Byla vydána beta verze openSUSE Leap 16. Ve výchozím nastavení s novým instalátorem Agama.
Devadesátková hra Brány Skeldalu prošla portací a je dostupná na platformě Steam. Vyšel i parádní blog autora o portaci na moderní systémy a platformy včetně Linuxu.
Lidi dělají divné věci. Například spouští Linux v Excelu. Využít je emulátor RISC-V mini-rv32ima sestavený jako knihovna DLL, která je volaná z makra VBA (Visual Basic for Applications).
Revolut nabídne neomezený mobilní tarif za 12,50 eur (312 Kč). Aktuálně startuje ve Velké Británii a Německu.
Společnost Amazon miliardáře Jeffa Bezose vypustila na oběžnou dráhu první várku družic svého projektu Kuiper, který má z vesmíru poskytovat vysokorychlostní internetové připojení po celém světě a snažit se konkurovat nyní dominantnímu Starlinku nejbohatšího muže planety Elona Muska.
Poslední aktualizací začal model GPT-4o uživatelům příliš podlézat. OpenAI jej tak vrátila k předchozí verzi.
Google Chrome 136 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 136.0.7103.59 přináší řadu novinek z hlediska uživatelů i vývojářů. Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 8 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.
Homebrew (Wikipedie), správce balíčků pro macOS a od verze 2.0.0 také pro Linux, byl vydán ve verzi 4.5.0. Na stránce Homebrew Formulae lze procházet seznamem balíčků. K dispozici jsou také různé statistiky.
Byl vydán Mozilla Firefox 138.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání a poznámkách k vydání pro vývojáře. Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 138 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.
Šestnáctý ročník ne-konference jOpenSpace se koná 3. – 5. října 2025 v Hotelu Antoň v Telči. Pro účast je potřeba vyplnit registrační formulář. Ne-konference neznamená, že se organizátorům nechce připravovat program, ale naopak dává prostor všem pozvaným, aby si program sami složili z toho nejzajímavějšího, čím se v poslední době zabývají nebo co je oslovilo. Obsah, který vytvářejí všichni účastníci, se skládá z desetiminutových
… více »Jsem zakladatelem tohoto portálu. Linux jsem používal spousty let, nějaký čas jsem se aktivně podílel na jeho propagaci v Česku (CZLUG, časopisy ComputerWorld, Network Magazine atd). Se současným Abíčkem už nemám nic společného.
Právě jsem šel vyhodit papíry za poslední dva týdny a v kontejneru na tříděný odpad - papír, jsem našel zdrcadlo. Chápete to? Co je to za lidi?
Tiskni
Sdílej:
Někteří lidé zjevně postrádají mozek.
Je to horší: oni ho mají, ale nepoužívají.
U nás jsou na kontejnerech na tříděný odpad velký popisy i s obrázkem, co kam patří. Je to stejně k ničemu, protože spousta "inteligentů" to neřeší a do těch konťáků sype jak směsnej odpad, tak to, co patří do druhýho kontejneru.
To muselo byt desive zrcadloDěsívá byla ta tvář v něm
Hm, viděl jsem přednášku Ryndy z video.fi.muni.cz, jmenuje se "Jakou roli může sehrát systémová dynamika při dosahování udržitelného rozvoje", tak nějak se tam označuje "lineární uvažování".
Tohoto?Moj znami bol ladic pian, teda skor pian ako ladic
* před konzumací nechte vodu několik minut „odstát"A prodává se spousta stroječků a filtrů na domácí čištění vody.
* před konzumací přidejte do vody pár kostek ledu nebo několik kapek citrónu
* uchovávejte vodu v chladničce v uzavřených skleněných láhvích (po dobu max. 24 h)
Pro posuzování pitné vody (ať už z vodovodu nebo studny) platily přísnější limity než pro balenou vodu. Nevím, jestli je to stále tak.Svoju logiku to ma (a tusim na Slovesku to aj tak plati) lebo viac ludi pije vodu z vodovodu ako si ju kupuje vo flasiach.
