abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    7.5. 18:33 | IT novinky

    Apple představil (keynote) iPad Pro s čipem Apple M4, předělaný iPad Air ve dvou velikostech a nový Apple Pencil Pro.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    7.5. 17:11 | Nová verze

    Richard Biener oznámil vydání verze 14.1 (14.1.0) kolekce kompilátorů pro různé programovací jazyky GCC (GNU Compiler Collection). Jedná se o první stabilní verzi řady 14. Přehled změn, nových vlastností a oprav a aktualizovaná dokumentace na stránkách projektu. Některé zdrojové kódy, které bylo možné přeložit s předchozími verzemi GCC, bude nutné upravit.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    7.5. 13:44 | Komunita

    Free Software Foundation zveřejnila ocenění Free Software Awards za rok 2023. Vybráni byli Bruno Haible za dlouhodobé příspěvky a správu knihovny Gnulib, nováček Nick Logozzo za front-end Parabolic pro yt-dlp a tým Mission logiciels libres francouzského státu za nasazování svobodného softwaru do praxe.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    7.5. 13:11 | IT novinky

    Před 10 lety Microsoft dokončil akvizici divize mobilních telefonů společnosti Nokia a pod značkou Microsoft Mobile ji zanedlouho pohřbil.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    6.5. 21:33 | Komunita

    Fedora 40 release party v Praze proběhne v pátek 17. května od 18:30 v prostorách společnosti Etnetera Core na adrese Jankovcova 1037/49, Praha 7. Součástí bude program kratších přednášek o novinkách ve Fedoře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (64%)
     (7%)
     (13%)
     (16%)
    Celkem 143 hlasů
     Komentářů: 10, poslední včera 17:35
    Rozcestník

    Moje důvody pro vim

    11.11.2005 04:42 | Přečteno: 2596× | Jen tak | poslední úprava: 11.11.2005 05:50

    Protože se zde množí zápisky na téma vim, ať už od lidí, kteří se vážně ptají, zda se jim vyplatí jít do vimu, nebo zesměšňující zápisek, který vim haní, rozhodl jsem se, že ve zkratce napíšu, co oceňuji na vimu já a bez kterých vlastností bych nemohl být.

    Multiplatformovost - velmi důležitý požadavek. Lítám často mezi Windows a Unixem a chci používat jeden editor na všech platformách. Vim toto dokonale splňuje. Dokonce mám stařičký notebook ještě s Windows 3.11 a světe div se, tam vim taky běží.

    Multirežimovost - to jsem možná napsal špatně, ale vim umí pracovat jak v textovém, tak i v grafickém režimu. Potřebujete-li textovou konzoli, pak máte možnost práce s vimem v textové konzoli. Pokud pracujete v grafickém režimu, je k dispozici gvim, který vás rozmlsá všemi vymoženostmi grafického rozhraní.

    Automatické zotavení a robustnost - ve vimu se nemusím bát o svoje data. Pokud jsem v něm psal několik hodin svůj text, aniž bych soubor ukládal a elektrárna vypne proud, ve vimu přijdu maximálně o pár posledních napsaných písmenek. Je to nesmírně návykové, zatímco v jiných editorech neustále ukládám soubor na disk, abych v případě pádu editoru, či systému přišel o co nejméně práce, ve vimu klidně edituji celé hodiny, aniž bych se staral o ukládání souboru. Ukládám soubor jenom když musím, třeba chci přeložit zdroják překladačem, nebo chci ukončit editaci. Vim totiž chrání moje data a vím, že mi nic nehrozí. Pro jistotu napíšu, že se nejedná o žádné neinteligentní automatické ukládání souboru, ale o propracovaný systém vimu, který se podobá spíše transakcím v databázových systémech.

