abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:33 | IT novinky

    Před 25 lety, ve čtvrtek 29. dubna 1999, byla spuštěna služba "Úschovna".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.04.28 s kódovým názvem Time After Time svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) a nová verze 7.24.0 souvisejícího frameworku MLT Multimedia Framework. Nejnovější Shotcut je vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    27.4. 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 48
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 15
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 880 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Občas není od věci vyslovit něco, za co se upaluje nebo ukamenovává. Nic není totiž tak jednoduché, aby byla pravda vždy jediná a na první pohled zřejmá.


    NAVRCHOLU.cz
    Aktuální zápisy

    Mírné zklamání nad openSUSE 11.3

    18.7.2010 18:53 | Přečteno: 1941× | Software | poslední úprava: 18.7.2010 18:53

    Nainstaloval jsem si na notebook zbrusu novou verzi své oblíbené distribuce - openSUSE 11.3. A bohužel musím konstatovat, že dlouhodobé problémy přetrvávají.

    Zatím jsem distribuci nemohl pořádně vyzkoušet, proto se zmíním jen o dvou detailech, na které jsem narazil hned a které mi pořádně lezou na nervy. Znovu se podívám do hlášených chyb a kdyžtak to ohlásím znovu (protože mám pocit, že jsem to už dávno hlásil a nic se nezměnilo).

    Nefunkční WiFi

    Od operačního systému z roku 2010 by člověk očekával, že se nebude muset peklit s takovými hloupostmi, jako je připojení k Wifi. Jenže opak je pravdou. Kliknu na ikonu KNetworkManageru, vyberu se AP, dám připojit, dvakrát (!) vyplním heslo, a ... NIC! WiFi prostě nejede a ani se nedozvím proč.

    Vyřešil jsem to dočasně kabelem. Po několika vypnutí a zapnutí najednou ejhle: WiFi připojení se rozjelo. Zajímavé. Tohle by člověk čekal u jiného systému, ne u GNU/Linuxu.

    Nevhodné chování při zavření víka

    Už jsem to také zmiňoval dříve. openSUSE má takové výchozí nastavení, že když je notebook připojen do sítě, zaklapnutí víka způsobí jen zamčení desktopu. Mnohem vhodnější by přitom bylo uspání do paměti, protože pak člověk nemusí myslet na to, v jaké posloupnosti provádět jednotlivé úkony (jestli nejdřív vytáhnout napájecí kabel nebo nejdřív zavřít víko).

    Vzhledem k tomu, že jsem zatím openSUSE 11.3 moc nezkoumal, nenarazil jsem na žádné další kopance, ale ani na pronikavá zlepšení. Tedy vlastně na jedno významné zlepšení jsem narazil. Místo odporně kyselého pozadí z verze 11.2 je teď jako výchozí nastaveno pozadí o něco lepší. Tak tedy aspoň něco. Uvidíme dál...

           

    Hodnocení: 62 %

            špatnédobré        

    Anketa

    Jaký jsou vaše dojmy z openSUSE 11.3?
     (17 %)
     (17 %)
     (9 %)
     (7 %)
     (50 %)
    Celkem 103 hlasů

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    stativ avatar 18.7.2010 18:59 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mírné zklamání nad openSUSE 11.3
    Za Wi-Fi IMO nemůže ani tak OpenSuSE samotné jako NetworkManager. I když vlastně ano, mohli tam dát wicd. Mám odzkoušeno, že kde se NetworkManager připojuje pět minut a až na několikátý pokus tak se wicd přihlásí takřka okamžitě (v rámci sekund).
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    pools avatar 19.7.2010 14:54 pools | skóre: 19 | blog: Svědek Damdogův | Opava/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mírné zklamání nad openSUSE 11.3
    V ubuntu/archlinuxu/gentoo sem nikdy neměl s NetworkManagerem žádné problémy. Běžně se připojuju k jak nešifrowaným sítím, tak k wep a wpa enterprise...
    Vivre libre ou mourir!
    18.7.2010 19:00 Roger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mírné zklamání nad openSUSE 11.3
    Nenavidim, kdyz se mi notebook po zaklapnuti vika uspi.

