abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:22 | Upozornění Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:44 | Nová verze

    Firma Murena představila /e/OS verze 2.0. Jde o  alternativní sestavení Androidu bez aplikací Google. Mezi novinkami je podrobnější nastavení ochrany soukromí před sledováním aplikacemi. Murena prodává několik smartphonů s předinstalovaným /e/OS (Fairphone, repasovaný Google Pixel 5).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    včera 14:33 | Zajímavý software

    Do 30. května lze v rámci akce Warhammer Skulls 2024 získat na Steamu zdarma hru Warhammer 40,000: Gladius - Relics of War.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:33 | Nová verze

    HelenOS (Wikipedie), tj. svobodný operační systém českého původu založený na architektuře mikrojádra, byl vydán ve verzi 0.14.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Vypíchnou lze nabídku Start. Videopředstavení na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    23.5. 23:22 | Zajímavý software

    BreadboardOS je firmware pro Raspberry Pi Pico (RP2040) umožňující s tímto MCU komunikovat pomocí řádkového rozhraní (CLI). Využívá FreeRTOS a Microshell.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.5. 16:55 | Nová verze

    Vývojáři KDE oznámili vydání balíku aplikací KDE Gear 24.05. Přehled novinek i s náhledy a videi v oficiálním oznámení. Do balíku se dostalo 5 nových aplikací: Audex, Accessibility Inspector, Francis, Kalm a Skladnik.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    23.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 18.0.0 open source webového aplikačního frameworku Angular (Wikipedie). Přehled novinek v příspěvku na blogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 23:44 | Pozvánky

    V neděli 26. května lze navštívit Maker Faire Rychnov nad Kněžnou, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 16:33 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.20.0, tj. první z nové řady 3.20, minimalistické linuxové distribuce zaměřené na bezpečnost Alpine Linux (Wikipedie) postavené na standardní knihovně jazyka C musl libc a BusyBoxu. Z novinek lze vypíchnou počáteční podporu 64bitové architektury RISC-V.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 14:11 | IT novinky

    Společnost Jolla na akci s názvem Jolla Love Day 2 - The Jolla comeback představila telefon se Sailfish OS 5.0 Jolla Community Phone (ve spolupráci se společností Reeder) a počítač Jolla Mind2 Community Edition AI Computer.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 18
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (82%)
     (4%)
     (7%)
     (7%)
    Celkem 524 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Občas není od věci vyslovit něco, za co se upaluje nebo ukamenovává. Nic není totiž tak jednoduché, aby byla pravda vždy jediná a na první pohled zřejmá.


    NAVRCHOLU.cz
    Aktuální zápisy

    Subjektivní zjištění

    18.10.2005 23:15 | Přečteno: 1200× | Ze života

    Na porovnávání operačních systémů a obecně jakýchkoli programů se používají různá objektivní kritéria. Vytvoří se test, tím se programy týrají, a získáme z toho nějaká čísla. To je sice velice přínosné, ale leckdy záleží spíš na tom, jak to vnímá uživatel. A proto bych se chtěl pokusit o krátké srovnání pocitů z práce se dvěma všem známými systémy.

    Ano, bude to GNU/Linux a Microsoft Windows XP. Jen upřesním, soupeřit bude Fedora Core 4 versus WinXP SP2 (oba systémy v plně aktualizovaném stavu). Hardwarovou platformou je sestava: Intel Celeron 1700 (Willamette), 512 MB DDR RAM, deska MSI 648 Max, grafika nVidia GeForce 4 MX 440 64 MB, disky Hitachi 160 + 120 GB (7200 rpm, 8 MB cache).

    Nyní budu vždy uvádět jednotlivé aspekty tak, jak je vnímám, u každého ze systémů - a připojím společný komentář.

    Dalo by se toho srovnat ještě mnoho. Toto byly věci, které mě v tuto chvíli napadly, a považuji je za hodně důležité. Obecně se ukazuje, že síla GNU/Linuxu se ukazuje na zatíženém systému, na kterém lze stále rozumně pracovat. To může být signál těm, kteří by rádi na svém počítači provozovali mnoho služeb (síťových apod.) najednou, a současně by ho chtěli používat jako desktop. Kdo tedy ještě váhá s volbou OS, toto mu může být určitým vodítkem.

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Heron avatar 18.10.2005 23:35 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše O čom boľ tento článok?
    Sice je tam napsáno subjektivní, ale nemůžu se zbavit pocitu, že subjektivně měl už před testem vyhrát linux...