    Ovládání vimu - ač je ovládání vimu často bráno jako problém pro začátečníky, beru ovládání vimu za geniální. Pokud se naučíte alespoň základy vimu, rychle zjistíte, že je to velmi logicky vymyšleno a dokáže hotové zázraky. Jasně, není to intuitivní, a je potřeba věnovat alespoň pár hodin naučením se základům ovládání, ale je to nesmírně efektivní ovládání, které vám zaručí mnohem rychlejší práci s editorem. Přiznám se, že se ošívám, když dostanu do ruky jiný editor a vše se řeší složitými kombinacemi Crtl+něco, apod..

    Sloupcové bloky - vim zvládne nejen označování jako klasické bloky, ale i sloupcové bloky. Velmi často se to hodí pro úpravu dat v pevných formátech.

    Doplňování slov - vim mě nenutí neustále dokola opisovat dlouhatánské názvy proměnných, nebo jiných slov. Prostě napíšu několik písmenek, zmáčknu Ctrl+N, nebo Ctrl+P a vim slovo za mě dopíše.

    Flexibilnost a rozšiřitelnost - vim je nesmírně vstřícný spoustě úpravám na přání a jeho rozšiřování. Samozřejmostí je libovolná úprava prostředí vimu, různá barevná schémata, můžete vi menu a ikonky libovolně přestavět podle svého. Pro vlastní editaci se také nemá za co stydět. Můžete využít makrovací jazyk vimu, jednoduše filtrovat text přes externí programy v operačního systému, používat automatické příkazy, využít spousty hotových pluginů. Koneckonců spousta pluginů je přímo v "ceně", tedy v základní instalaci vimu. Najdete tam třeba souborový manžer (zkoušel jsem), nebo přímou práci se soubory přes síť, jako FTP (nezkoušel jsem), apod..

    Má všechny samozřejmosti - vim má všechny samozřejmosti, které má mít každý pokročilý editor, o kterých se ani nezmiňuji zvlášť. Jedná se třeba o obarvování syntaxe, nebo pokročilou práci s regulárními výrazy, možnost označit určitá místa v textu a pak se k nim vracet, práce s více okny, vynikající nápovědu, mnoho schránek pro práci s textem, zkrátka nechybí mu nic, co by měl každý pokročilý editor mít.

    Podpora Visual Studia C++ - Protože často programuji ve Windows ve Visual C++, velmi oceňuji to, že vim ve Windows umí pracovat s OLE a lze ho do Visual C++ integrovat.

    Foldy - pro orientaci v dlouhých textech, nebo zdrojových kódech je možnost sbalit část textu do foldu, a to klidně i víceúrovňově. Vidíte tak to podstatné, co v danou chvíli potřebujete, a když budete potřebovat něco jiného, tak si fold rozbalíte.

    Samotný vim toho obsahuje daleko víc, ale mě výše uvedené vlastnosti stačí. Zatím jsem nenašel editor, který by můj výčet požadavků na editor splňoval tak dokonale jako vim. Najdete-li editor, který bude splňovat mnou výše uvedené body, dejte mi vědět. Ale já sám jsem hledat dlouho a marně mezi jinými editory :-)))

    Pokud to chcete s vim zkusit, doporučuji použít perfektní Satrapův manuál k vimu. A pokud budete investovat určitý čas do naučení se vimu, vim se vám odmění. Je to skutečně nejlepší editor co znám.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    11.11.2005 04:55 Marek 'marx' Grác | skóre: 21 | blog: Paralelný blog | Brno / Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje důvody pro vim

    Přiznám se, že se ošívám, když dostanu do ruky jiný editor a vše se řeší složitými kombinace Crtl+něco, apod..

    Doplňování slov - vim mě nenutí neustále dokola opisovat dlouhatánské názvy proměnných, nebo jiných slov. Prostě napíšu několik písmenek, zmáčknu Ctrl+N, nebo Ctrl+P a vim slovo za mě dopíše.

