abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×

dnes 14:00 | Zajímavý projekt

Byl spuštěn Humble Down Under Bundle. Za vlastní cenu lze koupit multiplatformní hry The Warlock of Firetop Mountain, Screencheat, Hand of Fate a Satellite Reign. Při nadprůměrné platbě (aktuálně 3,63 $) také Hacknet, Hacknet Labyrinths, Crawl a Hurtworld. Při platbě 12 $ a více lze získat navíc Armello.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
dnes 13:00 | Nová verze

Google Chrome 62 byl prohlášen za stabilní (YouTube). Nejnovější stabilní verze 62.0.3202.62 tohoto webového prohlížeče přináší řadu oprav a vylepšení. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře (YouTube). Opraveno bylo 35 bezpečnostních chyb.

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
dnes 11:00 | Zajímavý článek

Článek (en) na Mozilla.cz je věnován vykreslování stránek ve Firefoxu. V průběhu roku 2018 by se ve Firefoxu měl objevit WebRender, jenž by měl vykreslování stránek urychlit díky využití GPU.

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
dnes 08:22 | Bezpečnostní upozornění

NÚKIB (Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost) informuje o zranitelnosti ROCA v procesu generování RSA klíčů, který se odehrává v softwarové knihovně implementované například v kryptografických čipových kartách, bezpečnostních tokenech a dalších hardwarových čipech vyrobených společností Infineon Technologies AG. Zranitelnost umožňuje praktický faktorizační útok, při kterém útočník dokáže vypočítat

… více »
Ladislav Hagara | Komentářů: 1
dnes 01:23 | Zajímavý software

Příspěvek na blogu otevřené certifikační autority Let's Encrypt informuje o začlenění podpory protokolu ACME (Automatic Certificate Management Environment) přímo do webového serveru Apache. Klienty ACME lze nahradit novým modulem Apache mod_md. Na vývoj tohoto modulu bylo uvolněno 70 tisíc dolarů z programu Mozilla Open Source Support (MOSS). K rozchození HTTPS na Apache stačí nově přidat do konfiguračního souboru řádek s ManagedDomain. Minutový videonávod na YouTube [reddit].

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
včera 14:15 | Komunita

Daniel Stenberg, autor nástroje curl, na svém blogu oznámil, že obdržel letošní Polhemovu cenu, kterou uděluje Švédská inženýrská asociace za „technologickou inovaci nebo důvtipné řešení technického problému“.

marbu | Komentářů: 9
včera 13:40 | Pozvánky

Cílem Social Good Hackathonu, který se uskuteční 21. a 22. října v Brně, je vymyslet a zrealizovat projekty, které pomůžou zlepšit svět kolem nás. Je to unikátní příležitost, jak představit nejrůznější sociální projekty a zrealizovat je, propojit aktivní lidi, zástupce a zástupkyně nevládních organizací a lidi z prostředí IT a designu. Hackathon pořádá brněnská neziskovka Nesehnutí.

… více »
Barbora | Komentářů: 1
včera 00:44 | Pozvánky

V sobotu 21. října 2017 se na půdě Elektrotechnické fakulty ČVUT v Praze uskuteční RT-Summit – setkání vývojářů linuxového jádra a uživatelů jeho real-time verze označované jako preempt-rt.

… více »
Pavel Píša | Komentářů: 8
16.10. 23:44 | Bezpečnostní upozornění

V Linuxu byla nalezena bezpečnostní chyba CVE-2017-15265 zneužitelná k lokální eskalaci práv. Jedná se o chybu v části ALSA (Advanced Linux Sound Architecture).

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
16.10. 22:44 | Komunita

Greg Kroah-Hartman informuje na svém blogu, že do zdrojových kódu linuxového jádra bylo přidáno (commit) prohlášení Linux Kernel Enforcement Statement. Zdrojové kódy Linuxu jsou k dispozici pod licencí GPL-2.0. Prohlášení přidává ustanovení z GPL-3.0. Cílem je chránit Linux před patentovými trolly, viz například problém s bývalým vedoucím týmu Netfilter Patrickem McHardym. Více v často kladených otázkách (FAQ).

Ladislav Hagara | Komentářů: 4
Jak se vás potenciálně dotkne trend odstraňování analogového audio konektoru typu 3,5mm jack z „chytrých telefonů“?
 (16%)
 (0%)
 (0%)
 (2%)
 (73%)
 (9%)
Celkem 44 hlasů
 Komentářů: 1, poslední dnes 11:21
    Rozcestník

    KDE 4.3 beta na první pohled

    21. 5. 2009 | Michal Vyskočil | Recenze | 8589×

    Dne 13. 5. 2009 vyšla první betaverze prostředí KDE 4.3. Následující text (a obrázky) přináší rychlý přehled nových možností, vlastností a také chyb.

    Plasma - jako na houpačce

    První obrazovka hned po updatu přinesla mírné rozčarování, protože nastavení plochy z verze 4.2 se neaplikovalo a zobrazilo se výchozí nastavení.


    po updatu

    Jal jsem se tedy nastavit desktop zpět do podoby Gnome se dvěma panely, na kterou jsem zvyklý a která v minulé verzi fungovala obstojně. Při předchozích pokusech se mi osvědčilo označit si skupinu používaných widgetů jako oblíbené, protože to urychluje jejich přidávání. To naštěstí zůstalo a dialogu pro přidání widgetu přibyla užitečná maličkost - umístit widget dvojklikem na něj.


    seznam oblíbených widgetů

    Ovšem postupem času moje rozčarování nad Plasmou pouze rostlo, takže výsledkem mých pokusů o nastavení předchozího vzhledu je pouze 6 nahlášených chyb v KDE bugzille. Daleko více než samotné chyby potom zamrzí fakt, že jde vesměs o věci, které v předchozí verzi fungovaly (nebo byly méně rozbité, než teď).


