abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 14:22 | IT novinky

    Společnost BenQ uvádí na trh novou řadu monitorů RD určenou pro programátory. První z nich je RD240Q.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 13:00 | IT novinky

    Byl aktualizován seznam 500 nejvýkonnějších superpočítačů na světě TOP500. Nejvýkonnějším superpočítačem nadále zůstává Frontier od HPE (Cray) s výkonem 1,206 exaFLOPS. Druhá Aurora má oproti loňsku přibližně dvojnásobný počet jader a dvojnásobný výkon: 1,012 exaFLOPS. Novým počítačem v první desítce je na 6. místě Alps. Novým českým počítačem v TOP500 je na 112. místě C24 ve Škoda Auto v Mladé Boleslavi. Ostravská Karolina, GPU

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 10:11 | Nová verze

    GHC (Glasgow Haskell Compiler, Wikipedie), tj. překladač funkcionálního programovacího jazyka Haskell (Wikipedie), byl vydán ve verzi 9.10.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 09:22 | Nová verze

    Po 9 týdnech vývoje od vydání Linuxu 6.8 oznámil Linus Torvalds vydání Linuxu 6.9. Přehled novinek a vylepšení na LWN.net: první a druhá polovina začleňovacího okna. Později také na Linux Kernel Newbies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    11.5. 18:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 0.2.0 v Rustu napsaného frameworku Pingora pro vytváření rychlých, spolehlivých a programovatelných síťových systémů. Společnost Cloudflare jej letos v únoru uvolnila pod licencí Apache 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    10.5. 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 15
    10.5. 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    9.5. 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    9.5. 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 61
    9.5. 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (69%)
     (7%)
     (11%)
     (12%)
    Celkem 203 hlasů
     Komentářů: 12, poslední dnes 14:01
    Rozcestník

    Rok kanadských víz

    25.6.2010 22:48 | Přečteno: 1349× | Nezařazené | poslední úprava: 25.6.2010 22:47

    15. července to bude právě rok, kdy Kanada jednostranně zavedla vízovou povinnost pro držitele českých cestovních pasů. Rád bych se k tomuto nepříjemnému výročí vyjádřil tímto zápiskem.

    Z mého pohledu občana České republiky, který je na svou zemi patřičně hrdý, se ze strany Kanady jedná jistě o "políček národu" (viz Jistě, pane premiére - Diplomatický incident). Mrzí mě, že se Kanada, náš spojenec v NATO a dobrý partner na mezinárodní scéně, rozhodl postupovat tímto způsobem. Jedná se však o suverénní stát a má jistě právo se v této otázce svobodně rozhodnout. Některé okolnosti mě však vedou k podezření, že se jedná o rozhodnutí do značné míry pokrytecké. Důvodem pro zavedení vízové povinnosti měl být fakt, že počet českých žadatelů o asyl v Kanadě dosáhl kritické hranice. Podíváme-li se na statistiku, tak zjistíme, že Kanada vyhověla cca 40% oněch žádostí. Přitom asi polovina žádostí byla stažena samotnými asylanty. To znamená, že ti, co svou žádost nestáhli, měli úspěšnost kolem 90%. Kdybych situaci neznal, domníval bych se, že ta Česká republika je totalitní stát a její občany je třeba asylem ochránit před příkořím. Zde se naskýtá následující otázka: Myslí si Kanada, že ČR není důvěryhodnou demokratickou zemí? Pokud by tomu tak bylo, tak zavedením víz Kanada akorát znesnadní oprávněným uprchlíkům opuštění totalitní země. Zároveň by to znamenalo, že Kanada spatřuje členský stát EU a NATO jako nedemokratický. Pokud Kanada odpoví, že si to nemyslí, lze jí položit následující otázku: Proč udělujete asyl žadatelům z bezpečné země? Důvod je jasný, protože Kanada má snadno zneužitelnou asylovou politiku. Chyby svých zákonů ale není rado řešit diskriminací svých spojenců a partnerů.

    Názor Kanadské vlády čeští politici sami o sobě změní jen velice těžko. Na pomoc by nám měla přijít EU. Důvod je jasný: ČR se vstupem do EU zřekla některých práv (například zavést vízovou povinnost držitelům kanadských cestovních pasů). Za to by měla čerpat smluvně dohodnuté výhody - jako například solidaritu a podporu ostatních zemí EU. Na podzim 2009 to vypadalo nadějně. V kanadském tisku jsem se dokonce dočetl, že si tamní politici stěžují, jak je EU za víza pro Čechy plísní. Bohužel tlak z nějakého důvodu ochabl a jediným hmatatelným výsledkem bylo obnovení konzulárního oddělení Kanady v Praze. Nedokážu posoudit, zda mohla česká diplomacie udělat pro věc více nebo zda tlaky ze strany některých členských států EU na vyšumění problému byly příliš vydatné. Výsledkem je ale fakt, že EU zklamala a to tak na známku 4-.

    Výsledkem je pouze prohlubující se nespokojenost většinové populace ČR s Romským etnikem, které je za věc činěno zodpovědným. Z jisté části oprávněně. ČR je však svobodnou zemí, která nemůže a nechce bránit svým občanů ve vycestování a žádosti o asyl. Věřím, že ČR dělá to samé pro integraci minoritních etnik do společnosti, jako dělají ostatní země (Německo, Francie). Proces je to dozajista zdlouhavý a není možné čekat rychlé výsledky.

    Co bude dál? Obávám se, že nic moc se toho dít nebude. Kanada si svůj problém vyřešila na náš účet a reforma jejího asylového zákona může trvat roky. Pokud se EU nebude schopna nebo ochotna za nás postavit, s Kanadou nikdo nehne. A jak to vypadá, EU za svého člena bojovat nehodlá (alespoň tedy v tomto případě). Někdo to může považovat za důkaz členství druhé jakosti. Tím si však u nás EU výrazně kazí reputaci a podporuje euroskeptiky, tedy názory jdoucí proti ní samotné. To mi moc prozíravé nepřijde.