    K těm příliš mnoha běžícím procesům: strašlivě záleží na tom, CO běží... Jak windy, tak linux dokáže spolehlivě odstřelit jeden program, který příliš (100%) času tráví v kernel módu... Naproti tomu i na windech jsem byl schopný pracovat když běželo 250 procesů (s daleko více vlákny)...

    Kopírování malých souborů: mám přesně opačnou zkušenost. Práce s většími soubory mi v linuxu připadá rychlejší než ve windech...

    Stabilita: Windy jsou stabilní od dob NT. To že se v jisté době srovnávala stabilita linuxu a W9x už je doufám dávno za námi (Nelze si nevšimnout slova NYNÍ vě větě: "Oba systémy jsou nyní srovnatelně stabilní.")

    K celému srovnání: Soused dělá na svém PC prakticky stejné věci jako já. tj. webserver, dbserver, smb, ftp, php a ještě na tom hraje hry. Jediná věc, ve které můj linux výkonem vyniká je síť a to jenom díky iptables, které snad ani neví, že můžou používat procesor (kdežto na windech si vezme 100% CPU router už při 6MB/s)...

    Ale je to subjektivní!
    Heron avatar 18.10.2005 23:42 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O čom boľ tento článok?
    Ještě jsem zapomněl, u windů dost záleží na tom, jestli jsou nastaveny jako server nebo workstation. U nastavení server se použivá více cache a nejsou upředtnostněny gr. programy a zvláště ty na popředí. Kdežto nastavení workstation se snaží dát co nejvíce prostorou programu v popředí.

    Před přechodem na linux jsem asi rok používal Windows 2003 Server Enterprise Edition a považuji je za nejlepší windy u kterých jsem kdy seděl... (a to právě proto, že nejsou vyladěny na desktop)
    Luk avatar 18.10.2005 23:53 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O čom boľ tento článok?
    subjektivně měl už před testem vyhrát linux...
    To není test. To je shrnutí zkušeností. A snad už každý dobře ví, že když mi na Linuxu něco vadí, tak to klidně řeknu - nejsem (slovy JXP) "modlič" :-)
    strašlivě záleží na tom, CO běží
    Samozřejmě. Proto srovnávám srovnatelné, a uvedl jsem i příklady. Všechno jsou to programy, které v kernel mode moc času netráví. Navíc, pokud je jádro zkompilované jako preemptivní, neměly by ani programy trávící v něm hodně času dělat problémy - ledaže by příslušný modul psalo prase a zbytečně by se někde něco zamykalo na dlouhou dobu. A tomu moc nevěřím, leda u nějakých exotických driverů.
    Nelze si nevšimnout slova NYNÍ vě větě: "Oba systémy jsou nyní srovnatelně stabilní."
    To je důležité. Poslední jádra 2.4 byla velice stabilní. Naopak ta časná 2.6 (do nějakého 2.6.9) byla špatná, např. připojení foťáku způsobovalo zatuhnutí apod. Proto hovořím o současnosti (těchto dnech).
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    Daniel Kvasnička ml. avatar 19.10.2005 09:39 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O čom boľ tento článok?
    A snad už každý dobře ví, že když mi na Linuxu něco vadí, tak to klidně řeknu - nejsem (slovy JXP) "modlič" :-)
    diky Bohu za takove...diky nim se Linux vyviji. Dobry blogpost.
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    20.10.2005 18:47 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O čom boľ tento článok?
    Naopak ta časná 2.6 (do nějakého 2.6.9) byla špatná, např. připojení foťáku způsobovalo zatuhnutí apod.
    hm, a bylo to tím jádrem nebo nekvalitním hardware, na který už je v novější verzi workaround?
    Luk avatar 20.10.2005 19:52 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O čom boľ tento článok?
    Co myslíš tím "nekvalitním" HW? USB řadič nebo foťák? Inkriminovaný foťák (HP M307) určitě nekvalitní je, protože není plně kompatibilní s USB Storage. S tím by se ale měl ovladač vyrovnat, a ne reagovat zatuhnutím. Zda je nekvalitní USB řadič (na desce MSI 648 Max), to nevím, ale odhaduji, že ne. Nicméně i s tímto by si měly ovladače poradit.