    pokus o návrat k předchozímu nastavení

    Naopak potěšující je KRunner, který změnil způsob zobrazení možností, a je subjektivně rychlejší. Rovněž přibyla možnost nastavení spustit jako, která zatím chyběla.


    a nový krunner

    KWin

    Správce oken pro KDE dostal opět nové efekty. Velice zajímavý je zobrazení překrytého okna, k němuž dojde při ponechání kurzoru myši na správci úloh.


    zobrazení překrytého okna

    Dále má přepracované okno nastavení, včetně velkého červeného tlačítka pro vypnutí kompozitního režimu. Potěšující je, že už mi kompozitní režim ve spojitosti s Intel kartou a programem Yakuake nezpůsobuje totální zásek počítače, který jsem nikdy nereportoval, protože jsem nenašel nikde žádnou zmínku v logu. Nová verze pracuje (nejen s Yakuake) lépe a subjektivně mi přišly efekty trošku více vyhlazené a vzhledově lepší než ve verzi předchozí.


    nastavení kompozitního režimu pro KWin

    Systemsettings

    Konfigurační centrum systemsettings, které doposud vypadalo ve stylu OsX (nebo Kubuntu) získalo zpět alternativní stromový pohled.


    stromový pohled

    Už v předchozí verzi se centrum slušně zaplnilo, takže je možné zase nastavit prakticky cokoliv od fontů, přes správu napájení PowerDevil (přidáno v 4.2) až po nový PolicyKit modul...


    zbrusu nový modul PolicyKit

    Crash Reporting Assistant

    ... který není zcela stabilní


    modul PolicyKit není zcela stabilní

    To nás ale naštěstí hezky přivedlo k další novince, kterou je nová schopnost programu pro obsluhu pádu aplikace. Ten teď dokáže uživatele provést procesem nahlášení chyby a daleko důrazněji varuje před nepoužitelným backtrace (typicky uživatel, který nemá nainstalované debuginfo balíčky).


    Crash reporting assistant

    Po zodpovězení pár dotazů si program vyžádá login a heslo KDE bugzilly, všechny údaje odešle a vrátí číslo chyby.


    Crash reporting assistant 2

    Konqueror a WebKit

    Velkou změnou je daleko lepší integrace Webkitu do Konqueroru, který se na první pohled zdá schopen už KHTML obstojně nahradit. Jak jsem už nechtěně ukázal, zkoušel jsem především Acid3, se kterým si WebKit poradil o něco lépe, ale KHTML je velice silným soupeřem. Když už jsme u toho, umí i váš prohlížeč rozdělit pohled a mít v každém jiné renderovací jádro?


    KHTML i Webkit a Acid3

    Snad jediná poznámka: schované hlavní menu není výchozí nastavení.

    Drobnosti na konec

    KMail už od verze 4.2 umí zprávy sdružovat, podporuje více pohledů a tak dále. Veškeré nastavení těchto vlastností se přesunulo do pětice (respektive čtveřice, druhé tlačítko je vyhledávání) malých tlačítek vpravo od vyhledávacího pole. KMail je navíc další program, který dostal podporu tabů.


    KMail byl ve verzi 4.2 značně vylepšen

    Tradiční desktopové menu dostalo podporu pro naposledy spouštěné aplikace.


    tradiční menu

    Widget Pohled na složku dostal funkci náhledu, který se zobrazí při najetí kurzorem na položku.


    pohled na složku má funkci náhledu

    Závěrem

    Plasma si bohužel zachovala pověst nejrozbitější součásti KDE a zvláště zamrzí, že jsou v Betě rozbité věci, které předtím fungovaly správně. Nebýt ní, stačilo by napsat, že beta přináší spoustu užitečných novinek; takto mohu jenom dodat, že doufám, že vývojáři Plasmy do ostrého vydání všechno opraví.

           

    Hodnocení: 88 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    menphis avatar 21.5.2009 00:21 menphis | skóre: 22 | blog: menphis_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled
    nevim... mne se moc nelibi desing celeho QT4, trojka mi prijde lepsi
    21.5.2009 00:36 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled
    To dělá to téma Oxygen. Qt4 je IMHO navrženo dobře a může vypadat jako cokoliv.

    Když jsem téma Oxygen při jeho představení viděl poprvé, tak se mi docela líbilo. Ale po nějaké době používání musím konstatovat, že pro mě je to největší brzda KDE. Hrozně velká kontextová menu, nekontrastní splývající barvy a další. Naštěstí se dá změnit. Naneštěstí teď neexistuje dostatek kvalitních témat.
    21.5.2009 00:54 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled
    Dá se použít klasický Plastik, který je ideální.
    21.5.2009 01:00 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled
    A jaká je výška menu (File, Edit, View, ...)? Když jsem to zkoušel, tak bylo hrozně vysoké.
    21.5.2009 01:17 Pietro | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled
    Ja používam Skulpture, to je pekne úsporné a výška menu sa dá nastaviť.
    clayman avatar 21.5.2009 12:40 clayman | skóre: 13 | Praha 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled

    Přidávám se! Pro mě asi nejpoužitelnější téma pro KDE 4.

    21.5.2009 01:20 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled
    Příloha:
    Připadá mi to normální... viz příloha.
    21.5.2009 07:36 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled
    Jo, to vypadá dobře. Teď si nevybavuji, jestli to mi to dělalo i v 4.2.0, ale před půl rokem to u jiných, než Oxygen, vypadalo takto (na obrázku je sice Cleanlooks, ale Plastique do dělal taky).
    21.5.2009 11:04 KejPi | Praha 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled

    Vyska menu v Konqueroru je zpusobena tou otacejici se ikonou - throbler se tomu myslim rika. V KDE4 to dali z neznameho duvodu do menubaru a zpusobuje to presne tohle. Pokud jsem pochopil, tak to ruzna temata resi nejakym specialnim hackem (Bespin se dokonce myslim umi nejakym zpusobem throbleru zbavit). Taky me to deptalo, tak jsem psal autorum Skulpture, ktery jsem pouzival driv, i QtCurve, ktere pouzivam ted. V obou tematech je tenhle problem momentalne nejak vyreseny, i kdyz mam pocit, ze ve Skulpture trochu lip.