    Nebo maji autori takoveho nastaveni pocit, ze je potreba se na pocitac porad divat, jinak nebude pracovat? :)
    18.7.2010 19:26 Ondřej Profant | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mírné zklamání nad openSUSE 11.3
    Taky jsem to nemel rad a zle jsem dopad.

    Uspani je dulezite kvuli teplote. Kdyz zustane zapnuty, tak teplo, ktere se normalne odvede skrz klavesnici jde na monitor a tomu to nedela vubec dobre... jak jsem si vsiml nejsem sam, kdo na takove chovani doplatil...

    A to mluvim o Lenovu, ktere se neprehriva... ale proste teplo tam je.
    stativ avatar 18.7.2010 19:30 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mírné zklamání nad openSUSE 11.3
    Však ono se to dá nastavit.
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    18.7.2010 20:48 Roger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mírné zklamání nad openSUSE 11.3
    Samozrejme nebudu zavirat viko, kdyz mi pobezi neco narocnejsiho (na to ostatne vetsina notebooku neni stavena obecne a dava to dost hlasite najevo). Ale stve me, kdyz ho chci treba jen prenest a on se mi uspi (a prerusi vsechna sitova spojeni). Prip. kdyz potrebuju neco prekopirovat a otevreny notebook by mi prekazel.
    Luk avatar 18.7.2010 21:40 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mírné zklamání nad openSUSE 11.3
    Ale stve me, kdyz ho chci treba jen prenest a on se mi uspi (a prerusi vsechna sitova spojeni).
    Když chci notebook přenést zapnutý (což je výjimečná situace), přenesu ho otevřený. Naopak ho chci většinou přenášet vypnutý. Zavřít víko, vytáhnout kabel (případně vložit NB a adaptér do brašny) a jít. A ne nejdřív tahat kabel (a muset na to myslet), pak teprve zavírat víko, aby to zafungovalo správně.

    Ano, mohu si to ručně překonfigurovat (což samozřejmě dělám), ale je otravné, že to není výchozí nastavení.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    19.7.2010 12:15 Roger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mírné zklamání nad openSUSE 11.3
    To mam zonglovat s otevrenym notebookem na dlani, nebo co? Proste ho zaklapnu, obejmu pazi, do druhe ruky zbytek veci a jdu.

    Cilem celeho threadu je ukazat, ze tohle nastaveni ma svuj smysl - a ze zrovna vy to delate jinak, jeste neni uplne relevantni argument.
    19.7.2010 12:31 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mírné zklamání nad openSUSE 11.3
    Samozrejme nebudu zavirat viko, kdyz mi pobezi neco narocnejsiho

    Zase tak samozřejmé to není. Znám člověka, který míval ve zvyku pustit si na cestu domů numerické výpočty a notebook dát do batohu na záda. Ale to bylo v době 80386…

    19.7.2010 13:27 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mírné zklamání nad openSUSE 11.3
    Nenavidim, kdyz se mi notebook po zaklapnuti vika uspi.

    Souhlasim. (IMHO) Nejlepsi je, kdyz zaklapnuti vika nedela vubec nic. Jak na zamknuti tak na uspani jde snadno pouzivat klavesove zkratky a uzivatel pomoci toho muze jednoduse zvolit, zda chce zamknout, uspat nebo jenom zavrit viko (napr kvuli kratkemu prenosu).

    Oproti tomu, pokud zavreni vika samo zpusobi nejakou akci (zamknuti nebo uspani), zajistit, aby se ta akce nestala ve chvili, kdy chci pouze zavrit viko, je mnohem slozitejsi.
    Luk avatar 19.7.2010 14:10 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mírné zklamání nad openSUSE 11.3
    Když už jsme u tohoto, tak pokud je odpojené napájení ze sítě, openSUSE se chová defaultně tak, že se při zavření víka uspí do paměti. Z tohoto pohled nevhodně. Největší problém nevidím v tom, že se chová tak či onak, ale že to výchozí chování závisí na tom, jestli jede z baterie nebo ze sítě. Tj. pokud prohodím pořadí dvou úkonů rutinně prováděných při přenášení notebooku, chová se to jinak.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    otasomil avatar 18.7.2010 19:35 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mírné zklamání nad openSUSE 11.3

    Open Suse jsem pred cca rokem zkousel a ma perfektni instalator - zde neni co vytknout.

