abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 41
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 839 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: OMV jako domaci NAS: rozdeleni disku a vyber FS

    JiK avatar 17.1.2023 17:48 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    OMV jako domaci NAS: rozdeleni disku a vyber FS
    Přečteno: 647×
    Rad bych se ze zeptal zkusenejsich, chci mit NAS pro domaci sit (Lin, Mac, win zarizeni, raspberry, kodi box k televizi, kindly, tablety, telefony, roku, normalni heterogenni smesice...) tak aby na to mohlo pristupovat vetsina zarizeni. Server je dell optiplex mikro (7040m). Protoze moc nezere a moc nehuci. Je tam 120GB ssd na system (debian-openmediavault) a 2 TB ssd nvme na data. Jeden kus. Takze zadne raid nebudou.

    Jak byste rozpartitionovali ten vetsi datovy disk a jake filesystemy byste zvolili? Proc? Ja pracovne uvazuju o nejakych 600 GB na timemachine backups, 900 GB na media (filmy, malinko mozna hudba a knizky) a zbytek (~400 GB) jako sandbox na kraviny typu docker, sifrovany FS, uceni se novych veci, etc...jake fs zvolit?

    Je to rozumne? je to nesmysl? proc? mam zkusit jit do nejakych tech flexibilnich veci (lvm) co se daji zvetsovat a zmensovat? Neni to zbytecne slozite, s jednim fyz. diskem?

    Jaka jsou nejzasadnejsi rizika? Asi vypadek elektriky pri primountovanych diskach a zapisu. Ktery FS se s tim nejlip vyporada a da se snadno opravit? Prehledl jsem neco?

    Jak to mate vy? a proc prave tak? Jake velikosti a fs byste doporucili?

    Odpovědi

    17.1.2023 19:11 Copper
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OMV jako domaci NAS: rozdeleni disku a vyber FS
    A má smysl to rozdělovat? Použij co alespoň trochu znáš a budeš si vědět s opravou pokud se náhodou něco pokazí. Já používám všude ZFS a nedám na něj dopustit.
    17.1.2023 19:18 X
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OMV jako domaci NAS: rozdeleni disku a vyber FS
    Ted tu jeden takovy byl.. Osobne, dej tam to cemu sam rozumis, zvladnes spravovat a dokazes se vyporadat s problemy.
    17.1.2023 21:21 X
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OMV jako domaci NAS: rozdeleni disku a vyber FS
    Edit: Pokud tomu nerozumis, nebo to neresis, dej tam to co nabizi software ktery budes instalovat jako vychozi. Je tam vetsi sance, ze to vydrzi dele nez nahodny experiment.
    JiK avatar 17.1.2023 22:08 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OMV jako domaci NAS: rozdeleni disku a vyber FS
    prave ze tam nic vychoziho neni ale zato pytel moznosti... BTRFS, Ext3, Ext4, f2FS, JFS, XFS a myslim, ze kdybych to delal primo z toho debianu, tak tech moznosti bude jeste vic.
    18.1.2023 00:05 X
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OMV jako domaci NAS: rozdeleni disku a vyber FS
    Muzes zacit treba tady.
    JiK avatar 18.1.2023 01:19 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OMV jako domaci NAS: rozdeleni disku a vyber FS
    mne zajima praxe. co lidi pouzivaji a cemu se vyhnout. odzita zkusenost. prakticky to vypada, ze ma smysl uvazovat o ext4 a xfs, s tim, ze ext4 by melo byt vic pouzivane, a ochotne se nechat resizovat na vetsi i mensi velikost. vetsi userbase znamena, ze az se to posere, bude vic lidi kteri to uz resili a snadneji najdu navod jak z toho ven. Papirove a teoreticky by pro ssd asi mel byt bezva i f2fs. bavime se o jednom 2TB nvme disku, vic jich nebude protoze ve skrini mikro formatu na to neni misto. tzn nemusim resit raid etc. jeden disk. domaci server. bez ups. elektrika vypadne tak 3x za rok v lete pri bourkach.
    18.1.2023 09:03 X
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OMV jako domaci NAS: rozdeleni disku a vyber FS
    Kdyz ti nekdo napise EXT4 je na nic, pouzivam vsude XFS tak ho tam proste das? "Dam tam XFS protoze Max to doporucuje". To vazne? Az se to rozbije udelas co?
    20.1.2023 21:53 frufru
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OMV jako domaci NAS: rozdeleni disku a vyber FS
    Co se do mne navážíš? Jedině Max bez arogance a dehonestace poradil a napsal svou zkušenost. Prostě když radí, tak to má hlavu a patu. Na otázku co dát do pc na 1x HDD bez raidu a UPS jste odpověděli btrfs a jestli nechci záruku na 10 let. Další rovnou vlákno zamknout. Je jasné, že důchodci nemají zbytečné peníze na UPS, aby se linux stačil korektně vypnout. Takže když nemáte co dodat k otázce, tak držte hubu a šoupejte nohama pane X. Úplně od vás slyším arogantní heslo městských gaučáků: "Praha a laska musi zvitězit nad vsí a nenávistí."
    18.1.2023 09:45 Vtipnéř | skóre: 38 | blog: Vtipnéřův blog | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OMV jako domaci NAS: rozdeleni disku a vyber FS
    Řekl bych, že pokud by se i rozproudila diskuse, moc Ti to nepomůže, takových už jsem tu sledoval víc (poslední velká začala asi před dvěma měsíci), ale žádný jednoznačný závěr z nich nikdy neplynul. Jsou lidé, co nedají dopustit např. na brtfs, jiní tomu nemůžou přijít na jméno.

