abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 763 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Jak být dobrý rodič?

    17.8.2007 18:02 | Přečteno: 1595× | Zivot a tak

    Prolétl tu blogspot o jedné kromobyčejně schopné a talentované 'ekonomické ředitelce', která má pravopis na úrovni šikovného žáka čtvrté třídy nebo trochu pomalejsiho vyučeného zedníka. V debatě padla řeč i na příčiny něčeho takového, na naprosto nekultivovny písemný projev. (Mezery za tečkami, hovorové spojení „aby jste“ místo „abyste“… Ale vždyť je to jen prostá ekonomická ředitelka, ta má na pravopis určitě šikovnou sekretářku... :-D )

    Otula prohlasil:

    Ono je to možná i tím, že dříve nebylo tolik technických blbin pro děcka, televize nic nevysílala, takže pokud jsme se chtěli večer něčím bavit, tak jsme vzali knihu a četli. A čeština v knihách tehdy byla čistá a krásná (dnes se mi při pohledu do mnohých knih zvedá žluč). Takže člověk si češtinu „vyčetl“ a nemusel se ji učit. S těmi dětmi +1. Když řeknu bobanům, aby si četli, obrátí oči v sloup, když jim to zopakuji, tak se oba rozbrečí a s nechutí přelouskají jednu stránku.

    A já jednoznačně souhlasím. Čtení v dětství a pubertě je základem. Pamatuju si, že jsem si od 10 do 15 let chodil vybírat tak 10 knížek na 14 dnů z dospelacke knihovny v našem městě. Samozdrejmne namixované i s vecma z dětské, které jsem ale brzo odrostl. A bral jsem všecko, hlavně Sci-Fi, vojenské, klasiků, nějaké technické věci, detektivky.

    Mam dotaz. Víte někdo jak 'motivovat' vlastní děti nejen ke čtení? Aspoň aby prolouskali Batlicku, Verneovy, Foglarovky, Sci-Fi a Fantasy? Přeci musí být nějaký fígl jak to těm malým satanům podsunout, ne? Nechci aby seděli na netu a psali přes ICQ, seznamky a xchaty picoviny s hodně w, aby prodrepeli mladí před plastation a před TV (to poslední je snad nejhorší, to je úplně pasivní výplach hlav)

    Vždyť si nerozvinou fantazii, nerozvinou komunikační dovednosti, utečou jim zájmy a koníčky, copak nebudou lepit lítající modely (a při tom se naučí základy konstrukce, mechaniky a aerodynamiky), nebudou dělat fyzikální a chemické olympiády, stavět sklepní laboratoř, chodit do skauta a tak? Jak být dobrý rodič a tohle vše jim umožnit, ale nevnutit?        

    Hodnocení: 88 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    JiK avatar 17.8.2007 18:09 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak být dobrý rodič?
    P.S. A nez zacnete za cestinu peskovat mne, uvedomte si, ze jsem diakritiku nepsal ale pouze nechal doplnit vsemocnou umelou inteligenci, vsemocnym Cestinatorem, ktery se vyskytuje na jabberu jako ajka@aurora.fi.muni.cz
    17.8.2007 18:14 thingie
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak být dobrý rodič?
    Neměj starost. Si ten poslední koho bych tu podezříval z toho, že umí česky.
    17.8.2007 18:12 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak být dobrý rodič?
    "stavět sklepní laboratoř"
    První, co mě napadlo, bylo "nenaučí se základy zedničiny při pomoci při opravách domu"... :-D Mno jo, motivace bude asi problém. :-( I když, já měl počítač někdy od šesti nebo sedmi let, a přesto mi to nebránilo ležet neustále v nějaké té literatuře. Není na tohle třeba nějaká studie, jak že to doopravdy bylo kdysi a dnes?
    17.8.2007 18:17 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak být dobrý rodič?
    neverim, ze to bolo nejak vyrazne ine...
    17.8.2007 18:28 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak být dobrý rodič?
    Nejsem tak starý, abych mohl hodnotit nějaké dětství v šedesátých letech, ale připadá mi, že se nic moc nezměnilo. V reálném socialismu sice nebyly počítače a televize nevysílala 24 hodin denně, ale kdo nechtěl číst, zábavu si také našel. Stejně tak dnes je dost dětí, které čtení baví. A navíc mi nepřipadá, že by dnešní dospělí vládli češtinou lépe než ti, kteří teď hrají na Playstation.
    JiK avatar 17.8.2007 18:40 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak být dobrý rodič?
    Roberte, opravdu si myslim, ze tech lakadel je opravdu dnes o rad vic nez za realneho socialismu. Vzdyt ja v ty knihovne nesehnal ani blby ABC (casopis) na to uz musely byt znamosti, o nejakem cumeni na telku nemohla byt rec, to jsem se mel divat jak se tam soudruh husak pusinkuje s nejakymi pokrokovymi levicovymi lidovymi a lidovedemokratickymi lidozrouty, o kterych v moskve rozhodli ze jsou odtedka nasi bratri v boji za mir a socialismus? Nebo na zaznam XXXII. sjezdu?