    S funkcnosti samotneho systemu to jiz tak slavne nebylo.

    Jinak kazdy operacny system (opravdu kazdy vcetne windows) vyzaduje trochu boje po nainstaleni.

    Bez toho se proste nelze obejit akorat mam posledni dobou dojem ze nejvic bojuju s windows (xp, vista), win 7 uz je privetivejsi po cerstve instalaci. Srovnal bych to s modernima distrama.

    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    18.7.2010 20:12 TR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mírné zklamání nad openSUSE 11.3
    Mám oS 11.3 nově na noťasu a funguje naprosto perfektně, včetně wifi a knetworkmanageru. Nejedná se u vás spíše o HW problém případně problém ovladače?

    PS.: Buďte v klidu. Například u Mandrivy vám po instalaci nejede wifi tradičně, protože jim připadá jako dobrý nápad nedávat na instalční DVD ovladače pro wifi :-D Prostě tam nejsou a potřebujete LAN. Dobrej fór...
    18.7.2010 20:21 TR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mírné zklamání nad openSUSE 11.3
    jo a zapoměl jsem dodat. radeon driver - luxus :-)
    Luk avatar 18.7.2010 20:41 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mírné zklamání nad openSUSE 11.3
    Nejedná se u vás spíše o HW problém případně problém ovladače?
    Obstarožní ThinkPad R51 by měl fungovat bez problémů. A také už funguje, ale nějakou dobu to distribuci (resp. asi NetworkManageru) trvalo, než to fungovat začalo.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    stativ avatar 19.7.2010 08:23 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mírné zklamání nad openSUSE 11.3
    Nejedná se u vás spíše o HW problém případně problém ovladače?
    V některých případech se NetwokManager chová opravdu bídně (čti: dlouho se připojuje a často až na několikátý pokus). Zejména pokud se připojujete k síti s hidden SSID nebo se přihlašujete certifikátem.
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    gtz avatar 19.7.2010 12:30 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mírné zklamání nad openSUSE 11.3
    toto jsem pozoroval s realtecy apod. s Intelem se zdá být vše na pohodu. Sice WPA2/PSk trvá o něco déle než třeba u Widlí, ale dá se to přežít.....
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    18.7.2010 20:18 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mírné zklamání nad openSUSE 11.3
    Je velká sranda sledovat kterak s tím jak se distribuce zlepšují si lidi stěžují na čím dál větší pitomosti.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    18.7.2010 20:26 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mírné zklamání nad openSUSE 11.3
    jo, nefunkčí wifi - to je ale prkotina ....
    18.7.2010 20:27 TR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mírné zklamání nad openSUSE 11.3
    jenže ona funguje perfektně
    18.7.2010 20:27 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mírné zklamání nad openSUSE 11.3
    Ale vždyť mu funguje.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    18.7.2010 20:35 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mírné zklamání nad openSUSE 11.3
    já narážel na tu mandrivu - mea culpa
    Luk avatar 18.7.2010 20:44 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mírné zklamání nad openSUSE 11.3
    Sorry, ale takovou věc, jako je okamžitá funkčnost WiFi, umí i WinXP, což je zatraceně obstarožní systém. A umí ji navíc mnohem lépe, protože když něco nejede, aspoň to vyhodí chybové hlášení. Tady to nevyhodí nic, prostě se to jen nepřipojí. Možnost používat WiFi považuji u notebooku za jednu z klíčových věcí, rozhodně nejde o pitomost. Pitomost je třeba to pozadí na ploše, ne to, jestli budu či nebudu síťovat.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    18.7.2010 20:53 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mírné zklamání nad openSUSE 11.3
    Sorry, ale umí to i to OpenSUSE a jistě lépe než XP. Že v tomto případě s konkrétní kartou začala Wifi sama od sebe fungovat sama od sebe po určitém čase, to opravdu pitomina je.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    belisarivs avatar 19.7.2010 10:23 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mírné zklamání nad openSUSE 11.3
    No, ja bych s nazorem na wifi a win xp az tak nesouhlasil.
    IRC is just multiplayer notepad.
    18.7.2010 21:24 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mírné zklamání nad openSUSE 11.3
    ještě dotaz - ted jsme nainstaloval suise porvé asi po 4 letech na eee assus a subjektivně mám lepší pocit než jsme měl z ubuntu - jen nějak nemůžu najít balíčky pro testdisc, recoverjpeg a podobně - nevíte prosím kde hledat?
    Luk avatar 18.7.2010 21:47 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mírné zklamání nad openSUSE 11.3
    nevíte prosím kde hledat?
    To bohužel netuším. V základních repozitářích nejsou, leda v některém z komunitních.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    gtz avatar 18.7.2010 22:07 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mírné zklamání nad openSUSE 11.3
    přidejte komunitní repositáře - packmana. testdisk musíte hledat photorec :)
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    gtz avatar 18.7.2010 22:03 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mírné zklamání nad openSUSE 11.3
    11.3 se hodně polepšila, Yast našel vše co měl, WIFI od Intelu byla načtená již během načtení KDE.