    16.6.2009 08:48 tulak.dan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled

    Zkusil jsem Plastik + deKorator a asi nejbětší vliv mělo písmo Droid, pak už to vypadá dost dobře. Zvláště to písmo se opravdu povedlo.

    krab1k avatar 21.5.2009 08:08 krab1k | skóre: 11 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled
    Platik je skvělý, dal jsem ale přednost (už ani nevím proč) qtcurve i pro GTK+ aplikace. :-)
    21.5.2009 11:17 qpal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled

    ja byl mozna jeste duslednejsi a nastavil jsem manzelce v gnome i KDEckove ikony :-)

    21.5.2009 08:16 Vin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled

    Plastik je dobrý, až na ty scrollbary. Ty vypadají tak plasticky, že to už moc dobře nevypadá. Oproti QtCurve má ale zase podle mne hezčí taby.

    21.5.2009 22:09 Septyk | skóre: 2 | Teplice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled

    s QTcurve se dá nainstalovat utilitka pro nastavení QT curve tématu, které se integruje do systemsettings....Dá se v tom nastavit jak má co vypadat, vadí plastické scrollbary? není problém z nich udělat "placky" :)

     

    ...
    21.5.2009 22:02 Septyk | skóre: 2 | Teplice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled
    Příloha:

    Mě se nějak nezamlouvá žádné téma pro KDE 4, používám qt-gtk téma, jakékoli gtk téma se mi nahodí na qt aplikace, vypadá to dobře....rychlost neřešim, mě jde všechno rychle, plynule a bez zpoždění...

    ...
    21.5.2009 08:20 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled
    To dělá to téma Oxygen.
    Oxygen byl strašný v černé, ale ta současná modrá je snad ještě horší. Na screenshotech je téma Aya, které používám já.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    21.5.2009 01:10 Pietro | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled

    Ten náhľad vo Folderview je bomba. Presne to som potreboval, aby som sa mohol dostať do podadresárov bez toho, aby som otváral Dolphin.

    Z hračiek sú zaujímavé nové typy wallpaperov, napr. Weather, ktorý sa mení podľa počasia, alebo Globe, ktorý používa Marble.

    lmanik avatar 21.5.2009 07:11 lmanik | skóre: 11 | Vracov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled
    :D ja bych to zase potreboval vypnout, ale nic na vypnuti jsem nenasel
    A komu to cpes?
    Nicky726 avatar 21.5.2009 13:53 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled
    Na Globe jsem ve 4.2.2 nedávno narazil taky. Docela zajímavé, škoda že nevyhlazené :-( (nebo jsem na to nepřišel)
    Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
    21.5.2009 01:24 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled
    Rovněž přibyla možnost nastavení spustit jako, která zatím chyběla.
    Tradiční desktopové menu dostalo podporu pro naposledy spouštěné aplikace.
    Dvakrát hurá. Tyhle dva nedostatky mi pily krev.
    21.5.2009 08:20 Vin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled

    A navíc to vypadá, že se dá ovládat z klávesnice přes písmena... ale ne jako v KDE 3, ale jako ve Windows.

    Nebo to umělo už dřív?

    21.5.2009 08:24 trekker.dk | skóre: 71
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled
    Konfigurační centrum systemsettings, které doposud vypadalo ve stylu OsX (nebo Kubuntu) získalo zpět alternativní stromový pohled.
    Třikrát hurá
    Quando omni flunkus moritati
    21.5.2009 09:15 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled
    To je fakt, na to jsem zapomněl.
    21.5.2009 02:47 Andrej | skóre: 44 | blog: Republic of Mordor | Zürich
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled

    KDE by něco potřebovalo jako sůl: konvertor nastavení. Zatím to vypadá tak, že změna z verze 4.n.? na 4.(n+1).? skončí odletem Plasmy a spol. Nerozumí si totiž s konfiguračními soubory z předchozí verze. Jediným řešením je zazálohovat celé nastavení a začít úplně od začátku. Ne že by to byl nepřekonatelný problém, ale moc pohodlné to není.

    ǑǦŹǓǕǙǞǺǨȞȬḔḦḰḾṊṎṸẄẌỖ
    21.5.2009 03:08 Pietro | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled
    Zaujímavé, že mne sa toto nestalo a všetko zostalo ako v 4.2.
    23.5.2009 23:30 Andrej | skóre: 44 | blog: Republic of Mordor | Zürich
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled

    Tak v tom případě už to dali do pořádku. Nebo už je konfigurace mezi verzemi relativně stabilní. Přechod z 4.0 na 4.1 a z 4.1 na 4.2 byl pro mě opravdu hodně bouřlivý.

