abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 754 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Povolání - flákač

    2.9.2011 09:01 | Přečteno: 2932× | Jen tak na okraj | poslední úprava: 2.9.2011 09:08

    "Woodcraft is lifecraft", a ten kdo ctí tuhle zásadu by neměl lhát. Proto, když jsme doma vyplňovali formulář pro synátora do školy, jsem chtěl - ostatně tak jako vždy - aby žena napsala do kolonky povolání otce - flákač. Proč tam také psát obligátní Administrátor IT, když přeci stejně všichni vědí, že vlastně dělám prd, že? Jako kupř. pan "lightbringer" v minulé diskuzi.

    Řečeno se Š+G - Kdo nepracuje, je darebák a lump!

    Prodarebačil jsem se tedy základní školou, veleúspěšně i střední školou. Dodnes se mi dme hruď pýchou, že jsem byl studentem s absolutně nejhorším průměrem všech dob této SŠ, kterého nejenom že nedokázali vyhodit, ale který také navíc úspěšně odmaturoval mezi prvními. Flákal jsem se na první VŠ, a flákal jsem se bezpochyby i všude možně potom, neboť jsem si vždy našel dost času na to, abych se věnoval tzv. "jiným věcem".

    Flákal jsem se pak i na další VŠ, takže jsem se tak nějak mimoděk i konečně proflákal k povolání toho pravého arciflákače - linuxového administrátora.

    Proč to pořád někomu vyvracet? Je to otrava. Ten kdo zná práci jenom jako fyzickou otročinu stejně nedokáže pochopit, že právě flákající se admin je v IT signálem, že tu práci zřejmě dělá dobře.

    Kamarád, který pracuje na dráze mi vyprávěl, jak na ně jednou jeden dement napsal stížnost. Prý "vždy když jede vlakem kolem, tak ta parta pracovníků stojí opřená o lopaty a kouká na vlak, místo aby pracovala".

    A má vlastní historka, z doby kdy jsem se flákal coby referent CO, kterou by mi mohl potvrdit její aktér, pan Nosretti. Když totiž tenkrát firmu SPECIALTRANSPORT ovládnul, tak se postupně seznamoval se zaměstnanci. Navštívil při té příležitosti v mém kutlochu i mne. Na jeho otázku, co vlastně dělám, jsem mu upřímně odpověděl: "Nic". Krapet zalapal po dechu, zřejmě nebyl psychicky připraven na férový rozhovor, takže jsem cítil potřebu uvést jej do obrazu a pokračoval: "Nedělám nic, protože moje práce začne až v okamžiku krizové situace. A kromě toho, vás to nemusí trápit, protože mě stejně neplatíte." (mzdové prostředky na CO se refundovaly odjinud). Očividně to však nepochopil, protože usoudil, že bych za ty směšné finanční prostředky (4,5 tis.) toho měl asi dělat víc. Takže jsem zanedlouho dal výpověď. Můj nástupce dostal plat dvojnásobný (11 tis.) a ostrahu na starost k tomu. Po půl roce místo referenta CO a všechny ty sklady s čerpadly, elektrocentrálami, a jinými tretkami + zásoby PHM pro krizové situace stejně zrušili. A za rok přišly první velké povodně - 1997 ;-)

           

    Hodnocení: 92 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    2.9.2011 09:12 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    Tohle tvrdim uz leta o jakemkoliv udrzbari (nejen IT adminovi). Nejlepsi je proste ten, kterej ma nohy na stole, protoze to znamena, ze o jeho sverence (server, kotel, lyzarsky vlek etc.) je postarano bezchybne.
    2.9.2011 09:23 pasmen | skóre: 45 | blog: glob | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    Pak ale takového člověka netřeba. Určitě by se našlo spousta profesí, kde by měl co dělat. To není kritika na toho člověka, ale spíše na jeho zaměstnavatele.
    2.9.2011 09:28 davadu | blog: davadu | Uherské Hradiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    A pak když se něco po..., tak to nemá kdo opravit, protože je nutné právě přehazovat uhlí nebo dělat extrémně důležité excelové tabulky, které stejně nikdo nečte.