    Bohužel jsem nestudoval changelogy, takže nevím, co se mezi verzemi změnilo. Také to mohlo být ještě jinak, protože ve FC nejsou jádra vanilla, nýbrž patchovaná - a problém (stejně tak ale jeho řešení) může být zde.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    alblaho avatar 19.10.2005 00:49 alblaho | skóre: 17 | blog: alblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Subjektivní zjištění
    Plánovače procesů jsou v L i W skoro stejné. Výpočtové procesy nevadí, i když je jich víc. Napopak na obou systémech odezvu pohřbí proces, který zatíží I/O a ještě k tomu spláchne diskové keše. No, možná je v tom Linux o trochu lepší.

    Co považuji za nepochopitelnou slabinu Woken je, že ten systém swapuje i když má dost volné paměti. Asi chce mít volné místo na případné spuštění nových programů, ale základní poučka říká, že OS, kterému zbyde volná paměť je špatny. Možná je to tím, že počítače v době uvedení W2K měly desetkrát menší paměti a jsou na to vyladěny.

    Linux má rychlé iptables v jádře. Wokna mají rychlou grafiku, v jádře.
    Luk avatar 19.10.2005 09:09 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Subjektivní zjištění
    Výpočtové procesy nevadí, i když je jich víc.
    No jo, ale proč mi ryze výpočetní proces (můj program, tedy vím, co se uvnitř děje) na Windows tak brzdí všechno ostatní (i když běží na pozadí a nepoužívá grafiku)?
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    19.10.2005 09:05 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Subjektivní zjištění
    Zdravim

    Vicemene bych s tim souhlasil, az na jednu vec. Windows jsou stabilni presne do okamziku nez si k nim sednu ja. Nedelam si srandu, jsem schopnej wokna sestrelit do pul minuty jen tim ze chci v tom jejich divnym ovladacim panelu nastavit IP adresu. Po kliknuti na cosi se to zasekne, grafika se rozsype a dost casto uz pomuze jen reset.

    Z Linuxu jsme zvyklej ze si pospoustim 3-4 programy co mam v liste naraz a oni se mi proste spustej, naproti tomu windows jsou pro me tezce jednoulohovy system, pustim program a az he nepotrebuju tak zavrit a pustit jinej, jinak to spadne. Mluvim o winXP.

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    19.10.2005 09:40 rst
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Subjektivní zjištění
    Tak prece jen nejsem sam :-) Vybavuju si dobu, kdy jsem chodil na navstevy ke spoluzakum (vetsinou PC s Win98) - stacilo se jen chvili divat a nejaky problem se objevil behem chvile. Pred i po me pritomnosti bylo vse v poradku.
    20.10.2005 11:13 doubleZ | skóre: 24 | blog: smazano
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Subjektivní zjištění
    Nejste sami, pánové. Rozbořím WinXP, NT, 98 jen svou přítomností. Spolužáci říkají, že microsoft má specielní funkci detekce linuxáků a "ochrany" systému proti nim ;-)
    Luk avatar 20.10.2005 12:29 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Subjektivní zjištění
    To je zajímavé, na mě to nereaguje, Windows nepadají. Asi nejsem správný Linuxák :-D
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    19.10.2005 09:48 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Subjektivní zjištění
    Hm já takhle nebořím Win ale přesně stejný účinek mám na kopírky. Potřebuju něco okopírovat a hup, kopírka se kousne a je nefunkční. Nezáleží na tom jestli je to přístroj za tři tisíce nebo za půl melounu, prostě mě nechtěj :-(.
    Daniel Kvasnička ml. avatar 19.10.2005 09:40 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Subjektivní zjištění
    no, me ted ve fedora pada KDE co jako hrusky... GCC4 si s KDE vuuuubec nerozumi.
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    Heron avatar 19.10.2005 13:37 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Subjektivní zjištění
    Mě padá jen kicker a to zásadně při odhlašování. Je to poměrně úsměvné ;-)
    Luk avatar 19.10.2005 15:44 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Subjektivní zjištění
    Kicker mi tuhne na RHEL 4 (KDE 3.3.1), jinak ne. A tuhne pořádně, reaguje jen na SIGKILL.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    20.10.2005 18:44 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Subjektivní zjištění
    no, me ted ve fedora pada KDE co jako hrusky... GCC4 si s KDE vuuuubec nerozumi.
    noo ... pokud se nepletu, Mandriva už je nějaký čas kompilovaná GCC 4 - a KDE mi v ní nepadá ...
    19.10.2005 17:06 Milo Kmeť | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Subjektivní zjištění
    Včera som čítal článok o inštalácii Fedora Core vs. revolučne najlepšie Windows XP. Áno bolo to na tom blogu...