    Toto sa mi páči :) a som rád, že v takejto dobe aj iní ľudia už/ešte nespia. Ja vim nepoužívam, pretože nevidím nič čo by mi priniesol. Ale verím, že mnohým ľuďom vyhovuje a asi to tak má byť
    11.11.2005 08:48 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje důvody pro vim
    Fakt hezké, ale jak chcete použít nějakou funkci v insert módu (nebo commandline). Narozdíl ale od těch jiných editorů má vim normal mód ve kterém si fakt nemusíš žádné složité kombinace Crtl+něco pamatovat. No třeba blg~w že :-D A věř tomu, že čím víc budeš vim ovládat, tím víc času budeš trávit v normal módu.
    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
    11.11.2005 14:31 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje důvody pro vim
    Tak nevím, jak to tu čtu, CTRL+key vim také docela využívá? Proč si je člověk nemusí zrovna u vimu pamatovat? ;)
    11.11.2005 15:06 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje důvody pro vim
    No vtip je v tom, že vi(m) tyhle zkratky používá jen na speciální operace, jaksi navíc a to tehdy, kdy není v normal modu. Krom toho je většina těch zkratek kompatibilní z default nastavením knihovny readline a tedy je zná každý příznivec CLI. Jinak se na editaci textu používají takové příkazy jako d c i a y r x o s . ... (a jejich velké varianty) a ty se kombinují s příkazy pohybu e b w t f g h j k l n , ; ... (a opět jejich velké varianty) a ty se ještě mohou spojit s prefixem opakování a používáním registrů a značek a to všechno jedním prstem :-D
    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
    11.11.2005 10:15 Jirka Vandas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje důvody pro vim
    Take je super
    CTRL+x l
    doplnovani celych radku. Kdo se porad ma psat s for (int c ...
    11.11.2005 10:49 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje důvody pro vim
    Nebo Ctrl+R " případně w (hlavně v command modu) a další a další.
    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
    11.11.2005 10:51 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje důvody pro vim
    Safra, Ctrl+R Ctrl+w pochopitelně. Ctrl+R w vloží obsah registru w.
    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
    12.11.2005 01:50 d
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje důvody pro vim
    Jeeezis, musia byt vyvojari joe-a taki jesitni :-))
    11.11.2005 08:17 Jan Kurik | blog: Hemis
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje důvody pro vim
    Jenom malé upozornění: VIM je návykový. Pokud si na něj zvyknete, tak budete potom v OpenOffice nebo ve Wordu pořád mlátit do klávesy ESC a divit se, proč to nefunguje :-)
    11.11.2005 08:32 elerhc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje důvody pro vim
    souhlas. clovek se proste necha snadno rozmazlit
    11.11.2005 08:39 DavD
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje důvody pro vim
    Kvůli návykovosti jsem si do Firefoxu přidal rozšíření mozless. Dost to sníží potřebu šahat na myš.
    11.11.2005 08:47 WR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje důvody pro vim
    s tim ESC muzu jen souhlasit:)

    Jediny, co mi na vim chybi od doby, kdy jsem presel od qeditu z dosu, jsou variable tabs. Sice by se daly doprogramovat (nemate nekdo prehled jestli neni uz hotovej nejakej plugin?), ale qedit v dosu to mel a bylo fajn, kdyz jsem mohl mit taby zvoleny treba 0,3,20,22,25 a podobne.

    Jinak pro Windozaky a nevimisty: kdyz se nainstaluje vim na windows, tak vychozi nastaveni je takove, ze se vim chova jako klasicky editor, cili zadne mody Normal, Command a Insert, ale ciste pisete, pomoci Shift+sipky vyber textu atd. Podrobnejc jsem to nezkoumal, vzdycky hned tenhle konfigurak vymazu a nahradim vlastnim (klasicke nastaveni+moje volby):) Prakticky se pak vim chova jako notepad, ale samozrejme skryte vyhody zustavaji (obnoveni po padu; moznost editace X MB souboru, na coz vam notepad nestaci; ...)