Jak velká část Prahy pije ze Želivky? Známá z VŠCHT dělala testy různých vod a prej je voda ze Želivky dobrá, lepší než mnohé balené vody.
Kupodivu ne každá balená voda je chemicky kvalitnější, než voda z kohoutku.Nezáleží jen na kvalitě balené vody, ale také kvalitě vody z kohoutku. Pokud je kvalita vody z kohoutku dost špatná, překoná ji hravě libovolná balená voda dostupná na českém trhu. Takže vaše tvrzení je sice obecně pravdivé (existuje taková balená voda a existuje taková voda z kohoutku, že balená voda je méně kvalitní), ale konkrétně je k ničemu. Protože konkrétně někomu doma teče z kohoutku voda určité kvality. Někde je ta kvalita souměřitelná s balenou vodou, někde je nejspíš lepší (např. v Teplicích nad Metují bude voda z kohoutku lepší, než když tu samou vodu stočí do lahví, které si následně koupíte), a někde je kvalita vody z kohoutku tak špatná, že každá balená voda je chemicky kvalitnější.
Jj a kojenci dáš těžko vodu z kohoutku Minimálně do půl roku musí mít balenou, kojeneckou.
Umělý mlíko bez vody neuděláš a i kojený děti občas pijí vodu.
WTF, já myslel, že od toho je to kojenec, aby chlastal mlíko a ne vodu
LOL)))
A pokud by byl, muze za to vodarenska spolecnost, ktera tam asi pousti bordel.
Vzhledem k tomu, v jakém stavu jsou některé rozvody, ho tam ani nemusí pouštět, on se nabere cestou…
Sice uvnitř kdysi bývala cínová vrstva, ale moc bych za to nedal, že tam po té řadě desítek let ještě je.
I kdyby byla, ten cín asi taky není žádná velká výhra…
Takže se velká část vody ztrácí
Podle toho, co jsem slyšel (a to nebylo úplně JPP), v některých částech Prahy je to až čtvrtina. Vodárnám je to celkem jedno, jednoduše rozúčtují své náklady (plus zisk) na zákazníky podle poměru odebraného množství a kolik se ztratí, to není třeba řešit. Průšvih je, že nikdo pořádně neví, kde a hlavně kam se ta voda ztrácí. Takže tu a tam se někde najednou něco propadne a pak už holt nezbyde, než to udělat pořádně.
I kdyby byla, ten cín asi taky není žádná velká výhra…I když většina sloučenin cínu je jedovatých, kovový cín je velmi stabilní a do vody se prakticky neuvolňuje. Proto se běžně používá v potravinářství (k pokovení konzerv a plechových nástrojů), i když v poslední době už tolik ne - hlavně kvůli vysoké ceně.
Takže tu a tam se někde najednou něco propadne a pak už holt nezbyde, než to udělat pořádně.U nás to před asi 10 lety prasklo a teklo to nezjištěnou dobu (minimálně měsíc - tak dlouho byl totiž o něco nižší tlak) pod ulici. Pak se jednoho sobotního rána ulice propadla. Byla tam dutina o délce 4 metry a šířce i výšce skoro metr. Teď už se to naštěstí nemůže stát (tedy pokud to někdo nezprasil) - potrubí bylo v roce 2000 vyměněno.
Rozdíl je v poměru dusičnanů, dospělí mají vyšší normu a koj. voda nesmí být chlorována.
Všude, kde jsem se pokoušel pít vodu z kohoutku, to skončilo nevolností. Voda z kohoutku je ve většině případů podle zákonných norem užitková. Celé roky vodárny okrádají lidi tím, že ji prodávají jako pitnou. Pitná voda musí být bez chuti a bez zápachu a lidskymi smysly nesmí být poznat případné desinfekční přísady. Tak proč tedy tato voda páchne chlorem tak, že je mi z toho na zvracení, a proč ji musím převařit, abych ji vůbec mohl pít? Těžko říct...