    Když vidím u zákazníků, jak se na lidi, co si svou práci udělají bez keců a mají pak volno, navaluje práce těch, co kecají, že nestíhají a "dělají, že dělají", tak je mi z toho často smutno.
    cezz avatar 2.9.2011 09:49 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    Podla mna je jedno aj druhe chyba manazmentu. To ze clovek sedi s nohami na stole znamena, ze by mohol robit aj nieco ine, naopak v stave krizy je vecou dobre nastavenych priorit, aby problem niekto odstranil a neriesil miesto toho menej prioritne "excelove tabulky". Pravda isty oficialny cas na vlastne aktivity v praci ma tiez svoj zmysel (ci uz vo forme takych googlich 20%, alebo proste v nejakych aktivitach, ktore zamestnavatel toleruje/podporuje ale nevyzaduje ako dodatocne samovzdelavanie a podobne)
    Computers are not intelligent. They only think they are.
    2.9.2011 10:09 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    Myslím, že jde o nesprávnou úvahu. Vezměme si kupř. školství. Každý učitel má vyhrazen určitý počet hodin na čistou výuku a zbytek je čas na přípravu a nikoho už nezajímá zda-li a jak ji provádí.

    Moje žena je kupř. pečlivý typ, který nesnese pomyšlení že svou práci nedělá dobře. Takže obvykle každý večer, když uložíme chrobáka sedí minimálně tři až čtyři hodiny nad přípravami do školy. Tam odklusá ráno na půl osmou a kroutí si ještě obvyklé hodiny jako každý jiný učitel. Že by ji za to někdo nějak finančně odměnil? Nenechte se vysmát. Ještě jim prachy zkrouhli. Naštěstí je ale ten typ, pro který je odměnou výsledek její práce - a to úspěšní žáci.

    Jenže učitel není jediný, kdo potřebuje čas na přípravu. Aby byl IT administrátor schopen řešit nejrůznější krizové situace, tak musí na ně být připraven a musí ty věci znát. Samo se to do hlavy nenaleje. A ukažte mi někoho, kdo by se něco naučil, aniž by měl čas a možnost si to všechno také osahat a vyzkoušet. A to žere čas. Pekelně mnoho času. Znám mnoho lidí co už z toho IT koně vypadli, protože se neudrželi v sedle. Neměli čas a někdo ani chuť se v tom neustále hrabat a zkoušet něco nového, jenže vývoj je strašně prudký a na nikoho se nečeká.

    Další položkou, která žere čas je dokumentace. Většinou se dost odbývá - po nás potopa. Jenže dnes už jsou věci tak složité, že se zanedlouho v tom ztrácí člověk sám, pokud na to od počátku nemyslel. A dokumentování vlastních postupů to taky sakra žere čas a ne málo.

    Takže shrnuto: U IT admina 60% žere učení, testování a zkoušení, 30% dokumentace a pouhých 10% zbývá na tu vlastní "práci". A to ještě vůbec nezmiňuji hašení požárů a havárií v čase osobního volna.
    2.9.2011 11:24 davadu | blog: davadu | Uherské Hradiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    Momentálně mi nejvíce času zabírá studování buzzwordů od marketingových a manažerských expertů, aby pak člověk zjistil, že to je prostě jen nová zkratka pro dávno zaužívanou věc, občas o něco málo rozšířenou. :)
    cezz avatar 2.9.2011 13:21 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    Suhlasim a nevidim v tom co som pisal ja nijaky rozpor. To ze ucitelia robia doma pracu navyse je realita, ale podla mna je to chyba a nemalo by to tak byt. Samozrejme, nevravim, ze sa svojej praci nemozu venovat aj doma ak ich to bavi, ale nemalo by to byt nevyhnutne, alebo by to malo byt zaplatene a povazovane za sucast prace ako takej.

    Co sta tyka ucenia, dokumentacie, skolenia,.. toto vsetko by mal podla mna clovek robit namiesto toho, aby mal "vylozene nohy". S tym, ze to ma svoju prioritu a ked je nieco akutnejsie, tak sa momentalne riesi to. Ak je neustale nieco akutne a na vyssie menovane neostava cas, je to IMHO tiez chyba manazmentu.

    Mozno je problem v tom, co povazujeme za pracu. Pre mna je tych 60%, 30% aj 10% rovnaka sucast prace, mozno s rozdielnou prioritou. (uz nas to tak funguje) Ked som hovoril o case na vlastne aktivity, myslel som tym nieco co do tohto nespada a nemusi nutne suvisiet s poziciou admina/zamestnanca.
    Computers are not intelligent. They only think they are.
    2.9.2011 13:47 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    Jenomže s chuť do práce přichází nečekaně jak podzim do krušnohoří a neptá se, jsi-li doma nebo v práci. Někdy se taky mazaně schovává, aby vykoukla zrovna v okamžiku, kdy je čas se sbalit a jít domů, nebo tě v práci zamknou.