    A kdyz jsem se rozhodoval, jestli zacnu psat ve vimu nebo v emacsu, zkousel jsem oboje. Vim jsem zkusil jako prvni, ale nerekl bych, ze to byl hlavni duvod prechodu. Vimovske kombinace se mi zdali vic logicke a jednoduche (napr. w/W v normal modu skoci na zacatek dalsiho slova, "}" skoci na zacatek dalsiho odstavce ...) nez emacsove kombinace CTRL+neco CTRL+neco_jineho (tech kombinaci CTRL+neco je fakt hodne a na to mi hlava nestacila). Na druhou stranu emacsu zavidim LISP:) Ten bych ve vimu vyuzil-skoda, ze vim obsahuje pouze svuj vlastni jednoduchy (presto dostatecne silny) jazyk misto nejakeho osvedceneho.

    Jo a jeste bych zminil plugin drawit, ktery slouzi ke kresleni:) Jednoduse tak nakreslite obdelnik/ctverec/elipsu/kruh ... docela bezva vec a je videt sila vimu:) nebo plugin Tlist, ktery zobrazuje pro editovany zdrojovy kod vsechny funkce a promenne (pouziva exuberant-ctags, takze by to melo byt skutecne dobre funkcni, mam vyzkouseno).
    11.11.2005 12:50 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje důvody pro vim
    Já emacsu nazávidím lisp, ale jejich plugin pro práci s XML, který je opravdu geniální. Tohle by mohl někdo udělar pro vim.
    11.11.2005 09:10 doubleZ | skóre: 24 | blog: smazano
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje důvody pro vim
    Profesor na databáze se mě po písemce najednou zeptal, jestli nepoužívám Vim. Řekl jsem že ano, prý v mé písemce (nuceně psané v notepadu) bylo na konci :wq ;-)
    11.11.2005 10:18 trocha pravdy | skóre: 3 | blog: nic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje důvody pro vim
    ZZ je rychlejsi :-)
    11.11.2005 15:01 doubleZ | skóre: 24 | blog: smazano
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje důvody pro vim
    Nj, síla zvyku :-D
    11.11.2005 12:22 Lukáš Rýdlo | skóre: 18 | blog: Silný kafe | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje důvody pro vim
    Nojo, taky se casto divim, proc se ten OOo nechce vypnout, kdyz dam :wq ;-) Jinak uzasnou silu vimu demonstruji i pluginy typu tetris nebo hanoiske veze -- to vas jogurt, ehm editor, neumi :-)
    θηριον ειμι
    11.11.2005 13:27 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje důvody pro vim
    Chm, chm… Mrkev v zimě… Nejsem nějak přehnaně starý, ale přesto si jasně pamatuji dobu, kdy podobné věci militantní vi-isté používali jako příležitost k zesměšňování emacsu…
    11.11.2005 14:21 Lukáš Rýdlo | skóre: 18 | blog: Silný kafe | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje důvody pro vim
    Mrkev v zimě…
    To jsem nepochopil :-/
    θηριον ειμι
    11.11.2005 18:42 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje důvody pro vim
    Aha, já se (mylně) domníval, že tohle zná každý… :-)

    Takže pokud byste to opravdu neznal, tak to pochází z jedné hádanky. Jak se loví zajíc v zimě? Řešení: položíte na cestu mrkev a nad ni natáhnete ostrý drát; přijde zajíc, vidí mrkev, začne kroutit hlavou: "Chm, chm, chm… Mrkev v zimě…" …a uřízne si hlavu. K popukání to zrovna není, ale úsloví "Mrkev v zimě…" patří ke všeobecnému vzdělání.

