abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 739 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Jak se (ne)starat o Li-ion baterii

    14.2.2008 20:11 | Přečteno: 28019× | Výběrový blog

    Před nedávnem mi přišla nová baterie k T40. Je to má třetí notebooková baterie, ke které jsem se začal chovat důsledně podle zkušeností s předchozími bateriemi.

    Ty zkušenosti byly zhruba takové: baterka v prvním notebooku už měla natočena 4 roky, když ke mně má první "cihla" přišla. Tehdy udržela počítač při životě něco okolo hodiny a takto to trvalo okolo roku. Pak jsem jednou nechal batoh s notebookem poblíž akumulaček, které se během mé nepřítomnosti zaply. Po zapnutí notebooku mě čekalo nemilé překvapení: baterka zvládla jen půl hodiny a během půl roku odešla úplně.

    S druhou baterkou to bylo trochu jinak, ale v podstatě také podobné té první: když ke mě přišla, byla stará 3 roky a měla z původních 72 Wh 52, na které udržela notebook při životě něco okolo 5 hodin. Bohužel dobíjení posledních 10 % vždy trvalo alespoň hodinu. To se změnilo na terénním cvičení, kde jsem s notebookem pracoval při teplotách vysoko přes 30 °C ve stínu. První následek byl poměrně příjemný: dobíjení se ke konci nezpomalovalo. Brzy jsem všiml i druhého účinku: baterie se sama od sebe vybíjela takovým tempem, že byla za 3 dny prázdná, a to i když byl ty 3 dny notebook zapojený do elektrické sítě. Než jsem si zvykl hlídat čas dobití a před odchodem případně baterku dobít znovu, tak mi to nějakou dobu trvalo. Během této doby jsem si všiml další nepříjemnosti: když jsem vybil baterku "do mrtě", tak se vždy o něco snížila použitelná kapacita.

    A jak se teda chovat k baterce?

    Obecně jsem na základě svých vlastních zkušeností vyvodil, že Li-onky nemají rády dvě věci: hluboké vybíjení a vysoké teploty a to se stoupajícím věkem čím dál tím méně. Na základě toho jsem si zformuloval pár zásad:

    1. Při dosažení 20 % zbývající kapacity notebook vypnout nebo zapojit do sítě. I tak mi to dává pěkných 5 - 5,5 hodin výdrže, většinou nepotřebuju víc než 4 hodiny
    2. Dávat pozor na teploty - při práci s notebookem ve víc než 30 °C vyndat baterku a jet pouze ze sítě, při teplotách nad 35 °C baterku schovat na "chladné a suché" místo
    3. Dávat pozor na samovybíjení - když je notebook dlouhodobě "v síti", tak se baterka pomalu sama vybíjí, aniž by si toho její řídící elektronika všimla. Pomůže "rozcvička baterky", kdy notebook běží jednou za den až několik dní (podle stáří) alespoň pár minut z baterií. Elektronika si tak zaktualizuje informace a baterku opět dobije
    Jaké jsou vaše zkušenosti s baterkami? Máte-li podobné, bylo by záhodno napsat zásady do FAQ.


    PS: trochu OT otázky na Thinkpadů znalé:

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    David Ježek avatar 14.2.2008 20:23 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se (ne)starat o Li-ion baterii
    I Have a Dream ... kdysi jsem četl někdo o baterce, kde palivo tvořily "chcánky" (pardon za výrazivo). Představa, že notebook mele z posledního a jediné, co mě dělí od dobiti, je konzumace dvou-tří chladných kvasnicových čtrnáctek, ta se mi zatraceně líbí :-D.
    14.2.2008 22:19 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se (ne)starat o Li-ion baterii
    "zformátovat" ?? já jsem ji teda naposled formoval (a ve skutečnosti je to ještě trochu jinak :-)). Jinak je to asi tak že Lionky je lepší dobíjet prostě když přijdete k síti za předpokladu že máte kvalitní dobíječku která zamezí přebíjení, to jim škodí ještě víc. Mají sice dost omezený počet dobití ale ten platí pro plné vybíjení, při částečném vybíjení je ten počet značně vyšší. Po zhruba třech až čtyřech letech dochází k samovolné oxidaci a baterka je fuč i když leží nepoužívaná.
    14.2.2008 22:36 anicka | blog: ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se (ne)starat o Li-ion baterii
    Ja jsem si takrka jista tim, ze mi kapacita baterky vzdy skokem klesla po vymrznuti. Specialne noc v -15 stupnich srazila vydrz dost znatelne :(
    ^D
    3of5 avatar 14.2.2008 22:47 3of5 | skóre: 8 | blog: ta_technika
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se (ne)starat o Li-ion baterii
    Docela zalezi na kvalite clanku pouzitych v te baterii, u mne originalni baterky od compaqu a ibm vydrzely uplne v pohode vsechno, ta stavjici ibm ukazuje trochu kraviny ale v pohode, zas na druhou stranu neoriginalni baterie do thinkpadu T20 byla na pulce kapacity za cca 6 mesicu pouzivani takze...
    Hul trifidy a i ve 125 budes jeste doomar. ASZ486
    David Ježek avatar 14.2.2008 22:50 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se (ne)starat o Li-ion baterii
    ono z hlediska životnosti taky HODNĚ záleží na tom, jak je řízen nabíjecí cyklus v jednotlivých fázích a také jak je řízen odběr za provozu. co jsem měl možnost si orientačně srovnat wattmetrem odběry nabíjení notebooků acer a asus, tak oba to řeší naprosto jinak.
    15.2.2008 00:53 miro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se (ne)starat o Li-ion baterii
    Ad řízení odběru za provozu - slyšel jsem, že akumulátorům taky dost škodí, když jsou permanentně dobíjeny přes síť. Konkrétně jde o situaci, kdy je noťas připojený k síti, ale de facto (údajně) většina typů stejně jede na aku. Aku se malinko vybije (dejme tomu o 2%), okamžitě se začne dobíjet přes síť, a jakmile je aku zase plná, tak jede noťas zase přes aku. A tak pořád dokola. Aku jde prý při takovém režimu poměrně rychle do kopru. Jeden známý si kvůli tomu speciálně pořizoval nějakýho novějšího Acera, u kterýho jde nastavit, že při připojení k síti je napájený přímo z té sítě (tj. pokud je aku plně nabitá, tak na ni ten noťas vůbec nešahá). Má s tím někdo zkušenosti?
    Marián Kyral avatar 15.2.2008 06:53 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se (ne)starat o Li-ion baterii
    Já mám zkušenost s FSC Amilo Pro v3545. Baterie se začne dobíjet až když klesne na 90%. Jinak se jede přes síť.
    15.2.2008 08:22 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se (ne)starat o Li-ion baterii
    Podle mých pozorování jim to škodí naopak kvůli samovolnému vybíjení, kterého si elektronika všimne moc pozdě.
    15.2.2008 09:41 miro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se (ne)starat o Li-ion baterii
    Sorry, ale teď vůbec nechápu, co tím chcete říct; jestli je to odpověď na mě, tak tam buď máte nějakou chybu, nebo jsem absolutně mimo.
    15.2.2008 10:12 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se (ne)starat o Li-ion baterii
    To byla reakce na větu:
    Ad řízení odběru za provozu - slyšel jsem, že akumulátorům taky dost škodí, když jsou permanentně dobíjeny přes síť.
    Podle mých zkušeností si elektronika přebíjení ohlídá, ale už si neohlídá, jestli se baterka nevybila sama od sebe natolik, že je záhodno ji znovu dobít.
    15.2.2008 14:41 miro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se (ne)starat o Li-ion baterii
    Aha, už chápu. To jsme si tak úplně nerozumněli, protože moje poznámka se netýkala přebíjení, ale toho jestli akumulátorům vadí, když se neustále opakuje cyklus 100% -> 98% -> 100% -> 98% -> 100% atd. Jinými slovy je to údajně pro akumulátory víc likvidační než např. cyklus 100% -> 20% -> 100%-> 20% -> 100%. Navíc při provozu ze sítě nemá vůbec logiku, aby noťas jel na (neustále se dobíjející) aku. Tenhle provoz údajně umí aku během pár měsíců doslova zhuntovat.
    15.2.2008 15:05 alpha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se (ne)starat o Li-ion baterii
    To je sice pravda, ale jen u NiCd a NiMH akumulatoru. Pro Li-Ion je naopak lepsi, kdyz jsou neustale dobite, pouze pri dlouhodobem skladovani by mely byt nabite jen na cca. 60%. Cim mene se jim meni hladina nabiti, tim lepe. Take by se mely uchovavat v chladu (ale bacha aby v nich nezamrzl elektrolyt :-) )
    16.2.2008 20:06 miro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se (ne)starat o Li-ion baterii
    Díky, přidám ještě jeden odkaz týkající se tématu, který jsem kdysi objevil.
    15.2.2008 08:55 alpha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se (ne)starat o Li-ion baterii