    Podstatný je výsledek, takže si hlavu nelámu s tím, že si v práci občas i dělám svoje soukromé věci. Mnohdy se tím odreaguji natolik, že se chuť do práce přižene jako vítr. Na druhou stranu, často naopak dělám doma věci do práce - prostě pokud se mozku chce myslet, tak by byl hřích nechat ho zahálet.
    cezz avatar 2.9.2011 14:37 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    Proste mas flexibilny pracovny cas. Ja prakticky nemam moznost pracovat z domu a keby aj, nemalo by to velmi zmysel. Clovek ma pocas volna vacsi klud, ja osobne som rad, ze v podstate nemam na vyber, lebo by som si vzdy nieco nasiel na com by som potom stravil cele volno :-)
    Computers are not intelligent. They only think they are.
    2.9.2011 20:51 pht | skóre: 48 | blog: pht
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    je to IMHO tiez chyba manazmentu
    Ono nakonec lze asi vše převést na chybu managementu. Ryba smrdí od hlavy.
    Pre mna je tych 60%, 30% aj 10% rovnaka sucast prace, mozno s rozdielnou prioritou.
    S tím nezbývá než souhlasit. Práce není série sprintovaček přes krizoidně vypadající úkoly, ale jeden dlouhý maraton. Takže kdo dává 100% práci a 0% vzdělávání a zdokonalování, tak za chvíli odpadne.
    In Ada the typical infinite loop would normally be terminated by detonation.
    cezz avatar 4.9.2011 19:44 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    Vidim, ze sa zhodneme. :-) Ja by som snad dodal len to, ze manazmentom nemyslim len vedenie ale rovnako aj manazment vlastnej prace, cize nejaku formu sebariadenia. (vediet si dobre stanovit priority a podobne) S tou druhou formou manazmentu obcas problemy mavam, zial. :-)
    Computers are not intelligent. They only think they are.
    6.9.2011 21:22 pht | skóre: 48 | blog: pht
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    Můžete zkusit např pomodoro technique.
    In Ada the typical infinite loop would normally be terminated by detonation.
    cezz avatar 6.9.2011 21:52 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    To vyzera cool, skusim :-)

    Kludne tykat!
    Computers are not intelligent. They only think they are.
    2.9.2011 10:06 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    Ano, to je klasicka zkratkovita sablona spousty "managoru". Ma nohy na stole a funguje to? Pak neni potreba, pryc s nim! Dva roky to funguje jedna basen, uspory velike, dotycny kravatak jasa nad vykazy z excelu. A pak to pomalu zacina. nejdriv male problemy, resene pomoci externi firmy, pak cim dal vetsi a nakonec vynuceny vydaj x-nasobne prevysujici to, co by se zaplatilo manikovi, co se stara o svereny stroj (technologii). Vetsinou dany managor neni az tak velky blb, aby se z toho nedokazal vykecat, nic to nemeni na faktu, ze kvuli par drobnym na cloveka musi vypsat zakazku za tezky love.

    Jina varianta je, ze se dotycnemu "udrzbari" povesi na krk jeste spousta dalsich povinnosti. Co se stane? Vitezi cinnost, kterou dela casteji, tedy to, co dostal priveseno. Jaky to ma vliv, na to co delal predtim? Fatalni.

    Odkoukano z praxe...
    2.9.2011 11:01 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    Ježišmária, kde to žijete? Nie je podstatné čo naozaj robíte, ako poctivo a ani ako dobre, ale ako sa pritom viete tváriť... teda, pri tom ničnerobení. Ako o tom viete rozprávať, najmä ak je prítomný dottore managere.
    2.9.2011 11:04 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    Mno... asi tak.
    pavlix avatar 2.9.2011 11:05 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    A jindy by zase externinsta udělal přesně to, co je potřeba. Vše je to o zralé úvaze a dobrém nebo špatném rohodnutí.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    2.9.2011 11:15 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    A jindy by zase externinsta udělal přesně to, co je potřeba.
    Omyl, externista udela to, co se mu rekne a za co se mu zaplati.
    2.9.2011 11:32 davadu | blog: davadu | Uherské Hradiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    Ono je to o lidech.