    ǑǦŹǓǕǙǞǺǨȞȬḔḦḰḾṊṎṸẄẌỖ
    David Watzke avatar 21.5.2009 07:30 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled
    To, že zmizelo nastavení plasmy je způsobený tím, že se přejmenoval config z plasmarc na plasma-desktoprc (a ještě jeden v podobnym stylu). Řešil jsem to už pár měsíců zpátky s vývojovou verzí.
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    21.5.2009 08:32 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled
    To, že zmizelo nastavení plasmy je způsobený tím, že se přejmenoval config z plasmarc na plasma-desktoprc (a ještě jeden v podobnym stylu).
    Díky za radu, zkusím to. Ale program, který neošetřuje takovou situaci, jako přesun konfiguráků je rozbitý, takže jsem to nahlásil.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    pushkin avatar 21.5.2009 07:33 pushkin | skóre: 42 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled
    Fajn článek, už se těším na finální verzi, ale měl bych několik námitek...
    Daleko více než samotné chyby potom zamrzí fakt, že jde vesměs o věci, které v předchozí verzi fungovaly (nebo byly méně rozbité, než teď).
    Však jde o betaverzi, tudíž o verzi s ne zcela odladěnými chybami.
    Velkou změnou je daleko lepší integrace Webkitu do Konqueroru, který se na první pohled zdá schopen už KHTML obstojně nahradit.
    Na touhle větou jsem docela chvíli přemýšlel, jaký má mít význam... Nevypadlo autorovi za slovem zdá sloveso být? Věta
    Velkou změnou je daleko lepší integrace Webkitu do Konqueroru, který se na první pohled zdá být schopen už KHTML obstojně nahradit.
    už dává lepší smysl.
    "...viděl jsem Vás žíznit a tak jsem se vrátil." | Díky, Kájo!
    21.5.2009 08:36 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled
    Však jde o betaverzi, tudíž o verzi s ne zcela odladěnými chybami.
    Mě nevadí ani tak chyby, jako rozbíjení věcí, které fungovaly. Například škálování ikon na malém panelu je ve 4.2 v pořádku, zatímco 4.3 ne. To neomlouvá ani beta verze. A to vůbec nemluvím o tom, že některé evidentní chyby jsou dle vývojářů Plasmy vlastnosti :-|

    Ad chybějící být - máš pravdu, Robert to snad opraví.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    21.5.2009 09:19 gapon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled
    S tímhle bych úplně nesouhlasil - občas dojde k přepisu nějaké interní části (třeba kvůli performance) a pak největším úspěchem, kterého můžete dosáhnout, je to, že se nic nerozbije :) samozřejmě nevím, zda je toto ten případ, ale třeba jo.
    21.5.2009 11:00 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled
    Aaron asi nepoužívá tenké panely - tím to asi bude ;-)
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    29.5.2009 15:11 Eliwood
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled

     Jakožto jazykovědec musím říci že použití slovesa "být" v tomto případě není nutné.

    29.5.2009 18:10 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled

    Čárka za "říci" je v tomto případě nutná.

    carnero avatar 21.5.2009 09:38 carnero | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled

    "To naštěstí zůstalo a dialogu pro přidání widgetu přibyla užitečná maličkost - umístit widget dvojklikem na něj."

    Nemohl by prosím článek na téma "co je nového v KDE 4.3" napsat někdo, kdo se obtěžoval vyzkoušet KDE 4.2 (které je zde z neznámého důvodu také zmíněno)? To pak ty poznámky o stabilitě a (ne)dodělanosti oproti předchozí verzi nemají vůbec význam - tedy snad jen jako dobrá roznětka pro další zbytečný flame.

    21.5.2009 10:16 coques | skóre: 21 | blog: FailSystem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled

    To ma moc nepotešilo, že ani v 4.3 nebude vedieť KMAIL "html reply".. Je to márne toto.

    sudo apt-get install upstart-sysv
    21.5.2009 10:56 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled
    Nemohl by prosím článek na téma "co je nového v KDE 4.3" napsat někdo, kdo se obtěžoval vyzkoušet KDE 4.2
    Mám pocit, že když jsem poprvé zkoušel 4.2, tak to tam nebylo. Nicméně v 4.2.3 to pracuje, takže se omlouvám za zmatení.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    21.5.2009 11:28 KejPi | Praha 4
    Rozbalit Rozbalit vše Webkit

    Velkou změnou je daleko lepší integrace Webkitu do Konqueroru, který se na první pohled zdá schopen už KHTML obstojně nahradit.

    Prepokladam, ze ten webkit je webkit-kpart. Tohle mam uz v KDE4.2.X, ale neprisel jsem na to, jak Konqueror nastavit, aby to pouzival jako vychozi. Muzu si to prepnout v danem tabu, ale kdyz otevru novy tab, tak je to zase khtml. A kdyz z webkit tabu otevru novy tab, tak je tam taky khtml a v tomhle pripade bych asi ocekaval, ze se zachova renderovaci jadro.

    Da s nejak nastavovat defaultni renderovaci jadro v 4.3?

    David Watzke avatar 21.5.2009 12:39 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Webkit
    Musíš asociovat text/html s webkit_part v nastavení konq.
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    21.5.2009 13:16 KejPi | Praha 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Webkit

    Super, diky!

    Predpokladam, ze tim se nastavi webkit jako default, ale "dedeni" renderovaciho jadra pri otevirani novych zalozek to neresi.

    21.5.2009 11:31 KejPi | Praha 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled

    Funguje uz java v Konqueroru v KDE 4.3? V bugzille je na to spousta reportu a porad to vypada, ze to nikoho nezajima :-(

    21.5.2009 23:45 Poborskiii
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled
    mě připadá, že funguje čím dál hůř
    karoliner avatar 21.5.2009 12:39 karoliner | skóre: 9 | blog: karoliner | Mosty u Jablunkova
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled

    omylem jsem včera upgradoval na pracovním laptopu a ačkoliv jsem se děsil výsledku, tak jsem spokojený - žádný problém se neobjevil a naopak mě potěšily některé drobnosti

    "Čistý štít!" Kohouti jsou malí páni, to jitřenka řídí kokrhání.
    corwin78 avatar 21.5.2009 13:17 corwin78 | skóre: 10 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Přidání widgetu dvojklikem

    Tedy nevím, jestli jsem ten odstavec pochopil, ale přidávat widgety dvojklikem šlo vždycky.

