem používal" z původního příspěvku není postačující podmínkou, abyste věděl ... zamyslet byste se tedy měl Vy, jestliže jste si automaticky vybral tu horší variantu (tedy alespoň kdysi ve slušné společnosti platilo, že být neinformovaní není ostuda, narozdíl od toho být lhář) každopádně já na svém výroku trvám, neboť výše citované ("není v silách smrtelníka ...") blbost je
Vy jste v Gentoo ještě neupgradoval glibc?Upgradoval a nic zvláštního se nestalo.
Víte, proč jsou verze binárních distribucí označovány hlavním a vedlejším číslem? Značí se tím (binární) kompatibilita.Minimálně to svého času platilo pro RH. Pokud to teď nebo pro většinu binárních distribucí, tak se omlouvám za desinformaci. Konkrétní příklad: RPM v4 přišlo s RH 7.0. Binární kompatibilita u balíčkových distribucí pro mě znamená, že mohu vzít binární balíček a úspěšně jej nainstalovat na svůj systém. Kompatibilita na úrovni zdrojového kódu by znamenala, že mohu balíček s přítomnými knihovnami zkompilovat. Míchat do toho (nízkoúrovňovou) kompatibilitu strojového kódu s procesorem mně přijde zbytečné.
kde přesně leží ten Váš rozdíl mezi "upgrade více balíků" a "upgrade distribuce"To je jednoduché. Upgrade více balíků znamená, že se upgradují mnou vybrané balíky a nezbytné závislosti. Nezbytná závislost je taková, že by bez ní obsah balíku nemohl (rozumně) fungovat, ať by byl připraven jakkoliv vyjma statického linkování. Příklad takové závislosti pro KDE je QT. Upgrade distribuce znamená upgrade veškerého sw v distribuci.
možná víte, o čem mluvíte, a o to je to horší, že záměrně kecáte blbostiVáš výrok je více než jako nonekvivalence formulován jako konjunkce. S první částí konjunkce souhlasím (vím, o čem mluvím), s druhou však nikoliv, a proto se k ní vyjadřuji. Zamyslet byste se měl skutečně vy, neboť jste začal argumentovat k mé osobě, nikoliv k věci, což do slušné diskuze nepatří. Mimochodem v argumentaci k mé osobě stále pokračujete.
zamyslet byste se tedy měl Vy, jestliže jste si automaticky vybral tu horší variantu
není v silách smrtelníkaVíte o někom, kdo dokázal dostat do Mandrake 9.1 nové KDE jako oficiální RPM balíky, aniž by je musel rekompilovat nebo upgradovat půlku systému? Já tedy ne. A v diskuzích jsem našel spoustu rad, že se na podobný upgrade má tazatel raději vykašlat a sáhnout po nové verzi dané distribuce.
Vy jste v Gentoo ještě neupgradoval glibc? Upgradoval a nic zvláštního se nestalo.mno, takže jestli jsem to správně pochopil, tak upgrade glibc v Mandrake Vám vadí, kdežto v Gentoo Vám nevadí - pak se ale nemůžeme shodnout na rozumném výsledku, jestliže každé distribuci měříte jiným metrem
Konkrétní příklad: RPM v4 přišlo s RH 7.0. Binární kompatibilita u balíčkových distribucí pro mě znamená, že mohu vzít binární balíček a úspěšně jej nainstalovat na svůj systém.verze RPM je ovšem ještě zcela jiná otázka ... existuje jen velmi málo balíčků, které nemají žádné závislosti (resp. závisí pouze na základních věcech, které jsou v systému tak jako tak a nejde o verzi) - takže samotný balíček nainstalujete těžko, ať už se pojmem "binární kompatibilita" budete ohánět jakkoliv, obvykle potřebujete další balíčky no a jestliže program vyžaduje nějaké novější knihovny, na jejichž konkrétní verzi jsou ke vší smůle závislé jiné programy, pak se holt musí upgradovat i tyto programy - to není vada distribuce, to je obecný fakt, který platí i v Gentoo - od čehopak je tam skript revdep-rebuild? - ano, uznávám, Gentoo je v tomto o něco flexibilnější, občas stačí pouze rebuild stejné verze programu ... to je ale asi tak vše, co se o tom dá říct, a ne argumentovat "šílenými závislostmi mezi balíčky", neboť v Gentoo je to se závislostmi totéž v bleděmodrém
Upgrade více balíků znamená, že se upgradují mnou vybrané balíky a nezbytné závislosti. Nezbytná závislost je taková, že by bez ní obsah balíku nemohl (rozumně) fungovat, ať by byl připraven jakkoliv vyjma statického linkování.viz výše - Vy se v Gentoo obejdete bez rekompilace programů dotčených upgradem jejich závislostí? v tomto smyslu považuji rekompilaci (reemergnutí) programu za ekvivalentní instalaci nového balíku - ano, opět, Gentoo je flexibilnější, životnost určité verze je v distribuci obecně delší, nicméně časem je stejně z portage vyřazena
Zamyslet byste se měl skutečně vy, neboť jste začal argumentovat k mé osobě, nikoliv k věci, což do slušné diskuze nepatří.pardon, ale byl jste to Vy, kdo do toho začal tahat svoji perzónu tím, že se snažil nadřadit svůj názor názoru oponenta na základě čistě subjektivního a nicnevypovídajícího argumentu (abych parafrázoval: používám procesor Intel Pentium III už dlouho, a tak o něm musím vědět vše ... starou belu, nevim ani kolik má registrů)
Víte o někom, kdo dokázal dostat do Mandrake 9.1 nové KDE jako oficiální RPM balíky, aniž by je musel rekompilovat nebo upgradovat půlku systému? Já tedy ne. A v diskuzích jsem našel spoustu rad, že se na podobný upgrade má tazatel raději vykašlat a sáhnout po nové verzi dané distribuce.taková rada je samozřejmě korektní, poněvadž upgrade standardní cestou (tj. distribuční) je jednodušší - to však neznamená, že jiná cesta je nemožná; co se týče podmínky "aniž by musel upgradovat půlku systému", považuji ji za nesmyslnou - aneb velmi by mě zajímalo, co vše by se muselo upgradovat, kdybyste do dva roky starého neupgradovaného Gentoo chtěl dostat nové KDE ...?
od čehopak je tam skript revdep-rebuild?pro specialni pripady
viz výše - Vy se v Gentoo obejdete bez rekompilace programů dotčených upgradem jejich závislostí?samozrejme nemusim rekompilovat cely program pri updatu jedne zavislosti, ale na to se asi neptas...
neupgradovaného Gentoo chtěl dostat nové KDE ...?dostal bych to tam
Pokud radostne prekladam i haldu cizich veci, system je citelne pomalejsi mnohem casteji. Pokud bych toto delal pravidelne, asi bych se casem otravil kafem.`man nice`, pod Gentoo PORTAGE_NICENESS v /etc/make.conf...
Kde navic berete tu jistotu, ze baliky zdrojaku jsou automaticky lepsi (co se tyce zavislosti) nez ty binarni? Oboji prece vyrabi clovek!variabilnejsi urcite.
nice
zabrání např. swapování, když se překládá na stroji s nedostatkem paměti?
aha - a jak nice
zabrání např. swapování, když se překládá na stroji s nedostatkem paměti?
nijak, samozrejme. Snad je nam vsem jasne, ze cpat Gentoo ze stage1 (tj. kompilace vseho) na 486ku je nesmysl... Nicmene existuje moznost kompilace na jinych strojich, distcc
,...
řeč byla o notebooku ... já do toho svého nacpu max 512 MB RAM a 486 to není ... momentálně mám 256 MB, investovat do další se mi nechce a kompilace čehokoliv se při práci poněkud pozná; jestli by mi pomohlo distcc, když si představím modelovou situaci třeba cestování vlakem + inet přes cdma fakt nevímano, taky bezne upgraduju pulku systemu nebo instaluju novy SW pri jizde vlakem. Vy to na sve distribuci delate? Jinak s pameti mate pravdu, kdysi s 256MB, pustenym KDE, Firefoxem, Thunderbirdem a OpenOfficy byla kompilace poznat.