    Dozvedel som sa, že Fedora Core 4 si vypýta až 550 MB Updatov po inštalácii, zato Windows XP so service packom 2 a perfektne vyladený programom nLite si stiahne tých updatov len 30 MB. Wou, tak načo sú nám potom

    Som myslel, že článok bude nadväzovať na tú inštaláciu, ale nie... Tak by si teda mohol doplniť do tohto svojho článku inštalačné dojmy a updatovanie systému, nech môžeme porovnať, že čo že si to ta Fedora chce ťahať :)
    Luk avatar 19.10.2005 18:58 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Subjektivní zjištění
    ???

    To jsem nepochopil. Jaký článek? O čem? Teď jsem totálně mimo :-(
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    19.10.2005 19:48 Milo Kmeť | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Subjektivní zjištění
    Tož u toho, koho meno sa nevyslovuje (najčítanejší benzín nna českej scéne včera písal o superrýchlej inštalácii Windows XP, a super vľekom update Fedora Core 4.

    Sorry pod pojmom článok som mal na mysli tento blogpost.

    Sorry veta Wou, tak načo sú nám potom nebola dokončená a bohužiaľ neviem akým spôsobom mi to tam ostalo (asi nedostatočne dlho stlačený backspace)...

    Sorry za slovíčko svojho, ktoré malo byť tvojho. To je asi spôsobené tým, že som si to po sebe dostatočne prečítal, a potom celé pozmenil bohužiaľ potom som si to už neprečítal :(...

    Vypadám ako úplný blbec teraz :-(

    To, prečo si samozrejme Linuxové distribúcie ťahajú X vecí viem, keďže ich používam nejaký ten piatok.

    Ešte raz sorry hanbím sa jak pes :(

    http://hulan.cz/blog/item/windows-xp-nepotrebuji-moc-oprav
    Luk avatar 19.10.2005 19:58 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Subjektivní zjištění
    Sorry, ale nejsem o nic moudřejší než předtím. Fakt nevím...
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    19.10.2005 21:48 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Subjektivní zjištění
    Včera som čítal článok o inštalácii Fedora Core vs. revolučne najlepšie Windows XP. Áno bolo to na tom blogu...
    Včera na blogu RH četl blogpost o instalaci Fedory vs. XP
    Dozvedel som sa, že Fedora Core 4 si vypýta až 550 MB Updatov po inštalácii, zato Windows XP so service packom 2 a perfektne vyladený programom nLite si stiahne tých updatov len 30 MB. Wou, tak načo sú nám potom
    No od opravdového odborníka se dozvěděl opravdu odborné věci (sory, nemohl jsem si pomoci :-)). Poslední nedokončená věta se tam dostala nedopatřením.
    Som myslel, že článok bude nadväzovať na tú inštaláciu, ale nie... Tak by si teda mohol doplniť do tohto svojho článku inštalačné dojmy a updatovanie systému, nech môžeme porovnať, že čo že si to ta Fedora chce ťahať :)
    Nejdřív jsem si myslel, že si tě spletl s RH, ale ten smajlík na konci dává tušit, že je míněné ze srandy.
    To, prečo si samozrejme Linuxové distribúcie ťahajú X vecí viem, keďže ich používam nejaký ten piatok.
    Tohle bude pravděpodobně reakce na .
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    Luk avatar 19.10.2005 22:03 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Subjektivní zjištění
    Díky za vysvětlení. Měl jsem pocit, že jsem se asi vrátil z jiné planety, nebyl jsem absolutně schopen to pochopit.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    19.10.2005 19:33 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Subjektivní zjištění
    Srovnávej porovnatelné! Nainstaluj si ekvivalentny, co máš v čisté instalaci Windows XP a stáhni si jen bezpečnostní updaty. To nebude 550MB - to jsou také nové verze programů pro celou distribuci, což ,může být, v závislosti na tom, co je nainstalované, pěkná hromada softwaru.

    Anebo počkej, až bude mít Windows repository softwaru a balíčkovací systém (stačí zaměřené na OSS software) a potom porovnávej.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    19.10.2005 18:14 Warp
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Subjektivní zjištění
    Presne toto je ten problem, vecsina ludi odvodzuje rychlost OS od rychlosti startu aplikacii. WinXP ma jednoznacne rychlejsiu odozvu na "klik" ale uplne najlepsie odozvy su v systemoch QNX, BeOS takze pocitovo prekonavaju vsetko co tu popisujete.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.