    Bohumír Zámečník avatar 12.11.2005 12:29 Bohumír Zámečník | skóre: 19 | blog: bohous
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje důvody pro vim
    Já to znám s žiletkou (místo ostrého drátu). ;)

    Myslím, že to byla nějaké flashová animace.
    "Dobrý den pane, nevíte, která bije?!"
    13.11.2005 00:12 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje důvody pro vim
    Flashová animace na to možná existuje. Ale vzhledem k tomu, že jsem tu "hádanku" slyšel poprvé pár let před tím, než jsem v páté třídě spatřil první počítač (IQ 150 (ano, opravdu 150, ne 151)), tipoval bych, že prapůvod nebude v té flashové animaci… :-)
    11.11.2005 19:09 Marble
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje duvody pro vim
    Coz o OpenOffice. Ale az nekdy budete muset neco napsat ve standardnim Win editovacim okynku (typicky weboveho prohlizece) a nekolikaradkovy text zakoncite oblibenou sekvenci, tak z nej najednou bude jen :wq (Esc maze cele textove okno :). Uz me to nekolikrat VELMI potesilo. :-( :-)
    11.11.2005 10:41 Jiří (BoodOk) Kadeřávek | skóre: 19 | blog: BoodOk | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje důvody pro vim
    Dotaz. Existuje rozsireni gvimu, ktere umozni videt otevrene (editovane) soubory v bocnim seznamu (jako to ma Kate)?
    Věda má v sobě určitou zpupnost, že čím dokonalejší techniku vyvineme, čím více se dozvíme, tím lepší budou naše životy.
    11.11.2005 12:16 Lukáš Rýdlo | skóre: 18 | blog: Silný kafe | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje důvody pro vim
    Pokud chapu co myslis, tak ano. Akorat si uz nepamatuju nazev, protoze mne to az tak nezaujalo. Prohledej vim.org a urcite neco najdes ;-)
    θηριον ειμι
    11.11.2005 16:11 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje důvody pro vim
    Něco podobného lze udělat "oddělením" menu Buffers do vlastního okénka.
    11.11.2005 16:32 Jiří (BoodOk) Kadeřávek | skóre: 19 | blog: BoodOk | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje důvody pro vim
    Tak to mne nenapadlo. Diky. Skoda jen, ze nevim jak zaridit, aby se nabidka automaticky roztahovala pri otevreni dalsiho souboru. Ale i tak je to cesta.
    Věda má v sobě určitou zpupnost, že čím dokonalejší techniku vyvineme, čím více se dozvíme, tím lepší budou naše životy.
    herne the hunter avatar 11.11.2005 17:42 herne the hunter | skóre: 10 | tor lara
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje důvody pro vim
    něco jako bufferlist? nebo radši minibufexpl?
    i am herne the hunter and you are a leaf driven by the wind.
    11.11.2005 12:36 1 | blog: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje důvody pro vim
    Já furt nevím, umí vim nějakou jednoduchou kombinací kláves přepínat mezi aktuálním kódováním? Tedy pořád bych tiskl kombinaci kláves, či nějaký sled za ":" a dynamicky by mi to text zobrazovalo v navoleném seznamu kódování.
    A umí dokument uložit klávesovou zkratkou např. pro "widle", pro "linux, pro "mac" zvlášť? (Tedy - ulož soubor v kódování CP1250 s W konci řádků.)

    Tohle mi v emacsu ještě nikdo neukázal (a to už umím dost teorie o kódování a pod. strukturách, nic čemu bych rozumněl v emacsu zatím neznám....
    1
    11.11.2005 13:11 Michal Čihař | skóre: 61 | blog: Bláboly | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moje důvody pro vim
    Kombinaci kláves si můžeš nastavit, jinak to samozřejmě jde.
    :set fileencodings=neco,neco,neco " změna nastavení kódování pro načítání souborů, použije se první korektní
    :set fileencoding=neco " změna nastavení kódování pro současný soubor
    :set fileformat=neco " změna nastavení konců řádků pro současný soubor
    :w ++enc=neco " uložení v nějakém kódování
    :e ++enc=neco " otevření souboru v nějakém kódování
    :w ++ff=neco " uložení s nějakými konci řádků
    :e ++ff=neco " otevření souboru s nějakými konci řádků
    
    Zbytek si dohledejte v manuálu.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.