Faktem je, že drtivé většině lidí je úplně fuk, co vlastně pijí. Když vidím, jak někteří s sebou v létě nosí plastovou láhev nesycené vody, ze které každou chvíli trochu upijí, obracím oči v sloup. Nesycená voda (bez oxidu uhličitého) je rájem pro různé bakterie. Pokaždé, když se člověk té vody dotkne rty, dostávají se do ní další a další jednobuněční tvorové, kteří se na slunci a v teple vesele množí. A pak je člověk klidně vypije. No není to na zvracení?
Asi nemá smysl se divit, že lidem nevadí nekvalitní voda z kohoutku. Když jsou někteří schopni vypít teplou vodu plnou bakterií, pak už mohou pít úplně všechno a bude jim to fuk.
Voda z kohoutku je ve většině případů podle zákonných norem užitková. Celé roky vodárny okrádají lidi tím, že ji prodávají jako pitnou.
Pokud by vodárna něco takového provozovala, bylo by to zralé na trestní oznámení. A to ne kvůli nějakému okrádání, ale spíš jako trestný čin obecného ohrožení.
Zažil jsem už takovou vodu, že by trestní oznámení možná bylo na místě. Ale nemám zájem se v tom šťourat. Radši si koupím sodovku, nádherně si zaříhám a tím to pro mě hasne.
Pokaždé, když se člověk té vody dotkne rty, dostávají se do ní další a další jednobuněční tvorové, kteří se na slunci a v teple vesele množí. A pak je člověk klidně vypije. No není to na zvracení?A jak řešíš líbání, ty estéte
A jak řešíš líbání, ty estéteTo je naprosto nesrovnatelné. Když se do té vody dostanou mikroorganismy a mají z čeho žít (a to v této situaci mají), množí se exponenciální rychlostí. Jestliže se tam například dostane 100 jedinců a cyklus dělení trvá za daných podmínek (teploty atd.) 30 minut, za půl hodiny je jich tam 200, za hodinu 400, za další hodinu 1600, za další hodinu 6400 (to je ještě pořád málo), za další 25600, pak 102400 a za další 409600, po 7 hodinách jich tam je 1638400 a po osmi 6553600. Tedy ze 100 organismů se jich během celodenního pochodu vyrobí 6,5 milionu. Tohle je samozřejmě trochu přehnané, ve vodě se tak rychle nemnoží (popsaný případ by ale odpovídal třeba bagetě, která byla připravena ráno a celý den ji má člověk v batohu), ale pro ilustraci je to snad dostatečné. Při líbání se přenesou (za normální situace) pouze mikroorganismy v množství odpovídajícím rovnovážné úrovni ústní mikroflóry. Žádný takový proces jako v té vodě tam nenastává.
Když se do té vody dostanou mikroorganismy a mají z čeho žít (a to v této situaci mají)
Ale z čeho vlastně? Vždyť pokud jde jen o vodu, tak by tam pro ně té potravy zase tolik být nemělo. Tím nechci zpochybňovat, že není dobré pít dlouho stojící vodu, ale zajímalo by mne, z čeho by tam ty bakterie vlastně žily. Leda že by se jednalo o kmeny schopné fotosyntézy, ale ty bych zase nehledal v ústech.
Nejsou to přece tvorové podobní nám. Potřebují hlavně minerály a fotosyntézu, kterou bych rozhodně nepodceňoval. Není nezbytně nutné, aby byli v ústech. Při dýchání se na rtech usazují miliony různých zajímavých organismů.
A pokud jde o aerobní buňky s metabolismem podobným živočichům, znám lidi, kteří jsou schopní nosit s sebou vodu se sirupem nebo slazený čaj... To je ovšem off topic - řeč byla původně o „čisté“ vodě.
Ale jo, kyselina jich asi sežere hodně. Ale až v žaludku - a v tom je ten problém. Krční mandle kyselinu nemají. Kdykoliv jsem se pokoušel pít nesycenou vodu, bolelo mě pak ještě další den v krku.