    Pokud se z některé strany na to kváká, tak to tu druhou stranu přestane bavit. A buď rezignuje (pokud je to např. nějaký významnější zákazník) nebo se rozváže smluvní vztah (pokud byl nějaký mimo já provedu práci ty mi zaplať).
    pavlix avatar 2.9.2011 11:33 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    Omyl
    Baví mě lidi, kteří někomu napíšou, že nemá pravdu, a následně napíše něco, co s tím údajným omylem není v rozporu. V tu chvíli si představuju, jak se takoví lidé sejdou dva pohromadě a hodiny se hádají o něčem, v čem spolu třeba i souhlasí :).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    2.9.2011 12:11 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    To ze tam ten rozpor nevidis, neznamena, ze tam neni :-)
    pavlix avatar 2.9.2011 12:41 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    Bagr.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    2.9.2011 15:28 Xerces
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    Ten rozpor je v tom, že dost často se zaplatí za něco co problém neřeší pouze odsouvá, případně pouze kamufluje za ještě větší průser, protože zadavatel není schopen problém perfektně popsat. A ve výsledku tam vznikají další dodatečné výdaje v rámci inteních prací. Čest vyjímkám a nic proti externím pracovníkům, není to většinou jejich chyba.
    2.9.2011 12:35 pasmen | skóre: 45 | blog: glob | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    Nejsem manažer, jsem taky jen "technik". Ale v praxi už jsem toho viděl taky dost. Jinak souhlasím s tím co bylo napsáno níže, je třeba si to pořádně rozmyslet, zda držet člověka, který si bude většinu času stříhat chloupky v řiti, nebo údržbu outsourcovat.
    2.9.2011 12:53 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    Tak urcite jsou pripady, kdy je clovek na staly uvazek zbytecny, to o cem jsem mluvil jsou ty dnes caste pripady, kdy o sve "udrzbare" prichazeji i pomerne slozite zalezitosti. Takovy clovek se spravovanym objektem "zije", odhali problemy driv a vi o nem vic, takze se nemusi dlouze seznamovat. Spravce serveru zaregistruje obcasne zaskobrtnuti, spravce rozvodu pokles tlaku nebo kvality, tentyz clovicek u technologickeho celku dejme tomu obcasne prehrati nebo podobne veci. Tuhle moznost externi firma nema. Ta nastoupi az lehne server, prasne roura a Vinohradska je plna vody nebo z linky pada odpad o malinko jinem pH, takze se ucpava koagulacni kanalizace a je na svete pruser. a s nim i naklady v nasobcich. Protoz i ten pavlixuv "Bagr", ktery je nutny pro reseni pruseru neco stoji.

    Zrovna ted k jednomu takovemu pripadu, tak mne tu pmluvte :-)
    2.9.2011 15:30 pasmen | skóre: 45 | blog: glob | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač

    Spravce serveru zaregistruje obcasne zaskobrtnuti, spravce rozvodu pokles tlaku nebo kvality, tentyz clovicek u technologickeho celku dejme tomu obcasne prehrati nebo podobne veci. Tuhle moznost externi firma nema.

    S tímhle nesouhlasím. Vše je o tom, jak se vztah s externí firmou nastaví, a co vlastně se po nich chce. Což je součástí úvahy o tom, zda se vyplatí službu outsourcovat, nebo na ni mít vlastního člověka. Rozdíl je v tom (a současně důvod, proč outsourcové společnosti vůbec mohou existovat), že outsourcová firma to dělá v takovém objemu, že se její pracovníci nemají čas šťourat v nose.

    Grunt avatar 2.9.2011 16:11 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    že outsourcová firma to dělá v takovém objemu, že se její pracovníci nemají čas šťourat v nose.
    Jasně a proto se věci udělají tak nejrychleji a tak nejjednodušeji jak to jde, hlavně ať je to rychle z krku když čeká dalších 20 zákazníků, udělá se to tak jak zákazník chce, protože zákazník je pán (resp. dost čato chybí informace o interních záležitostech, jako např. že šéf je na palici padlý magor, který se dneska ráno dobře vysral a proto vymýšlí kraviny a místo toho co chtěl měl radši dostat špagát na oprátku (viz. houpačka aneb co zákazník chtěl a co opravdu dostat měl)), hlavně že to jede vše ostatní je irelevantní, u outsourcingu nehraje důležitou roli to jak se věci mají, ale peníze (aneb ten počítač se nebude přeinstalovávat (i když už minulý rok to bylo fakt potřeba), když už jsem nedávno vyvalil takové prachy za servis), u outsourcingu se furt na tom někdo střídá a pokaždé někdo jiný a pokaždé si dělá věci po svém (aneb radost pro toho kdo přijde po něm a nemá v hlavě kontext někoho jiného a nebo neví že něco důležité leží hozené ve skladě v druhém kanclu za obrovskou kupou krabic a za tiskárnou hned vedle toho zplesnivělého chleba),atd., atd.

    U outsourcingu vidím výhodu jen v tom, že v případě sériové výroby je většinou nezbytně nutné si vytvořit nějaký optimalizovaný postup a možná ještě pohled zvenčí (a občas nezasmrádlé, svěží nové technologie, postupy a techniky). Nejlepší kombo je IMHO in-house ve spojení s externistou a nějaký docela dobře vymýšlený kompromis mezi těmito dvěma hlavami.