    Myslím, že u každého řešení může nastat situace, kdy si řekneš: "Měl jsem to tehdy radši udělat jinak." To je ale v životě se vším. V každém případě nezapomínej opravdu důležitá data zálohovat.

    Jirka
    Opening Windows is better than washing them. Clearing Windows (e.g. erasing or deleting) is even much better.
    AraxoN avatar 18.1.2023 09:54 AraxoN | skóre: 47 | blog: slon_v_porcelane | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OMV jako domaci NAS: rozdeleni disku a vyber FS
    S ext4 nič nepokazíš. Používam ho roky (aj) na domácom serveri.

    Ale RAID k serveru tak nejak patrí. Buď by som nahradil ten 120G disk za ďalší 2TB (hoci aj z druhej ruky, rotačný, mdadm viď --write-mostly), alebo spravil RAID1 aspoň na tých 120G, kde bude systém a swap. Dáta môžu byť bez RAIDu, ak máš zálohy. Z mojej skúsenosti je obnoviť dáta zo zálohy bezbolestná operácia, ale preinštalovať celý systém od nuly je stres na niekoľko dní.
    18.1.2023 10:16 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OMV jako domaci NAS: rozdeleni disku a vyber FS
    Jen pár poznámek. Lidi asi používají vše, co jsi napsal. Třeba moje odžitá zkušenost je btrfs všude a maximální spokojenost. f2fs je nesmysl, protože ten je vyvinut pro flash/chipy bez řadičů např paměťová karta. V nvme ti řadič vše překryje.
    vetsi userbase znamena, ze az se to posere, bude vic lidi kteri to uz resili a snadneji najdu navod jak z toho ven.
    Jak "posere"? Z hlediska závažné chyby v HW nemáš šanci, protože SSD/Nvme při HW chybě padnou jako celek. Nepotkal jsem situaci, kdy je v poruše jen něco na SSD. A z hlediska SW je lepší používat to, co znáš a umíš adminovat. Tak se vyhneš chybě lépe než radou "používej tohle".
    18.1.2023 09:56 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OMV jako domaci NAS: rozdeleni disku a vyber FS
    Je tam 120GB ssd na system (debian-openmediavault) a 2 TB ssd nvme na data. Jeden kus. Takze zadne raid nebudou. … Je to rozumne? je to nesmysl?