    Krome cteni (a uniku do rise Fantazie) nebylo kam utect. Vsude samy pionyr, svazak a praskac. Uz od detstvi mi rikali at si davam pozor co rikam nebo privedu celou rodinu do kriminalu.
    17.8.2007 18:50 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak být dobrý rodič?
    Roberte, opravdu si myslim, ze tech lakadel je opravdu dnes o rad vic nez za realneho socialismu.
    Vždycky když slyším něco podobného, vzpomenu si na jednu větu z Cimrmanů o živých obrazech: „To si nemyslete, to byl pokrok, vždyť před vynálezem televize rodiny celé večery seděly a koukaly do zdi.“ Před boomem hypermarketů vlastně nebylo kde nakupovat, dokud jsme neměli auto, nebylo jak se někam dostat atd. atd. Zrovna nedávno jsem se při psaní jednoho komentáře zde na Abíčku zarazil, jak že se to vlastně v dobách dva-osm-šestek šířily prográmky (tenkrát freeware, nebo různé návody a zdrojáčky), když po internetu tenkrát nebylo ani vidu ani slechu. Jo, ta lidská paměť je ošidná věc…
    JiK avatar 17.8.2007 18:57 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak být dobrý rodič?
    ja si vzpominam, ze programy se 'normalne' kradly, kazdemu to v postsocialismu prislo prirozene. Zdalo se normalni, ze nakladem je pouze dost drahy balik 3.5" disket, ktere staly klidne i 400 za deset kousku. O tom, jak na nich clovek opravoval vadne sektory a nechtel ji vyhodit. Vzpominam, jak se masove kopirovali kazety (z Tuzexu) na dvojceti (z Tuzexu) pro atari nebo sinclair (z Tuzexu) protoze socialisticke hospodarstvi nedokazalo udelat ani blbou audiokazetu.
    17.8.2007 19:05 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak být dobrý rodič?
    Programy ano, ale já myslel takové ty blbinky ve zdrojáku nebo v asembleru – plynulé posouvání textu po 1 pixelu, rozsvěcení LED na klávesnici, rezidentní programy… Takových věcí jsem měl spoustu, a v první chvíli, když jsme si na to vzpomněl, jsem nemohl uvěřit, že to šlo i bez internetu. Naštěstí to ještě není tak dávno, tak jsem si vzpomněl na časopisy (papírové :-) ) a později BBS – ale třeba budu za pár let už taky přesvědčen, že před internetem nic takového neexistovalo. Ti, kdo začínají s počítači dnes už o tom jistě přesvědčeni jsou.
    Marián Kyral avatar 17.8.2007 20:59 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak být dobrý rodič?
    Pamatuji si na začátky s Didaktikem. Ze začátku jsem ještě neměl kazeťák, tak jsem z vždycky ráno opsal z časopisu nějaký program nebo hru, pak si s tím celý den hrál, večer vypnul a ráno jsem mohl opisovat zase znova.