    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    2.9.2011 17:36 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    Vše je o tom, jak se vztah s externí firmou nastaví, a co vlastně se po nich chce.
    Jsou to dve strany teze mince. Bude zaplatis cloveka ve sve rezii a smiris se s tim, ze se obcas "dloube v nose" nebo si to "pronajmes" a pak se musis smirit s tim, ze se s tim zachazi jako s cizim. Duvod, proc existuji outsourcove firmy se jmenuje ucetnictvi.

    Co jsem tak nazrel v nasi firme, tak outsourcing vychazi levneji jen v par pripadech. Zbytek je jen to, ze to vychazi lip v ucetnictvi a usnadnuje to praci managorum nasi firmy. Dodavatel se s nim nebude prit, ze vymysli chujoviny, on to udela, protoze za to dostane zaplacino.
    Bluebear avatar 3.9.2011 12:36 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    je třeba si to pořádně rozmyslet, zda držet člověka, který si bude většinu času stříhat chloupky v řiti, nebo údržbu outsourcovat.

    Promiň, ale: Kdo svěří údržbu vnitřní počítačové sítě externí firmě, je BLÁZEN.

    Tímto momentem padá veškeré zabezpečení, všechny interní dokumenty přestávají být interní, a navíc to ani nebude pořádně fungovat, protože externí firma nemá ve srovnání s normálním vnitřním IT oddělením žádnou zodpovědnost (interní admini vědí, že jde doslova o existenci firmy; externisté ručí jen v rámci smlouvy a celkem vzato je jim to u ř**i).

    Viděl jsem, zažil jsem, uronil jsem hořké slzy.
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    3.9.2011 14:30 pht | skóre: 48 | blog: pht
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    Vaše zkušenost je smutná, ale mylně ji zobecňujete. Spousta velkých i malých firem outsourcuje. Já jsem "viděl a zažil" několik funkčních outsourcingů. Zabezpečení i zodpovědnost lze řešit smluvně. Firma zajišťující správu nemusí mít ani vzdálený přístup ke spravovaným prostředkům. Co je komu u jaké části těla je jen o lidech a týká se to stejně interních i externích lidí.
    In Ada the typical infinite loop would normally be terminated by detonation.
    pavlix avatar 3.9.2011 22:41 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    Promiň, ale: Kdo svěří údržbu vnitřní počítačové sítě externí firmě, je BLÁZEN.
    A já jsem rád, že takových podle tebe bláznů je stále dostatek, a co víc, jsou to spokojení zákazníci.

    Jinak má zkušenost s interními zaměstnanci je taková, že jedou na principu „get the things done“ a nějaká bezpečnost je vůbec nezajímá.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    4.9.2011 09:42 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    Schopnosti každého iterního zaměstnance jsou ve skutečnosti vizitkou schopností jeho šéfa.
    pavlix avatar 4.9.2011 23:27 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    Schopnosti každého iterního zaměstnance jsou ve skutečnosti vizitkou schopností jeho šéfa.
    To stejné můžeš říct i o externistovi.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    5.9.2011 10:19 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    U externisty je to násobeno schopností interních zaměstnanců a vedení outsourcované firmy spolupracovat. Zjednodušeně řečeno - efektivita výsledku outsourcingu je podmíněna kvalitou zaměstnanců outsourcované firmy.
    pavlix avatar 5.9.2011 12:03 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    U externisty je to násobeno schopností interních zaměstnanců a vedení outsourcované firmy spolupracovat. Zjednodušeně řečeno - efektivita výsledku outsourcingu je podmíněna kvalitou zaměstnanců outsourcované firmy.
    Já prostředí outsourcingových firem moc neznám, obvykle dělám sám, maximálně mám někoho na vykrytí času, kdy nemůžu.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    5.9.2011 12:47 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    Coz ovsem vysvetluje mnohe z tvych nazoru.
    pavlix avatar 5.9.2011 14:07 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    Coz ovsem vysvetluje mnohe z tvych nazoru.
    Zajímavé. Já jsem na téma velkých outsourcerů žádný názor nepsal, takže to těžko může něco vysvětlovat.

    Můj názor na externí spolupráci jako takovou, tzn jednoho externisty plus občas nějaké náhrady, je docela pevně daný tím, že je to moje hlavní výdělečná činnost. Ale to jsem nikdy netajil, proč taky :).