    V prvé řadě je to zbytečná práce. Úložiště, kde nejsou replikovaná data, a ke všemu na SSD discích. Do to jde jenom blázen.

    lukve avatar 18.1.2023 13:56 lukve | skóre: 28 | blog: Lukove | Prešov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OMV jako domaci NAS: rozdeleni disku a vyber FS

    Ja som kupil z bazaru DS115j za 50ecka mam tam normalny disk a je to lepsie nez ssd aspon ak je disk ok. synology ma par vychytavok pred tym som mal nazdielany disk cez raspberry. taktiez mam aj DS120j v alze ho maju za nieco 11Oecka a nic clovek nemusi riesit a vela zavisi od disku cosa tyka kvality ale z bazaru sa neolati to skor ten z alzy ds120j kedze ten ma napr moznost nastavit cas zapnutia a vypnutie nasky cosa hodi ak to ma byt nadoma

    linux user more than 20y
    JiK avatar 18.1.2023 13:59 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OMV jako domaci NAS: rozdeleni disku a vyber FS
    Uvažoval jsem o tomtéž. Ale 1/ ten dell mikro už jsem koupil. 2/ budu si moct hrát i s různými self hosted službami a dockerem
    18.1.2023 18:25 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OMV jako domaci NAS: rozdeleni disku a vyber FS
    Minimálně bych k tomu přidal HDD na USB a na něm měl zálohu (duplikát).
    Ruža Becelin avatar 19.1.2023 12:55 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OMV jako domaci NAS: rozdeleni disku a vyber FS
    Z OptiPlex bych udelal server a na NAS koupil Synology, napr. DS923+ a k tomu APC UPS treba typ Smart nebo i Back.
    19.1.2023 22:52 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OMV jako domaci NAS: rozdeleni disku a vyber FS
    Jak byste rozpartitionovali ten vetsi datovy disk…

    Nijak. Doporučuji nepoužívat ani GPT; nemá to žádný smysl. Přímo na disk dát LUKS. Do toho souborový systém.

    …a jake filesystemy byste zvolili?

    Btrfs.

    Proc?

    Protože je bezkonkurenčně nejlepší. Nejlepší spolehlivost, výkonnost, flexibilita a k tomu portfolio vlastností, které nic jiného (přímo v kernelu) nemá.

    Který souborový systém se dá například po přidání dalšího disku bez mrknutí oka a bez odmountování zkonvertovat z jednoho disku na RAID1? Ano, jedině Btrfs.

    Jedině Btrfs umí skutečné zálohy s inkrementálními (rozdílovými) a atomickými snapshoty, které se dají posílat mezi originálním a zálohovacím souborovým systémem.

    Ja pracovne uvazuju o nejakych 600 GB na timemachine backups, …

    Nejlepší timemachine je Btrfs. 100%. Zásada číslo 1: Nedělit, nedělit, nedělit.

    …900 GB na media (filmy, malinko mozna hudba a knizky)…

    Co když bude dočasně potřeba 901 GB? Co když bude u výše jmenovaného oddílu dočasně potřeba 601 GB? Nedělit, nedělit, nedělit.

    …a zbytek (~400 GB) jako sandbox na kraviny typu docker, sifrovany FS,…

    Šifrované má být 100% všechno, 100% všechno v LUKS. Neexistuje důvod, aby to tak nebylo. Hardwarově akcelerované šifrování je dnes zdarma. I béčkový procesor dokáže šifrovat s propustností, kterou skoro žádné SSD nedá (snad kromě těch PCIe extrémů za $10k+). V nehorším případě (typu krádež NASu) se pak aspoň k datům nikdy nikdo nedostane.

    …uceni se novych veci, etc...jake fs zvolit?

    Btrfs.

    Je to rozumne? je to nesmysl? proc?

    Jakékoliv zbytečné dělení je nerozumné. Připravit se o klíčové výhody Btrfs (pod mylným dojmem, že jsou za každou cenu potřeba zastaralé FS) je nerozumné.

    …mam zkusit jit do nejakych tech flexibilnich veci (lvm) co se daji zvetsovat a zmensovat?