    Pak skončily prázdniny a já si upravil dvojče (k reprákům jsem připájel výstup na sluchátka) a rozjela se spanilá jízda různých her a jiných blbůstek. Taky jsem měl knihu o assembleru Z80 a strašně mě to bavilo. Ve čtvrťáku jsem na Didaktiku dělal i protokoly do měření. To bylo něco :-)

    Ale to už byla éra PC. S osmibity to šlo z kopce.
    17.8.2007 18:42 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak být dobrý rodič?
    Mam dotaz. Víte někdo jak 'motivovat' vlastní děti nejen ke čtení? Aspoň aby prolouskali Batlicku, Verneovy, Foglarovky, Sci-Fi a Fantasy? Přeci musí být nějaký fígl jak to těm malým satanům podsunout, ne? Nechci aby seděli na netu a psali přes ICQ, seznamky a xchaty picoviny s hodně w, aby prodrepeli mladí před plastation a před TV (to poslední je snad nejhorší, to je úplně pasivní výplach hlav)
    Proč podsouvat? Co třeba vlastní příklad? Zajímat se o to, co dítě dělá (co čte) a mluvit s ním o tom, co dělám (čtu) já? Přece když bude dítě od narození rozumně vychováváno a bude se mu věnovat pozornost, nemůže ho nějaká PlayStation dlouho bavit, ne?
    JiK avatar 17.8.2007 18:50 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak být dobrý rodič?
    ... a bude se mu věnovat pozornost, nemůže ho nějaká PlayStation dlouho bavit, ne?
    Ja si alibisticky rikam, ze jsem si toho jako dite neuzil, tak si to vynahrdim a bavi mne to i jako dospeleho uz docela dlouho, trebas kdyz si po prichodu z prace otevru pivo, a v HNL 2006 natrhnu s Ceskem prdel rusakum, USA nebo Kanade, pobavi mne to mnohem vic nez kdyz se donutim k tomu jit si zabehat.
    freshmouse avatar 17.8.2007 22:19 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak být dobrý rodič?
    Proč by někoho nemohl bavit Playstation s četbou zároveň?
    Marián Kyral avatar 17.8.2007 22:26 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak být dobrý rodič?
    Že jo, my taky měli Playstation (ehm, Didaktik M, ZXS, Atari... :-) ) Ale je pravda, že jsem četl dříve. než jsem dostal počítač. Počítač to pak hodně omezil (nebyl čas) abych se k pravidelnému čtení zase vrátil. Teď čtu hlavně ve vlaku, cestou do/z práce.
    masožravá palma avatar 17.8.2007 19:02 masožravá palma | skóre: 6 | blog: Agnes | Matka měst
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak být dobrý rodič?
    Já jsem se ke čtení dostala především, protože jsme, když jsem byla mladší, doma neměli ani počítač ani televizi. Nezanedbatelným faktorem byla určitě i naše domácí knihovna. Teď jak se chystáme stěhovat tak knížky rozdáváme, a přestože jsme jich rozdali už cca 200 v knihovně jich stále zbylo přes 1000 (btw. Nechce někdo Jiráska, kompletní tvorbu, máme to dvakrát). Když má člověk před sebou neustále ohromné množství kvalitních knih (téměř veškerou povinnou četbu, kterou jsem potřebovala jsem v naší knihovně našla a nejen to), těžko dokáže odolat zvědavosti a alespoň jednu z nich si nepřečíst.