    To u Li-Ion baterek neplati, ty se vyplaci dobijet nonstop (samozrejme jen pokud je ridici elektronika v poradku a baterka se neprebiji), narozdil od NiMH a NiCd, ktere by se mely vzdy vybit uplne. Kromtoho by se Li-Ion nemely vubec nikdy vybit az do mrte, ale ve vetsine baterek je ridici obvod, ktery pri urcitem vybiti clanek sam odpoji. Baterka taky samovolne ztraci kapacitu pri starnuti, nezavisle na tom, zda byla vubec pouzivana.
    4.3.2008 22:43 SlezY
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se (ne)starat o Li-ion baterii
    Chtěl bych se zeptat, jak to teda u Asusu a Aceru je řešený. Myslím to nabíjení ...
    thingie avatar 15.2.2008 01:32 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se (ne)starat o Li-ion baterii
    Ta baterka umře stejně, jednou, časem, s tím nikdo nic neudělá. Jak moc vám pomůže vytahovat furt baterku? Bude schopna udržet počítač v chodu dejme tomu o měsíc reálného času víc? Kolik je to z její poměrné ceny… Jsem určitě pro mít v hardwaru a softwaru co nejvíc čeho si nemusím všímat, ale furt nějaký opruz pro trochu života baterky. To je špatný, to prostě dělat nebudu :-)
    Růžové lži.
    15.2.2008 08:32 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se (ne)starat o Li-ion baterii
    Podle mě i o rok - kapacita by se trochu snížila, ale výrazně míň a co mě vadilo nejvíc - samovybíjení - by nebylo tak rychlé. V teplotách vysoko přes 30 °C nedělám tak často, aby mi to přišlo jako vopruz a o zbytek se postará první alarm na 20 %.
    15.2.2008 07:24 kajencik | skóre: 8 | blog: kajencik | Hradec Králové
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se (ne)starat o Li-ion baterii
    No, ta cena se mi zdá poněkud přehnaná, tohle jistě nebude originální baterie (jestli je tak se omlouvám :-). Na ebay seženete za tuto cenu 2 tyto baterie , navíc si lze přečíst ve feedbacku reakce lidí kteří tu baterku koupili a minimálně chvilku vyzkoušeli, kromě toho tam je jasné odkud ta baterka je (čína), neoriginální baterii do notebooku bych si asi nekoupil bez toho že bych viděl že někomu předemnou už funguje alespoň částečně...
    15.2.2008 08:27 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se (ne)starat o Li-ion baterii
    Uvidíme za rok. :-)
    15.2.2008 08:32 kajencik | skóre: 8 | blog: kajencik | Hradec Králové
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se (ne)starat o Li-ion baterii
    pravda :-) chtěl jsem hlavně poukázat na to že jak jsem procházel různé nabídky těchle baterií v ČR (konkrétně pro thinkpad R40), stejně mi přišlo, že to jsou ty samé baterky co vidím v nabídkách na ebayi, jen s patřičnou přirážkou českého prodejce... Nebo se pletu? Neví někdo něco o původu těchle neoriginálních baterií v ČR, jeslti je odpostatněná ta jejich dvojnásobná cena?
    15.2.2008 08:47 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se (ne)starat o Li-ion baterii
    Ta baterka je nová (2007-12-07), chová se způsobně a je s fakturou. Ebay mě jednak nenapadl a druhak by mě nepřekvapilo, kdybych se s clem a daní dostal na stejnou cenu. Originální kousky od IBM jsou o polovinu dražší a jiné české eshopy nabízí tutéž neoriginální baterku o několik stovek dráž než linkovaný obchod...
    15.2.2008 09:20 kajencik | skóre: 8 | blog: kajencik | Hradec Králové
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se (ne)starat o Li-ion baterii
    Počítal jsem to s DPH i clem, clo se na počítače a jejich komponenty nevztahuje vůbec, pokud jde o DPH, oficiálně se platí jen u zásilek nad tuším 1500,- Kč, (baterie prakticky identická s tou kterou jste koupil vy (9ti článková pro T40) stojí $50 = 900 Kč včetně poštovného do ČR) neoficiálně mnohdy ani když je zásilka dražší (když počítají DPH, otevírají zásilku, zjišťují co je uvnitř, což pochopitelně nelze dělat u všech). Takže v tomhle případě je cena té baterky skutečně pouze cenou uvedenou na ebay.
    15.2.2008 15:03 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se (ne)starat o Li-ion baterii
    A dá se to započítat do účetnictví?
    fabian avatar 15.2.2008 09:31 fabian | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se (ne)starat o Li-ion baterii
    Zdravim, v teto prednasce se docela zajimave mluvi take o bateriich notebooku.
    rADOn avatar 15.2.2008 09:52 rADOn | skóre: 44 | blog: bloK | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se (ne)starat o Li-ion baterii
    Proč doporučuje IBM i Li-on baterky jednou za měsíc "zformátovat"? Podle mých zkušeností to víc škodí než prospívá
    Jestli tim myslis uplny nabijeci cyklus tak to AFAIK je to proto aby se zkaliborval merak jak se pomalu meni charakterisitka baterky. Jinak u starsich baterek zacne casem ukazovat spatne.
    "2^24 comments ought to be enough for anyone" -- CmdrTaco
    kerny avatar 16.2.2008 11:06 kerny | blog: KernyBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se (ne)starat o Li-ion baterii
    Slysel jsem dva nazory. Prvni je ten, ze Li-Ion batere zacne ztracet kapacitu po 600 cyklech a druhy, ze po dvou / trech letech zacne ztracet kapacitu... Nevim, cemu z toho verit, je zde nejakej odbornik, kterej by mel ochotu mi to objasnit? :)
    In a world without gates and fences... Who needs windows?
    16.2.2008 18:34 GeBu | skóre: 27 | blog: zápisky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se (ne)starat o Li-ion baterii
    Pusť si to výše uvedené video a zjistíš, že platí obojí :). Info o Lithiových baterkách je tam od 25 minuty. Uvádí se tam, že Lithiová baterie má živostnost 3 roky ikdyž leží nepoužívaná ve skladu a tak musí člověk dávat bacha na rok výroby. Počet cyklů bude mít vliv taky.
    21.2.2008 22:27 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se (ne)starat o Li-ion baterii
    Na thinkwiki.org je to myslím dobře shrnuto.

    Snad bych doplnil, že li-on baterie má vždy omezenou životnost z dvou ohledů: celková žvotnost a počet nabíjecích cyklů. Obvyklá baterie má životnost pár let (3-6) a několik tisíc nabíjecích cyklů. Baterce těžko prodloužíte živostnost strkáním na chladná místa, spíš bych se jí snažil používat, první vypnout stroj a pak teprve vypojit kabel (zamezit zbytečným nabíjecím cyklům) a občas je dobré ji naformátovat, aby se oživila její kapacita - uděláte jí vyloženě dobře úplným vybitím a poté rychlým nabitím při vypnutém notebooku. Rozhodně bych se jí nebál vybít na 1 % (BIOS u dobrého notebooku zamezí úplnému vybití), ale rozhodně je třeba jí dobít (a ne v pátek notebook nechat vybitý v tašce až do pondělí).
    23.2.2008 11:36 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se (ne)starat o Li-ion baterii
    Obvyklá baterie má životnost pár let (3-6) a několik tisíc nabíjecích cyklů.
    Toto nezpochybňuju, ale je rozdíl, když se stárnutí pozná jen snižováním maximální kapacity a když se k tomu přidávají věci jako samovybíjení nebo snížení kapacity při každém hlubokém cyklu (formátování).
    a občas je dobré ji naformátovat, aby se oživila její kapacita - uděláte jí vyloženě dobře úplným vybitím a poté rychlým nabitím při vypnutém notebooku. Rozhodně bych se jí nebál vybít na 1 % (BIOS u dobrého notebooku zamezí úplnému vybití), ale rozhodně je třeba jí dobít
    Přesně po této operaci mi začala silně odcházet předchozí baterka (měla 4 roky a kapacitu na 5/7 původní), takže s tímhle prostě nemohu souhlasit. Mé zkušenosti odpovídá článek zmíněný v tomto příspěvku.
    8.5.2013 10:19 Snoopy
    Rozbalit Rozbalit vše Teplota nad 30 st. C
    Vím, že se téma týká primárně baterií u notebooků v r. 2008, nicméně princip bude asi stejný i u baterií do mobilů v r. 2013. Nezdá se mi, že by měl baterii odrovnávat provoz při teplotách nad 30 až 35 st.C. Vždyť normální provozní teplota telefonu nošeného v kapse nebo drženého v ruce je 36 st.C. Nemluvě o tom, když se navíc trochu zahřeje od procesoru...
    24.6.2013 22:46 1slunce
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se (ne)starat o Li-ion baterii
    Hmm sem asi (ne)ideální uživatel baterie ,servisní technik

    v létě čeká milou baterii i notebook v autě 40 až 60 stupnů. při práci cca 1x týdně ji vybiji na pokraj co mě nechá pač sem línej tahat pořád kabel . pak se dojebe v ůsporáku pač mám rád rychlí náběh PC. No a v zimě to samé jen teploty -10 až +20 když jedu daleko a auto zahřeji.No přes noc ji určitě nehodlam dávat domu do tepla nejsem otrok notebooku. předchozí notebook cca3roky starý a vzorně pečovaný po mém svěření chcípla za půl roku.těď mám znova 3 roky starý z mé kanceláře drží přes hodinu no uvidíme jestli se zimy dočká..
    19.9.2013 11:21 Aviso_legal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se (ne)starat o Li-ion baterii

    Za mě určitě baterii neformátovat, pokud baterie pracuje v pořádku. Hodnotný článek jak pečovat o baterii v notebooku

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.