Vy to na sve distribuci delate?ne, od té doby, co nemám junior pas, vlakem nejezdím
ne, od té doby, co nemám junior pas, vlakem nejezdímpokud to vyhodnocujes jako pro sebe vyznamny problem, tak Gentoo proste nepouzivej.nicméně stane se mi občas, že v půlce práce zjistím, že potřebuju nějaký software, který nemám nainstalovaný, nebo třeba novější verzi (např. MySQL 4.0.x => 4.1.x - podpora unicode), takže začnu instalovat (mám-li možnost...), ale souběžně (když už musím čekat nejen na stažení zdrojáků, ale i na překlad) bych rád třeba editoval nějaký soubor v OOo, takže to žraní paměti při kompilaci mi překáží ...
Proc ne, kazdy pouzivame pocitac podle svych moznosti a priorit.Ano, svata pravda. Takze se vrat ke klikani v ovladacich panelech Mandraku a neplacej o necem, o cem nemas evidentne ani potuchy. Diky! :-P
2. Okřikuju ho za to, že v okamžiku, kdy mu dojdou argumenty, pan jm pravidelně napadá a uráží ostatní. To mi vadí.
3. Kdo podle vás vyvolal tento flamewar? Redakce tím, že anketu uspořádala?
Nekdo musi pracovat, jiny nemusi a rad preklada furu ciziho kodu.Ten clovek evidentne o te distribuce vi velky kulovy, co mu asi tak na to budu sdelovat za moudry argument? A vubec, ze mu nejaky moudry argument misto hulakani na me nesdelite vy, he? Ad 3/ Flamewar vyvolal ten, kdo se tady zacal nesmyslne navazet do Gentoo a omilat opet asi potisici ptakovinu, ze uzivatele Gentoo nedelaji nic jineho, nez ze dlouho do noci ziraji na vypis kompilace.
2a. I když vám nějaký názor připadá hloupý, dá se odpovědět bez osobních výpadů a urážek. Ostatní to dokážou, zkuste to také. Jenom tím zbytečně shazujete sám sebe.
2b. Nereagoval jsem proto, že i když ten příspěvek měl nešťastnou formu (v čemž jste ho ovšem s přehledem překonal), se základní myšlenkou souhlasím. A to že Gentoo, stejně jako třeba Slackware, není distribuce pro uživatele, který svůj počítač používá primárně jako pracovní nástroj, není-li tou prací samo zkoumání a ladění systému. Než se zase rozčílíte a odpovíte něco neuváženého, rád bych zdůraznil, že to nepovažuji za chybu ale vlastnost. Prostě je ta distribuce zaměřena trochu jiným směrem. Hluboce se mýlí ten, kdo si myslí, že jedna distribuce dokáže pokrýt různorodé potřeby všech uživatelů, že může být stejně vhodná pro low-end server na historickém hardware, pro domácí počítač laického uživatele i pro high-end nadupaný firemní server s požadavkem high availability. To prostě nejde. Bohužel ale existují skalní zastánci distribucí, kteří jsou přesvědčeni, že jejich miláček je nejlepší na všechno od otevírání okurek po řízení jaderného reaktoru. Dříve většina takových nosívala barvy Red Hatu, dnes jich nejvíc vidím pod praporem Gentoo.
3. Netroufal bych si označit přesný moment, kdy se z toho stala flamewar - nepočítám-li už samou existenci ankety, k níž diskuse jinak už z principu dopadnout nemohla. Proto by mne nenapadlo nikoho obviňovat z toho, že začal flamewar. Zareagoval jsem až v okamžiku, kdy někdo (vy) začal napadat a urážet druhé.
Gentoo je jednak distribuce "komunitního" charakteru, jednak svou podstatou klade určité minimální nároky na znalosti a schopnosti uživatele. Nároky, které nám mohou připadat samozřejmé a přirozené, ale které ve skutečnosti tak přirozené nejsou. Už jsem mockrát viděl povýšená prohlášení, že o takové uživatele nestojíme, ale nesouhlasím s nimi. Na těch uživatelích není nic špatného a myslím, že i jim má Linux co nabídnout. Navíc je v oblasti podpory pro takové uživatele i perspektiva pracovních příležitostí a bylo by IMHO chybou ji zahazovat.
Kromě nároků na znalosti mají distribuce typu Gentoo vyšší nároky na údržbu a správu. To je právě ten kámen úrazu pro uživatele, pro kterého je systém jen pracovním nástrojem, o jehož existenci potřebuje, pokud možno, nevědět. Považuji se za relativně zkušeného linuxového systémáka, přesto občas narazím na to, že tu či onu komponentu musím pracně přemlouvat, aby fungovala. U distribuce s "kontinuálním" vývojem jsou takové problémy daleko častější než u stabilizované distribuce. Uživatel, který má čas si hrát (není myšleno pejorativně), je v jiné pozici než ten, kdo musí ráno odevzdat výsledky své práce.
Vsuvka: nedávno jsem například odpovídal na překvapený dotaz, proč při přechodu na novou verzi distribuce (SuSE) instaluji od nuly a proč raději nepoužívám upgrade, jestli snad nefunguje nebo jestli mu nevěřím. Odpověď je jednoduchá: už se mi párkrát stalo, že přesně ve chvíli, kdy jsem si podobným zásahem dočasně znefunkčnil systém, zavolal zákazník a bylo potřeba co nejdříve začít řešit problém. V takové situaci ocením, že mohu nabootovat přesně ten systém, který jsem používal dosud a kde mám vše odladěné a nakonfigurované. Nesouvisí to přímo s otázkou Gentoo, ale myslím, že to dobře demonstruje odlišný pohled člověka, kterého počítač živí.
Takže co považuji za doménu Gentoo? Oblast nadšenců, kteří mají čas studovat systém a hrát si s ním. Těch, kdo si bez obav čas od času rozvrtají systém s tím, že za pár hodin to bude zase OK, aniž by jim kvůli té prodlevě šedivěly vlasy. Nechci tvrdit, že ho nelze použít k ničemu jinému. Jen se domnívám, že pro uživatele, který mají počítač jako pracovní nástroj (není-li tou prací samotný vývoj a administrace systému) existují lepší volby. Jistě lze i z Gentoo udělat rock stable systém, jinde to ale bude o něco snazší.
A ještě jedna poznámka. Zásadně nesouhlasím s (občas prezentovaným) názorem, že Gentoo je ideální distribuce pro začátečníky, kteří nemají s Linuxem (ani jinými unixovými systémy) žádné zkušenosti, protože už při instalaci se musejí naučit leccos o správě systému. Možná je můj pohled zkreslen tím, že na rozdíl od dnešních "každý sobě systémákem" jsem začal s Linuxem experimentovat až poté, co jsem byl asi rok a půl na Ultrixu prostým uživatelem. Ale myslím si, že člověk by se měl naučit Linux nejprve používat, než ho začne spravovat. Z adminů, kteří neznají elementární záležitosti, jako třeba základní expanze shellu, mi běhá mráz po zádech.
Gentoo je jednak distribuce "komunitního" charakteru, jednak svou podstatou klade určité minimální nároky na znalosti a schopnosti uživatele. Nároky, které nám mohou připadat samozřejmé a přirozené, ale které ve skutečnosti tak přirozené nejsou. Už jsem mockrát viděl povýšená prohlášení, že o takové uživatele nestojíme, ale nesouhlasím s nimi. Na těch uživatelích není nic špatného a myslím, že i jim má Linux co nabídnout. Navíc je v oblasti podpory pro takové uživatele i perspektiva pracovních příležitostí a bylo by IMHO chybou ji zahazovat.no jo, ale zase treba odpovidat na forums.gentoo.org na silne zacatecnicke dotazy (myslim tim neco typu "jak mplayerem konvertovat video"), ktere se resi dotazem do googlu a kliknutim na prvni link, by IMHO nebylo idealni. IMHO diky tomu, ze gentoo nema graficky klikaci instalator, ma pomerne problematiky znale uzivatele. I kdyz je pravda, ze je na Gentoo zacinal (po pokusne instalaci Debianu, ktery me neoslovil, nereste to, prosim).
Kromě nároků na znalosti mají distribuce typu Gentoo vyšší nároky na údržbu a správu.IMHO ne. S gentoo te nic nenuti delat upgrady kazdy den, tyden, mesic, pul roku, rok, tri roky,... Neni (velky) problem jednou nainstalovat, a sledovat jenom bezpecnostni aktualizace. Neodvazuju se polemizovat, jestli je to jednodussi/slozitejsi nez na jinych distribucich, protoze s nimi nemam zkusenosti.