    Další důležitou věcí bylo, že rodiče si našli čas, aby si četli s námi a nám. Večer jsme se slezli a táta nám na pokračování něco četl. Pak nám začalo vadit, že dej postupuje tak pomalu, a začali jsme číst sami. Rodiče si s námi taky občas sedli jednotlivě a četli nám knížku, zatímco my jsme se jim dívali přes rameno, nebo leželi vedle nich. Můj nejmladší bratr se takhle naučil nejspíš číst. Nikdo ho nic účelově neučil. Písmenka jsme mu nevysvětlovali, ale jednoho dne jsme najednou zjistili, že číst umí.
    Mám městečko, podpořte průmysl a dopravu. Snižujte kriminalitu.
    rADOn avatar 17.8.2007 19:10 rADOn | skóre: 44 | blog: bloK | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak být dobrý rodič?
    mam odpoved na jinou, ale souvisejici otazku: pokud chcete diteti cteni pekne zprotivit, vnucujte mu ho. zarucene to zabere.
    jinak me napadaji tri veci:
    • vyber. prcka nemusi a nejspis ani nebude bavit to co me. pokud mu ale budu vybirat neco z oboru ve kterym se nevyznam na 99% vyberu blbost, protoze, co si budeme povidat, 99% kazdyho literarniho smeru je brak.
    • zakazane ovoce laka. ja byl zlakan kosidowskym (zakazany nebyl ale veta "na to jsi jeste malej" ma stejny efekt :-) dnesni omladina by asi spis skocila na millera :-D
    • smirit se s tim. i kdyz se to nam sectelym nebude libit nakonec zjistime ze dnesni omladina daleko min potrebuje znat veci ktery za ne udela spellchecker a daleko vic budou potrebovat ovladat "elektronickou" a "medialni" gramotnost.
    "2^24 comments ought to be enough for anyone" -- CmdrTaco
    17.8.2007 19:23 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak být dobrý rodič?
    pravda, nikomu sa neda vybrat co ho bude bavit -- jedine ak by sa jednalo o nejake zarucene trhaky, ale to su zase veci na ktore mozu byt deti prilis mlade (niekedy aj v zmysle cenzury, ale hlavne ocenenia kvalit -- to sa moze idividualne lisit, kazdemu mozog dospieva inokedy...)
    freshmouse avatar 17.8.2007 19:13 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak být dobrý rodič?
    Hmm, nezdá se mi, že by dětství dnes bylo jiné než před lety a po letech. Flákači byli dříve, jsou dnes a budou potom.

    A co se literatury týče... Není jeden způsob, jak donutit dítě (nebo kohokoli) číst. Musí ho to bavit. Dej mu na výběr knížky, co bavily tebe, když jsi byl kluk. Rychlé šípy, Jules Verne, Čtyřlístky, mayovky... To byly věci, na kterých jsem stavěl já. Vesměs mají kluci rádi dobrodružství, vědeckou fikci a tak. Dneska bych do toho seznamu jednoznačně přidal Pána prstenů, možná i nějaké knížky, co před 1989 nevycházely, jako Černé barony a podobně. Je toho dost.

    A pokud ho to nebude bavit a bude preferovat počítač, tak jen dbej na to, aby ten čas u kompjůtru nebyl promrhaný -- na webu je spousta lepších věcí, než ICQ (a nemyslím XMPP :-)), a aby občas vyšel na kolo nebo ven. Já sám s tím bojuju...
    17.8.2007 19:29 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak být dobrý rodič?
    ja som zacal citat az ked som mal 15 rokov, vetdy som objavil co ma bavi. a je mi luto, ze to nebolo skor -- mohlo to byt inak, keby niekto prisiel za mnou, ukazal by mi nejaku skvelu knihu aj ked "oficialne" by bola rated 15+/18+. pochopil by som, ze citanie nemusi byt nuda...
    Jan Drábek avatar 17.8.2007 19:15 Jan Drábek | skóre: 41 | blog: Tartar | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak být dobrý rodič?
    Četl jsem vždy rád a to jsem vyrostl v domácnosti s počítačem odjakživa (a netem taky)
    01010010 01000101 01010000 01101100 01001001 00110010 01000100 01100101 01010110
    freshmouse avatar 17.8.2007 19:24 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak být dobrý rodič?
    Mimochodem, vy čekáte potomka?
    Cubic avatar 17.8.2007 20:47 Cubic | skóre: 24 | blog: obcasne_vyplody | Essex
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak být dobrý rodič?
    Tohle bych pridal pod prispevky Filipa Jirsaka a Agnes ale najednou to nejde. Souhlas s obema.

    Rodice cetli, a to docela hodne takze jsme spoustu knih meli doma. Otec, jeste za ono relneho socialismu, chodil kazdych 14 dni nebo mesic do knihkupectvy a prinesl si tasku knih. Kdyz uz to nebylo doma kam davat tak si tu tasku prinesl z knihovny, kam me naucil taky chodit a vyjednal mi pristup do dospelackeho oddeleni.