Bez oxidu uhličitého se nedá pořádně říhat. To je další důvod, proč preferuji sycenou vodu. Obecně ale samozřejmě proti nesyceným nápojům nic nemám.
Méně kyslíku? Ale vždyť to je přesně to, co bakterie potřebují. Dostatek kyslíku většinu (anaerobních) choroboplodných zárodků likviduje. Proto se třeba voda na některých koupalištích sytí ozónem.
Při dýchání se na rtech usazují miliony různých zajímavých organismůSamozřejmě je mezi nimi spousta anaerobních, které kyslík likviduje (však je jej ve vzduchu jenom 21%). Ale není vůbec jasné, jak je likviduje ten tvůj oxid uhličitý v sycených nápojích
Ano, je mezi nimi obrovská spousta anaerobních, které by kyslík zlikvidoval, kdyby ovšem nebyly ve stádiu spory. Spora může přežít extrémně nehostinné podmínky, takže argument s kyslíkem v atmosféře neberu.
Oxid uhličitý je likviduje jednoduše tak, že společně s vodou tvoří kyselinu uhličitou. To je prostředí, ve kterém se některé druhy mikroorganismů nemohou dělit.
Pořád se diskutuje o lidských symbiontech, kteří jsou v ústech pečení vaření. Ty jsem neměl na mysli. Šlo mi především o cizorodé (a někdy nebezpečné) bakterie*, které se dostávají na rty z okolního vzduchu při dýchání. V podobě spor se můžou šířit na velké vzdálenosti a o kapénkové infekci slyšel snad každý. Když člověk celou tu zoo, kterou má na rtech, přenese ve třicetistupňovém vedru do lahve, ze které pak navíc každou čtvrthodinu pije, připadá mi to poněkud nechutné.
*Ne, nemluvím o choleře.
On zakrněný a netrénovaný imunitní systém je horší, než infekce* ze zkažené vodyono to souvisí - kolega zjevně zakrěnlý IS má, když píše bláboly jako:
Kdykoliv jsem se pokoušel pít nesycenou vodu, bolelo mě pak ještě další den v krku.... jen by mě zajímalo, jestli třeba pije pivo, to je přímo ráj mikroorganismů (a to si je tam ani nemusí "naplivat")
pivo, to je přímo ráj mikroorganismůTo už také neplatí. Na přirozené živé pivo člověk narazí málo. Většina prodávaných piv je v zájmu trvanlivosti pasterizovaná a tedy téměř mrtvá.
Na přirozené živé pivo člověk narazí málo.no, pokud ze zásady vyhledává hospody s velkým G, tak ano ... ale jinak to takový problém není (z větších, resp. rozšířenějších, pivovarů je má v nabídce např. Bernard a Černá Hora)
Většina prodávaných piv je v zájmu trvanlivosti pasterizovaná a tedy téměř mrtvá.že jsou mrtvé ovšem platí pouze v okamžik otevření ... pokud pivo někde chvilku stojí, jen to bují
Nevím, co rozumíš pod pojmem „zakrnělý“. Nejsem rozhodně v naší době sám, kdo má (přesněji řečeno měl) s imunitním systémem problémy. Trvám na tom, že opakované pití nesycené vody z téže láhve u mě pokaždé vyvolá bolesti v krku. Tak to prostě je. Možná je tomu u 99% lidí jinak, ale to se dá těžko odhadnout.
bordelu kolem poloprazdneho koseČlověk to tam hodí, ono se to od okraje odrazí ven. No, a sehnout se a sebrat to ze země, to přece strašně bolí
vajglum na nekuracke zastavceVšechny zastávky jsou přece kuřácké. No kde si má chudák kuřák zapálit, když v busu/tramvaji nemůže
Znám podobný místo, který bohužel slouží podobnému účelu, byť je to kousek od CHKO. Akorát místo škodovek 105/120 tam jezdí stejný čuňata s autama trochu jiný třídy (oktávky, audi a pod.). Takže místo přírody tam je smetiště :( Ať mi nikdo neříká, že majitel slušnýho auta nemá na zaplacení popelnice.