Vsuvka: nedávno jsem například odpovídal na překvapený dotaz, proč při přechodu na novou verzi distribuce (SuSE) instaluji od nuly a proč raději nepoužívám upgrade, jestli snad nefunguje nebo jestli mu nevěřím. Odpověď je jednoduchá: už se mi párkrát stalo, že přesně ve chvíli, kdy jsem si podobným zásahem dočasně znefunkčnil systém, zavolal zákazník a bylo potřeba co nejdříve začít řešit problém. V takové situaci ocením, že mohu nabootovat přesně ten systém, který jsem používal dosud a kde mám vše odladěné a nakonfigurované. Nesouvisí to přímo s otázkou Gentoo, ale myslím, že to dobře demonstruje odlišný pohled člověka, kterého počítač živí.sorry, ale mas taky nahradni HW pro pripad, ze ti shori disk/zdroj/...? Teoreticky nevidim problem delat dukladny backup pred kazdou zmenou systemu, a pokud se to neaktualizuje casto, tak ani problem prakticky
Takže co považuji za doménu Gentoo? Oblast nadšenců, kteří mají čas studovat systém a hrát si s ním. Těch, kdo si bez obav čas od času rozvrtají systém s tím, že za pár hodin to bude zase OK, aniž by jim kvůli té prodlevě šedivěly vlasy. Nechci tvrdit, že ho nelze použít k ničemu jinému. Jen se domnívám, že pro uživatele, který mají počítač jako pracovní nástroj (není-li tou prací samotný vývoj a administrace systému) existují lepší volby. Jistě lze i z Gentoo udělat rock stable systém, jinde to ale bude o něco snazší.jo, s tim se da asi i souhlasit
A ještě jedna poznámka. Zásadně nesouhlasím s (občas prezentovaným) názorem, že Gentoo je ideální distribuce pro začátečníky, kteří nemají s Linuxem (ani jinými unixovými systémy) žádné zkušenostiIMHO pro hracicky urcite, pokud maji dost casu a chuti na RTFM.
De facto ano, mám dva počítače. Ten druhý sice není úplně rovnocenná náhrada, ale stačil by. A je samozřejmě rozdíl mezi vis maior a tím, co si způsobím sám (a čemu jsem se snadno mohl vyhnout).
De facto ano, mám dva počítače. Ten druhý sice není úplně rovnocenná náhrada, ale stačil by. A je samozřejmě rozdíl mezi vis maior a tím, co si způsobím sám (a čemu jsem se snadno mohl vyhnout).jo, cimz se dostavame k tomu, ze delat zbrkly upgrady na mission-critical systemech bez poradnych backupu nebo nahradnich stroju je pekna blbost
Kromě nároků na znalosti mají distribuce typu Gentoo vyšší nároky na údržbu a správu.Jak to víte ? Na kolika desktopech a serverech máte Gentoo, že můžete stále dokolečka dokola opakovat tenhle nesmyslný FUD jako polámaná gramofonová deska ? Vždyť pravý opak je pravdou. Já už jsem něco zažil. Začínal jsem na RH kolem verze 5.x (ve skutečnosti ještě dřív, ale to se o skutečné práci nedalo mluvit), používal jsem a stále někde používám Debian (na serverech), používal jsem Slackware na desktopu i serverech (ten mi přišel na desktop jako druhý nejlepší hned po Gentoo), používal jsem MDK na desktopu. Kamarádovi pomáhám s jeho MDK, otřel jsem se i o FreeBSD a NetBSD. Po tom všem můžu s klidem říct, že v Gentoo jsem se musel vrtat bezkonkurenčně nejmíň, než v jakémkoliv jiném distru. A to ho mám na desktopu nejdéle ze všech jmenovaných. V poslední době ho dávám i na servery a jsem zvědavý, jestli stejným způsobem zafunguje i tam.
Takže co považuji za doménu Gentoo? Oblast nadšenců, kteří mají čas studovat systém a hrát si s ním. .To je akorát pokračování toho FUDu nahoře. Prosím Vás, už toho nechte. Nebo si to Gentoo někdy zkuste nainstalovat a nějakou nezanedbatelnou dobu používat, než se pustíte do další diskuse. Ono se opravdu blbě diskutuje, když jedna strana zaměňuje svoje dojmy za fakta.
Ne, nepoužívám dlouhodobě Gentoo v ostrém provozu.Teda ako dlho ho pouzivate? Kolko mesiacov ste na nom suhrnne pracoval/administroval? Nie kolko mesiacov lezal system na disku. Presiel som RH od 5.2 az po FC1, z donutenia sa musim vrtat v MDK 10.0, staram sa o RH AS 2.1. Najmenej starosti by som mal s RH AS, keby na neho bola platena podpora a binarne updaty, nie su, takze musim prekladat vsetky zdrojove rpm-ka, ktore potrebujem. Ale dostat na neho npr. aspon trocha nova KDE je nemozne. Proste server. Takze suverenne najmenej problemov je z Gentoo. Proste funguje. Cas procesora nie je mojim casom. Napisat emerge world je podobne zlozite ako rpm -U. A nemusim na neho nic zhanat v pofidernych repozitaroch, alebo sa starat preco kompilacia nezbehla. Dokym kompilacia USPESNE nedobehne, tak mam stale pod rukami funkcni system. Kludne mi moze volat telefonom, kto chce. Proste bezproblemove distro. S naskokom. Preto ma velmi zaujima skade mate tie DOJMY, ze je len pre studentov, ktori sa nudia.
Ne, nepoužívám ho v ostrém provozu a nikdy jsem nepoužíval. Prostě bych nepoužil něco, o čem nejsem dostatečně přesvědčen, že je rozumné to použít. Na základě své analýzy Gentoo a sedmiletých zkušeností se správou a aktualizací systému ze zdrojáků jsem dospěl k závěru, že přechod na Gentoo by pro mne nebyl přínosem. Tím spíš, že asi před třemi lety jsem právě od source-maintained modelu přešel k SuSE (a věřte, že jsem to zvažoval a analyzoval velmi dlouho). Můžete být dál přesvědčen, že dokud jsem rok nepoužíval Gentoo v ostrém provozu, nemám právo ho posuzovat. Moje logika je přesně opačná: nenasadím systém do ostrého provozu, dokud mne nepřesvědčí, že je pro mne přínosem.
Najmenej starosti by som mal s RH AS, keby na neho bola platena podpora a binarne updaty, nie su, takze musim prekladat vsetky zdrojove rpm-ka, ktore potrebujem. Ale dostat na neho npr. aspon trocha nova KDE je nemozne. Proste server.
Trochu mi uniká logika, podle které vytýkáte Red Hat Advanced Serveru, tedy systému, který určen pro spolehlivé servery, který je záměrně postaven na trochu starších ale stabilních verzích, že je problémem dostat na něj novější KDE. Když jsem v jednom ze svých předchozích příspěvků uváděl příklady nerozumné aplikace distribucí, měl jsem asi ještě hodně slabou fantazii, protože tlačit do RHAS (SLES) aktuální KDE mne opravdu nenapadlo.
Preto ma velmi zaujima skade mate tie DOJMY, ze je len pre studentov, ktori sa nudia.
Mne by zase velmi zajímalo, odkud máte ten dojem, že jsem něco takového napsal…
Na základě své analýzy Gentoo a sedmiletých zkušeností se správou a aktualizací systému ze zdrojáků jsem dospěl k závěru, že přechod na Gentoo by pro mne nebyl přínosem.viz moje reakce.
Moje logika je přesně opačná: nenasadím systém do ostrého provozu, dokud mne nepřesvědčí, že je pro mne přínosem.to je sice spravny pristup, ale rozhodne to nekoliduje s tim, ze bys nemel Gentoo pomlouvat, pokud jsi ho neotestoval.
Pozor, já jsem "package management" Slackware také nikdy nepoužil - s výjimkou instalace. Sedm let jsem ho udržoval a aktualizoval ze zdrojáků. Včetně třeba takových lahůdek, jako přechod na shadow passwords nebo upgrade z libc5 na glibc2. Tedy tak zásadních změn, jaké mnozí uživatelé Gentoo neměli dosud příležitost poznat.ale to je prece neco uplne jineho!! Gentoo ma plnohodnotny system pro spravu balicku, negeneruje zadny bordel jako instalace pres `./configure && make && make install`. Z prvnich postu jsem si myslel, ze jsi Gentoo alespon nekdy videl... Pokud chces Gentoo hodnotit, tak si ho nejdrive nekde vyzkousej. Pokud na to nemas chut/cas/energii/..., tak ho prosim nepomlouvej. Srovnani instalace vseho ze zdrojaku s Portage mi jako pomluva teda vazne prijde.