    Ne. LVM je v tomto kontextu dokonale obsolete. Btrfs dokáže všechno to zvětšování a zmenšování nesrovnatelně lépe — díky tomu, že nic takového nepotřebuje.

    Neni to zbytecne slozite, s jednim fyz. diskem?

    Je. Jeden fyzický disk, dva fyzické disky i deset fyzických disků nejlépe využije Btrfs.

    Jaka jsou nejzasadnejsi rizika? Asi vypadek elektriky pri primountovanych diskach a zapisu. Ktery FS se s tim nejlip vyporada a da se snadno opravit?

    Btrfs.

    A hlavně, když už se vlivem hardwaru předstírajícího bariéry přece jen něco semele, Btrfs to (na rozdíl od zastaralých filesystémů) díky svým checksumům zjistí a oznámí, místo aby vracel náhodně zničená data.

    Jak to mate vy? a proc prave tak? Jake velikosti a fs byste doporucili?

    Takhle to mám na jednom ze strojů. Velikosti: Vždy 100%. FS: Vždy Btrfs.

    • Systém: 2 SSD, Btrfs RAID1 (data i metadata) na LUKS kontejnerech, bez oddílů (tj. bez GPT). (Bootuje se z redundantních flashdisků; není tedy důvod mít na „provozních“ discích GPT.)
    • Data: 8 SSD, Btrfs RAID6 (data) + RAID1C3 (metadata, dočasně) na LUKS kontejnerech, bez GPT. (RAID6 metadata (vzdor rozšířeným nesmyslným pověrám) by byla pořád nesrovnatelně jistější než mdadm / dmraid AID6 může být, zatímco RAID1C3 je ještě o řád + galaxii jinde. Plánuju v budoucnu rebalance na (také) RAID6 metadata. (Jinak RAID6 metadata jsem měl mezi lety 2015 a 2020; bez problémů, jen jsem se pak zalekl pověr, které zmiňují write hole, jenom zapomínají dodat, že všechno ostatní (!) má mnohem horší write hole.))

    Tahle↑↑↑ konfigurace už zachránila moje data asi desetkrát. Byla na 6 discích. 2 selhaly. Ustála to. Pak na 8 discích. Další 2 selhaly. Vyměnil jsem je jako žárovky; žádný problém. Pak jsem si konečně připustil, jak hrozná sračka je SMR a že 5 TB v 2,5" formátu za tu nespolehlivost nestojí. Následovala (postupná) výměna všech 8 disků za SSD. Za provozu. Bez odmountování. Pak za rok selhalo jedno SSD. Katastrofálně. Odpojovalo se a vracelo se, několik hodin. Vracelo nesmyslná data. Během toho se na pole zálohovalo. Hrůza! :-D :-D :-D Jenže Btrfs všechno bravurně ustál. SSD jsem pak vyměnil jako žárovku. Život jde dál. Btrfs rocks + rulezzz.

    19.1.2023 23:23 xxl | skóre: 25
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OMV jako domaci NAS: rozdeleni disku a vyber FS
    Můžu se zeptat, jak řešíš disky pro virtuální stroje? Na hostu tedy výhradně btrfs, takže pro VM musí být nějaké image, tj. soubory uložené na btrfs hosta. Ve VM by jeden taky chtěl mít btrfs, jenže výkon btrfs nad btrfs by měl jít rapidně dolů. Mít image disků v hostu jako nocow se mi nelíbí a nemít ve VM btrfs se mi taky nelíbí. Takže to řeším btrfs nad btrfs, tj. host i guest mají btrfs a všechno je cow. Výkonnostně to jde, ale pořád si říkám, jestli někdy někde nenarazím.
    20.1.2023 08:25 Vtipnéř | skóre: 38 | blog: Vtipnéřův blog | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OMV jako domaci NAS: rozdeleni disku a vyber FS
    Byl jsem zvědav, jestli se Andrej zapojí :-). Jeho odpověď se mi, na rozdíl od některých dřívějších reakcí v diskusích, poměrně zamlouvá.

    Jirka
    Opening Windows is better than washing them. Clearing Windows (e.g. erasing or deleting) is even much better.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.