    Ohledně zaklapntí víka bych raději viděl nějakou utilitu, která toto nastaví tak jak si kdo chce. Osobně bych viděl jen uzamčení desktopu než nějakou hibernaci.

    ovladače ATI radeon HD34700 funguje tak jak má.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    19.7.2010 12:35 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mírné zklamání nad openSUSE 11.3
    Ohledně zaklapntí víka bych raději viděl nějakou utilitu, která toto nastaví tak jak si kdo chce.

    Za dob KDE3 se to nastavovalo přes kpowersave nebo přímo v konfiguračních souborech powersaved. Teď to taky určitě nějak půjde, ale nemaje notebooku, nezkoumal jsem zatím kde a jak.

    Luk avatar 19.7.2010 14:22 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mírné zklamání nad openSUSE 11.3
    Jde to nastavit ve Správě napájení.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    herne the hunter avatar 19.7.2010 10:23 herne the hunter | skóre: 10 | tor lara
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mírné zklamání nad openSUSE 11.3
    stezovat si na to nastaveni zaklapnuti vika mi prijde jako pekna blbost. cela ta argumentace je zalozena jen na osobni preferenci. me naopak maximalne vyhovuje, ze se notebook neuspava ale jen zamkne. proste si v novellu vybrali jednu moznou variantu (mimochodem, podobny nastaveni jsem nedavno videl v nejakym *ubuntu/debianu). jde to jednoduse zmenit, takze fakt nechapu, proc to resit a psat o tom blogy (prepnuti na to spravny chovani by imho zabralo min casu)…

    i am herne the hunter and you are a leaf driven by the wind.
    vain avatar 19.7.2010 10:34 vain | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mírné zklamání nad openSUSE 11.3
    Přesně tak, stěžovat si, že něco není ve výchozím nastavení (tedy to nastavit jde) je totální blbost, nikdy nevyhoví všem a vždy si to bude muset nějaká skupina nastavit.
    If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
    20.7.2010 10:03 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mírné zklamání nad openSUSE 11.3
    Chování notebooku při zavření víka (kdy pokud je na adaptéru se jen zamkne a pokud je na baterce uspí se do RAM) mi maximálně vyhovuje. IMHO je to naprosto logické, na adaptéru nepotřebuji šetřit baterku, jde mi jen o sklapnutí překážejícího víka, ale chci aby systém běžel dál, mohl jsem se k němu připojit přes SSH, atp. Kdežto pokud jedu na baterku chci jí taky šetřit aby vydržela co nejdéle a víko sklapuji když chci notebook někam přenášet (na delší trasu).

    Btw. mám to tak i v Arch Linuxu a je to defaultní nastavení správy napájení v KDE 4.
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.