    Blýská se však na lepší časy. Český lev přeci jen zařve, až se Kanadský javor v kořenech otřese. Kanada výrazně usiluje o podpis smlouvy o volném obchodu s EU. Pro Kanadu je EU daleko zajímavější trh, než je Kanadský trh pro ČR. Zde konečně taháme za delší konec lana my. ČR (respektive její parlament) musí smlouvu ratifikovat, aby vstoupila v platnost. Můžeme tedy blokovat Kanadě smlouvu s celou EU. To je pozice, ze které lze mnoho věci ovlivnit, budeme-li jen trochu chytří - a my jsme :) Dokonce si nemyslím, že onen Český lev bude muset řvát - stačí, když se ukáže v celé své kráse a mohutnosti. Šikovní vyjednavači dosáhnou možná zrušení víz už při vyjednávání smlouvy o volném obchodu a nebude ani třeba hrozit blokováním ratifikace.

    Nejsem sice diplomat, ale na tomto místě bych doporučil českým vyjednavačům, aby rovnost v otázce víz byla přímo začleněna do smlouvy o volném obchodu, například formou dodatku. Pokud by Kanada víza v budoucnu opět zavedla, znamenalo by to z její strany vypovězení této smlouvy.        

    Hodnocení: 80 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    26.6.2010 04:22 Seznameny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rok kanadských víz
    Nabidnu ti pohled cloveka trosku vice seznameneho se situaci:
    • Kanada a vsichni Kanadane vi, ze jeji system azylove politiky je spatny a zneuzivany. Vi, ze se s tim musi neco delat. Vi to uz pres 30 let. Dodnes se ke zmene nikdo neodhodlal. Je to citlive tema (hodne volicu jsou imigranti nebo deti takovych imigrantu v prvni generaci, velka cast obyvatelstva dokaze dohledat sve imigrantske predky a cela zeme ma silnou imigracni tradici a byla vybudovana imigranty a otevrene to priznava jako soucast sve oficialni historie) a kdo prijde s volebnim programem nebo skutky omezujici jakymkoliv zpusobem imigraci, je urcen ke ztrate politickeho vlivu. Kanada je rovnez zeme neskutecne 'politicky korektni' a nechce vypadat 'jako spatni lide', mozna i kvuli tomu, aby mohla pozdeji ukazovat prstikem, ze "my to tak nedelame' a/nebo se bit v prsa, ze 'my jsme lepsi'. Z tohoto duvodu jakakoliv zasadni zmena v teto oblasti je velka politicka bitva.
    • CR je pro Kanadu jedna mala nezajimava zeme kdesi v te casti Evropa, ktera byla drive za zeleznou oponou a 'ted je to normalni nezajimava zeme, kde lezi Praha s pry peknymi kulturnimi pamatkami'. Nenamlouvej si, ze v Kanade nekomu na CR zalezi. Clenstvi v EU a NATO nema na postaveni zadny (nebo velice minimalni) vliv. V lepsim pripade se o CR rekne, ze 'je take soucasti EU'.
    • Kanada je zeme, ktera prijima udajne nejvice azylantu na svete (jestli neni prvni, tak je urcite v Top 3), takze ji nelze narknout z negativniho postoje k asylantum
    • Nikdy jsem nepochopil, proc hnedoobcane CR emigrovali do Kanady, kdyz muzou legalne zit v kterekoliv ze zbyvajicich 26 zemi EU. Nechapu to.
    • Minuly rok Kanada zazila vlnu azylantu-hnedoobcanu Madarska. 97% z nich svou zadost pozdeji stahlo. To bylo moc i na Kanadany a zacali premyslet, jak takoveto zajmove vypocitave zadosti omezovat. V nejblizsi dobe by mel byt prijat zakon (jestli uz nebyl prijat), ktery urychluje zpracovani zadosti ze zemi, ktere jsou povazovane za demokraticke (sem patri vsechny "normalni" zeme, vcetne CR). Cely imigracni proces ve stavajici podobe typicky zahrnuje nekolik odvolani proti zamitnutym zadostem a trva 4-7 let, na jehoz konci je jen malokdy deportace a to jen jestli se podari neuspesneho asylanta chytit (jestli mezitim nezmizel v nekonecnych koncich Kanady). Typicky neuspesna zadost o asyl konci na udeleni asylu z humanitarnich duvodu kvuli detem, ktere se mu narodili v Kanade (kdo tvrdi, ze 'anchor babies' nefunguji?)
    • EU stale jeste nema a neni schopna se dohodnout na jednotne zahranicni politice. Sem patri i durazne prosazovani jednotne vizove politiky. Situace se zhorsuje tim, ze CR je novacek v EU, ktery nema zadny vyrazny vliv ve strukturach EU a minimalni (az nulovy) vliv na jeji chod. Jaky je strach EU z toho, co udelaji EU obcane Rumunska a Bulharska (nebo i Polska) po dohodnuti viz s Kanadou nebo USA si muzes domyslet sam.
    • Jaka je budoucnost vizove politiky do Kanady? Osobne bych si vsadil na to, ze Kanada za par let viza opet zrusi (2012/2013?) a bude sledovat, co se deje. Po dalsi vlne zadosti o azyl viza zase zavede a bude cekat delsi dobu nez posledne.
    • Nevim, jestli problem Kanady v trhu s EU jsou ceska viza. Rekl bych, ze mnohem vice EU vadi kazdorocni tradicni lov tulenu, ktereho se Kanada nehodla za zadnou cenu vzdat. EU v tomto pripade taha za lepsi konec provazu. Prece jenom je EU trh s pulmiliardou obyvatel, kdezto ten kanadsky je jen 35 milionu.
    corwin78 avatar 26.6.2010 09:46 corwin78 | skóre: 10 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rok kanadských víz
    Pěkný článek i pěkná reakce *THUMB UP*
    Česká pirátská strana - "Internet je naše moře...".
    the.max avatar 26.6.2010 10:01 the.max | skóre: 46 | blog: Smetiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rok kanadských víz
    Za vsim hledej hnedocecha. Nebylo by lepsi se jich zbavit? RAPIDNE by ubylo vsech moznych problemu. Jejich asimilace jak se zda ani po dlouhych desetiletich se nedari.
    KERNEL ULTRAS Fan Team || Sabaton - nejlepší učitel dějepisu || Gentoo - dokud nás systemd nerozdělí.
    Heron avatar 26.6.2010 10:12 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rok kanadských víz
    Můžu se zeptat na kterém místě v pořadí jsou další neárijské rasy, případně další problémové skupiny? To jen abych věděl, jak rychle si mám balit.
    the.max avatar 26.6.2010 17:40 the.max | skóre: 46 | blog: Smetiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rok kanadských víz
    Uz jsme to spolu resili nekolikrat a sam dobre vis, ze proti nikomu (kdo se chova slusne a snazi se zit jako clovek) nic nemam.