Některé problémy Gentoo odstraní, ale zdaleka ne všechny.OK, tak at se nekam dostaneme - jake problemy vidis?
-O2 -march=
'.
Další sféru potenciálních problémů vidím v kontinualitě vývoje. Ta je na jednu stranu velmi výhodná, nové verze programů jsou k dispozici i pro starší systém, není nutné provádět skokový upgrade celé distribuce. V provozním nasazení je ale takový přístup spíše na škodu, o čemž svědčí i fakt, že distribuce pro "enterprise" sféru (RHEL, SLES) jsou naopak velmi zkostnatělé a až na řídké výjimky žádné nové vlastnosti nepřidávají (v rámci verze). Kdybych to měl říci lapidárně, Gentoo nedělá (pro mne) dostatečně velký rozdíl mezi termíny upgrade a update.
Všimněte si, že oba okruhy problémů (našly by se i další), které jsem tu naznačil, jsou vlastně spíše opačným pohledem na to, co se obvykle prezentuje jako hlavní výhoda Gentoo. Ony to nejsou apriorní nevýhody, v jiné situaci to mohou být stejně dobře výhody. Spíše bych to označil za charakteristické vlastnosti. Takže mi samozřejmě můžete vysvětlit, že i Gentoo lze používat jinak, tak, aby byly nežádoucí efekty minimalizovány. Jenže pak bude na místě otázka, co pak Gentoo vlastně přináší, protože tím zároveň setřete jeho výhody. Zkusím to shrnout ještě srozumitelněji: tvrdím, že přesně to, co je jindy hlavní konkurenční výhodou Gentoo, je pro ostré provozní nasazení jeho největší slabinou.
To by bylo na delší povídání. Namátkou třeba závislost na verzi kompilátoru a parametrech kompilace (hlavně optimalizace). To se týká hlavně aplikací psaných v C++, třeba překlad Firebirda nebo Firefoxe může vést k nečekaným problémům, a to i jinde, ale tam máme často k dispozici hotové balíčky, kde jsou problémy už vyřešeny. Pokud má být distribuce určena pro ostré nasazení, není přeci možné na jedné straně prezentovat jako konkurenční výhodu, že si Gentoo každý může přizpůsobit na doraz svému systému a na druhou stranu tiše dodat, že než bude uživatel reportovat chybu, má si vše zkusit přeložit s '-O2 -march=
'.
co tim myslis? Za to, ze GCC neumi korektne skompilovat nejaky program prece Gentoo nemuze. Pokud vim, je v Handboku uvedeno -O2
. Poznamku s -march=
jsem nepochopil, to ma jako byt opravdu "prazdna" hodnota toho parametru?
Další sféru potenciálních problémů vidím v kontinualitě vývoje. Ta je na jednu stranu velmi výhodná, nové verze programů jsou k dispozici i pro starší systém, není nutné provádět skokový upgrade celé distribuce. V provozním nasazení je ale takový přístup spíše na škodu, o čemž svědčí i fakt, že distribuce pro "enterprise" sféru (RHEL, SLES) jsou naopak velmi zkostnatělé a až na řídké výjimky žádné nové vlastnosti nepřidávají (v rámci verze).nerozumim. Kdo te nuti s Gentoo pravidelne upgradovat? Vadi ti to same taky treba na FreeBSD (hint:
/usr/portage
a /usr/ports
)?
Kdybych to měl říci lapidárně, Gentoo nedělá (pro mne) dostatečně velký rozdíl mezi termíny upgrade a update.pokud to ma byt debianismus
emerge --sync
versus emerge -uDav world
?
Všimněte si, že oba okruhy problémů (našly by se i další), které jsem tu naznačil, jsou vlastně spíše opačným pohledem na to, co se obvykle prezentuje jako hlavní výhoda Gentoo. Ony to nejsou apriorní nevýhody, v jiné situaci to mohou být stejně dobře výhody. Spíše bych to označil za charakteristické vlastnosti. Takže mi samozřejmě můžete vysvětlit, že i Gentoo lze používat jinak, tak, aby byly nežádoucí efekty minimalizovány. Jenže pak bude na místě otázka, co pak Gentoo vlastně přináší, protože tím zároveň setřete jeho výhody.co treba prehlednou konfiguraci? IMHO je to spatne polozena otazka, spis by ses mohl ptat "a proc ho nepouzivat i na mission critical serverech, kdyz s nim mas bohate zkusenosti na desktopech?"
Zkusím to shrnout ještě srozumitelněji: tvrdím, že přesně to, co je jindy hlavní konkurenční výhodou Gentoo, je pro ostré provozní nasazení jeho největší slabinou.zalezi na zpusobu pouzivani
Ale může. Stejně jako může klasická distribuce za to, že se v ní vyskytne špatně zkompilovaný program. Jestliže mi distribuce dodá zdroják a kompilátor a zdroják nepůjde kompilovat, je to problém distribuce.
Pokud vim, je v Handboku uvedeno -O2.
To je právě ten alibismus, o kterém jsem mluvil. Na jednu stranu věrozvěstové Gentoo vysvětlují, že hlavní výhodou (jednou z hlavních výhod) je to, že si každý zkompiluje systém na míru, na druhou stranu až po nahlédnutí dovnitř se dozvíte druhou půlku: ale pokud to uděláte, my si myjeme ruce.
Poznamku s -march= jsem nepochopil, to ma jako byt opravdu "prazdna" hodnota toho parametru?
To se ptáte na špatném místě. To byla citace… odtud.
pokud to ma byt debianismus, myslis emerge --sync versus emerge -uDav world?
Žádný Debianismus, u debianu jsem strávil asi tolik času, jako u Gentoo. Standardní terminologie: upgrade je nahrazení programu novou verzí, např. sendmail 8.12.9 místo sendmail 8.12.6, update oprava konkrétního problému, nejčastěji bezpečnostní nebo funkční chyby. Takže místo upgrade na 8.12.9 se do verze 8.12.6 backportuje oprava konkrétní chyby, ale nic dalšího, žádné nové funkce (a nové chyby)
co treba prehlednou konfiguraci?
Nevím, možná mi něco podstatného uniklo, ale nezdá se mi, že by konfigurace v Gentoo byla nějak podstatně přehlednější než jinde. Určité snahy o zpřehlednění konfigurace sice existují (bez ohledu na Gentoo), ale zatím jsem si nevšiml, že by některá z nich nějak výrazně uspěla.
spis by ses mohl ptat "a proc ho nepouzivat i na mission critical serverech, kdyz s nim mas bohate zkusenosti na desktopech?
To se nepotřebuji ptát, to moc dobře vím. Protože požadavky desktopu a mission critical serveru jsou do značné míry protichůdné. Takže pro opravdu mission critical server nedoporučím distribuci jen proto, že jsem s ní spokojen na desktopu.
FreeBSD muzes taky updatovat/upgradovat/... jednou za dva dny...
Tady se zase dostáváme k tomu zásadnímu rozdílu: upgradovat… na serveru jedině v případě nutnosti (konec podpory, nutnost podpory nového HW, nová funkčnost, která ve staré verzi není), updatovat… klidně i dvakrát za den, bude-li potřeba.
Znovu opakuji: jistě, i Gentoo se dá používat jinak. Ale není to standardní model používání. Nebo je, ale pak jsou všechny ty řeči, kterými se při jeho propagaci argumentuje, jen klamavou reklamou. Jak praví anglické přísloví: You can't have it both ways.
To je právě ten alibismus, o kterém jsem mluvil. Na jednu stranu věrozvěstové Gentoo vysvětlují, že hlavní výhodou (jednou z hlavních výhod) je to, že si každý zkompiluje systém na míru, na druhou stranu až po nahlédnutí dovnitř se dozvíte druhou půlku: ale pokud to uděláte, my si myjeme ruce.Jasne, od distribuce je alibismus, ze nehodla resit problemy, ktere si uzivatel zpusobil sam nesmyslnym nastavenim CFLAGS a spol. Hmmm. Bugy projevujici se pri normalnich nastavenich se normalne resi, pokud si nekdo naseka CGLAGS na pet radku, tak ho vyvojari poslou do haje. Zkompilovanim na miru se mysli neco jineho, nez ta vase demagogie. Napr. to, ze nebudu na Pentiu IV pouzil binarky "optimalizovane" pro 386, ze.