    A musim rict, ze pricinou proc jsem sahl po "povinne cetbe"(rozumnej hodnotne klasicke literature) byla cestinarka na stredni skole. Ac nedocenena ucitelka na prumyslovce vdecim ji za objev poezie a knih, kterych bych si nikdy ani nevsiml.

    Marián Kyral avatar 17.8.2007 21:27 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak být dobrý rodič?
    S tím čtením to není tak jednoduché. Táta knížky čte, máma skoro vůbec, já je čtu pořád, sestra taky, ale bratr ne. Podmínky jsme měli více méně stejné.

    Starší dcera (2.5) miluje knížky, máme jich doma už celkem dost, některé se i opakují. Takže se stává, že začnu nějakou říkanku a dcerka prohrábne hromadu a nalistuje tu říkanku v jiné knížce :-) Doufám, že ji to nadšení vydrží. Mladší dcerka ještě nemá tři měsíce, takže zatím netuším, jak na tom bude s knížkami a čtením. Snad taky dobře.

    Ale jinak souhlasím s názorem, že příklady táhnou, takže je asi nejlepší číst dětem a s dětmi už odmala a aktivně se dětem věnovat. Což vylučuje televizi. Občas to sice není právě jednoduché vymyslet něco, čím se dítě zabaví, ale věřím, že se to časem ukáže jako správné rozhodnutí.

    My televizi nemáme, krtka pouštím na počítači jen občas o víkendech. Vystačíme si s knížkami, kostkami, autíčky :-) Hodně se chodí ven na hřiště, pískoviště. O víkendech různé výlety, hory. Až holky vyrostou, tak přibude pexeso, potom různé deskovky (Carcassonne a podobné). Doufám, že budeme dobří rodiče :-)
    17.8.2007 21:59 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak být dobrý rodič?
    Prostě blahopřeji. Jestli je to pravda, tak je to snad na nějaký metál. :-)

    Beze srandy.
    Marián Kyral avatar 17.8.2007 22:12 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak být dobrý rodič?
    No snažíme se :-)

    www.kyralovi.cz
    17.8.2007 22:26 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak být dobrý rodič?
    Jen aby to vydrželo. Do plnoletosti, dle fota, to máte ještě daleko. :-) Držím palce.

    Jo, bez telky jsem to také zvládli. A děti čtou. Já už je mám trochu větší, nejmladší má devatenáct let.
    Marián Kyral avatar 18.8.2007 19:22 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak být dobrý rodič?
    Díky, taky doufám, že nám to vydrží. S tím jak dcery rostou mě to baví víc a víc.
    18.8.2007 15:29 Ladislav Jancik | skóre: 16 | Červený Kostelec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak být dobrý rodič?
    Hele, tobe jede krtek ( hra pro deti s krteckem od p. Millera - hledani hermanku ) pod linuxem ? Ja to zaboha nemuzu rozchodit. mas na to nejaky postup ?
    Bolest je jen jiné území a strach, strach je neřest.
    Marián Kyral avatar 18.8.2007 19:15 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak být dobrý rodič?
    Ne, já pouštím DVD z nějakého časopisu. Země pohádek se to myslím jmenuje. Jinak mám nainstalovaný Gcompris.
    18.8.2007 23:18 Ladislav Jancik | skóre: 16 | Červený Kostelec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak být dobrý rodič?
    aha, takze spise filmy s krteckem - tak ty mne jedou taky. Ale tu hru ne a ne rozbehnout. :(
    Bolest je jen jiné území a strach, strach je neřest.
    Marián Kyral avatar 19.8.2007 07:03 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak být dobrý rodič?
    Hru neznám a ani na google jsem o ní nic nenašel, takže nepomůžu.
    17.8.2007 21:55 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak být dobrý rodič?
    Těžko říct. U nás doma byly snad tuny knih. Dopadlo to tak, že já jsem je přelouskal skoro všechny, má sestra ani jednu. Já ovšem díky nějakému bugu v hlavě píšu "z chibama" a ona perfektně.