    Uživatel GNU/Linux # 420871 | Uživatel Kubuntu # 5516 | Česká pirátská strana - "Internet je naše moře...".
    21.5.2009 15:21 cronin | skóre: 48
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled
    Vcera som si nainstaloval posledne Kubuntu do VirtualBoxu; KDE 4 je pekne, akurat ze pramalo pouzitelne. Moja najpouzivanjsia aplikacia - konsole - prisla o moznost nastavit rozmer na urcity pocet riadkov a stlpcov; navyse sa pri zmene fullscreen-window rezimu okna virtualboxu uplne nedeterministicky roztahuje na celu plochu. Celkovo mam pocit, ze v porovnani s KDE 3 uzitocne nastavenia zmizli, neuzitocne pribudli, a niektore nefunguju. Takze po niekolkych hodinach lamania KDE 4 do pouzitelnej podoby som Kubunti virtualny stroj zmazal, urobil som novy s FreeBSD 7 a starym dobrym KDE 3. Huh, zasa spat v niecom, v com sa da robit uzitocna praca.

    Tento scenar sa pre KDE opakuje, nastup KDE 3 bol tiez vseliaky. Lenze v pripade KDE 4 trva tento beta-stav uz nejako dlho. No nic, dalsi pokus urobim tak niekde okolo KDE 4.5.
    22.5.2009 10:29 mig
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled
    Také jsem nejdřív chtěl zůstat u KDE3, ale pak jsem zjistil, že když si KDE4 vyladím podle sebe (ano, trvalo to půlden), dostanu více pozitiv než negativ. Třeba zrovna ta konzole, která si pamatuje otevřené taby.
    mirec avatar 21.5.2009 17:58 mirec | skóre: 31 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled
    No pre mňa aj tak je najdôležitejšou časťou KDE (alebo skôr bude) KDevelop. Som fakt zvedavý na finálnu verziu. Čo sa týka KDE ... už to začína vyzerať ako staré dobré KDE 3. Budem musieť vyskúšať osobne ... ale predpokladám, že plasma ma stále nepoteší (neviem prečo, ale zdá sa mi to ako najhoršia časť KDE, to ostatné buď funguje ako-tak dobre, alebo som bol príliš znechutený plasmou a nevšimol som si bugy ostatných aplikácii).
    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    stativ avatar 21.5.2009 18:46 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled
    Jo, taky na něj čekám. Podle všeho to bude ultra mega super husté IDE s perfektní podporou C++. Zkoušel jsem beta1, ale ta jaksi nemá import CMake projektů a jaksi pokus použít modul z kdevelop svn v betě dopadl tvrdě.
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    mirec avatar 21.5.2009 20:23 mirec | skóre: 31 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled
    Ja som skúšal z SVN, import už "fungoval" ... nebolo to síce ideálne, dopňovanie, zobrazovanie dokumentácie a podobné drobnosti vyzerali krásne a dokonca často aj fungovali (po vytvorení projektu to nefungovalo, ale po zatvorení a otvorení už áno). Celkovo vyzerá fakt na ultrabombu. Je to prepísané od základov a má fakt veľký potenciál.
    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    22.5.2009 10:32 mig
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled
    Plasma nejstabilnější není, ale po pádu se sama restartuje a za pár sekund to vypadá, jako by ani nespadla.
    mirec avatar 22.5.2009 10:50 mirec | skóre: 31 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled
    Alebo už nikdy nenabehne bez ručnej úpravy konfigurákov (vlastné skúsenosti, nehovorím, že každému to tak funguje, ale zatiaľ som nevidel nikoho komu by sa plasma nerozpadla po pár sekundách použévania mnou).
    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    Fluttershy, yay! avatar 21.5.2009 18:54 Fluttershy, yay! | skóre: 81 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled
    A to jsem si kvůli tomu stáhl alfaverzi Ubuntu KK...
    21.5.2009 21:54 Neexistující uživatel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled
    Pro Mandrivu je neoficiální repozotář s KDE 4.3, viz cz forum Mandrivy ;-)

    Jinak zatím spokojenost, prováděl jsem upgrade z KDE 4.2.3 na KDE 4.3 Beta 1 a vše ok, akorát jsem musel posunout dolů jeden panel, což byla otázka 10 sekund a doinstalovat kolourpaint, což byla otázka minuty včetně instalace.

    Pro mě jednou z nejlepších věcí je schovávání/zobrazování ikon apletů vedle hodin dle vlastního uvážení.
    Fluttershy, yay! avatar 21.5.2009 21:56 Fluttershy, yay! | skóre: 81 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled
    Pro Mandrivu je neoficiální repozotář s KDE 4.3, viz cz forum Mandrivy ;-)

    Mandrivu jsem zkoušel v době Mandraku a pak až před rokem, kdy mi ani nenabootovala... ^_^

    21.5.2009 21:59 Neexistující uživatel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled
    Tož to nevím. Mě funguje dobře, zkoušel jsem i jiné distribuce, ale Mandriva je pro mě osobně nejvhodnější zatím.
    Fluttershy, yay! avatar 21.5.2009 22:08 Fluttershy, yay! | skóre: 81 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled
    Jak se nahazuje Cooker? Pak bych o Mandrivě vážně uvažoval. Ale nějak se mi to nepodařilo zjistit ani z oficiálního webu.
    21.5.2009 22:18 Neexistující uživatel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled
    Moc nechápu otázku. Zkuste upřesnit ;-)
    Fluttershy, yay! avatar 21.5.2009 22:25 Fluttershy, yay! | skóre: 81 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled
    Chci rolling updates. Ty má, pokud vím, Mandriva Cooker. Jelikož je to něco jako openSuSE Factory, předpokládám, že se to musí nahodit zvlášť, že to není jen repozitář pro Mandrivu (aspoň jsem to tak pochopil). No a kde najdu ISO?
    21.5.2009 23:44 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled
    Cooker není rolling updates. Cooker je rozpálený kotel, kde se točí dva giga denně na downloadu. A stačí změnit repo, roz.... pokazit systém si můžeš hned a rychle.. :-)