Takže místo upgrade na 8.12.9 se do verze 8.12.6 backportuje oprava konkrétní chyby, ale nic dalšího, žádné nové funkce (a nové chyby)Ad backportovani - no jasne, funguje to vyborne, uz se to resilo na Root.cz v clanku o tom, jak na server patri jedine Debian stable a vseho ostatni je dilo satanovo. Snad v tom tady radsi nebudeme pokracovat. Oprava se da snadno backportovat z verze 8.12.9 do verze 8.12.6, podstatne hure do verze 8.10.1 a do verze 7.0.1 ji asi nedokaze backportovat nikdo (viz Debian a Mozilla).
Ale ne, není chybou to, že vývojáři neřeší problémy související s netypickou optimalizací. Alibismus vidím v tom, že na jednu stranu se prezentuje jako konkurenční výhoda, že si to každý může přeložit, jak uzná za vhodné, a na druhé straně je (pochopitelně) podpora jen těch pár základních verzí.
Zkompilovanim na miru se mysli neco jineho, nez ta vase demagogie. Napr. to, ze nebudu na Pentiu IV pouzil binarky "optimalizovane" pro 386, ze.
Proč je tedy v tom citovaném FAQ napsáno, že před reportováním chyby se to má zkusit s potlačenou optimalizací pro verzi procesoru?
Oprava se da snadno backportovat z verze 8.12.9 do verze 8.12.6, podstatne hure do verze 8.10.1 a do verze 7.0.1 ji asi nedokaze backportovat nikdo
Proto jsou také enterprise verze distribucí tak drahé. Protože o tohle se musí v případě potřeby někdo postarat; je to nepopulární práce, ve světle reflektorů jsou ti, kdo vyvíjejí nové verze. Proto také mají "lidové" verze garantovanou podporu jen dva roky. A proto si také firmy ty enterprise verze kupují, i když jsou tak drahé.
Ale ne, není chybou to, že vývojáři neřeší problémy související s netypickou optimalizací. Alibismus vidím v tom, že na jednu stranu se prezentuje jako konkurenční výhoda, že si to každý může přeložit, jak uzná za vhodné, a na druhé straně je (pochopitelně) podpora jen těch pár základních verzí.Prosim pekne, podivejte se do bugzilly, co se resi a co se neresi. To opravdu neni par zakladnich verzi optimalizace, resi se proste bugy, kdy uzivatele pri nastavovani CFLAGS pouzivaji zdravy rozum. Naprosto normalne se resi problemy, ktere ma uzivatel pouzivajici optimalizaci typu
-O3 -mcpu=athlon-xp -march=athlon-xp -pipe -fomit-frame-pointer
, neresi se proste kravoviny.
Proto jsou také enterprise verze distribucí tak drahé. Protože o tohle se musí v případě potřeby někdo postarat; je to nepopulární práce, ve světle reflektorů jsou ti, kdo vyvíjejí nové verze. Proto také mají "lidové" verze garantovanou podporu jen dva roky. A proto si také firmy ty enterprise verze kupují, i když jsou tak drahé.Backportovat opravy na tri a vice roku stare verze cehokoliv povazuju u free distribuci za ciste mrhani casem (exemplarni priklad je Debian stable). Placene enterprise verze neresim, kdyz jsou za to ochotne firmy platit, je to jejich problem.
-O3 -mcpu=athlon-xp -march=athlon-xp -pipe -fomit-frame-pointer
-mcpu
je pri pouziti -march
zbytecna, pokud ma stejnou hodnotu.
Za to, ze GCC neumi korektne skompilovat nejaky program prece Gentoo nemuze.aha, mluvime o koze a o voze. Zkus se nekdy podivat do portage na soubory typuAle může. Stejně jako může klasická distribuce za to, že se v ní vyskytne špatně zkompilovaný program. Jestliže mi distribuce dodá zdroják a kompilátor a zdroják nepůjde kompilovat, je to problém distribuce.
gcc-3.4-compile.patch
... IMHO je to chyba autoru GCC a nebo programu, ale ne distribuce, pokud nejde o nejaky core balicek.
Pokud vim, je v Handboku uvedeno -O2.Tak tohle je FUD. Problemy se samozrejme resi i pri pouzitiTo je právě ten alibismus, o kterém jsem mluvil. Na jednu stranu věrozvěstové Gentoo vysvětlují, že hlavní výhodou (jednou z hlavních výhod) je to, že si každý zkompiluje systém na míru, na druhou stranu až po nahlédnutí dovnitř se dozvíte druhou půlku: ale pokud to uděláte, my si myjeme ruce.
-O3
(vic aktualni GCC neumi), samozrejme pokud je znamo, ze konkretni program nefunguje s nejakymi optimalizacemi (XFree86, X.org, OO.o,...), jsou rovnou v ebuildu zakazany.
pokud to ma byt debianismus, myslis emerge --sync versus emerge -uDav world?IIRC, Debian rika "update" synchronizaci DB balicku, "upgrade" potom "updatu/upgradu" systemu.Žádný Debianismus, u debianu jsem strávil asi tolik času, jako u Gentoo. Standardní terminologie:
co treba prehlednou konfiguraci?[bylo-tu-jmeno-jednoho-distra-ale -byl-by-to-zbytecny-flame] znas?Nevím, možná mi něco podstatného uniklo, ale nezdá se mi, že by konfigurace v Gentoo byla nějak podstatně přehlednější než jinde. Určité snahy o zpřehlednění konfigurace sice existují (bez ohledu na Gentoo), ale zatím jsem si nevšiml, že by některá z nich nějak výrazně uspěla.
> spis by ses mohl ptat "a proc ho nepouzivat i na mission critical serverech, kdyz s nim mas bohate zkusenosti na desktopech?To jsi asi nepochopil - rekni mi jediny duvod, proc se Gentoo na misson critical systemy nehodi.To se nepotřebuji ptát, to moc dobře vím. Protože požadavky desktopu a mission critical serveru jsou do značné míry protichůdné. Takže pro opravdu mission critical server nedoporučím distribuci jen proto, že jsem s ní spokojen na desktopu.
FreeBSD muzes taky updatovat/upgradovat/... jednou za dva dny...to neni pravda. Zkus si precist filozofii Gentoo, treba na neco prijdes... Nevidim duvod, proc by se u tak siroce prizpusobitelneho distra jako Gentoo musel propagovat jediny zpusob pouzivani...Tady se zase dostáváme k tomu zásadnímu rozdílu: upgradovat… na serveru jedině v případě nutnosti (konec podpory, nutnost podpory nového HW, nová funkčnost, která ve staré verzi není), updatovat… klidně i dvakrát za den, bude-li potřeba.
Znovu opakuji: jistě, i Gentoo se dá používat jinak. Ale není to standardní model používání. Nebo je, ale pak jsou všechny ty řeči, kterými se při jeho propagaci argumentuje, jen klamavou reklamou. Jak praví anglické přísloví: You can't have it both ways.
Vzdávám to, končím. Střídáte se tu na mně dva (nepočítám-li ty, kteří jen občas něco prohodí). Každý máte očividně odlišnou představu, co je to Gentoo a jaký je jeho obvyklý způsob použití. Kdykoli jednomu něco odpovím, druhý to okamžitě rozbije, ale jen proto, že mluví o úplně jiném Gentoo než ten, kterému jsem odpovídal. Takže se laskavě nejdřív shodněte na tom, co je to vlastně Gentoo a jak se používá, pak se můžeme začít o něčem vážně bavit. Vaše schizofrenní dvojGentoo očividně dokáže splnit dva vzájemně si odporující požadavky, reálně existující distribuce samozřejmě ne. Howghprecti si prosim ten odkazovany dokument, prijdes na to, ze Gentoo ma davat "moznost delat to, co potrebujes, co nejefektivneji" (sorry, davam to z pameti, fakt doporucuju ten anglicky original):
To do this, I made it very flexible in allowing me to do what I wanted to do, and also tried to make it flexible to allow others to do what I thought they might want to do....The Gentoo philosophy is to allow this user to do what he or she wants to do, without getting in the way....The goal of Gentoo is to design tools and systems that allow a user to do their work pleasantly and efficiently as possible, as they see fit.uz chapes, ze se da fakt pouzivat ruznymi zpusoby, stejne jako teba FreeBSD?