    Spíš jsem měl chuť pro ty, kteří to nezažili, trošku přiblížit zkušenosti s tímto druhem outsourcingu, který leží někde mezi zaměstnáním někoho na fulltime/parttime a voláním konzultantské firmy.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    2.9.2011 09:48 TM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    Já se vám divím, že se blby jako je "lightbringer" vůbec zabýváte...Ve své dlouhé kariéře jsem svého času dělal i šéfa IT oddělení a s klidným svědomím vám mohu říci, že bych vás za to "flákání" pochválil a asi i navrhl odměnu, soudě podle toho co o vás vím.....
    Takže hlavu vzhůru a nemrhat časem nad lightbringery - nestají vám za to...
    2.9.2011 09:51 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    No, když je to blb jako lightbringer, tak mě to nesere, ale když je to vlastní žena.. Tak už je to krapet horší.. ;-)
    2.9.2011 12:06 TM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    Žena to "nechápe" tak nějak jinak - z technické podstaty věci. Lightbinderové proto, že mají mozek zatemněný ideologií a mnohdy jsou to v podstatě zlí a nešťastní lidé...
    Žena to myslí zpravidla dobře...
    2.9.2011 12:11 dad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    mne se libila vase vypoved ...kdyz jsme vyplnovali ... aby zena napsala ...

    To na me dela takovy dojem te spravne rodiny, jak ja si ji predstavuji. Zena kona a muz zaujima roli poradce. Mnohym devcatum mozna tohle dnes nevoni, ale je to ta cesta k dlouholetemu stastnemu manzelstvi. Blahopreji k vasi volbe.
    2.9.2011 12:24 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    Až na ten drobný detail že nejsme manželé. ;-) Na druhou stranu tak díky tomu mohu bez větších nesnází splnit své předsevzetí - nikdy se nerozvést.
    belisarivs avatar 2.9.2011 13:35 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    No, když je to blb jako lightbringer, tak mě to nesere, ale když je to vlastní žena.. Tak už je to krapet horší..
    Až na ten drobný detail že nejsme manželé.
    ;-)
    IRC is just multiplayer notepad.
    2.9.2011 13:26 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    muž zaujímá roli poradce a žena koná - to je taková píčovina, že jste ji mohl napsat jen Vy

    smrdí mi z toho klasicý případ "pořádnýho chlapa co si dá večer moc pív a nadává u tv jak je všechno špatně a že on by to udělal líp" - chlap něco vymyslí, donutí to ženskou udělat a nejlíp jí ještě pak zmrdá, že to nedopadlo dobře i když to udělala podle něj ...
    2.9.2011 13:44 dad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    hm, pro Vs tedy ten ultimativni 'macho' vtip:

    otazka: jak vymnenuje macho zarovku?

    odpoved: nijak, ona muze uklizet prece i potme ...
    2.9.2011 13:16 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    Vlastní ženu neřešit - té své taky nevysvětlím, že pracuju když sedím v kanceláři a připravuju zakázky - do toho piju kafe, nebo jen na něco čekám a sem tam telefonuju a podobně - nebo že jedu do prahy, hodinu lítám po stavbě a pak to jen "někam pošlu"

    a co když teprve jedu někam na předání tam mi podepíšou jeden papír (předáno bez závad - možno fakturovat)a řeknu, že mám hotovo - to můžu přeci zařídit další asi milion věcí ne???? přece nebudu zbytek dne sedět u počítače ne?

    žensk to berou jinak - kor když jsou třeba ještě k tomu na mateřský :-)
    2.9.2011 10:58 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    Veď sa vy, špecialisti z oblasti IT, flákať prestanete, keď vás odvedú na vojnu.

    ( mám dodať príslušné emotikony, aby bolo jasné, akým tónom je to podfarbené, alebo netreba?)

    2.9.2011 12:10 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    No tak to už jsem se málem začal válet smíchy.. Viz můj starší blogpost z února 2007 Linux - generační záležitost, kde své proflákané curriculum vitae vcelku podrobně upřesňuji. Mj. včetně epizodky s vojenskou službou.
    2.9.2011 13:03 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    Ostatně, uvěří někdo dnes, že lze dosáhnout průměru 3,46 bez jediné basy a odmaturovat mezi prvníma?

    ja tomu nemusím veriť, stačí skúsenosť ... pretrpela som s takým E.T.pozvánky na koberec počas osemročného gymnázia :)...slovenská armáda práve likviduje posledné štyri tanky, keby ho nedajbože odviedli, zlikvidovali by armádu

    2.9.2011 15:00 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    Jo ty myslíš obnovení odvodů?
    2.9.2011 17:38 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    tak... možno očakávať všelijaké udalosti, vyžadujúce zásah ozbrojených zložiek
    2.9.2011 18:39 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    Jako, že by Čechy někdo napadl a my se kupodivu bránili?
    3.9.2011 00:21 Karel Benák | skóre: 8 | blog: benyho
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    1938 - Věřte tomu nebo ne, ale Češi se chtěli hodně bránit. Hitler se docela obával, aby mu ten Mnichov vyšel. Zarazili to politici.
    1968 - Mezi našimi vojáky bylo opět hodně vzteku, že se nemohli postavit na obranu ... a opět to zarazili politici