    http://www.mandrivalinux.cz/mandriva-cooker-20100-byl-otevren/
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    Fluttershy, yay! avatar 22.5.2009 06:37 Fluttershy, yay! | skóre: 81 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled
    Díky za objasnění: takže Cooker je vlastně vždycky pro každou verzi Mandrivy zvlášť?
    nescius avatar 22.5.2009 13:56 nescius
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled
    né, je to jako opensuse factory respektive unstable, system si můžeš sprasit, pokud budeš šahat mimo ty očividné věci i na kraviny jako je gnome. Co se aktualnosti týče, cooker se mi líbí trochu víc než factory
    22.5.2009 16:13 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled
    Cooker je rozpálený kotel, kde se točí dva giga denně na downloadu
    2GB denně? Co máš všechno nainstalované? Já na svých mizerných 1500 balíčků dám za týden pár set mega a to je z toho velká část je aktualizace KDE.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    nescius avatar 22.5.2009 13:47 nescius
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled
    klikni buďto sem & sem nebo si to pro jiný než 64bitový stroje naklikej na easyurpmi.zarb.org
    Fluttershy, yay! avatar 22.5.2009 15:29 Fluttershy, yay! | skóre: 81 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled
    Díky, podívám se na to (někdy).
    Jardík avatar 21.5.2009 22:08 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled
    Ale takový balíčky jsou nám s nezastaralými procesory k hovnu, protože to jsou 32bit šmejďárny.
    Věřím v jednoho Boha.
    Fluttershy, yay! avatar 21.5.2009 22:09 Fluttershy, yay! | skóre: 81 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled
    Vám s nezastaralými procesory možná, ale my s procesory Intel Pentium M nebo Intel Core Duo jsme na tom poněkud jinak.
    21.5.2009 22:16 Neexistující uživatel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled
    Mám AMD AthlonXP 2000+ a jsem moc rád za 32 bitové balíčky. Nic Vám nebrání udělat si balíčký své, 64 bitové. ;-)

    Zrovna jsem z toho repozitáře stáhl novější verzi 4.2.87 (zde recenzovaná Beta je 4.2.85), uvidíme co je novýho ;-).
    Jardík avatar 22.5.2009 09:51 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled
    Ale brání. Musel bych instalovat mraky devel balíčků a to kvůli tomu, abych zjistil, že je to stále pomalé, dělat opravdu nebudu. Třeba kwin má určitě hezé memory leaky se zaplým composite - párkrát změním velikost nějakého okna a to se pak při dalších změnách velikosti seká jak blázen. A to mám 6GB RAM a všechno to klidně sežere.
    Věřím v jednoho Boha.
    23.5.2009 03:53 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled
    Třeba kwin má určitě hezé memory leaky se zaplým composite - párkrát změním velikost nějakého okna a to se pak při dalších změnách velikosti seká jak blázen.
    Jak kde. Já se s tím ještě nesetkal... (Debian Sid)
    Jardík avatar 23.5.2009 12:07 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled
    No já bohužel ano. Všiml jsem si toho u vlastního programu na kreslení grafů, kde jsem potřeboval otestovat chování při změně velikosti a rychlost kreslení. V KDE se to sekalo jak blázen. Myslel jsem, že je chyba v mém programu, ale pak jsem se přepnul do xfce a problém zmizel. U normálního používání jsem si toho nevšiml, ale když pak třeba 100x změním velikost okna, tak KDE umře.
    Věřím v jednoho Boha.
    22.5.2009 10:03 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled
    hm, mám pocit, že mám nainstalované zcela jiné KDE 4.3 Beta1 než autor ... no nic :-)
    22.5.2009 10:49 mig
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled
    Příloha:
    Osobně nemám rád plochu ani s ikonami ani s čímkoli jiným. Vyznávám filozofii co plocha, to jeden fulscreen program. Takto jsem používal počítač s fluxboxem a tak ho používám i s KDE (přešel jsem z toho důvodu, že i v lehčím window managerem využívám programy z KDE/GNOME, a tudíž i jejich knihovny, a pak je otázka, proč se ochuzovat o zbytek). Oproti KDE3 oceňuji především panel, protože pokud ho přesunu do pravé části širokoúhlého displaye, tak lépe reaguje na otočení. A mimochodem, kmail ma konečně pohled, seskupující emaily podle data.
    22.5.2009 11:11 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled
    hm, mám pocit, že mám nainstalované zcela jiné KDE 4.3 Beta1 než autor ... no nic
    V jakém slova smyslu?
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    23.5.2009 13:07 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled
    no třebas že to "výchozí nastavení", krom toho, že samozřejmě nemá místo K zelenej sliz, tak má panel tmavej a významně chudší

    krunner u mě rovněž vypadá úplně jinak

    žádné velké červené tlačítko na vypnutí compositing v nastavení nemám, a nepřijde mi to nijak přepracované

    plasma se mi (kupodivu) nesere

    a tak vůbec :-)
    22.5.2009 11:48 Mark
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled

    To nie je pocit, to je realita. Vývojári špeciálne pre teba pripravujú verziu s väčším množstvom chýb, ktorá ide 100 krát pomalšie, než ostatným, aby ťa naštvali.

    22.5.2009 13:40 zdenek-hbr | skóre: 10 | blog: .
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled
    a jdou uz konecne upravovat polozky v menu widgetu 'upozorneni na nove zarizeni' ? Je to tragedie ze takova zakladni vec nejde v 4.2 nastavit.

    pouzivam polozku 'otevrit v dolphinu' jenom proto ze to zarizeni namountuje. nove otevrenej dolphin okamzite zavru a do adresare vlezu krusaderem kterej normalne pouzivam. tragedie.
    22.5.2009 16:06 coques | skóre: 21 | blog: FailSystem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled

    Neviete či sa dá v kickoff menu prepnúť zoznam aplikácii podľa mena alebo ich opisu?

    Teraz vidím namiesto Firefoxu "web browser". Ak človek hľadá nejaký soft je to absolútne nepoužiteľné a nenapadá ma načo iné by som to ešte mohol použiť.

    V "application launcher settings" sa to zmeniť nedá, aspoň v Archu.

    sudo apt-get install upstart-sysv
    Fluttershy, yay! avatar 22.5.2009 16:08 Fluttershy, yay! | skóre: 81 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled
    Neviete či sa dá v kickoff menu prepnúť zoznam aplikácii podľa mena alebo ich opisu?

    Dá, ale teď nevím jak.

    22.5.2009 16:15 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled
    V systemsettings je na to klikátko - pokročilé a Device Actions, ale zatím to moc neumí.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    24.5.2009 20:55 Peter H. | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled

    No podľa článku to vyzerá, že vo verzii 4.3 sa vracajú niektoré osvedčené veci z KDE 3.5.x . Takýmto tempom sa možno pri 4.4 bude dať upgradovať - ešte dobre, že zatiaľ ma do toho Debian netlačí ;-)

    Have you tried turning it off and on again?
    24.5.2009 22:13 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled
    Uz tlaci aj Debian :( V testingu to je...
    24.5.2009 22:10 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled
    Da sa uz konecne normalne tlacit aj s nahladom? Alebo si to nechavaju na 5.0?
    26.5.2009 21:14 Michal Kubeček | skóre: 71 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled

    Rozhodl jsem se zatnout zuby a týden nebo dva zkusit pracovat jen v KDE4. Už mám za sebou tři dny a zatím odolávám nutkání to vzdát. Prozatímní poznatky (řazení je náhodné podle toho, jak jsem si vzpomínal):

    • Pořád nejde nastavit velikost fontu u hodin v panelu (bohužel to vypadá, že nejde o opomenutí, ale o záměr). Workaround: nastavil jsem font na Nimbus Sans a číslice jsou menší než u defaultního, takže se to dá snést.
    • Nastavím-li panelu automatické skrývání, občas zůstane vylezlý a zaleze až když se nad něj vrátím myší a znovu ho opustím. Zato se mi ještě nestalo, že by zůstal zalezlý a odmítal vylézt, jak to občas dělá v KDE3; ale možná to jen nezkouším dost dlouho. :-)
    • Jako pozadí nelze dát gradient, jen obrázek nebo barvu. Workaround: udělat si obrázek s gradientem. :-)
    • Nepřišel jsem na to, jak nastavit jedné ploše jiné pozadí než ostatním (jsem zvyklý mít na jedné ploše střední šeď kvůli editaci fotek v GIMPu). Budu pátrat dál.
    • Nepřišel jsem na to, jak na taskbaru slučovat okna stejné aplikace jako to umí (a defaultně dělá) v KDE3. Budu pátrat dál.
    • Záložky tabů v konsoli jsou moc velké, takže se mi při šesti už roluje. Workaround: změnit popisek na dostatečně krátký fixní řetězec.
    • Záložka aktivního tabu konsole je zvýrazněna příliš nezřetelně. Možná pomůže zvolit jiný styl.
    • Konsole si tvrdošíjně odmítá pamatovat rozměry okna a místo 80 znaků na šířku a plné výšky používá u nových oken plnou šířku a asi 40 procent výšky. Mám podezření, že za to může yakuake, který jsem jednou z nerozumu zkusil spustit a od té doby konsole používá jeho rozměr místo toho, který se jí snažím vnutit.
    • Nechám-li u konsole schovat menu, při přepnutí tabu se pokaždé znovu objeví. Údajně opraveno v novějších verzích. Uvidíme…
    • Většina fontů je trochu menší než v KDE3, přestože podle nastavení by obě verze měly respektovat rozměry monitoru nastavené v konfiguraci X serveru.
    • Ikonky jdou z toho podivného "kontejneru" sice přetáhnout přímo na plochu ale když nad ně najedu myší, objeví se vedle nich svislá lišta s nějakými tlačítky. Je to dost otravné, snad to půjde nějak vypnout.
    • Kde je kate?
    • Sice lze nastavit, že se při spuštění KDE má obnovit uložená session (místo prázdných ploch nebo naposledy otevřených aplikací), ale nepřišel jsem na to, kde tu session uložit. Budu hledat dál.
    • Defaultní sada kursorů se mi ani trochu nelíbí, ale zatím jsem nepřišel na to, kde vybrat jinou.

    Ty problémy konsole jsou jasný switchstopper, stejně jako chybějící kate. Editovat fotky na modrém pozadí nemůžu a šedé mít na všech plochách nechci. Zbytek by se dal v případě nutnosti překousnout. Asi ještě zkusím nějakou novější verzi, jestli tam něco z toho není už vyřešeno.

    26.5.2009 21:49 Pietro | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled
    1) skús vymeniť za plasmoid Adjustable Clock, tak by to malo ísť, aj keď to nie je celkom priamočiare riešenie.
    4) citujem: You can get that by putting a line perVirtualDesktopViews=true in your plasmarc. It's an experimental feature we've implemented that doesn't have a configuration UI yet. Neskúšal som, takže neviem, či to naozaj funguje. Asi sa tým spoja aktivity s jednotlivými plochami. Viac: http://forum.kde.org/linking-activities-to-virtual-desktops-t-19397.html
    5) u mňa sa to volá Zoskupovanie & Triedenie v nastavení
    11) lock widgets
    12) ja kate mám
    14) klávesnica a myš -> myš -> téma kurzoru
    27.5.2009 01:44 Michal Kubeček | skóre: 71 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled
    11 a 14 fungují, diky. Na 5 a 12 asi bude potřeba novější verze, zkusím upgrade.
    27.5.2009 17:47 KejPi | Praha 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled

    5 i 12 funguji v pohode ve vsech KDE 4.2.X

    Nicky726 avatar 27.5.2009 00:06 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled
    Kate: kdemod-kdesdk-kate -> takže asi kdesdk pokud nemá distro modulární balíčky. Session -> jde nastavit, co se má provést při vypnutí, jedna z voleb je uložit session. Slučování oken -> pravým na část panelu "Správce úloh" (taskbar) a seskupování.
    Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
    27.5.2009 01:41 Michal Kubeček | skóre: 71 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled
    Session -> jde nastavit, co se má provést při vypnutí, jedna z voleb je uložit session.

    To právě nechci. V KDE3 jsem měl možnost nechat si při spuštění otevřít uloženou session a když jsem ji zvolil, v menu se objevila položka "uložit session". Takže jsem si pootvíral a rozmístil okna tak, jak jsem to chtěl po přihášení mít, použil jsem funkci "uložit session" a zadefinoval si, co a kde má být otevřené po spuštění bez ohledu na to, co jsem měl otevřené při posledním ukončení.

    Slučování oken -> pravým na část panelu "Správce úloh" (taskbar) a seskupování.

    Nic takového tam bohužel nemám - ani v kontextovém menu ani v dialogu "nastavit správce úloh". Nejspíš to bude až v novějších verzích.

    Nicky726 avatar 27.5.2009 11:24 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled
    1) OK

    2) Já to mám v 4.2.3 a předchozích 4.2 verzích to také bylo. :-/
    Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
    27.5.2009 01:48 Michal Kubeček | skóre: 71 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled
    Zato se mi ještě nestalo, že by zůstal zalezlý a odmítal vylézt, jak to občas dělá v KDE3; ale možná to jen nezkouším dost dlouho.

    Podle zákona schválnosti mi samozřejmě dnes večer panel začal zlobit a občas se přestane vysouvat. Na rozdíl od KDE3 se ale v takovém případě za chvíli zase objeví, jen je potřeba párkrát přepnout plochu. :-(

    David Watzke avatar 27.5.2009 07:32 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled
    Jaká verze KDE? To vypadá na dost starou... Co se týče ukládání session, tak to se (myslím) dělá při odhlašování z KDE. Kurzory si lze vyměnit v systemsettings v nastavení myši, jako dřív. Taskbar umí slučovat okna, prostě na něj klikni a běž do jeho nastavení.
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    27.5.2009 10:46 Michal Kubeček | skóre: 71 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled
    Jaká verze KDE? To vypadá na dost starou

    Zkusil jsem upgradovat na 4.2.85 z Factory (což bude nejspíš označení nějaké pre-release 4.3) a řada problémů se tím opravdu vyřešila, k mé radosti hlavně všechno, co se týkalo konsole. Zůstávají velikosti fontů, pozadí plochy (gradient a jedna plocha jinak) a chybějící kate a konversation (zatím používám verze z KDE3). Taky mám nějaké problémy se zvukem (KDE4 je "němé", přestože třeba MPlayer nebo Twinkle bez problémů hrají - ještě budu muset přijít na to, kde se zvuk vlastně nastavuje).

    27.5.2009 22:56 Stehlo | skóre: 17
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled
    kmix, a v nastaveniach doklikat pouzivane zariadenia...zo zaciatku aj mne to ohluchlo.
    29.5.2009 10:47 MG
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled
    Příloha:

    -- Zůstávají ... pozadí plochy (gradient a jedna plocha jinak)

    Oddělené tapety pro plochy nejdou z dobrých důvodů - a sice díky funkci aktivit - můžeš nastavit různé tapety pro různé aktivity. Kdyby to samé šlo i pro virtuální plochy - byl by v tom pěkný bordel. Od verze 4.3 však půjde zvolit, aby se aktivity daly svázat s virtuálními plochami - pak budeš mít různé tapety i pro plochy. Doporučuji však aktivity vyzkoušet - je to docela návyková záležitost. Trochu problém je z přepínáním aktivit - dá se však vyřešit pomocí plasmoidu a skrývajícího se panelu - viz příloha.

     

    29.5.2009 13:01 Michal Kubeček | skóre: 71 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled

    Pokud by šlo explicitně vyžádat, že teď chci na jedné z ploch mít šedé pozadí, aniž by tam bylo pořád, bylo by to OK. Jestli to má fungovat tak, že si jednoduchým způsobem dočasně přepnu pozadí na všech plochách a pak ho zase přepnu zpátky, tak i to bych bych ochoten se skřípěním zubů akceptovat (ale bylo by to pro mne výrazné zhoršení oproti KDE3). O co mi jde: pracuji-li s GIMPem, potřebuji mít neutrální šedé pozadí. Ale nechci ho mít všude, chci ho jen na té jedné ploše, kde mám GIMP.

    nejdou z dobrých důvodů - a sice díky funkci aktivit

    To je přesně kámen úrazu. Tomu, kdo to tak vymyslel, to připadalo jako dobré důvody. Ale bohužel kvůli tomu zničil funkci, kterou jsem využíval (a věřím, že jsem nebyl sám) a která mi vyhovovala. Takže pro mne to nejsou dobré důvody a rozhodně bych nepoužil slovo díky.

    29.5.2009 14:31 MG
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled

    To chápu - ovšem aktivity jsou v principu dost podobné plochám - a navíc kromě tapet je na nich možné mít i různé plasmoidy - je to jen o zvyku. Problém je však vyřešen ve 4.3 (funguje to již v recenzované beta1). Stačí svázat funkci aktivit s plochami - pak změnou tapety u aktivity změníš i tapetu u plochy, která je s aktivitou svázána.

    10.6.2009 12:58 KDante
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled
    Kde je k dispozici KDE Activity Widget? Je od verze 4.3? Aktualne pouzivam 4.2.3 a nic takoveho jsem nenasel. Diky
    27.5.2009 12:59 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: KDE 4.3 beta na první pohled
    Tie hodiny ma tiez srali, ale skor z principu - ze je to dementnejsie ako GNOME.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.