    Podle mých vcelku bohatých zkušeností je jistá cesta k nezdaru -- dítě do něčeho nutit. Ale pokud dítě zjistí, že v těch popsaných papírech je něco zajímavého, nového, zábavného, nebo s tím jde machrovat, skočí po tom možná samo. Ten zmíněný zákaz je finta podlá, ale účinná. :) Funguje i nápodoba. Pokud se rodiče o obsahu těch podivných předmětů -- knih, baví, zajímá je to, je docela možné, že to začne zajímat i děti. Pokud jsou doma knihy v kůži jako ozdoba a papá a mamá se valí před telkou a vedou řeči o telenovelách... Pokud rodič jen jednou za den dítě seřve za nepořádek a špatný známky, tak ho nedovede k čtení, ani nikam jinam.

    To nedělám machra na výchovu, to si spíš uvědomuji, co jsem sám dělal s dětma špatně. :(
    18.8.2007 08:53 Jix0 | skóre: 24 | blog: Not only for humans
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak být dobrý rodič?
    Chemické olympiády, stavět sklepní laboratoř??? no jen aby se z techto 2 veci nerozvinulo neco jineho...(domyslete si sami)
    If you will not cooperate, you are to be executed! | Starting as a DJ
    18.8.2007 15:20 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Verneovky
    Keď spomínaš tie verneovky, tak ma napadá otázka: bavili by vás teraz verneovky? Keď som mal 10-15 rokov tak som ich mal prečítané 2-3 desiatky. Ale keby som teraz nejakú chytil do ruky ... mám pocit, že by ma nezaujala.
    18.8.2007 15:30 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Verneovky
    otazka je, preco ich citat, ked vieme, ze existuje ovela lepsia literatura.

    P.S. v zivote som precital jednu, a to som tiez vyberal co najkrtsiu (do skoly)
    Marián Kyral avatar 18.8.2007 19:41 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Verneovky
    V mládí jsem přečetl všechny Verneovky co byly u nás v knihovně. Po revoluci začaly vycházet i jeho méně známá díla, to byl můj další boom. Přečetl jsem od něj většinu knížek a nemám problém se k nim vrátit.

    Něco jiného je Karel May. Těch jsem taky přečetl hodně a když jsem se kdysi k jedné knížce vrátil, tak už to nebylo ono. Ty neustálé řeči o bohu mě dost znechutily :-(
    otazka je, preco ich citat, ked vieme, ze existuje ovela lepsia literatura.
    To je relativní. Můžeš definovat co je pro tebe "lepší literatura?"
    18.8.2007 20:43 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Verneovky
    lepsia je pre mna taka s hlbsim vyznamom (na zamyslenie), premyslenejsimi spiknutiami a napr. aj trpkymi koncami...

    nemal som zly pocit z toho verna co som cital, ale nenadchol ma natolko aby som cital od neho aj nieco ine (pritom doma sme mali dalsie knihy). keby mi tak dali zbierku poviedok od E.A. Poe, to by bola parada...
    Marián Kyral avatar 18.8.2007 21:38 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Verneovky
    No já většinou do vlaku hledám nějakou oddychovou četbu, nechce se mi moc přemýšlet. Takže většinou sci-fi, fantazy, sem tam nějaký historický román. (Clarke, Herbert, Tolkien)
    18.8.2007 22:01 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Verneovky
    ja fantasy nemam rad. a zo sci-fi mam tiez radsej take na zamyslenie. Clark sa mi na pohlad zdal nudny, tak som od neho z kniznice ani nic nebral, ale od Dicka citam vsetko co mi pride do ruky...
    20.8.2007 13:31 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Verneovky
    lepsia je pre mna taka s hlbsim vyznamom (na zamyslenie), premyslenejsimi spiknutiami a napr. aj trpkymi koncami...
    bavíme se o dětech ... já jsem všechny dostupné Verneovky přelouskal tak cca do třetí třídy, vážně pochybuju o tom, že bych v té době dokázal číst něco "hlubšího" ... třeba takový Clarke (je to "hlubší"?) mě na první pokus nenadchnul, na gymplu jsem po něm ale sáhl rád