Kolego, vzdejte to.Ono nestačilo, že jsi tenhle flamewar svojí dementní poznámku vyvolal, ale ještě navíc ho budeš přikrmovat ? Jinak máš samozřejmě pravdu, holt vyvolávači flamewarů, vypouštěči FUDů jsou ti správní a ti, co se jim snaží oponovat argumenty jsou fanatici. S takovým překrucováním faktů můžeš jít klidně do politiky.Je to banda fanatiku, ktera vas utaha bud na slovicku nebo na vasi celkovou zaujatost.
Je to banda fanatiku, ktera vas utaha bud na slovicku nebo na vasi celkovou zaujatost.jsou vysoce prinosne, k tematu a nikoho neurazeji... :-P
Ne, nepoužívám dlouhodobě Gentoo v ostrém provozu. Ale sedm let jsem používal Slackware na svém počítači i několika serverech tak, že veškeré aktualizace probíhaly ze zdrojáků.Jinými slovy, o Gentoo víte prd a zkušenosti máte nulové. Hlavně že do něj a jeho uživatelů tak zapáleně rejete při každé příležitosti.
Takže mám, myslím, poměrně dobrou představu, jaké jsou výhody a nevýhody takového modelu správy, co bych tím získal a co by mne to stálo.Jenže to je právě jenom ten váš dojem, o kterém jsem mluvil předtím. Nepřipadá vám ubohé se s takovouhle průpravou pouštět do jakýchkoliv diskusí ? A když už se do nich pouštět musíte, mohl byste pro příště vaše příspěvky uvádět například takovouto větou: "O Gentoo sice nevím naprosto nic, nikdy jsem ho nepoužíval, ale myslím si o něm, že..." ?
Tak trochu jsem čekal, že mne podobným způsobem odpálkujete, jen jsem trochu doufal, že se aspoň trochu zamyslíte nad tím, co jsem napsal. Bohužel marně. Naštěstí jsem už viděl dost vašich příspěvků zde i v linux@linux.cz
, takže vím, že z vašeho mínění o mých znalostech a schopnostech si nemusím dělat těžkou hlavu.
Takže vy máte opravdu představu, že nejdřív musím rok spravovat Gentoo v ostrém provozu a pak teprve mohu zodpovědně posoudit, jestli je to pro mne vhodné? V tom případě je mi docela líto vašich zákazníků. Mně by takový postup připadal velmi nezodpovědný.No tohle je skutecne vyborna logika - vazeny zakazniku, o teto distribuci vim velke prd a proto vam rozhodne nedoporucuju, abyste ji nekam nasazoval, radsi se ji nedotykejte ani v rukavicich, urcite je to jenom pro hracicky, co se chteji stourat v konfiguraci. Hmmm... %-O
Za čtvrté: není pravda, že o Gentoo vím prd, to je pouze (dez)interpretace vaše a pana Feřtra.Hmmm... viz predchozi prispevek:
Ne, nepoužívám dlouhodobě Gentoo v ostrém provozu. Ale sedm let jsem používal Slackware na svém počítači i několika serverech tak, že veškeré aktualizace probíhaly ze zdrojáků. Takže mám, myslím, poměrně dobrou představu, jaké jsou výhody a nevýhody takového modelu správy, co bych tím získal a co by mne to stálo.Neboli: ne, nemam ridicak na nakladaky. Ale sedm let jsem jako masinfira jezdil na draze s nakladnimi vlaky, takze mam myslim pomerne dobrou predstavu, co rizeni kamionu znamena.
Je jistě vaším svatým právem myslet si, že nemám právo udělat si na Gentoo vlastní názor dříve, než ho nasadím do ostrého provozu. Je ale mým právem myslet si udělat si vlastní názor na distribuci dříve, než ji nasadím do ostrého provozu. A konečně je právem zákazníka vybrat si, komu dá důvěru. HowghOK, tak ale prosim tento svuj "vlastni nazor" nepouzivej jako argument v diskuzich... Pokud distru neveris, nepouzivej ho, ale taky ho nepomlouvej bez konkretnich podkladu.
Už jsem mockrát viděl povýšená prohlášení, že o takové uživatele nestojíme, ale nesouhlasím s nimi. Na těch uživatelích není nic špatného a myslím, že i jim má Linux co nabídnout. Navíc je v oblasti podpory pro takové uživatele i perspektiva pracovních příležitostí a bylo by IMHO chybou ji zahazovat.Gentoo může používat skutečně kdokoliv a každý uživatel je vítán. S administrací systému to bude ale složitější. Gentoo může administrovat jen ten, kdo Linuxu (alespoň trochu) rozumí nebo mu porozumět chce, což je IMO naprosto správný přístup. Dokonce i ty v posledním odstavci píšeš, že člověk by se měl naučit Linux nejprve používat, než ho začne spravovat. Snad se shodneme, že systém nemůže administrovat uživatel (takyadministrátor) bez znalostí. Pokud systém přesvědčuje své uživatele, že administraci dozajista zvládnou, ač o systému vědí naprosté kulové, tak je něco v nepořádku. (Teď mám namysli především jeden neunixový systém.)
Kromě nároků na znalosti mají distribuce typu Gentoo vyšší nároky na údržbu a správu. To je právě ten kámen úrazu pro uživatele, pro kterého je systém jen pracovním nástrojem, o jehož existenci potřebuje, pokud možno, nevědět.Mé zkušenosti jsou přesně opačné. Jednou nakonfiguruji a používám. Při práci se o systém vůbec nemusím starat, prostě o něm nevím. Konfigurace systému mně přijde rovněž přimočará.
Uživatel, který má čas si hrát (není myšleno pejorativně), je v jiné pozici než ten, kdo musí ráno odevzdat výsledky své práce.Pokud vím, že ráno musím odevzat výsledky své práce, tak do systému nezasahuji ani rekonfigurací, ani updaty. To platí nejen pro Gentoo, nejen pro všechny distribuce Linuxu, ale pro všechny OS. Tohle s Gentoo nemá nic společného.
Ad 3/ Flamewar vyvolal ten, kdo se tady zacal nesmyslne navazet do Gentoo a omilat opet asi potisici ptakovinu, ze uzivatele Gentoo nedelaji nic jineho, nez ze dlouho do noci ziraji na vypis kompilace.A né snad ?
A né snad ?Gentoo jsem vic jak pul roku provozoval bez jakehokoli domaciho pripojeni k internetu, krome prace. Vsechny potrebne veci jsem si prinesl na CD nebo USB disku, zadny problem, zase jich tolik nebylo.A ještě musí mít tááákhle tlustou linku do internetu
pokud si tedy nestáhnou ty zkompilované věci, ale to by vlastně porušili tu filozofii Gentoo Linuxutohle je FUD.
Ne, opravdu proti němu nic nemám, to jen tak naokraj, jen si nedovedu představit, jak dlouho by se asi kompilovalo Gentoo na mém Duronu 1200MHz se všemi pro mne důležitými balíčky (OpenOffice, Python, MySQL, Gnome (KDE), Apache atd.)vidis, shodou okolnosti mam Athlona na 1200 MHz. OO.o se kompilovalo asi tusim 7 hodin (fakt moloch), cele KDE (kde-base/kde + vsechny zavislosti, cili de facto kde-base/*) nejak podobne. Python cca. 5 minut. MySQL a Apache jsem daval na nejaky Celeron 466, bylo to tak myslim kolem 15 minut, cisla z hlavy nedam. Kompletni build moji konfigurace 2.6 kernelu asi 15 nebo 20 minut, fakt z hlavy nevim. Pokud mas zajem o presna cisla, muzu ti je z logu nejakym skriptem dostat. OK?
Hledej napr. linkale no tak, budme vlastenci
BTW k predchozi debate: na forums.gentoo.cz jsou zodpovidany celkem ochotne i naprosto zacatecnicke otazky, pokud umite anglicky, tak rozhodne nezustanete s nejakym problemem bez pomoci.asi myslis forums.gentoo.org
O tom už jsem se tady jednou zmiňoval, s tím zásadně nesouhlasím. Produktem takového vzdělávání jsou admini, kteří sice spravují systém, ale chybějí jim naprosto základní a elementární znalosti z jeho používání. Ve webových diskusích i diskusních listech se s nimi setkávám prakticky denně. Podle mne by se měl začátečník nejprve naučit systém dobře používat (z pohledu prostého uživatele) a pak se teprve začít učit, jak ho spravovat.