    V případě napadení by bylo podle historických zkušeností dobré odstavit politiky, protože ti z nás pak dělají národ srabíků a Švejků. Přitom Čechoslováci patřili v obou válkách ke statečným bojovníkům, žádným Švejkům, kteří by se jen ulejvali. Váš praprapraděd by vám určitě s chutí za tyhle výroky nakopal a určitě by se za Vás styděl!
    Láska je jako prd, když hodně tlačiš tak z toho bude ...
    pavlix avatar 3.9.2011 00:32 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    Jak víš, že nemáte zcela stejný názor? Zatím jste nenapsali nic, co by bylo v rozporu, a už bys ho nechával nakopvat dědkem.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    3.9.2011 01:33 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    Jo právě, ač chtěli bojovat, tak se k tomu nakonec nedostali. Každopádně nedělám si moc velký iluze, že by se dnešní politici zachovali jinak. Takže je pak takový návrh zbytečný a jen by se plýtvalo penězi. A zase dělat defenestraci, všichni víme jak dopadla ta "druhá" (takové menší vyoknění by politikům určitě prospělo :-D).

    BTW 1938 by to imho mohlo i vyjít, ale museli by mít kliku. Protože v případě neuspěchu by to byl masakr. Hitler by se určitě pomstil. V 1968 to imho nemělo naději na průchod. Pár mega proti celýmu SSSR, to by tady zůstala spálená země.

    Jinak nevím jak praprapraděda, ale děda se narodil ve Francii, kam se odstěhovali (před 2.sv.v ?) jeho rodiče, tak nevím nevím.
    3.9.2011 02:19 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    treba čeliť aj vnútorným hrozbám... a nie sú kapacity... bolo by to asi ekonomickejšie

    IT špec. sú pomerne drahí, takto by boli zadarmo
    3.9.2011 02:58 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    treba čeliť aj vnútorným hrozbám...
    Muhehe. Osobně vnitřní hrozby by měla řešit policie. Pokud to nezvládá, tak asi není tak dobrá.
    bolo by to asi ekonomickejšie IT špec. sú pomerne drahí, takto by boli zadarmo
    Zadarmo ani kuře nehrabe, natož ajťák ;-).

    Jediný v čem bych spatřoval užitečnost IT v armádě, by byla crackerská špionáž. Ale zase ajťáci této specializace a vlastně i ajťáci obecně často jaksi moc neuznávají autority, takže by si asi velitelé naběhli.

    Když na najmutí nejsou peníze, tak donucení práce zákonem řeší jen důsledky a ne příčinu. Ten maník co to navrhl chce tímhle vlastně nekonečněkrát zvýhodnit armádu, před firmami.
    3.9.2011 19:44 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    Nejen špionáž a kybernetické útoky, posledním trendem je využívání dálkově řízených bezpilotních prostředků. Zatímco v klasickém stíhacím letadle musí být pilot téměř poloviční kosmonaut a stejně nemůže dělat manévry více než řekněm s deseti kladnými a čtyřmy záporným g, tak bezpilotní stroj je omezen jen pevností draku, odolností elektroniky a zásobováním motoru palivem, což je u nově vyvýjených strojů (jako X-47) minimálně dvacetuinásobek v obou směřech.

    A takovýto stroj může ovládat i člověk s fyzičkou, s kterou by do armády pomalu nevzali ani uklizečku, stačí pokud ho umí opravdu dokonale ovládat aniž by v něm seděl (což je pro piloty trochu problém, proto mají profi simulátory náklony a drncání) a má rychlé reakce, vypěstované desetitisíci hodin hraní počítačových her :-)
    3.9.2011 20:14 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    Tak to u mě nehrozí, jedině, že by ten letoun měl IDDQD a IDCLIP :-D.
    5.9.2011 10:13 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    K cemu je ti reakce 150ms, kdyz latence ovladani letadla na druhem konci sveta je treba 5x vetsi?
    2.9.2011 20:35 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    A to není vše, přednostně chtějí řidiče a IT spexcialisty, viz Plán armády na obnovení odvodů vyvolal poprask , odstavec Chybí řidiči a IT specialisté. Ještě že mám modrou :-)
    2.9.2011 21:06 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    Ajťáci v armádě. No nevím jak budou úspěšní podle tohodle :-D.