    na Verneovkách jest třeba ocenit, jak jsou nabité zajímavými informacemi (byť některé vědecké poznatky jsou již překonané a z některých rekvizit zbývá nereálná pohádka), takže pokud někdo touží po dobrodružné literatuře, je to mnohem lepší volba než spousta jiného - a odsuzovat něco na základě vkusu ("dobrodružná je fuj") mi přijde hloupé (promiň, pokud jsem si tvou reakci špatně vyložil)
    20.8.2007 13:45 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Verneovky
    otazka znela, ci by nas bavili teraz...
    a odsuzovat něco na základě vkusu ("dobrodružná je fuj") mi přijde hloupé
    len som napisal, ze mna verneovky nijak nenadchli, to je vsetko
    20.8.2007 13:53 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Verneovky
    otazka znela, ci by nas bavili teraz...
    au, promiň, máš pravdu, neusledoval jsem vlákno, to je tak když člověk k abíčku odskakuje chvilkami čekaje na výstup programu ;-)
    len som napisal, ze mna verneovky nijak nenadchli, to je vsetko
    napsal jsi:
    otazka je, preco ich citat, ked vieme, ze existuje ovela lepsia literatura.
    - to mi nevyznívá zrovna jenom že "tebe nenadchly" ...
    20.8.2007 14:02 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Verneovky
    len som napisal, ze mna verneovky nijak nenadchli, to je vsetko
    napsal jsi:
    otazka je, preco ich citat, ked vieme, ze existuje ovela lepsia literatura.
    - to mi nevyznívá zrovna jenom že "tebe nenadchly" ...
    to, ze ma v mladosti nenadchli som napisal nizsie. toto bola moja protiotazka, kde hladam nejaky dovod preco ich citat? ma niekto tolko casu aby neuprednostnil lepsie knihy? (navyse ked sa zjavne pre vacsinu jedna o opakovane citanie)
    Marián Kyral avatar 20.8.2007 15:07 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Verneovky
    Denně strávím přes hodinu a půl ve vlaku cestou do/z práce. To je jediný čas, který momentálně na čtení mám. Všechny knížky co mám doma jsem přečetl už několikrát a neustále se k nim vracím, když mám náladu. Nevidím to jako ztrátu času. Naopak si člověk osvěží paměť a může narazit na věci, kterých si předtím nevšiml. Bohužel nemám tak skvělou paměť, aby mi stačilo přečíst si knihu jednou. Občas mám problém si v pondělí vzpomenout, co bylo v předchozí kapitole, kterou jsem četl v pátek :-(
    20.8.2007 15:18 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Verneovky
    ja si z mnohych knih tiez pamatam najma dojem, ma to ale tu vyhodu, ze si ich neskor budem moct znovu precitat :)

    napriek tomu zatial nemam nutkanie citat ich znovu, je toho vela co som este necital. minuly rok som tomu vela nedal, tak chcem tento rok aspon 10 precitat (som zatial len na piatej, ak dobre pocitam :/)
    Marián Kyral avatar 20.8.2007 16:23 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Verneovky
    Tak to jo. Já přečtu ročně tak 30-40 knížek. Takže mi nevadí si sem tam něco zopakovat. Minulý měsíc to byl Kmotr.
    20.8.2007 13:48 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak být dobrý rodič?
    týjo, JiK napsal rozumnej blog, z toho mám vyloženě šok :-)

    a teď my two cents - já v poslední době čtení nějak flákám, nicméně mám jednu metodu, kterou pomalu ale jistě zdolávám stránky: narozdíl od některých nezvládám zbavit se nadbytečného obsahu střev za méně než 20 s, takže si k tomu beru knížku a tak jednu kapitolu dočtu než je proces hotov (když mě to zaujme, tak i posedím ;-)) ... knížku si nechávám na záchodě, a je-li to něco zajímavého (nic nezajímavého samozřejmě nečtu ;-)), nahlédnou - a následně začnou číst - i ostatní, s kým sdílím domácnost; pochopitelně s vyjímkou těch, co si přinesou literaturu vlastní (ovšem u těch zjevně problém, že by nečetli, není ;-))

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.