O tom už jsem se tady jednou zmiňoval, s tím zásadně nesouhlasím. Produktem takového vzdělávání jsou admini, kteří sice spravují systém, ale chybějí jim naprosto základní a elementární znalosti z jeho používání.Vtip je v tom, ze Gentoo Handbook nepopisuje "pro rozdeleni disku napis to a to", ale rekne o problematice vice, jde do hloubky.
čím dříve, tím lépe? - inu ano, pokud to není na úkor kvality, a bohužel, obvykle ty rychle získané informace jsou ty nejméně přesné až zcestné, tedy z hlediska správy škodlivé, a pak už se jen těžko dostávají z hlavy ...jiste. Ale nechapu, jak to souvisi s Gentoo Handbookem. Pokud k ni mas nejake vyhrady, sdel mi je, prosim, nebo je rovnou reportuj v Gentoo Bugzille.
a že je třeba rozdělení disku popsáno "do hloubky" - hm, tak třeba já dělím disk jinak, než doporučují, a mám pro to své důvody, které z toho handbooku nevyčtu a nevyčtu ...tak zrovna rozdeleni disku mi prijde pomerne dobre popsane. Mas k nemu konkretni vyhrady? Samozrejme, ze je to vysoce individualni vec.
Ale nechapu, jak to souvisi s Gentoo Handbookem.viz odpověď Michala Kubečka ohledně předbíhání látky výhradu mám takovou, že jde málo do hloubky - ale to už bychom se dostali na úroveň stejnou, jako je vyčítání, že česká instalační příručka k Mandrake není zároveň manuálem k bashi etc. ... což je blbost; má to být instalační příručka, takže bych popravdě spíše některé věci ubral (např. popisovat stisky kláves ve fdisku mi přijde dost ujetý,
man fdisk
, psát "hit q" místo "quit the program" je teda fakt skvělej způsob, jak někoho něco naučit ... a pak si můžem flejmovat, že se Linux neprosazuje, protože Windowsowská lama neni schopna se naučit obecný princip ovládání, který je u obou systémů stejný, místo konkrétních ikonek a kláves tak zrovna rozdeleni disku mi prijde pomerne dobre popsane. Mas k nemu konkretni vyhrady?ano, mám
výhradu mám takovou, že jde málo do hloubky - ale to už bychom se dostali na úroveň stejnou, jako je vyčítání, že česká instalační příručka k Mandrake není zároveň manuálem k bashi etc. ... což je blbost; má to být instalační příručka, takže bych popravdě spíše některé věci ubral (např. popisovat stisky kláves ve fdisku mi přijde dost ujetý,IMHO je to kvuli tomu, ze jeman fdisk
, psát "hit q" místo "quit the program" je teda fakt skvělej způsob, jak někoho něco naučit ... a pak si můžem flejmovat, že se Linux neprosazuje, protože Windowsowská lama neni schopna se naučit obecný princip ovládání, který je u obou systémů stejný, místo konkrétních ikonek a kláves)
fdisk
prece jenom prilis h4x0rsky, mne osobne by tam cfdisk
sednul vic, jenomze holt jsou pripady, kdy fdisk
funguje bez problemu a cfdisk
nefunguje.
ano, mámdiky moc, tohle jsem si neuvedomil. Zkusim to nejak zrozumnit. Opravdu diky.například nikde (míním v kapitole o dělení disku) není vysvětleno, proč musí být swap přesně 512 MB (což nemusí, ale Handbook se tak tváří ...), jak se jeho velikost stanovuje, proč mít swap partition když lze swapovat do souboru (a že to vůbec lze), proč je v příkladech vytvořen jako druhý oddíl od začátku disku (aneb jak může umístění ovlivnit výkon, včetně konfigurace s více disky) ... ale to už bych se zase točil k tomu, co říkám výše - imho "make swap" by do té příručky patřilo spíše nežli "make 512 MB swap partition on hda2 by pressing these keys"
IMHO je to kvuli tomu, ze jemno, sice mám také radšifdisk
prece jenom prilis h4x0rsky, mne osobne by tamcfdisk
sednul vic, jenomze holt jsou pripady, kdyfdisk
funguje bez problemu acfdisk
nefunguje.
cfdisk
, nicméně nevím nevím, jestli je rozumné svěřovat správu systému člověku, co si neporadí s fdisk
em ...
mno, sice mám také radšito je otazka. Pokud si s nim neni schopen poradit, pravdepodobne to neni spravna volba. Pokud je na to jenom moc linej, je to koser.cfdisk
, nicméně nevím nevím, jestli je rozumné svěřovat správu systému člověku, co si neporadí sfdisk
em ...
Bohužel, dnes se trpělivost a postupné studium nenosí, začátečníci by nejraději hned rozdělovali disky, vytvářeli filesystémy (i když nevědí, co to je) a konfigurovali routing, traffic control a paketové filtry (pokud možno bez nejmenší představy o fungování TCP/IP a jeho implementaci v Linuxu). Z některých dotazů - "help, help, pls, pls, jsem začátečník, o Linuxu nic nevím, mám nakonfigurovat firewall pro firemní síť o 300 počítačích, zítra to potřebuju mít hotové" - mi pak běhá mráz po zádech. Ale to už je samozřejmě extrémní projev, který nemá nic společného s konkrétní distribucí. Ono i v SuSE může začátečník snadno podlehnout iluzi, že když si za pár minut nakliká, co potřebuje, je už teď ten velký admin guru. Problém vidím hlavně v tom, že v distribucích typu Gentoo je k tomu předbíhání látky začátečník daleko více nucen.
S tím právě nesouhlasím, že čím dříve, tím lépe. Stejně jako podle mne nemá smysl učit derivovat někoho, kdo nemá ponětí, co je to limita, i zde by se IMHO mělo postupovat od základů ke složitějším věcem.jiste, tak to IMHO Handbook dela...
Odpověď na otázku z druhé věty: buď by měl začít jako uživatel na systému, který spravuje někdo jiný, nebo by měl začít s nějakou distribucí, která nebude vyžadovat hlubší znalosti správy systému a která bude na správu méně náročná. Třeba některou z těch opovrhovaných Mandrake/Red Hat/SuSE. Případně je vhodná kombinace obou variant - administrativně nenáročná distribuce, kterou mu někdo nainstaluje a se správnou mu pomůže. Poté, co uživatel zvládne práci s Linuxem na uživatelské úrovni, může buď začít pronikat do správy svého systému nebo zkusit začít experimentovat s některou z těch náročnějších distribucí (Debian, Gentoo, Slackware, …). U čeho pak nakonec zůstane, to už je věc jeho kvalifikovaného rozhodnutí.tak ted ti asi nerozumim - jde o "nauceni se prace s Linuxem" na urovni klikani do KDE a psani v OO.o/KOffice/whatever, nebo o spravu systemu? IMHO me editace textovych konfiguraku nauci UNIXove filozofii o neco vic, nez klikani do redhat-config-network...
Bohužel, dnes se trpělivost a postupné studium nenosí, začátečníci by nejraději hned rozdělovali disky, vytvářeli filesystémy (i když nevědí, co to je)tak za prve, v Handbooku jsou rozumna defaultni nastaveni. Za druhe, iirc je tam vysvetleno, co je to filesystem.
a konfigurovali routing, traffic control a paketové filtrykde je o necem takovem zminka v Gentoo Handbooku??
(pokud možno bez nejmenší představy o fungování TCP/IP a jeho implementaci v Linuxu). Z některých dotazů - "help, help, pls, pls, jsem začátečník, o Linuxu nic nevím, mám nakonfigurovat firewall pro firemní síť o 300 počítačích, zítra to potřebuju mít hotové" - mi pak běhá mráz po zádech.jo, mne taky. A taky mi vadi, kdyz nekdo pomlouva pomoci nesmyslnych argumentu neco, co se mi libi.