    Co se týče mě, tak mé navigační schopnosti by fungovaly jen u tanku a to jen proto, že jede pomalu a s překážkama si moc hlavu neláme :-D.

    P.S. Nikdy jsem tu nebyl :-D.
    Grunt avatar 2.9.2011 21:20 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    Co to je? Assembly 1992/1993?
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    2.9.2011 21:28 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    Nevím, ale používá se to jako meme IT programátorů. Samozřejmě nepravdivě a zkresleně :-D.
    belisarivs avatar 2.9.2011 22:55 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    Tenhle clanek mi zpusobil tezke deprese.

    Ne z obavy, ze by me postihlo. Ale z reakci diskutujicich.

    To je neuveritelne, co tam chodi za zeleninu. Divim se, ze vubec dostali volebni pravo. A to bych byl tak rad zastancem prime demokracie. A prave tacovi debilove jako tam v te diskuzi mi v tom brani. Snad to neni reprezentativni vzorek. To jsme to dopracovali.

    Jeden tam knoura jak by se mladi meli v armade naucit respektu vuci starsim (potazmo pak k nemu, kdyz si ho nedokaze zjednat a ziskat sam), dalsi zase v mladych vidi jenom hipiky a sampony, dalsi idiot zvym vnukum nadava do blbcu (dedecek k pohledani, asi mu pak budou chodit srat na hrob), a pak tam pisi nejake kravy, ktere ale vubec nemaji sajn o cem vojna doopravdy je (ze prej "nechvalne znama cizinecka legie", ta je blba az to praska dverma). Pekna sebranka.
    IRC is just multiplayer notepad.
    3.9.2011 01:06 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    Číst diskuze na serverech typu idnes, novinky apod. lze doporučit jen pro zasmání - těm jedincům, co mají rádi těžký černý a morbidní humor :)
    3.9.2011 01:41 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    Jj taky mě ty názory dost rozhodily. Doufám, že to rozhodně reprezentativní vzorek není, nejlépe, že to je výběr těch nejšílenějších názorů.
    2.9.2011 18:00 Milan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    Nemáš vtipného kamaráda a nebo chceš být "vtipný" za každou cenu. Dělám u dráhy už drahně roků a ta urban legend o stěžovateli, co si stěžuje na nepracující traťové dělníky, se traduje cca od Rakouska-Uherska.
    2.9.2011 18:04 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    Jak jsem koupil, tak jsem prodal. Ovšem druhá "historka" je zaručeně autentická a kdyby nebyla ve svém důsledku mrazivě cynická, tak by snad byla i vtipná.
    2.9.2011 18:45 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    Kamarád, který pracuje na dráze mi vyprávěl, jak na ně jednou jeden dement napsal stížnost. Prý "vždy když jede vlakem kolem, tak ta parta pracovníků stojí opřená o lopaty a kouká na vlak, místo aby pracovala".

    Podľa mňa je to vtip o kverulantovi, a nie o tých robotníkoch, tí, keď šiel okolo vlak, čo určite nebolo každých 10 minút,chvíľu s tými lopatami postáli a dívali sa naň, kým prešiel. Sťažovateľ videl veci podľa svojho vnútorného nastavenia, ako ich vidieť chcel, a nie ako boli naozaj. To je doť bežné aj tu, nie?
    2.9.2011 18:50 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    chcela som sa vlastne opýtať, prečo by to nemalo byť vtipné, aj keby malo byť z RU?
    2.9.2011 18:23 cthulhu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    "právě flákající se admin je v IT signálem, že tu práci zřejmě dělá dobře."

    člověk, který spravuje větší, než malé množství serverů (zpravidla HW i OS od dvou a více vendorů), má pořád co dělat - asi jich máte málo a tak to vidíte touto optikou. Potud v pořádku, přeju vám málo práce a hodně flákání na abc, jenom bych méně paušalizoval.
    Bluebear avatar 3.9.2011 12:55 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    Tak mě napadá, co je vlastně škole do toho, jaké povolání vykonávají rodiče žáka...?
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    3.9.2011 15:15 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    Sondují do jaké míry je lze vykořistit.. ;-)
    3.9.2011 18:54 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    IMHO především síla zvyku. Vykazovalo se to odjakživa, tak se to holt vykazuje dál.
    3.9.2011 19:42 whistleblower
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    v šk. dokum. nie je (aspoň u nás) rubrika na údaj o povolaní rodičov..meno, adresa a kontakt na zákonného zástupcu len u detí do 18
    5.9.2011 10:24 Honz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    Takže "tatínek tančí u tyče v gay klubu"...?
    5.9.2011 13:12 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Povolání - flákač
    Představa k popukání..

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.