    Nicmene, TED jsem byl na navsteve u manzelciny dedy. Je jeden z poslednich starousedliku, kteri jeste bydli v jedne temne ctvrti. Jak tak sedime na zahrade, tak jsme zaslechli rozhovor od 'sousedu'. Nejdrive se tam resilo, jestli Erzika uz muze, ale nakonec se zjistilo ze jeste ne, ze jeste ji nebylo 15 a ze by na dite nedostala zadny prachy, ale Jolane ze uz 15 je a ze uz by teda mela zacit s nekym su*at aby uz meli dite a mohla zacit dostavat davky.

    Druhy rozhovor se tykal starsich. Resili tam, ze pokud nekdo niky nebude v zivote nic delat, proste nebude NIKDY zamestnan, nejlepsi ze je delat maly corky, obcas si jit neco odsedet nejlip v zime, pak si vybehat invalidni duchod a pak predcasnej starobni. A ze kdyz nikdy nebudou makat, tak ze nebude z ceho jim pociutat duchod a ze se jim bude pocitat z prumerne mzdy.

    Co je na tom pravdy netusim, ale rikam jen to, co jsem pred malou chvili slysel. Takze shrnu-li to, hnedocechy tu mame POUZE a VYHRADNE na chov.
    KERNEL ULTRAS Fan Team || Sabaton - nejlepší učitel dějepisu || Gentoo - dokud nás systemd nerozdělí.
    26.6.2010 17:58 NN
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rok kanadských víz
    Uz jsme to spolu resili nekolikrat
    Jako treti strana, ktera neni seznamena s vasim sporem, vidim hlavni rozdil v tom, ze Heron je z Olomouce a Max je z Usti nad Labem. Heron tak zjevne netusi, jak spatna je situace v severnich Cechach. Existuje dobry duvod, proc Maticni ulice nebo Chanov jsou v severnich Cechach a ne v Olomouci. Nevzpominam si, ze bych kdy cetl neco o Romech z Olomouce, ale priznavam, ze jsem to cilene nehledal.

    Romove.cz
    the.max avatar 26.6.2010 19:43 the.max | skóre: 46 | blog: Smetiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rok kanadských víz
    S Heronem jsme to resili po jabberu;-)
    KERNEL ULTRAS Fan Team || Sabaton - nejlepší učitel dějepisu || Gentoo - dokud nás systemd nerozdělí.
    Heron avatar 26.6.2010 23:44 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rok kanadských víz

    Hlavní spor je o tom, že The.Max chce odstranění celého etnika, tedy všech jedinců s jedním atributem nastaveným na (podle něj) nesprávnou hodnotu, bez ohledu na to zda daný jedinec něco spáchal nebo ne. A ještě v té genocidě vidí řešení.

    To není řešení ničeho. Ono je snadné vždy hodit všechny problémy na někoho jiného, ideálně někoho na první pohled odlišného. Ukázat prstem: "Oni za to můžou, když se jich zbavíme, bude to dobře." Takhle to nefunguje. Jednak se tím nic nevyřeší (právě naopak), a ještě bude nutné najít jinou skupinu, která za vše může.

    Nicmene, TED jsem byl na navsteve u manzelciny dedy...

    Naprosto vážně míněný komentář: A co je na tom špatného? Vždyť tu 21 let budujeme tzv. kapitalismus? Tito lidé to pochopili naprosto přesně. Za minimum námahy maximální zisk. Tak co ti na tom The.Maxi vadí? Jestli jim to závidíš, tak šukej v invalidním důchodu taky.

    the.max avatar 27.6.2010 02:08 the.max | skóre: 46 | blog: Smetiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rok kanadských víz
    S tebou proste tohle nema smysl resit. Vzdy vsechno prekroutis k obrazu svemu.

    BTW, co kdyby se stalo, ze by vznikl zakon, ze kazdy si bude moci urcit, na co pujdou jeho dane? Zajimalo by mne, jestli ty a dalsi, by jsi byl ochotny ze svych dani platit tehle verbezi naklady na jim pridelene davky!
    KERNEL ULTRAS Fan Team || Sabaton - nejlepší učitel dějepisu || Gentoo - dokud nás systemd nerozdělí.
    Jendа avatar 27.6.2010 03:45 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rok kanadských víz
    A ty nechceš odstranit celé etnikum? Pokud ne, tak tvé komentáře špatně chápeme.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 27.6.2010 17:50 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rok kanadských víz
    Kladensko to samý. Jeden den nám tady hajzlové koukají přes plot a druhý den nám zmizí ze dvora železo. Nedávno zase nějaký jiný zvonili, mleli nesmysly a zase koukali přes plot. Tak si říkám, jestli na ně bude stačit žiletkový drát, jako to mají někteří lidé v okolí...
    Pavel Stárek avatar 26.6.2010 13:10 Pavel Stárek | skóre: 44 | blog: Tady bloguju já :-) | Kolín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rok kanadských víz
    Dokud bude stát štedrý v rozdávání všelijakých sociálních dávek a příspěvků a bude zoufale politicky korektním a nebude od inkriminovaných chtít něco zpět (např. kontrola, zda děti chodí do školy, kontrola zda si "potřebná" rodina nežije nad poměry atd.) tak dotyčné skupiny tak nějak ani nemají potřebu se asimilovat do většinové společnosti.
    Kdo chce, hledá způsob; kdo nechce, hledá důvod.
    the.max avatar 26.6.2010 17:45 the.max | skóre: 46 | blog: Smetiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rok kanadských víz
    Napadlo me, ze treba prispevky na deti by se dali resit jinak. Spise nez davku jako takovou, tak to resit formou nejake slevy na danich. Pokud nekdo maka, dostane formou slevy pridavek na dite. Kdo nemaka, at nezere.

    Kdyz se resilo pred nekolika mesici v litvinove resila afera jak exekutori zabavovali davky neplaticum a 'neprizpusobivym', tak ani v jedne reportazi nebyl zachycen cikan, ktery si stezuje a nadava do bilejch svini s tim, davky potrebuje, ze musi zaplatit leasing na Audinu, se kterou si pro davky prijel...
    KERNEL ULTRAS Fan Team || Sabaton - nejlepší učitel dějepisu || Gentoo - dokud nás systemd nerozdělí.
    26.6.2010 23:24 Karel Benák | skóre: 8 | blog: benyho
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rok kanadských víz
    Stát to vyřeší jednoduše. Sebere dávky a jakoukoliv podporu potřebným rodinám s tělesně postiženými dětmi a napumpuje ji nepřizpůsobivým. Každý rok takové rodiny zažívají martirium dokazování, že různé "výhody" potřebují. Vyřízení "blbé" kartičky ZTP trvá tři měsíce, žádost o rehabilitační pomůcku taky tak nějak. O kartičku se žádá každý rok, je k tomu nutné vyjádření revizního lékaře, který většinou ani dítě nevidí ...

    Nechci bejt svině, ale těm hajzlům, co o tomhle rozhodujou bych doopravdy přál, aby měli v rodině nějaké postižené dítě a museli si tyhle potupující procedury prodělávat rok co rok, přičemž je z některých diagnóz jasné, že stav dítěte se z roku na rok opravdu nezlepší, zlepší-li se někdy vůbec.

    Paradoxně tak stát škudlí na těch, kterým by měl naopak pomoci a vyloženě jim ztrpčuje již tak krušný život.

    A pro všechny "chytráky", kteří by omezily všechny "socky" bez výjimky ... buďte rádi, že nemáte postižené dítě, protože procedury, které těm dětem pomáhají stojí dost peněz a energie. Už třeba to, že jedete s dítětěm na rehabilitaci znamená, že nemůžete v tu dobu vydělávat. Cesta na rehabilitaci není zadarmo a samotná procedura taky ne.
    Láska je jako prd, když hodně tlačiš tak z toho bude ...
    Pavel Stárek avatar 27.6.2010 22:09 Pavel Stárek | skóre: 44 | blog: Tady bloguju já :-) | Kolín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rok kanadských víz
    ... a napumpuje ji nepřizpůsobivým ...
    To je ta politická korektnost a lidumilství, které platíme z našich daní, jako pana Kocába, Džamílu a podobnou verbež, která se na těchto "utlačovaných" a "diskriminovyných" menšinách akorát přiživuje.

    Nicméně, s těmi revizními kontrolami a znovu žádostmi o ZTP průkazy je taky průser. Je přeci jasné, že pokud je někdo bez nohy, je slepý, nebo jde o postižené dítě s postižením, které se prostě nezlepší, tak by prostě neměl takovéto ponižující martýrium vůbec absolvovat. Jenže prostě stát vyžaduje tuto buzeraci, aby náhodou nedal někomu (čti přizpůsobené většině) něco navíc, ale přitom stovky milionů až několik miliard jdou na nepřizpůsobivou chamraď, která si ještě přijede pro ty prachy autem a odebrat se jim nesmí, neboť okamžitě nastoupí lidumilové i oni sami s tajmeným zaklínacím slovíčkem "dysgrymynáce".

    A sociální dávky bych nezkrouhával plošně, ale je potřeba je rozdávat efektivně, tedy opravdu těm, kteří je potřebují.
    Kdo chce, hledá způsob; kdo nechce, hledá důvod.
    29.6.2010 14:10 midi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rok kanadských víz
    Kruta pravda.
    26.6.2010 17:36 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rok kanadských víz
    Za vsim hledej hnedocecha. Nebylo by lepsi se jich zbavit? RAPIDNE by ubylo vsech moznych problemu.
    Takhle to říkal Hitler o Židech, že?
    the.max avatar 26.6.2010 17:45 the.max | skóre: 46 | blog: Smetiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rok kanadských víz
    to nevim, ja ho neslysel;-)
    KERNEL ULTRAS Fan Team || Sabaton - nejlepší učitel dějepisu || Gentoo - dokud nás systemd nerozdělí.
    26.6.2010 10:09 Platonix | skóre: 20 | blog: FUD: Férový Uživatelův Deníček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rok kanadských víz
    Se vším se dá souhlasit až na to, že "ČR má nulový vliv na chod EU". Už jenom fakt, že neratifikováním smlouvy o volném obchodu může ČR tuto věc zarazit, jí dává jistý vliv. Navíc nejsme sami. V jednotě je síla a pokud budeme schopni spolupracovat s dalšími členskými zeměmi, ten vliv si vytvoříme. V případě té smlouvy s Kanadou takame skutečně za velmi dlouhý konec lana.

    Musíme se postarat o to, aby smlouva o volném obchodu s Kanadou vyžadovala rovný přístup Kanady ke všem členům EU. Představa, že Kanada zruší víza na pár let a pak je zase obnoví, je nepřijatelná.

    Ještě poznámka, že Polsko nemá vízovou povinnosti vůči Kanadě (držitelé polských cestovních pasů s biometrickými údaji v případě pobytu do 90ti dnů).
    Když já tomu prostě nerozumím. Kdo si neváží svobody, je na půli cesty o ni přijít
    26.6.2010 17:37 Seznameny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rok kanadských víz
    Se vším se dá souhlasit až na to, že "ČR má nulový vliv na chod EU"
    Představa, že Kanada zruší víza na pár let a pak je zase obnoví, je nepřijatelná.
    EU jiz pred zavedenim viz mela program pozadavku jednodnotneho postoje k vizove povinnosti pro vsechny clenske zeme EU a jak to dopadlo, se tady uz diskutovalo.
    Polsko nemá vízovou povinnosti vůči Kanadě
    Polsko jsem zminoval v souvislosti s vizovou povinnosti do USA.
    26.6.2010 12:45 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rok kanadských víz
    Nikdy jsem nepochopil, proc hnedoobcane CR emigrovali do Kanady, kdyz muzou legalne zit v kterekoliv ze zbyvajicich 26 zemi EU.
    Protože za dobu, než se vyřídí (zamítne) jejich žádost o azyl, pobírají cca tři měsíce poměrně slušné (přepočteno na koruny) sociální dávky, kvůli kterým nemusí ani hrábnout prstem. Prostě si našli zemi, jejíž sociální systém se dá zneužívat ještě líp, než ten náš.
    Quando omni flunkus moritati
    26.6.2010 17:22 Seznameny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rok kanadských víz
    Samozrejme pravy duvod je mi jasny, jen jsem chtel poukazat na tu absurditu nutnosti premistit se na jiny kontinent s zadosti o azyl, kdyz ziji v zemi, ktera je obklopena dalsimi desitkami zemi, ktere jsou povazovany za bezpecne.

    Azylant v Kanade ma narok na podporu v bydleni (radove 400$), pripadne socialni bydleni, socialni davky (rodina se tremi detmi snad 1000-1200$) a jednorazovou podporu pro zakladni domaci potreby (snad 1200$). Presnejsi cenik jsem nemohl na webu najit (pokusim se dohledat). Ty vlastni castky nejsou moc (obzvlast v Torontu, jednom z nejdrazsich kanadskych mest), ale jsou nastavene tak, aby pokryli zakladni zivotni potreby. Nemyslim, ze se z toho da neco usetrit, pokud to clovek pouziva tak, jak se ma. Otazka je, jaky jiny (nelegalni) prijem (napr. zebrani, ale Kanada zazila i svoje cikanske (zrejme rumunske) rodiny, ktere kradli zbozi z kramu pri umele vytvorenych tlacenicich) ma takovyto uzivatel a jestli to neni hlavnim cilem jeho pobytu v Kanade.

    Osobne by me zajimalo, jak je to s cenou zpatecni letenky. Pokud je zadatel vyhosten a nema na letenku, je mu cesta zaplacena Kanadou a Kanada potom vymaha jeji cenu po zadatelove rodnem statu.
    26.6.2010 17:29 Seznameny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rok kanadských víz
    pobírají cca tři měsíce sociální dávky
    Je to urcite dele nez 3 mesice. Myslim, ze rok, mozna i dele. Technicky to sice nemusi byt stale ten stejny typ podpory, ale urcite musi dostavat nejakou socialni podporu, protoze legalne nemuze ze zacatku pracovat. Az pozdeji ziskava docasne mimoradne pracovni povoleni a s tim muze zadat o praci nebo o socialni podporu pro nezamestnane.
    Dalibor Smolík avatar 27.6.2010 11:54 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rok kanadských víz
    Po dalsi vlne zadosti o azyl viza zase zavede a bude cekat delsi dobu nez posledne.
    Asi nezavede - změní se zákony (což Kanaďané již avizovali, ale trvá jim to dlouho) a bude se žadatel registrovat elektronicky, kde mu vstup schválí či bude muset naštívit ambasádu. Asi tak, jak to mají dnes USA.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    the.max avatar 26.6.2010 10:04 the.max | skóre: 46 | blog: Smetiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rok kanadských víz
    Vite jak se rekne cigansky daleko?

    Neeeeeee toronto:-D
    KERNEL ULTRAS Fan Team || Sabaton - nejlepší učitel dějepisu || Gentoo - dokud nás systemd nerozdělí.
    26.6.2010 10:51 Trained.Monkey | skóre: 12 | blog: monkey
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rok kanadských víz
    Spis je otazka jestli nas to pali a je ochota to resit. Pro vetsinu lidi viza znamenaji ze uzenky se do kanady nedostanou a proto se o CR negativne nepise. Pro politiky je to zas jeden pidi problem, na kterem se mohou kdykoliv udelat a predstirat cinnost.
    26.6.2010 23:34 asdf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rok kanadských víz
    jo taky bych to tak videl, normalni clovek co je slusne oblecen a mluvi anglicky vizum na 99.9 procenta dostane, to ze vizum nedostane ceska cikorka nebo nejaky cesky white trash bych neresil. teda resil bych je tady v cesku, jenze co s nima ze :(
    27.6.2010 00:45 Platonix | skóre: 20 | blog: FUD: Férový Uživatelův Deníček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rok kanadských víz
    A to, že při cestě do Kanady musíte dodat výpis svého bankovního účtu, potvrzení od zaměstnavatele a pod. vám nevadí? To vše jen kvůli turistice na pár dní.
    Když já tomu prostě nerozumím. Kdo si neváží svobody, je na půli cesty o ni přijít
    27.6.2010 13:09 asdf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rok kanadských víz
    kdyz mi to vadi tak tam nejedu, oni si to takto nastavili a ten kdo tam chce se musi prizpusobit. co s tim mas za problem? nebo patris mezi ty pomatence co si mysli, ze maji pravo nacpat se kam se jim zachce a jeste vysirat ze se jim neco nelibi?
    27.6.2010 14:58 Platonix | skóre: 20 | blog: FUD: Férový Uživatelův Deníček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rok kanadských víz
    Doufám, že nepatřím mezi pomatence. Patřím mezi lidi, kteří právo Kanady na vízový režim uznávají, ale kteří si zároveň myslí, že by EU měla za svého člena více bojovat. Pokud by ČR nebyla v EU, mohla by Kanadě zavést stejný vízový režim a pak by to bylo ve smyslu "ty pán, já pán". Takto toto právo nemáme a jako kompenzaci bychom měli čerpat solidaritu ze strany ostatních členských států EU.
    Když já tomu prostě nerozumím. Kdo si neváží svobody, je na půli cesty o ni přijít
    27.6.2010 17:17 asdf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rok kanadských víz
    jo to je rozumna odpoved. bohuzel my pani na vlastnim evidentne nejsme a vyjadrovani solidarity ze strany eu je nam vcelku k nicemu. :(
    27.6.2010 18:54 Seznameny
    Rozbalit Rozbalit vše Pozadovane informace na formulari pro turisticka viza
    Z formularu pro turisticke vizum [PDF] uvedu pozadavky, ktere musi kazdy zadatel uvest, aby byla jeho zadost kladne vyrizena.

    Jestli to nekomu nepripada jako totalni osobni striptyz na urovni pristupu Velkeho Bratra k osobe podezrele z nekalych umyslu, tak pak uz nevim, co to je.

    Pozadavky:
    1. jmeno, datum narozeni, misto narozeni, soucasna adresa a manzelsky stav zadatale, zadatelova zivotniho partnera, zadatelovych rodicu, vsech sourozencu a vsech vlastnich a nevlastnich deti jakehokoliv veku
    2. stav na bankovnim ucte (nebo: sporici knizka, zustatek na kreditni karte)
    3. dopis od zamestnavatele s uvedenim: pozice, plat, delka zamestnani, souhlas s dovolenou v obdobi pro pobyt v Kanade, ...
    4. pro OSVC: kopie danoveho formulare, pocet zamestnancu, ...
    5. plan cesty po Kanade, vcetne datumu
    Je mi jasne, ze tyto pozadavky jsou jednotne pro vsechny zeme s vizovou povinnosti do Kanady, nemuzu se ale zbavit dojmu, ze jsme se uspesne zaradili po bok zemi tretiho sveta.
    27.6.2010 19:50 asdf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozadovane informace na formulari pro turisticka viza
    ja bejt kanadan a nasralo se mi do vlasti spousta svoloce, co maj plnou hubu kecu a po dvou letech z nich umi mluvit anglicky uz dokonce 0.1 procenta, parazituji na davkach, neposilaji sve deti do skoly, davky jim zarizuje za poplatek ten jeden anglicky mluvici a obecne delaj bordel jako v cesku tak bych pro zavedeni viz byl taky, prece nebudeme cechy delit na bily a tmavy ne? bohuzel zemi tretiho sveta nejsme, v zemich tretiho sveta se tito problemovi lide za bileho dne legalne strili.
    27.6.2010 20:07 Seznameny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozadovane informace na formulari pro turisticka viza
    Mate nejake odkazy na clanky, kde se pise o tom, co tvrdite o Romech v Kanade? Zajimalo by me to. Uz jsem neco cetl o ceskych a slovenskych Romech ve Velke Britanii.

    Slysel jsem osobne pribehy byvaleho pracovnika ceske ambasady v Torontu a bylo to az k neuvereni.
    28.6.2010 07:10 asdf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozadovane informace na formulari pro turisticka viza
    http://www.lidovky.cz/kanadske-skoly-si-lamou-hlavu-nad-privalem-ceskych-romu-pjf-/ln_domov.asp?c=A091129_203643_ln_domov_tsh

    http://zpravy.idnes.cz/kanadsky-denik-skoly-si-nevedi-rady-s-liknavosti-romskych-deti-z-ceska-1zp-/studium.asp?c=A091129_164255_studium_abr

    http://www.mediafax.cz/zahranici/2962908-Romove-z-Ceska-sokuji-Kanadany-nechteji-chodit-do-skoly

    jen pro zacatek. o tom ze po dvou letech emigrace anglicky mluvi jen jeden z tisice a ten ma z davek ostatnich ryto sem taky nekde cetl, myslim ze na to tu odkaz byl nekdy driv.
    Dalibor Smolík avatar 28.6.2010 08:58 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozadovane informace na formulari pro turisticka viza
    Byl jsem v Kanadě loni na podzim a bavili jsme se o kriminalitě u nich a u nás, oni říkali, te se tam v autech nekrade a poměrně ani moc jinde, až teď v poslední době, co jsou tu ti imigranti od vás :-) .. tak nevím.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    danaketh avatar 26.6.2010 11:37 danaketh | skóre: 6 | blog: Sick Mind | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rok kanadských víz
    ČR (respektive její parlament) musí smlouvu ratifikovat, aby vstoupila v platnost
    Jsi si tím jistý? Já to teda moc nesleduju ale mám pocit, že ta úžasná Lisabonská smlouva nás právě tohoto zbavila. Už není třeba aby cokoliv ratifikovaly všechny členské státy, stačí jen většina, resp ti nejvlivnější.

    Navíc se kolem víz dělá kravál, jako by se nejezdilo nikam jinam.
    26.6.2010 22:40 Platonix | skóre: 20 | blog: FUD: Férový Uživatelův Deníček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rok kanadských víz
    Jsem si téměř jistý, že Lisabonská smlouva pouze přidala nutnost smlouvy EU s vnějšími státy ratifikovat navíc také v Evropském parlamentu. Nutnost získat souhlas všech národních parlamentů by měl být nezměněn.
    Když já tomu prostě nerozumím. Kdo si neváží svobody, je na půli cesty o ni přijít
    Rezza avatar 26.6.2010 12:30 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rok kanadských víz
    Maji pravo si zavest viza, ale stalo me to 50 ecek za vizum, litr za cestu do Vidne... A hlavne spoustu casu a nervu, pac uz to bylo na posledni chvili. Kazdopadne jinak tam ziji fajn lidi, vsichni jsou slusni, prekvapilo to jak nas z EU, tak lidi z USY.
    26.6.2010 17:01 Seznameny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rok kanadských víz
    litr za cestu do Vidne
    Prvni dva nebo tri mesice po zavedeni viz prijimala kanadska ambasada zadosti o viza i v Praze, odkud je pak posilala hromadne do Vidne. Bylo to dukladne popsana na jejich webovych strankach. Nebylo tedy zapotrebi jezdit do Vidne, pokud se z tebou nechteli setkat na pohovor (coz vetsinou nechteli).
    Rezza avatar 26.6.2010 17:34 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rok kanadských víz
    Pisu, ze jsem to resil celkem na posledni chvili a osobni navsteva znamena vizum na pockani. Pres Prahu psali, ze to muze trvat vic jak tyden. Navic Praha je dal nez Viden, jen vlaky jsou drahe.
    26.6.2010 17:42 Seznameny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rok kanadských víz
    Ano, i ten tyden souhlasi (myslim, ze si davali snad az 14 dni). Navic jsem si nevsiml, ze jsi z Brna, takze Viden muze byt blize (nevim).
    27.6.2010 18:22 Seznameny
    Rozbalit Rozbalit vše Viza do Kanady ... v Praze
    Prvni dva nebo tri mesice po zavedeni viz prijimala kanadska ambasada zadosti o viza i v Praze
    Tak jsem to zase po delsi dobe zkoumal a kanadska ambasada v Praze vydava od prosince 2009 viza take.

    Vice informaci.
    26.6.2010 13:11 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rok kanadských víz
    Zde se naskýtá následující otázka: Myslí si Kanada, že ČR není důvěryhodnou demokratickou zemí? Pokud by tomu tak bylo, tak zavedením víz Kanada akorát znesnadní oprávněným uprchlíkům opuštění totalitní země. Zároveň by to znamenalo, že Kanada spatřuje členský stát EU a NATO jako nedemokratický.
    Myslim, ze tenhle odstavec vychazi z spatnych predpokladu. Udeleni azylu nehodnoti zemi zadatele, ale konkretni zivotni situaci konkretniho zadatele a porusovani jeho lidskych prav (resp. dalsich podminek pro udeleni azylu). Prima vazba na demokracii a totalitu tady vubec neni.

    Nejde jenom o zakony, ale i o realnou situaci v danem state. Pokud by napriklad cernoch utikal ze zeme, kde by byla politicka situace a segregace cernochu jako byla v USA v prvni polovine dvacateho stoleti, pak by bylo normalni, ze by uspel se zadosti o azyl, prestoze by slo o demokratickou a netotalitni zemi, nebot ta segregace byla v mnoha ohledech spis zvykova, neprima a casto zalezitosti nevladnich ogranizaci (jako treba KKK) a chyba statu byla spis jen v tom, ze ji nedostatecne potiral.
    26.6.2010 16:47 Seznameny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rok kanadských víz
    Ano, souhlasim. Vzdy se posuzuje konkretni situace cloveka, ktery predklada dokumenty nebo tvrzeni, ktere maji dolozit jeho nedostatecnou ochranu (nebo nekde i primo pronasledovani) rodnym statem.

    Imigracni soud je zrejme take ovlivnen zpravami o stavu lidskych prav v dane zemi a CR si v teto oblasti nestoji zrovna nejlepe. Kazdorocni zpravy Human Rights Watch se do ni opiraji kvuli postoji k romske mensine, jakkoliv s tim mohou oficialni predstavitele a vetsina obyvatel nesouhlasit, je to tam a nemohou to ovlivnit. Jakmile pak Kanada slysi "mensina" a "utlacovani", ma zadatel dobry zaklad pro kladne vyrizeni jeho azylu.
    Konqui avatar 26.6.2010 16:27 Konqui | skóre: 18 | blog: Konqui | Rožnov pod Radhoštěm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rok kanadských víz
    Já se Kanadě nedivím, kdo by taky chtěl aby se přistěhovávali morgoši (takové to černé co krade)
    Open/save dialogy z GTK+ jsou nejkřiklavější ukázkou toho nejdebilnějšího software, co vůbec může existovat.
    26.6.2010 16:58 Seznameny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rok kanadských víz
    Takhle Kanada Romy vubec nevnima. Predstava cikana (anglicky Gypsy, nikdo jim nerika Romove - anglicky Romany) v severni Americe (tedy i Kanade) je stejne zkreslena, jako napriklad predstava Evropanu o americkych Indianech nebo cernosske populaci.

    Cikan, podle Severoamericana, je ta postava z hollywoodskych filmu, ktera chodi oblecena v pestrobarevnych satech a krojich, udrzuje svoje zvyky, vesti z karet, zivi se drobnym remeslem, hraje na housle, schazi se kolem ohne a kocuje od maleho mesta k mestu. Lide proto nechapu, jak nekdo tak idilicky muze byt pro svoje zivotni hodnoty a postoje utlacovan.

    Na druhou stranu nikdo z techto lidi by dobrovolne nevkrocil za bileho dne do cernosskeho ghetta nebo do nejake ostrejsi rezervace.
    JiK avatar 26.6.2010 19:18 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rok kanadských víz
    EU se (opet) zachovala v duchu svych nejlepsich tradic !

    Zakazala nam samotnym se branit , udelat stejnou akci a reciprocne uvalit viza na navstevniky z Kanady, protoze Schengen. A zaroven nam vubec nijak nepomohla v tomto sporu. Nepomohla dokonce ani symbolicky, formalnim uvalenim viz pro kanadske diplomaty, coz by ukazalo jednotu EU a jeji svornost. Zaroven by to neposkodilo turismus, ekonomiku ani renome clenskych zemi. Neudelali pro nas vubec nic, krome toho ze nam zakazali se branit.

    Kdo se ani po tomto excesu nestal euroskeptikem, ma nutne selektivni vnimani nebo deficit intelektu.

    26.6.2010 22:51 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rok kanadských víz
    Podíváme-li se na statistiku, tak zjistíme, že Kanada vyhověla cca 40% oněch žádostí. Přitom asi polovina žádostí byla stažena samotnými asylanty. To znamená, že ti, co svou žádost nestáhli, měli úspěšnost kolem 90%.

    Ne že by to bylo podstatné, ale mně vychází 80 procent, ne 90. :-)

    Dalibor Smolík avatar 27.6.2010 11:51 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rok kanadských víz
    Já jsem měl tu smůlu, že jsem o vízum žádal v srpnu (tj. měsíc po jeho zavedení) a to hned pro 33 osob. Práce s tím bylo až nad hlavu, většinou šlo o nezletilé děti - takže ještě dobrozdání rodičů ověřené notářsky apod., hrůůůza.
    Jedinou kladnou věcí bylo to, že celou obálku (těžkou několik kilogramů) s vízy a všemi listinami bylo možné podat v Praze a Kanaďané to sami odvezli do Vídně a zpět. Ale i tak to bylo několik bezesných nocí ..
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    27.6.2010 13:27 osvc1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rok kanadských víz
    ja si myslim, ze zde porad existuje to velke nedoruzmneni. EU nebyla zalozena proto, aby pomahala clenskym statum resit jejich vnitrni problemy. Ceska republika neni schopna resit cikansky problem, jestlize nejaky takovy existuje a je zcela spravne, ze EU do toho nezasahuje. Na neschopnost CZ reaguje Kanada nejakymi opatrenimi a je jen na obou statech, jak si to vyresi. Az budou masove kanadsti indiani zadat v Cechach o asyl, tak se najde jiste dost Cechu, kteri budou volat po vizove povinosti.
    Jendа avatar 27.6.2010 13:42 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rok kanadských víz
    Az budou masove kanadsti indiani zadat v Cechach o asyl, tak se najde jiste dost Cechu, kteri budou volat po vizove povinosti.
    Jenže ji nebudeme moci zavést ;-).
    Dalibor Smolík avatar 27.6.2010 13:57 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rok kanadských víz
    Vtip je v tom, že pokud by začali kanadští Indiáni žádat v Čechách o azyl, nebyla by ČR jediná země, kterou by to postihlo. Takže by se to muselo stejně řešit globálně.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    27.6.2010 15:03 Platonix | skóre: 20 | blog: FUD: Férový Uživatelův Deníček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rok kanadských víz
    Kanada si zavedením víz hlavně řeší problémy se svými zákony. Jako občan ČR se jejím rozhodnutím cítím diskriminován, hlavně v situaci, kdy nemůžu od svých volených zástupců očekávat reciproční opatření. Pokud nemůžeme Kanadě zavést vízovou povinnost kvůli vazbě na EU, měla by EU hájit nás, jako členský stát. Toto není v zádném případě vnitřní problém ČR. Je to problém člen EU vs. třetí země. Na podobné případy také ona klauzule solidarity myslí.
    Když já tomu prostě nerozumím. Kdo si neváží svobody, je na půli cesty o ni přijít
    27.6.2010 15:19 osvc1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rok kanadských víz
    ja bych (kdybych byl tak hloupy) cekal od zvolenych zastupcu, ze budou neco delat s tou diskriminaci. A ze ta diskriminace existuje je neoddiskutovatelne. EU jedna 'diplomaticky', spravne by bylo ukazat Ceske republice za tu diskriminaci zlutou kartu.

    Kdyby kvuli kazdemu pochybeni clenske zeme mela EU zaujmout pozici v zajmu toho neschopneho clena, tak je do 14 dnu na kolenou. Naucme se resit sve probleym sami. Diskriminace romskych obcanu se nevyresi tim, ze se zavede Kanadanum vizova povinnost. To by byl jenom takovy truc urazeneho Cechacka a zaplat panbuh jsme v te EU, aby se takove nesmysly nedely.
    27.6.2010 17:30 Platonix | skóre: 20 | blog: FUD: Férový Uživatelův Deníček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rok kanadských víz
    Já si myslím, že s tou diskriminací Romských občanů ČR, to nebude až zase tak horké. Myslím si, že důvody k jejich odchodu do Kanady jsou čistě ekonomické. Skutečně diskriminovaný člověk totiž utíká za nejbližší hranice, kde již diskriminovaný nebude. Kanada je přitom region docela vzdálený. To, čemu někdo řekne truc uraženého Čecháčka, je z mého pohledu adekvátní reakce sebevědomé země, která chápe, že si Kanada vízy řeší hlavně svoji vlastní neschopnost vyřešit ekonomické azylanty. EU řeší pochybení svých členů velice často. Není pravda, že do věci nevstupuje. Špinavé prádlo by ale Evropa měla prát uvnitř a navenek ukázat jednotu a solidaritu.

    Pokud by ČR měla nějakou žlutou kartu, tak pak by Francie měla červenou za nezvládnutou situaci svých občanů arabského původu, kteří se svého času dokonce uchylovali k násilí na předměstích.
    Když já tomu prostě nerozumím. Kdo si neváží svobody, je na půli cesty o ni přijít
    28.6.2010 16:48 xhombre | skóre: 10 | blog: xhombre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rok kanadských víz
    Jen malá připomínka.

    U většiny diskutujících jsem si všiml nesprávného označování onoho etnika. Opravdu to nejsou morgoši, uzenky, hnědočeši a Romové. Jediné spravné označení je, v češtině, Cikán. Nadávat jim ničemu nepomůže (kromě uvolnění frustrace :-)), ale používat hyperkorektní označení (CD) ROM, které si ještě vynucují, je prznění vlastního jazyka (ještě pod nátlakem). To, že má ono označení Cikán lehce peorativní nádech je z větší časti dílem působení onoho etnika v zemích Českých (Moravu a Slezko nevyjímaje :-))

    Pokud hovno bude růží zváno, vonět nebude.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.