Ale to už je samozřejmě extrémní projev, který nemá nic společného s konkrétní distribucí. Ono i v SuSE může začátečník snadno podlehnout iluzi, že když si za pár minut nakliká, co potřebuje, je už teď ten velký admin guru. Problém vidím hlavně v tom, že v distribucích typu Gentoo je k tomu předbíhání látky začátečník daleko více nucen.cim nucen? prosim vysvetlit, dekuji
Ani jedno. Myslím takové ty základní věci, jako je práce s shellem, práce se soubory, vlastnosti souborového systému (z pohledu uživatele), linky, přístupová práva, sledování procesů, signály, roury, textové filtry, psaní skriptů atd. Tohle všechno (a mnoho dalšího) by měl podle mne uživatel znát, než se pustí do správy systému.
kde je o necem takovem zminka v Gentoo Handbooku??
Tohle opravdu miluju. Výslovně napíšu, že tohle je extrémní projev toho přístupu, který už s Gentoo konkrétně nesouvisí, a vy se mne zeptáte, kde je to v Gentoo Handbook. Nechtěl byste reagovat na to, co jsem opravdu napsal? Nebo mi nevkládat do úst aspoň to, co jsem výslovně popřel?
cim nucen? prosim vysvetlit, dekuji
Bude asi lépe, když se zeptáte svých spoluobhájců, ti tady stále argumentují tím, že Gentoo nutí uživatele nejprve pochopit, jak rozdělit disk, jak vytvořit filesystémy atd., než si může nainstalovat systém. A že je právě proto Gentoo pro výuku začátečníka vhodnější než jiné distribuce. To je názor, se kterým tady (v této větvi) celou dobu polemizuji, protože ho považuji za chybný. Podle mne by totiž dávno předtím měl ovládat jiné, zásadnější věci - viz výše.
tak ted ti asi nerozumim - jde o "nauceni se prace s Linuxem" na urovni klikani do KDE a psani v OO.o/KOffice/whatever, nebo o spravu systemu?ale tohle ho prece nema ucit "prirucka pro instalaci", ne? To si klidne muze zkusit treba na Knoppixu (nebo na Gentoo LiveCD, aby bylo jasny, ze fakt staci GentooAni jedno. Myslím takové ty základní věci, jako je práce s shellem, práce se soubory, vlastnosti souborového systému (z pohledu uživatele), linky, přístupová práva, sledování procesů, signály, roury, textové filtry, psaní skriptů atd. Tohle všechno (a mnoho dalšího) by měl podle mne uživatel znát, než se pustí do správy systému.
kde je o necem takovem zminka v Gentoo Handbooku??omlouvam se, moje chyba.Tohle opravdu miluju. Výslovně napíšu, že tohle je extrémní projev toho přístupu, který už s Gentoo konkrétně nesouvisí, a vy se mne zeptáte, kde je to v Gentoo Handbook. Nechtěl byste reagovat na to, co jsem opravdu napsal? Nebo mi nevkládat do úst aspoň to, co jsem výslovně popřel?
cim nucen? prosim vysvetlit, dekujijiste, ale nechapu, jak to potlacuje to, co rikam ja...Bude asi lépe, když se zeptáte svých spoluobhájců, ti tady stále argumentují tím, že Gentoo nutí uživatele nejprve pochopit, jak rozdělit disk, jak vytvořit filesystémy atd., než si může nainstalovat systém. A že je právě proto Gentoo pro výuku začátečníka vhodnější než jiné distribuce. To je názor, se kterým tady (v této větvi) celou dobu polemizuji, protože ho považuji za chybný. Podle mne by totiž dávno předtím měl ovládat jiné, zásadnější věci - viz výše.
Pro zajímavost přikládáme i graf znázorňující vývoj počtu uživatelů u pěti distribucí, které byly učastníky zatím všech ročníků ankety.
...ta absolutni nadvlada Intelu & spol. I hate IBM!
BTW, co je to za divny pocty?
x86 99,68 %
PPC 1,38 %
atd.
> 100%
To samy u 32vs64 bitu:
HW:
32 96,67 %
64 10,69 %
System:
32 97,45 %
64 8,90 %
Na jaky zaklad jste to prepocitavali?
Ženy a dívky se mezi uživatele Linuxu moc neprosazují. Oproti minulému roku si polepšily jen o dvě desetinky procenta. Celkem hlasovalo 3823 účastníků, z toho 3778 (98,82 %) mužů a 47 (1,23 %) žen.A co tohle ? Z toho vychází, že 2 účastníci hlasovali pro obě pohlaví
Ostatní čísla vypadají hrozivě, ale IMHO jsou poněkud zkreslující. Vezmete-li prvních deset, pokryjí vám nejspíš téměř vše. Zbytek jsou vesměs marginální záležitosti, mnohé z těch projektů jsou už ve skutečnosti dávno mrtvé nebo aspoň v hibernaci. Určitě ale nikomu neškodí a někomu jistě i pomohou. Rozhodně takový stav považuji za vhodnější než jednu distribuci, jedno desktopové prostředí, jeden WM a jeden MUA.
Ekvivalentní určitě ne. Je mnoho svobodných licencí, některé i svobodnější než GPL. Je sice pravda, že někteří mají tendenci definovat svobodný software jako to, co je šířeno pod GPL, ale to je nesmysl.
Ještě poznámku dříve, než se strhne další nezadržitelná flamewar, které nechci být účasten. Respektuji právo každého autora vydat dílo pod libovolnou licencí, která se mu líbí. Respektuji i světonázor těch, kteří tvrdí, že by všechno mělo být licencováno pod GPL (nesouhlasím s tím názorem, ale respektuji ho). Pouze odmítám sofistiku, která vede k závěru, že licence, která má více omezujících podmínek, je označována za svobodnější.
To zní strašidelně, ale uzavřít můžete až tu verzi, u které licenci změníte. Všechny předchozí (šířené pod BSD-like) budou dál k dispozici všem, kdo je chtějí používat, šířit nebo na ně navázat. Příkladem může být InterBase: i když se Borland posléze rozhodl, že dále bude pokračovat jen v uzavřené větvi, byly už venku zdrojáky pod IPL, takže mohl vzniknout Firebird a pokračovat dál ve vývoji jako open source. Protože ale nešlo o GPL, mohl paralelně existovat i (komerční) Yaffil (který se později s Firebirdem sloučil).
hehe, no super. Konecne zavru klapacku ti co gentoo nikdy nevideli. Uz sa tesim na hlasovanie o rok, kolko z tychto rpm-karov este vyrdzi to trapenie. Ja sam som bol jeden z nich, ale slackware ma poslal spravnou cestou smerom ku gentoo.mno, abych pravdu rekl, tak absence "grafickeho instalatoru" mi neprijde jako spatna vec ani jako neco, co gentoo skodi, spis jako takovy dobry sito. V tom blogpostu, na ktery jsem odkazoval v minulem prispevku, je taky napsano, ze to primarne nema byt "klikatko pro lamy", ale nastroj pro efektivnejsi a rychlejsi instalaci.
Ehm, kdybyste se zeptal autorů instalačních nástrojů Mandrake/Red Hat/SuSE, k jakému účelu své nástroje vytvořili, co by vám asi tak řekli? :-)
Ehm, kdybyste se zeptal autorů instalačních nástrojů Mandrake/Red Hat/SuSE, k jakému účelu své nástroje vytvořili, co by vám asi tak řekli? :-)to teda vazne netusim a je mi to i celkem jedno
No, vzhledem k tomu, ze na oficialnim webu projekt je houby, tak nevidim duvod, proc ho linkovat.vidis, me toho rek mnohem vic nez stranka se screenshotama od developera GTK frontendu a toolu pro deleni partitionu. Moje prvni reakce byla neco jako WTF??, zbytek me uklidnil.
Jsem uz mozna stary, ale ja potrebuji distribuci hlavne k tomu, abych ji mohl rychle nainstalovat, hned s ni mohl pracovatPro zajimavost, kolikrat do mesice? :) Fascinuje me, jaka dulezitost se priklada rychlosti instalace, napr. v recenzich. Chapu, ze to chce mit recenzent rychle z krku, ale kdyz s tim chcete aspon par mesicu (let) pracovat?
a mohl ji jednoduse upgradovat. Ja si nepotrebuji a nechci nic upravovat. Nemam cas ani chut tydny se mazlit se zdrojaky! Vse, co je slozitejsi a zdlouhavejsi nez yum update je proste neprijatelne!Tak napr. Gentoo ma tu vyhodu, ze vas nehoni do upgrade zadny marketing stale novymi verzemi ("tak jsem si vcera stahnul 10.0 a dneska vyhodili ven 10.1... ze bych pockal az na 10.2?").
Tiskni
Sdílej: